ΛΑΡΚΟ και περιβαλλοντικές επιπτώσεις


Μέχρι να ολοκληρώσουμε τα πολλά που έχουμε να γράψουμε σχετικά με την ημερίδα για τους “Κρυμμένους θησαυρούς της Β. Ελλάδας” του περασμένου Σαββάτου, θα βάλουμε κάποιες αναρτήσεις για τη ΛΑΡΚΟ.

larkoΜε αφορμή την Ημέρα του Περιβάλλοντος, ο “Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης” δημοσίευσε μία επίκαιρη εργασία που αφορά την Εύβοια και ιδίως την Κεντρική Εύβοια, την περιοχή της Κύμης και τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο. Θέμα της εργασίας είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ΛΑΡΚΟ:

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία της μεταλλευτικής εταιρείας ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ. pdf

H εταιρεία ΛΑΡΚΟ, δημιούργημα του ευφυούς, αυτοδημιούργητου και ευεργέτη Μικρασιάτη Πρόδρομου Μποδοσάκη είναι κατ΄ ουσίαν κρατική και ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμια παραγωγούς νικελίου. Οι εξαγωγική της συμμετοχή στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών πλησιάζει το 2,5%. Παρέχει εργασία σε περίπου 1300 εργαζόμενους και έχει τις κύριες δραστηριότητές της στην Εύβοια, την Λάρυμνα και την Καστοριά.

Δυστυχώς η εταιρεία έχει ένα από τα χειρότερα περιβαλλοντικά προφίλ και είναι η 6η πιο ρυπογόνος εταιρεία της χώρας. Οι δυσμενέστατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας της αποτελούν το αντικείμενο της παρουσιαζόμενης εργασίας, μέσα από μία συνολική θεώρηση της εταιρείας και των σημαντικότερων παραμέτρων που την αφορούν.

(Σημειώσεις: α) η ΛΑΡΚΟ έχει και ένα από τα πιο βεβαρημένα ιστορικά ως προς την εργασιακή ασφάλεια και τα ατυχήματα σε εργαζομένους της. Αυτό όμως δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος …

β) η εργασία έχει εκπονηθεί στα πλαίσια σχετικού με το Περιβάλλον και την Βιώσιμη Ανάπτυξη προγράμματος του Παν/μίου Αθηνών).


6 απαντήσεις στο “ΛΑΡΚΟ και περιβαλλοντικές επιπτώσεις”

  1. Τολάκο μην ξεχάσεις να σχολιάσεις και την μπλε σημαία που πήρε πρόσφατατο Στρατώνι. Αν δεν το γνωρίζεις το Στρατώνι είναι εκείνο το μέρος της Χαλκιδικής που αναφωνούσες για το πόσο ρυπασμένο είναι……

    Δυστυχώς σου χαλάει τα σενάρια σου αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και έρχονται και άλλα…..

    Τέλος τα παραμύθια.

    • Αν σε εξετάσουν για γρίππη κι εσύ έχεις καρκίνο ναι, προφανώς θα βγεις καθαρός… Επειδή φαντάζομαι ότι δεν έτυχε να δεις τα κριτήρια για την απονομή των Γαλάζιών Σημαιών, αντιγράφω:

      “”Το βασικό Κριτήριο για το ξεκίνημα της υποψηφιότητας μιας ακτής που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη ενός τουλάχιστον σημείου δειγματοληψίας από το οποίο λαμβάνεται δείγμα νερών κολύμβησης για μικροβιολογική ανάλυση. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα Μικροβιολογικά Εργαστήρια, τα οποία αποστέλλουν τα αποτελέσματα στη Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων για να τα παρουσιάσει στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ http://iason.minenv.gr “.

      Οι μόνες αναλύσεις που γίνονται είναι μικροβιολογικές αναλύσεις του θαλασσινού νερού δηλ. κολοβακτηρίδια κ.λ.π. Όμως το πρόβλημα του Στρατωνίου δεν είναι τα κολοβακτηρίδια, είναι τα βαρέα μέταλλα στην παραλία και τον πυθμένα της θάλασσας. Δες τι λέει η ΕΠΙΤΗΡΩ στη 2η Τεχνική Έκθεση:

      2η ΤΕ σελ. 54 «Πυθμένας θάλασσας»:
      «Ο κόλπος της Ιερισσού γενικά παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις μετάλλων, κάτι αναμενόμενο λόγω της φυσικής μεταλλοφορίας (του κόλπου;), ωστόσο οι ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις στη θάλασσα Στρατωνίου αποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή έχει επιδράσει αρνητικά στην ποιότητα των ιζημάτων. Από στοιχεία δειγματοληψίας του 1995 που εκτελέσθηκε από το ΕΝΙΑΛΕ-ΕΘΙΑΓΕ προκύπτει ότι «οι μέσες συγκεντρώσεις των περισσοτέρων μετάλλων στα ιζήματα του πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής Στρατωνίου είναι πολλαπλάσιες των τυπικών συγκεντρώσεων σε άλλες θαλάσσιες περιοχές»».

      Δες τι έλεγε και η TVX (ΜΠΕ Στρατωνίου σελ.7-13, 14,15):

      «Τμήμα της παραλιακής ζώνης του Στρατωνίου, μήκους 900 μ. και πλάτους 125 μ. .περίπου, και η παραλία στην περιοχή της εκβολής του ρέματος Καρβουνόσκαλα συνίστανται κατά κύριο λόγο από τέλματα εμπλουτισμού ενώ μέρος των τελμάτων έχει εξαπλωθεί και στο θαλάσσιο πυθμένα του κόλπου της Ιερισσού.
      Η ρύπανση της περιοχής στις παραλίες Στρατωνίου και Καρβουνόσκαλας αξιολογείται ως ιδιαίτερα υψηλή σε σύγκριση με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα ποιότητας των εδαφών. Το στοιχείο που παρουσιάζει την μεγαλύτερη υπέρβαση είναι το αρσενικό, με συγκεντρώσεις συστηματικά υπερδεκαπλάσιες των επιτρεπόμενων ορίων για βιομηχανικές περιοχές. Ακολουθούν ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και το αντιμόνιο…
      Οι επιπτώσεις από την απόρριψη των τελμάτων στην παραλία κρίνονται ως ισχυρά αρνητικές κυρίως λόγω των πολλαπλών δραστηριοτήτων και χρήσεων γης που έχουν αναπτυχθεί στη συγκεκριμένη ζώνη, όπως πάρκο αναψυχής, παιδική χαρά, γήπεδα άθλησης κλπ. Η σημαντικότερη οδός πρόσληψης είναι η κατάποση ρυπασμένου εδάφους, ιδιαίτερα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας».
      ΜΠΕ σελ.7-33, 34:
      «Εκτιμάται ότι κατά την περίοδο 1927 έως 1983 περίπου 12 εκ. τόνοι τελμάτων εμπλουτισμού διατέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή Στρατωνίου. Ο όγκος των τελμάτων αυτών είναι της τάξης των 8 εκ. κ.μ. και έχουν εξαπλωθεί σε μία έκταση 40 τ.χλμ. – 70 τ.χλμ. στον κόλπο της Ιερισσού με πάχος 15 εκ. περίπου κατά μέσο όρο. Από τον συνολικό όγκο απόθεσης των 8 περίπου εκ. κ.μ. εκτιμάται ότι 500.000 κ.μ. έχουν αποτεθεί στην παραλία του Στρατωνίου και τις δυο άλλες μικρές παραλίες νότια του Εκτιμάται ότι η ποιότητα των θαλασσίων νερών επηρεάζεται δυσμενώς στην παραλιακή ζώνη όπου τα ρυπασμένα ιζήματα ευρίσκονται υπό την επίδραση των κυμάτων και στην οποία επικρατούν αερόβιες συνθήκες».

      Καλά μπάνια!

  2. Ένας αλάνθαστος δείκτης υπάρχει για μια καθαρή θάλασσα. Τα ψάρια στον Κόλπο της Ιερισσού. Δυστυχώς όμως κινδυνεύουν περισσότερο από τους διαγωνισμούς ψαρέματος γιατί δε νομίζω να τρώνε ιζήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.