H M. Kαραβασίλη για τη ΛΑΡΚΟ και το νερό της Μεσσαπίας


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=H5l_1BJhATo]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-DeQk93nMJo]

“Αν δεν συμμορφωθεί, η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει”!!!

Τα αποσπάσματα είναι από την εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής 30 Μαΐου στην πλατεία Ψαχνών, με θέμα ‘Περιβαλλοντική Κρίση και Αγροτική Παραγωγή στην Κεντρική Εύβοια’. Την εκδήλωση διοργάνωσε η επιτροπή αγώνα κατά της ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και των Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Περιβάλλοντος Μεσσαπίας «ΤΑΝΑΪΣ».

Ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης ΛΑΡΚΟ/Μεσσαπίας από το http://www.zabetakis.net/?p=2705

Στην Κεντρική Εύβοια (στην περιοχή του Παγώντα) δραστηριοποιείται η κρατική Λάρκο και υπάρχουν αρκετά μεταλλεία. Από τις αρχές του 2009 όμως οι κάτοικοι και περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής έχουν ανακαλύψει με προσωπικές τους ενέργειες την εκτεταμένη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Δήμου Μεσσαπίων (με νικέλιο και εξασθενές χρώμιο) και μάλιστα έχουν καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα κατά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσαπίων (ΔΕΥΑΜ) ζητώντας πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει γίνει στις 10.2.2010 αλλά ακόμα και σήμερα εκκρεμεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλκίδας. Παράλληλα, η Λάρκο επιθυμεί να επεκτείνει τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες έχοντας υποβάλλει Μ.Π.Ε. προκειμένου να προβεί σε διερευνητικές δειγματοληπτικές γεωτρήσεις για σιδηρονικελιούχο μετάλλευμα στη θέση Ζυγός και Άγιος Κωνσταντίνος του Διαμερίσματος «Άτταλη» εντός δασικής έκτασης ιδιοκτησίας του αναγκαστικού δασικού συνεταιρισμού Άτταλης. Το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό συνεδρίασε στις 23/3/2010 και κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε αρνητικά (12 όχι 4 ναι 1 παρών). Για το ίδιο θέμα συνεδρίασε στις 26/3/2010 η Νομαρχιακή επιτροπή Εύβοιας η οποία ομόφωνα απέρριψε το αίτημα της εταιρίας.

Περισσότερα για το ζήτημα του ακατάλληλου νερού της Μεσσαπίας που είναι γνωστό εδώ και περίπου ένα χρόνο, χάρη στις ενέργειες των κατοίκων και των τοπικών οργανώσεων της περιοχής, στα ιστολόγια http://kontodespoti.blogspot.com/ και  http://environmentfood.blogspot.com/. Επίσης από το ιστολόγιο της Μ. Καραβασίλη http://oikomargarita.blogspot.com/2010/05/blog-post_3943.html.

Έντονη κριτική δέχονται το ΥΠΕΚΑ και η ίδια η κα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας,   για την μέχρι αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει αυτό το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και να παρέχει στην κεντρική Εύβοια ασφαλές και καθαρό νερό (http://kontodespoti.blogspot.com/2010/05/30-7_31.html).

Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η κα Καραβασίλη είπε ότι: “Έχει τεθεί στην εταιρεία ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του νόμου. Αν η ΛΑΡΚΟ δεν το τηρήσει, είναι τόσο πολλές οι παραβάσεις που η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει“. Την ίδια στιγμή, μαθαίνουμε από δημοσιεύματα (Καθημερινή website 26.5.2010) ότι η ζημιογόνα και καταχρεωμένη ΛΑΡΚΟ που συντηρείται από το Ελληνικό Δημόσιο με το αίμα του Ελληνικού λαού, εκβιάζει ζητώντας “ειδική μεταχείριση” δηλαδή το “δικαίωμα στην παρανομία”.

Η ΛΑΡΚΟ, η κρατική ΛΑΡΚΟ που όπως και η ΔΕΗ χρησιμοποιούνταν επί χρόνια για την “τακτοποίηση” των ψηφοφόρων των τοπικών κομματαρχών και πολιτικάντηδων… Η ΛΑΡΚΟ που στην εποχή των “παχιών αγελάδων”, λίγα χρόνια πριν, έκανε πάρτυ με τα δισεκατομμύρια και με τους αστρονομικούς μισθους των διευθυντών και παρατρεχάμενων. Η ΛΑΡΚΟ που ποτέ δεν της “περίσσεψαν” λεφτά από τα υπερκέρδη για να επενδύσει στην προστασία του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και των κατοίκων… Η ΛΑΡΚΟ σημερα θεωρεί κεκτημένο της δικαίωμα το να ρυπαίνει ανεξέλεγκτα και εκβιάζει την Πολιτεία για να της το αναγνωρίσει!


2 απαντήσεις στο “H M. Kαραβασίλη για τη ΛΑΡΚΟ και το νερό της Μεσσαπίας”

  1. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=33793156

    Με «λουκέτο» απειλείται η ΛΑΡΚΟ

    Αποφασισμένο να φτάσει στα άκρα σχετικά με την υπόθεση ρύπανσης από την ΛΑΡΚΟ εμφανίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος απειλώντας ακόμη και με προσωρινό λουκέτο τη βιομηχανία.

    Του Κασσιανού Τζέλη

    Αποφασισμένο να φτάσει στα άκρα σχετικά με την υπόθεση ρύπανσης από την ΛΑΡΚΟ εμφανίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος απειλώντας ακόμη και με προσωρινό λουκέτο τη βιομηχανία. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν σε πρόσφατο έλεγχο που έκαναν στην εταιρεία ότι πλέον το σύνολο των αποβλήτων απορρίπτεται στη θάλασσα προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή που απειλεί άμεσα και τη δημόσια υγεία. Η Ειδική Γραμματέας του υπουργείου Μαργαρίτα Καραβασίλη ζήτησε από την εταιρεία να συμμορφωθεί άμεσα, ωστόσο η διοίκηση αυτής αιτήθηκε στο υπουργείο να της δοθεί άδεια να απορρίπτει τα απόβλητά της σε ιδιόκτητη έκτασή της στον Νομό Φθιώτιδας. Όπως αποδείχθηκε όμως, η έκταση αυτή είναι δασική! Η εταιρεία, με τη σειρά της, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαιρεθεί από τη σχετική νομοθεσία και να χαρακτηριστεί η δασική έκταση ως σύνοδο έργο, έτσι ώστε να μπορεί να απορρίπτει ελεύθερα εκεί τα απόβλητα που κατά κανόνα είναι τοξικά.

    Ελεγχοι
    Με «λουκέτο» απειλείται η ΛΑΡΚΟ
    Μετά και από αυτή την εξέλιξη δόθηκε εντολή στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος να προβούν άμεσα σε νέους ελέγχους και να επιβάλουν βαρύτατα πρόστιμα, ενώ σε περίπτωση μη άμεσης συμμόρφωσης με τη νομοθεσία, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος διεμήνυσε ότι θα επιβληθεί προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΛΑΡΚΟ πρωταγωνιστεί σε θέμα που έχει να κάνει με την παράνομη διαχείριση των αποβλήτων της. Πέρα από την ολική οικολογική καταστροφή της περιοχής της Λάρυμνας, το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζει ότι η εταιρεία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το μεγάλο οικολογικό έγκλημα στην Μεσσαπία της Εύβοιας, μια περιοχή στην κεντρική Εύβοια βόρεια της Χαλκίδας και των Ψαχνών. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές ένα νταμάρι της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται μέσα στη λεκάνη απορροής του Αλεπορέματος κοντά στο χωριό Παλαιός Παγώντας. Τα νερά του ρέματος ξεπλένουν τις μεταλλευτικές εκσκαφές και τις παρακείμενες αποθέσεις των στείρων της ΛΑΡΚΟ. Αυτά τα «εκπλύματα», όπως είναι η τεχνική ονομασία τους, τελικά καταλήγουν σαν κόκκινα λασπόνερα στο ποταμό Κηρέα. Την ίδια στιγμή μάλιστα υλοποιείται νομαρχιακό έργο εμπλουτισμού του υδροφορέα από τα νερά του πόταμου Κηρέα για αρδευτικούς σκοπούς. Σε αυτή την περίπτωση οι ευδιάλυτοι ρύποι του ποταμού που θα περνούν στα υπόγεια ύδατα και θα επηρεάσουν τις εξοχικές κατοικίες που υδροδοτούνται από γεωτρήσεις, καθώς και τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής που θα χρησιμοποιούν το νερό για άρδευση.

    Παραβιάσεις
    Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Εύβοιας στις 27/10/09 διαπίστωσε μια σειρά περιβαλλοντικών παραβιάσεων από την ΛΑΡΚΟ σε σχέση με τις αποθέσεις της. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν διαθέτει άδεια διαχείρισης στερεών αποβλήτων, δεν διαθέτει χώρους ασφαλούς αποθήκευσης των επικίνδυνων αποβλήτων και δεν έχει αποκαταστήσει κάποιες αποθέσεις στείρων εμπλουτισμού κατά παράβαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων. Η διεύθυνση περιβάλλοντος επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ, χωρίς να έχει κάποιο εμφανές αποτρεπτικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.