Η Θράκη λέει ΟΧΙ στα χρυσωρυχεία


Στο μετωπο κατα του κυανιου, στο δρομο της Ουγγαριας

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6P9L17IORPI]

Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά των χρυσωρυχείων στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των αρχών του τόπου. Στο βίντεο μιλούν o Υπερνομάρχης Ροδόπης-Έβρου Γιώργος Μηνόπουλος, ο βουλευτής Έβρου και Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος και η βουλευτής Έβρου Ελένη Τσιαούση. O Yπερνομάρχης αναφέρεται στην ενέργεια του Δ.Σ. της ομάδας βόλεϊ του “ΕΘΝΙΚΟΥ” Αλεξανδρούπολης να βάλει διαφήμιση της εταιρείας “ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ” στις φανέλες των αθλητών, που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην περιοχή.

Άρθρο της Μαρίας Αμπατζή από τον “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ”:

Συμπαραστάτης ο υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος

Σύσκεψη πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη τα μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά της Εξόρυξης κι Επεξεργασίας Χρυσού στην οποία έλαβαν μέρος και τοπικοί φορείς του Έβρου και της Ροδόπης. Οι κινήσεις της εταιρίας το τελευταίο διάστημα στην Αλεξανδρούπολη με την πληθώρα των διαφημίσεων αλλά και με τις… χορηγίες προβληματίζουν για μια ακόμη φορά τα μέλη της Διανομαρχιακής, ενώ κυρίαρχο θέμα είναι η ΚΥΑ του περασμένου Σεπτέμβρη η οποία υπεγράφη λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών από τέσσερις υπουργούς της ΝΔ και νομιμοποιεί τη χρήση κυανίου. Σημαντική ήταν η θέση απέναντι στο θέμα του Εβρίτη υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ν’ απομακρύνουν τον κίνδυνο του χρυσού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον κ. Ντόλιο, η βουλευτής Έβρου Ελένη Τσιαούση, ο πρόεδρος της ΝΑΡΕ Γιώργος Μηνόπουλος, ο αντινομάρχης ΝΑΡΕ Γιώργος Θωμαϊδης, ο αντινομάρχης Έβρου Παναγιώτης Ατζανός, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιώργος Αλεξανδρής, ο λέκτορας στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ  Γιώργος Τριανταφυλλίδης, ο Τόλης Παπαγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των χρυσωρυχείων της Χαλκιδικής. Από τη Ροδόπη ήταν παρόντες τα μέλη της Διανομαρχιακής Ανέστης Στρατιάδης, Δάνος Σεργκελίδης, Ξανθούλα Παρασκευά, Μαρία Ιωαννίδου και Σούλα Δραγουμάνη.

Ο κ. Στρατιάδης εξήγησε ότι από την Διανομαρχιακή κατέθεσε την πρόταση ο  Δάνος Σεργκελίδης «ν’ ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ουγγαρίας η Βουλή της οποίας πρόσφατα ψήφισε την απαγόρευση όλων των μεταλλουργικών διεργασιών που σχετίζονται με το κυάνιο. Επίσης, υπάρχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το έχουν ψηφίσει. Αυτό έγινε αποδεκτό από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο και τη βουλευτή κ. Τσιαούση, οι οποίοι θα έρθουν σε συνεργασία με όλους τους Θρακιώτες βουλευτές με στόχο να φέρουν το θέμα στη Βουλή και να ψηφιστεί για να έχουμε ένα τέλος με τις λειτουργικές εταιρίες».

Η Διανομαρχιακή επικρότησε την τοποθέτηση του κ. Ντόλιου.

Τα γνωστά καμώματα

Ως προς τις 200 θέσεις εργασίας που προβάλλουν ως επιχείρημα από την πλευρά της εταιρίας παρά το ότι δεν έχουν πάρει έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία, ο κ. Στρατιάδης θύμισε ότι παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν από τις μεταλλουργικές εταιρίες. «Είναι τακτικές που έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Εκείνο που σχολιάστηκε αρνητικά είναι η ενέργεια που έγινε από το Δ.Σ. της ομάδας βόλεϊ του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου να βάλει διαφήμιση της εταιρείας στις φανέλες. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σ’ αυτό το ζήτημα από τη γενική συνέλευση των μελών του Γυμναστικού Συλλόγου αλλά και από παλαίμαχους αθλητές του συλλόγου που έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο, διαφωνώντας με τη διαφήμιση της εταιρίας».

Να προσθέσουμε ότι το θέμα του Εθνικού πέρασε και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο είναι έτοιμο να εκδώσει καταδικαστικό ψήφισμα και να ζητήσει για ηθικούς λόγους την παραίτηση του Δ.Σ. της ομάδας.

ΚΥΑ υπέρ ΚΥΑνίου

Για το ταξίδι στο Ροβανιέμι που σχεδιάζει η εταιρία για μια ακόμη φορά, δηλώνοντας πως θα προσκαλέσει οικολόγους, φορείς και δημοσιογράφους ο Ανέστης Στρατιάδης είπε πως έχει γίνει και στο παρελθόν και δεν είναι θέματα που τους απασχολούν «είναι κόλπα και του παρελθόντος, απλά εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα κατόπιν και της ΚΥΑ που υπέγραψε στις 25 Σεπτεμβρίου ο κ. Σουφλιάς με τους συναρμόδιους υπουργούς. Αυτή η κίνηση τους έκανε να θεωρούν ότι τους ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ενέργειες».

Ο Γιώργος Ντόλιος ενημερώθηκε για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τη διάβασε και δεσμεύτηκε ότι θα τη μελετήσει και θα το συζητήσει εκτενέστερα κατόπιν της μελέτης που θα κάνει. Ως προς την ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για το χρυσό δεν ήταν ενήμερος ούτε ο κ. Ντόλιος ούτε η Διανομαρχιακή Επιτροπή. «Περιμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης. Είμαστε αισιόδοξοι από το κλίμα της σύσκεψης, η οποία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι το μέτωπο ενάντια στις εταιρίες χρυσού είναι αρραγές και όλοι ενωμένοι θ’ αντιμετωπίσουμε τις ενέργειες που θα κάνουν στο μέλλον οι εταιρίες» είπε.

Να θυμίσουμε ότι η τιμή του χρυσού ανά ουγκιά έφτασε σήμερα τα 1.100 δολάρια.

Μαρία Αμπατζή


2 απαντήσεις στο “Η Θράκη λέει ΟΧΙ στα χρυσωρυχεία”

  1. Αυτά να βλέπουνε οι δικοί μας Νομαρχαίοι, Δημαρχαίοι και ..λοιποί αρχαίοι που νομίζουνε ότι επειδή η περιοχή μας έβγαζε μέταλλα από την εποχή του Φιλίππου πρέπει ντε και καλά να μείνουμε κολλημένοι εκεί! Κάτι με ελβετούς και ρολόγια είχε πει μια φορά ο Κούτρας, αλλά δεν το θυμάμαι. Τον κακό τους τον καιρό που όλοι έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι χωρίς το μεταλλείο θα πεθάνουμε!
    Ας δούνε τι γίνεται στη Θράκη μπας και ντραπούν λιγάκι …αν και δε νομίζω ότι γνωρίζουν τι σημαίνει ντροπή. Να δούνε Νομάρχες και Δημάρχουν να υπερασπίζονται πραγματικά τα συμφέροντα και την υγεία των πολιτών τους και του περιβάλλοντος.
    Antigold, δεν θα μπορούσατε στην αρχή του βίντεο να ανεβάσετε λίγο τον ήχο; Είναι κρίμα γιατί σχεδόν δεν ακουγεται αυτό που λέει ο ομιλητής που είναι πολύ ενδιαφέρον:
    “Η εταιρεία δεν άλλαξε τακτική. Η εταιρεία προσπαθεί πάντα να εξαγοράσει ανθρώπους και συλλόγους”!!!
    Πόσα τέτοια έχουνε γίνει και στη δικιά μας περιοχή, όλοι λίγο πολύ τα ξέρουμε ή τα υποψιαζόμαστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.