Όχι μεταλλεία στις οινοπαραγωγικές φάρμες της Ν. Αφρικής


chuqui

Ενδιαφέρουσα ιστορία και σχετική με όσα συζητάμε εδώ και μερικές μέρες στα σχόλια του Έβρεξε πέτρες. Τώρα βρέχει ερωτήματα. Με δυο λόγια:

Στη Νότιο Αφρική, θύελλα ξεσήκωσαν τα σχέδια μιας κρατικής μεταλλευτικής εταιρείας (AEMFC) να ξεκινήσει έρευνες για μόλυβδο, ψευδάργυρο, άργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, λίθιο και κασσίτερο στις φημισμένες οινοπαραγωγικές φάρμες του Κέιπ Τάουν. Η περιοχή βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Αφρικής, είναι ένα από τα σημεία του πλανήτη με την υψηλότερη βιοποικιλότητα (biodiversity hotspot) και μέρος της έχει καθεστώς προστασίας από την UNESCO. Παράγει μερικά από τα πιο φημισμένα, πολυβραβευμένα και πανάκριβα κρασιά του κόσμου και έχει και μια ανθούσα αγροτουριστική “βιομηχανια” (περισσότερα: allAfrica.com: South Africa: Miner Digs in On Winelands,  Application,Mining within the South African Winelands).

Eπρόκειτο σίγουρα για τον πιο σύντομο και πετυχημένο αγώνα εναντίον μεταλλευτικής δραστηριότητας που γνωρίζουμε: Η υπόθεση έγινε γνωστή στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν  τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή ενστάσεων ήταν ήδη ασφυκτικά στενά, με την προθεσμία να λήγει στις 9 Μαρτίου. Στις 27 Φεβρουαρίου έγινε η πρώτη και μοναδική συνάντηση των αντιδρώντων ιδιοκτητών αμπελώνων και κατοίκων για να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Και στις 11 Μαρτίου οι ειδήσεις ανέφεραν ότι η κυβέρνηση τα μάζεψε άρον-άρον και εγκατέλειψε τα σχέδια εξόρυξης (allAfrica.com: South Africa: Cape Wine Growers Welcome State Miner’s About-Face).

Ο αγώνας των ευτυχών νοτιοαφρικανών οινοπαραγωγών δεν κράτησε ούτε δυο εβδομάδες!

Η υπόθεση αυτή έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις “συνηθισμένες” ιστορίες αντίδρασης στη μεταλλευτική εκμετάλλευση, καλή ώρα σαν τη δικιά μας:

Μιλάμε για τη Νότιο Αφρική που είναι ίσως η πλέον “μεταλλευτική” οικονομία του κόσμου ( Mining and minerals in South Africa – SouthAfrica.info) με τον κλάδο να παράγει το 5,8% του ΑΕΠ. Η μεταλλεία είναι κυρίαρχη και η σπουδαιότητα της για τη χώρα αδιαμφισβήτητη.

Κι όμως, σε αυτή τη χώρα οι “αντιδρώντες” λένε τα ίδια ακριβώς πράγματα που λένε οι αντιδρώντες σε όλο τον κόσμο… Ότι η μεταλλεία θα διαταράξει την ευαίσθητη οικολογική ισορροπία, θα επηρεάσει την ποιότητα των προϊόντων (κρασιών), θα έχει αντίκτυπο στον τουρισμό και θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας. ‘Οτι τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής “υπερακοντίζουν προδήλως” (κατά την έκφραση του δικού μας ΣτΕ) τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από τη μεταλλεία. Λένε όχι σε κάθε είδος και μορφή εκμετάλλευσης.

Και κανείς δεν τους αποκαλεί εχθρούς της ανάπτυξης, άσχετους, ανίδεους, κινδυνολόγους, τρελλούς!!! Κανείς δεν τους λέει ότι τα μεταλλεία είναι “πράσινη ανάπτυξη” (μέχρι κι αυτό ακούσαμε…) και ότι μπορούν να συνυπάρξουν με τα αμπέλια και τον οικοτουρισμό! Κανείς δεν προσπαθεί να τους πείσει ότι δεν θα υπάρχει υποβάθμιση του περιβάλλοντος, των νερών και της πολύτιμης παραγωγής τους. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Κι αυτοί στην ίδια χώρα ζουν. Βλέπουν. Ξέρουν. Πώς να πειστούν ότι το μαύρο είναι άσπρο;

Η άλλη σημαντική ιδιαιτερότητα είναι οτι υπάρχει εκεί μια καλά οργανωμένη, κερδοφόρος και διαρκώς αναπτυσσόμενη “βιομηχανία”, που απασχολεί μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού.  Μια βιομηχανία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της δυσεύρετης “αειφορίας” και η οποία στηρίζεται εξ’ολοκλήρου στην ποιότητα του περιβάλλοντος. Όποια κι αν είναι τα οφέλη που υπόσχεται η μεταλλευτική βιομηχανία, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα λόγο να μπλέξουν.

Γράφαμε πρόσφατα ότι όταν υπάρχει μια τοπική οικονομία, με οποιεσδήποτε δραστηριότητες, που δίνει στον κόσμο δουλειά, τότε πολύ δύσκολα μπορούν οι πολίτες να δεχθούν καταστροφικές μεταλλευτικές επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας. Η μεταλλεία είναι μια σημαντική βιομηχανία που όμως έχει αδιαμφισβήτητες επιπτώσεις στο περιβάλλον, ακόμα κι όταν ασκείται σωστά και εφαρμόζονται οι νόμοι (στην Ελλάδα και τα δυο είναι αμφισβητήσιμα). Ο συμβιβασμός με τις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος, με τους πολίτες ιδιοκτήτες γης και με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες είναι δύσκολος και είναι αναπόφευκτο να δημιουργούνται τριβές. Είναι ευθύνη του Κράτους να καθορίσει το τι μπορεί να επιτραπεί, πού και πώς (προφανώς όχι τα πάντα και παντού), λαμβάνοντας υπ’οψιν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τις άλλες (υπαρκτές και μελλοντικές) δραστηριότητες και τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών. Και με το βλέμμα στο μέλλον.

Στην Ελλάδα δεν γίνεται καμμία τέτοια προσπάθεια. Το πρόβλημα της συνύπαρξης “λύνεται” απλά διά του αποκλεισμού από τις περιοχές μεταλλευτικού ενδιαφέροντος των άλλων δραστηριοτήτων που μπορεί να δράσουν ανταγωνιστικά στη μεταλλεία. Η μεταλλεία επιβάλλεται μέσω συγκεκριμένων πολιτικών που οδηγούν την τοπική κοινωνία στην υπανάπτυξη και την ανεργία. Έτσι αποφεύγονται προκαταβολικά αντιδράσεις σαν αυτές στη Ν. Αφρική, από ανθρώπους που έχουν άλλα συμφέροντα, και εμφανίζονται οι μεταλλευτικές εταιρείες ως σωτήρες του τόπου.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας Χαλκιδικής. Δεν γράφω περισσότερα, έχουμε ήδη πει αρκετά στα σχόλια εδώ.


27 απαντήσεις στο “Όχι μεταλλεία στις οινοπαραγωγικές φάρμες της Ν. Αφρικής”

  1. Εκτός θέματος το σχόλιο αλλά δεν μ’ενδιαφέρει…

    Aπίστευτα συγκινητική ήταν η χθεσινοβραδυνή εκδήλωση με την προβολή της ταινίας “Γάζα, ερχόμαστε” του καλού μας φίλου Γιάννη Καρυπίδη και του Γιώργου Αυγερόπουλου στο φεστιβάλ ντοκυμανταιρ Θεσ/νίκης.

    Το καλοκαίρι του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντας σε δυο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας, αποδεικνύοντας πως η αλληλεγγύη είναι το σημαντικότερο όπλο που έχει ο άνθρωπος για να πολεμήσει το άδικο. Η αποστολή οργανώθηκε από τον εκπληκτικό άνθρωπο που λέγεται Βαγγέλης Πισσίας τον οποίο είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε πέρσι στην Πάρο εδώ

    http://shiptogaza.gr/

    Ο Γιάννης έχει φτιάξει και την ταινία “Της γης το χρυσάφι” με θέμα τα μεταλλεία χρυσού στη Θράκη και τη Χαλκιδική. Είμαστε περήφανοι για τους φίλους μας!

    http://www.youtube.com/watch?v=8gRscVeNbDo

    • Η ταινία πήρε το Βραβείο Κοινού στο φεστιβάλ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Οι δημιουργοί δήλωσαν αμέσως ότι τα χρήματα θα γίνουν τσιμέντα και θα πάνε με το επόμενο καράβι στη ρημαγμένη Γάζα.

  2. Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση. Το παράδειγμά σας δεν είναι καθόλου παράξενο, απλά ήθελαν να ερευνήσουν και εκείνο το κομμάτι υπεδάφους. Το WWF παγκόσμια οργάνωση είναι και λέει τα ίδια ακριβώς πράγματα σε όλο τον κόσμο…
    http://www.panda.org.za/?section=News_AboutUs&id=314
    Από την άλλη, κανείς δεν αμφισβητεί τις δυσμενείς επιπτώσεις της μεταλλείας στις άλλες γειτονικές δραστηριότητες.
    Στο παράδειγμα που φέρατε όμως έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Έχουμε μια οργανωμένη, εντατική και πλήρως ανεπτυγμένη εξαγωγική γεωργική δραστηριότητα (τα φρούτα τους και τα κρασιά τους βρίσκονται στα ράφια και των ελληνικών super market). Σταθμίζοντας λοιπόν οι άνθρωποι βρήκαν ότι τα οφέλη της υφιστάμενης δραστηριότητας είναι κρίμα να θυσιαστούν ή ακόμα και να μετριαστούν από τη μεταλλευτική. Σημειώστε ότι αυτό αποφασίστηκε σε χώρα μεταλλευτική με αληθινές πολυεθνικές, όχι τζούνιορ της σφαλιάρας σαν τη δική σας.
    Στη Β. Χαλκιδική τι έχουμε όμως? Μια τουριστική ανάπτυξη στα παραλιακά κομμάτια και μια μεταλλευτική στα ορεινά. Η εναλλακτική γεωργική δεν υπάρχει σε τέτοιο βαθμό που θα σταθμιστεί ως σημαντικότερη για να δικαιολογήσει την προτίμησή μας όταν βάλουμε κάτω τα οφέλη που κερδίζουμε και αυτά που χάνουμε όταν την επιλέξουμε. Η μεταλλευτική από την άλλη και απτά οφέλη έχει και ανεπτυγμένη είναι και εξαγωγική. Δηλαδή, εκείνη έχει τη θέση της οινοπαραγωγής στο παράδειγμά σας.
    Είπαμε στα προηγούμενα ότι τα μεταλλεία δεν είναι “μη πράσινη ανάπτυξη”, μη σας φαίνεται παράξενο, χρειάζεται μόνο 7 απλά βήματα για να φτάσει στο “πράσινο”.
    Στον τόπο αυτό όμως δεν έχει και σοβαρό ανταγωνισμό. Για να έχει βάλτε στο τραπέζι και τις άλλες δραστηριότητες. Και απαιτήστε όρους συνύπαρξης, όχι δικαστικές αποφάσεις κλεισίματος. Μην αντιγράφετε και όλα σας τα χρόνια τους ιθαγενείς στο Crude.
    [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=duFXuRnd2CU&rel=0&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1]

    • Ας ξεμπλέξουμε λίγο τη σύνταξη. Η μεταλλεία ΔΕΝ είναι ΜΗ πράσινη ανάπτυξη… Δύο αρνήσεις ίσον μια κατάφαση, άρα Η ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!! Ουάου!
      Σε ξαναρώτησα ποιον ορισμό του “πράσινου” χρησιμοποιείς και αποφεύγεις να απαντήσεις… Κι άλλα αποφεύγεις να απαντήσεις και μη νομίζεις ότι τα ξεχνάω. Περιμένω λοιπόν έναν αξιόπιστο ορισμό της πράσινης ανάπτυξης και μην μου πεις για τα περίφημα “7 βήματα” γιατί αυτά οδηγούν στη “βιωσιμότητα”. Όχι στην “πρασινη ανάπτυξη”. Άσε που ούτε εκεί δεν φτάνετε παρα μόνο με απόκρυψη της πραγματικότητας και μπόλικη σάλτσα.

      O sonicdor εξακολουθεί με συνέπεια να μας κουβαλάει εδώ ότι αηδία σκαρφίζονται οι σύμβουλοι επικοινωνίας της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Το πράσινο είναι της μόδας, άντε να βάλουμε πράσινο! Στη Νότιο Αφρική όμως δεν περνάνε αυτά κι αυτός ήταν ο λόγος για το άρθρο. Όταν αντέδρασαν οι οινοπαραγωγοί ούτε που τόλμησε κανείς να αρθρώσει λέξη για “πράσινη ανάπτυξη” και “συνύπαρξη”. Ούτε που διανοήθηκε να τους πει “τρελούς και παράλογους”.

      Θα σε βόλευε να ήταν μόνο το WWF και οι λοιποί “κακοί οικολόγοι” που μιλούν για τις επιπτώσεις της μεταλλείας. Δεν είναι. Είναι επαγγελματίες οινοπαραγωγοί που ζουν στη Ν. Αφρική και γνωρίζουν καλά τι σημαίνει μεταλλεία!

  3. Δεστε κι αυτό:

    «Κάναμε το χωριό μας… μία βιολογική επιχείρηση»
    Η παράδοση έγινε «χρυσές» μπίζνες στον Κεφαλά Λακωνίας

    «Σχεδόν όλοι, και οι 320 κάτοικοι του χωριού μας, ασχολούμαστε με τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς.
    Σήμερα μάλιστα, το 40% του πληθυσμού είμαστε αγρότες με ηλικία μικρότερη των 45 χρoνών. Με στρωμένες εδώ τις δουλειές μας, ούτε που το σκεφτόμαστε να αναζητήσουμε αλλού το μέλλον μας…».

    Δοκίμασαν την τύχη τους και τους βγήκε σε καλό. Στη Λακωνία, στο χωριό Κεφαλάς, κοντά στη Σπάρτη, οι ελιές είναι η αιτία που οι νέοι μένουν στον τόπο τους. Ρισκάρισαν όταν στράφηκαν στη βιολογική μέθοδο καλλιέργειας των οικογενειακών εκτάσεων γης, αλλά δικαιώθηκαν: τα προϊόντα τους περνούν πλέον τα σύνορα της χώρας και η συνολική ετήσια παραγωγή τους φτάνει στους 500 τόνους ελιάς και τους 250 ελαιολάδου. «Το χωριό μας είναι πρωτοποριακό γιατί αποτελεί, πιθανότατα, τον μοναδικό στην Ελλάδα θύλακο βιολογικής γεωργίας, όπου όλοι οι ντόπιοι καταπιάνονται με τη χωρίς φυτοφάρμακα ή λιπάσματα παραγωγή της ελιάς, σε 6.000 στρέμματα. Ειδικά οι νέοι, είχαμε και τα κίνητρα για να στραφούμε προς αυτήν την κατεύθυνση: στην αρχή, τη δεκαετία του ΄90, όταν οι περισσότεροι ψάχναμε για δουλειά, βρήκαμε να ακουμπήσουμε επαγγελματικά στους εύφορους ελαιώνες των γονιών μας, που ήταν από τότε προσοδοφόροι. Με τη διαφορά, πως εμείς όλο αυτό φροντίσαμε και το εξελίξαμε. Σε σχέση με τους παλαιότερους, δηλαδή, βάλαμε νέα μυαλά και ιδέες, την καλύτερη ενημέρωσή μας- μέσω της τεχνολογίας πια- σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο μας…» λέει στα «ΝΕΑ» ο 36χρονος βιοκαλλιεργητής κ. Φάνης Βλαχολιάς, που διατηρεί 160 στρέμματα, με 3.000 ελαιόδεντρα.

    συνεχεια στο http://pontokomicom.blogspot.com/2010/03/blog-post_4424.html

  4. Ιδέες να δουν τα μάτια σας εδώ δίπλα και πάνε για βραβείο
    European Enterprise Awards 2010 – 12 nominees shortlisted
    Category 3: Improving the Business Environment
    •Greece: reviving traditional cheese types with modern technology on island of Ios

    • Ιερισσό, ευχαριστώ για το link. Είναι ελπιδοφόρο το παράδειγμα και το δεύτερο μετά την Ανάβρα που δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν να είναι και διαφορετικά. Η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν είναι απαραίτητο να είναι των επιδοτήσεων και της ζητιανιάς, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Μπορούν να είναι βιολογικές και μικρής κλίμακας, αλλά ταυτόχρονα κερδοφόρες και εξαγωγικές. Και δεν τελειώνουν σε 20 χρόνια!

      Ωραία… έχουμε δυο χωριά στην Ελλάδα που βρήκαν έναν σωστό δρόμο για την επιβίωση. Σύνολο 1320 άνθρωποι… Άντε και εις ανώτερα. Άντε και στα δικά μας!

      Αυτό που χρειάζεται για να δεις αυτές τις δυνατότητες και να τις ακολουθήσεις είναι βασικά ανοιχτό μυαλό και σύγχρονη σκέψη. Και καθαρό περιβάλλον, αφού μιλάμε για γεωργία και κτηνοτροφία. Αμα έχεις τη σκόνη από το Καρακόλι και τα νερά του Κοκκινόλακκα τι να κάνεις;

      Μαθαίνω ότι τα παιδιά στη Μ. Παναγία έχουν κάποιες ωραίες ιδέες… Ελπίζω να μπορέσουν να τις υλοποιήσουν.

  5. Νά’μαστε πάλι στο αγαπημένο μπλόγκ.
    Πολύ διάβασμα για την Αλήθεια που έλειψε αρκετές ημέρες. Πρώτες παρατηρήσεις:
    Ο Μπακόπουλος συμπεριφέρεται σαν κύριος. Μεγάλη επιτυχία της Αλήθειας, δέχεται συγχαρητήρια. Πολιτικολογεί όμως ο Μπακόπουλος και η χειρότερη προσφορά που μπορεί να κάνει κάποιος σε αυτό εδώ το μπλογκ είναι η πολιτικολογία. Τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο (περιβάλλον, ανάπτυξη, ασφάλεια, ανεργία, βιομηχανία) έχουν να κάνουν σαφέστατα με Πολιτική αλλά όχι με πολιτικολογίες. Να μαζευτούμε λοιπόν λιγάκι Μπακόπουλε…
    Χάθηκε και η Perlomin. Προφανώς θα ετοιμάζει το πατρικό στο νησί για την Αλήθεια. Καλά κάνει και ασχολείται με τα οικιακά…
    Και τώρα στην Ουσία.
    Μιλάτε για τη Νότια Αφρική και τη «νίκη» των οινοπαραγωγών. Καλά είστε σοβαροί; Η Νότια Αφρική είναι ο ΠΡΩΤΟΣ παραγωγός στον κόσμο στο Χρώμιο, Πλατίνα, Ρόδιο, Μαγγάνιο και Βανάδιο. Δεύτερη στον κόσμο στο Χρυσό, το Ζιρκόνιο και το Τιτάνιο. Το 2007 η παραγωγή χρυσού ήταν 276 τόνους!!! Η μεταλλευτική βιομηχανία της Νοτίου Αφρικής είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και οι Νοτιοαφρικάνοι είναι περήφανοι για αυτή. Βέβαια εσείς λέτε ότι είναι χαζοί αράπηδες που σας βγάζουν το χρυσό για τις βέρες σας.
    Και ΝΑΙ. Σε μία ΚΑΘΑΡΑ μεταλλευτική χώρα, οι άξιοι Νοτιοαφρικάνοι έφτιαξαν και τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Και ΝΑΙ. Τα κρασιά τους είναι τόσο μεγάλης προστιθέμενης αξίας που ΟΡΘΑ αποφάσισαν ότι αυτές οι περιοχές δεν θα γίνουν μεταλλεία. Γιατί είχαν την μαγκιά και καλλιεργήσανε κρασιά εφάμιλλα των Γαλλικών! Και σε αυτές τις περιπτώσεις ΟΥΤΕ οι αμπελώνες δεν μπορούν να μετακινηθούν. Το ότι τα μεταλλεία δεν μετακινούνται έχει να κάνει με την αξία της δραστηριότητας. Την εξάρτησή της από την συγκεκριμένη τοποθεσία. Και στην κατηγορία αυτή ανήκει και η ΚΑΛΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ γεωργία. Και ο ΚΑΛΟΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ τουρισμός δεν μπορεί να μετακινηθεί. Αλλά η ξεφτίλα μετακινείται.
    Να εξετάσουμε λοιπόν τι εναλλακτική λύση έχει η ΒΑ Χαλκιδική από τα μεταλλεία?.Τα’χουμε ξαναπει και η Αλήθεια θέλει να τσαντίζει αλλά όχι να κουράζει. Ο γυφτοτουρισμός των αυθαιρέτων δωματίων είναι εναλλακτική λύση? Τα τεράστια απαίσια κάμπινγκ της Σιθωνίας που έχουν σακατέψει και ρυπάνει τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου είναι εναλλακτική λύση? Οι αυθαίρετες βίλλες των μεγαλογιατρών της Θεσσαλονίκης είναι εναλλακτική λύση?
    Αυτές οι εναλλακτικές σας λύσεις ρυπαίνουν, καταστρέφουν, υποβαθμίζουν το περιβάλλον περισσότερο και από κάθε μεταλλείο. Προκαλούν «περίεργες» πυρκαγιές που κατακαίνε τα δάση. Προκαλούν μπαζωμένα ρέματα (ναι ρε, τα ρέματα τα μπαζώνουν οι αυθαιρετο-εργολάβοι σας και όχι τα μεταλλεία – γιατί μπαζωμένα ρέματα έχει ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΞΥΠΝΑΤΕ!)
    Φέρνετε σαν παράδειγμα τις βιολογικές καλλιέργειες ελιάς στη Λακωνία. Πρώτα από όλα οι βιολογικές καλλιέργειες απετέλεσαν ακόμα ένα μύθο στην Ελλάδα. Όλοι άρχισαν τη δεκαετία του 90 να βάζουν «βιολογικές» καλλιέργειες. Η ιστορία κορυφώθηκε το 2005 και έκτοτε άρχισαν να πέφτουν επειδή τίποτα δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει όπως φαίνεται στην αρχή. Νοθείες, καταγγελίες, χαμηλές τιμές προϊόντων έπνιξαν και αυτή την προσπάθεια. Εδώ τα λέει και η antigold καλά. Πάει και αυτό. Βιολογική καλλιέργεια, χωρίς φυτοφάρμακα, αλλά πήχτρα στην μετάλλαξη για να αντέχει τον περονόσπορο και το λεκάνιο. Απατεώνες.
    Το μεταλλείο δεν είναι έτσι. Για να ανοίξεις μεταλλείο θέλει δουλειά, λεφτά, κόπο. Θέλει τέχνη, σχεδιασμό, μαστοριά. Δεν είναι δουλειά άρπα κόλλα, όπως το χτίσιμο αυθαίρετου τη νύχτα με τους προβολείς των αυτοκινήτων.
    Βρείτε σοβαρές (αλλά σοβαρές) εναλλακτικές και πέστε μας.
    Και μη βάζετε στο στόμα σας άλλες «βάρβαρες» χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Χώρες με περήφανη μεταλλευτική παράδοση. Με μεταλλεία επιφανειακά, ναι επιφανειακά, μερικές εκατοντάδες μέτρα από ειδυλλιακά χωριά. Με εκδηλώσεις, μεταλλευτικά μουσεία, πανεπιστημιακές σχολές μεταλλειολογίας, με ΣΕΒΑΣΜΟ σε αυτό τον σπουδαίο κλάδο. Είναι περηφάνια τους που έχουν μεταλλευτικές δραστηριότητες. Και μην τολμήσετε να το αμφισβητήσετε γιατί για τις επόμενες εβδομάδες θα κατακλυσθεί το μπλογκ από χιλιάδες links για τέτοια πράγματα. Θα διαβάζετε και δεν θα το πιστεύετε ΠΟΣΟ ΜΑ ΠΟΣΟ λάθος είστε.
    Να μην μιλήσει η Αλήθεια για Καναδά, Αυστραλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ουγγαρία και άλλες «βάρβαρες» χώρες.
    Οι Νοτιοαφρικάνοι οινοπαραγωγοί έχουν ένα προϊόν ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ κλάσης που φέρνει τρομερά χρήματα στη χώρα τους. Εσείς τι στο καλό έχετε? H antigold μας λέει ότι τα”παιδιά” στη Μ. Παναγιά έχουν κάποιες ωραίες ιδέες. Για πέστε τις.
    Η απορούσα Αλήθεια.
    ΥΓ: Η Αλήθεια δε βλέπει κίνηση στο μπλογκ. Όλο σαχλαμαρίτσες και κοριτσίστικες απαντήσεις. Σα να διαβάζει Μανίνα.
    Κάτι καλύτερο? Κάτι πιο ουσιαστικό? Κάτι πιο δυνατό?

  6. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
    Άλλη μια περίπτωση προς ανάλυση
    ——————-

    “(Είμαστε) μια χώρα φιλική προς την εξόρυξη. Δεν υπάρχει αξιοσημείωτο αντιμεταλλευτικό λόμπυ, η νομοθεσία μας είναι ξεκάθαρη και η κατοχή γης σταθερή. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση γίνεται σύμφωνα με τη σύγχρονη βέλτιστη πρακτική. (Εχουμε) εξαιρετικές βάσεις γεωλογικών δεδομένων, καλές υποδομές και εύκολα διαθέσιμες υπηρεσίες γεωλογικής έρευνας. Αυτοί οι παράγοντες κάνουν τη μεταλλευτική δραστηριότητας ελκυστική και κοστολογικά αποτελεσματική. Τον Οκτώβριο του 2008, το περιοδικό Resource Stocks, (μας) κατέταξε σαν το ασφαλέστερο μέρος για να ξοδέψει κανείς λεφτά για μεταλλευτική έρευνα.

    Η εξορυκτική/μεταλλευτική βιομηχανία είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας και ο ρόλος της αυξάνεται στην οικονομία μας, τόσο εσωτερικά όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα, το επιχειρησιακό περιβάλλον για τη βιομηχανία είναι διαφορετικό από ό,τι ήταν ακόμη και πριν λίγους μήνες. Ασταθείς τιμές μετάλλων και δυσκολίες στην εξεύρεση κεφαλαίων λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης σημαίνει πως ο ανταγωνισμός για την προσέλκυσης ενδιαφέροντος για ερευνητικές και μεταλλευτικές εταιρείες παραμένει σκληρός.
    Οι σημερινές οικονομικές δυσκολίες για τις οποίες έχω προσωπικά ενημερωθεί από πολλές ερευνητικές εταιρείες, δεν είναι αποδεκτές. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά το Υπουργείο Οικονομίας και Απασχόλησης κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να λύσει αυτά τα προβλήματα και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μεταλλευτικών projects…”

    Ποιος τα λέει αυτά και πού; Δεν συμβαίνουν στην Αφρική ή στη Λατινική Αμερική, αλλά στη ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ. Μιάς και συνεχίζετε το σεργιάνι στον κόσμο κκ. antigoldgreece, εγώ λέω να πάω από την Αυστρία που είχαμε δεί στο

    http://antigoldgr.org/blog/2010/03/02/kinisi_politon/#comments

    σε μια άλλη “πράσινη” χώρα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) που προσκαλεί επενδυτές για να ερευνήσουν και να εκμεταλλευθούν τα πλούσια κοιτάσματά της. Ο Υπουργός Οικονομίας και Απασχόλησης που υπογράφει το παραπάνω κείμενο, θεωρεί μάλιστα ότι μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχει την ευκαιρία να προβάλει τη μεταλλευτική δραστηριότητα σαν μια καλή εναλλακτική επένδυση…Σε ένα τομέα όπου η χώρα του διαθέτει σαφώς συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

    Για να έχουμε και μια αίσθηση των μεγεθών, μερικά στοιχεία για τη Φινλανδία παρακάτω:

    Εκταση 338 εκ. στρέμματα, με τις υδάτινες επιφάνειες (κυρίως χιλιάδες λίμνες) να καλύπτουν τα 34 εκ. στρέμματα και τεράστιες δασικές εκτάσεις. 6.5 % της γης για γεωργική χρήση. Πληθυσμός 5,3 εκ, ΑΕΠ 230 εκ. δολλάρια. Δηλ. περίπου τριπλάσια σε έκταση από την Ελλάδα και με το μισό πληθυσμό, αλλά βέβαια με γερή οικονομία. Στο ΑΕΠ συνεισφέρουν η γεωργία με 3,4 %, η βιομηχανία με 31 % και το υπόλοιπο οι υπηρεσίες. Η βιομηχανία της παράγει χαρτί και προιόντα ξύλου αξιοποιώντας τους πλούσιους δασικούς πόρους, αλλά εξίσου ισχυρές είναι οι κατασκευές, η μεταλλοβιομηχανία και η hi-tech βιομηχανία που την οδηγεί η Nokia. Οι εξαγωγές της ήταν 98 δις δολλάρια (2008) και οι εισαγωγές 91 δις δολλάρια (δηλ. πλεονασματική).

    Σε ενημερωτικό φυλλάδιο για τη μεταλλεία στη Φινλανδία, παρατίθεται ένας εντυπωσιακός χάρτης με 16 (δέκα έξι) μεταλλευτικά projects χρυσού, 1 για παλλάδιο-πλατίνα, 12 για βασικά μέταλλα (νικέλιο, κοβάλτιο, χαλκό), 7 για διαμάντια, 1 για ασήμι και 12 για διάφορα άλλα (σιδηρομετάλλευμα, τάλκη, φωσφάτα κλπ). Τα projects είναι διάσπαρτα σε ΟΛΗ την επικράτεια. Εκεί διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι η Φινλανδία έχει τεράστιες εκτάσεις μεταλλευτικών παραχωρήσεων, εκτάσεις υπό έρευνα και εκτάσεις για μελλοντική έρευνα, όλες χαρακτηρισμένες σαν μεταλλευτικές.

    Θα δώσω μόνο μια παραπομπή στο

    http://www.investinfinland.fi/industries/en_GB/mining/

    Εκεί μπορεί κάποιος να κατεβάσει και τη σχετική μπροσούρα (χρειάζεται μια απλή εγγραφή).

    Να λοιπόν που βρήκαμε άλλο ένα καλό παράδειγμα. Μιάς χώρας με υψηλό βιοτικό επίπεδο, προσδόκιμο ζωής τα 79 έτη, γερή παιδεία, ευαισθητοποιημένους για το περιβάλλον ενεργούς πολίτες, συνειδητοποιημένους καταναλωτές, προοδευτική κοινωνία, με εξαιρετική κατανομή εισοδήματος. Με υπέροχη φύση και υψηλού επιπέδου τουρισμό, που όμως συνάμα θεωρεί τη μεταλλεία και βιομηχανία βασική συνιστώσα βιώσιμης ανάπτυξης.

    Πρέπει να είναι τρελοί αυτοί οι Φινλανδοί. Ή βιτσιόζοι. Δεν εξηγείται αλλιώς το να θέλουν να καταστρέψουν την όμορφη χώρα τους με τη μεταλλεία και μάλιστα να προσκαλούν ξένους εκμεταλλευτές…

      • Οι αδελφές Τα-Τα από τον Λαγκαδά συμπληρώνει ο απών επί μακρού Phaephon. Φυσικά αυτά που σου επισημαίνει ο stinger σου χαλάν την σούπα , γιατί πως θα μπορέσεις να μιλάς και να ταυτίζεις την μεταλλευτική δραστηριότητα μόνο με τριτοκοσμικές χώρες. Τι έχεις τώρα να πεις… Αυστρία, Φιλανδία και εάν δεν σου τα στείλει ο stinger θα σου στείλω εγώ τα αντίστοιχα για Σουηδία.
        Πάντως antigold θα χαρώ πολύ να δω, την αναπτυξιακή σας πρόταση για τη ΒΑ Χαλκιδική και φυσικά όχι εκείνα τα γραφικά που πρότεινε ο καθηγητάκος από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία για την ανάπτυξη της περιοχής, που θα βασίζεται στην καλλιέργεια και συλλογή αρωματικών φυτών και φυσικά δεν αναφερόταν σε αυτά που πάει το μυαλό σας…..

          • Με το να γράφει συνέχεια άλλα ονόματα μπερδεύτηκε και από Phaethon έγινε Phaephon… Χιχι!

          • Περιμένω με αγωνία και ανυπομονησία το αναπτυξιακό σας σχέδιο για την περιοχή, εάν και με τόσα χρόνια που εμπλέκεστε θα έπρεπε να το είχατε ήδη έτοιμο.Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

            Φυσικά δεν πιστεύω το αναπτυξιακό σας σχέδιο για τη ΒΑ Χαλκιδική να βασίζεται πάλι στην υπόθεση ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή με τα έργα αποκατάστασης…… Το πρόγραμμά σας θα αναφέρει ρητά τον τρόπο χρηματοδότησης των όποιων δράσεων προτείνετε, θα έχει χρονοδιάγραμμα κλπ.

            Όσον αφορά το ορθογραφικό λάθος στο όνομα ελπίζω να μου το συγχωρήσετε γιατί ο προήγουμενος υπολογιστής μου τα εφτυσε και λόγω του περασμένου της ώρας δεν έδωσα την δέουσα προσοχή!! Πάντως σε διαβεβαιώνω ότι δεν γράφω και με άλλα ονόματα, όπως είμαι βέβαιος ότι κάνεις εσύ………

  7. καλως τα μπαλακια μας τα δυο!!!ουπς τα τρια !!!ουπς πιπερι στο στομα!!!
    Κοιμησμενοι??!!!
    πουτ δε κοτ νταουν βερι σλοουλι!!!
    Εισται τοσο τραγικοι που την επομενη φορα που θα ερθετε να μας καψετε εχετε το νου σας… κυκλοφορουνε πολλοι κυνηγοι και διαφορα αλλα πουλακια στο βουνο!!!η τουφεκια δεν θα ειναι ζαχαρωτη οπως λεει και ο φιλος Θανασης….

    • Μίδα,

      Οι έμμεσες απειλές δείχνουν το ποιόν σου και σε χαρακτηρίζουν απόλυτα!!!

      Τον λόγο από εδώ και πέρα έχει ο κ. εισαγγελέας Χαλκιδικής, για ότι τυχόν θα συμβεί.

      • Για να συγκεντρωθούμε λίγο!
        Το λόγο έχει ο εισαγγελέας Χαλκιδικής για ότι συμβεί … άμα πας να βάλεις φωτιά στο δάσος και φας τουφεκιά;;;

  8. Μίδα,

    Αντί για απειλές και τσαμπουκάδες δεν απευθύνεστε στον κ. Εισαγγελέα Χαλκιδικής και να καταγγείλετε αυτούς που προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στον Κάκαβο.

    Επειδή, τα ίδια έχουν ακούσει τα αυτάκια μου και στο παρελθόν, δεν το καταγγέλετε στον κ. Εισαγγελέα Χαλκιδικής, ώστε να ξεκινήσει ανακριτική διαδικασία, για να βρεθούν οι εμπρηστές ή μήπως σας βολεύει να αιωρούνται ερωτήματα για να κάνετε σπέκουλα???

  9. Η υπόθεση με την φωτιά έχει πάρει το δρόμο της.Βρέθηκαν πράγματα που δεν πάει ο νους σας…..Και έχουν πάει εκεί που πρέπει……Παρότι μας κάνετε να ξαγρυπνούμε ….να ξερετε ότι είμαστε πολλοί…κι έτσι την προλάβαμε την φωτιά…Όμως θεωρούμε ότι έχουμε απειληθεί….γιαυτό να προσέχετε κι εσείς!!!!! Κι επιτέλους πάψτε πια μ’αυτές τις ανοησίες που μας ταλαιπωρούν μ΄αυτά τα ατελειωτα σεντόνια…..

  10. προς Αληθεια:
    Θέλει προσπάθεια για να σου γράψει κανείς ήρεμα και να μην σε βρίσει πατόκορφα γιατί αυτό μόνο και σου αξίζει. Ποιος νομίζεις ότι είσαι για να βρίζεις μ’αυτόν τον τρόπο εμάς που ζούμε εδώ και θα ζούμε εδώ όταν εσύ κι η εταιρεία σου θα έχετε γίνει καπνός; ποιος έδωσε το δικαίωμα να μας αποκαλείς ρεμπεσκέδες, ντενεκέδες, τεμπέληδες, ξεφτίλες, απατεώνες κι όλα τα άλλα που δεν θυμάμαι; Πώς τολμάς να μιλάς για όλους εμάς με αυτόν τον απαξιωτικό και υπεροπτικό τρόπο; Τα βρώμικα λεφτά που παίρνεις νομίζεις ότι σε κάνουν σπουδαίο;
    Η αλήθεια που παρουσιάζεις είναι πίσω από παραμορφωτικό τζάμι. Είναι η μισή αλήθεια ή ακόμα λιγότερο. Ναι, δεν υπάρχουν στην περιοχή άλλα πράγματα που να ανταγωνιστούν τα μεταλλεία όμως δε μας λες πώς φτάσαμε εδώ. Δεν λες ότι εσείς μας καταντήσατε έτσι.
    Πολύ καλά σας τα λέει το antigold και όσο κι αν κάνεις τον κινέζο όλοι εδώ ξέρουμε τι ρόλο παίζετε. Δεν ήρθατε ουρανοκατέβατοι σε μια περιοχή που έτυχε να μην έχει τίποτα άλλο! Εσείς την κάνατε έτσι. Συνεχιστές του Μποδοσάκη είστε και εκμεταλλεύεστε τα δικά του κατορθώματα. Ο Μποδόσάκης ήταν πανίσχυρος, ότι ήθελε έκανε. Τόσα χρόνια δεν άφησε να γίνει τίποτα εδώ για να μην του χαλάσει τη σούπα. Και τη Στρατονίκη προσπάθησε να την ξεριζώσει από κει που είναι. Τα ξεχάσαμε αυτά; Ή κάνετε ότι δεν τα ξέρετε;
    Και τώρα μας λέτε αφού δεν έχετε τίποτα, να κάνουμε μεταλλεία!!!!!! Και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε αφού το ΓΠΣ μας ακυρωθηκε και ούτε επεκτάσεις των οικισμών δεν μπορούν να γίνουν. Κι αν θέλαμε να κάνουμε κάτι άλλο δεν έχουμε καμία ελπίδα γιατί ούτε να το χωροθετήσουμε μπορούμε.
    Σας βολεύει αυτή η κατάσταση. Σας αρέσει να ειναι έτσι. Όσο πιο εξαθλιωμένοι είναι οι ιθαγενείς τόσο το καλυτερο. Κοράκια!
    Έχω κάτι να σου πω και να το θυμάσαι: το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να μετακινηθεί θα το αποφασίσουμε εμείς και θα το αποφασίσουμε με βάση τις δικές μας αξίες. Δεν θα μας το επιβάλει κανένας γραφιάς από την Αθήνα, κανένας Μπόμπολας και καμία κυβέρνηση.
    Ο Κάκαβος, τα δάση μας και τα νερά μας δεν πρόκειται να πάνε πουθενά όσο και να χτυπιέστε!!!

    • Σαν πολύ ρόδινα μας τα λέει η Αλήθεια (με τα ρεβύθια, που λέει κι ο Μπακόπουλος). Ούτε οι ίδιοι οι Νοτιοαφρικανοί δεν το ξέρουν ότι είναι τόσο ωραία τα πράγματα στη χώρα τους!

      Ξέχασε να μας πει για το ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ πρόβλημα της όξινης απορροής των μεταλλείων που αντιμετωπίζουν μεγάλες εκτάσεις της χώρας (αφού η μισή είναι σκαμμένη, από πάνω ή από κάτω). http://www.minesandcommunities.org/article.php?a=900

      Τα μεταλλεία που κλείνουν σταματούν να αντλούν τα υπόγεια νερά που αντλούνταν επί πολλές δεκαετίες για να διευκολυνθεί η εξόρυξη. Τώρα, σε κάποιες περιοχές, οι υπόγειοι υδροφορείς αρχίζουν να ανακάμπτουν και το νερό αναβλύζει στην επιφάνεια φορτωμένο με όλα τα καλούδια της όξινης απορροής: θείο, μαγγάνιο, αλουμίνιο, νικέλιο, ψευδάργυρο, κοβάλτιο, χαλκό, ράδιο και ουράνιο.

      Ξέχασε να μας πει ότι η Νότιος Αφρική είναι μια “βρώμικη” χώρα, αφού οι τεράστιες ενεργειακές απαιτήσεις της βιομηχανίας ικανοποιούνται κατά κύριο λόγο από τον φτηνό άνθρακα. Ο άνθρακας καλύπτει τα 2/3 των αναγκών της χώρας και εξάγεται κιόλας. Αποτέλεσμα: κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πολύ πάνω από το μέσο όρο των αναπτυγμένων χωρών, αέρια ρύπανση και σημαντικά προβλήματα υγείας στους κατοίκους. Επίσης, εκτεταμένη όξινη απορροή ΚΑΙ από τα ανθρακωρυχεία, αν και ο νοτιοαφρικανικός άνθρακας είναι χαμηλής περιεκτιότητας σε θείο.

      Ακόμα πιο βασικό, ξέχασε να μας πει ότι η συγκλονιστική οικονομική ανάπτυξη που προσφέρουν τα μεταλλεία δεν έχει διαχυθεί στον πληθυσμό της χώρας, το 34% του οποίου ζει με κάτω από $2 την ημέρα! Το συνολικό ποσοστό των φτωχών δεν είναι γνωστό, αφού οι στατιστικές δεν συμπεριλαμβάνουν αυτούς που ζούνε με $3 ή $4… αυτοί μάλλον θεωρούνται “πλούσιοι”!

  11. Που βρίσκεται η πολυδιαφημισμένη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα ΜΜΕ η ΚΥΑ για κήρυξη κατάστασης “Έκτακτης Ανάγκης” στην Χαλκιδική .Πάλι “μουφα” και επικοινωνιακό παραμύθι μας πούλησαν τα παιδιά ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.