Συζήτηση για την μεταλλεία στην Εύβοια


του Θανάση Παντελόγλου από το http://kontodespoti.blogspot.com/.

“Πολλά έχουν ειπωθεί και ακόμα περισσότερα μέλλουν να ειπωθούν για την “πολυτιμοτητα και την αναγκαιότητα” της μεταλλείας στην Εύβοια ,στο όνομα της ανάπτυξης του νησιού αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής κρίσης του συστήματος ΤΟΥΣ , υπό το φως των επιταγών της “έκθεσης VERHEUGEN” και άλλα τέτοια “μονόπαντα μεταφραζόμενα” και ριπτόμενα στην μάχη της σχετικής προπαγάνδας, για να γίνει δυνατόν να οικονομήσουν οι μεταλλευτικές εταιρείες ξανά!!! με την άγρια ανάπτυξη τους.

Έτσι νομίζω ότι η ιστορία τις εξέλιξης της εξορυκτικής βιομηχανίας (μεταλλεία)
στην Εύβοια, μπορεί να διδάξει πολλούς πολλα. Και όποιοι δεν ξέρουν Ιστορία, Αφενός μεν: Αγοράζουν φτηνές υποσχέσεις εύκολα και πληρώνουν πανακριβα .
Αφετέρου: Είναι μοιραίο να ξαναζήσουν τις ίδιες μιζέριες και ταλαιπωρίες είτε σαν φάρσα είτε σαν Τραγωδία. 

Δυο κείμενα λοιπόν που βρήκα ψάχνοντας το θέμα.

Φαντάστηκα στην εξιστόρηση της εξελίξεις τις μεταλλείας Λευκολιθου στις περιοχές της Λίμνης Ευβοίας ,του Δήμου Αιγαίου ,Επαρχία Χαλκίδας! τότε και στα κτήματα τις μονής ΓΑΛΑΤΑΚΗ (Αγ,Νικολαου) .

Δραστηριότητες μεταλλευτών που τελικά επηρέασαν ιδιοκτησίες,”χρήσεις γης”, δάση, ξυλεία, περιβάλλον, θάλασσα, Πολιτική και πολιτικούς, διαπλοκή, αθετήσεις συμβολαίων και ριξίματα, εξαγορές και απάτες στελεχών . “Αποικιοκρατική  εκμετάλλευση” ανθρώπων ,τόπων ,τοπικών πόρων και χίλια δυο άλλα καλούδια, που έφερε η δραστηριοποίηση και η άγρια ανάπτυξη τους!!!

Βέβαια οι σύγχρονοι μεταλλευτές θα σπεύδουν να μας λένε οτι:
Άλλο η ιστορία και άλλο το παρόν και εμείς!!
“Τώρα είμαστε καλά παιδιά” ,οι μεταλλευτές, με έντιμη πολιτική “Εταιρικής Υπευθυνότητας”!!!!!!

Ενώ από την άλλη, μπροστά στις διαπιστωμένες και τεκμηριωμένες ζημίες
στην Μεσσαπία και τα νερά της, θα έτεινα να να δεχτώ ότι: “άλλαξε ο
μανωλιος και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς” είτε το ότι “Ο λύκος και αν
γέρασε και άλλαξε το μαλλί του, μήτε η κουτρά άλλαξε μήτε η κεφαλή
του” και ΘΑ συμπλήρωνα προς τον κόσμο των τόπων: Αν θέλετε “τον τόπο
σας” ,”την ανάπτυξη του μαζί και “την ανάπτυξη σας” ,Την δική σας ,των
παιδιών σας ,των εγγονών σας, αφήστε τους καλοθεληταδες να λένε τα
διάφορα τους .

Άλλωστε για αυτό πληρώνονται .Και “όταν γίνει η ζημία και
μετά μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε”.
Ενώ “οι δικές σας οι καλύβες και οι πεζούλες εκεί μένουν, δεν μπορούν να φύγουν!!!”.

Ποιος μπορεί να πονέσει καλύτερα και εντιμότερα την αναπτύξη τούτων
των τόπων σας;; Σκεφτείτε το.

Ας αναπτυχθεί λοιπόν η Γνώση ,Κριτήρια , με συμμετοχή σας στις αποφάσεις ,και σοβαρότητα διαδικασιών για την λήψη αποφάσεων για την ” ανάπτυξη μας” .Όλων μας!! ανεξαίρετα!!

Αλλιώς….Αλλιώς ” καλή αντάμωση στα ….Γουναράδικα” που έλεγε και ο ΑΡΗΣ!!!

Φιλικά Θανάσης Παντελογλου ΙΤΑΠ

Διαβάστε τα κείμενα
ΕΥΒΟΙΑ Τα μεταλλεια Μονης Γαλατακη

Ιστορια Εκμεταλευσης Λευκολιθου


2 απαντήσεις στο “Συζήτηση για την μεταλλεία στην Εύβοια”

  1. Σε λίγες μέρες περνά ένας χρόνος από την επίσκεψη μου στης Μαύρες Πέτρες μαζί με τον συνάδελφο μου διπλ. Μηχανικό Μεταλλειολόγο Αθανάσιο Λ. που είχαμε επισκευτεί και αναλύσει τις γεωτρήσεις της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός (οι φωτ. Έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο) που πραγματοποιούσε εκείνον τον καιρό .Περιμέναμε ότι μετά της επιστημονικές μας γνωματεύσεις για την συνεχιζόμενη απομάστευση του Κακαβου που αποδεικνύονται από τα δείγματα των γεωτρήσεων και την καταγγελία μας στο διαδίκτυο ….οι αρμόδιες αρχές του Νομού Χαλκιδικής …θα ευαισθητοποιούνταν και ενεργοποιούνταν τουλάχιστον ..και εξανάγκαζαν την εταιρία για την άμεση αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς που πραγματοποιεί στο πανέμορφο και τεράστιας αξίας δάσος του Κακαβου από το 1996 .Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι η διαπλοκή στην Χαλκιδική πάει σύννεφο ..και το μεγαλύτερο έγκλημα κατά τον κατοίκων ,φύσης και κεφαλαίου συνεχίζεται δίχως να ενδιαφέρει κανέναν αρμόδιο π.χ. δασάρχη Αρναίας , Νομάρχη ,Δήμαρχο Μ.Παναγιας ,Εισαγγελέα Πολυγύρου .Η σιωπή τον αμνών σε όλο το μεγαλείο. Προτείνω την προσφυγή του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικού σε ανώτατο Επίπεδο Δικαστικό και Ε.Ε. ..ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ αυτό το διαχρονικό Έγκλημα!!!!! .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.