Πλήρης δικαίωση των θέσεων του Γιώργου Τριανταφυλλίδη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κυάνιο


Λάβαμε την παρακάτω επιστολή από τον φίλο και συνεργάτη Γιώργο Τριανταφυλλίδη, τον άνθρωπο που έχει αγωνιστεί όσο κανείς κατά της εφαρμογής της κυάνωσης για την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα. Με χαρά την δημοσιεύουμε:

Θεσσαλονίκη 12 Μαίου 2010

Προς το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Φίλοι,

Μετά την πρόσφατη θριαμβευτική απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για τις εφαρμογές του κυανίου στη μεταλλευτική νομίζω ότι το θέμα πρέπει να προχωρήσει με επώνυμη κατάδειξη και ανθρώπων που είτε συντέλεσαν θετικά στην αντιμετώπιση της κυάνωσης στην Ελλάδα εδώ και δέκα χρόνια, είτε αρνητικά, ως υπάλληλοι του κρατικού μηχανισμού, που οδήγησαν στην ΚΥΑ Σουφλιά της 25ης Σεπτεμβρίου 2009 για άκρατη εφαρμογή της μεθόδου στη χώρα χωρίς έλεος.

Επειδή δέχθηκα πολλά πυρά σε προσωπικό επίπεδο (έχω πληροφορηθεί ότι στους διοικητικούς κύκλους του ΙΓΜΕ θεωρούμαι κυριολεκτικά εχθρός της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα!!!!) με λίγα λόγια θα επιδιώξω στην επιστολή αυτή να αποκαταστήσω και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησα όλα αυτά τα χρόνια. Τονίζω ότι όποια αναφορά γίνεται σε προσωπικό επίπεδο σε άτομα αφορά και μόνον τη συνεισφορά τους στην υπόθεση «κυάνιο» και δεν επεκτείνεται με κανένα τρόπο στην εν γένει προσωπικότητά τους την οποία τιμώ.

Το Νοέμβριο του 1999 σε ιστορική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης στην οποία συζητήθηκε το θέμα της πρότασης για μεταλλεία χρυσού με κυάνωση στην περιοχή Σαππών. Ο τότε Νομάρχης Στέργιος Σταυρόπουλος ζήτησε από το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ  τεκμηριωμένη θέση για το ζήτημα. Η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ με κάλεσε ως Μηχανικό Μεταλλείων – Μεταλλουργό με καταγωγή από την Κομοτηνή, να εκφράσω τις απόψεις του για την κυάνωση. Είχα ήδη επισκεφθεί δύο περιοχές της Αυστραλίας με μεταλλεία χρυσού. Ειδικά η περιοχή Charters Towers στο Queensland με έπεισε για τις καταστροφικές συνέπειες εφαρμογής της μεθόδου στη γη. Αμετάκλητη θέση μου η απόρριψη εφαρμογής της μεθόδου στη Θράκη και κατ’ επέκταση στη Μακεδονία. Η ΔΕ μου ζήτησε και έκτοτε συμμετείχα ενεργά σε Ομάδες Εργασίας του ΤΕΕ Θράκης για κριτική της μεθόδου. Παράλληλα με πολιτική τοποθέτηση η ΔΕ τοποθετήθηκε αρνητικά στην πρόταση εφαρμογής της μεθόδου. Η θέση αυτή παραμένει αμετάβλητη μέχρι σήμερα.

Στην προσπάθειά μου για συλλογή στοιχείων ζήτησα τη συνδρομή του γνωστού αγωνιστή κατά της μεταλλουργίας χρυσού Τόλη Παπαγεωργίου. Ο Τόλης Παπαγεωργίου μου έδωσε στοιχεία διεθνών προσωπικοτήτων που δραστηριοποιήθηκαν μέχρι τότε στην Τουρκία κατά της κυάνωσης. Διοργανώθηκε μία διημερίδα στην Κομοτηνή με θέμα “Εκμεταλλεύσεις Χρυσοφόρων Κοιτασμάτων στη Θράκη – Προβληματισμοί και Ερωτηματικά” στις 14-15 Οκτωβρίου 2000 από το ΤΕΕ Θράκης, στη διοργάνωση της οποίας συμμετείχα μέσω της επιστημονικης επιτροπής . Στη διημερίδα, πέραν των απόψεων των εταιριών χρυσού, κλήθηκαν και εξέφρασαν γνώμη Καθηγητές ΑΕΙ αλλά και οι επώνυμοι επιστήμονες κ.κ. Ismail Duman, F. Korte, R. Moran, M. Spiteller, Κ. Αρίκας, Σ. Χατζησπύρου, Μ. Δεκλερής οι οποίοι ανέλυσαν τις συνέπειες της κυάνωσης. Στην εναρκτήρια ομιλία μου αποκάλεσα το Ν. 210/1973 (Μεταλλευτικό Κώδικα) “νόμο της Βικτωρίας και του Αλβέρτου” για τον τρόπο προώθησης της μεταλλειοκτησίας στην Ελλάδα. Εκτιμώ ότι σε δύο μέρες τότε «ειπώθηκαν ΟΛΑ» και γι’ αυτό και δεν επιχειρήθηκε στα δέκα χρόνια να γίνει και άλλη ημερίδα με το ίδιο αντικείμενο.

Η δράση μου σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο συνεχίσθηκε με πολεμική εναντίον της κυάνωσης με έγγραφες εισηγήσεις σε ημερίδες περιβαλλοντικού χαρακτήρα ανά τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη / Χαλκιδική. Οι θέσεις μου για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές αρνητικές συνέπειες της κυάνωσης βρήκαν ανταπόκριση στους απλούς ανθρώπους αλλά και στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ το οποίο μετά από αίτημά μου με τοποθέτησή του κατέδειξε το 2006 το αρνητικό πλαίσιο εφαρμογής της μεθόδου.

Στον αγώνα μου αυτό είχα την αδιάκοπη και αμέριστη στήριξη του Τόλη Παπαγεωργίου ο οποίος μου παρείχε πολύτιμα στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα. Πάντως η συνεισφορά του Κυριάκου Αρίκα (ο οποίος ανέδειξε τα ψεύδη περί εξαφάνισης των θειούχων πετρωμάτων στην περιοχή Πετρωτών – Σαππών) και του Σπύρου Χατζησπύρου (πάντοτε έδινε αξιόπιστα στοιχεία κριτικής της χημείας της κυάνωσης όπως πχ για τις μεθόδους αποτοξικοκοποίησης του κυανίου και πρόσφατα για τη χημεία της λιθογόμωσης στο Στρατώνι)) επιβάλλεται να τονισθεί με κεφαλαία γράμματα. Σε κοινωνικό επίπεδο η συνεισφορά του Τόλη Παπαγεωργίου κρίνεται αδιαμφισβήτητη.

Με πρωτοβουλία Βουλευτών της Ροδόπης το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής το 2003 όπου ανέπτυξα το θέμα κριτικής της κυάνωσης για παραγωγή χρυσού. Για τη διεργασία αυτή οι 30 βουλευτές που συμμετείχαν δεν είχαν ιδέα!!!!!!! Τότε το πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά. Μάλιστα επειδή η τοποθέτησή μου έγινε λίγο αργά (προς το μεσημέρι) και το Τμήμα έκλεινε μας κάλεσαν άλλη μία μέρα για να αναπτύξουμε ….το κυάνιο!!!!!

Μετά την ημερίδα του κεντρικού ΤΕΕ της 13/01/2010 στην Αθήνα με τίτλο “Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες”, όπου πια έγινε καταφανές ότι σύσσωμη όλη η (διοικητική) Αθήνα προωθεί την καταστροφή της Θράκης και της Μακεδονίας μέσω της μεταλλουργίας του χρυσού, με πρωτοβουλία των Καθηγητών του ΑΠΘ κ.κ. Αυγολούπη, Κατσιφαράκη, Κρεστενίτη και Ελευθεριάδη και με τεχνική μου στήριξη το Μάρτιο του 2010 συντάχθηκε κείμενο διακήρυξης κατά της εφαρμογής του κυανίου στην Ελλάδα το οποίο υπέγραψαν μέχρι σήμερα πάνω από 200 Καθηγητές του ΑΠΘ. Το κείμενο προωθείται προς την Κυβέρνηση μέσω του συμβουλίου Περιβάλλοντος άσχετα με την απόφαση του ΕΚ.

Από το 2006 με ημερίδα στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής στο παιχνίδι της κριτικής μπήκαν και οι τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις (Μεγάλης Παναγιάς και Στρατονίκης) οι οποίες συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι σήμερα. Με ιδιαίτερη εκτίμηση χαιρετίζεται η κάθε πρωτοβουλία τους. Ο Δημήτρης Λουζικιώτης μετά από σχετική συνεννόηση ανάρτησε πρόσφατα στο blog της Στρατονίκης πέντε άρθρα μου με τίτλο “Αξιοπιστία” (1 έως 5) στα οποία αναλύθηκαν οι αρνητικές συνέπειες της κυάνωσης για τον τόπο και χρησιμοποιήθηκαν από πολλά μέλη του ΑΠΘ για σχετική τους πληροφόρηση.

Σε περιορισμένο χώρο δεν είναι δυνατόν να παρουσιασθούν όλες οι δράσεις των ανθρώπων που εναντιώθηκαν στην κεντρική διοίκηση της χώρας για εφαρμογή της κυάνωσης. Ας δούμε όμως τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία 10 χρόνια:

1. Επιδίωξε με κάθε τρόπο την αδειοδότηση της κυάνωσης. Προωθήθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις με πρωτοφανές για την περιβαλλοντική αξιοπρέπεια της χώρας περιεχόμενο. Πρωτοστάτες υψηλά ιστάμενοι διευθυντές στα ΥΠΑΝΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως πχ ο κ. Τολέρης ο οποίος μετέχοντας σε όλες τις επιτροπές χρυσού του ΥΠΕΧΩΔΕ για πάνω από 10 χρόνια έκλεισε προκλητικά τις πόρτες σε κάθε φωνή κριτικής. Την 13.01.2010 η κα Μπατμάνογλου ούτε λίγο ούτε πολύ υπεραμύνθηκε των εφαρμογών του κυανίου με τη λογική της ΚΥΑ Σουφλιά “πετάξτε το όπου στη γη υπάρχει τρύπα ανοικτή”. Αυτά συμφώνησαν με τους κ.κ. Δήμα και Verheugen για το χρυσό (μεταλλευτικό ΔΝΤ δηλαδή).

2. Προωθούν αδιάντροπα μέχρι σήμερα την αποστράγγιση του όρους Κάκκαβος στη Χαλκιδική όπως και των  βουνών στην Ολυμπιάδα προκειμένου να γίνει η μεταλλουργία του χρυσού. Ο Τριανταφυλλίδης λέει με κυάνωση………..αλλά η εταιρία λέει……με μέθοδο χωρίς κυάνωση!!! Είτε έτσι είτε αλλοιώς τέρμα το υπόγειο νερό σ’ όλη τη Χαλκιδική. Συγκινητική η ολοσέλιδη καταχώρηση στην “Αυγή” της Κυριακής 12 Μαίου της “Ελληνικός Χρυσός”!!!!! Θα αποστραγγίσουν τον Κάκκαβο αλλά ……με περιβαλλοντική ευαισθησία!!!!!! Δείτε λοιπόν το παρελθόν:

Μόλις στη Θράκη είδαν τις αντιδράσεις για την κυάνωση στα τέλη του 2000 η εταιρία έφερε ΜΠΕ με μία μέθοδο χωρίς κυάνωση……παραγωγή χρυσού με συμπυκνώματα!!!! Σε Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ οι Τριανταφυλλίδης και Αρίκας κατέδειξαν την απάτη παραγωγής ενός συμπυκνώματος το οποίο στην ορυκτολογική του σύσταση περιέχει 30% χαλαζία και στη χημική του καθόλου πυρίτιο!!!!! Υπεβλήθη σχετική έκθεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και οι περί τον κ. Τολέρη την πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Οπως έπραξαν και με όλες τις εκθέσεις μέσω του ΤΕΕ Θράκης. Τα ίδια έκαναν και με την έκθεση των εξι Καθηγητών ΑΕΙ για τη μέθοδο παραγωγής χρυσού με κυάνωση του κοιτάσματος αρσενο/σιδηροπυρίτη της TVX (1996). Την πήραμε με τον Τόλη Παπαγεωργίου κυριολεκτικά από τα σκουπίδια τους και την πήγαμε στο ΣτΕ με αποτέλεσμα τη γνωστή ιστορική απόφαση.

Για τη σημερινή πρόταση για συμπυκνώματα παραγωγής χρυσού στον Κάκκαβο (νέα μέθοδος χωρίς κυάνιο!!!!) μήπως θα κάνει κριτική ο κ. Τολέρης ή ο κ. Σκαρπέλης;

3. Αδρά πληρωνόμενοι από τον Ελληνικό Λαό (πολυάριθμοι ανάλογοι λιμοκοντόροι της κυανολαγνείας) προωθούσαν την κυάνωση έχοντας την επιστημονική στήριξη Καθηγητών του ΕΜΠ με επικεφαλής τον κ. Σκαρπέλη ο οποίος μου επιτέθηκε προσωπικά στην ημερίδα της 13.01.2010 στην Αθήνα και ζήτησε επιστημονική καταξίωση των θέσεων κριτικής της κυάνωσης …..με δημοσιεύσεις μου σε διεθνή έγκριτα περιοδικά!!!!!!

Του απαντώ σήμερα και τον παραπέμπω στην αιτιολόγηση της Απόφασης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την κυάνωση. Πρόκειται για 100% αποδοχή και αναγνώριση των θέσεών μου και καλά θα κάνει ο κ. Σκαρπέλης να απομακρυνθεί από ανάλογα φόρα διότι εκθέτει και το ελληνικό κράτος εν ολίγοις. Και από σύμβουλος των Υπουργείων, όπως ένας άλλος Καθηγητής του ΕΜΠ (ο κ. Ζευγώλης) ο οποίος στη Βουλή το 2003 υποστήριξε ότι το κυάνιο θα το αποτοξικοποιήσει μέσα στα τέλματα της μεταλλουργίας του χρυσού…..η τεχνολογία!!!!!

4. Ο ρόλος του ΙΓΜΕ στο θέμα αυτό κρίνεται από ανεπαρκής έως απαράδεκτος. Δεν είχαν το θάρρος ούτε την αθλιότητα με τα συμπυκνώματα των Σαππών να κριτικάρουν. Φαίνεται ότι τους γυάλιζαν τα «εκτός έδρας» και περίμεναν να δρέψουν προσωπικές (οικονομικές βέβαια) δάφνες εντοπίζοντας «ψύλλους στ’ άχυρα (δηλαδή γραμμάρια χρυσού στον τόνο πετρωμάτων)» στη Μακεδονία και τη Θράκη!!!!!!

Επεσε έξω και ο φίλος μου Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος πριν χρόνια μου έλεγε ότι δεν έχουν τύχη οι θέσεις μου για το κυάνιο. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι πολιτικοί …..θα με αδειάσουν και με πολιτική απόφαση στη Βουλή θα δώσουν περιβαλλοντικούς όρους στην κυάνωση. Θυμάμαι πολύ καλά πως τοποθετήθηκα….πρόβλεψα αυτό που έγινε προχθές στο ΕΚ!!!!!! Πάντως Γιάννη με τους ντόπιους πολιτικούς ποτέ δεν είχα νταλαβέρι. Δεν με γουστάρουν γιατί τους έκοψα τη σπέκουλα. Φωτεινό παράδειγμα όμως θετικής στάσης ο Γιώργος Βαγιωνάς.

Για να τελειώσω με τον κ. Τσουτρέλη ο οποίος στις 13.01.2010 «καθάρισε» ότι με τέτοια τιμή του χρυσού θα το «πάρει» το κοίτασμα στις Σκουριές. Ο άνθρωπος ζει στην εποχή της αποικιοκρατίας. Να πάει στο σπίτι του και να αλλάξει ρότα όλο το ΙΓΜΕ διότι κυνηγώντας χρυσό και ουράνιο και αφήνοντας τα νερά να δηλητηριάζονται «αλά Στρατώνι» θέτουν εαυτόν….στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!!!!!

5. Ολα αυτά σε καθεστώς “κεκλεισμένων θυρών” στο νυν ΥΠΕΚΑ. Μούγκα στη Στρούγκα. Τους μισθούς τους όμως τους εισπράττουν. Κάλεσαν και το ΔΝΤ για να τους εξασφαλίσουν. Και σύμφωνα με την Απόφαση του ΕΚ οι άνθρωποι αυτοί……θα απομακρύνουν το κυάνιο μέχρι τα τέλη του 2011 από τη χώρα.

Δηλαδή και από το Στρατώνι όπου παρέα με τη Νομαρχία Χαλκιδικής το πετούν ασύστολα στη λιθογόμωση και περί άλλων τυρβάζουν!!!!! Και θα συνεχίζουν να μισθοδοτούνται από τον ελληνικό λαό μέσω του ΔΝΤ. Ποιός πολιτικός θα τους στείλει στα σπίτια τους; Ποιός θα τους χρεώσει τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους της χώρας; 50 δις € η επαπειλούμενη αρπαχτή εις βάρος του ελληνικού λαού με τη στάση τους (χώρια η περιβαλλοντική καταστροφή) και ακόμη κάθονται στις καρέκλες τους;

Θα πρέπει λοιπόν να απομακρυνθούν ΟΛΟΙ από τις θέσεις τους και να ανοίξει η κλεισμένη πόρτα του ΥΠΕΚΑ σε όσους άδολα κριτικάρισαν την κυάνωση τα τελευταία δέκα χρόνια. Θα ωφεληθεί πολλαπλά οικονομικά o ελληνικός λαός από τις θέσεις τους, και με την ευρωπαική καταξίωση πια!!!!

Γιώργος Κ. Τριανταφυλλίδης


14 απαντήσεις στο “Πλήρης δικαίωση των θέσεων του Γιώργου Τριανταφυλλίδη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κυάνιο”

  1. Καταρχάς να πληροφορήσω τον συντάκτη της επιστολής ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν έβγαλε κάποια “απόφαση”, αλλά ψήφισμα και προτάσεις. Η προιστορία που βλέπω να παραθέτει η επιστολή-λιβανωτός ξεκινά από το 1999. Ας θυμηθούμε λοιπόν τι γινόταν λίγο πιο πριν, όταν ο κ. Τριανταφυλλίδης ήταν (με επιστημονικά επιχειρήματα πάλι) ΥΠΕΡ της κυάνωσης, έχοντας μάλιστα αποστείλει επιστολή στην τοπική αυτοδιοίκηση Σαπών. Σχετικά σχόλια και άρθρα εφημερίδων στο:
    http://antigoldgr.org/blog/2010/03/29/epistoli/#comments

    Ακολουθεί και άλλο άρθρο από την εφημερίδα Κομοτηνής Χρόνος, 2/10/2007 (η έμφαση δική μου):
    ———————————————————–

    “- (Δημ/φος.): Παλαιότερα, το 1997, ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ έχετε υπογράψει έγγραφο με το οποίο ενημερώνετε και τον δήμαρχο Σαπών ως προς το κυάνιο…

    -(Τριανταφυλλίδης): Κοιτάξτε, θέλω να σας πω το εξής γι’ αυτό το ζήτημα. Όταν το 2001 έγινε μία κεντρική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη για το ζήτημα των μεταλλείων με υποδέχθηκαν με ολοσέλιδες δηλώσεις στις εφημερίδες τότε, τι έλεγε ο Τριανταφυλλίδης πριν και τι λέει τώρα. Λοιπόν, η θέση μου ήταν η εξής: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι άσκησα επάγγελμα, δεν απολογούμαι, άσκησα επάγγελμα για πολλά χρόνια και ένας από τους πελάτες ήταν η μία εταιρεία αυτή… Στα πλαίσια αυτά γνώρισα πολλά πράγματα για το χρυσό. Όταν λοιπόν είδα καταστροφικές συνέπειες σε κάποια μέρη που επισκεφθήκαμε, απομακρύνθηκα από την διαδικασία και μετά από 1,5-2 χρόνια περίπου με κάλεσε το ΤΕΕ. Εκεί ήταν προσωπικό μου θέμα να επιλέξω το δρόμο που θα ακολουθήσω. Τα μιλήσαμε καθαρά με το ΤΕΕ και πήραμε αυτή την θέση. Επομένως, για να μην αισθάνονται μειονεκτικά σε αυτό, πρέπει να απαντήσω στο εξής ερώτημα. Οταν υπεράσπιζα τα συμφέροντά τους, τους έκανα ζημιά;

    – (Δημ/φος): ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ.

    -(Τριανταφυλλίδης): ΌΧΙ, ΒΕΒΑΙΩΣ. ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΑΠΟΤΟΞΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΝΚΟ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ. Όπως και όλοι οι συνάδελφοι οι οποίοι σήμερα υπερασπίζονται τις εταιρείες, δεν είναι άτιμοι, είναι επαγγελματίες, γι’ αυτό θα δείτε ότι η δική μου τοποθέτηση δεν είναι ποτέ κατά της εταιρείας. Είναι κατά της διαδικασίας».
    ———————————————————————–

    Υ.Γ. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, δηλ. ενός πολιτικού σχηματισμού με νομοθετικό ρόλο, δεν αποτελεί βέβαια επιστημονική επιβεβαίωση, πολλώ δε μάλλον “δικαίωση” του συντάκτη της επιστολής. Αυτά θα προέλθουν μόνον εφόσον υλοποιήσει όσα τον προ(σ)καλεί εδώ και δέκα χρόνια ο έγκριτος καθηγητής κ. Σκαρπέλης και άλλοι καταξιωμένοι συνάδελφοί του: Συγκεκριμένη έρευνα με πρωτόκολλο και επιστημονική μεθοδολογία, αποτελέσματα και συμπεράσματα, που θα τεθούν δημόσια στην κρίση και κριτική της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημοσιευθούν. Διαφορετικά, “ό,τι δηλώνεται χωρίς στοιχεία μπορεί και να απορριφθεί χωρίς στοιχεία” (Christopher Hitchens)

    • Φυσικά και είναι υπέρ της κυάνωσης και ο Stinger και το υπερηχητικό βακτήριο, αφού με το χρυσό (ήδη) στα $1250 η ουγγιά τα λεφτά είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ… Ο δεύτερος δε είναι και υπέρ των πειραμάτων σε ζωα επειδή …τι να κάνουμε, υπάρχει και η βιομηχανία!

      1. Kατ’αρχάς να πληροφορήσω τον Stinger ότι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι (ακόμα) ΝΟΜΟΣ, οπωσδήποτε όμως είναι ΑΠΟΦΑΣΗ του Σώματος. Και μάλιστα ισχυρότατη ΑΠΟΦΑΣΗ, με 488 υπέρ και 48 κατά! Υπενθυμίζω ότι υπέρ της κατάργησης ψήφισαν ΟΛΟΙ οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, όλων των κομμάτων.

      Για να γίνει νόμος πρέπει να συμφωνήσει και η Κομισιόν και εκεί οι πιέσεις θα είναι αναμενόμενα μεγάλες. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι το τέλος του 2011 και εν αναμονή της νέας νομοθεσίας, δεν μπορεί να δοθεί καμία άδεια για κυάνωση. Τις άλλες σας μεθόδους, αν υπάρχουν, θα τις συζητήσουμε όταν τις δούμε. Μέχρι τώρα πάντως όλοι διαβεβαιώνουν ότι ΔΕΝ υπάρχουν. Sonic άστο, μη μας στείλεις άλλες μελέτες για πειραματικές εφαρμογές των βακτηριδίων, χορτάσαμε. Εδώ μιλάμε για μεθόδους με αποδεδειγμένη εφαρμογή σε βιομηχανική κλίμακα και σε βάθος χρόνου.

      2.Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Ευρωκοινοβουλίου σαφώς και αποτελεί δικαίωση όσων στήριζαν αυτές τις θέσεις όλα αυτά τα χρόνια, γιατί το Ευρωκοινοβούλιο είχε στη διάθεσή του όλα τα επιστημονικά και άλλα δεδομένα. Όπως εμείς στείλαμε στοιχεία στους Ευρωβουλευτές, το ίδιο έκανε και ο Ευρωπαϊκός σας Συνδεσμος, η Euromines. Δεν έγιναν αποδεκτά, πολύ απλά γιατί η “επιστήμη” σας καταρρίπτεται, ξανά και ξανά, από την πραγματικότητα.

      Βεβαίως, όλα τα σχετικά με τον Τριανταφυλλίδη δεν μπορούν με τίποτα να ονομαστούν “επιχειρήματα”, ε; Να ξέρουμε και τι λέμε. Δεν είναι “μεταλλειολόγος” είναι “οικολόγος”, λέει το βακτήριο. Όπου το “οικολόγος” είναι κάποιο περίεργο είδος βρισιάς και “μεταλλειολόγος” είναι μόνον αυτός που σύμφωνεί με την πλειονότητα των μεταλλειολόγων οι οποίοι εργάζονται για μεταλλευτικές εταιρείες. Και ο “μεταλλειολόγος” δεν έχει δικαίωμα ν’αλλάξει άποψη, σύμφωνα με τον stinky. Ωραίες απόψεις, να τις χαίρεστε!

  2. Ερωτήματα:
    1. ο κύριος stinger είναι υπέρ της μεθόδου της κυάνωσης;
    ή θεωρεί ότι η απόληψη χρυσού στη Χαλκιδική με μέγεθος κόκκων μάλλον κάτω από τα 50 μικρά θα γίνει με βαρυτομετρικό εμπλουτισμό;
    2. Κόστος απόληψης με κυάνιο: πόσο είναι; μπορεί να μας πει;
    3. Πόσα δολλάρια ανά ουγκιά θα πάνε σε μεροκάματα;

    Πάντως ο χρυσός πάει για τα 1200 δολλάρια η ουγκιά στη διεθνή αγορά…

    Για την ώρα αυτός και η πλευρά του είναι που δεν παρέχουν πραγματικά επιστημονικά στοιχεία. Ο έγκριτος καθηγητής κύριος Σκαρπέλης και οι συν αυτώ επιδίδονται στο ευγενές άθλημα του scientific cooking. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει, σε όλο τον κόσμο. Η κυάνωση έχει αφήσει παντού πίσω της την καταστροφή. Και βεβαίως ότι δηλώνεται χωρίς στοιχεία, το απορρίπτουμε χωρίς στοιχεία.

  3. Χωρίς στοιχεία? ναι, χωρίς στοιχεία…
    Είναι γεγονός ότι σ’αυτό το θέμα ο κ. Τριανταφυλλίδης και οι λοιποί τοποθετούνται πολιτικά και καθόλου επιστημονικά. Το γεγονός ότι είναι μεταλλειολόγος είναι καθαρό παιχνίδι της τύχης. Θα του συνιστούσα να παραποιήσει το πτυχίο του αντικαθιστώντας το μεταλλειο- με το οικο-. Το “μηχανικός” ας το σβήσει, του είναι καθ’όλα άχρηστο, άσε που τον εμπλέκει στη μαφία του ΕΜΠ που τον πολεμάει.
    Παρεμπιπτόντως, ο κ. Σκαρπέλης δεν έχει καμία σχέση με το ΕΜΠ.
    Όπως πολιτικό είναι και το ευχολόγιο των ευρωβουλευτών.
    Όσο για τις νομικές του συνέπειες, θυμηθείτε τι έγινε με το animal testing στη βιομηχανία καλλυντικών όταν ψήφισαν στο ΕΚ την απαγόρευση και πόσο εφευρετική ήταν τότε και για σειρά ετών η ΕΕ για να πετύχει τις διαδοχικές αναβολές της. Heavy lobying από τις πολυεθνικές και πάλι θα πείτε. Έχετε δίκιο, αλλά υπάρχει και η βιομηχανία που να πάρει…
    Με τις αναβολές αυτές θα δοθεί χρόνος να αναπτυχθούν τα εναλλακτικά αντιδραστήρια για την ανάκτηση του χρυσού και τελικά το ψήφισμα θα χάσει και οποιοδήποτε νόημα. Αφήστε που με τα ιστορικά υψηλά των τιμών του χρυσού ορισμένα από αυτά είναι ήδη οικονομικά και υπάρχουν στοιχεία για βιομηχανικές εφαρμογές τους σε άλλες ηπείρους. Τι είπα? Στοιχεία? Σβήστε το: Χωρίς στοιχεία!

  4. Αόρατε άνθρωπε ..επιμένεις ελληναδικα ..με τα δικά σου «επιστημονικά» κριτήρια και « λόγο» δικαίωμα σου ..σε λίγο είσαι σε θέση να βγάλεις όλους τους ευρωπαίους βουλευτές ..ανεύθυνους ..βλάκες ..και πράκτορες ….λες και αυτοί …δεν έχουν και δεν συμβουλευτεί καθηγητές έγκυρους και έγκριτους ..όχι μόνο τύπου Σκαρπέλης κλπ …τελικά διαπιστώνω
    οτι η… υπερωρία πέφτει σύννεφο…. Εσάς δεν σας αγγίζει καθόλου η οικονομική κρίση χιχχιχι

  5. Υπάρχει κοίτασμα κάτω από την θάλασσα του Στρυμονικου Κόλπου ..Σας προτείνω να εγκαταλείψετε την μέχρι σήμερα διάνοιξη κάτω από το Στρατώνι Στρατονίκη προς Μαύρες Πέτρες που πραγματοποιείτε χρόνια τόσο εντατικά …Είναι μια καλή συμβουλή… αξίζει την έγκαιρη διερεύνηση και μελέτη …

  6. Ο Βασίλης Χλέτσος κοινοποιεί στον δικτυακό τόπο του ARDIN μια δήλωση του διάσημου ογκολόγου και συγγραφέα Drauzio Varella:

    Στις μέρες μας δαπανώνται πέντε φορές περισσότερα χρήματα στην έρευνα για την ανδρική ανικανότητα και την προσθετική στήθους στις γυναίκες, σε σχέση με αυτά που δαπανώνται για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer. Ως εκ τούτου σε λίγα χρόνια θα έχουμε ηλικιωμένους με τέλεια στύση και ηλικιωμένες με μεγάλα βυζιά., που όμως κανείς τους δε θα θυμάται σε τι χρησιμεύουν!!!

  7. To οικολόγος δεν είναι κανένα είδος βρισιάς, και εγώ είμαι οικολόγος. Οποιος όμως είναι εναντίον κάθε εξόρυξης χρυσού και δεν θεωρεί τα κοιτάσματα χρυσού κοιτάσματα δεν δικαιούται πλέον να αποκαλείται μεταλλειολόγος. Άσκησε το επάγγελμα, άλλαξε γνώμη γιατί πείστηκε ότι είναι εγκληματικό, καμία αντίρρηση, γιατί να του είναι βάρος στη συνείδησή του πλέον? Ας μας διδάξει πώς να κατασκευάζουμε χωρίς μέταλλα. Η πώς να ανακυκλώνουμε χωρίς επικίνδυνα χημικά.
    Και κάτι άλλο, έτσι από περιέργεια, μπορεί να μας πει τι τον ενόχλησε στην πανέμορφη μεταλλευτική τουριστική πόλη του Charters Town? Ναι, εκεί μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και η μεταλλευτική ιστορία έχει γίνει προϊόν τουριστικής εκμετάλλευσης. Βρείτε μου κάποιον που διαμαρτύρεται επειδή εκεί γίνεται εκμετάλλευση μεταλλείων κάτω και γύρω από την πόλη και κυάνωση 10χλμ έξω από την πόλη. Ορίστε, ο Τριανταφυλλίδης σας βρήκε κι άλλη αδελφή πόλη για τη Στρατονίκη.
    Στεφανή, ο υποθαλάσσιος χώρος δεν καλύπτεται από παραχώρηση. Γιατί δεν πας στη νομαρχία να τον ζητήσεις? Εκεί είναι που θα γελάσεις πολύ!

  8. Κoίτα ρε φίλε μου, πως άλλαξαν οι καιροί. Πολιτικοί,δημοσιογράφοι,συγκροτήματα,ηλεκτρονικά ΜΜΕ,εργολάβοι,διαπλεκόμενοι,βιομήχανοι,δημοσκόποι,κομπιναδόροι,σαλτιμπάγκοι και λοιπός θίασος,ξέμειναν στο σκοτάδι και χάθηκαν.Και τώρα ψάχνονται και κορυβαντιούν.Απεγνωσμένες,άσκοπες κι αθετωσικές οι κινήσεις τους.Αναρθρες κι ακατάληπτες οι κραυγές τους.Ο Βασιληάς που επέβαλλαν,δεν μαγεύει πιά.Κοινός τους τόπος και αγχωμένη προσδοκία τους, η διάσωση του τομαριού τους.Δείχνουν αλλού,γιά να μην κυττάμε τους ίδιους.Κι απέναντι τί;;;;;;
    Απέναντι το κενό,το χάος,το τίποτα.Η πεθαμένη Γη του κανένα.Μα που χάθηκαν όλοι αυτοί; Που πήγαν;Ανοιξε η γής και τους κατάπιε;

  9. Το άν εσείς το εκλαμβάνετε γιά ειρωνία,γιά σαρκασμό,αυτό δεν αφορά τον κόσμο.
    Καί τώρα τι έμεινε;;;;;Τώρα πιά δεν έμεινε τίποτ’άλλο από το να γονατίσετε.Να γονατίσετε και να κυττάξετε ψηλά στον ουρανό.Υστάτη προσπάθειά σας,να προσπαθήσετε να ΤΟΝ δείτε.Να ΤΟΥ ζητήσετε το έλεός Του.Κι ο καθένας ξεχωριστά,να ψυθιρίσει το γνωστό:Τούτη την ώρα του σκοταδιού,σε ΣΕΝΑ ΚΥΡΙΕ,έρχομαι μόνος.

  10. Απορία: τι πα να πει ότι είναι πολιτική η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου; Υπάρχει δηλαδή μια συνωμοσία όλων των βουλευτών εναντίον σας; Χωρίς στοιχεία λέτε, δηλαδή τους βγάζετε όλους ή ηλίθιους ή τρελλούς. Μήπως να σοβαρευτείτε λίγο;
    Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι το άλλο: Υπάρχει τέτοια πολιτικη απόφαση των ελληνικών κομμάτων κατά του κυανίου και του χρυσού και έβαλαν τους ευρωβουλευτές τους να ψηφίσουν την κατάργηση; Γιατί μη μου πείτε ότι ψήφισαν όλοι κατά συνείδηση.
    Αν υπάρχει τέτοια απόφαση, να το μάθουμε κι εμείς ρε παιδιά!!!!

  11. Το ψήφισμα (και όχι η απόφαση) όπως είπε και ο Κρίτων Αρσένης:
    “ΖΗΤΗΣΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει μέχρι το τέλος του 2011 την πλήρη απαγόρευση τεχνολογιών εξόρυξης μετάλλων με χρήση κυανίου στην ΕΕ, και μέχρι τότε η Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη να μην υποστηρίξουν κανένα σχέδιο εξόρυξης με χρήση της επικίνδυνης αυτής τεχνολογίας στα γεωγραφικά τους όρια…Το υπάρχον νομικό πλαίσιο και ιδιαίτερα η οδηγία 2006/21 μοιάζει ανεπαρκής για να μας διασφαλίσει σε περίπτωση ατυχήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο απλώς για περιορισμό των επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος” και
    “Για την ευρωπαϊκή κοινωνία όμως, ο καιρός που ανταλλάσσαμε θέσεις απασχόλησης έναντι του τοπικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων ανήκει πλέον στο παρελθόν”
    Συμπέρασμα: Ως Ενωμένη Ευρώπη επιλέγουμε μια δραστηριότητα από το σύνολο που έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, γιατί ΟΛΕΣ οι δραστηριότητες έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, και την αποβάλουμε από την Ευρώπη διότι θεωρούμε ανεπαρκή την περιβαλλοντική νομοθεσία μας που έγινε με κριτήρια της επιστήμης και πρόσφατα μάλιστα για την προστασία μας ακριβώς από τις επιπτώσεις αυτές και την ελαχιστοποίησή τους. Δεν προχωράμε σε επιστημονική συζήτηση. Δεν θέλουμε ΚΑΜΙΑ επίπτωση. Κρίνουμε ότι τα οφέλη της δραστηριότητας δεν μας είναι πλέον απαραίτητα και πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε την υγεία μας και αναβαθμίζουμε το περιβάλλον μας σε ανώτερο από τον υπόλοιπο κόσμο επίπεδο.
    Αν αυτό δεν είναι καθαρή πολιτική κατεύθυνση τότε τι είναι?
    ΥΓ: Στην Ελλάδα επηρεάζεται μόνο ένα από τα 3 σχέδια εξόρυξης χρυσού, που ούτως ή άλλως είναι απίθανo να υλοποιηθούν για ένα σωρό άλλους λόγους.
    ΥΓ2: Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να εισάγουμε χρυσό που έχει παραχθεί εκτός Ευρώπης με σίγουρα λιγότερο αυστηρή νομοθεσία. Αυτό λέγεται εξαγωγή επιπτώσεων.
    Let them eat (toxic) jellybeans!

  12. μα και η υδρομάστευση του Κακαβου που πραγματοποιείται χρόνια τώρα ανήκει στην ……εξαγωγή επιπτώσεων.(Εξωτερίκευση του κόστους )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.