Απαγόρευση εξόρυξης μετάλλων με χρήση κυανίου


http://www.skylakakis.gr/

Την έλλειψη πλήρους και αξιόπιστης ασφαλιστικής κάλυψης των κινδύνων ατυχήματος εκ μέρους των εταιρειών που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της κυάνωσης για εξόρυξη χρυσού και την κατά συνέπεια παραβίαση της βασικής περιβαλλοντικής αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”, ο  Θόδωρος Σκυλακάκης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κοινού ψηφίσματος για την απαγόρευση της εξόρυξης μετάλλων με χρήση κυανίου.

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο συνυπογράφει ο Θ. Σκυλακάκης και το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καλεί την Επιτροπή να ξεκινήσει τη διαδικασία για την πλήρη απαγόρευση της μεθόδου της κυάνωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν το τέλος του 2011, αφού προηγουμένως διενεργήσει αντίστοιχη έκθεση αντικτύπων (impact assessment).

Με πρωτοβουλία του Έλληνα Ευρωβουλευτή, η Επιτροπή καλείται παράλληλα να καταστήσει υποχρεωτική την ασφάλιση για ατύχημα των εταιρειών που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της κυάνωσης μέσω της τροποποίησης της οδηγίας για τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας, ώστε να είναι διασφαλισμένο ότι οι εταιρείες (οι περισσότερες εκ των οποίων είναι έξω-ευρωπαϊκές και αναχωρούν μετά τη λήξη της εξόρυξης) θα διαθέτουν τους πόρους ώστε να αποκαταστήσουν το αρχικό οικολογικό καθεστώς των περιοχών σε περίπτωση ατυχήματος και να πληρώσουν τις ζημιές που τυχόν θα προκληθούν.

“Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα γιατί έχει διασυνοριακά αποτελέσματα. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αδυναμία της υφιστάμενης οδηγίας ώστε να εφαρμοστεί η βασική αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει” δήλωσε ο Ευρωβουλευτής, συμπληρώνοντας ότι όσο δεν τηρείται η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” θα πρέπει να υπάρχει πλήρης απαγόρευση αυτής της τεχνολογίας, η οποία θα δώσει παράλληλα κίνητρα για να διερευνηθούν σοβαρά από την πλευρά των εταιρειών, λιγότερο ρυπογόνες εναλλακτικές τεχνολογίες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας όπου όλες οι σχετικές επενδύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο για περιβαλλοντικούς λόγους, ενώ συνεχίζουν να προωθούνται επενδύσεις εξόρυξης με κυάνιο σε παραποτάμιες περιοχές στη Βουλγαρία. Απαγόρευση εξόρυξης μετάλλων με χρήση κυανίου.

Δείτε το video της παρέμβασης εδώ.


Μία απάντηση στο “Απαγόρευση εξόρυξης μετάλλων με χρήση κυανίου”

  1. Διαβάζω καλά; Η πρωτοβουλία γα απαγόρευση του κυανίου είναι … του Λαϊκού Κόμματος;;;;
    Δηλαδή… της Ν.Δ. και των ομοίων της;;;;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.