Εξόρυξη χρυσού – Ο καιρός που ανταλλάσαμε θέσεις απασχόλησης έναντι του τοπικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων ανήκει πλέον στο παρελθόν


Παρέμβαση Κρίτωνα Αρσένη στην Ολομέλεια για την άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8641282

Την άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη χρυσού εντός της ΕΕ ζήτησε από την Επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ με παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Κρίτων Αρσένης είναι εισηγητής και συντάκτης εκ μέρους των Σοσιαλιστών του διακομματικού ψηφίσματος για την απαγόρευση χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού εντός της ΕΕ το οποίο και θα τεθεί προς ψηφοφορία στην επόμενη Oλομέλεια.

Κατά την παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι ο καιρός που ανταλλάσαμε θέσεις απασχόλησης έναντι του τοπικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων ανήκει πλέον στο παρελθόν, τόνισε ότι η οικονομική βιωσιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητες θα κατέρρεε εάν εφαρμοζόταν η αρχή της πρόληψης και η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” και προειδοποίησε ότι η χρήση κυανίου θέτει σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

Από την πλευρά της η Επίτροπος επισήμανε ότι «με τη νέα Οδηγία για την εξόρυξη ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος οι επιπτώσεις περιορίζονται σημαντικά» απαντώντας σε ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη εάν είναι η Επιτροπή σε θέση να διαβεβαιώσει ότι έχουμε στην ΕΕ επαρκή και ισχυρή νομοθεσία και ότι ένα ατύχημα από διαρροή κυανίου δεν θα επαναληφθεί σε κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης.

Μετά τη λήξη της συζήτησης, ο Κρίτων Αρσένης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Σήμερα η Επιτροπή ρωτήθηκε σχετικά με το εάν είμαστε διασφαλισμένοι απέναντι στο ενδεχόμενο να επαναληφθεί μία περιβαλλοντική τραγωδία σαν αυτή που έγινε πριν 10 χρόνια στη Ρουμανία. Αντί η Επιτροπή να μας διαβεβαιώσει ότι τέτοιος κίνδυνος πια δεν υφίσταται ή τουλάχιστον να μας διαβεβαιώσει ότι θα λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, δεν απέκλεισε την περίπτωση του ατυχήματος. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο περιορισμός των επιπτώσεων ενός νέου ατυχήματος αρκεί. Για την ευρωπαϊκή κοινωνία όμως, ο καιρός που ανταλλάσαμε θέσεις απασχόλησης έναντι του τοπικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων ανήκει πλέον στο παρελθόν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ακριβώς αυτό που ζητούν οι τοπικές κοινωνίες: την άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη χρυσού εντός της ΕΕ».

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του Κρίτωνα Αρσένη στην Ολομέλεια

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά το Τσερνομπίλ, όλοι κατανοήσαμε τον πυρηνικό κίνδυνο. Το 2000 όμως προκλήθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της Ευρώπης, και ίσως παγκοσμίως από το ατύχημα Baia Mare στη Ρουμανία.

Διέρρευσαν από εξορυκτική μονάδα χρυσού 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον ποταμό Tisza και από εκεί στον Δούναβη πλήττοντας εκτός από τη Ρουμανία την Ουγγαρία και τη Σερβία, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ψάρια και δηλητηριάζοντας το πόσιμο νερό.

Η μόλυνση στην τροφική αλυσίδα της άμεσα πληγείσας περιοχής υπήρξε μακροχρόνια. Η Ουγγαρία ανέφερε 1.367 τόνους νεκρών ψαριών. Πάνω από 100 άτομα, κυρίως παιδιά, νοσηλεύτηκαν άμεσα έχοντας καταναλώσει τα μολυσμένα ψάρια.

Παρόλα αυτά η εξόρυξη χρυσού με τη χρήση κυανιούχων διαλυμάτων όχι μόνο συνεχίζεται, όχι μόνο δεν απαγορεύεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο,

αλλά οι σχετικές επενδύσεις επιδοτούνται από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξόρυξη συνεχίζεται ή προγραμματίζεται να ξεκινήσει στην Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία και στην Ελλάδα, ενώ απαγορεύεται μέσω νόμου στη Ουγγαρία και τη Τσεχία και μέσω νομολογίας στη Γερμανία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο καιρός που ανταλλάσαμε θέσεις απασχόλησης έναντι του τοπικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Ακόμη και η οικονομική βιωσιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητες καταρρέει αν εφαρμόζαμε πραγματικά την αρχή της πρόληψης και την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”.

Κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι ευπρόσδεκτη εφόσον συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των πολιτών.

Όταν όμως χρησιμοποιούμε κυάνιο θέτουμε σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

Επίτροπε Μάλστρομ, είστε σε θέση να μας διαβεβαιώσετε ότι έχουμε επαρκή και ισχυρή νομοθεσία και ότι ένα νέο Baia Mare δεν θα επαναληφθεί, αυτή τη φορά στην Σουηδία, την Φινλανδία, τη Βουλγαρία ή την Ελλάδα;

Αγαπητή κα. Επίτροπε, ζητώ από την Επιτροπή να αποδείξει ότι τιμά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε μόλις πριν από δύο μήνες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενώνω τη φωνή μου με τις φωνές των τοπικών κοινωνιών που υφίστανται πρώτες τις συνέπειες, και με τους αγώνες των περιβαλλοντικών κινημάτων.

Ζητώ την άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη χρυσού εντός της ΕΕ».

Επικοινωνία: [email protected],

Γραφείο Βρυξελλών:003222847873, Γραφείο Αθήνας: 210 3248779


9 απαντήσεις στο “Εξόρυξη χρυσού – Ο καιρός που ανταλλάσαμε θέσεις απασχόλησης έναντι του τοπικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων ανήκει πλέον στο παρελθόν”

  1. “Τίποτε δεν είναι δηλητήριο, τα πάντα είναι δηλητήριο. Η δόση κάνει το δηλητήριο.”

    (Theophrastus Bombastus von Hohenheim ή “Παράκελσος”, 1493-1541)

    ————————————————————-

    Ορθώς τα έλεγε ο Παράκλεσος πριν από 500 χρόνια, αλλά σήμερα (οι “οικολόγοι” δηλ.) τα ξεχάσαμε.
    Καταρχάς μιλώντας για κυάνιο, πρέπει να έχουμε μία βάση αναφοράς και αυτή είναι το HCN. Από το HCN προκύπτουν τα άλλα κυανίδια, δηλ. ενώσεις κυανίου. Σύμφωνα λοιπόν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παγκόσμια παραγωγή υδροκυανίου είναι περί τα 1,4 εκ. τόννοι. Από αυτή, μόλις το 13-14 % χρησιμοποιείται υπό μορφή κυανιούχου νατρίου (NaCN) στη μεταλλουργία. Δηλ. συνολικά 180.000 τόννοι ετήσια, όπως επιβεβαιώνουν και οι γνωστοί σας Ρουμάνοι κκ. antigoldgreece (http://www.bancyanide.ro/?x=2614&cmd%5B118%5D=c-1-5df8934aa84a9704207a520ccbd42ce0&cmd%5B123%5D=x-123-2614).
    Η κύρια παραγωγή κυανίου καταναλώνεται στη βιομηχανία παραγωγής πολυμερών (ναυλον και ακρυλικά πλαστικά), πυρίμαχων, καλλυντικών, φαρμάκων, τροφίμων, επεξεργασίας μετάλλων και επιμεταλλώσεων, εφαρμογών φωτογραφίας.

    Εδώ βέβαια τεχνηέντως εστιαζόμαστε μόνον στο κυανιούχο νάτριο, που μόνον αυτό είναι “επικίνδυνο” και ζητάμε απαγόρευση της χρήσης του (μόνο στη μεταλλουργία).
    Αρα μιλάμε για απαγόρευση χρήσης του 13 % της παγκόσμιας ποσότητας κυανίου, επειδή δήθεν αυτή η χρήση είναι “επικίνδυνη”…Τί γίνεται όμως με το υπόλοιπο…87 % που παράγεται, διακινείται και χρησιμοποιείται από τη χημική βιομηχανία; Είναι λιγότερο…”επικίνδυνο” αυτό;

    Και για να τελειώνουμε: Η χρήση κυανίου, εφόσον πληρούνται αυστηρές προυποθέσεις ανάλογες με την εφαρμογή και διακίνηση, ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ. Για τη μεταλλουργία χρυσού υπάρχουν ανάλογες ασφαλείς μέθοδοι και τεχνικές, υπάρχουν σχετικά όρια κι όλα αυτά βέβαια τα ξέρουν ακόμη κι αυτοί που αντιτίθενται στην κυάνωση. Υπάρχουν BATs (που δεν αλλάζουν επειδή κάποιοι Ευρωβουλευτές δεν έκαναν κάν τον κόπο να τις διαβάσουν), έχουν γίνει άπειρες παραπομπές στο θέμα, εγώ θα παραπέμψω σε μια κομψή αναφορά του ICME:
    http://www.minerals.org.au/__data/assets/pdf_file/0007/8719/cyanide_ICME.pdf

  2. KI O KΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ ΚΥΡΙΕ ΚΡΙΤΩΝΑ ΑΡΣΕΝΗ!

  3. Και μόνο η χρήση της ορολογίας “χρήση του κυανίου στην εξόρυξη χρυσού” δείχνει ελλιπή πληροφόρηση και κατανόηση του θέματος! Πολύ φοβάμαι ότι και ο κ. Κ. Αρσένης έχει πέσει στην παγίδα κυάνιο ==>χρυσός==>θάνατος. Πολύ φοβάμαι ότι δεν γνωρίζει ότι με την επερώτηση του τάσσεται γενικώς κατά της μεταλλουργίας χρυσού! Τουλάχιστον εσείς του Παρατηρητηρίου προστατέψτε τους υποστηρικτές σας στην Ευρώπη: Δεν υπάρχει εξόρυξη χρυσού με κυάνιο, υπάρχει εκχύλιση χρυσοφόρου μεταλλεύματος με κυάνιο!

        • Φταίω εγώ που η έκφραση “cyanide-based mining” περιλαμβάνει και τη μεταλλουργία, αφού συνήθως η μεταλλουργία γίνεται δίπλα στην εξόρυξη; Ή μήπως φταίει ο Ευρωβουλευτής;
          Ή μήπως αυτό δεν πρόκειται να γίνει στον τόπο μας; Από το μεταλλείο στη μεταλλουργία, με τελικό προϊόν τον χρυσό (dore).
          Τι ακριβώς είναι που θεωρείς “παραπληροφόρηση”;

  4. Αυτά που γράφονται είναι ανυπόστατα! Κατευθύνετε τις τοικές κοινωνίες και παρουσιάζετε καθε δραστηριότητα εκμετάλλευσης του ορυκτου πλουτου ως κατι διαβολικο για τον τοπο! Αγνοείτε οτι η ευρωπαικη επιτροπη εχει βγαλει οδηγια που επιβάλει ορθολογικη διαχειριση των αποβλήτων!! και επεξεργασία χρυσου χωρις ΚυΑΝΙΟ δεν υφισταται! γνωριζετε οτι κυανιο χρησιμοποιει και η Σωληνουργια! αλλα δεν σας συμφερει αν το αναφερετε! Συνεχιστε να διακοπτετε την εκμεταλλευση του ορυκτου πλουτου και θα βυθιστουμε ακομα περισσοτερο!

  5. Αγαπητέ Πέτρο Ηλιάδη – έχεις εδώ …κάτι ποιο έξυπνο να μας πουλήσεις εδώ …Σοβαρέψου τέκνο …και κατέβασε μας …. κάτι ποιο χαλαρό …

  6. Πόσοι φωστήρες θα παρελάσουν ακόμα;;Που είναι οι ίδιοι που κατάφεραν αυτή την ΄ερημη τη χώρα στο χάλι που βρίσκεται…Μια και όλα τηρήθηκαν μέχρι τώρα και κανένα ατύχημα δεν συνέβη ποτέ….θα ακούσουμε τον stiger να μας εξηγεί πότε το κυάνιο είναι επικίνδυνο και πότε όχι…Και βέβαια μετά μπορεί και να μας ζητήσει και συγγνώμη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.