Τα οικονομικά αποτελέσματα Α’ τριμήνου της S&B και ο “Βλαχοθανάσης Α7”


Στις 8 Μαϊου είχαμε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο “Η S&B, η Φωκίδα και ο … Βλαχοθανάσης Α7” που συμπεριλάμβανε μια δική μας εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του κλάδου βωξίτη της S&B στη Φωκίδα. Τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ του Ομίλου S&B που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαϊου επαληθεύουν το “Παρατηρητήριο” σε όλα τα σημεία της ανάλυσής του.

Η προσεκτική μελέτη των οικονομικών αποτελεσμάτων της S&B, εκτός της επαλήθευσής μας, περιέχει και μερικά ακόμα, άκρως αποκαλυπτικά για τους κατοίκους της Φωκίδας ειδικά – και για τους Έλληνες γενικά – στοιχεία, των οποίων την ερμηνεία θα παραθέσουμε στη συνέχεια.

Για τον κλάδο “ΒΩΞΙΤΗΣ” τα οικονομικά στοιχεία του Α’ τριμήνου του 2010 σε σχέση με αυτά του Α’ τριμήνου του 2009 είναι (ποσά σε χιλιάδες ευρώ):

(*ΕΒΙΤDA: Κέρδη προ τόκων, φόρων, υποτίμησης και απόσβεσης)

Η ζημία είναι 1,4 εκατ. ευρώ και η αρνητική μεταβολή σε σχέση με το 2009, το κολοσσιαίο ποσοστό 2.093%

Με αυτά τα δεδομένα, η συνολική ζημία για το 2010 θα προσεγγίσει τα 5,6 εκατ. ευρώ. Σχετικά το “Παρατηρητήριο” είχε γράψει:

Από τις δημοσιεύσεις των καταστάσεων της S&B για το εννεάμηνο 2009 διαφαίνεται μία μικρή ζημία για τον βωξίτη η οποία, κατά την προσέγγισή μας, τείνει να ενισχυθεί για το 2010 σε ποσό μεγαλύτερο των 4 εκατ. ευρώ.

Η S&B δικαιολογεί τα αρνητικά αποτελέσματα ως εξής;

“Η ζήτηση σε όλες τις αγορές μας έχει ενισχυθεί. Ωστόσο, η δυνατότητά μας να εξυπηρετήσουμε τη ζήτηση και η κερδοφορία έχει επηρεαστεί από σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης, από την προσωρινή αναστολή της δραστηριότητάς μας σε συγκεκριμένες περιοχές με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και από μια πιο συντηρητική λογιστική προσέγγιση για την αναγνώριση διαφόρων εξόδων στο κόστος παραγωγής”.

Σχετικά εμείς είχαμε αναφέρει ότι η αδυναμία της εταιρείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε παραδόσεις οφείλεται σε έλλειψη αδειοδότησης, οργάνωσης, έρευνας και περιχαράκωσης νέων κοιτασμάτων.

Με τιμή παράδοσης FΟΒ στο Λαρνάκι Ιτέας 28 ευρώ ανά τόνο, οι πωλήσεις τριμήνου είναι 250.000 τόνοι και η πρόβλεψη για το έτος είναι περί τους 1.000.000 τόνους, αν μπορέσει το μεταλλείο να κρατηθεί στα σημερινά επίπεδα παραγωγής.

Είχαμε υπολογίσει την παραγωγή στη Φωκίδα σε 1.700 τόνους ημερησίως ή περίπου 500.000 τόνους κατ’έτος και εκτιμήσαμε το break even (επίπεδο παραγωγής πάνω από το οποίο υπάρχει κέρδος) σε 900.000 τόνους κατ’έτος. Ο Διευθυντής της S&B κ. Σανούδος είχε δηλωσει ότι το επίπεδο αυτό βρίσκεται στους 1.200.000 τόνους κατ’έτος.

Σε αυτό το σημείο, τα οικονομικά αποτελέσματα της S&B επιβεβαίωσαν τον κ. Σανούδο. Εμείς, όπως αποδεικνύεται, είχαμε πιο αισιόδοξη άποψη για το σημείο κερδοφορίας, δηλαδή είχαμε υποεκτιμήσει το συνολικό κόστος παραγωγής (total cost). Αυτό σημαίνει ότι για να μην έχει απώλειες το μεταλλείο Φωκίδας πρέπει να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή, από τους σημερινούς 500.000 τόνους κατ’έτος στους 1.200.000 τόνους κατ’έτος ή περί τους 4.000 τόνους την ημέρα.

Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι για να ικανοποιήσει η S&B τις υποχρεώσεις παράδοσης βωξίτη αναγκάζεται να συμπληρώσει τη δική της παραγωγή με τουλάχιστον 500.000 τόνους από ξένους παραγωγούς. Και αν ακόμα η S&B περάσει το σκόπελο του ΣτΕ για το “Βλαχοθανάση Α7”, δεν θα προσθέσει στην ετήσια παραγωγή της πάνω από 300.000 τόνους. Σε κάθε περίπτωση η αναμενόμενη ζημία για το 2010 θα είναι στην καλύτερη περίπτωση το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ.

Η S&B συμφωνεί με το “Παρατηρητήριο” ότι έχει προβλήματα αδειοδότησης. Αποκρύπτει όμως το γεγονός ότι ούτε “βέβαια” ούτε “πιθανά” κοιτάσματα έχει προσδιορίσει και πολύ περισσότερο έχει “περιχαρακώσει”. Η εκτίμησή μας ότι τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η κατάσταση θα επιδεινώνεται, φαίνεται να επαληθεύεται.

Στο προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε θέσει ένα κρίσιμο για τον κλάδο του βωξίτη της S&B ερώτημα: Δεδομένου ότι αποτελεί το 10% της συνολικής δραστηριότητας του Ομίλου, η μεγάλη αιμορραγία της ετήσιας ζημίας των 5,6 εκατ. ευρώ – και όχι των 4 εκατ. που είχαμε εκτιμήσει εμείς – χωρίς προοπτική κερδοφορίας για διάστημα ετών, θα συνεχίσει να αιμοδοτείται από τον Όμιλο;

Το σύνολο των πωλήσεων του Ομίλου ήταν 95,2 εκατ. ευρώ και τα συνολικά καθαρά κέρδη ήταν 3,9 εκατ. Οι πωλήσεις βωξίτη ήταν 7,0 εκατ. ευρώ ήτοι το 7,4% του συνόλου και οι ζημίες ήταν 1,5 εκατ. δηλαδή το 38% των κερδών του Ομίλου για το το Α’ τρίμηνο 2010.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Ομίλου στο Α’ τρίμηνο αποδίδονται από την S&B:

σε μια ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, με συγκρατημένη αισιοδοξία για την αύξηση των πωλήσεων στις διεθνείς αγορές. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για την ισχύ και την ανθεκτικότητα της διαφαινόμενης ανάκαμψης.
Αυτή τη στιγμή η “ορατότητα” μας για ένα βιώσιμο επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι περιορισμένη. Παράλληλα η φετινή μας απόδοση θα συγκρίνεται με ένα προοδευτικά καλύτερο εξάμηνο κατά το προηγούμενο έτος. Με δεδομένη την αβεβαιότητα σχετικά με την κρίση που αφορά τα κρατικά χρέη στην Ευρώπη, προσβλέπουμε επιφυλακτικά στην επόμενη φάση της ανάπτυξής μας.

Όσα καταγράφονται στα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2010 προϊδεάζουν για μια σημαντική πτώση των καθαρών κερδών στα 3 επόμενα τρίμηνα 2010. Η βέβαιη ζημία των 5,6 εκατ. ευρώ του κλάδου βωξίτη θα ελαττώσει δραματικά τα ετήσια κέρδη του Ομίλου. Και ακόμα, όπως είχαμε εκτιμήσει στις 8 Μαϊου “ενδέχεται ο κλάδος του βωξίτη που αποτελεί μόνο το 10% της συνολικής δραστηριότητας της S&B, να απορροφήσει τη συνολική κερδοφορία του Ομίλου”.

Σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες εκτιμήσεις μας, η ζημία του κλάδου βωξίτη για κάθε εργάσιμη μέρα κυμαίνεται στο ποσό των 20.000 έως 25.000 ευρώ!

Αποκαλύπτεται επίσης η απάτη των δήθεν “αποκαταστάσεων του περιβάλλοντος” από την S&B και άλλων εξορυκτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αφού η S&B δεν είναι οπωσδήποτε η χειρότερη για το περιβάλλον περίπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία δηλώνει ότι κατέβαλε στο Α’ τρίμηνο του 2010 το ποσό του 1 εκατ. ευρώ για “πληρωμές αποζημιώσεων στο προσωπικό και αποκατάστασης περιβάλλοντος”. Ακόμα και αν το σύνολο αυτού του ποσού αφορούσε τις αποκαταστάσεις, τα 4 εκατ. ευρώ το χρόνο για Φωκίδα και Μήλο και για το σύνολο των δραστηριοτήτων ενός του Ομίλου με κύκλο εργασιών 400 εκατ. ευρώ είναι τουλάχιστον αστείο!

Οι ετήσιες πωλήσεις της S&B μόνο στα βιομηχανικά ορυκτά μπεντονίτη, περλίτη, βωξίτη και άλλα, ανέρχονται σε 293 εκατ. ευρώ. Αφού ο μπεντονίτης και ο περλίτης δεν υφίστανται καμία επεξεργασία που να τους προσθέτει ουσιαστικά αξία, η S&B πουλάει τα Ελληνικά ορυκτά περίπου όπως τα εξορύσσει. Αλλά “η ενοποίηση των Ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων παραγωγής Συλλιπασμάτων Συνεχούς Χύτευσης ολοκληρώθηκε εγκαίρως και επιτυχώς, με τη μεταφορά της παραγωγής από τη Γαλλίά στη Γερμανία. Παρά τη σχετική μείωση του προσωπικού, τα τμήματα τεχνικής υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών παραμένουν ενεργά στη Γαλλία, προσφέροντας πολύτιμη και απρόσκοπτη υποστήριξη στην εν λόγω αγορά”. Δηλαδή ο πραγματικά βιομηχανικός κλάδος της S&B αναπτύσσεται και δραστηριοποιείται στη Γαλλία και τη Γερμανία, με ντόπιο προσωπικό και καταβολή φόρων εκεί.

Ουδείς ψόγος φυσικά. Απλά αναφερόμαστε στο γεγονός ότι επί δεκαετίες η Μήλος και η Γκιώνα εξορύσσονται ληστρικά για να μετουσιωθεί η γη τους σε 293 εκατ. ευρώ ετησίως για την S&B, με αντιπαροχή κάποιες θέσεις εργασίες και φόρο εισοδήματος λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ.

Εαν η S&B αναγκαστεί να κλείση τον κλάδο βωξίτη λόγω των οικονομικών και των άλλων προβλημάτων της παραγωγής, η Γκιώνα θα μείνει βαριά πληγωμένη. Και όταν η Μήλος “εξορυχθεί” μέχρις εξοφλήσεως των κοιτασμάτων της, θα εγκαταλειφθεί σε μια νύχτα και αυτή τραγικά εξορυγμένη. Αλλά τα εκατ. κυβικά μέτρα της Ελληνικής γης που σπαράχτηκε θα βρίσκεται μετουσιωμένη στους λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες και στις θυρίδες των ιδιοκτητών της S&B. Οι εργαζόμενοι θα είναι πια απολυμένοι και η Μήλος και η περιοχή Γκιώνας-Άμφισσας θα έχουν μετατραπεί σε “πλεονάζοντες χώρους”, δηλαδή σε περιοχές χωρίς πλέον άλλες δυνατότητες απασχόλησης και ανάπτυξης.

Η προβλεψή μας είναι ότι η S&B Φωκίδας θα βγάλει σε διαθεσιμότητα και σε υποχρεωτικές άδειες, άμεσα, σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Η διακοπή λειτουργίας του κλάδου βωξίτη, σύμφωνα με τα δεδομένα που αναφέραμε, φαίνεται σαν η πιο πιθανή επιλογή του Ομίλου.


8 απαντήσεις στο “Τα οικονομικά αποτελέσματα Α’ τριμήνου της S&B και ο “Βλαχοθανάσης Α7””

  1. Για κοίτα φίλε μου κάτι παρανοικά πράγματα: “ο πραγματικά βιομηχανικός κλάδος της S&B αναπτύσσεται και δραστηριοποιείται στη Γαλλία και τη Γερμανία, με ντόπιο προσωπικό και καταβολή φόρων εκεί” ενώ η δραστηριότητα της εξίσου πολυεθνικής European Goldfields στην Ελλάδα δεν καταβάλλει φόρους στο Ελληνικό κράτος… Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για την ελληνική πολυεθνική και άλλα για την καναδική. Πώς γίνεται αυτό μόνο εσείς το ξέρετε.

    • Η καναδική EUROPEAN GOLDFIELDS πληρώνει φόρους στον Καναδά και το δηλώνει καθαρά. Μπορείς εσύ να το διαψεύσεις;

  2. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν έχετε διασταυρώσει και απο αλλού τα στοιχεία που επικαλείται η εταιρεία.
    Ο λόγος της επισήμανσης μας είναι το γεγονός οτι ο Βωξίτης έχει αυξήσει τον τζίρο του σε σχέση με πέρυσι και δεν τον έχει μειώσει . Επιπλέον υπάρχει και το ερώτημα πως γνωρίζετε οτι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η ζήτηση σε βωξίτη αυξάνετε.
    Ο λόγος αυτών των ερωτημάτων είναι το γεγονός οτι οι οικονομικές εφημερίδες χρησιμοποίησαν αυτήν την έκθεση για να πιέσουν προς την αδειοδότηση των κοιτασμάτων και δεν νομίζουμε οτι η παράγραφος αυτή γράφτηκε τυχαία.
    Αν έχετε περισσότερες πληροφορίες καλό είναι να τις μοιραστούμε γιατί αν αναπαράγουμε απλώς αυτά που επικαλείται η εταιρεία και τα προβάλει η ίδια μέσα από τις οικονομικές εφημερίδες πιθανόν να μην ενημερώνουμε αλλά να παίζουμε το δικό της παιχνίδι στην υπόθεση.

    • Εμείς αυτά που είδαμε να προβάλλονται σε όλες τις οικονομικές εφημερίδες ήταν τα εντυπωσιακά νούμερα που αφορούν το σύνολο του Ομίλου. Πουθενά δεν είδαμε να αναφέρεται η ζημία στον κλάδο του βωξίτη. Και είναι και λογικό, γιατί η S&B έχει μετόχους και είναι εισηγμενη στο Χρηματιστήριο οπότε είναι “υποχρεωμένη” να συντηρεί την εικόνα της μεγάλης και κραταιάς εταιρείας…

      Κατά το Α’ τρίμηνο του 2010 οι πωλήσεις βωξίτη ήταν αυξημένες σε σχέση με το 2009 όμως παραδόξως, ενώ το 2009 είχε κέρδος 1.476.000 ευρώ, το 2010 εμφάνισε ζημία 133.000 ευρώ. Κατά την άποψή μας και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν κοιτάσματα από τα οποία να έχει προκύψει η επιπλέον παραγωγή, αυτο σημαίνει ότι η S&B για να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της υποχρεώθηκε να αγοράσει ξένο βωξίτη.

      Στο προηγούμενο άρθρο μας “Η S&B, η Φωκίδα και ο …Βλαχοθανάσης Α7” παρουσιάζει τα προβλήματα παραγωγής που εξηγούν τη μικρή παραγωγή του 2010. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο προβλήματα αδειών για την S&B. Tα “ΝΕΡΑ 4” και ο “ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗΣ Α7”.

      Για τα ΝΕΡΑ 4 το πρόβλημα στην αδειοδότηση είναι τέτοιο που δεν λύνεται με πιέσεις στις αδειοδοτικές Υπηρεσίες. Στο ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ Α7 υπάρχει άδεια που αναστάλθηκε η ισχύς της από το ΣτΕ. Και από τη μακρόχρονη εμπειρία μας, το ΣτΕ δεν μορφώνει κρίση από τα οικονομικά προβλήματα των εταιρειών.

      Αν υπήρχαν άλλα “έτοιμα” κερδοφόρα κοιτάσματα, η S&B θα τα είχε αδειοδοτήσει και δεν θα περίμενε βέβαια τα άρθρα μας. Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγή 4.000 τόνων την ημέρα από τη Φωκίδα, ώστε να έχει η εταιρεία κέρδη, είναι πολύ δύσκολος στόχος και μάλλον μη επιτεύξιμος, ακόμα και με το ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ Α7.

      Αφού δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη επιλογή από τις απολύσεις. ΤΟ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ” ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΣΤΟΥΣ “ΚΑΚΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ”. Εμείς πρέπει να δείξουμε ότι για τη σημερινή κατάσταση δεν ευθύνεται κανείς άλλος εκτός από την ίδια.

  3. Αγαπητοί Γιάννη και antigoldgreece κλπ …..διαβάστε και θαυμάστε αξίζει ….

    Πηγή:Ημερησία
    Συνολικά εννέα επιχειρήσεις βραβεύθηκαν στην τρίτη τελετή απονομής των Eλληνικών Bραβείων Eπιχειρήσεων για το Περιβάλλον (European Business Awards for the Environment), που ξεκίνησαν το 1987 και απονέμονται κάθε δύο χρόνια από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος).Στόχος των Eυρωπαϊκών Bραβείων Eπιχειρήσεων για το Περιβάλλον είναι η αναγνώριση και η ανάδειξη εταιρικών περιβαλλοντικών πρακτικών, αποσκοπώντας, παράλληλα, στην ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης. Tα Eλληνικά Bραβεία Eπιχειρήσεων για το Περιβάλλον, αντίστοιχα, επιδιώκουν να δημιουργήσουν σημείο αναφοράς και για τις ελληνικές επιχειρήσεις που είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες και επιθυμούν να συνδράμουν έμπρακτα στην επίτευξη της αειφορίας. Oι βραβευθείσες εταιρείες εκπροσωπούν τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό θεσμό, διεκδικώντας μια διάκριση ανάμεσα σε επιχειρήσεις από όλη την Eυρώπη.

    Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
    Tο βραβείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Management award for sustainable development) απονέμεται σε έναν οργανισμό με ξεκάθαρη στρατηγική στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. O οργανισμός θα πρέπει να διαθέτει σαφείς στόχους για τη μείωση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων, δείκτες για τον έλεγχο και τη δημοσιοποίηση της επίδοσής του, να υπάρχει δέσμευση στην πιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης με βάση τα αναγνωρισμένα πρότυπα (EMAS, ISO14001) και να έχει αναπτύξει μηχανισμούς για την εφαρμογή θεμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

    1ο βραβείο: AKTΩP!!!!!!
    2ο βραβείο: AΓET Hρακλής
    3ο βραβείο: Nηρεύς Iχθυοκαλλιέργειες A.E.

    Oικολογικού Προϊόντος
    Tο βραβείο Oικολογικού Προϊόντος (Product Award for sustainable development) απονέμεται σε έναν οργανισμό που έχει αναπτύξει ένα προϊόν ή υπηρεσία που συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Tο προϊόν ή η υπηρεσία μπορεί να αποτελεί ένα νέο ή τροποποιημένο σχέδιο ή μία καινοτόμο εφαρμογή ενός ήδη υπάρχοντος.

    1o βραβείο: Interamerican
    2o βραβείο: Frigoglass
    3o βραβείο: Coco-Mat
    Kαθαρής Tεχνολογίας
    Tο βραβείο Kαθαρής Tεχνολογίας (Process award for sustainable development) απονέμεται σε έναν οργανισμό που έχει αναπτύξει ή εφαρμόζει μία νέα τεχνολογία παραγωγής που συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. H τεχνολογία μπορεί να αναφέρεται σε μία τελείως νέα εφαρμογή ή σε μία καινοτόμο τεχνική μίας ήδη υπάρχουσας.
    1o βραβείο: EΛBAΛ – Eλληνική Bιομηχανία Aλουμινίου A.E.
    2o βραβείο: EΛINOΪΛ A.E.
    3o βραβείο: GEOMORPH

  4. Ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί, είναι ποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η S&B :
    Μια απάντηση που αφήνει τις περισσότερες από όλες τις άλλες που κυκλοφορούν να επεξηγούν μέρος των επιπτώσεων του προβλήματος είναι η εξής (η τεκμηρίωση πρώτα):
    Με τους πρώτους ελέγχους των Μ.Π.Ε. της S&B αποδείχτηκε ότι έχουν πλήθος «λαθών» και ελλείψεων που τις καθιστούν απαράδεκτες . Κάτι όμως το έξοδο των « Δημοσίων Σχέσεων» κάτι οι ανύπαρκτοι (όχι για πολύ ακόμα) Νομαρχιακοί Σύμβουλοι , αν δεν παρέμβουν Ενεργοί Πολίτες, εγκρίνονται όλες. Αν παρέμβουν Ενεργοί Πολίτες δεν εγκρίνεται καμία.
    Λάθος τοπωνύμια , «υπόγειες» οι «επιφανειακές», πουθενά δεν υπάρχουν υπόγεια νερά οπότε δεν χρειάζονται Υδρογεωλογίες Μελέτες και ας πλημμυρίζουν οι στοές , μη αναφορά σε ΖΟΕ όπως π.χ. το Δελφικό Τοπίο, γελοία ποσά για αποκαταστάσεις , λάθη κατά την αντιγραφή πρακτικών του Νομαρχιακού Συμβουλίου και πολλά άλλα ,πάντα «συμπτωματικά» υπέρ των συμφερόντων των εταιριών. Αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχίας, προϊστάμενοι , Νομάρχης , στο έξοδο των « Δημοσίων Σχέσεων» ή στην αξιοπρεπέστερη περίπτωση για κάποιους «τελευταίες πόντιες πόρνες» που θα αυτοκτονήσουν όταν μάθουν ότι οι «άλλες πληρώνονταν».
    Με τους πρώτους ελέγχους περί εφαρμογής των αναγραφόμενων ,έστω και γελοίων, Μ.Π.Ε. πάλι εκπλήξεις (δήθεν δεν το περίμενε κανείς από μια «σοβαρή εταιρία»).
    – Αποκαταστάσεις ανύπαρκτες. Φταίει το δημόσιο για πριν το 1979, αλλά για μετά ούτε ένα παράδειγμα ,για να δει όποιος ενδιαφέρεται, τι σημαίνει ικανοποιητική αποκατάσταση. Μόνο δείγμα από την εταιρία ,ένα δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα ,αξιοθρήνητου θράσους , όπου δύο φωτογραφίες από το «πρίν την αποκατάσταση» και το «μετά» δείχνει μία περιοχή από διαφορετική απόσταση ,από διαφορετική γωνία λήψης, διαφορετική ώρα της ημέρας (δηλαδή αντίθετων σκιάσεων) που τελικά ο αναγνώστης προσπαθώντας να καταλάβει εάν πρόκειται για τον ίδιο τόπο, ξεχνά να ψάξει που είναι τα δέντρα. Κλεμμένες θέσει εργασίας από την τοπική κοινωνία για 30 χρόνια.
    -Διαχείριση αδρανών ανύπαρκτη. Ασύδοτη διάθεση εις βάρους παρθένου εδάφους. Απροσδιόριστη καταστροφή . Άλλες κλεμμένες θέσει εργασίας από την τοπική κοινωνία για 30 τουλάχιστον χρόνια
    Στο Βλαχοθανάση έλεγαν «μικτή» και εννοούσαν επιφανειακή. Πολλές μικρές επιφανειακές δεν φαίνεται να δηλώθηκαν ποτέ (υπάρχουν ευτυχώς αεροφωτογραφίες που αποδεικνύουν πότε έγιναν). Να μη έκαναν και εκεί κάτι τόσα χρόνια ;;; Άλλες κλεμμένες θέσει εργασίας από την τοπική κοινωνία για 30 τουλάχιστον χρόνια
    -Συνθήκες εργασίας άθλιες σύμφωνα με ανακοινώσεις των ίδιων των εργαζομένων μετά από κάθε «δολοφονία εξ αμελείας» συναδέλφου τους . Άλλες κλεμμένες θέσεις εργασίας από την τοπική κοινωνία για 30 τουλάχιστον χρόνια

    Η Φωκίδα έζησε το παραμύθι.
    Στις πραγματικές θέσεις εργασίας που προσέφερε η «εταιρία»,οι πραγματικοί εργαζόμενοι προσέφεραν και ιδρώτα και αίμα , αλλά εν αγνοία τους η αμοιβή προερχόταν από παράνομες δραστηριότητες στις οποίες εκτός από την παράνομη καταστροφή του περιβάλλοντος ,περιλαμβανόταν το κλέψιμο ,από τους ίδιους τους εργαζόμενους, σε μειωμένο πλήθους θέσεων εργασίας και μειωμένη διάρκεια των θέσεων εργασίας για την εξόρυξη του ίδιου κοιτάσματος.. Αυτά όμως τα ήξεραν μόνο οι «Γενίτσαροι».Τα επίσημα στελέχη στις γιορτές του προσωπικού (τρις τουλάχιστον ετησίως) έκαναν πλύση εγκεφάλου στους εργαζόμενους ,πόσο τυπική είναι η εταιρία με τις αποκαταστάσεις και τις άλλες υποχρεώσεις, πόσο σοβαρή είναι η εταιρία και πόσο μεγάλη με εγκαταστάσεις στην Κίνα , στην Ρωσία κ.λ.π. Ποιος δεν θέλει να πιστέψει ότι δουλεύει σε μια σοβαρή εταιρία;; Ποιος δεν θέλει να πιστέψει οτι η «εταιρία του» είναι τόσο μεγάλη και τόσο σοβαρή ώστε να κοιμάται ήσυχος το βράδυ οτι έχει μόνιμη δουλειά;;; Και εθίζεται ο καθένας στην κάλυψη αυτών τον αναγκών. Και φτάνει και σε ακρότητες σε περίπτωση που φοβηθεί το «στερητικό σύνδρομο».
    Από κοντά και όλος ο πληθυσμός της Φωκίδας που για να μην φύγει το «παιδί» ,σιωπούμε και περιμένουμε διορισμό ή στην «εταιρία» ή στο Δημόσιο των «Γενίσαρων» της «εταιρίας».Ποιος να τους πει όμως ότι στην Ρωσία και στην Κίνα κ.λ.π. είναι όλες οι εταιρίες «μάγκες» αρκεί που κοστίζει φτηνά η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον; ; ; ; Ποιος να τους πάει να δούν πόσο «αέρα» έχει η «παντοδύναμη» «εταιρία» στην Γερμανία και στις άλλες πολιτισμένες χώρες;;;

    Στους δέκα από τους δέκα ειλικρινείς ελέγχους που έκαναν δειγματοληπτικά , για πρώτη φορά στα 50 χρόνια ,κάποιες Κινήσεις Πολιτών ,βρέθηκαν πλήθος αποκλίσεων από αυτά που ορίζουν οι Νόμοι. Το πρόβλημα της
    S&B δεν είναι η κρίση, οι «οικολόγοι» ή η δύσκαμπτη γραφειοκρατία του Δημοσίου.

    Το παραμύθι τελείωσε.
    Για να υπάρξει Ελληνικό Κράτος , πρέπει να δουλεύουμε σαν Ευρωπαίοι, να ξοδεύουμε σαν Ευρωπαίοι και αυτό για να το αντέξουμε ,θα απαιτήσουμε να μας φέρεται το Κράτος και οι Αιρετοί μας σαν σε Ευρωπαίους. Με σεβασμό. Και οι Νόμοι θα εφαρμόζονται όπως στην Ευρώπη. Και οι Νόμοι μας για όλα και για το περιβάλλον και τις εξορύξεις είναι πιά οι Νόμοι της Ευρώπης.
    Ο Νομός Φωκίδας θα έρθει πολύ σύντομα (με το νέο έτος) αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Το κράτος δεν θα δίνει «φράγκο» παραπάνω από ότι παράγουμε οπότε το «ζούμε από τους βωξίτες και το Δημόσιο» δεν μπορεί να υπάρχει. Η «κομπίνα» όπου οι «Γενίτσαροι» κρατούσαν νηστικές αλλά ήρεμες τις «μάζες» εν αναμονή του διορισμού στο Δημόσιο ή στην εταιρία, «πέθανε» . Την πολιτική αυτή δεν μπορεί να την χρηματοδοτήσει μόνη της η εταιρία . Το πώς θα πρωτοεκδηλωθεί το πρόβλημα και πως θα το παρουσιάσουν για να σώσουν ότι σώζεται είναι τυχαίο .
    Το πρόβλημα της «εταιρίας» και κάθε τέτοιας «εταιρίας» είναι ότι οι παρανομίες τέλος.
    ΤΕΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.