Στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα για απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία πολυτίμων μετάλλων


Tα κυριότερα κοιτάσματα χρυσού στην περιοχή Καρπαθίων-Βαλκανίων

Στις 21 Απριλίου 2010 συζητιέται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν θα πρέπει να προταθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει την χρήση κυανιούχων ενώσεων στη μεταλλουργία πολυτίμων μετάλλων στην Ευρώπη:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+OQ+O-2010-0035+0+DOC+XML+V0//EL

Στη διεύθυνση http://www.ngo.ro/date/17ef04f0530a65b2f4e73d9a4b5d99ea/Briefing_Cyanide_EU_April2010.pdf θα βρείτε ένα ενημερωτικό κείμενο για την σημερινή κατάσταση στην Ε.Ε. σχετικά με τη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία. Το κείμενο θα μεταφραστεί και θα αναρτηθεί σύντομα στα Ελληνικά.

Στην Ελλάδα  αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία επενδυτικά προγράμματα μεταλλουργίας χρυσού από ξένες εταιρείες που θα χρησιμοποιούν κυάνιο. Στο Πέραμα του Έβρου, στις Σάππες της Ροδόπης και στο συγκρότημα των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Β. Χαλκιδική.

Όλα τα ανωτέρω προγράμματα έχουν συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τις τοπικές κοινωνίες και έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας. Η αντίδραση στη μεταλλουργία χρυσού με κυάνιο έχει στέρεη επιστημονική τεκμηρίωση όπως, για παράδειγμα, το πόρισμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης για τα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής. Όμως οι “επενδυτές” αλλάζουν και τα σχέδια εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων κοιτασμάτων επανέρχονται με μικρές τροποποιήσεις.

Για την  Ελλάδα, οι κίνδυνοι προέρχονται επίσης από προγράμματα εκμετάλλευσης χρυσού με κυάνιο που βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας. Στη γειτονική Βουλγαρία υπάρχουν τρία τέτοια σχέδια που βρίσκονται όλα μέσα στη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου. Μεταλλεία χρυσού που βασίζονται στη στο κυάνιο  λειτουργούν ήδη στα παράλια της Τουρκίας και μάλιστα επανειλημμένως έχουν εκφραστεί ανησυχίες από Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές για τους κινδύνους ρύπανσης του Αιγαίου από αυτές τις δραστηριότητες.

Παρόμοια επενδυτικά σχέδια υπάρχουν και σε Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία. Η Ουγγαρία, το Δεκέμβριο του 2009, αποφάσισε την απαγόρευση όλων των μεταλλουργικών διεργασιών που βασίζονται στο κυάνιο, με σχεδόν απόλυτη ομοφωνία.

ΖΗΤΟΥΜΕ από τους ευρωβουλευτές μας να απομακρύνουν από την Ευρώπη τον κίνδυνο περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως αυτή που προκάλεσε η διαρροή κυανιούχων αποβλήτων από χρυσωρυχείο στη Baia Mare της Ρουμανίας, πριν από 10 χρόνια.

ΖΗΤΟΥΜΕ από τους ευρωβουλευτές μας να παραβρεθούν στην συζήτηση της 21ης Απριλίου και να στηρίξουν την πρόταση απαγόρευσης της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία πολυτίμων μετάλλων.


10 απαντήσεις στο “Στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα για απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία πολυτίμων μετάλλων”

  1. Παράλληλα, ίσως τώρα αρχίσει να γίνεται αντιληπτό γιατί αυτή η πρεμούρα μαυροπράσινων κερδοσκόπων με τα μέταλλα και την άγρια φορολόγηση μέχρι εξόντωση των λαών, μπας και “γλιτώσουν” οι αυτο-καταστροφικοί “εκλεκτοι΄”:
    Καθηλωμένα τα αεροπλάνα σε χώρες της Β.Ευρώπης, λόγω ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία…
    ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ και το ενδεχόμενο ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ, και γιατί πρέπει να αντιδράσουμε χωρίς να περιμένουμε τα λαμόγια του κράτους:
    http://www.youtube.com/watch?v=s13iwp317ok
    http://www.youtube.com/watch?v=eeBdQud_w58

  2. να μην ξεχνάμε κι αυτην την υποθεση

    Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την ΤVΧ Ηellas στο ελληνικό Δημόσιο. Η μεταβίβαση έγινε το 2003 αντί 11 εκατ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο, με τις περίφημες τότε κινήσεις Πάχτα, την ίδια ημέρα τα πούλησε μαζί με άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην ίδια τιμή των 11 εκατ. ευρώ. Έξι μήνες αργότερα η αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων ήταν 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή 37 φορές παραπάνω! Επίσης, η μεταβίβαση των Μεταλλείων στην αγοράστρια εταιρεία πραγματοποιήθηκε χωρίς δημόσιο διαγωνισμό.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως φαίνεται και από περσινά δημοσιεύματα ΛΙΝΚ, έχει ήδη καταλήξει ότι πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση και ότι η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας αξίας και μάλιστα χωρίς δημόσιο διαγωνισμό και χωρίς την εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή πριν από την πώληση, συνιστά σοβαρή παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από την Επιτροπή σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία προσφυγής.

    «Με τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας παίχτηκε ένα παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ελπίζουμε ότι θα χυθεί άπλετο φως, περιμένοντας τουλάχιστον από την Ευρωπαϊκή Ένωση να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές αυτής της μεταβίβασης. Η διαφθορά και η διαπλοκή έπαιξαν σοβαρό ρόλο στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που έχει βυθιστεί η Ελλάδα. Είναι καιρός να αρνηθούμε το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας».

    Για περισσότερες πληροφορίες:

    Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868

    Γιώργος Μπλιώνης 6944 869772

    (ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

    Θέμα: Μεταβίβαση μεταλλείων Κασσάνδρας

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει κατά το παρελθόν από το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας να της εξηγήσει:

    · γιατί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν από την ΤVΧ Ηellas στο ελληνικό Δημόσιο αντί 11 εκατ. Ευρώ;

    · γιατί το ελληνικό Δημόσιο την ίδια ημέρα τα πούλησε μαζί με άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην ίδια τιμή των 11 εκατ. Ευρώ;

    · γιατί η τιμή πώλησης στην Ελληνικός Χρυσός έγινε αντί τιμήματος 11 εκατ. ευρώ, ενώ έξι μήνες αργότερα η αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων ήταν 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή 37(!) φορές παραπάνω;

    · γιατί έγινε μεταβίβαση των Μεταλλείων στην αγοράστρια εταιρεία χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως προβλέπεται για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις;

    · γιατί κατά τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας προβλεπόταν απαλλαγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός από την υποχρέωση καταβολής του φόρου μεταβίβασης ή οιουδήποτε άλλου φόρου;

    · ποιος αποφάσισε ότι η αγοράστρια εταιρεία θα καταβάλει μειωμένες δαπάνες για τις αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων;

    Οι κατά καιρούς εξηγήσεις δεν κρίθηκαν επαρκείς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε ότι πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση και ότι η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας αξίας και μάλιστα χωρίς δημόσιο διαγωνισμό και χωρίς την εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή πριν από την πώληση, συνιστά σοβαρή παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Η Επιτροπή μάλιστα δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο(1)

    Ερωτάται η Επιτροπή σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία προσφυγής.

    (1) Εφημερίδα “Το Βήμα” (15-3-2009), http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artId=259484

  3. “GREEN DISEASE” ( Pearl Jam )

    Well I guess
    There’s nothing wrong with what you say
    But don’t sell me,
    “There can’t be better ways”

    Tell the captain
    “This boat’s not safe,
    And we’re drowning.”
    Turns out
    He’s the one making waves

  4. Τώρα που για δεύτερη φορά το θέμα του Στρατωνιου διεθνοποιείται για να δούμε ποιανού κατσικά… διάφορων Stringer Αληθείας ,Λαμπράκη κλπ θα αγγλικοποιηθη

  5. Μπράβο ενημέρωση! Έχετε ξεχάσει και άλλα στη Σουηδία και στη Φινλανδία όμως. Επίσης, το ξέρεται ότι από το 2009 εξορύσεται χρυσός κάτω από την πόλη του Johannesburg ? http://www.miningweekly.com/article/first-commercial-gold-from-under-johannesburg-mid-2009-2009-03-25
    Δεν είναι μόνη της η Στρατονίκη. Και φυσικά η επεξεργασία του είναι με CIL…

  6. Προς stinky-ballbreaker σπαζαγγούρη….
    Αμάν ρε φυσιογνωμία! Ένα μήνα πήγα εθελοντής στην Αϊτή και πρόλαβες και μας έγινες και καρυοθραύστης?? (Μάλλον για … καρυοπαίχτης κάνεις…) Πολύ θάρρος πήρες και δε σε χωράν τα βρακιά σου! Αραξε στα κυβικά σου και μη μεγαλοπιάνεσαι!!
    Και Εμπειρίκο διαθέτουμε!! Κουλτούρα να φύγουμε πούλεγε κι ο Χάρυ Κλιν!
    Πέρα από τις σαπουνόφουσκες κρύβεται η κακιά λύσσα για τη διαφωνία στην ΕΠΙΤΗΡΩ! Η ακόμα πιο κακιά λύσσα για την επερώτηση Τρεμόπουλου!! Και η μέχρι αποπληξίας κακιά λύσσα για την Ευρωβουλή και την (εύχομαι!) επερχόμενη απόφαση!!
    Με το καλό stinky! Και να μας γράφεις από κει που θα κρύβεσαι….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.