Πυρηνική ενέργεια, από τα Ελληνικά κοιτάσματα ουρανίου;


rangeruraniummineΜεταλλείο ουρανίου Ranger, Αυστραλία


Οι απόψεις της Ακαδημίας Αθηνών σχετικά με την εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα έχουν ήδη σχολιαστεί αρκετά. Το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων” επιθυμεί να προσθέσει άλλη μια διάσταση του πυρηνικού μας μέλλοντος, που δεν έχει μπει ακόμα στη ζυγαριά των “υπέρ” και των “κατά”.

Τόσο η Ακαδημία Αθηνών, όσο και οι διάφοροι …κρατικοί και παρακρατικοί που έχουν αναλάβει να “πείσουν” τους Έλληνες να δεχθούν την πιο επικίνδυνη μορφή ενέργειας στον πλανήτη, μιλούν για το “χαμηλό κόστος λειτουργίας” των πυρηνικών εργοστασίων, αποφεύγωντας επιμελώς να να αναφέρουν την πηγή του ουρανίου. Από πού  θα προέρχεται το πυρηνικό καύσιμο που θα τροφοδοτεί το ολοκαίνουριο εργοστάσιό μας; Θα αγοράζουμε το ακριβό ουράνιο από την Αυστραλία ή τον Καναδά όταν έχουμε, εδώ στην Ελλάδα, αρκετό ουράνιο για να συντηρηθεί μια 20ετής λειτουργία του εργοστασίου;

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και είναι κάτι που η Ελληνική κοινωνία θα πρέπει να συνυπολογίσει στην εκτίμησή της για την αποδοχή ή όχι της πυρηνικής ενέργειας. Μαζί με το εργοστάσιο θα πρέπει να δεχθούμε και το μεταλλείο ή τα μεταλλεία ουρανίου, αφού αυτό θα επιβάλλει το εθνικό συμφέρον!!!

ΙΓΜΕ: ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Σύμφωνα με το ΙΓΜΕ “τα βεβαιωμένα κοιτάσματα ουρανίου στη Βόρεια Ελλάδα επαρκούν για 20ετή αυτόνομη λειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα με δυνατότητα παραγωγής 1.000 MW ημερησίως” (“Ο ραδιενεργός θησαυρός της Ελλάδας”, ΤΑ ΝΕΑ 27/05/2006) .

Το μεγαλύτερο και καλύτερα μελετημένο κοίτασμα είναι αυτό στο Παρανέστι της Δράμας. Εκεί, στην περιοχή “Αρχοντοβούνι” το ΙΓΜΕ  λειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 πιλοτικό εργοστάσιο παραγωγής κίτρινου συμπυκνώματος ουρανίου (yellowcake) – “με επιτυχία”, όπως αναφέρει σε κείμενό του ο τότε Διευθυντής του ΙΓΜΕ! Προφανώς μετά ήρθε το Τσερνομπιλ και το φιλόδοξο πρόγραμμα σταμάτησε.

Kίτρινο συμπύκνωμα ουρανίου, προϊόν του εμπλουτισμού του μεταλλεύματος.

Υπήρξε εργοστάσιο παραγωγής ουρανίου στην Ελλάδα, έστω και πιλοτικής κλίμακας; Επρόκειτο για εμπλουτισμό του μεταλλεύματος κι όχι για ισοτοπικό εμπλουτισμό, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα. Ποιός γνώριζε γι’αυτό, ποιός το αδειοδότησε, ποιός το έλεγχε; Στην τελευταία ερώτηση η απάντηση είναι μετά βεβαιότητας “κανείς”, αφού ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν ούτε τώρα, πόσο μάλλον 25 χρόνια πριν…

Ακόμα πιο σημαντικό, τι απέγινε αυτό το εργοστάσιο, τι απέγιναν τα (λίγα έστω) ραδιενεργά του απόβλητα, τι μέριμνα έλαβε το ΙΓΜΕ για την αποκατάσταση της περιοχής; Σύμφωνα με το δημοσίευμα των “ΝΕΩΝ”, το νερό πάνω από το Παρανέστι είναι ιδιαίτερα φορτισμένο σε συγκεντρώσεις ραδιενεργών υλικών – μήπως, πέρα από τη φυσική ραδιενέργεια, ευθύνονται γι αυτό και οι τρύπες που άνοιξε το ΙΓΜΕ και το πιλοτικό του εργοστασιάκι;

Πρέπει να θυμίσουμε στους αναγνώστες ότι το κρατικό αυτό Ινστιτούτο δεν φημίζεται για την καλή περιβαλλοντική του συμπεριφορά, με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεταλλείο της Κίρκης στον Έβρο – το μετάλλευμα του οποίου επίσης περιέχει ουράνιο!

Σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, “στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 10.000 τόνοι σε δυνητικά κοιτάσματα ουρανίου. Πού βρίσκονται αυτά; Πολλές περιοχές της Ελλάδας, ειδικά στη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου,  είναι γνωστές για τη φυσική τους ραδιενέργεια και “υποψήφιες” για την ύπαρξη κοιτασμάτων. Οι έρευνες του ΙΓΜΕ για ουράνιο έχουν διακοπεί από το 2005. Θεωρητικώς τουλάχιστον. Γιατί τον Οκτώβριο του 2000, στη διάρκεια της διημερίδας του ΤΕΕ για την “Εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων στη Θράκη”, το ΙΓΜΕ με υπερηφάνεια ανακοίνωσε την ανακάλυψη ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΩΝ ποσοτήτων ουρανίου στις Σέρρες και στην περιοχή “Άσπρα Χώματα”, στο Στρατώνι της Χαλκιδικής.

Ο εντοπισμός ουρανίου στο Στρατώνι δεν πρόκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το ουράνιο συχνά συνυπάρχει με χρυσό, χαλκό κι άργυρο. Όμως τι δουλειά είχε το ΙΓΜΕ να κάνει έρευνες για ουράνιο στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με εντολή τίνος και για ποιό σκοπό; Στην περίπτωση του Στρατωνίου, τίθενται κι άλλα εύλογα ερωτηματικά: το Στρατώνι είναι τμήμα της “Μεταλλευτικής Ιδιοκτησίας” των Μεταλλείων Κασσάνδρας και τα αποτελέσματα της οποιασδήποτε έρευνας ανήκουν φυσικά στην ιδιοκτήτρια εταιρεία – τότε την Καναδική TVX. Δυο ενδεχόμενα υπάρχουν, και τα δυο εξίσου κακά. Αν η έρευνα έγινε με χρήματα των Ελληνων φορολογουμένων μέσα σε ιδιωτική ιδιοκτησία, τότε στην ουσία η έρευνα της εταιρείας χρηματοδοτήθηκε από τον Ελληνα πολίτη! Αν πάλι επρόκειτο για ένα ιδιωτικό project που πλήρωσε η TVX και ανέλαβε το ΙΓΜΕ, τότε από πού κι ως πού κάνει μια ιδιωτική εταιρεία έρευνες για ουράνιο , τις οποίες το ίδιο το Ελληνικό Κράτος έχει υποτίθεται σταματήσει;;;

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

Εξαιρετική πηγή πληροφοριών για όλη τη βιομηχανία και τον κύκλο ζωής του ουρανίου και των  πυρηνικών καυσίμων είναι το WISE Uranium Project. Σήμερα μεταλλεία ουρανίου υπάρχουν μόνο σε 9 χώρες, με τον Καναδά και την Αυστραλία να προμηθεύουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Πολλές ακόμα χώρες σκέφτονται να αναπτύξουν νέα ή να ξαναρχίσουν εξόρυξη από παλαιά μεταλλεία.

Η “παραδοσιακή” εξόρυξη ουρανίου  είναι τεχνικά σαν μια οποιαδήποτε άλλη εξόρυξη, επιφανειακή ή υπόγεια. Μια διαφορετική τεχνολογία είναι η “επι τόπου εκχύλιση” (in-situ leaching), κατά την οποία η εκχυλιστική ουσία (συνήθως θειϊκό οξύ) εισάγεται από γεωτρήσεις στο έδαφος/κοίτασμα, ενώ επό άλλες γεωτρήσεις αντλείται διάλυμα που περιέχει ουράνιο και άλλα μέταλλα. Η ρύπανση των υπόγειων υδάτων είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Uranium Mill Tailings Hazards

Με τις “παραδοσιακές” μεθόδους εξόρυξης κι εμπλουτισμού, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απόθεση των τελμάτων εμπλουτισμου που, λόγω των χαμηλών συγκεντρώσεων των κοιτασμάτων σε ουράνιο (συχνά 0,1-0,2%), είναι περίπου ίσης ποσότητας με το αρχικό μετάλλευμα… Οι κίνδυνοι από την απόθεση αυτών των τελμάτων σε λίμνες, σωρούς ή πίσω από φράγματα (επίσης “παραδοσιακοί” τρόποι απόθεσης) δίνονται σχηματικά στο παραπάνω διάγραμμα.

  1. Λόγω τεχνολογικών περιορισμών, κάποια ποσότητα ουρανίου δεν μπορεί να αποληφθεί και παραμένει στα τέλματα, μαζί με τα λοιπά βαρέα ραδιενεργά στοιχεία, ράδιο και θόριο. Το 85% της αρχικής ραδιενέργειας παραμένει στα τέλματα.
  2. Οι σωροι των τελμάτων εκπέμπουν ραδιενεργο αέριο ραδόνιο-222, που παράγεται διαρκώς από την διάσπαση του ραδίου-226, το οποίο με τη σειρά του παράγεται διαρκώς από το θόριο-230. Μετά από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια η ακτινοβολία του σωρού των τελμάτων μειώνεται σε επίπεδα 33 φορές υψηλότερα από τα μη ραδιενεργά εδάφη, και εκεί σταθεροποιείται. Το ραδόνιο είναι μεγάλος και μακροχρόνιος κίνδυνος γιατί συνεχίζει να εκπέμπεται και αφού κλείσουν τα μεταλλεία και τα προϊόντα της διάσπασής του προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα.
  3. Τα τέλματα περιέχουν όλα τα υπόλοιπα τοξικά βαρέα μέταλλα που δεν είναι εκμεταλλεύσιμα, όπως μολυβδαίνιο, σελήνιο, βανάδιο, μόλυβδο, ψευδάργυρο, κάδμιο,  αρσενικό (ανάλογα με το κοίτασμα), σε μορφή που είναι πολύ εύκολη η διασπορά τους στο περιβάλλον. Η σκόνη που παρασύρει ο αέρας από τον σωρό των τελμάτων περιέχει ράδιο, αρσενικό κ.λ.π., τα στραγγίσματα από το σωρό προς το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα επίσης περιέχουν ράδιο, αρσενικό και πάει λέγοντας. Αν το αρχικό μετάλλευμα είναι θειούχο, υπάρχει και όξινη απορροή που επιδεινώνει την κατάσταση.
  4. Φυσικά υπάρχουν όλοι οι κίνδυνοι από μια καταστροφική αστοχία του φράγματος που συγκρατεί τα τέλματα, λόγω διάβρωσης, πλημμύρας, σεισμού ή καταρρακτώδους βροχής. Μεγάλο τμήμα του Uranium Project είναι αφιερωμένο στην ασφάλεια των φραγμάτων μεταλλευτικών αποβλήτων (Safety of Tailings Dams). Εκεί υπάρχει και ο πληρέστερος, απ’όσο γνωρίζουμε, κατάλογος καταστροφικών αστοχιών τέτοιων φραγμάτων, από το 1960 μέχρι σήμερα (Chronology of major tailings dam failures) που πιστεύουμε ότι οι αναγνώστες μας πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να δούν.
  5. Μετά την παύση της εξόρυξης πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο σωρός των ραδιενεργών αποβλήτων να καλυφθεί, να σταθεροποιηθεί και να παραμείνει έτσι …για τα επόμενα 1 εκατομμυριο χρόνια!

Η ρύπανση από τα μεταλλεία ουρανίου είναι “μικρή” σε σχέση με τη ρύπανση που προκαλούν τα απόβλητα των πυρηνικών εργοστασίων, ωστόσο δεν είναι καθόλου αμελητέα δεδομένου και του μεγάλου όγκου τους. Στον Καναδά, η απόθεση των αποβλήτων των μεταλλείων γίνεται σε ατσάλινα δοχεία που τοποθετούνται σε ενισχυμένες κατασκευές από μπετόν μέσα στο έδαφος (μιλάμε για πολλές χιλιάδες τόνους…). Στις ΗΠΑ φυλάσσονται στο χώρο του μεταλλείου μέχρι να μαζευτούν αρκετά ώστε να μεταφερθούν σε ειδικό χώρο απόθεσης πυρηνικών αποβλήτων. Το ΙΓΜΕ άραγε, τι έκανε;

Σύμφωνα με το http://www.energytimes.gr/,κύκλοι του ΥΠΑΝ που ενημερώθηκαν για την έκθεση της Επιτροπής της Ακαδημίας, απάντησαν ότι «δεν τίθεται θέμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα». Αυτό δύσκολα γίνεται πιστευτό ως κυβερνητική θέση, δεδομένου ότι τόσον ο κ. Σουφλιάς, όσο και ο κ. Φώλιας πιο πρόσφατα, έχουν εκφραστεί υπέρ της χρήσης της.

Έχουν πολλές απαντήσεις να δώσουν στην Ελληνική κοινωνία οι φωστήρες της Επιστημονικης Επιτροπής της Ακαδημίας Αθηνών- όχι γενικόλογες, αλλά συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά  με:

  • το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας και τις (εν πολλοίς ανεξερεύνητες) δυνατότητες αξιοποίησης άλλων πηγών ενέργειας.
  • Την δυνατότητα ασφαλούς λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου στη σεισμογενή μας χώρα (που δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία, ούτε τη νοοτροπία της Ιαπωνίας).
  • την προέλευση των καυσίμων και
  • Τα οικονομικά στοιχεία του εγχειρήματος. Από πολλούς στη διεθνή κοινότητα εκφράζεται ο προβληματισμός ότι το διαφημιζόμενο “χαμηλό κόστος” της πυρηνικής ενέργειας, δεν περιλαμβάνει το υψηλό κόστος της ασφαλούς και ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ απόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων.

27 απαντήσεις στο “Πυρηνική ενέργεια, από τα Ελληνικά κοιτάσματα ουρανίου;”

  1. Γεια σου Μαρία. Η δουλειά που κάνεις στο Παρατηρητήριο είναι καταπληκτική. Η γνώμη μου σχετικά με το Ουράνιο είναι ότι για τη Ελλάδα είναι Το άνοιγμα του κουτιού της Πανδόρας. Η λύση για τη Ελλάδα είναι “οι πηγές από τον ουράνο” και όχι “οι πηγές από τη κόλαση.” Όπως λέει και ο Tom Friedman.
    Keep it up! And good luck. Stellios

  2. Μαρία σ’ ευχαριστούμε για την πληροφόρηση. Ναι, εμφανίστηκαν κι εδώ τα παπαγαλάκια της πυρηνικής βιομηχανίας κι έχουν βαλθεί να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Δεν θα τους περάσει.

  3. το ποιο περιεργο στην “συζητηση”που ανοιξε η Ακαδημια Αθηνων ειναι οτι ΔΕΝ βασιζεται στο Ενεργιακο Ισοζυγιο αποκλεινοντας εντελως την ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ πραγμα που δειχνει ανευθυνοτητα και αλητεια

  4. Εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε γιατί ανοίγετε θέμα πυρηνικής ενέργειας, όταν το επίσημο κράτος δεν την συμπεριλαμβάνει κάν στις πιθανές εφαρμογές.

    Θα ξεκινήσουμε από το τέλος: Θεωρούμε άδικο να κατασυκοφαντείτε το ΙΓΜΕ. Αν δηλ. ένα προπολεμικό ορυχείο στην Κίρκη διέκοψε τη λειτουργία του φταίει το ΙΓΜΕ, που στο κάτω-κάτω ερευνά γιά να δώσει τεκμηριωμένη απάντηση στο περιβαλλοντικό ζήτημα; Λέμε τεκμηριωμένη, γιατί μας έχει κάνει εντύπωση η τόση…πολυμάθειά σας. Είστε ειδικοί (-ές) στην εξόρυξη και επεξεργασία όλων των ορυκτών και μεταλλευμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ουρανίου; Γνωρίζετε περισσότερα από ένα φορέα σαν το ΙΓΜE; Ξέρετε ότι άλλο είναι “τοξικό” και άλλο “επικίνδυνο”;

    Τόσο ο Σουφλιάς όσο και ο Φώλιας (πάει αυτός) έριξαν “άδεια” μήπως και πιάσουν “γεμάτα”. Ξέρετε γιατί; Γιατί σαν χώρα, όχι μόνο δεν έχουμε μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά και ούτε ξέρουμε τί θέλουμε. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει μόνο γιά το κράτος…Κατέχουμε δε και μιά παγκόσμια πρωτιά: Πιθανόν είμαστε η μόνη χώρα όπου οι ΑΠΕ δεν είναι περιβαλλοντικά αποδεκτές ! ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ “ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ” !
    Ετσι οι ανεμογεννήτριες θεωρείται ότι προκαλούν οπτική και ηχητική ρύπανση (και δεν είναι καλοδεχούμενες στα νησιά και όχι μόνο), τα φωτοβολταικά/ηλιακά απαιτούν και δεσμεύουν εκτάσεις, τα υδροηλεκτρικά κατηγορούνται ότι αλλοιώνουν μικροκλίμα και γεω-μορφολογικά χαρακτηριστικά επιδρώντας αρνητικά σε χλωρίδα-πανίδα, η γεωθερμία που αναφέρει ο Νικος Στεφάνης θεωρείται “ύποπτη”ή/και άγνωστη.

    Δεν θέλουμε να καίμε καύσιμα, δεν θέλουμε πυρηνική, δεν θέλουμε υδροηλεκτρικά, δεν μας κάνουν φωτοβολταικά-αιολική-γεωθερμία. Τι ζητάμε τελικά από τη ΔΕΗ κι από το κράτος που μας φταίνε για όλα; Ξέρετε, δεν φτάνει να λέμε μόνο τι δεν θέλουμε, αλλά και να ξέρουμε τί θέλουμε και τί μπορούμε.

    • Απαντώ μόνο σε αυτά που χρήζουν απάντησης.

      Προφανώς και γνωρίζουμε ότι άλλο “τοξικό” κι άλλο “επικίνδυνο”. Η νομοθεσία χρησιμοποιεί τον όρο “επικίνδυνα απόβλητα” που περιλαμβάνει όλα τα τοξικά, διαβρωτικά, εύφλεκτα, εκρηκτικά, μολυσματικά, ραδιενεργά, μεταλλαξιογόνα κ.λ.π. απόβλητα. Εμείς, όταν αναφερόμαστε σε απόβλητα μεταλλείων, χρησιμοποιούμε συνήθως τον όρο “τοξικά” για να προσδιορίσουμε σε τι έγκειται η επικινδυνότητά τους.

      Για το θέμα της Κίρκης, κανονικά δεν θα έπρεπε να επιτεθούμε μόνο στο ΙΓΜΕ αλλά και στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος που υποτίθεται ότι είναι η δημόσια αρχή η υπεύθυνη για την τήρηση της νομιμότητας στα μεταλλεία. Το ΙΓΜΕ πήγε στην Κίρκη όταν το είχε εγκαταλείψει προσωρινά ο ιδιώτης εκμεταλλευτης, βρήκε μια τραγική κατάσταση, έκανε τις έρευνές του επιβαρύνοντας παραπάνω την περιοχή (το γνωρίζετε βέβαια ότι ακόμα και οι έρευνες σε περιβάλλον θειούχων πετρωμάτων δημιουργούν προβλήματα), και μετά τα παράτησε όλα στο χάλι τους κι αποχώρησε. Ούτε καμία προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης έκανε, ούτε καν ενημέρωσε κανεναν για τους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ένα κρατικό Ινσιτούτο που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα!

      Η ΕΜΒΕ από την άλλη, το 1989 έκανε μια λεπτομερέστατη περιγραφή της απαράδεκτης κατάστασης στην Κίρκη, μόνο και μόνο για να παραδώσει ξανά το μεταλλείο στον ίδιο ιδιώτη! Και αφού όλες οι “υπεύθυνες” δημοσιες υπηρεσίες “εποίουν την νήσσαν” επί δεκαετίες, αν και γνώριζαν πάρα πολύ καλά τι συνεβαινε …ήρθε το ΙΓΜΕ σαν σωτήρας το 2005 να μας πει ότι η Κίρκη έχει πρόβλημα ρύπανσης από το μεταλλείο!!!

      Στην παρουσίαση του προγράμματος που έγινε τον Ιούνιο του 2006 στην Αλεξανδρούπολη, η διοίκηση του ΙΓΜΕ δέχθηκε τα πυρά όλων των παρευρισκομένων για τα πεπραγμένα της στην Κίρκη και η μόνη απάντηση που μπόρεσε να δώσει ήταν: “δεν ευθυνόμαστε εμείς, ήταν άλλη διοίκηση”!

  5. Τοξικά δεν σημαίνει “τοξικά” και το ΙΓΜΕ δεν φταίει γιά το ουράνιο. Οσο γιά την ταμπακιέρα, ούτε λόγος ! Δύσκολα πράγματα τα ενεργειακά, ειδικά όταν πρέπει να κάνεις αυτοκριτική και να προτείνεις και κάτι…

  6. Επειδή προσωπικά πιστεύω στην τεράστια σημασία της Γεωθερμίας που έχει κατά καιρούς συκοφαντήθει και από την ΔΕΗ καταστραφεί (υπεύθυνος για χρονιά στο ΔΛΕ ο σημερινός Γενικός Ορυχείων ), δεν μου λες φίλε που είναι τα στοιχειά γεωτρήσεων του ΙΓΜΕ με τις γεώτρησεις να συμπεριλάβουμε και τον ΕΛΠΕ .

  7. […] …από τα ελληνικά κοιτάσματα ουρανίου;.Aπό την Μαρία ΚαδόγλουΠαρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων http://antigoldgr.org/blog/ http://www.antigold.gr/. Οι απόψεις της Ακαδημίας Αθηνών σχετικά με την εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα έχουν ήδη σχολιαστεί αρκετά. Το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων” επιθυμεί να προσθέσει άλλη μια διάσταση του πυρηνικού μας μέλλοντος, που δεν έχει μπει ακόμα στη ζυγαριά των “υπέρ” και των “κατά”.Τόσο η Ακαδημία Αθηνών, όσο και οι διάφοροι …κρατικοί και παρακρατικοί που έχουν αναλάβει να “πείσουν” τους Έλληνες να δεχθούν την πιο επικίνδυνη μορφή ενέργειας στον πλανήτη, μιλούν για το “χαμηλό κόστος λειτουργίας” των πυρηνικών εργοστασίων, αποφεύγωντας επιμελώς να να αναφέρουν την πηγή του ουρανίου. Από πού θα προέρχεται το πυρηνικό καύσιμο που θα τροφοδοτεί το ολοκαίνουριο εργοστάσιό μας; Θα αγοράζουμε το ακριβό ουράνιο από την Αυστραλία ή τον Καναδά όταν έχουμε, εδώ στην Ελλάδα, αρκετό ουράνιο για να συντηρηθεί μια 20ετής λειτουργία του εργοστασίου;Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και είναι κάτι που…η Ελληνική κοινωνία θα πρέπει να συνυπολογίσει στην εκτίμησή της για την αποδοχή ή όχι της πυρηνικής ενέργειας. Μαζί με το εργοστάσιο θα πρέπει να δεχθούμε και το μεταλλείο ή τα μεταλλεία ουρανίου, αφού αυτό θα επιβάλλει το εθνικό συμφέρον!!! Η συνέχεια… […]

  8. Δηλαδή μέχρι σήμερα ο Ελληνικός Χρυσός εξορύσσει μόνο χρυσό μπα ….γι αυτό τα κόμματα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν μουκου για την εξαιρετική σας προσφορά

  9. Για τους stinger (sorry, I mean stinker to high heaven!!), striker και λοιπούς της ίδιας συνομοταξίας:
    Ισχύει άραγε αυτό που έλεγε παλιά ο Χάρι Κλιν “Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες!”;
    Έχουμε και λέμε:
    Μας έπρηξαν τ’ αυτιά ο Γιούτσος κι η παρέα του στο ΕΙΕ μ’ εκείνη την … Αγγλόφωνη μάζωξη, καλή τους ώρα…
    Ακολούθησε ο απερίγραπτος Μάργαρης.
    Και μετά από μια σειρά ανεκδιήγητα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, βρόντηξαν και τα βαρέα πυροβόλα της Ακαδημίας Αθηνών!!Μετά από όλα αυτά, μήπως “καταλάβατε” ποιός και γιατί “ανοίγει θέμα πυρηνικής ενέργειας”, όταν το “επίσημο” κράτος δεν την συμπεριλαμβάνει “κάν” στις πιθανές εφαρμογές?? (Έλα ντε!!)
    Μα η κα Καδόγλου και το Antigold!!! Ποιός άλλος???
    Βρε ουστ Άγαμοι Θύται (μην ξεχνάμε και το γιατρό μας) που ψάχνετε και ταμπακέρες από πάνω!!!
    Όσο για τα “τοξικά¨και τα “επικίνδυνα”, ελπίζω να μην ταυτίζονται, γιατί τότε η βλακεία είναι και τοξική! (Το stink σίγουρα είναι)!!!|
    Γιάννης Μπακόπουλος
    Μαθηματικός
    Επιστημονικός συνεργάτης
    Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου
    Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
    http://cag.dat.demokritos.gr
    [email protected]
    210 6549935
    6944829323
    6945174475

  10. Οφείλω να κάνω μια επισήμανση για να την έχουμε υπόψη μας:
    Η φιλία μας με την Γαλλία (Ο Σαρκοζί κάνει τα στραβά μάτια για πολλά φάουλ της Ελλάδας στην ΕΕ) μπορεί να μας φορτώσει την αποδοχή της Πυρηνικής Ενέργειας. Μη ξεχνάτε το ρόλο και τις Δυνατότητες της Γαλλίας στη Πυρ. Ενέργεια.

  11. Αν κατάλαβα καλά διαβάζοντας τα σχόλια, δεν δικαιούται κανείς να έχει αντίθετη άποψη. striker go home to mess with your radioactive ideas.
    Δημοκρατικές διαδικασίες και προοδευτικές απόψεις.
    Όσο για το κείμενο, αν και δεν συμφωνώ σε όσα λεει, το σέβομαι σαν μια συγκροτημένη άποψη-γνώμη σε κάτι που εγώ ακόμη δεν έχω κατασταλλάξει.
    Αλήθεια, τόσο κακό είναι να υπάρχει και η άλλη άποψη; Η ύπαρξή της και μόνο σημαίνει καταναγκασμό; Τι φοβάστε μωρέ; αμάν πια. Χρησιμοποιείτε κι αυτό το τρίτο πληθυντικό. “Αυτοί κάνουν, αυτοί θα κάνουν, αυτοί σχεδιάζουν…” Σιγά τα αυγά. Η Ελλάδα μας έλειπε από το παγκόσμιο παζλ της πυρηνικής ενέργειας…

  12. dentalan-Στα πλαίσια του δημοκρατικού πάντα διάλογου που ζητάς προσωπικά αν έβλεπα έναν η δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ακρόπολη (τώρα που άδειασε ) δεν θα μου καιγόταν το αυτάκι μάλιστα την νύχτα όλοι σας θα φωσφορίζατε και λίγο παραπάνω

  13. Μπορώ να συζητάω καλόπιστα την οποιαδήποτε άποψη, αρκεί και αυτός που την προβάλει να είναι καλόπιστος.
    Μπορώ να συζητήσω με ηρεμία το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας με κάποιον που ψάχνει την αλήθεια και προσπαθεί να πει κάποια επιχειρήματα.
    Αυτό που δεν αντέχω είναι οι ξύπνιοι που κάνουν πως δεν ακούνε. Λένε την αποψάρα τους, καμαρώνουν φιλάρεσκα, κι όταν αποδειχθεί ότι λένε μια βλακεία και μισή, χαζογελάνε, κάνουν ότι δεν κατάλαβαν και φτου κι απ’ την αρχή!
    Να και το παράδειγμα!!

    “…
    Striker // 9 February, 2009 at 1:32 pm
    Εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε γιατί ανοίγετε θέμα πυρηνικής ενέργειας, όταν το επίσημο κράτος δεν την συμπεριλαμβάνει καν στις πιθανές εφαρμογές. …”

    Αυτό δεν είναι άποψη, είναι πρόκληση.
    Είχαμε κάπως ησυχάσει μετά το Τσερνομπίλ. (Αν λέγεται ησυχία το να χάνεις κάθε τόσο κι ένα φίλο σου από τον καρκίνο).
    Είχαμε λίγο πιστέψει ότι κάτι κατάλαβαν οι επίμονοι προπαγανδιστές των εταιριών του πυρηνικού λόμπυ και σταμάτησαν το παραμύθι τους.
    Και ξαφνικά μας προέκυψαν μια σειρά προπαγανδιστές … νέας εσοδείας, να ενισχύσουν την γενιά των χρεοκοπημένων τύπου Μάργαρη και Αντωνόπουλου και να μας πουλήσουν διάφορες απίθανες καινοτομίες όπως «ανακύκλωση του πλουτωνίου», «καινοτομίες στην πυρηνική τεχνολογία» και άστα να μην πω καμιά βαριά κουβέντα και παραξηγηθώ πάλι…
    Νάχουμε και τον κάθε «καλώς τον κ. Υπουργό», να κουνιέται μια από δω, μια από κει, σαν το βαριδάκι στο εκκρεμές και να μην ξέρει κατά που λέει ή κατά που πάει!
    Και νάχουμε και τους διάφορους στίνκερ, στράικερ, χλάπερ, φάπερ κλπ να μας «δουλεύουν»… ανώνυμα πάντα!!
    Και καλά ρε φιλάρες! Τα ξέρετε όλα για το καλό μας! Μα με τέτοιο όνομα – Striker. Stinger και άλλα … απειλητικά – για να σας πιστεύουμε είμαστε ή να προσέχουμε μη μας … δαγκώσετε;
    Μη χειρότερα…

    Γιάννης Μπακόπουλος
    Μαθηματικός
    Επιστημονικός συνεργάτης
    Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου
    Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
    http://cag.dat.demokritos.gr
    [email protected]
    210 6549935
    6944829323
    6945174475

  14. Για τους κηφήνες του Δημοσίου και λοιπούς όψιμους βολεμένους “οικολόγους” που λασπολογούν:

    ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ
    (του Κώστα Βάρναλη)

    Σαράντα σβέρκοι βωδινοί με λαδωμένες μπούκλες
    σκεμπέδες, σταβροθόλωτοι και βρώμιες ποδαρούκλες
    ξετσίπωτοι, ακαμάτηδες, τσιμπούρια και κορέοι
    ντυμένοι στα μαλάματα κ’ επίσημοι κι ωραίοι.

    Σαράντα λύκοι με προβιά (γι’ αυτούς χτυπά η καμπάνα)
    καθένας γουρουνόπουλο, καθένας νταμιτζάνα!
    Κι απέ ρεβάμενοι βαθιά ξαπλώσανε στο τζάκι,
    κι αβάσταγες ενιώσανε φαγούρες στο μπατζάκι.

    ‘Οξ’ ο κοσμάκης φώναζε: “Πεινάμε τέτοιες μέρες”
    γερόντοι και γερόντισσες, παιδάκια και μητέρες
    κ’ οι των επίγειων αγαθών σφιχτοί νοικοκυρέοι
    ανοίξαν τα παράθυρα και κράξαν: “Είστε αθέοι”.

  15. Λυπάμαι που δε ζει ο Βάρναλης να απαντήσει σ’ αυτούς που καπηλεύονται τα έργα του.
    Γιατί τότε θάλεγε:
    “… τη σάρκα μας την πότισε η λασπιά τους
    μα την ψυχή μας πιότερο η ψευτιά τους
    Ασήμαντοι, χυδαίοι, μηδενικοί
    κάναν την οικουμένη φυλακή…”
    Ποιοί μας φέραν τη λασπιά;
    Ποιοί μας φέραν την ψευτιά;
    Ποιοί κάναν την οικουμένη φυλακή;
    Ποιοί είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που αναφέρει ο Βάρναλης, με τους “βοδινούς σβέρκους”; Ποιοί είναι οι “λύκοι” με προβιά αρνιού που τρώνε τα γουρουνόπουλα; Δηλαδή – για όσους δεν καταλαβαίνουν – νέμονται το υπέδαφος και βγάζουν τεράστια υπερκέρδη από την δημόσια περιουσία του φτωχού λαού;
    Μήπως είναι οι καρχαρίες των μεγάλων εταιρειών, σε συνεργασία με κάποιους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς;
    Απαπαπα, ντροπή τέτοια πράγματα!!
    Μήπως είναι και τα παπαγαλάκια τους, που έχουν αναλάβει εργολαβικά να κουβαλάνε τη λασπιά και να διοχετεύουν την ψευτιά;
    Μα τι λέτε τώρα, δεν ξέρετε τι σας γίνεται και είστε και προκατειλημμένοι.
    Αφού έχουμε ανακαλύψει τον ένοχο!
    Είναι η κα Καδόγλου κι αυτοί που την υποστηρίζουν!!!
    Έχει κανείς αντίρρηση; Αν τολμάει ας κουνηθεί!! Ξέρουμε κι άλλο Βάρναλη!!
    Η απάντηση είναι μια:
    Άγαμοι Θύται!!!
    Νάσαι καλά Λευτέρη Ανευλαβή…
    Γιάννης Μπακόπουλος
    Μαθηματικός
    Επιστημονικός συνεργάτης
    Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου
    Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
    http://cag.dat.demokritos.gr
    [email protected]
    210 6549935
    6944829323
    6945174475

  16. Αγαπητέ δημόσιε υπάλληλε του (τέως) Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών Δημόκριτος, που είσαι και κατά της πυρηνικής ενέργειας:
    Δεν είχαμε απαίτηση να καταλάβεις τη μεταφορική χρήση του Βάρναλη. Διότι άλλο Βάρναλης και άλλο…Λευτέρης Ανευλαβής. Πώς λέμε, άλλο Μαγιακόφσκι κι άλλο Καρβέλας. Δυστυχώς σήμερα έχουμε να κάνουμε και με πολλούς άλλους βολεμένους και χορτάτους, που έχουν σαν χόμπυ την “οικολογία”, διεκδικούν το αλάθητο σαν νέοι Πάπες, βρίζουν και λοιδωρούν όσους τολμήσουν να επιχειρηματολογήσουν αντίθετα. Αυτοί πώς να καταλάβουν τους μεροκαματιάρηδες που μοχθούν καθημερινά γιά να τα φέρουν βόλτα; Στους κουρασμένους βολεμένους αυτής της χώρας ευχόμαστε ολόψυχα καλή ξεκούραση και καλόν ύπνο.

  17. Αγαπητέ Striker, Stinker, Slicker, Scrounger ή ότι άλλο τελοσπάντων.
    Λυπάμαι, έχασες.
    1 Ουδέποτε ήμουνα μισθωτός. Συνεργάζομαι σαν ελεύθερος επαγγελματίας με τη Διεύθυνση τεχνολογικών εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” με συμβάσεις έργου βασισμένες σε ερευνητικά προγράμματα και πληρώνομαι με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο, διαλέγω το χώρο και τα θέματα έρευνας που επιθυμώ και δεν έχω ποτέ μου προϊστάμενους.Τα λεφτά που πληρώνομαι είναι μέρος των κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα που βασίζονται στη δική μου επιστημονική έρευνα και συνεργασίες με ερευνητικούς φορείς σε όλη την Ευρώπη, τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς. Δηλαδή φέρνω στους συνεργάτες μου στο “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ” ερευνητικές προτάσεις που αποδίδουν χρηματοδότηση και διεθνείς συνεργάτες.
    2, Αν και έχω γνώσεις πυρηνικής φυσικής και μάλλον ακριβώς από αυτές τις γνώσεις μου, ήμουνα πάντα εναντίον της πυρηνικής ενέργειας και της αντίστοιχης τεχνολογίας, αλλά και υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Οι ταπεινές μου προσπάθειες είναι γνωστές από την εποχή του Τσερνομπίλ και έχουν αναφερθεί και στις εφημερίδες της εποχής.
    Μήπως θα είχατε και εσείς τη στοιχειώδη ευθιξία να μας πείτε ποιός ή ποιοί είστε και από που τα παίρνετε; Αυτή η ανώνυμη καταγγελία των πάντων είναι πλέον όχι ύποπτη, έχει ξεπεραστεί αυτό το στάδιο, αλλά σκέτα γελοία.
    Γιάννης Μπακόπουλος
    Μαθηματικός
    Επιστημονικός συνεργάτης
    Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου
    Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
    http://cag.dat.demokritos.gr
    [email protected]
    210 6549935
    6944829323
    6945174475

  18. Συγνώμη, να διορθώσω μια παράλειψη.
    Μην διανοείστε να θίξετε τον Λευτέρη Ανευλαβή, γιατί όποιος φτύνει ψηλότερα από το ανάστημά του, τελικά δέχεται το αποτέλεσμα στη μάπα του. Ο νόμος της βαρύτητας βλέπεις…
    Γιάννης Μπακόπουλος
    Μαθηματικός
    Επιστημονικός συνεργάτης
    Διεύθυνση Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου
    Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
    http://cag.dat.demokritos.gr
    [email protected]
    210 6549935
    6944829323
    6945174475

  19. Πιθανόν εκτός θέματος……… αλλά πυρηνικός αντιδραστήρας 5 MW εκεί που κατοικεί περίπου το 50% του ελληνικού πληθυσμού……. σε μια χώρα 6η σε σεισμικότητα ανά την υφήλιο…………..

    Αλλά, αν συμβεί κάτι, θα φταίει πάλι η κακιά ώρα…… του κάθε Ελληναρά.

    Οικιλόγοι καί μή,

    Καλημέρα σας…….και Καληνύχτα σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.