ΕΛΜΙΝ και “Κοκκινόβραχος”: Στο ίδιο έργο θεατές….


Aπό την “Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας”

Κατάληψη της δασικής υπηρεσίας Φθιώτιδας από εργαζομένους της ΕΛΜΙΝ

…με αφορμή την κατάληψη της δασικής υπηρεσίας Φθιώτιδας από εργαζομένους της ΕΛΜΙΝ με αίτημα να συνεχίσει η εταιρεία τις παράνομες εξορύξεις

Μνήμες Δεκέμβρη 2008 ξυπνά το παραπάνω περιστατικό, όταν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας στον Αποστολιά εκατοντάδες εργαζόμενοι  της S&B συνέρευσαν «αυθόρμητα» με πανό αλλά και «διακριτικά» της εταιρίας για να διαμαρτυρηθούν για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα είχε στο μέλλον «τους» (ή πιο σωστά στο μέλλον της εταιρίας) η δραστηριότητα της Κίνησης  που διεκδικούσε τα αυτονόητα: Να μπει φραγμός στην ασυδοσία των μεταλλευτικών εταιριών που  εδώ και δεκαετίες λεηλατούν το περιβάλλον και τις ζωές μας.

Αλλά και ακόμα πιο πρόσφατες όταν, πριν 1-1.5 μήνα, δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αναστολή των εργασιών της S&B στη θέση Βλαχοθανάση στο Λιδωρίκι οπότε άρχισε ξανά η φημολογία για μαζικές απολύσεις, για πλήγμα στην τοπική και εθνική οικονομία κι όλα αυτά εξαιτίας της «ανοχής» που επιδεικνύεται απέναντι στη δράση των  οικολόγων του «καναπέ», των «αριστερο – κουλτουριάρηδων» ή  κάθε λογής «περίεργων».

Εργαζόμενοι της S&B στην συνάντηση της Κίνησης στην Αποστολιά (12/2008)

Βέβαια την «ανοχή» αυτή ένας από τους παραπάνω,  ο Στ. Κόλλιας από την Καλοσκοπή την ένιωσε με «ιδιαίτερο» τρόπο αφού το σπίτι του δέχτηκε δύο εμπρηστικές επιθέσεις πρίν καταστραφεί ολοκληρωτικά πριν ένα περίπου χρόνο.

Αν αξίζει κάτι να σχολιαστεί σχετικά με τα παρεμφερή αυτά περιστατικά είναι αυτό που αποτελεί κοινό παρονομαστή τους, δηλαδή την χρήση των εργαζομένων σαν διαπραγματευτικό χαρτί όταν οι εταιρίες νιώθουν τα συμφέροντα τους να απειλούνται. Έτσι αυτοί που αποτελούν τον βασικό συντελεστή για την παραγωγή του πλούτου και την κερδοφορία των εταιριών, όποτε κρίνεται σκόπιμο, απροκάλυπτα τοποθετούνται στη μέγγενη εκβιαστικών διλημμάτων προκειμένου να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα…

Ως πότε οι εργαζόμενοι  θα αποδέχονται για τον εαυτό τους το ρόλο του αναλώσιμου υλικού που θα χρησιμοποιείται a la carte από εκείνους που έχουν την ευθύνη για τη σημερινή σκληρή οικονομική πραγματικότητα αλλά και τις περιβαλλοντικές καταστροφές και οι οποίοι δεν θα διστάσουν να τους πετάξουν σαν στυμμένες  λεμονόκουπες όταν το κρίνουν αναγκαίο για τα συμφέροντα τους?

Γιατί ο αγώνας τους για σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, υγεία, ασφάλιση δεν είναι διαφορετικός από   τον αγώνα για την προστασία του  περιβάλλοντος.

Γιατί όλα αυτά είναι αγώνας για τη ίδια τη ΖΩΗ τους.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε άρθρα και ανακοινώσεις φορέων σχετικά με το περιστατικό της κατάληψης των Δασικών υπηρεσιών Φθιώτιδας από τους εργαζόμενους της ΕΛΜΙΝ  όπως δημοσιεύτηκαν σε τοπικά sites:

Κατέλαβαν τελικά τις Δασικές Υπηρεσίες της Φθιώτιδας οι εργαζόμενοι στις υπόγειες στοές των μεταλλείων βωξίτου

ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΟΙΤΗΣ

Όμιλος Φίλων του Δάσους: “Η εξορυκτική δραστηριότητα στη θέση «Κοκκινόβραχος», στον πυρήνα του εθνικού δρυμού της Οίτης ήταν από την αρχή παράνομη”

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την απόφαση του Δασαρχείου για τον Κοκκινόβραχο

Ανακοίνωση της ΝΕ Φθιώτιδας του ΛΑΟΣ για την ΕΛΜΙΝ


12 απαντήσεις στο “ΕΛΜΙΝ και “Κοκκινόβραχος”: Στο ίδιο έργο θεατές….”

  1. Εμεις δεν καταλαβαινουμε γιατι οι εργαζομενοι δεν ζητανε απο τις εκαστοτε διοικησεις των εταιρειων που εργαζονται τον λογο για τον αθλιο προγραμματισμο τους και προτιμουν να ρεζιλευονται κανοντας τα πιονια του Κυριακοπουλου και του Πολυχρονοπουλου.

    Λιγη υπερηφανεια δεν βλαπτει.

  2. Ο ελληνικός τραγέλαφος σε όλο του το μεγαλείο. Όποιος γουστάρει πάει και καταλαμβάνει μια δημόσια υπηρεσία και παίρνει ότι θέλει!

  3. Λέτε να ανοίξουμε καμιά ….στοά από αυτές που ..τάπωσαν επί Σημίτη ,Παχτα ….για «εθνικούς λόγους» ….για τον «αξιότιμο» Stringer …για να βγει μετά από 1000 χρόνια χιχιχι

  4. “ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ”

    Αντί για απάντηση στη λάσπη που ρίχνουν όλοι οι βολεμένοι “οικολόγοι” του καναπέ και “ασυμβίβαστοι” του φραπέ, στους εργαζόμενους της ΕΛΜΙΝ που μοχθούν για το μεροκάματο, δημοσιεύουμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας τους. Αν είχατε κότσια κκ. antigoldgreece, θα το είχατε βάλει στην ανάρτηση, όπως κάνετε αναρτήσεις τις “απαντήσεις” ομοιδεατών σας. Παραπέμπω επίσης στο σχετικό βίντεο της κατάληψης του Δασαρχείου, που τα λέει όλα. Αρωγός το Εργατικό Κέντρο:
    http://www.lamiastar.gr/index.php?option=com_jomtube&view=video&id=234

    ————————-

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΜΙΝ
    Δευτέρα, 17 Μαίου 2010

    “Για ακόμη μια φορά εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΛΜΙΝ γινόμαστε θύματα ύποπτων και σκοτεινών διαδρομών μέρους της δημόσιας διοίκησης και συγκεκριμένα του Δασαρχείου Λαμίας και της Διεύθυνσης Δασών Ν. Φθιώτιδας, οι οποίοι εξακολουθούν να παίζουν πονηρά στις πλάτες μας. Επανειλημμένως έχουν γίνει άδικες μηνύσεις από την πλευρά τους που έχουν οδηγήσει σε επ’ αυτοφώρω συλλήψεις εργαζομένων. Παρά τις αθωωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων, συνεχίζουν να μην ακολουθούν νόμους και διατάξεις, να μην εκτελούν το χρέος τους, εφευρίσκοντας προφάσεις, καταστρέφοντας το μέλλον των εργαζομένων και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια 200 οικογένειες στο ταμείο ανεργίας και την εξαθλίωση.

    Σε μια ελληνική κοινωνία που βουλιάζει, η ανεργία εκτινάσσεται και οι παραγωγικές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη, κάποιοι ελαφρά τη καρδία καταστρέφουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Σε ένα κράτος που δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις παραγωγικές τάξεις και έφτασε να ζητιανεύει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανατρέποντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και η σήψη της δημόσιας διοίκησης αδιαφορούν όχι μόνο για το μέλλον των εργαζομένων που απασχολούνται σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και για την προσφορά τους προς την κοινωνία.

    Όλα αυτά, την ώρα που πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη φορά να δουλέψουμε όχι μόνο για να πληρωθούν τα χρέη αλλά και να εξασφαλίσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, ακόμη και κάποιων που ουδέποτε δούλεψαν παρά μόνο κρύβονταν πίσω από την ευθυνοφοβία, για να εμποδίζουν και να συρρικνώνουν με κάθε τρόπο ό,τι εξακολουθεί ακόμη να παράγει σε αυτό τον τόπο.

    Τον Οκτώβριο του 2008 χτύπησε και την πόρτα μας η παγκόσμια οικονομική κρίση. Για να κρατηθούμε ζωντανοί όλο αυτό τον καιρό παλεύουμε σκληρά στα μεταλλεία για να διασφαλίσουμε τη δουλειά μας. Παλεύουμε σκληρά για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία και να φέρνουμε συνάλλαγμα στην πατρίδα μας.

    Γύρω από αυτή τη δουλειά έχει χτιστεί ένα δίκτυο συνεργατών, το οποίο στηρίζει και στηρίζεται από την εργασία μας (μηχανουργεία, μεταφορείς, προμηθευτές και άλλοι συνεργάτες). Ζούμε και δουλεύουμε στην πόλη της Λαμίας και ξοδεύουμε τις αποδοχές μας σε αυτόν τον τόπο. Είμαστε νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες με όνειρα για μια καλύτερη ζωή, εργαζόμενοι που προσδοκούν να συνταξιοδοτηθούν από αυτή τη δουλειά. Δύο μισθοί μας συντηρούν έναν υπάλληλο του δημοσίου και ένα συνταξιούχο.

    Το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασών σκόπιμα δημιουργούν προβλήματα στην εργασία μας. Ξεκαθαρίζουμε:

    – Ουδέποτε δουλέψαμε στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Οίτης. Αποδεικνύεται από όλα τα δημόσια έγγραφα.
    – Έχουμε όλες τις νόμιμες άδειες λειτουργίας.
    – Σαν εργαζόμενοι σεβόμαστε το περιβάλλον.
    – Δεν έχουμε καμιά σχέση με επιφανειακές εκμεταλλεύσεις – νταμάρια βωξίτη ή αδρανών υλικών. Σε μας η εξόρυξη γίνεται αποκλειστικά υπόγεια προκειμένου να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα.
    – Η δραστηριότητα μας δεν παράγει βιομηχανικά απόβλητα, αέριους, υγρούς ρύπους ή άλλα χημικά.

    Το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασών παραπλάνησαν τους πάντες περί δήθεν εξόρυξης στον Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. Διαβάζουμε στα επίσημα έγγραφά τους ότι η δικαιοδοσία τους επεκτείνεται απεριόριστα στο υπέδαφος του πλανήτη Γη. Eπίμονα το Δασαρχείο απαίτησε την ανάκληση της άδειας εκρηκτικών στο σημαντικότερο μεταλλείο μας, αυτό του Κοκκινόβραχου, με αποτέλεσμα να το κλείσει.

    Όλα αυτά τα χρόνια κατ’ εξακολούθηση το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασών του Νομού, εφευρίσκουν γελοίες, επιστημονικά και νομικά μη τεκμηριωμένες προφάσεις ώστε να αρνούνται τη νομιμότητά μας. Βρίσκουμε πολύ σκοτεινή αυτή τη συμπεριφορά και δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό σε βάρος του μεροκάματου και των οικογενειών μας.
    Η ύποπτη στάση τους έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο το κλείσιμο ενός μεταλλείου αλλά το κλείσιμο όλης της δραστηριότητας. Αλήθεια, ποια συμφέροντα εξυπηρετούν;

    ΚΑΛΟΥΜΕ: όλους τους εργαζομένους, το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, τις παραγωγικές τάξεις του νομού και της χώρας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Στερεάς, την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος, την Επιστημονική Επιτροπή Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών του ΤΕΕ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ν. Φθιώτιδας
    ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ
    1. Την άδεια επέμβασης για το μεταλλείο του Κοκκινόβραχου.
    2. Την ανάκληση των ατεκμηρίωτων εγγράφων του Δασαρχείου προς τις Αστυνομικές Αρχές που ακυρώνουν την άδεια εκρηκτικών.

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ”

    • Για να ακριβολογούμε, δεν τα δημοσιεύετε ΕΣΕΙΣ, τα δημοσιεύουμε ΕΜΕΙΣ. Και αν είχαμε οποιοδήποτε πρόβλημα δεν θα τα δημοσιεύαμε καθόλου.

      Βλέπω ότι προσπέρασες με ελαφρά πηδηματάκια το άρθρο για τα οικονομικά χάλια της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΟΥ στη Φωκίδα. Όπως και τo προηγούμενo.

  5. Διαβάζοντας την ανακοίνωση των εργαζομένων χωρίς καμία γνώση του θέματος, διαπιστώνω αντιφάσεις: Λένε ότι έχουν ΄ολες τις νόμιμες άδειες και στο τέλος ζητούν να τους δοθεί η άδεια. Άδεια επέμβασης και όχι η άδεια των εκρηκτικών που ανακάλεσε το Δασαρχείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργούν χωρίς άδεια, αφού τώρα την ζητάνε;

    Επίσης μου φαίνονται περίεργοι οι ισχυρισμοί ότι το Δασαρχείο παραπλανά, το Δασαρχείο εφευρίσκει γελοίες προφάσεις, το Δασαρχείο σκόπιμα δημιουργεί προβλήματα. Μήπως θα έπρεπε να πούνε και για ποιο λόγο μια δημόσια υπηρεσία έχει τέτοιο μένος εναντίον τους; Εχει τρελαθεί το Δασαρχείο, αυτό μας λένε; Σα να βρωμάνε λίγο όλα αυτά και μοιάζει να υπάρχουν περισσότερα στην υπόθεση από όσα μας λένε οι εργαζόμενοι. Μήπως η εταιρεία δεν τα έχει πει όλα στους εργαζόμενους και γι’αυτό εκείνοι νομίζουν ότι υπάρχουν αδιαφανείς σκοπιμότητες στο Δασαρχείο;

    Δεν ξέρω, ερωτήσεις κάνω.

    • “Άδεια επέμβασης και όχι η άδεια των εκρηκτικών που ανακάλεσε το Δασαρχείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργούν χωρίς άδεια, αφού τώρα την ζητάνε;”

      Ναι, τους έχουν ανακαλέσει την άδεια των εκρηκτικών με την αιτιολογία ότι “ο Εθνικός Δρυμός Οίτης εκτείνεται απεριόριστα στο υπέδαφος” δηλαδή και μέσα στις στοές της εταιρείας οι οποίες βρίσκονται χαμηλότερα του ορίου του Δρυμου (600m) και επομένως η εταιρεία είναι κατα αυτούς παράνομη. Δηλαδή και στο ένα χιλιόμετρο βάθος να ήταν οι εκμεταλλεύσεις πάλι πρόβλημα θα υπήρχε σύμφωνα με το Δασαρχείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.