Απάντηση του κ. Κώστα Παπαντώνη για το κυάνιο στο Στρατώνι


Από http://respentza.blogspot.com/2010/01/blog-post_5406.html

Απάντηση στην προσωπική επίθεση προπαγανδιστικού χαρακτήρα του https://antigoldgr.org/blog/

(Συνειδητά δεν επιλέγω ως μέσο δημοσίευσης της απάντησης μου το blog του antigold, καθότι έχει εξελιχθεί σ’ ένα εργαλείο προπαγάνδας με μοναδικό σκοπό την κατάργηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Χαλκιδική και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επέλεξα η απάντησή μου να φιλοξενηθεί από ένα blog σαν το ρεσπέντζα, το οποίο χαρακτηρίζεται για τον πλουραλισμό του.).

Δεν είναι κακό ούτε ντροπή ο μεταλλειολόγος Δρ. Τριανταφυλλίδης (Λέκτωρ στο ΑΠΘ) να ρωτάει πού πάει το κυανιούχο νάτριο στο Στρατώνι. Το γηράσκω αεί διδασκόμενος ισχύει για όλους. Άλλωστε, άλλο είναι το αντικείμενό του (αλήθεια ποιο;), η δε χημεία μάλλον του είναι άγνωστη.

Ευχαρίστως να έρθει στο Στρατώνι να ενημερωθεί, για να του λυθεί η απορία με επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες και αναλύσεις. Αν και πάλι δεν μας πιστέψει, ας μας αποδείξει αυτός επίσης με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους τους ισχυρισμούς του. Εάν ούτε αυτό δεν θέλει, ας απευθυνθεί σε κάποιον καθηγητή χημείας του ΑΠΘ, όπου διδάσκει, για να του λύσει την απορία. Ενημερωτικά αναφέρω επίσης, ότι το θέμα του κυανιούχου νατρίου έχει απαντηθεί και από τις εκθέσεις των επιτροπών ελέγχου της πολιτείας, τις οποίες οι γνωστοί οικολογούντες της περιοχής χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.

Το να λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης «πίνει νερό η κοινωνία» και να τρομοκρατεί τον κόσμο, υπονοώντας διάφορα περί κυανιούχου νατρίου, δεν αρμόζει στο κύρος ενός πανεπιστημιακού δασκάλου. Πάντως, είναι καλό, ότι κατάλαβε και παραδέχτηκε δημόσια, ότι στις Σκουριές δε θα χρησιμοποιηθεί κυανιούχο νάτριο. Δεν κατάλαβε όμως ακόμη και επιμένει, ότι «ο χρυσός θα βγαίνει με κυανιούχο νάτριο». Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ψεύδεται συνειδητά. Η αλήθεια είναι, ότι στη σχεδιαζόμενη μεταλλουργία χρυσού ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΥΑΝΙΟΥΧΟ ΝΑΤΡΙΟ, όπως επίσης είναι αλήθεια, ότι η μεταλλουργία αυτή ΔΕΝ θα γίνει στις Σκουριές αλλά στο ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟ.

Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντας, ότι τα «οεο… οεο…» σε κραυγές και ερωτήσεις χαρακτηρίζουν χούλιγκανς και δεν αποδομούν τους ερωτώμενους αλλά τους κραυγάζοντες.

Κώστας Παπαντώνης, χημικός της Ελληνικός Χρυσός

Υ.Γ. Αλήθεια, γιατί το antigold επέλεξε να δημοσιεύσει το συγκεκριμένο απόσπασμα του video τώρα, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια;

Και μια ακόμα απάντηση του κ. Παπαντώνη σε ερώτηση σχολιαστή της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ:

Φίλε ανώνυμε,

δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσαι τι ακριβώς ζητάς. Τα θέματα αυτά δε λύνονται εύκολα μέσω διαδικτύου. Παρόλα αυτά, θα κάνω μία προσπάθεια. Βέβαια η πρόσκληση που απηύθυνα στο κ. Τριανταφυλλίδη, ισχύει για όλους όσους έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για το θέμα.

Από δειγματοληψίες και αναλύσεις των νερών, προϊόντων και παραπροϊόντων της κατεργασίας του μεταλλεύματος στο Στρατώνι, προκύπτει ότι, όλα τα δείγματα έχουν συγκέντρωση σε total, free και WAD cyanide από 0,005 ppm μέχρι 0,008 ppm, έναντι του ορίου 0,05 ppm για το πόσιμο νερό, δηλαδή οι συγκεντρώσεις είναι 10 εως 50 φορές μικρότερες του ορίου για πόσιμο νερό και προφανώς πολύ μικρότερες του ορίου των 0,25 ppm (50 – 250 φορές) που έχει θεσμοθετηθεί για διάθεση υγρών αποβλήτων σε φυσικούς αποδέκτες.

Και για να λέμε τις αλήθειες ως έχουν, κυανιούχα ανιχνεύονται σε πολλές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, στρείδια, ξηροί καρποί, όσπρια, δημητριακά, πατάτες κλπ. καθώς και στα τσιγάρα.

Τέλος, θέλω ν’ αναφέρω, ότι μόνο ένα 18% της παγκόσμιας παραγωγής κυανίου χρησιμοποιείται στη μεταλλευτική βιομηχανία. Το υπόλοιπο χρησιμοποιείται σε πολλές άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως π.χ. φαρμακοβιομηχανία, παραγωγή ακριλικών πλαστικών, επιμεταλλώσεις, συνθετικά ελαστικά, απορρυπαντικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, αγροτικά φάρμακα κλπ.

Κώστας Παπαντώνης


25 απαντήσεις στο “Απάντηση του κ. Κώστα Παπαντώνη για το κυάνιο στο Στρατώνι”

  1. Κύριε Παπαντώνη, αν οι κραυγές ‘οεο’ χαρακτηρίζουν χούλιγκαν, οι ρωγμές στα σπίτια των κατοίκων από τα παράνομα φουρνέλα πώς χαρακτηρίζουν αυτούς που τάβαλαν;
    Παρακαλώ απαντήστε ευθέως χωρίς ‘αχμ’ και ‘μουχμ’ αυτή τη φορά.

    Yannis Βakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  2. Κ.Μπακόπουλε,

    οσο υπάρχουν ρωγμές στα σπίτια της Στυρατονίκης άλλο τόσο κινδυνεύουμε απο το κυάνιο.
    Για να έχετε άποψη ελάτε επιτόπου και μην στηρίζεστε σε άλλους που αν μη τι άλλο είναι χούλιγκανς της οικολογικής απάτης.
    Παρεπιπτόντως εσείς τι κάνετε για την Αθήνα που έχει πήξει στο καυσαέριο και στο τσιμέντο?
    Λύστε τα δικά σας θ’εματα και μετά ελάτε εδώ να δείτε την ΑΛΗΘΕΙΑ που κάποιοι κρύβουν….

  3. Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα γραφόμενα του κου Παπαντώνη. Ο οποίος με άκρα ευθύτητα δηλώνει “Η αλήθεια είναι, ότι στη σχεδιαζόμενη μεταλλουργία χρυσού ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΥΑΝΙΟΥΧΟ ΝΑΤΡΙΟ,”.
    Χαίρομαι που μαθαίνω ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί κυανιούχο νάτριο στη σχεδιαζόμενη μεταλλουργία και θα ήθελα να μας δηλώσει τι ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί. Τον ενημερώνω ότι κάποιοι κακόβουλοι, αφήνουν να εννοηθεί ότι η δήλωσή του υποκρύπτει ότι θα χρησιμοποιήσουν κάποια άλλη ένωση του κυανίου.
    Ας μας ενημερώσει λοιπόν για την ακριβή τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουν για την απόληψη του χρυσού. Μπορεί να μας πείσει να υποστηρίξουμε, αρκεί να μας γνωρίσει τα επιχειρήματά του. Επιχειρήματα επιστημονικά, όχι διαξιφισμούς εντυπώσεων.
    Επίσης θα ήθελα να τον καλέσω να συνυπογράψει μια διακήρυξη κατά της χρήσης ενώσεων του κυανίου στην μεταλλουργία χρυσού και γενικώς. Φαντάζομαι ότι δεν θα έχει πρόβλημα να συμφωνήσει, αφού δηλώνει ότι “Η αλήθεια είναι, ότι στη σχεδιαζόμενη μεταλλουργία χρυσού ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΥΑΝΙΟΥΧΟ ΝΑΤΡΙΟ”…
    Για να δούμε…

  4. Γρηγόρη γεια σου,

    Γιατί δεν ζητάς από τον φίλο σου τον κ. Τόλη να σου δώσει το επενδυτικό, που έχει εγκριθεί, και να διαβάσεις το τι έχει προτείνει η εταιρεία?

    Νομίζω ότι θα σου λυθούν όλες οι απορίες σου.

    Τέλος, πιστεύω ότι, όταν οποιοσδήποτε και ανεξάρτητα από τον κ. Παπαντώνη δηλώνει δημόσια κάτι, θα πρέπει να το αποδέχεσαι μέχρι την στιγμή που θα αποδείξεις ότι ψεύδεται και τότε μπορείς να τον εγκαλέσεις.

    • Λένε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τίποτα παραπάνω από θειϊκό και υδροχλωρικό οξύ… αλλά τι να λέμε, τόσο ξέρουν…

      Το flash smelting είναι βασικά μια μέθοδος παραγωγής ΧΑΛΚΟΥ. Η εφαρμογή της σε θειούχους πυρίτες για παραγωγή ΧΡΥΣΟΥ είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία της ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο… Στα μοντέλα προσωμοίωσης δηλαδή!!! Εμείς λοιπόν στη Β. Χαλκιδική θα είμαστε τα τυχερά πειραματόζωα που θα δοκιμάσουμε την πρώτη βιομηχανική εφαρμογή της!!!

      Αφού λοιπόν δεν θα χρησιμοποιήσουν καθόλου το επάρατο κυάνιο, τότε συμφωνώ με την πρόταση του Γρηγόρη: ας υποστηρίξουν το αίτημα ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ του σε όλες τις “μεταλλευτικές” (εμπλουτισμό) και μεταλλουργικές διεργασίες. Τι έχετε να χάσετε κ. Παπαντώνη;

      Πέραν του κυανίου βέβαια, η εταιρεία έχει πολλές εξηγήσεις να δώσει και να πει αναλυτικά πώς θα γίνουν και οι μεταλλουργίες χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου, για τις οποίες μέχρι στιγμής κάνουν την πάπια.

      Και να σημειώσω ότι, μετά και την εκτενή συζήτηση που έχει γίνει στα σχόλια, εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία απάντηση στην ερώτηση “ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ 83 ΚΙΛΑ ΚΥΑΝΙΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ;”…

  5. Την απάντηση για το flash smelting την έχετε στο σχέδιο αλλά δεν σας αρέσει. Τα πολύτιμα μέταλλα παράγονται κατά τον ηλεκτρολυτικό καθαρισμό του χαλκού, ως παραπροϊόντα.
    Την απάντηση και για τα 83 (ο Θεός να τα κάνει) την έχετε αλλά δεν σας αρέσει ούτε αυτή. Επίσης, το κύκλωμα του βιομηχανικού νερού δεν είναι κλειστό στο Στρατώνι? Δηλαδή και 83 να ήταν επιστρέφουν με το νερό στο εργοστάσιο. Ιδίως τώρα με τις φιλτρόπρεσσες που αφυδατώνουν το τέλμα. Εσείς λέτε ότι εξατμίζονται βέβαια και τους αφήνετε όλους άφωνους! Και δε με πιστεύετε όταν σας λέω για πιο ρεαλιστικά μονοπάτια αποδόμησης. Κρίμα.
    Οσο για τις μεταλλουργίες μoλυβιού και τσίγκου, ναι, θα γίνουν στο Avatar II.
    Και όσο για τα πειραματόζωα εσείς σπρώχνετε την κατάσταση προς τα εκεί αφού θέλετε να μη χρησιμοποιηθεί ούτε γραμμάριο κυάνιο…Αναγκάσατε το συντάκτη του σχεδίου να κάνει νοητικά άλματα. Πάλι κρίμα

    • Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας λες.

      Τα πολύτιμα μέταλλα παράγονται ως παραπροϊόντα κατά τον ηλεκτρολυτικό καθαρισμό του χαλκού, άρα αυτό το κύκλωμα είναι φτιαγμένο για να παράγει χαλκό. Σωστά; Μπορεί να βγάλει το παραπροϊόν χρυσός, χωρίς το κύριο προϊόν που είναι ο χαλκός;

      Έλα όμως που το μετάλλευμα της Ολυμπιάδας για το οποίο υποτίθεται ότι προορίζεται, δεν περιέχει χαλκό! Πώς το εξηγείς αλήθεια το παράδοξο; Για ποιό λόγο να αγοράσει κανείς αυτή τη μέθοδο (που είναι κι ακριβή όπως καταλαβαίνω) αν έχει ένα μετάλλευμα που δεν έχει χαλκό; Χαζός είναι;

      Τι άλλο μας είπες; Ότι αναγκάσαμε το συντάκη του σχεδίου να κάνει νοητικά άλματα, προσπαθώντας να αποκλείσει το κυάνιο;;;;
      Δηλαδή έχει λογικά άλματα αυτή η μελέτη που μας παρουσίασαν;
      Δηλαδή δεν μπορεί να δουλέψει η παραγωγική διαδικασία χωρίς κυάνιο;
      Δηλαδή μας λέει ψέματα ο κ. Παπαντώνης που ισχυρίζεται ότι “στη μεταλλουργία χρυσού δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο”;

      Α, ναι… το Avatar φυσικά υπάρχει και δεν είναι καθόλου επιστημονική φαντασία. Πραγματικότητα είναι. Υπάρχουν πολλές δεκάδες “Avatar” στη γη με ονόματα όπως Grasberg, Yanacocha ή Σκουριές. Μόνο που αυτά είναι δύσκολα ζητήματα και ελάχιστοι έχουν τα κότσια να τα ακουμπήσουν.

  6. Όταν εξετάζει κανείς μια μέθοδο σε επίπεδο μελέτης δεν σημαίνει ότι την αγόρασε κιόλας.Έχετε διαβάσει το σχέδιο? Δεν προορίζεται μόνο για την Ολυμπιάδα. Όταν τροφοδοτήσουμε τη μέθοδο αυτή με μετάλλευμα από τις Σκουριές σίγουρα δουλεύει. Υπάρχουν εργοστάσια από τη Φινλανδία μέχρι την Ιαπωνία. Το θεωρητικό, άντε πειραματικό, είναι με το μετάλλευμα Ολυμπιάδας μόνο, γιατί και το μίγμα των δύο πρέπει να δουλεύει. Άρα, δε σας λέει κανένας ψέματα. Όλοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στα αιτήματά σας. Αλλά και να ανταποκριθούν, και πάλι επιστημονική φαντασία θα είναι τα Grasberg και Yanacocha για την Ελλάδα. Όχι ότι θέλει κανείς να γίνουν τόσο χάλια οι Σκουριές, προς Θεού!

  7. Sonic, μπορεί να μην προλαβαίνω να σου απαντήσω, αλλά μη νομίζεις ότι ξέχασα τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπες! Και όσο καλός κι αν είσαι στο μπάλωμα, τώρα είναι αργά…

    Εσύ λοιπόν, ως ειδικός ΜΜΜ που όπως φαίνεται είσαι (οι φίλοι μας που ήταν στην ημερίδα του ΤΕΕ θα καταλάβουν τι εννοώ…), μας λες ότι η μέθοδος flash smelting στην οποία έχει καταλήξει η εταιρεία, προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για το χαλκούχο μετάλλευμα των Σκουριών. Άντε και για ένα μίγμα με το μετάλλευμα της Ολυμπιάδας. Και συμφωνούμε μαζί σου! Αυτό είναι το λογικό, γιατί το flash smelting είναι μέθοδος μεταλλουργίας ΧΑΛΚΟΥ.

    ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΑΚΡΟΒΑΣΙΑ να προσπαθεί η εταιρεία να μας πείσει ότι κατέληξε σε αυτή τη μέθοδο για να την εφαρμόσει ΜΟΝΟ στο μετάλλευμα της Ολυμπιάδας, για το οποίο δεν έχει καν αποδειχθεί η καταλληλότητά της! Το δε μετάλλευμα των Σκουριών, για το οποίο είναι φτιαγμένη η μέθοδος αυτή, θα πωλείται σαν απλό συμπύκνωμα! Εξαιρείται ο ελεύθερος χρυσός που έτσι κι αλλιώς θα έβγαινε βαρυτομετρικά. Αυτά είναι που λέει το περίφημο επενδυτικό σχέδιο που προφανώς δεν διάβασες. Εσύ το ‘χεις σύστημα να μιλάς για πράγματα που δεν γνωρίζεις. Εμείς όμως, πίστεψέ με, το έχουμε ξεψαχνίσει το Επενδυτικό Σχέδιο.

    Η εταιρεία λοιπόν μας λέει ότι τα 200.000.000 τόνοι μεταλλεύματος από τις Σκουριές θα γίνουν ένα συμπύκνωμα χρυσού-χαλκού το οποίο θα μεταφερθεί στο Στρατώνι για να φορτωθεί σε καράβια και να πωληθεί ως συμπύκνωμα. Εκεί, στο Στρατώνι, θα υπάρχει ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας flash smelting που είναι ΕΙΔΙΚΟ για τον τύπο μεταλλεύματος των Σκουριών όμως η εταιρεία δεν θα υποκύψει στον πειρασμό να το πάει εκεί το συμπύκνωμα! Όχι! Θα το πάει στο λιμάνι για τα πουλήσει στην Κίνα και να χαρίσει στους Κινέζους την “υψηλή προστιθέμενη αξία” της μεταλλουργίας!!!

    Τέτοια εγκράτεια πια, ούτε καλόγρια!!! Τέτοια σθεναρή αντίσταση στο δέλεαρ του κέρδους… αδελφή Αλήθεια, με εντυπωσιάζετε!!!

    Έχουμε εδώ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα junk science. Αληθοφανείς επιστημονικίζουζες μπούρδες για να μας πείσουν ότι το μαύρο είναι άσπρο. Ότι δηλαδή μια πολυεθνική εταιρεία με 165.000.000 μετοχές δεν αποσκοπεί στο μέγιστο δυνατό κέρδος!

    Αν λοιπόν αναρωτιέστε γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην πληρωμένη “επιστήμη”, κοιτάξτε τα μούτρα σας στον καθρέφτη.

    • Antogoldgreece πάλι πλάθεις σενάρια με το μυαλό σου, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αυτό γιατί από τεχνική/τεχνολογική άποψη έχεις βαθειά μεσάνυχτα……
      Σου συνιστώ να διαβάσεις το Επενδυτικό σε συνδυασμό με την ΠΠΕ προσεκτικά!!! Διαπιστώνω τελευταία ότι διαβάζεις επιπόλαια και αυτό θα σε οδηγήσει να μειωθεί και άλλο η οποιανδήποτε «αξιοπιστία» είχες αποκτήσει στο φιλοθεάμον κοινό σου.
      Θα σου κάνω λοπόν μερικά ιδιαίτερα στη μεταλλουργία που θα σε βοηθήσουν στο έργο σου:
      Α) Η μέθοδο flash smelting δεν παράγει χαλκό αλλά matte χαλκού ή σιδήρου ή νικελίου ανάλογα με την περίπτωση. Το να φτάσεις σε τελικό εμπορεύσιμο προϊόν, στην περίπτωση μας χαλκού, χρειάζονται επιπλέον στάδια κατεργασίας και τεράστιες επιπλέον επενδύσεις. Το μέγεθος της παραγωγής συμπυκνωμάτων χαλκού από τις Σκουριές είναι πολύ μικρό για να δικαιολογήσει τις επενδύσεις για παραγωγή τελικού προϊόντος χαλκού.
      Άλλωστε, στην Βουλγαρία πρόσφατα η Auribus, ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 800 εκατ ΕΥΡΩ σε πλήρως καθετοποιημένη μεταλλουργία χαλκού με δυναμικότητα 300.000 τ χαλκού το χρόνο. Καλό είναι να επισκεφτείτε το εργοστάσιο για να δείτε με τα μάτια σας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία του. Καλό επίσης θα ήταν να επισκεφτείτε και το Αμβούργο όπου στο μέσον της πόλης λειτουργεί αντίστοιχη μεταλλουργία. Θα έχουμε να συζητήσουμε πολλά μετά τις επισκέψεις σας….
      Β) Η μεταλλουργία δεν βγάζει λεφτά!!!! Και θα σου εξηγήσω το γιατί. Ο προμηθευτής/παραγωγός συμπυκνωμάτων πληρώνεται με βάση την περιεχόμενη αξία του μέταλλο στο συμπύκνωμα. Εκείνο που παίζει κάθε φορά είναι τα έξοδα κατεργασίας που καρπώνεται η μεταλλουργία, που καθορίζονται από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης ή εάν θέλεις καλύτερα από την «κατάπτυστη» αγορά κατά την άποψή σου. Δεν θα σε κουράσω όμως, αλλά να ξέρεις ότι τα λεφτά βρίσκονται παρακάτω και είναι σε αυτή καθ’ αυτή την μεταποίηση του τελικού προϊόντος. Γκέκε?

      Καταλαβαίνω το πρόβλημά σου και την αδυναμία σου να αντιμετωπίσεις τεχνικά και τεχνολογικά θέματα και για αυτό ομιλείς περί «αληθοφανείς επιστημονικίζουζες μπούρδες» και «πληρωμένη “επιστήμη”». Εσύ που κατέχεις την αλήθεια γιατί δεν προσφεύγεις για να σε βοηθήσουν σε μη πληρωμένους επιστήμους π.χ. Τριανταφυλλίδης που τους είχες χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Παρεπιπτόντως, τελευταία διαπιστώνω μια ψύχρα στις σχέσεις σου με τον κ. λέκτορα Τριανταφυλλίδη… Μπορείς σε παρακαλώ να με ενημερώσεις που οφείλεται? Αγωνιώ για την ταμπακιέρα………

      • Α, ωραία… Ο sonic τα έκανε σαλάτα και το πάσαρε για μπάλωμα σε άλλον ΜΜΜ…

        Έχοντας λοιπόν ξαναδιαβάσει για χάρη σου και το Επενδυτικό Σχέδιο (ΕΣΑ) και την ΠΠΕ, διαπιστώνουμε ότι …όσο πιο πολύ μιλάτε τόσο πιο ρεζίλι γίνεστε!!! Ας δούμε λοιπόν τι λένε το ΕΣΑ και η ΠΠΕ:

        1. Το Επενδυτικό Σχέδιο δεν κάνει κουβέντα για καμμία άλλη μεταλλουργία εκτός του χρυσού. Εμείς όμως από τότε είχαμε επισημάνει το παράδοξο της επιλογής για την ανάκτηση του χρυσού από τους αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας μιας μεθόδου… παραγωγής χαλκού!

        2. Από την ΠΠΕ μαθαίνουμε ότι η μελέτη της καταλληλότητας της μεθόδου για τους αρσενοπυρίτες δεν έχει προχωρήσει και πολύ… Ακόμα βρίσκεται στις πιλοτικές δοκιμές και τα μοντέλα προσομοίωσης! Όμως στη σελ. 6-4 “Μεταλλουργία” εμφανίστηκαν καινούρια πράγματα:

        “Όπως φαίνεται από την μεταλλευτική δραστηριότητα, τα διαπιστωμένα κοιτάσματα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας αποδίδουν συμπυκνώματα μολύβδου (Pb), ψευδαργύρου (Zn), χαλκού (Cu) και Αρσενοπυρίτη με σημαντικές περιεκτικότητες χρυσού (Au) και αργύρου (Ag). Η εμπορική αξιολόγηση της πώλησης των συμπυκνωμάτων δείχνει εμφανώς μια πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία από την περαιτέρω καθετοποίηση μέσω μεταλλουργικής διαδικασίας, πέραν βεβαίως της στρατηγικής παραγωγής καθαρών μετάλλων που αποτελεί εθνική επιδίωξη”!

        Ενώ λοιπόν η ΠΠΕ μιλάει για ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ και για ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΘΑΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ, η αφεντιά σου προσπαθεί να μας πείσει ότι η μεταλλουργία δεν βγάζει λεφτά!!!!! Δε μου λες, αυτή τη φοβερή γνώση την μοιράστηκες με τους συντάκτες της ΠΠΕ;

        Τέλος, αν τα πράγματα είναι όπως τα λές, σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις τις δηλώσεις του κ. Στρατουδάκη που σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για “πυρομεταλλουργική επεξεργασία όλων των μετάλλων που υπάρχουν στην περιοχή και όχι μόνο του χρυσού” και για “εργοστάσιο μεταλλουργίας χρυσού, που μπορεί να επεκταθεί και σε χαλκό στις εγκαταστάσεις του Μαντέμ Λάκκου”.

        Τελικά ποιος λέει αλήθεια, εσύ ή ο διευθυντής σου; Εσύ ή η ΠΠΕ που έχει προεγκριθεί κιόλας;

      • Antigoldgreece με στεναχώρησες για δύο πράγματα:
        α) Γιατί μου έκανες τη χάρη και διάβασες το ΕΣΑ και την ΠΠΕ, αλλά τόσο γρήγορα και επιπόλαια που πάλι τίποτα δεν κατάλαβες!!! Προσπάθησε πάλι, δεν είναι ντροπή εάν δεν καταλαβαίνεις. Σου πρότεινα να φωνάξεις και τους παλιούς σου φίλους για βοήθεια…. Μην ντρέπεσαι και οι φίλοι μερικές φορές μαλώνουν, αλλά όταν είναι η ώρα της μοιρασιάς τα βρίσκουν….
        β) Η επιμονή σου να απομονώνεις παραγράφους και να χτίζεις σενάρια πάνω σε αυτά, ενώ αντίθετα να αγνοείς ολόκληρα κεφάλαια από το ίδιο έγγραφο αποδεικνύει περίτρανα την παραπληροφόρηση που προσπαθείς να περάσεις. Αλήθεια δεν με λες τον Γκαίμπελς θείο τον είχες?

        Κατάλαβέ το, ο κόσμος σας πήρε χαμπάρι και δεν μασάει πλέον τις τρομολαγνικές σας ιστορίες και τα ψέματα. Καλό είναι να δεις το πρόσωπό σου στον καθέφτη και μην παραξενευτείς που έχει μεγαλώσει η μύτη σου….

        Καληνύχτα Πινόκιο Antigoldgreece!!

        • Αχ μωρέ το καημένο, που δεν έχει τι να απαντήσει…

          Αντε καλά, δεν θα σε ζορίσω άλλο. Αλλά τουλάχιστον πες μας τι κατάλαβες εσύ από τις δηλώσεις του αφεντικού σου… Αν επιμένεις ότι δεν θα γίνουν άλλες μεταλλουργίες εκτός από χρυσού, νομίζω ότι θα πρέπει να του το πεις! Άντε, μην ντρέπεσαι, μια μεγάλη οικογένεια δεν είστε εκεί στην εταιρεία;

          Λοιπόν, ο panasonic τα έκανε μαντάρα, ο Φαέθων τσουρουφλίστηκε (εμ… πού πας με τέτοιο όνομα;;;), άντε να δούμε ποιον θα μας στείλουν τώρα!!!

          • Σου συνιστώ να βάλεις την υπνοπαιδεία τώρα που θα πας για ύπνο, μπας και αρχίσεις να εμπεδώνεις τεχνικά και τεχνολογικά θέματα….

            Προσπάθησε πάλι να διαβάσεις και εάν δεν μπορείς ζήτησε από τους φίλους σου να σου δώσουν κανένα σκονάκι….

            Έχεις καιρό να εμφανιστείς στην τηλεόραση και έχω χάσει ώρες γέλιου με τα στησίματά σου στη κάμερα και το περισπούδαστο βλέμμα σου και τις ακατάσχετες μπουρδολογίες σου.

            Σε παρακαλώ πολύ, ξανάρχισε τις εμφανίσεις σου στην τηλεόραση, γιατί θα μας ομόρφαινες τις δύσκολες νύχτες του χειμώνα που περνάμε.

    • Μπακόπουλε,

      Δεν έχω την τιμή να σε γνωρίσω και φυσικά ούτε το επιθυμώ.

      μπορώ να σε ρωτήσω κάτι:

      Με τον τρόπο που γράφεις για πανελίστας του Αθέατου Κόσμου μου μοιάζεις.

      Άντε πήγε παίξε με τα κουβαδάκια σου μικρέ αναρχικέ!!!!

  8. Stinky παρασύρεσαι και επαναλαμβάνεσαι. Άσε κάτω τα κουβαδάκια, αυτά τα λέω εγώ, δεν κάνει να τα παπαγαλίζεις.
    Αφού με λες … αναρχικό (δεν ξανάγινε! θα σε κυνηγάνε τα εξάρχεια!) έχεις δει τη φωτογραφία μου. Και με λες και ‘μικρό’!! Εντάξει, δε δείχνω την ηλικία μου αλλά …’μικρό!’ Κολακεύομαι!
    Δεν με γνώρισες και ούτε θα με γνωρίσεις. Δεν κάνω παρέα με τσάτσους!
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat,demokritos.gr
    ΥΓ Και που είσαι, Stinky! Βγάλε τα φτερά!! Ως τροπικόν πτηνόν δεν πείθεις! Κι αφού έτσι κι αλλιώς θα φας το ίδιο χέσιμο, γιατί κουράζεσαι???

  9. Ούτε κι εγώ προλαβαίνω και παρεμβαίνουν διάφοροι καλοθελητές στη συζήτηση και τα έχουν κάνει ιμάμ μπαϊλντί.
    Ευχαριστώ για την απονομή του πτυχίου του ειδικού ΜΜΜ που μου αποδίδεις, αλλά δε χρειάζεται πτυχίο για να καταλάβει κανείς πέντε απλά πράγματα για μία βιομηχανία που σχεδιάζεται. Υπάρχουν οι μέθοδοι της βιομηχανίας που είναι στην παραγωγή σήμερα και τώρα σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν οι μέθοδοι του Μπακόπουλου που ποτέ δε θα βγάλουν λεφτά για κανένα εκτός από τον ίδιο (μια σύνταξη ΤΕΒΕ και τα μαύρα που τσεπώνει από το Δημόκριτο).
    Σωστά συμφωνείς ότι η μέθοδος flash smelting στην οποία έχει καταλήξει η εταιρεία, προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για το χαλκούχο μετάλλευμα των Σκουριών. Άντε και για ένα μίγμα με το μετάλλευμα της Ολυμπιάδας.
    Ούτε οι μελέτες το κρύβουν. Δεν υπάρχει στις μελέτες μόνο η λύση επεξεργασίας της Ολυμπιάδας αλλά και η λύση
    των Σκουριών-Ολυμπιάδας. Η τελευταία αν με ρωτάς είναι και η πιο πιθανή να γίνει. Με μια προϋπόθεση όμως: να μαζευτεί και να ξοδευτεί το κεφάλαιο που χρειάζεται. Πόσο είναι αυτό? Κοντά ένα δις ευρώ! Πιο πολλά από το Ρίο-Αντίριο. Λίγο δύσκολο δεν είναι όταν όλες οι τράπεζες ξέρουν το φιάσκο της TVX? Και καμία τράπεζα δε βάζει ευρώ για μη βιομηχανική μέθοδο. Επίσης, μη νομίζετε ότι έχετε να κάνετε με μια πολυεθνική εταιρεία επειδή έχει 165.000.000 μετοχές! Ας πάει να τις πουλήσει αύριο, πόσα θα μαζέψει? Τίποτα. Δεν είναι, όχι στο τοπ 100 των μεταλλευτικών (που ήταν η Kinross που διώξατε) αλλά ούτε στο τοπ 1000…
    Γι αυτό λοιπόν, και δίκαια για μένα,
    η εταιρεία σας λέει με ειλικρίνεια για την εύκολη λύση: ότι τα 200.000.000 τόνοι μεταλλεύματος από τις Σκουριές θα γίνουν ένα συμπύκνωμα χρυσού-χαλκού το οποίο θα μεταφερθεί στο Στρατώνι για να φορτωθεί σε καράβια και να πωληθεί ως συμπύκνωμα. Εκεί, στο Μαντεμλάκκο, δεν θα υπάρχει ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας, απλά θα υπάρχει ένα μεγαλύτερο συγχρονότερο πλυντήριο που θα παράγει και τα άλλα ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑΤΑ. Όχι μέταλλα.
    Γι αυτό λέει ο Phaethon “Η μεταλλουργία δεν βγάζει λεφτά!!!!” Πως διάολο θα βγάλει όταν πρέπει να βάλει πρώτα ένα σκασμό λεφτά???
    Χαζοκαναδοί τύπου Tvx δεν υπάρχουν πια!

    • Παρακαλείται το τροπικό πτηνό να μην παρεμβαίνει στη συζήτηση. Ετσι κι αλλιώς αποδείχθηκε ότι δεν ξέρει να μπαλώνει. Ο sonic θέλει να τα βγάλει πέρα μόνος του!

      Καημένε sonic, έχεις κάνει τόση ζημιά στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που τώρα αντε να τα μαζέψεις… Κι αυτό γιατί; γιατί επιμένεις να μιλάς για πράγματα που δεν έχεις διαβάσει! Κι όσο περισσότερα λες τόσο τα κάνεις χειρότερα… Άκου δεν θα γίνει καθόλου μεταλλουργία!

      Είπες και κάτι άλλο ενδιαφέρον… ότι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός ΜΜΜ (σημαίνει και κάτι άλλο εκτός από αυτό που ξέρεις) για να καταλάβεις πέντε απλά πράγματα για μια βιομηχανία που σχεδιάζεται. Και συμφωνώ απολύτως μαζί σου! Δεν χρειάζονται πτυχία για να αντιληφθεί κανείς ότι αυτό το σχέδιο θα ρημάξει τη Β. Χαλκιδική. Κοινή λογική χρειάζεται. Τα “διδάγματα της κοινής πείρας” που λέει και το ΣτΕ.

      Και επειδή ο κόσμος καταλαβαίνει, το σχέδιο της εταιρείας δεν έχει καμία ελπίδα.

  10. Σιγά που έχω και συμβόλαιο μη επίθεσης με την ΕΧ. Θα της κάνω όσο κακό θέλω! Για καλό σκοπό όμως. Σας έχω αποδείξει ότι όσο δεν έχετε σχέδιο για τα μεταλλεία απλώς διώχνετε χωρίς λόγο τους “επίμονους χρυσοθήρες” και φέρνετε όλο και χειρότερους, μικρότερους, υψηλού ρίσκου junior επιχειρηματίες των παράλληλων αγορών (ΑΙΜ=smaller growing companies, early stage, venture capital backed). Tελικά αυτοί δεν κάνουν περισσότερο κακό στον τόπο? Δεν έχουν τίποτα να χάσουν στην απελπισμένη προσπάθειά τους για κέρδος. Δεν έχουν αναστολές να υποβάλουν μελέτες μεταλλουργίας χρυσού χωρίς κυάνιο. Καιρός να ξυπνήσετε…αλλά εσείς τίποτα. Κοιμηθείτε ήσυχοι, μέχρι τότε θα την έχουν ρημάξει και χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν σε μεταλλουργία (που δεν μπορούν άλλωστε). Mark my words.

  11. Ρε stinky βρωμοπόδαρε, κανείς δεν είπε ότι έχεις συμβόλαιο μη επίθεσης με κάποια εταιρεία. Ελπίζω μόνο, ότι συμβόλαιο και νάχεις, να μην σε κατακαρπαζώσει το αφεντικό σου, γιατί τάχεις κάνει μπάχαλο!!!
    (Για καλό σκοπό, δε λέω…)
    Άτυχε Παίχτη!!!
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat,demokritos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.