Νίκος Χουντής: Να απαγορευθούν άμεσα στην ΕΕ οι τεχνολογίες εξόρυξης με χρήση κυανίου


http://www.chountis.gr/

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου για το αίτημα απαγόρευσης της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη μετάλλων, την ευρωομάδα της Ενωτικής Αριστεράς εκπροσώπησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο οποίος συνυπογράφει και την κοινή πρόταση Ψηφίσματος του Κοινοβουλίου για τη συνολική κατάργηση τεχνολογιών εξόρυξης που κάνουν χρήση κυανίου στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του ο Νίκος Χουντής είπε:

“Θεωρούμε ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και απαιτεί άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση, χωρίς κωλυσιεργίες. Η Επιτροπή μέχρι στιγμής ακολουθεί μια πολύ χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Η χρήση τεχνολογιών εξόρυξης με κυάνιο αφορά πολλές χώρες, την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι απολύτως γνωστά και ανησυχητικά τα κρούσματα και το ιστορικό των συνεπειών χρήσης του κυανίου στη μεταλλουργία, όπως έχει συμβεί στη Ρουμανία και άλλες χώρες.

Το περιεχόμενο δε της απάντησης της Επιτροπής, σε ερώτησή μου σχετικά με την πρόσφατη απόφαση για δημιουργία μεταλλείου χρυσού με χρήση κυανίου στη Βουλγαρία, μεγάλωσε τους φόβους μας. Δυστυχώς η χρήση κυανίου φαίνεται πιθανή αυτή τη στιγμή και στη βόρεια Ελλάδα με τρία επενδυτικά προγράμματα ξένων εταιρειών.

Είναι σίγουρο όμως ότι οι πολίτες των περιοχών αυτών θα αντιδράσουν προς όφελος της υγείας τους και της προάσπισης του περιβάλλοντος. Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους ζητούν να προτείνει η Κομισιόν την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην Ε.Ε. μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ώστε αυτό να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2012. Θα πρέπει επίσης, όλες οι χώρες μέλη να δεσμευτούν στην απαγόρευση της χρήσης κυανίου όπως πρόσφατα έκανε και η Ουγγαρία”.


Μία απάντηση στο “Νίκος Χουντής: Να απαγορευθούν άμεσα στην ΕΕ οι τεχνολογίες εξόρυξης με χρήση κυανίου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.