Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή των κατοίκων της Στρατονίκης


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 461-463/2010 αποφάσεις της, ακολουθώντας την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Μαρίνας Κωνσταντινίδου, απέρριψε τις αιτήσεις του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου Χαλκιδικής και κατοίκων της Στρατονίκης Χαλκιδικής, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και την τεχνική μελέτη εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Στρατονίκη. Τα επίμαχα μεταλλεία τα εκμεταλλεύεται η εταιρεία TVX Hellas. Ειδικότερα, τα μεταλλεία αυτά περιλαμβάνουν τα υπόγεια μεταλλεία μαύρων πετρών και τα «μαντέμ λάκκο», στα οποία εξορύσσονται μικτά θειούχα μεταλλεύματα μολύβδου και ψευδαργύρου. Επίσης, στην εν λόγω περιοχή υπάρχουν και οι λοιπές εγκαταστάσεις κατεργασίας των μεταλλευμάτων.

Η Ολομέλεια απέρριψε ως αβάσιμους τους δεκάδες λόγους που προέβαλαν τόσο ο Δήμος Σταγείρων όσο και οι κάτοικοι της περιοχής. Μετά την δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, συνεχίζεται κανονικά η εκμετάλλευση των εν λόγω μεταλλείων.

Να σημειωθεί ότι παρέμβαση υπέρ της εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταλλείων έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, το σωματείο των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που εκμεταλλεύεται το μεταλλείο, όπως και κάτοικοι της περιοχής”.

Μερικά σχόλια για την ανακοίνωση:

  • O Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου και ο Δήμαρχος του είναι υπέρ της “παρούσας μεταλλευτικής δραστηριότητας”. Δηλαδή είναι υπέρ της λειτουργίας της εξόρυξης στο μεταλλείο “Μαύρες Πέτρες” και φυσικά δεν προσέφυγε στο ΣτΕ.
  • Τα επίμαχα μεταλλεία τα εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και όχι η TVX HELLAS.
  • Το μεταλλείο “Μαντέμ Λάκκκος” έχει εξωφληθεί από το 2000 και έκτοτε δεν λειτουργεί.
  • Κάτοικοι της Στρατονίκης προσέφυγαν στο ΣτΕ για την ακύρωση των τριών πράξεων αδειοδότησης της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη. Και οι τρεις πράξεις έχουν παύσει να ισχύουν από τις 31.12.2009.

Έτσι η απόρριψη της προσφυγής από το ΣτΕ έχει μόνο συμβολική σημασία, αφού η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν έχει καμμία δυνατότητα παράτασης της ισχύος ή νέας αδειοδότησης. Επί του θέματος των παραβιάσεων των βασικών όρων της αδειοδότησης από την εταιρεία, το ΣτΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

Παραμένει έτσι η υπάρχουσα πραγματικότητα: Η συνέχιση της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη και η λειτουργία των Εγκαταστάσεων Στρατωνίου είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ. Και αν ισχύουν οι Νόμοι στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει.


47 απαντήσεις στο “Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή των κατοίκων της Στρατονίκης”

      • Αγαπητοι γνώστες,

        οπως είναι γνωστό τοις πάσι μια βιομηχανία λειτουργεί επιδή έχει άδεια λειτουργίας.
        Στην περίπτωση των μεταλλείων αυτό ισχύει.
        Θέλω όμως να θυμίσω ότι κάποια έβαλε ενα στοιχημα στην πλατεία της Στρατονίκης ότι θα υποστει ¨κάτι¨ αν χαθεί το ΣΤΕ για τους προσφεύγοντες.
        Ωρα για την αποπληρωμή εκτος αν είστε έτοιμοι να βάλετε ενα ακόμα στοίχημα οτι το Μεταλλείο ΚΑΙ νόμιμα λειτουργεί ΚΑΙ αναννέωση των όρων της ΜΠΕ θα λάβει.
        ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ

  1. αντιγραφω
    ο κ. Δήμας απαντώντας διαδοχικά στις 3 ερωτήσεις ανέφερε ότι:

    1. «Μέχρι σήμερα (1.2.2010), έχουν κινηθεί κατά της Ελλάδας διαδικασίες λόγω παράβασης για 29 υποθέσεις που αφορούν διάφορα πεδία της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τα τρία πεδία στα οποία αντιμετωπίζονται τα περισσότερα προβλήματα είναι η προστασία της φύσης, τα απόβλητα και τα ύδατα». Οι κακές αυτές επιδόσεις των αρμόδιων ελληνικών αρχών καθιστούν την Ελλάδα ουραγό στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    2. «Παρατηρούνται θλιβερές καθυστερήσεις στην αναγκαία συλλογή και επεξεργασία λυμάτων», και ότι «η Επιτροπή κίνησε τη νομική διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας λόγω μη υποβολής εκθέσεων βάσει του άρθρου 15 της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα». Τόνισε ότι «δυστυχώς, οι ελληνικές αρχές είναι το μοναδικό κράτος μέλος που δεν έχει διαβιβάσει στοιχεία στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του”.

    Εν τω μεταξύ σε καθεστώς επιτήρησης βρίσκονται πολλές πόλεις και κωμοπόλεις οι οποίες εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται προς την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Οκτώβριος 2007) επειδή δεν διέθεταν είτε δίκτυα αποχέτευσης είτε βιολογικούς καθαρισμούς. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να ξεκινήσουν εκ νέου διαδικασίες παραπομπής για μη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση του 2007 με τσουχτερά αυτή τη φορά πρόστιμα (άρθρο 260), όπως αφήνει να εννοηθεί ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι «η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να εξετάζει ενδελεχώς την εφαρμογή της οδηγίας από την Ελλάδα και όπου κρίνεται σκόπιμο θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μεταξύ άλλων αιτήσεις στο ΔΕΚ κατ΄εφαρμογή των άρθρων 258 ή/και 260 της νέας Συνθήκης».

    3. Ελλειμματική και προβληματική είναι και η νομοθεσία για την προστασία της φύσης. Η Επιτροπή δηλώνει ότι “γνωρίζει τις ελλείψεις που παρουσιάζει η λειτουργία των φορέων διαχείρισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα και υπενθυμίζει συνεχώς στις ελληνικές αρχές την ανάγκη επαρκούς σταθερής χρηματοδότησης και τεχνικής υποστήριξης των φορέων διαχείρισης ώστε οι τελευταίοι να είναι σε θέση να διασφαλίσουν την αποτελεσματική και ορθή διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000”. Όσον αφορά την απορροφητικότητα του μέτρου “Προστασία φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας” (2007-2013 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), «η Επιτροπή δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να προσδιορίσει τον ρυθμό απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων δεδομένου ότι το εν λόγω πρόγραμμα μόλις άρχισε, δηλαδή με 3 χρόνια καθυστέρηση!»

    08.02.10

  2. Όχι αλλά έχουν καταρριφθεί δικαστικά όλοι οι ισχυρισμοί σας. Έχετε μείνει ξεβράκωτοι, το καταλάβατε αυτό;
    Να δούμε τι θα κάνετε όταν βγουν οι άδειες που έχουν ήδη ανακοινώσει κάποιο τοπικοί παράγοντες.

  3. @απαλλαγη -Σε συγχαίρω για »ότι το Μεταλλείο ΚΑΙ νόμιμα λειτουργεί ΚΑΙ αναννέωση των όρων της ΜΠΕ θα λάβει» μου θύμησες πολύ την παροιμία « εμ τσαμπουκάς εμ φουκαράς» και αντίθετα ,μπράβο σου …

  4. Καθώς διηγόταν την ζωή του [σε κουφούς], θαρρούσα δεν θ’ αντέξω.
    [Το δικαστήριο λειτουργούσε μέσα εκεί, μα η δικαιοσύνη ήταν απ’ έξω.]
    Μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο – Διονύσης Σαββόπουλος
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  5. Προς antigoldgreece,

    Γιατί δεν αναρτάς την απόφαση του ΣτΕ?
    Έχεις πρόβλημα?

    Θες να σε βοηθήσω να την βρεις ή προτιμάς να την αναρτήσω εγώ?

    Είμαι έτοιμος να κάνω διάλογο για το σκεπτικό κάθε παραγράφου της απόφασης. Ζήτα από την κα Χαρακόπου (για όσους δεν γνωρίζουν η κα Χαρακόπου ήταν η δικηγόρος των αιτούντων και έχει κάνει τις σχετικές δηλώσεις), εάν θέλει να συμμετάσχει.

    Καληνύχτα κ. Τόλη!!

    • Προς antigoldgreece,

      Επειδή βλέπω ότι δεν έχεις ακόμη αναρτήσει την απόφαση του ΣτΕ, για να σε βοηθήσω ώστε να έχεις πλήρως ενημερωμένους τους αναγνώστες σου σου την επισυνάπτω παρακάτω.

      Η πρόσκληση/πρόκληση για διάλογο ισχύει… περιμένω την απαντησή σου.

      1 Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου Χαλκιδικής
      8/2/2010
      Με τις Σ.τ.Ε. 462/2010 και 463/2010 (Ολομ.) απορρίφθηκαν αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων της Στρατονίκης Χαλκιδικής κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί τροποποίησης της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου καθώς και κατά της απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης με την οποία εγκρίθηκε τεχνική μελέτη για την επέκταση της εκμετάλλευσης του μεταλλείου, αντιστοίχως.

      Ειδικότερα, με την 462/2010 απόφαση κρίθηκαν τα εξής: Πριν από την έναρξη των υλικών εργασιών της εκμετάλλευσης μεταλλείου απαιτείται να εκδοθούν αφενός μεν απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου και αφετέρου απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που εγκρίνει την τεχνική μελέτη του έργου. Η δεύτερη απόφαση είναι η τελευταία διοικητική πράξη που εκδίδεται πριν την έναρξη των εργασιών εκμετάλλευσης του μεταλλείου και, στο μέτρο που περιέχει ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν πρέπει να αποκλίνει από τους όρους και περιορισμούς που έχει επιβάλλει η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Στην προκειμένη περίπτωση, η προτεινόμενη με την προσβαλλόμενη απόφαση έγκρισης πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για την υλοποίηση του έργου της επεκτάσεως και εκσυγχρονισμού της εκμετάλλευσης του μεταλλείου Μαύρων Πετρών στις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου δραστηριότητα δεν έρχεται σε αντίθεση με εγκεκριμένα χωροταξικά, ρυθμιστικά και πολεοδομικά σχέδια ή άλλα σχέδια χρήσεων γης, αφού περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο υπόγειες εργασίες, η δε πρόσθετη κατάληψη χώρου στην επιφάνεια του εδάφους θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εντός των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου. Η προτεινόμενη δραστηριότητα αποτελεί επέκταση και συνέχιση της εκμετάλλευσης του υφιστάμενου υπόγειου μεταλλείου Μαύρων Πετρών και λαμβάνει χώρα εντός περιοχής μεταλλειοκτησίας της εταιρίας. Τα παραγόμενα στερεά απόβλητα θα αποτίθενται στους υφιστάμενους χώρους απόθεσης στερεών αποβλήτων. Σύμφωνα με την προσβαλλόμενη πράξη, η δραστηριότητα, λόγω αφενός της κατά κύριο λόγο φύσεως των εργασιών της και αφετέρου του περιορισμού των επιφανειακών επεμβάσεων εντός του χώρου των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων, δεν επηρεάζει προστατευόμενες, ευαίσθητες από περιβαλλοντική άποψη περιοχές λόγω της μεγάλης απόστασης από τα όρια των πλησιέστερων περιοχών NATURA και SPA. Κατά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στα περιβάλλοντα και τα υπερκείμενα της εκμετάλλευσης πετρώματα, στην ασφάλεια των κατασκευών, δομών και εγκαταστάσεων της επιφανείας από δονήσεις, στην ποιότητα των εδαφών, στο φυσικό ανάγλυφο, τη μορφολογία και το τοπίο της περιοχής, στη σεισμικότητα της περιοχής, στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του επιφανειακού και του υπόγειου υδατικού δυναμικού, στο ακουστικό, ατμοσφαιρικό, αστικό και ιστορικό-πολιτιστικό περιβάλλον. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη μεταλλευτική δραστηριότητα κάτω από τον οικισμό Στρατονίκης, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκύψουν ύστερα από μακροχρόνια εκμετάλλευση των υπαρχόντων κοιτασμάτων, εξετάστηκαν διεξοδικά με την εγκριθείσα τεχνική μελέτη, με την ΜΠΕ που συνοδεύει την προσβαλλόμενη πράξη και με μελέτη καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από την ΜΠΕ προκύπτει επίσης ότι δεν αναμένονται επιπτώσεις στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των πηγών πόσιμου νερού. Επίσης, με την επιλεγείσα μέθοδο εξόρυξης των εναλλασσόμενων κοπών και λιθογομώσεων ανερχόμενης φοράς αποφεύγεται η δημιουργία συνθηκών οξείδωσης και κατά συνέπεια η επιβάρυνση των υπογείων υδάτων λόγω του φαινομένου της όξινης απορροής. Αντιθέτως, η οριστική διακοπή των μεταλλευτικών εργασιών θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους της περιοχής, καθώς θα διαμορφώνονταν δυσμενείς εν γένει συνθήκες επιβάρυνσης των υπόγειων υδάτων λόγω της διατήρησης των κενών από τις υπόγειες εκσκαφές, οι οποίες θα συνιστούσαν ευνοϊκό περιβάλλον παραγωγής όξινης απορροής. Περαιτέρω, η Διοίκηση έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις τόσο της πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς σεισμικότητας της περιοχής. Σύμφωνα με την ΜΠΕ, η προτεινόμενη δραστηριότητα έχει σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία, αφού διασφαλίζει τη διατήρηση σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας και καθιστά εφικτή την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με συναλλαγματική ωφέλεια για τη χώρα. Στην ΜΠΕ επισημαίνεται εξ άλλου το γεγονός ότι η επιλογή της «μηδενικής λύσης», δηλαδή η μη επέκταση του μεταλλείου, σημαίνει και την οριστική διακοπή λειτουργίας των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου λόγω έλλειψης ποσοτήτων μεταλλεύματος προς εκμετάλλευση. Η επιλογή αυτή θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Ενόψει των προεκτεθέντων, δεν παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος και ο θεμελιώδης κανόνας της βιωσίμου αναπτύξεως και της βιωσίμου μεταλλείας. Ακόμη, από την ΜΠΕ προκύπτει ότι δεν επηρεάζονται τα ρέματ
      α της περιοχής και επομένως το γεγονός ότι πριν την έκδοση της ΕΠΟ δεν οριοθετήθηκαν δεν συνιστά πλημμέλεια. Εξ άλλου, η επίμαχη δραστηριότητα δεν συνιστά έργο διαχείρισης και αξιοποίησης των υδατικών πόρων της περιοχής και επομένως δεν υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 1739/1987. Κατά την ΜΠΕ, η επιλεγείσα μέθοδος εξορύξεως του μεταλλεύματος (των εναλλασσομένων κοπών και λιθογομώσεων κατά ανερχόμενη φορά υπό συνθήκες συνήθων διαστάσεων φοράς, με μηχανική εκσκαφή με road header) παρουσιάζει περισσότερα πλεονεκτήματα από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος και περιορίζει τη χρήση εκρηκτικών. Επιπλέον, στην ΜΠΕ τεκμηριώνεται κατά τρόπο αναλυτικό και με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία και υπολογισμούς ο τρόπος διάθεσης των στερεών αποβλήτων και η επάρκεια των υφισταμένων χώρων αποθήκευσης. Επιτρεπτώς, επίσης, θα συμπληρωθεί η κύρια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με ειδικότερη υδρογεωλογική μελέτη. Τέλος, η μεταλλευτική νομοθεσία επιτρέπει τη διενέργεια εργασιών εκμετάλλευσης μεταλλείων και κάτω από ακίνητα με κτίσματα και κατοικίες, αρκεί να λαμβάνονται μέτρα, προκειμένου να μη δημιουργούνται δυσμενείς συνέπειες στην επιφάνεια και να ελαχιστοποιούνται έτσι οι επιπτώσεις στον περιβάλλοντα χώρο από δονήσεις και θορύβους σε περίπτωση χρήσεως εκρηκτικών υλών. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, οι δονήσεις δεν ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια που προβλέπει ο Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, ενώ η χρήση εκρηκτικών υλών θα περιοριστεί κάτω από το 30% του συνολικά εξορυσσόμενου μεταλλεύματος σε μηνιαία βάση. Απορρίφθηκαν επομένως οι ισχυρισμοί περί παραβιάσεως της ιδιοκτησίας των αιτούντων. Με την 463/2010 απόφαση κρίθηκαν, επιπλέον των ανωτέρω, τα εξής: η υπογραφή της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και από τον Υπουργό Πολιτισμού καλύπτει κατ’ αρχήν τις απαιτήσεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας για την προστασία τυχόν υπαρχουσών αρχαίων στοών, είναι δε απορριπτέος ο λόγος περί παράβασης των διατάξεων του άρθρου 10 του ν. 3028/2002. Ειδικότερη έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού θα απαιτηθεί μόνο εφόσον εκτελεστούν εργασίες σε περίπτωση εντοπισμού συγκεκριμένων αρχαιοτήτων. Τέλος, επειδή λόγοι ακυρώσεως προβάλλονται παραδεκτώς μόνο με το δικόγραφο αιτήσεως ακυρώσεως, ή με δικόγραφο προσθέτων λόγων, τα προβαλλόμενα με υπομνήματα (την προτεραία της συζητήσεως και μετά τη συζήτηση) περί υπάρξεως στην περιοχή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, για την προστασία του οποίου δεν ελήφθησαν ειδικά μέτρα, είναι απορριπτέα ως απαράδεκτα.

  6. Ήμασταν δυό, ήμασταν τρεις, μας κάνατε χίλιους δεκατρείς.
    Μπράβο σας. Η Αλήθεια σας είχε προειδοποιήσει: Προσέξτε τους μπροστάρηδές σας. Μούφες είναι.Βλέπετε τα αποτελέσματα;
    Τώρα;
    Το ΥΠΕΚΑ, ναι το Υπουργείο σας!, ανακοίνωσε ταχύτατο εκσυγχρονισμό του ΚΜΛΕ (“με την ομάδα εργασίας να λαμβάνει υπόψη την πρωτοβουλία Verheugen”). Άκουσον, άκουσον! Ποιός τον ήξερε τον Verheugen μέχρι πρόσφατα; Κανένας! Μόνο η Αλήθεια και οι συνοδοιπόροι της…
    Τώρα όμως, με τις επίκαιρες και χειρουργικής ακρίβειας παρεμβάσεις των “μπροστάρηδων¨τον ξέρουν ΟΛΟΙ. Ακόμα και οι πέτρες. Ακόμα και οι στούρνοι…
    Και εμείς οι τρεις γιναμε χίλιοι δεκατρείς. Και έρχονται και άλλοι. ΠΟΛΛΟΙ!!!
    There is magic in the air.

    Η ενθουσιασμένη Αλήθεια.

    Υ.Γ. Perlomin: Γλυκειά πρόκληση… Απαγορευμένη θα έλεγα…Και από που πήρες το ονοματάκι σου είπαμε;….

    • Βρε Αλήθεια, είπες επιτέλους και μια ΑΛΗΘΕΙΑ!!!
      Τον Verheugen δεν τον ήξερε κανείς. Αλήθεια είναι αυτό! Και ο κόσμος στη Χαλκιδική, τη φωκίδα, την Εύβοια, τον Έβρο κοιμόταν ήσυχος έχοντας πλήρη άγνοια για όσα του ετοίμαζε αυτός ο γλυκός Γερμανός κύριος, με τη βοήθειά σας φυσικά.

      Εσείς προωθούσατε τα συμφέροντά σας με όχημα τον Verheugen, εν κρυπτώ όπως είστε μαθημένοι να τα κάνετε όλα. Θέλατε να περάσετε την αποικιοκρατική λογική του Verheugen στην ελληνική νομοθεσία, σιωπηλα και χωρίς να το πάρει μυρωδιά κανείς.

      Το σχέδιο σας ήταν εμείς να μην μάθουμε τι γίνεται μέχρι να είναι πια πολύ αργά! Να, καλή ώρα όπως περνούσατε μέχρι τώρα όλες σας τις ΜΠΕ. Στη ζούλα. Όπως πέρασε αυτή η τελεταία της S&B για το “Κόκκινο Χούμα”.

      Μήπως στη ζούλα δεν πήγατε να περάσετε και το Χωροταξικό της Βιομηχανίας, αλλά δεν σας βγήκε;

      Αλήθεια, μαθαίνω ότι η S&B έχει σοβαρά προβλήματα γιατί κάποιοι πολίτες στη Φωκίδα έχουν ξεσκεπάσει τις παρανομιες της. Λυπάμαι παιδιά, αλλά κάποτε πρέπει να το πάρετε απόφαση ότι οι Νόμοι ισχύουν για όλους!

      Λοιπόν έχουμε νέα για σας! ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΤΕ!!! Ξεχάστε το ότι θα δουλεύετε όπως δουλεύατε, στο σκοτάδι της διαπλοκής και στο λυκόφως της νομιμότητας. Όπου και να πάτε, ότι και να κάνετε, θα βρίσκετε πλέον πάντα μπροστά σας ανθρώπους ενημερωμενους που δεν θα σας αφήνουν σε χλωρό κλαρί.

      Όσο οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, της Φωκίδας και της Εύβοιας παλεύαμε μόνοι μας, απομονωμένοι, χωρίς επικοινωνία, πληροφόρηση και συννενόηση, τόσο πιο εύκολη ήταν η δουλειά σας. Όσο η μια πλευρά της Γκιώνας δεν είχε καμία επαφή με την άλλη, πόσο μάλλον με τη μακρινή Χαλκιδική, τόσο οι εταιρείες-ηγεμόνες βασίλευαν διαιρώντας.

      Πάνε αυτά. Ξεχάστε τα. Η πολική αρκούδα ζει πλέον στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και αν δεν αλλάξει θα πεθάνει από την πείνα.

  7. Τελικά το οικοδόμημα της παραπληροφόρησης κατέρρευσε πολύ πιο γρήγορα από τα σπίτια της Στρατονικης. Μάλλον το έδαφος, πάνω στο οποίο είχε χτιστεί θα ´ταν σαθρό… η θα έπαθε διαφορικη καθίζηση…

    Φαντάζεστε τι θα γινόταν τώρα σ´ αυτό το blog αν η απόφαση του ΣτΕ ήταν διαφορετική;

  8. ΠΝΙΓΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΟΥ ΜΕΣΑ.
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΜΕΤΡΗΜΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ.
    ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ.
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ.

  9. Βρε βρε βρε γέμισε ο τόπος θεριά και φίδια! Πού είσαστε κρυμμένοι τόσον καιρό μωρ’ αδέρφια?? Στο καπέλο του stinkyfart??
    Σιγά μην είσαστε σε … χειμερία νάρκη (είδες stickyblob? Έμαθα και … βιολογία!)
    Δεν είναι παράξενο. Με τα φαινόμενα αυτά, μάλλον και ζωολογία θα μάθω!
    Αφού εμφανίστηκε το zoo σε πλήρη απαρτία!
    Αλλά και phaethon (KRAΑΑΑ)! Προχωρημένα κόλπα! Έχουμε και εξάρσεις μεγαλείου, ε?? Και εις ανώτερα stinky!!!
    Να θυμάστε ένα πράγμα, φίλοι. Τα νέα του αγώνα σας φτάνουν πολύ μακριά. Η Ελλάδα σας παρακολουθεί και διαβάζει και βλέπει και κρίνει. Και καταδικάζει.

    Έχουν το χρήμα. Έχουν πολιτικούς στο τσεπάκι τους. Ελέγχουν τις διαδικασίες.

    Σκάβουν το λάκκο τους.

    Το τελικό δικαστήριο είναι ο απλός κόσμος που πληρώνει και θα πληρώνει τα ‘έργα’ τους. Οι απλοί πολίτες που ούτε εξαγοράζονται ούτε κοροϊδεύονται. Και όταν το καταλάβει ο απλός κόσμος – κάθε μέρα και περισσότερο – δεν θα υπάρχει τρύπα να κρυφτούνε από τη δημόσια περιφρόνηση. Οι συνέπειες των πράξεών τους θα τους ξαναοδηγήσουν σε κάποιο δικαστήριο.
    Ο χρόνος είναι μετρημένος.
    Ας ελπίσουμε μόνο ότι η καταστροφική τους μανία θα σταματήσει γρήγορα. Η ζημιά που κάνουν είναι ανυπολόγιστη. Όσο πιο γρήγορα τους σταματήσουμε τόσο καλύτερα.

    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  10. Ευχαριστώ το … τροπικόν πτηνόν που μας φώτισε με την απόφαση του δικαστηρίου (Τι θα κάναμε χωρίς εσένα μεγάλε!!! Στο σκοτάδι θα μέναμε!! Ευτυχώς που υπάρχεις κι εσύ, να μας μάθεις τα δικαστήρια)!!
    (Θα έλεγα, αν μελλοντικά την ξαναδείς σε συνάφεια με πουλιά, να διαλέξεις ένα σχετικό όνομα πιο ταιριαστό με τη φυσιογνωμία και την … υστεροφημία σου, πχ guano … μια πρόταση κάνω…)
    Παρατήρησα το γεγονός ότι η απόφαση σχολιάζει με λεπτομέρειες την ΜΠΕ που έφερε η μια πλευρά, αλλά δεν αναφέρει, πολύ περισσότερο δεν σχολιάζει, τα στοιχεία και τα επιστημονικά επιχειρήματα που προφανέστατα θα έφερε η άλλη πλευρά υπέρ των απόψεών της, δηλαδή των ζημιών και κινδύνων για την περιοχή από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Αν δεν υπήρχαν στοιχεία, ή αν τα στοιχεία ήταν αναληθή ή σαθρά, τότε σίγουρα η απόφαση θα τόνιζε το γεγονός, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό και με την ίδια λεπτομέρεια που σχολίασε την ΜΠΕ, για την καλύτερη τεκμηρίωση της ίδιας της απόφασης.
    Όσον αφορά το σκέλος της απόφασης που αναφέρεται στην οριοθέτηση των ρεμάτων, μου θύμισε την άλλη απόφαση, αυτή με την οποία δεν βρέθηκαν ευθύνες για τις καταστροφές της Ηλείας το 2007.
    Θα δούμε …

    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  11. Θες να πεις ότι έχουμε δικαστική πλάνη?
    Σε πληροφορώ ότι στο πλήρες κείμενο της απόφασης θα βρεις εξέταση των λόγων ακύρωσης ένα προς ένα.

    • Μα για αυτό ακριβώς αγαπητέ Sonicdor τους έχω προκαλέσει να συζητήσουμε την απόφαση του ΣτΕ παράγραφο παράγραφο και το αποφεύγουν όπως ο διάλος το λιβάνι.

      Γιατί ξέρουν ότι όλα τα επιχειρήματα τους έχουν ένα προς ενα απορριχθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και δεν θα μπορούν πλέον να τα επικαλεστούν για να συγκρατήσουν το γκρουπούσκουλο..

  12. Τι είναι αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε από τα μαντρόσκυλα της αλήθειας;
    Η ο ρ γ ή!!
    Οι ενέσεις οργής που μας κάνουν καθημερινά. Το νιώθετε φίλοι μου, έτσι δεν είναι;
    Αυτοί δεν το νιώθουν! Έχουν τις δικές τους αξίες… τις βγάζουν από τη λάσπη καθημερινά! Φράγκα, δουλίτσα, γλείψιμο στο αφεντικό και το παίρνουν το ξεροκόμματο! Και η μεγάλη ιδέα του χρυσού!!!! Πάνω απ’ όλα! Ξεροκόμματα όμως θα πάρουν κι αυτό! Άλλοι λογαριάζουν να φάνε με τις μεγάλες κουτάλες! Αλλά δε λογαριάζουν σωστά!!! Γιατί δεν υπολογίζουν την οργή!!
    Οργίζομαι άρα υπάρχω! Θα μας βρουν μπροστά τους.
    Και που’ σαι …Καίσαρα;;;
    Τα χίλια δεκατρία μαντρόσκυλά σου δεν τα φοβόμαστε. Θα χωθούν στις τρύπες την ώρα της οργής. Κι εσύ θα χωθείς πιο βαθειά απ’ όλους!!

  13. Δεν θα μπώ στον πειρασμό να συζητήσω αν φταίει και πόσο η μεταλλευτική δραστηριότητα για αυτό που έγινε στο Στρατώνι.
    Όλοι ξέρουμε τι έγινε, τί κατέβηκε , τί χρώμα είχε , τι μυρωδιά είχε.
    Δέν υπάρχει λόγος να το συζητήσουμε.
    100% ΔΕΝ φταίνε τα 200 χιλιοστά βροχής.
    Όμως πρέπει να δούμε μια άλλη διάσταση.
    Η καταστροφή είναι απίστευτη.
    Τα βίντεο δεν δείχνουν αυτό που έγινε.
    Περιουσίες καταστράφηκαν.
    Ζωές βρέθηκαν σε κίνδυνο.
    Απόγνωση, πόνος, καταστροφή.
    Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε για την Αιτη και του τσουνάμι (και καλώς δίνουμε) και όταν η καταστροφή χτυπάει την πόρτα μας να λέμε “άσε θα τους δωσει η εταιρεία”.
    Είναι οι συμμαθητές μας, οι κουμπάροι μας, τα αδέλφια μας.
    Προτείνω να δημιουργηθει μια επιτροπή και όλα τα blog της χαλκιδικής να αναλάβουν πρωτοβουλία.
    Το στρατώνι δεν πρέπει να μείνει μόνο του.
    Δεν πρέπει να βάλουμε καμμιά αντιπαράθεση πανω απο τό καθήκον μας.
    Έτσι θα απομονώσουμε και όλους αυτούς τους “εποίκους” του στρατωνίου που έχουν κάτσει πανω απο τους ντόπιους.
    Ας το σκεφτούμε.

  14. Να το στηρίξουμε το Στρατωνι σιγουρα, δικοί μας άνθρωποι είναι. Αλλά πρεπει να μιλησουμε και για τα αίτια της καταστροφής γιατι εγώ βλεπω οτι παμε για συγκαλυψη.
    Άμα καθαριστει το χωριο τα σημαδια της υπαιτιότητας κάποιων δεν θα ειναι πλεον ορατα. Ολοι ξερουμε ότι αυτά που πεσαν στο χωριό δεν ήταν πετρες ποταμισιες, ήταν μπαζα απο το μεταλλειο. Τα κανάλια δεν δειχνουν τιποτα, μονο αυτοκινητα που τα πηρε το νερό και τέτοια. Το χρώμα που έχουν τα μπάζα δεν το δείχνει κανείς, ούτε τη θαλασσα που ειναι κοκκινη. Ούτε λένε τι κουβάλησε το νερο απο το εργοστάσιο στη θάλασσα.
    Σε μερικές μερες που θα φύγουν τα μπάζα και θα καθαρίσει η θαλασσα, τρεχα γυρευε ποιος εφταιγε. Θα το δείτε, η εταιρεια θα βοηθήσει λίγο με τις ζημιές και θα βγει κι ευεργετης απο πανω!

  15. ο Νομάρχης Χαλκιδικής , που έχει επισκευτεί την περιοχή και ζήτησε κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είχε υποχρέωση συμφώνα με το Νόμο να ζήτηση από της υπηρεσίες του αυτοψία στις λίμνες τελμάτων και θαλασσας μετά από τις καταστροφές; Τι κανει ο Δημαρχος Ιερισσου???

  16. Πάντως τα κανάλια που παρακολούθησα εγώ σχετικά με την καταστροφή τηρούν σιγή ιχθύος απέναντι στις ευθύνες που μπορεί κάποιος να έχει…….Και το μόνο που τους νοιάζει είναι μην τυχόν και κάποιος επιρρίψει ευθύνες στην εν λόγω εταιρεία ….η οποία είναι τόσο καλή όπως είπε κάποιος από αυτούς,που εκεί άφησαν τα κόκκαλα οι πατεράδες τους εκεί και τα παιδιά τους θα αφήσουν….Καλέ μαζέψτε τους !!!!!Τι τυφλοσούρτη έχουν μπροστά στα μάτια τους ;;;Να πνίγεσαι και το μόνο που σε νοιάζει να είναι μην τυχόν και κατηγορηθεί η εταιρεία…..Κατάντια …..Κατάντια….

  17. Μια ερώτηση και απορία προς του υπευθύνους της τραγωδίας στο Στρατωνι (Νομάρχης ,Δήμαρχος ,Δ/ντες Εταιρίας Ελληνικός Χρυσός)
    Δεν γνωρίζουν ότι στο google .com αλλά και σε αλλά δορυφορικά ευρωπαϊκά και παγκόσμια συστήματα καταγράφηκε και εμφανίζεται ο κόλπος του Στρατωνιου από προχθές ΚΟΚΚΙΝΟΣ .Τι νόημα έχει η απόκρυψη αυτού του γεγονότος όταν ο παγκόσμιο ιστος τους δίνει επιχειρήματα για βοήθεια και παρέμβαση .Μου θυμίζουν τον στρουθοκάμηλο που όταν βλέπει φωτιά χώνει το κεφάλι του στην άμμο.

  18. Μονόλογος? ποιός μονόλογος? Πολύ με γράφεις βρε, έχεις αναλύσει όλα τα άρθρα που έστειλα. Να στείλω κι άλλα my dear friend? Είδες πόσο ωραία σου μιλάω? Δεν είναι καιρός να μιλήσεις ωραία κι εσύ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.