IΓΜΕ: “Μικρά και μη εκμεταλλεύσιμα τα Ελληνικά ουρανιούχα κοιτάσματα”


“Δεν υπάρχει πρόθεση να γίνουν πυρηνικά εργοστάσια στην Ελλάδα, αλλά και αν υπήρχε θα μας συνέφερε περισσότερο να εισάγουμε το καύσιμο ουράνιο παρά να το εξορύσσουμε”. Αυτό  διαβεβαιώσε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) κ. Παπαβασιλείου στην ημερίδα για τους “ορυκτούς θησαυρούς” της Β. Ελλάδας, το Σάββατο 29/5 στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου:

“Παρά τα καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους τα Ελληνικά ουρανιούχα κοιτάσματα είναι μικρού αποθεματικού δυναμικού και σε συνδυασμό με τις σημερινές πτωτικές τάσεις της τιμής του ουρανίου στην διεθνή αγορά (βλπ. το σχετικό σχήμα) δεν θεωρούνται  αξιοποιήσημα”.

Στην παρακάτω διαφάνεια συνοψίζονται τα αποτελέσματα των μακροχρόνιων ερευνών του ΙΓΜΕ για ουρανιούχα κοιτάσματα στην Ελλάδα (κάντε κλικ για μεγέθυνση):

Αυτό που μας λέει ο κ. Παπαβασιλείου είναι ότι τα πάντα εξαρτώνται από την αγορά. Το ότι αυτή την εποχή “οι τιμές του ουρανίου στη διεθνή αγορά έχουν πτωτικές τάσεις” δεν είναι βέβαια και πολύ καθησυχαστικό…  Για να μην εφησυχάζουμε, διαβάστε την έκθεση Health and Environmental Hazards of Uranium April 2010 (αγγλικά, 12 σελίδες):

Σχετικά δικά μας κείμενα:

Πυρηνική ενέργεια, από τα Ελληνικά κοιτάσματα ουρανίου;

ΙΓΜΕ: έρευνες για ουράνιο μέχρι …το 2001;;;

To oυράνιο στην ευρύτερη περιοχή Παρανεστίου του Ν. Δράμας


3 απαντήσεις στο “IΓΜΕ: “Μικρά και μη εκμεταλλεύσιμα τα Ελληνικά ουρανιούχα κοιτάσματα””

  1. Παρακολούθησα την «έκθεση» του αξιότιμου κύριου Γενικού ..σκέτο αλαλούμ στο μυαλό του έχει ο κύριος .Ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος το ξέρουμε με βεβαιότητα (αυτά δεν παρέχουν μίζες στον ΓΑΠ) ..ΑΥΤΟ .. ΔΕΝ σημαίνει ότι η Ελλάδα ΔΕΝ πρόκειται να εξορύσσει ουράνιο για τα γειτονικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος .Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Για να ξέρουμε τι μας λένε .

  2. Ποιος ήταν που ήθελε να μιλήσουμε και για τη Χαλκιδική;

    Τώρα θα έχουμε ΜΟΝΟ για τη Χαλκιδική. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΗΡΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΠΙΑΒΙΤΣΑ, ΦΙΣΩΚΑ, ΤΣΙΚΑΡΑ!!!

  3. Άρα δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν…..
    1. δεν έχουν γεωλογικές και μεταλλεύτηκες έρευνες κοιτάσματος ….άρα και μεταλλευτικής εκμετάλλευσης και οι εργαζόμενοι σαν τα ποντίκια εργάζονται μέρα νύχτα μέσα …και συνειδητά παραπλανούν τους μέτοχους της εταιρίας για μελλοντικά κέρδη (επενδυσεις μπλοφας)
    2. υπάρχει μπόλικο υπερβολικό νερό ακόμα ….και πρέπει να το απομαστευσουν (μεταφορά κόστους στο «εξωτερικό κόστος») και άλλο στης Μαύρες Πέτρες Κακαβο ,…..αυτό σημαίνει ότι ο κύριος δασάρχης Αρναίας που είναι υπεύθυνος για τα δάση της περιοχής πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα να παρέμβει…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.