Η “αξία” του χρυσού


Καλημέρα σας,

Ονομάζομαι Χαλυβόπουλος Δημήτρης και παρακολούθησα την ημερίδα στο ΜΕΤ στις 29/05/2010 όπου πρώτη φορά έμαθα για τον αγώνα σας τον οποίο και στηρίζω.

Το κείμενο που ακολουθεί το έγραψε ο φίλος Δ.Χ. μετά την ημερίδα για τον ορυκτό πλούτο στο ΜΕΤ. Πέραν της ενδιαφέρουσας οικονομικής ανάλυσης, το κείμενο έχει αξία και ως μια ουδέτερη ματιά στην περίφημη ημερίδα και στα όσα διαδραματίστηκαν εκεί.

Το Σάββατο 29 Μαΐου παραβρέθηκα σε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στο νεόδμητο ξενοδοχείο ΤΗΕ  MET στη Θεσσαλονίκη με θέμα: Ο ορυκτός πλούτος της Βορείου Ελλάδος. Η πρόσκληση της εφημερίδας (ΕΞΠΡΕΣ) που διοργάνωσε την ημερίδα αναφερόταν σε «κρυμμένους θησαυρούς» και οι περισσότεροι εκ των εισηγητών ήταν καθηγητές γεωλογίας. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία να ενισχύσω το επιχείρημα περί επιστροφής στη δραχμή και πήγα!

Αντιλαμβάνομαι ότι ελάχιστοι θα έχουν την υπομονή να διαβάσουν μέχρι το τέλος, οπότε το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να αναφέρω για όσους δεν το γνωρίζουν είναι το εξής:

Σε καμία περίπτωση ο χρυσός δεν σχετίζεται με το χρήμα-ρευστό που κυκλοφορεί στην αγορά. Θεωρητικά πριν αρκετά χρόνια στην Αμερική τα χρήματα εκτυπωνόντουσαν με βάσει τα αποθέματα χρυσού και κατ’ επέκταση υπήρχε συσχέτιση μεταξύ διαθέσιμων-εκτυπωμένων χρημάτων με την ποσότητα χρυσού. Φυσικά κάτι τέτοιο έχει πάψει να ισχύει από τη δεκαετία του 1930.

Παρακάτω στον πίνακα 1 βλέπουμε ποιες χώρες και οργανισμοί διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα σε χρυσό και ποιο είναι το ποσοστό των αποθεμάτων σε χρυσό σε σχέση με το ΑΕΠ.

Πηγή ΑΕΠ: Ιστοσελίδα CIA: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook

Πηγή Αποθεμάτων Χρυσού: http://www.cnbc.com/id/33242464/The_World_s_Biggest_Gold_Reserves?slide=2

Με κόκκινο έχω σημειώσει την Κίνα για να κάνω την εξής παρατήρηση:

Η Κίνα αυτή τη στιγμή είναι με διαφορά η ισχυρότερη οικονομία (ελάχιστο χρέος, μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα) η οποία διαθέτει 2206 δις δολάρια σε ξένα νομίσματα και χρυσό (Reserves of foreign exchange and gold, πηγή: ιστοσελίδα CIA). Όπως διαπιστώνουμε από τα 2206 δις αποθεματικών, μόνο τα 46 δις είναι σε χρυσό και αποτελούν μόλις το 0,53% του ΑΕΠ.

Άσχετα όμως με τα χρηματοοικονομικά, γνωρίζει κανείς κάποια σημαντική πρακτική εφαρμογή του χρυσού? Ως  αδρανές μεταλλικό χημικό στοιχείο μπορεί να έχει και κάποιες πρακτικές εφαρμογές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τις τεράστιες ποσότητες που εξορύσσονται. Ουσιαστικά λοιπόν η εξόρυξη χρυσού γίνεται επειδή την παρούσα χρονική στιγμή έχει μεγάλη χρηματιστηριακή αξία οπότε αποφέρει και μεγάλα έσοδα-κέρδη.

Τι σημαίνει όμως χρηματιστηριακή αξία? Πολύ απλά σημαίνει ότι η τιμή του καθορίζεται βάσει προσφοράς και ζήτησης. Στην πραγματικότητα η τιμή του καθορίζεται από διάφορους ιδιωτικούς οργανισμούς (επιχειρηματικούς ομίλους, τράπεζες, κυβερνήσεις) που λειτουργούν προφανώς ιδιοτελώς. Είναι οι ίδιοι οργανισμοί που διαμορφώνουν την τιμή του πετρελαίου, του καφέ, του σιταριού, του χαλκού, του πυριτίου και εκατοντάδων άλλων αγαθών.

Γυρνάω και πάλι στην ημερίδα και στην προσπάθειά μας να αναλύσουμε πρακτικά τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας.

Αν υποθέσουμε ότι γυρνάμε στη δραχμή εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα το χρέος,  κάποιες χώρες-τράπεζες θα “εκνευριστούν” και θα μας κάνουν εμπάργκο. Γιατί όμως να φοβηθεί μια χώρα με το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, που συνορεύει με 2 ηπείρους από στεριά και 3 ηπείρους από θάλασσα? Υποθέτοντας παρόλα αυτά  ότι γίνεται με επιτυχία ένα  παγκόσμιο εμπάργκο εναντίον της χώρας μας, ας δούμε σε ποιους ορυκτούς πόρους θα μπορούσαμε να βασιστούμε.

  • Αποθέματα λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας: Σίγουρα πρέπει να μειωθεί η χρήση του έως ότου εξαλειφθεί τελείως. Προς το παρών όμως αποτελεί μια τεράστια πηγή φθηνής ενέργειας. Επίσης, ας φροντίσει επιτέλους η ΔΕΗ να χρησιμοποιεί και τη νύχτα τα ηλεκτροστατικά φίλτρα τα οποία έχουν βαθμό απόδοσης κατακράτησης της τέφρας που ξεπερνά το 99%. Βέβαια υπάρχουν και επικίνδυνα αέρια που δεν συλλέγονται εύκολα, η αποκατάσταση της «σφαγμένης» γης δεν γίνεται εύκολα και φυσικά να μη ξεχνάμε τους πύργους ψύξης που αλλάζουν το μικροκλίμα της περιοχής.
  • Aποθέματα πετρελαίου: Επίσης πρέπει να μειωθεί-εξαλειφθεί η χρήση του. Όμως επειδή δεν μπορούμε εύκολα και γρήγορα να μετατρέψουμε όλα μας τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά μας σε ηλεκτρικά, είναι καλό να έχουμε και αποθέματα πετρελαίου για δύσκολες ώρες. Φάνηκε από την ημερίδα λοιπόν ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα αλλά και δυνατότητα άντλησης.
  • Αναρίθμητα είδη μεταλλευμάτων με αναρίθμητες ιδιότητες και εφαρμογές: Κατοικίες, ηλεκτρονικά, Φωτοβολταϊκά, αιολικά, καθαρισμός βιομηχανικών λυμάτων, ιδιαίτερες τεχνολογικές εφαρμογές κ.λ.π.
  • Γεωθερμία: Πρόκειται για μία ανεξάντλητη και πεντακάθαρη πηγή ενέργειας με αναρίθμητες εφαρμογές στη γεωργία, κλιματισμό κατοικιών-βιομηχανιών και φυσικά παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Χρυσός: Δεν έχει σχεδόν καμία πρακτική εφαρμογή πέραν των κοσμημάτων όπου και πάλι πρόκειται για κάτι υποκειμενικό. Επίσης, όπως είδαμε παραπάνω στον  πίνακα 1  δεν ενδιαφέρονται πολλές  χώρες να έχουν μεγάλα αποθέματα σε χρυσό. Συνεπώς, πρόκειται για ένα αγαθό το οποίο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μας βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης. Παρόλα αυτά, όταν άνοιξε η συζήτηση για το χρυσό  άρχισαν και οι πρώτες αντεγκλήσεις που οδήγησαν τελικά στη διακοπή της ημερίδας….

Ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας ήταν ο κος Δημήτρης Κούτρας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής  (Μεγάλη Παναγιά, Ολυμπιάδα, περιοχή πλούσιας πανίδας και χλωρίδας). Ο κος Κούτρας ανέφερε ότι η εταιρία θα προβεί σε μεγάλες επενδύσεις και ο χρυσός που θα εξορυχτεί τα επόμενα χρόνια θα έχει αξία πολλά δις τα οποία θα βοηθήσουν τη χώρα μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.  Επίσης, θα ανοίξουν και πολλές θέσεις εργασίας οι οποίες θα βοηθήσουν την τοπική κοινωνία. Τέλος, αναφέρθηκε σε νέους τρόπους εξόρυξης οι όποιοι δεν βλάπτουν τη δημόσια υγεία.

Στην ημερίδα όμως παρευρίσκονταν και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι διαμαρτυρόντουσαν έντονα. Μάλιστα εκπρόσωποι των κατοίκων ανέβηκαν στο βήμα και ανέφεραν ότι η εταιρία είναι καναδικών συμφερόντων και το δημόσιο δεν είχε έως τώρα κανένα έσοδο από την εκμετάλλευση. Επίσης, η πώληση-παραχώρηση των δικαιωμάτων έγινε από το κράτος έναντι ενός ιδιαίτερα ευτελούς τιμήματος και γι αυτό η χώρα μας παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=259484&ct=19&dt=15/03/2009

Τέλος, το σημαντικότερο που μάθαμε από την ημερίδα είναι ότι για την παραγωγή χρυσού χρησιμοποιούνται κυανιούχες ενώσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά επιβλαβής. Μάλιστα οι δυσάρεστες επιπτώσεις στη φύση και τον άνθρωπο έχουν τονιστεί από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και  έχουν απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

https://antigoldgr.org/blog/category/%CE%BA%CF%85%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BF/

Στην ημερίδα όμως παρευρέθηκαν και ορισμένοι κύριοι οι οποίοι δήλωναν κάτοικοι της περιοχής και εργαζόμενοι στην εταιρία του κου Κούτρα τον οποίον υποστήριζαν με θέρμη. Αντίθετα, μάλωναν με τους συντοπίτες τους που διαμαρτυρούταν για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στην περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί προφανώς για να μη χάσουν τις δουλειές τους εναντιώνονται στους συντοπίτες τους κι ας μοιράζονται την ίδια γη. Ο φόβος της επιβίωσης ωθεί τους ανθρώπους να εναντιώνονται στην ίδια τους τη φύση, λογικό αφού το matrix μας αναγκάζει να συνδέουμε άμεσα την ύπαρξη και τη διαβίωσή μας με το χρήμα.

Και το αποτέλεσμα: Διαίρει και βασίλευε!

Παραλίγο να ξεχάσω να αναφερθώ και στον υφυπουργό εθνικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας τον κο Μπόλαρη ο οποίος δεν φτάνει που ήρθε καθυστερημένα, χάσαμε και 30 λεπτά ακούγοντας τις γνωστές σαχλαμάρες όπως για παράδειγμα όταν είπε ότι υπάρχουν λεφτά αρκεί να πιάσουμε τους φοροφυγάδες. Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι ο Παπανδρέου όταν έλεγε προεκλογικά ότι υπάρχουν λεφτά δεν εννοούσε τα ταμεία του κράτους αλλά όσους φοροδιαφεύγουν.

Βέβαια δεν έγινε διάλογος με τον υπουργό για να ρωτήσουμε τα εξής:

Έχει σημασία να συζητάμε για πόρους όπως: ορυκτός πλούτος, κτίρια και υποδομές, τεχνολογία και μεταφορές, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ κ.α. όταν δεν ελέγχουμε το χρήμα το οποίο ουσιαστικά κινητοποιεί και ελέγχει τους παραπάνω πόρους?

Έχει σημασία να συζητάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής όταν άλλος αποφασίζει πως θα κατανεμηθεί ο πλούτος?

Γνωρίζει κανείς ότι πληρώνουμε σε τόκους και δόσεις δανείων περίπου 78 δις € ετησίως?

(πίνακας 12, έτος 2009, Δαπάνες Εξυπηρέτησης Συνολικού Δημόσιου Χρέουςhttp://www.monthlyreview.gr/antilogos/greek/diktuo/arxeio_sxoliwn/fullstory_html?obj_path=docrep/docs/diktuo/20100421_01/gr/html/index.) :

Για να εξηγήσουμε πρακτικά τι σημαίνει το παραπάνω θα χρησιμοποιήσουμε το παρακάτω παράδειγμα:

Αρχικά θα κάνουμε την παραδοχή ότι όλες οι ιδιωτικές τράπεζες της Ευρώπης ή/και της Αμερικής που μας έχουν δανείσει κατά καιρούς είναι θυγατρικές ή παραρτήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Η συγκεκριμένη παραδοχή δεν απέχει από την πραγματικότητα εάν θυμηθούμε τι έγινε με το πακέτο σωτηρίας των ιδιωτικών τραπεζών δηλαδή τα 28 δις € που τους χάρισε η προηγούμενη κυβέρνηση-ΕΚΤ.

Θυμόμαστε ότι πριν ένα χρόνο περίπου ο Τρισέ (πρόεδρος της ΕΚΤ)αποδέχτηκε τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου που παρουσίασαν ως εγγύηση οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες και τους δάνεισε λεφτά με 1% επιτόκιο. Επίσης δάνεισε με 2% ή 3% επιτόκιο τη Γαλλία και Γερμανία για να δανείσουν την Ελλάδα με 5% επιτόκιο. Την Ελλάδα αντιθέτως αντί να τη δανείσει την έσπρωξε στο ΔΝΤ.

Με την παραπάνω παραδοχή λοιπόν θα εξετάσουμε με τη βοήθεια του Πίνακα 2 το περιβόητο πακέτο στήριξης των 110 δις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Υποθέτουμε για λόγους ευκολίας ότι θα λάβουμε 40 δις το χρόνο τα επόμενα 3 χρόνια και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε κανονικά τους τόκους και τις δόσεις που φτάνουν τα 80 δις το χρόνο (αν και τα έξοδα του χρέους θα αυξηθούν αφού θα  αυξηθεί το συνολικό χρέος). Έχουμε λοιπόν:

https://antigoldgr.org/wp-content/uploads/2010/06/greece_debt.jpg

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι με τα λεφτά που θα μας δώσουν στην αρχή θα κινητοποιηθεί η οικονομία και αντίστοιχα οι μηχανισμοί είσπραξης που θα αποφέρουν έσοδα 80 δις για τους τραπεζίτες. Ουσιαστικά λοιπόν θα μας δώσουν μόνο 40 δις στην αρχή, ενώ τα υπόλοιπα 80 δις που θα μας δώσουν αποτελούν τις δόσεις και τα επιτόκια που θα εισπράξουν από εμάς μόνο από τον πρώτο χρόνο. Έτσι τα καθαρά τους κέρδη θα ξεπεράσουν τα 120 δις μέσα σε 3 χρόνια! Καλή φάση??

Μια χούφτα ξένων τυχάρπαστων γραφειοκρατών-τραπεζιτών, μια χούφτα ελλήνων ξεφτιλισμένων πολιτικών-δημοσιογράφων σε συνδυασμό με την άγνοια του πολίτη και το φόβο της επιβίωσης, έχουν καταφέρει να υποδουλώσουν έναν από τους σημαντικότερους λαούς της ανθρώπινης ιστορίας!


14 απαντήσεις στο “Η “αξία” του χρυσού”

  1. ευχαριστούμε κε χαλβόπουλε που με τις ειδικές σας γνώσεις μας δείξατε πως ξαναανακαλύπτεται η ..Κϊνα.

    Ξέρετε μήπως γιατί ειναι η κίνα η πιο ισχυρή οικονομία σήμερα;

    Ξέρετε πόσους παγκόσμιους ορυκτούς πόρους ελέγχει; Kαι πως τους διαχειρίζετε; με τι τεχνικές εξόρυξης;

    και ακόμη, ας αφήσουμε κατά μέρος το χρυσό, τι λέτε για ολα τα άλλα ορυκτά που μας αραδιάσατε εν είδη πανεπιστημιακού δασκάλου, σε μας του αδαείς;
    να τον παίρνουμε το λιγνίτη ή να τον αφήνουμε;
    να αντλούμε το πετρέλαιο ή να το αφήνουμε για τους διπλανούς;

    Δαβάστε, παρακαλώ, πρώτα απ’ολα ακόμη και τις αναρτήσεις που κατά καιρούς εχουν μπει εδώ μέσα,

    μπείτε στο κλίμα,

    και μετά έρχεστε να δείξετε με το δάκτυλο..

    σε μας τους αδαείς..

    • Αγαπητέ Κύριε manos,

      Όπως βλέπετε έκανα copy paste το ονοματεπώνυμο σας (manos) για να μη κάνω ορθογραφικά λάθη όπως εσείς που αντί για Χαλυβόπουλε γράψατε χαλβόπουλε.

      Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν υπογράφετε με ολόκληρο το ονοματεπώνυμό σας. Μην ανησυχείτε, όσο ιδιόμορφο επίθετο κι αν έχετε αποκλείετε να σκεφτεί κάποιος εξυπνότερο λογοπαίγνιο από αυτό που χρησιμοποιήσατε εσείς για να με χλευάσετε.

      Αντίθετα με εσάς, εύχομαι να μην είναι η τελευταία φορά που σας αποκαλώ Κύριε με το κάπα κεφαλαίο. Επιτρέψτε μου το ορθογραφικό λάθος αλλά έχω βάσιμες υποψίες να πιστεύω πως κάθε άνθρωπος δύναται να είναι ένας μικρός Θεός.

      Επίσης, το επώνυμό μου αρχίζει με χι οπότε γράφεται με κεφαλαίο. Το γράψατε επίτηδες με μικρό ή μάθατε ορθογραφία στα ιδιωτικά κανάλια?

      Και απαντώ στα σχόλια σας ξεκινώντας από το τέλος όπου λέτε ότι δείχνω συνανθρώπους-συμπατριώτες μου με το δάχτυλο:
      Να δείξω με το δάχτυλο ποιους Κύριε manos? Το 90% των Ελλήνων που έχει άρρηκτα συνδεδεμένο το χρυσό με το χρήμα χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι: Το χρήμα δίνει «αξία» στο χρυσό και όχι ο χρυσός στο «χρήμα»?

      Επιτρέψτε μου όμως να εξηγήσω τι εννοώ χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το λιγνίτη που ρωτήσατε. Ο λιγνίτης είναι ένα καύσιμο υλικό που έχει λίγο υψηλότερη θερμογόνο δύναμη από το κάρβουνο και αρκετά χαμηλότερη από το λιθάνθρακα και φυσικά το πετρέλαιο. Παρόλα αυτά συναντάται σε μεγάλη αφθονία στον Ελλάδα!

      Δυστυχώς για εμάς, η χρηματιστηριακή αξία του λιγνίτη είναι απειροελάχιστη σε σχέση με το χρυσό. Άραγε, πόση θα ήταν η χρηματιστηριακή αξία του λιγνίτη σε σχέση με το χρυσό, εάν η Αμερική ή/και η ΕΕ είχαν τεράστια αποθέματα σε λιγνίτη και η Ελλάδα σε χρυσό? Ερώτηση: Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, θα προτιμούσατε ο νομός Κοζάνης να είναι γεμάτος με χρυσό ή με λιγνίτη?

      Να δείξω με το δάχτυλο ποιους Kύριε manos? Το 90% των Ελλήνων που δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και εάν το έλλειμμα πέσει στο 1% του ΑΕΠ, λιγότερο δηλαδή από το 3%, όπως ορίζει ένα από τα κριτήρια σταθερότητας του «ΜΑασΤΡΙΧ», το χρέος θα εξακολουθεί να αυξάνει? Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν ότι για να μειωθεί το χρέος πρέπει να έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα, κάτι που έχει να συμβεί στη χώρα μας για περισσότερο από 30 χρόνια?

      Να δείξω με το δάκτυλο ποιους Κύριε manos? Το 90% των Ελλήνων που ενώ γνωρίζουν σε γενικές γραμμές τι σημαίνει το ακρωνύμιο Α.Ε.Π. δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα καθαρά παραπλανητικό δείκτη ο οποίος χρησιμοποιείται συνήθως σε μαθηματικές-οικονομικές εξισώσεις ως παρονομαστής, ακριβώς για να φαίνονται ορισμένα μεγέθη μικρά και να νομίζει ο πολίτης ότι υπάρχει ελπίδα?

      Αγαπητέ Κύριε, ανήκω όπως και εσείς στο 100% των Ελλήνων που κατανοούμε πλήρως και ξεκάθαρα ότι ο ορυκτός πλούτος της πατρίδας μας είναι από τα τελευταία και σημαντικότερα βέλη της φαρέτρας, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενεές των Ελλήνων.

      Απλώς, τυγχάνει να ανήκω (αντίθετα με εσάς) στο 10% των Ελλήνων που κατανοούμε πλήρως και ξεκάθαρα ότι η πατρίδα μας διοικείται από ξένα νομίσματα και «ξένους» ανθρώπους. Αυτά τα ξένα νομίσματα (ευρώ, δολάριο, γιουάν) ελέγχουν, δεσμεύουν και κινητοποιούν όλους τους πόρους μας.

      Έχει νόημα λοιπόν να μιλάμε για διαχείριση-εξόρυξη των ορυκτών μας, που αναμφισβήτητα αποτελούν σημαντικότατους στρατηγικούς πόρους , όταν δεν ελέγχουμε τους πόρους αυτούς?

      Χαλυβόπουλος Δημήτριος του Γεωργίου

  2. που ειναι ο Παπατζης …χιχχιχι

    Ανακοίνωσαν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης σε κοινή συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.
    Για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΣΦΑ ανακοινώθηκε ότι το Δημόσιο διατηρεί το 51% στις εταιρίες
    Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι στη ΔΕΗ (το Δημόσιο κατέχει το 51%) θα διατηρηθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στο ΔΕΣΜΗΕ, θα γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις για το άνοιγμα της χονδρικής και λιανικής αγοράς ενέργειας και θα υλοποιηθεί το 3ο ενεργειακό πακέτο. Στα ΕΛΠΕ θα διατηρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή.

    Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

  3. Και μια και μιλάμε για χρέος να δούμε πόσο κάποιοι γνωστοί μας κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες εκμεταλλεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια το ….ανύπαρκτο κράτος και επέβαλλαν ληστρικές συνεργασίες που τώρα καλούμεθα εμείς να πληρώσουμε.
    Εταιρείες όπως η ΑΚΤΩΡ και Η ΤΕΡΝΑ πρωτοστατούν,
    ¨”Οδηγός μας μια επιστημονική δημοσίευση του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δ.Α. Τσαμπούλα*.
    http://www.akribeia-stop.gr/images/stories/entypa/tsampoulas.pdf
    Με τα λεφτά του κράτους…
    Ο κύριος καθηγητής, αναλύοντας τα στοιχεία χρηματοδότησης τριών έργων (ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ , ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΙΟ , ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ) διαπιστώνει ότι σε ποσοστά 49-62% τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια προέρχονται κατά κύριο λόγο από το Δημόσιο και μόνο ένα μικρό ποσοστό από ιδιώτες. Για να καταλήξει στο συμπέρασμα: «Συνεπώς, τα έργα, ιδιαιτέρως του αεροδρομίου, δεν ήταν και τόσο συγχρηματοδοτούμενα, όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί».
    Τι κεφάλαια έβαλαν οι ιδιώτες που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας τα έργα που δεν μπορούσε να φέρει σε πέρας το «αναποτελεσματικό» και «φτωχό» ελληνικό Δημόσιο; Διαβάστε:
    στην Αττική Οδό το Δημόσιο συμμετείχε στο κόστος με 33%, ενώ η κοινοπραξία των ιδιωτών με 12,84%, στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου το Δημόσιο κατέβαλε το 41,49% του κόστους και οι ιδιώτες 9,37%, στη δε κατασκευή του «Ελ. Βενιζέλος» το κράτος χρηματοδότησε το 31% του κόστους και οι ιδιώτες μόνο το 6%!
    Και σχολιάζει ο κ. καθηγητής: «Όσον αφορά στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος η ιδιωτική συμμετοχή εκτιμάται υπερβολικά μικρή. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι διά του στραγγαλισμού των Ελλήνων υπεργολάβων, η Hochtief δεν επένδυσε ούτε δραχμή».
    Δεν φτάνει, όμως, που δεν έβαλαν χρήματα (ή έβαλαν ελάχιστα) οι ιδιώτες κατασκευαστές, αλλά απόλαυσαν και σειρά προνομίων.
    …αφορολόγητα κεφάλαια και έσοδα…
    Οι ανάδοχοι των έργων της Αττικής Οδού και της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου απόλαυσαν πλήρη απαλλαγή φόρου για τη χρηματοδοτική τους συμβολή, αφού χαρακτηρίστηκε ως επιδότηση κεφαλαίου.
    Στον αερολιμένα ολόκληρο το μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας απαλλάχτηκε από τη φορολόγηση για τα 15 πρώτα χρόνια της λειτουργίας. Για την προμήθεια αγαθών και την παροχή εξοπλισμού γινόταν απευθείας τιμολόγηση, χωρίς φόρο εισοδήματος και στα τρία έργα.
    Αλλά και τα εισοδήματα των τριών κοινοπραξιών απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και τους επιστρέφεται και ο ΦΠΑ. Με όλα αυτά τα σκανδαλώδη προνόμια και την αποκλειστική εκμετάλλευση των έργων πώς να μην δημιουργήσουν οι μέτοχοι κεφάλαια για να κατασκευάσουν και τα υπόλοιπα;
    Η κοινοπραξία της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου θα εισπράττει διόδια (11,7 ευρώ η διέλευση ενός Ι.Χ. σήμερα) για 35 ολόκληρα χρόνια (μέχρι το 2038), η κοινοπραξία του αεροδρομίου θα εκμεταλλεύεται το χώρο με όλες τις εμπορικές και άλλες χρήσεις για 25 χρόνια (μέχρι το 2025).
    ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ (μέχρι το 2018). Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης να σημειώσουμε ότι οι ιδιώτες μέτοχοι της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. κατέβαλαν ως μετοχικό κεφάλαιο 134 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που μόνο το 2009 η εταιρία κατέγραψε κέρδη προ φόρων 264,5 εκατ. ευρώ και διένειμε στους μετόχους 168 εκατ. ευρώ!
    Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες?
    ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ J&P ΑΒΑΞ ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (Πανούσης, ΤΕΡΝΑ κ.ά.) , ΕΤΕΘ , ΔΑΑ Α.Ε.: Ελληνικό Δημόσιο Όμιλος HOCHTIEF Όμιλος Κοπελούζου ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.: VINCI Concessions , AKΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ J&P ΑΘΗΝΑ
    …και με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου
    Τα έργα αυτά μπορεί να χαρακτηρίζονται συγχρηματοδοτούμενα, αλλά το ρίσκο το αναλαμβάνει μονομερώς το ελληνικό κράτος. Στην περίπτωση του αεροδρομίου το ελληνικό Δημόσιο εγγυήθηκε τα δάνεια από την πρώτη ημέρα κατασκευής του έργου (συμμετέχοντας δηλαδή και στο κατασκευαστικό ρίσκο). Εισπράττει, βέβαια, προμήθειες από την εταιρία που διαχειρίζεται το Ελ. Βενιζέλος. Στην Αττική Οδό το Δημόσιο δεν εγγυήθηκε τα δάνεια κατά την κατασκευαστική περίοδο, αλλά παρείχε εγγυήσεις για την περίοδο λειτουργίας. Γράφει η επιστημονική ανακοίνωση του καθηγητή του ΕΜΠ: «Το Δημόσιο, στην ουσία, αναλαμβάνει, σχεδόν εξ ολοκλήρου, τον κυκλοφοριακό κίνδυνο, στην περίπτωση που οι διελεύσεις στο νέο άξονα είναι λιγότερες από αυτές που είχαν προβλεφθεί στη μελέτη. Στην περίπτωση της Αττικής οδού δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τεράστια ποσά που επιβαρύνθηκε το Δημόσιο για απαλλοτριώσεις ακινήτων, αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση λόγω των απαλλοτριώσεων». Από τα συμπεράσματα του τεχνοκράτη καθηγητή κρατάμε κι άλλο ένα που καταρρίπτει και το τελευταίο επιχείρημα όσων θέλουν ακόμα να δουν καλοπροαίρετα τη συμμετοχή των ιδιωτών στα μεγάλα έργα: «Λόγω της πολύ χαμηλής ιδιωτικής συμμετοχής, σε κάποια έργα δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι των ΣΔΙΤ, ήτοι το έργο να κατασκευασθεί καλύτερα, οικονομικότερα και εντός χρονικής προθεσμίας, από ό,τι αν εκτελούνταν από το δημόσιο τομέα». Χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς κάτι άλλο;
    Σύμφυση κράτους-ιδιωτών
    Μπορεί το κράτος να χάνει έδαφος από την πορεία των περίφημων συγχρηματοδοτούμενων έργων, κερδίζει όμως στελέχη. Ο νέος γενικός γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Έργων του υπουργείου Υποδομών Σέργιος Λαμπρόπουλος, μέχρι την ημέρα του διορισμού του σε αυτή τη θέση ήταν στέλεχος της ελληνο-ισπανικής κοινοπραξίας ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. που έχει αναλάβει την κατασκευή της Ιονίας Οδού (Αντίρριο – Ιωάννινα).
    Η κοινοπραξία αυτή εισπράττει τα διόδια από τους σταθμούς Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων, Θήβας και Τραγάνας. Στην κοινοπραξία συμμετέχει η ελληνική κατασκευαστική εταιρία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η οποία πρόσφατα (μετά το διορισμό του κ. γενικού) προσχώρησε με σημαντικό ποσοστό και στην κοινοπραξία της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Βλέπετε πόσο εύκολα λύνουν οι ιδιώτες όποια τυχόν προβλήματα έχουν με τους δημόσιους φορείς;
    Με τα λεφτά των… άλλων
    Ο πίνακας που ακολουθεί και αποτυπώνει τη συμμετοχή όλων των φορέων στη χρηματοδότηση κατασκευής του αεροδρομίου είναι ενδεικτικός για το πώς με τα λεφτά κράτους, Ε.Ε. και τον οβολό των επιβατών (σπατόσημο) η γερμανική Hochtief με συμμετοχή λιγότερη του 6% στο κόστος του έργου εισπράττει το 40% των εσόδων του «Ελ. Βενιζέλος» και έχει το μάνατζμεντ μέχρι το 2025.
    Δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων…………..997 (45%)
    Εμπορικές Τράπεζες…………………………………………………312 (14%)
    Τέλος Ανάπτυξης Αεροδρομίου (Σπατόσημο)……………..300 (13%)
    Επιχορηγήσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης………………………….250 (11%)
    Επιχορηγήσεις Ελληνικού Δημοσίου………………………….150 (7%)
    Μετοχικό Κεφάλαιο…………………………………………………134 (6%)
    Δάνεια Μετόχων………………………………………………………..45 (2%)
    Δάνειο για τον Εμπορευματικό Σταθμό………………………….17 (1%)
    Άλλα…………………………………………………………………………14 (1%)
    Συνολικές Πηγές…………………………………………………2.219 (100%)”

  4. * Το οργανωμένο έγκλημα έχει διαφορετικά ονόματα από χώρα σε χώρα. Στην Αμερική ονομάζεται ΜAΦΙΑ, στην Ιταλία ΚΑΜΟΡΑ και στην Ελλάδα ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

  5. Σε ότι αφορά την αποκρατικοποίηση βλέπε τζάμπα ξεπούλημα της ΔΕΗ που δεν περπάτησε προχθές… έχουμε να πούμε ότι τελικά είναι πολύ μεγάλη για να γίνει μια μπουκιά .Ας προσέχουν οι καλοπροαίρετοι φαγάδες φαταούλες μην τους σταθεί στο λαιμό …

  6. Κύριε Xαλυβόπουλε,

    1.«Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν υπογράφετε με ολόκληρο το ονοματεπώνυμό σας».
    Φυσικά και το κάνω, όχι όμως σε χώρους σαν και αυτόν όπου ελάχιστοι το κάνουν και οι περισσότεροι έχουν πέσει θύματα ανευ λόγου λοιδωρίας και λεκτικού προπηλακισμού. Εχετε καιρό να το διαπιστώσετε και σεις..

    2. «Αγαπητέ Κύριε, ανήκω όπως και εσείς στο 100% των Ελλήνων που κατανοούμε πλήρως και ξεκάθαρα ότι ο ορυκτός πλούτος της πατρίδας μας είναι από τα τελευταία και σημαντικότερα βέλη της φαρέτρας, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενεές των Ελλήνων».
    Δεν νομίζω να συμμερίζονται και πολύ την άποψή σας, οι φίλοι που υποτίθεται ότι στηρίζετε όπως εξαρχής μας ενημερώσετε. Εχετε καιρό, ελπίζω, να διαπιστώσετε και σεις του λόγου το αληθές.

    3. «Έχει νόημα λοιπόν να μιλάμε για διαχείριση-εξόρυξη των ορυκτών μας, που αναμφισβήτητα αποτελούν σημαντικότατους στρατηγικούς πόρους , όταν δεν ελέγχουμε τους πόρους αυτούς?»
    Πεστε μας εσείς α) ποιόν πόρο ελέγχουμε σε τούτο τον τόπο, που όπως λετε κι εσείς έχει να δει δημοσιονομικό πλεόνασμα πάνω από 30 χρόνια;
    β) την παραπάνω ερώτηση, αν έχει νόημα ή όχι, να την κάνετε στους εργαζομενους στον εξορυκτικό τομέα, που φυτοζωούν όπως και όλοι οι «φτωχοί πλην τίμιοι» ελληνες.

    • Μάνο, είναι λίγο περίεργο να διαμαρτύρεσαι για προπηλακισμούς εσύ που έσπευσες να λοιδωρήσεις – ανωνύμως πάντα – έναν άνθρωπο που μας είπε ΕΠΩΝΥΜΑ κι ευγενικά την άποψή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.