Πού πάει το κυάνιο στο Στρατώνι, οεο;;;


Σκηνή απείρου κάλλους από την παρωδία ενημέρωσης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για το Επενδυτικό Σχέδιο που έγινε στη Μ. Παναγία στις 9/6/2007, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων και των δημοτών του Δήμου Παναγίας. Μετά την ομόφωνη άρνηση που εισέπραξε από το Δήμο Παναγίας, φαίνεται ότι η εταιρεία αποφάσισε ότι το Επενδυτικό της Σχέδιο υστερεί σε “επικοινωνιακά χαρίσματα” και σταμάτησε τις προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Το κεντρικό θέμα της “ενημέρωσης” ήταν το μεταλλείο των Σκουριών, όμως υπήρχαν κι άλλες ερωτήσεις. Στο βίντεο, ο χημικός της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Παπαντώνης “απαντά” στην ερώτηση του Δρ Γιώργου Τριανταφυλλίδη “Πού πάει το κυανιούχο νάτριο που χρησιμοποιείται στο Στρατώνι;”. Ο διάλογος είναι απολαυστικός και αποκαλυπτικός…

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Λοιπόν, στο Στρατώνι μπαίνει στο μπάνιο κυανιούχο νάτριο, για κάποια δουλειά. Πού πάει αυτό;
ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ: Ααα… εεε… τώρα μπήκαμε σ’αλλο θέμα…
– Ναι, στην αξιοπιστία…
– Εγώ θέλω να είμαι σαφής. Εδώ…
– Η ερώτησή μου είναι πού πάει το κυανιούχο νάτριο στο Στρατώνι.
– Μπορούμε να κάτσουμε να το συζητήσουμε…
– Όχι να μη συζητήσουμε. Απαντήστε εδώ τώρα.
– Θα απαντήσω και σ’αυτό αλλά… βγήκαμε απ’την άλλη, συμφωνούμε στην άλλη;
– Όχι δεν συμφωνούμε.
– Εάν επιμένετε ότι εδώ θα βγαίνει το συμπύκνωμα του χαλκού με κυανιούχο νάτριο και είστε καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγνώμη, εμένα με ξέρετε και με ξέρουν όλοι… Σ’αυτό το θέμα μόνο…
– Σας είπα εγώ κύριε ότι θα βγαίνει το συμπύκνωμα του χαλκού με κυανιούχο νάτριο;
– Τι είπατε;
– Ο χρυσός είπα ότι θα βγαίνει με κυανιούχο νάτριο.
– Σας λέμε ότι εδώ δεν  θα είναι εργοστάσιο… Στο εργοστάσιο εδώ, να το καταλάβει ο κόσμος, εγώ απλά θέλω να μιλήσω,  δεν θα χρησιμοποιηθεί κυανιούχο νάτριο.
– Ωραία πάει, τελείωσε. Πάμε τώρα στο Στρατώνι.
– Να τελειώσουμε, στο Στρατώνι χρησιμοποιείται λοιπόν κυανιούχο νάτριο, στις Σκουριές δεν θα χρησιμοποιηθεί κυανιούχο νάτριο.
– Ναι, και πού πάει στο Στρατώνι το κυανιούχο νάτριο;
– Εάν θέλαμε να δούμε πού πάει…
– Απαντήστε στην κοινωνία εδώ. Πίνουν νερό. Πού πάει το κυανιούχο νάτριο στο Στρατώνι;
– Ελάτε να μας πείτε εσείς πού πάει…
– Εγώ να σας το πώ;
– Λοιπόν το νερό που πίνουν κι εδώ και στο Στρατώνι δεν έχει…
– Εδώ μιλάει βια “βιασμό μιας πραγματικότητας”. Πού πάει το κυανιούχο νάτριο στο Στρατώνι; Ενημερώστε τον κόσμο.
– Νομίζω δεν είναι θέμα …να σας ενημερώσω…

Τα σχόλια περιττεύουν.


56 απαντήσεις στο “Πού πάει το κυάνιο στο Στρατώνι, οεο;;;”

  1. Αμάααααν! Ποιος είναι αυτός?? Ο μπαμπάς του stinky?? Χάθηκε και η τελευταία ελπίδα λογικής!
    Χαρά στο κουράγιο σας ρε παιδιά που τους αντέχετε όλους αυτούς. Και από κοντά μάλιστα! Εγώ, εδώ που είμαι, 500 χιλ. μακριά και δεν αντέχω τη μπόχα! Αυτοί, όχι φουρνέλα, ατομική μπόμπα μπορούν να ρίξουν άμα δουν κέρδος.

    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  2. Εσεις που ειστε τοσο ηθικά εντάξει και ανεβάζετε videos χωρις την συμφωνη γνώμη του ομιλούντος θα δημοσιεύσευτε την επιστολή του Τ.Παπαγεωργίου εναντίον των εργαζόμενων της εταιρείας όπου τους κατηγορεί ότι τα έχουν “πιάσει” για να πουλήσουν τους αγώνες τους με ότι συνέπεια νομική θα έχετε μετά???

  3. – @ΙΖ: Μόνον “έγκυρο” δεν μπορεί να θεωρηθεί το άρθρο της εφημερίδας όπου μας παραπέμπετε για το εξασθενές χρώμιο, πραγματοποιώντας άλμα από το κυάνιο. Ατυχής προσπάθεια δημιουργίας συνειρμών (;) Το άρθρο το έχω σχολιάσει παλιότερα, θα αναφέρω απλώς ξανά ότι το εξασθενές χρώμιο είναι ανθρωπογενούς προέλευσης και παράγεται από οξείδωση του τρισθενούς σε υψηλές θερμοκρασίες και σε συγκεκριμένες διεργασίες. Συνεπώς δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ απολύτως σχέση με τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Σας έχω επίσης κατ΄επανάληψη επισημάνει ότι ο σχετικός διάλογος πρέπει να γίνεται στο δικό σας μπλογκ, όχι εδώ.

    – Ακολουθεί χωρίς σχόλια απολαυστικός διάλογος από την ημερίδα του ΤΕΕ: Παρέμβαση Παν/κού καθηγητή κ. Σκαρπέλη και “απάντηση” κ. Γ. Τριανταφυλλίδη (από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά). :

    κ. ΣΚΑΡΠΕΛΗΣ:
    “Πολύ σύντομα θα σας πω ότι αισθάνομαι πραγματικά έκπληξη, διότι είχα παρακολουθήσει για πρώτη φορά τον κύριο Τριανταφυλλίδη και την ομάδα του, να καταθέτει επιχειρήματα εναντίον κάθε ουσιαστικά μεταλλευτικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα σε θέματα ανάπτυξης των κοιτασμάτων χρυσού στην Θράκη. Εδώ και δέκα χρόνια, Οκτώβρης του 2000, στην διημερίδα που είχε κάνει το παράρτημα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, παρακολουθώ από τότε συστηματικά την ιστοσελίδα την οποία έχετε και όποιες εκδηλώσεις γενικά κάνετε.

    Και βέβαια εκείνο το οποίο με θλίψη διαπιστώνω είναι ότι δεν έχετε καμία απολύτως πρόοδο σε τεκμηρίωση των επιχειρημάτων σας. Ερχόσαστε εδώ ουσιαστικά συνθηματολογώντας. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείτε δεδομένα τα οποία δεν ελέγχονται επιστημονικά.

    Και εγώ, λοιπόν, σας ερωτώ τώρα απευθείας. Η πρακτική η διεθνής είναι η εξής, και την αναγνωρίζουν όλοι. Έχετε δεδομένα; Στείλτε τα για δημοσίευση σε έγκυρα περιοδικά, να περάσουν από ένα πρώτο στάδιο κρίσης, να δημοσιευθούν, να περάσουν στον επιστημονικό κόσμο να τα κρίνει, να τα αξιολογήσει και από εκεί και πέρα να τα αποδεχθεί ή να τα απορρίψει. Ερώτηση, λοιπόν, απευθείας. 10 χρόνια τώρα, τι κάνατε επ’ αυτού; Ουσιαστικά τίποτα.

    Δεύτερη ερώτηση. Μάλλον δεν είναι ακριβώς ερώτηση. Αναφέρατε το αρσενικό, και θα μπορούσα να μείνω και σε άλλα πράγματα αλλά δεν θέλω να τρώω το χρόνο σας τώρα από αυτά, τα οποία θεωρώ επιστημονικές ανακρίβειες εντελώς. Και δεν ξέρω αν είναι σκόπιμα, δεν θέλω να αποδώσω σκοπιμότητα. Μάλλον ελλιπή ενημέρωση βλέπω. Και πρέπει να βελτιωθείτε.

    Δεν αρνούμαι εγώ προσωπικά την προσπάθειά σας να προστατεύσετε το περιβάλλον και όλοι είμαστε σύμμαχοι σε αυτό. Ναι, αλλά με επιστημονικούς όρους. Με όρους επιστημονικά αποδεκτούς από την επιστημονική διεθνή κοινότητα. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε επιχειρήματα του τύπου: το αρσενικό το οποίο μολύνει, κάνει, δείχνει. Μα το αρσενικό διασπείρεται με φυσικούς όρους. Στις περιοχές που αναφέρατε, κύριε Τριανταφυλλίδη, των Σαπών, του Περάματος και επίσης στις Κασσιτερές. Εσείς δημοσιεύσατε κάτι; Έχετε να μας παρουσιάσετε κάποια στοιχεία επιστημονικά αποδεκτά, έγκυρα; Τίποτα δεν υπάρχει, δυστυχώς. Και όμως ερχόσαστε εδώ και μας λέτε: το αρσενικό, αφήνοντας αιχμές ότι είναι αποτέλεσμα μίας μεταλλευτικής δραστηριότητας. Έχετε στοιχεία; Ερώτηση.

    Θα μπορούσα να μείνω και σε άλλα θέματα. Αλλά δεν θέλω. Παραδείγματος χάριν το τι κάνατε σε δύο μήνες για να πείσετε εμάς ότι δεν δουλεύει ο εμπλουτισμός από το κοίτασμα της Οχιάς με τον κύριο Αρίκας. Ποιος την έκανε; Ποια μελέτη; Ο κύριος Αρίκας είναι επιστήμων ειδικός σε αυτό το θέμα; Εσείς είστε ειδικός σε αυτό το θέμα; Και άλλα που θα μπορούσα να πω.”

    κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ:
    “Εμείς έχουμε λειτουργήσει σε συγκεκριμένα πλαίσια. Όσον αφορά το θέμα της γεωχημείας της περιοχής Σαπών, ο κύριος Αρίκας, που τόσο τον υποτιμήσατε, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής, τώρα συνταξιούχος, στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, έχει δώσει πάρα πολλά, διδακτορικά, εργασίες, έχει ασχοληθεί 30 χρόνια με την περιοχή.
    Εάν, λοιπόν, ενδιαφέρεστε για το επιστημονικό υπόβαθρο, θα πρέπει να δείτε τι ψέματα έχουν ειπωθεί για να αντιδράσει ο Αρίκας.
    Και μην ξεχνάτε ότι εγώ είμαι 10 χρόνια στον αγώνα, χωρίς να πάρω φράγκο. Και όταν με φώναξε το Τεχνικό Επιμελητήριο να αναλάβω αυτή την ευθύνη, πήρα μία απόφαση, κύριε Σκαρπέλη: ότι θα πεθάνω εδώ φτωχός. “

  4. Για το σχόλιο του τριαντάφυλλου (Ευωδιάζουν τα μπουμπούκια μας! Δοξάστε τους).
    Πρώτον: Έχει κι ένα δίκιο ο άνθρωπος ρε παιδιά. Ξέρετε πόσα παίρνει ο Βέγγος για μια παρόμοια παράσταση; Κι εδώ που τα λέμε, αυτός εδώ κεκεδίζει πολύ πιο φυσικά από τον Βέγγο. Δώστε του τού κακομοίρη τα νόμιμα πνευματικά του δικαιώματα, να πάει στην ευχή του θεούλη γιατί οι εργοδότες του ακόμα θα κλαίνε με την παράσταση και προβλέπω ότι σύντομα θα πεινάσουν όλοι αυτοί, έτσι που πάνε. Ούτε να αγοράσουν δυναμίτη για φουρνέλα δε θάχουνε.
    Δευτερον: Καλά κύριε μπουμπούκι, εσύ με ποιόν είσαι; Με τον Παπαγεωργίου ή με τους εργαζόμενους; Αν είσαι με τον Παπαγεωργίου γιατί τον καρφώνεις; Κι αν είσαι με τους εργαζόμενους γιατί ρίχνεις το γάντι στους υπεύθυνους του antigold; Γιατί δεν το δημοσιεύεις εσύ, κ. ηθικολόγε; (Μπουμπούκι ο τριαντάφυλλος εεε;;; έχετε αντίρρηση;).
    Κι εδώ που τα λέμε, τι γράμμα είναι αυτό; Είναι κάπου δημοσιευμένο; Κι αν όχι πως το βρήκες; Σου το έδωσε ο … συγγραφέας να το περιφέρεις στα blogs; Αν ήθελε να το δημοσιεύσει, μπορούσε να το κάνει κι ο ίδιος. Τον ρώτησες; Δεν σκέφτηκες τις … νομικές συνέπειες;
    Ρωτάω αφελώς ο δυστυχισμένος γιατί μένω Αθήνα και δεν ξέρω καλά πρόσωπα και πράγματα.
    Τρίτον και φαρμακερότερον: Φίλε μπουμπούκι, ειλικρινά δεν ξέρω αν είσαι μια ακόμα περσόνα του παλιόφιλου του stinkyfart. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Μια φορά εγώ την ίδια οσμή πιάνω, έτσι αμυδρά. Και δεν την σκεπάζουν τα αιθέρια τριανταφυλλόλαδα…

    Yannis Βakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  5. Συγνώμη, πάνω στη βιασύνη μου, αντί για κυάνιο έγραψα αρσενικό. Ξαναστέλνω το διορθωμένο σχόλιο
    Για το σχόλιο του stinker και την (χειρουργική) ‘επέμβαση’ του αξιότιμου κ. Σκαρπέλη (Όπως λέμε ‘Αμάν Σκαρπέλα’!! (κλητική):
    Ορίστε διθύραμβος της λογικής, της επιστήμης και της ειλικρίνειας. Έρχονται δίπλα στο σπίτι σου, – εκεί που τα παιδιά σου παίζουν, τρώνε, πίνουν νερό, αναπνέουν – και σκορπίζουν κυάνιο. Αντί να τους πάρεις αμέσως στο κυνήγι, τι επιβάλλεται να κάνεις;
    (Συμφώνως προς τα διεθνώς καθιερωμένα, μας ενημερώνει ο σοφός μας δάσκαλος). Να περιμένεις να γεμίσει ο τόπος καλά – καλά φαρμάκι, να φωνάξεις τον ειδικό επιστήμονα, να τον πληρώσεις, να περιμένεις 2 – 3 μήνες να κάνει τις μετρήσεις (και να τρέμει η ψυχή σου για το κατά πόσο είναι τίμιος), μετά να περιμένεις να γράψει και να δημοσιεύσει – τι?! Τα πασίγνωστα και αυτονόητα?? – δηλαδή κανά χρόνο ακόμα – και τότε, που θάχεις πια ρουφήξει το κυάνιο, ν’ αρχίσεις να φωνάζεις.
    Κι όλα αυτά, τελείως έξω από όλους τους νόμους, αλλά και την κοινή λογική (Σε τι ωραίο πολιτικό σύστημα ζούμε)…
    Σοφόν και έξυπνον ω! μεγάλε Σκαρπέλα (είπαμε, κλητική). Τα συγχαρητήριά μου ειδικέ επιστήμον (Πάλι κλητική).
    Με κάτι τέτοια, ώρες – ώρες ντρέπομαι για το δίπλωμά μου
    Άντε stinky! Και βαρέα πυροβόλα μας έφερες! Ποιος στη χάρη σου (άμοιρε)!

    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  6. κε Μπακόπουλε,
    ήμουν εργαζόμενος στα μεταλλεία Κασσάνδρας και η επιστολή που αναφέρομαι ΄στάλθηκε απο το Τ.παπαγεωργίου ( χειρόγραφη ) μετά την απεργία μας το 2000 με σαφή κατηγορία προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι τα έπιασαν απο την εταιρεία για να πουλήσουν τους αγώνες μας.
    Ξεχνάει όμως ο Τ.Π. ότι στόχος της απεργίας εκείνης δεν ήταν να κλείσουν τα Μεταλλέια ( όπως ο ίδιος ήθελε ) αλλά να δοθεί λύση μόνιμης απασχόλησης όλων μας όπως και τελικά έγινε μετά πο ένα μήνα απεργίας .
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΛΟΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΓΡΑΦΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
    Και κάτι ακόμα :Ναι τα παιδιά μας παίζουν εδώ όπως παίζαμε και εμείς σαν παιδιά και δεν είχαμε όυτε έχουμε προβλήματα , οπότε πάρτε τους καθηγητάδες σας και τις χοντρές κοιλιές σας και πάτε να βοηθήσετε κάποιους άλλους που ούτε και αυτοι σας χρειάζονυαι.
    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΙΕΣ.

    • Tριαντάφυλλε, τώρα κατάλαβα για τι πράγμα μιλάς…

      Απ’ότι θυμάμαι ήτανε τέλος του 2000, γύρω στα Χριστούγεννα (διόρθωσέ με όπου κάνω λάθος) και η εταιρεία (η TVX) είχε απειλήσει να απολύσει εργαζόμενους. Εσείς ξεκινήσατε απεργία για να μη γίνουν απολύσεις και πολύ καλά κάνατε και οι συνδικαλιστές σας πήγαν κι έκαναν μια τουλάχιστον περίεργη συμφωνία με την εταιρεία, με την οποία σας έβαλαν να δουλεύετε περισσότερες ώρες και Κυριακές με τα ίδια λεφτά!

      Η εταιρεία τότε ανακοίνωνε θριαμβευτικά στους μετόχους της ότι “πέτυχε διπλασιασμό της παραγωγής χωρίς αύξηση του εργατικού κόστους”!!! Αυτός ήταν και ο αρχικός της στόχος βέβαια…
      Η επιστολή στην οποία αναφέρεσαι κατηγορεί ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ότι δεν προστάτευσαν τα συμφέροντά σας και υπέκυψαν πολύ εύκολα στον εκβιασμό της εταιρείας.

      Εμείς δεν την έχουμε την επιστολή, αλλά αν την έχεις εσύ στείλτην μας σε παρακαλώ για να τη δημοσιεύσουμε. Χάρη θα μας κάνεις.

      Μερικούς μήνες αργότερα (πάλι διόρθωσέ με αν κάνω λάθος), οι εργαζόμενοι κατέβηκαν ξανά σε επαναλαμβανόμενες απεργίες κατηγορώντας την εταιρεία ότι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων είναι ελλιπή και ότι “με τους ξέφρενους ρυθμούς εξόρυξης είναι αδύνατη η σωστή στήριξη του μεταλλείου”. http://antigoldgr.org/blog/2002/09/15/tvxterror/

      Η TVX τότε δεν είχε άλλη ενεργή δραστηριότητα και κοίταζε ν’αρπάξει ότι μπορεί γιατί από αυτό το ένα μεταλλείο έπρεπε να βγουν οι χοντροί μισθοί της διοίκησης και κέρδη για τους μετόχους. Εσάς θα κοιτούσαν;

      Τριαντάφυλλε, ποτέ δεν είμασταν και δεν είμαστε κατά των εργαζομένων. Όμως εδώ δεν μιλάμε πια για το ένα μεταλλείο του Μαντέμ Λάκκου ή της Μαύρης Πέτρας, μιλάμε για ένα κολοσσιαίο σχέδιο που αφορά όλη την περιοχή. Και έχει λόγο όλη η περιοχή.

  7. Όπως είπα και πριν με τον Μοράν, γιατί δε μένετε στις, σίγουρα προσεκτικές, συγκαταβατικές και συμφιλιωτικές δικές σας συζητήσεις με τους εργαζόμενους?
    Ο μπακόπουλος σίγουρα δε σας κάνει καλό, ούτε ο τριανταφυλλίδης.
    Είδατε όταν ρώτησα τον πρώτο για το νερό? δεν ήξερε να μου πει ούτε ποιο ινστιτούτο είναι αρμόδιο να ασχοληθεί. Και ακόμα χειρότερα μου αράδιασε όλα τα απίθανα εκτός από το μόνο πιθανά αρμόδιο.

  8. Sonicdor, Τριαντάφυλλε
    Καταργήσατε στην πράξη, με συμφωνίες με τον εργοδότη σας το 40 ώρο εργασίας στο Ορυχείο που από το 1870 είχε εφαρμοστεί το 5 μερο σε παγκόσμια πρωτοτυπία και έχετε το θάρρος η θράσος να κατηγορείτε τους συνομιλητές . Ντροπή στους πρώην συνάδελφους μας

  9. Δηλαδή μιλάμε για σκαστές περίπτωσης παραβίασης άρθρων του Συντάγματος και Νόμων του Κράτους , κανονισμών της Ε.Ε. και υπάρχουν «άνθρωποι» που με ψευδώνυμα και ανώνυμα εδώ μας κάνουν μαθήματα ηθικής και αξίας .Ντροπή σας «Κύριοι»

    • Οι ΦΙΛΟΙ μας μόνο καλό μας κάνουν.
      Τις επικοινωνιακές σας τακτικές και το γλυκομίλητο υφάκι να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας. Έχετε συνηθίσει τόσο πολύ να φοράτε μάσκες που έχετε ξεχάσει τι υπάρχει από κάτω.
      Δεν τις χρειαζόμαστε τις συμβουλές σας. Δεν θέλουμε να γίνουμε διπλωμάτες, απρόσωποι, γλυκομίλητοι υποκριτές.
      Εμείς ευτυχώς δεν σπουδάσαμε “επικοινωνία”, έχουμε διαφορετική προσωπικότητα ο καθένας και θα εκφραζόμαστε όπως θέλει κι όπως νιώθει ο καθένας.

  10. Προς Μπουμπούκι:
    Βρε, βρε, βρε, καλώς τον stinky!
    Και μου τόλεγε ο ξάδερφός μου ο ψυχίατρος! «Ας τους να μιλάνε. Θα προδοθούνε μόνοι τους»!
    Παρακαλώ εξήγησέ μου δυο πράγματα.
    Πρώτον. Εντάξει, εγώ είμαι γραφειοκράτης με χοντρή κοιλιά (καμάρι μου)! Και είμαι και βολεμένος (και γι’ αυτό καμαρώνω, στα 65 μου). Και έστω πως αποφάσισα να γράφω σ’ αυτό το blog, που δεν έχω – λέει – καμιά δουλειά! Και έστω ότι κάνω κακό στο antigold! Πολύ κακό υποθέτω, έτσι που σφάζεσαι να με σταματήσεις. Ας τα υποθέσουμε όλα αυτά.
    Εσύ, ρε κορόιδο, γιατί σκίζεσαι να με διώξεις; Συμπονάς τα παιδιά του antigold και το κρατάς κρυφό, ε, μπαγασάκο?? Τόξερα εγώ ότι τους έχεις κρυφή λατρεία! Για πες μου, τη βρίσκεις στο blog? Ωραία δεν είναι? Που να βρεις αλλού τζάμπα μαστίγωμα, πονηρέ!!
    Δεύτερον. Σε παρακαλώ, σε ικετεύω, σε εκλιπαρώ, πες, το μυστικό!! Ποιο ινστιτούτο??! Ποιο είναι αυτό που δεν το ξέρω εγώ, που ασχολούμαι με ερευνητικά προγράμματα από το ’75???! Αν δε μου το πεις, θα σαλτάρω απ’ τον ιστό του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, στη ζωή μου τ’ ορκίζομαι και θα τόχεις κρίμα στο λαιμό σου!!!!

    Θα μου πείτε, εσύ φταις ρε μακάκα, που πας και του μιλάς σοβαρά. Σωστότατο!!!
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  11. Υποτίθεται ότι κάποιος κάνει ένα μπλογκ για να συζητήσει. Οι αναγνώστες ας κρίνουν ποιος πραγματικά ανταποκρίνεται σ’αυτό το δύσκολο έργο, όταν έχει απέναντι τόσο φανατισμό.
    Θα σας πω τι μου κάνει εντύπωση όμως, πώς συμπίπτει τόσο πολύ σήμερα ένας παλιός πρώην εργαζόμενος που γνωρίζει μάλιστα και την ιστορία του μεταλλείου από το 1870, με έναν πιο νέο πρώην διευθυντή χρυσωρυχείου που φωνάζουν σήμερα εν χορώ που πάει το κυάνιο οεο. Περιττό να πω ότι εκείνοι γνωρίζουν πιο καλά από μένα, ας μην υποκρίνονται.
    Είμαι περίεργος αν πω ότι θέλω να μάθω τι τους έκανε να φτάσουν μέχρι εδώ? Εγώ έχω τα αυτιά ανοιχτά και μπορεί στο τέλος να τους δώσω δίκιο, δε με εμποδίζει ο εργοδότης.
    Μπακόπουλε ευχαριστώ που μου μιλάς.
    Ινστιτούτο Βιολογίας. Σε άλλο ποστ θα βρεις περί βιοτεχνολογίας του κυανίου.

  12. αντιγραφω…….
    “Ακριβά, πανάκριβα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, όχι για μέτρα προστασίας και υλοποίηση στοιχειωδών υποδομών, αλλά για τη διαχρονική και δικομματική απραξία στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η διαχείριση των πάσης φύσεως αποβλήτων ή η εφαρμογή ελάχιστων κανόνων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η Συνθήκη της Λισσαβώνας, η οποία ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2009, προβλέπει διαδικασίες εξπρές όταν το κράτος – μέλος δεν συμμορφώνεται με την πρώτη καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δεύτερη καταδίκη σημαίνει καταβολή τσουχτερού κατ’ αποκοπήν προστίμου ή και ημερήσιου. Αυτά λογαριάζονται και τρέχουν από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης απόφασης μέχρι την πλήρη συμμόρφωση.

    Με τη νέα συνθήκη καταργείται η αποστολή της αιτιολογημένης γνώμης, το τελευταίο προδικαστικό στάδιο, και παραμένουν η επιστολή συμμόρφωσης και η προειδοποιητική επιστολή. Μετά κατευθείαν στο δικαστήριο. Άλλη διάταξη προβλέπει ότι όταν η συμμόρφωση με κοινοτική οδηγία γίνεται εκπρόθεσμα, το δικαστήριο στην πρώτη του απόφαση μπορεί και πάλι να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο. Ο μέχρι τώρα κανόνας στο ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν η εκπρόθεσμη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο και πάντα όταν ξεκινούσαν οι διαδικασίες παραπομπής ή μεσολαβούσε καταδίκη. Όσο για την εναρμόνιση, εξαντλούνταν σε μια κακή μετάφραση στα ελληνικά. Άρα τα ψέματα τελείωσαν. Ήδη η Ελλάδα κινείται στα χνάρια του Κουρουπητού. Ως γνωστόν, ήταν η πρώτη χώρα που πλήρωσε για την παραβίαση του περιβαλλοντικού δικαίου περιβάλλοντος κατά πώς όριζε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, διότι επί πολλά χρόνια λειτουργούσε ο σκουπιδότοπος. Έχει εισπράξει έξι τον αριθμό καταδίκες και εκκρεμεί η συμμόρφωση για κακή εφαρμογή, άρα παραβίαση.

    Από τον Οκτώβριο η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν στην επιστολή συμμόρφωσης προς το υπουργείο προειδοποιεί για την “εκτέλεση της απόφασης της 10ης Σεπτεμβρίου του 2009”, την πιο φρέσκια καταδίκη για την απουσία διαχείρισης των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, και έλλειψη χώρου διάθεσης. Μια εκκρεμότητα και πρόβλημα δημόσιας υγείας εκτός της ρύπανσης του περιβάλλοντος, που ξεκίνησε και επισήμως από το 1992 κι ακόμη βρισκόμαστε στο μηδέν. Ζητά λοιπόν να πληροφορηθεί “τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές της χώρας προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου και να διαβιβαστούν αντίγραφα των εν λόγω μέτρων”. Και επεξηγεί… για να αποφευχθούν παρανοήσεις:

    “Όσον αφορά μέτρα που πρόκειται να ληφθούν ή συμπληρωθούν, παρακαλώ όπως οι αρχές σας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ευθύνη της Επιτροπής να παρακολουθεί την εφαρμογή του κοινοτικού Δικαίου, την εφοδιάσουν με ένα λεπτομερές σχέδιο δράσεως όσον αφορά την εφαρμογή τους καθώς και με τα κυριότερα ορόσημα (περιλαμβανομένων ενδείξεων για πρόβλεψη του προϋπολογισμού, όταν πρόκειται για μέτρα που απαιτούν οικονομικές επενδύσεις)”. Παρατίθεται ο αριθμός ανακοίνωσης της επιτροπής του 2007 για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου καθιστώντας σαφές πως η Κομισιόν υποχρεούται να διασφαλίσει είτε ότι η παράβαση “έχει πλήρως διορθωθεί είτε ότι έγινε δεύτερη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης εντός 12-24 μηνών από την πρώτη απόφαση”.

    Άρα, επειδή συμμόρφωση δεν έχει υπάρξει, ό,τι δεν έγινε σε 18 ολόκληρα χρόνια πρέπει να γίνει σε ένα με δύο χρόνια μετρώντας από την 10η Σπετεμβρίου του 2009. Διαφορετικά πρόστιμο!

  13. Όλα καλά, αλλά ένα ερώτημα παραμένει στον αέρα και σιγή ιχθύος επικρατεί…
    Που πάει το κυάνιο;
    Τι ποσοστό του γίνεται υδροκυάνιο; Πόσο εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα;
    Πόσο κυάνιο μένει στο απεμπλουτισμένο μετάλλευμα; Στις λάκκες δηλαδή; Τι γίνεται με το PH του υπολείμματος;
    Τα επιστημονικά αστέρια που κάνουν τους Γερμανούς, δεν ξέρουν ότι το φυσικώς υπάρχον αρσενικό, με την παρουσία κυανίου ελευθερώνεται σαν τρελλό και πάει περίπατο όπου το οδηγήσουν οι φυσικές διεργασίες;

    Αν τα αστέρια της επιστήμης βρήκαν τον τρόπο να χωρίζουν το κυάνιο σε άνθρακα για να μεγαλώνουν τα δένδρα και άζωτο για υγιεινά λιπάσματα, ας λάβουν τον κόπο να ενημερώσουν και εμάς τους αδαείς για να μας βγάλουν από τα σκότη μας.

    Η διεθνής εμπειρία λέει ότι αυτές οι διεργασίες του κυανίου στην μεταλλευτική, είναι πολύ απλά εγκληματικές. Ας αποδείξει ο κος επιστήμων με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά ότι η μέθοδος είναι ασφαλής και αποδεκτή, αντί να λέει στον Τριανταφυλλίδη να αποδείξει ότι οι ελέφαντες είναι ελέφαντες.. Δεν το κάνει διότι ξέρει ότι θα υποστεί το ρεζιλίκι της ζωής του.
    Όταν κάποιος λέει τέτοιες χοντράδες, όπως τα περί ασφαλούς μεθόδου χρήσεως κυανίου, δύο εξηγήσεις υπάρχουν. 1. Δεν ξέρει τι λέει. 2. Τα έχει αρπάξει και λέει συνειδητά ψέμματα.
    Το δεύτερο είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο. Ο κοσμάκης που θέλει μεροκάματο και θέλει μεταλλεία με κυάνιο, είναι στην εξήγηση 1. Ο “επιστήμων” που θέλει μεταλλεία με κυάνιο, είναι στην εξήγηση 2. Το όρκο που έδωσε κάποτε, όταν του δίνανε πτυχίο, τον ξεπούλησε κανονικά.

    • Προς Γρηγόρη,

      Παρακολουθώ από καιρό το τι λέγεται στο εν λόγω blog, λόγω επιστημονικής ενασχόλησης και περιέργειας.

      Μπορείς σε παρακαλώ να μου δώσεις βιβλιογραφικές αναφορές ή άρθρα που να υποστηρίζουν “ότι το φυσικώς υπάρχον αρσενικό, με την παρουσία κυανίου ελευθερώνεται σαν τρελλό και πάει περίπατο όπου το οδηγήσουν οι φυσικές διεργασίες”.

      Περιμένω εναγωνίως για την απάντησή σου.

      • Αγαπητέ Γρηγόρη,

        Έχουν ήδη περάσει δύο μέρες από τότε που σου ζήτησα να μου στείλεις τις βιβλιογραφικές αναφορές ή τα άρθρα, που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς σου, ότι το φυσικώς υπάρχον αρσενικό ελευθερώνεται με την παρουσία κυανίου κλπ. και δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση.

        Θα περιμένω και αύριο και μετά θα επανέλθω.

  14. Η διεθνής εμπειρία λέει ότι αυτές οι διεργασίες του κυανίου στην μεταλλευτική, εφαρμόζονται σε όλες τις χρυσοπαραγωγούς χώρες του κόσμου και μεταξύ αυτών και στους γείτονές μας ανεπτυγμένους υπερευαίσθητους για το περιβάλλον και καραπράσινους ευρωπαίους όχι της σημερινής ΕΕ της διεύρυνσης, αλλά της παλιάς ΕΕ των 12 μόνο. Τα λοιπά για τρελά αρσενικά (τι άλλο θα διαβάσω), όρκους και ελέφαντες είναι όντως χοντράδες. Και καλά εμείς να μη κάνουμε τους γερμανούς. Οι γερμανοί (Degussa AG) όμως είναι καλό να παράγουν το κυάνιο? Kαι αν είναι τόσο κακό γιατί το χρησιμοποιούν οι σουηδοί (Boliden)? Και όχι μόνο η μεταλλευτική αλλά και η υπόλοιπη χημική βιομηχανία και τα πλαστικά?

  15. Το θέμα δεν είναι αν χρησιμοποιούν κυάνιο, αλλά το ζήτημα είναι πώς το χρησιμοποιούν, σε τι ποσότητες και τι το κάνουν μετά.

    Δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ βιομηχανία που να κάνει αυτό που κάνει η μεταλλευτική, που καταχρηστικώς ονομάζεται “μεταλλευτική” γιατί είναι καθαρά ΧΗΜΙΚΗ. Και για τα απόβλητα της χημικής βιομηχανίας ισχύουν εντελώς άλλοι κανόνες και προδιαγραφές από αυτά που ισχύουν για τη μεταλλευτική. Εσείς έχετε καταφέρει να βάλετε τα απόβλητα του εμπλουτισμού και της μεταλλουργίας να καλύπτονται από την ίδια οδηγία με τα μπάζα και τα στείρα, ονομάζοντας τα όλα “μεταλλευτικά”!

    Δεν υπάρχει καμμία άλλη βιομηχανία που να (της επιτρέπεται να) απορρίπτει στο περιβάλλον εκατομμύρια τόνους στερεών κυανιούχων αποβλήτων (χώρια τα υγρά) και να περιμένει να αποσυντεθούν …στο φώς του ήλιου. ΚΑΜΜΙΑ! Αυτή είναι επιεικώς τριτοκοσμική διαχείριση αποβλήτων και αυτός είναι ο λόγος που το κυάνιο στη “μεταλλευτική” προκαλεί αντιδράσεις ενώ στις άλλες βιομηχανίες όχι.

    Το τι γίνεται στα μέρη μας το είπε καθαρά ο Γρηγόρης:
    Το κυάνιο καταλήγει στα απόβλητα δηλαδή στο Καρακόλι.
    Το Καρακόλι δεν έχει κανενός είδους επίστρωση του πυθμένα.
    Τα απόβλητα είναι τίγκα στο αρσενικό γιατί εμπεριέχει όλον τον αρσενοπυρίτη ο οποίος δεν διαχωρίζεται ως εκμεταλλεύσιμο συμπύκνωμα.
    Το κυάνιο κινητοποιεί το αρσενικό το οποίο πάει όπου το οδηγήσει η φύση.

  16. Προσπαθώ να σε παρακολουθήσω βρε αντιγκολντ
    Δηλαδή λες ότι η χημική βιομηχανία έχει πιο αυστηρά όρια για το κυάνιο από ότι η μεταλλευτική? Μήπως ξεχνάς ότι τα όρια για απόρριψη σε υδάτινους αποδέκτες δεν αλλάζουν ανάλογα με την προέλευση του ρύπου? Μήπως ξεχνάς ότι με την κατάπτυστη ΚΥΑ μπαίνουν όρια και διαδικασίες διαχείρισης και στις εγκαταστάσεις αποβλήτων των μεταλλείων που μέχρι τώρα δεν υπήρχε τίποτα?
    Δηλαδή αμφισβητείς ότι το κυάνιο είναι αποδομήσιμο στη φύση? Εκεί είναι το ποστ μου, δεν το έσβησες. Ηταν τυχαίες αναφορές που βρηκα σε 5 λεπτά.
    Δηλαδή τα κυανιούχα που πετάνε οι άλλες βιομηχανίες είναι πιο λίγα?
    Δηλαδή το αρσενικό δεν είναι δεσμευμένο στον αρσενοπυρίτη? Δηλαδή με το κυάνιο που προσθέτουν στον εμπλουτισμό καταστρέφουν τον αρσενοπυρίτη? Και με την ίδια λογική γιατί δεν καταστρέφεται και ο σιδηροπυρίτης και οποιοδήποτε άλλο μεταλλοφόρο ορυκτό εφόσον το μέταλλο που περιέχει δυνητικά συμπλοκοποιείται από το κυάνιο? Και πώς δεν εξαφανίζονται τόσα χρόνια μόνοι τους οι στοκαρισμένοι αρσενοπυρίτες? Ασε που διαφωνώ ότι είναι απόβλητα αλλά τι να λέμε τώρα, η χημεία έγινε λάστιχο.

    • Κουκουρούκου…

      Το ότι η ΕΠΙΤΗΡΩ της οποίας τα αποτελέσματα θεωρούνται έγκυρα, βρήκε ότι τα απόβλητα του εμπλουτισμού εκχυλίζουν αρσενικό – και μάλιστα τέτοιες ποσότητες ώστε να κατατάσσονται στα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ αποβλητα – δεν φαντάζομαι να σου λέει τίποτα…

      Εσύ το χαβά σου. Σύννεφα καπνού για να θολώσεις την εικόνα. Ότι να ‘ναι… όπως έγινε και με τα νερά, όπως έγινε και με τους νόμους… Άσχετα links από αναζητήσεις του πενταλέπτου, για πιλοτικά προγράμματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πανάσχετες ερωτήσεις “χημείας”, που “ακούγονται” σοβαρές στον ανίδεο και που υποτίθεται ότι εγώ πρέπει να φάω τις ώρες μου για να απαντήσω. Και γιατί; για να αποδείξω αυτά που είναι ήδη γνωστά…

      Εσένα μπορεί να σ’έχουνε βάλει για να μου τρως το χρόνο, αλλά εγώ έχω καλύτερα πράγματα να κάνω. Άντε γεια, πάω έξω ν’αναπνεύσω.

  17. Προ; stinkycrap ή sonicpipi ή … ή.. καλά, άσε τώρα…
    (Όχι μόνο σου μιλάω, αλλά είμαι θαυμαστής σου)
    Έχεις την καλοσύνη να μου εξηγήσεις με ποιά ακριβώς επιστημονική μέθοδο θα μετρήσουν οι … βιολόγοι την έκταση της ρύπανσης πχ από κυάνιο στο … χώμα? Ρωτάω το πιό απλό, γιατί (δεν το γράφω για σένα αλλά για να κάνω … κακό στούς φίλους μου) όταν στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ θέλουν να κάνουν στοιχειομετρία, οι ακριβέστερες μετρήσεις γίνονται με μεθόδους φυσικής (Φθορισμός ακτίνων χ, διάχυση ακτίνων χ, εκπομπή ακτίνων χ και γ επαγόμενη από βομβαρδισμό σωματιδίων κλπ).
    Ακόμα υπάρχουν τα είδικά μικροσκόπια, όπως το Transmission Electron Microscope, Atomic Force Microscope και διάφορες άλλες μέθοδοι μεγάλης ακρίβειας.
    Μπαινοβγαίνω στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ πολλά χρόνια, από φοιτητής. Όλα τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα γίνονται από κοινοπραξίες με 7 ως 10 εταίρους από Ελλάδα και άλλες χώρες. Η δύναμη του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ είναι ακριβώς οι συνεργασίες του Αυτές ακριβώς θέλησε να διαλύσει ο σοβαρός άντρας και άξιος υπουργός Κώστας Χατζηδάκης, μαζί με τον άλλο ισάξιο συνεργάτη του, τον κ. Τσαλίδη, Γενικόν Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Δοξάστε τους!!)
    Αυτόν που έταζε δεκάδες (!) ερευνητικά κέντρα στην Β. Ελλάδα!! Και αυτό εξηγεί και τη μανία των ιδιωτικών εταιρειών και των διάφορων παπαγάλλων τους εναντίον του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και του ΕΙΕ.
    Μιλάμε για πολύ μεγάλο πακέτο …
    Αυτά για τους φίλους, έτσι, για να τους κάνω κακό.
    Όσο για σένα stinky, το μόνο που κατάφερες είναι να γίνεις περίγελο στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Κι αυτό θα γίνεται κάθε φορά που θα περιφέρεις ξενδιάντροπα την αγραμματωσύνη σου
    ΥΓ Επειδή χάλασε ο υπολογιστής μου θα αργώ λίγο να απαντάω σε όλες τις παπαρολογίες του stinkyfart
    Sorry!!
    yannis bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  18. And I thought I gave you enough rope…
    Καλώς το παιδί με το ρυπασμένο στόμα. Αργησες και νόμιζα ότι δε σε προλαβα από την επαπειλούμενη αυτοκτονία. Θες να μάθεις τελικά αν και πάλι θα σου συνεχίσω το μάθημα ε? Αυτό σε κράτησε στη ζωη. Μα, δεν διάβασες τι σου έγραψα στο προηγούμενο φροντιστήριο για τη βιοτεχνολογία. Εκεί οι βιολόγοι έχουν τον πρώτο λόγο. Άσε τους άλλους να μετράνε και να ξαναμετράνε ανούσιες για την κοινωνία παραμέτρους με όλα τα χαϊ τεκ παιχνιδάκια που έχετε εκεί από τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη (κρίμα που πάνε στράφι). Λύσεις τι να κάνουν με τη ρύπανση που θα βρούνε φοβάμαι ότι δεν έχουν.
    Μόλις σταματήσετε τα γελάκια λοιπόν, που είναι ανωδυνα μεταξύ σας βεβαίως, για βγάλτε να δούμε τις δουλειές σας για τα νερά, ξεκινώντας από τους βιολόγους. Ξέρουν αυτοί bioremediation, biosorption klp Έστω και κάποιου συνεργάτη σας, σε συνεργασία μαζί σας βέβαια. Και μετά θα σας πω τι να κάνετε για το νερό.
    Είδες πως σε προσέχω? Εγώ σε στρέφω στη σωστή κατεύθυνση βρε. Αλλά εσύ εκεί! Με θεωρείς κακό και κατά του Δημόκριτου.
    Σε λίγο έτσι όπως πας θα βγάλεις ότι ειμαι και εναντίον της ΓΓΕΤ!
    cut the crap

  19. Και για τον κ αντιγκολντ
    Δε σας ξέχασα! Εχω σπεσιαλ πιάτο για σας που τα γνωρίζετε εκ των προτέρων.
    η ΕΠΙΤΗΡΩ υπέβαλε τα δείγματα σε εργαστηριακές δοκιμές εκχυλισιμότητας. Και στις δοκιμές φυσικά και εκχυλίζεται αρσενικό αφού είναι κύριο συστατικό του δείγματος – Οι συνθήκες των δοκιμών ουδεμία σχέση έχουν με τις φυσικές συνθήκες στις αποθέσεις και στις λιθογομώσεις. Έχουν την έννοια του worst case scenario. Γιατί τέτοια υλικά πρέπει και μπορούμε να τα προσέχουμε.
    Επίτρεψε μου όμως να έχω τις αμφιβολίες μου κατα πόσον κατατάσσονται στα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ αποβλητα και κατά πόσον η ΕΠΙΤΗΡΩ τα κατέταξε εκεί…Ας αφήσω βέβαια τελευταίο κατά πόσον η ΕΠΙΤΗΡΩ είναι αρμόδια να κάνει τέτοιες ταξινομήσεις.
    Οταν όλα είναι ήδη γνωστά…τι τις θες τις αποδείξεις? Δικιο έχεις

  20. Προς stinkyboob
    Καλά, είσαι ιστορία! Ξεπερνάς κάθε όριο!
    Ώστε τα όρια δεν (πρέπει να) αλλάζουν ανάλογα με την προέλευση των ρύπων, εεε???
    Μπράβο λεβέντη μου, το βρήκες! Συμφωνώ απόλυτα! Τρέχα τώρα να τα πεις στα αφεντικά σου και στους πολιτικούς που έχουν στο τσεπάκι τους, γιατί, αν ξέρεις, τους νόμους στην Ελλάδα (δυστυχώς) δεν τους βγάζει το antigold!!! Πες τους λοιπόν να αλλάξουν τους νόμους για την μεταλλεία και να εφαρμόσουν τους νόμους της χημικής βιομηχανίας, να δεις βραβείο που θα σου δώσουν!!!
    Αμ το άλλο; Λέω για τις κοτσάνες που αμόλησες στο ‘‘ Που πήγε το αρσενικό … (2)’’!
    Ρε συ, δεν σου είπα; Όσο μιλάς τόσο σούργελο γίνεσαι… Βγήκαν δυο εργασίες για μια πειραματική μέθοδο κι αμέσως μας τις έφερες στη Στρατονίκη??? Ποιόν νομίζεις ότι κοροϊδεύεις, ρε επιστήμονα της συμφοράς? Τι νόμιζες, ότι μαζί σου το πήραμε το δίπλωμα???
    Για να καταλάβει κι ο κόσμος τι επιστημονάρα είσαι, μια πειραματική διαδικασία μπορεί να πάρει και 10 και 20 χρόνια μέχρι να γίνει βιομηχανική εφαρμογή, αν γίνει ποτέ! Στην πληροφορική, που οι ταχύτητες ανάπτυξης είναι ιλιγγιώδεις, το διαδίκτυο και ο παγκόσμιος ιστός χρειάστηκαν 30 χρόνια για να φτάσουν από το ARPANET,το GOPHERκαι το VERONIKA στη σημερινή τους μορφή.
    Θα σου εξομολογηθώ κάτι. Όταν στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ συζητάγαμε για εφαρμογές βακτηριδίων στην αλουμίνα, εσύ μάλλον πήγαινες βόλτα στο πάρκο με τη νταντά σου να παίξεις γκαζές με τα άλλα παιδάκια. Άσε λοιπόν το θράσος γιατί από δω δεν περνάει!
    Δεν ήμουνα ποτέ ο πιο τέλειος υποστηρικτής του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και βέβαια δεν θα απολογηθώ για επιλογές άλλων. Αλλά, άλλο αυτό κι άλλο ν’ ανοίγεις το απύλωτό σου και να πέφτουμε όλοι πρηνηδόν! Επιστημονάρα!!
    Για να σου δείξω πόσο σε αγαπάω, θα στείλω αυτό το σχόλιο στους φίλους στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ να γελάσουν λίγο κι αυτοί οι καημένοι. Λέω να το στείλω και στην εταιρεία σου, με την έκφραση της ευγνωμοσύνης όλων μας για τις πρωτοποριακές της μεθόδους. Πάει, νόμπελ θα σου δώσουνε!

    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  21. Είδες που μπήκες στο σωστό δρόμο με τις εφαρμογές βακτηριδίων στην αλουμίνα? Δε δίνεις όμως τη θεσούλα σε κάποιον πιο ειδικό να μιλήσει εδώ γιατί ομολογώ κι εγώ ότι δεν μπορώ να επικοινωνήσω με κάποιον που του λένε για φυσικές διεργασίες και μιλάει για το ARPANET,το GOPHER και……… το VERONIKA(!). Ποιο, το τραγούδι του Costello?

  22. Προς τους φίλους.
    Συγχωρείστε μου τη σποραδική συμμετοχή και την εμμονή μου με τον ανεπανάληπτο stinky-skunk!
    Αυτό το τέρας με τα 100 χέρια και τα 200 ονόματα δεν το προλαβαίνω με τίποτα. Προσπαθώ να απαντήσω σε όσα θεωρώ πιο σημαντικά.
    Στέλνω λοιπόν κάποιους συνδέσμους για το ινστιτούτο φυσικοχημείας του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ όπου αναπτύσσονται μέθοδοι αφαλάτωσης νερού, σχετικές ερευνητικές ομάδες και προγράμματα με συνεργάτες από την ΕΕ.
    Το πιο ωραίο: Συνεργασία του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ με την … Ινδία για αφαλάτωση ανακοίνωσε ο υπουργός Παπαθανασιου!!
    http://www.papathanassiou.gr/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=12
    (stinky κουνήσου! Σου τρώνε το πουλί σου!)
    Άντε ρε μπαγασάκο, μ’ έκανες να γράφω χουλιγκάνικα συνθήματα στα γεράματα …
    Οι σύνδεσμοι είναι ανενεργοί, για να μην το πάρουν για σπαμ.
    http://aop.web.auth.gr/partners.html
    http://www.chiosnews.com/cn932006825350.asp
    http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=640888&page=3

    Όσοι παρακολουθούν θα διαπιστώσουν αμέσως πόσο αμαθής και ψευταράς είναι ο κύριος!
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  23. Προς stnkytsirla
    Παρά λίγο να το ξεχάσω!
    Ασφαλώς και είναι καλό που πήρα σύνταξη. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ πριν από μένα πήρε σύνταξη η μέθοδος των βακτηριδίων στην αλουμίνα! Βλέπεις η εταιρεία (αν θυμάμαι καλά ήταν η Pechiney) δεν ενδιαφερόταν. Και γιατί να ενδιαφέρεται??? Το ηλεκτρικό ρεύμα για την ηλεκτροφόρηση το πλήρωναν τα κορόιδα οι φορολογούμενοι!!
    Γενικά δεν βρήκα εφαρμογές παγκοσμίως σε βιομηχανική κλίμακα. Μόνο εργασίες σε περιοδικά.
    Η μόνη ελπίδα να χρησιμοποιήσει η εταιρεία σου βακτηρίδια για το κυάνιο είναι να προσφέρεις εσύ μερικά κολοβακτηρίδια από το απόθεμα που χρησιμοποιείς στα posts!!
    Μεγάλε Επιστήμονα!!!
    Όσο για το πρόγραμμα ΒΕΡΟΝΙΚΑ και τη σχέση του με τον παγκόσμιο ιστό, τι να πω σ’ έναν ανεπίδεκτο?? Αν θέλεις να μάθεις, τράβα να διαβάσεις, αγράμματε…
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  24. Πολυμαθή!
    Μεγάλε Επιστήμονα!!!
    Eπiδεκτικέ!!
    Εγγράμματε…
    Πάλι τα μπέρδεψες. Δεν παράγεται με ηλεκτροφόρηση η αλουμίνα… Τράβα στο διπλανό ισνστιτούτο φυσικοχημείας να ρωτήσεις. Εκεί που σου σφύριξαν τις απαντήσεις. Και πουσαι! Μικρέ!
    Πες τους αυτή τη φορά να μη βάλουν μέσα φόρουμ συζητήσεων, περιγραφές κοινοπραξιών και υπουργικούς λόγους , αλλά δημοσιευμένα αποτελέσματα του υποτιθέμενου στον τομέα της επεξεργασίας νερού Νο.1 ερευνητικού φορέα στην Ελλάδα!!!

  25. Kαι για να μη σε σηκώνω από τη θέση σου και πάθεις κανένα σοκ στο φώς του ήλιου, βρήκα μόνος μου την απάντηση:
    http://ipta.demokritos.gr/Documents/SESL-1%20Eisagwgi%20-%20Istorika%20%5BFINAL-FINAL%5D.pdf
    να κάποιος συνάδελφός σου που ασχολήθηκε με την αφαλάτωση, αυτό όμως δε σας κάνει και Νο.1 στην Ελλάδα!

  26. Προς Neutral (Σιγά τον Neutral!) ‘‘Advocate’’.
    Καλέ μου άνθρωπε, συγνώμη που επεμβαίνω, αλλά δεν μπορώ πια, μου δημιουργείς
    επιστημονικό ενδιαφέρον!
    Αν εσύ κι ο άλλος επιστήμονας, ο Παπαντώνης (δεν έχω προσωπικά με το άτομο κι ευτυχώς πρώτη φορά τον πετυχαίνω) δεν έχετε το φιλότιμο να απαντήσετε που πάει το κυάνιο (μια απλή ερώτηση σας κάναμε) με ποιο δικαίωμα ελέγχετε τον Γρηγόρη και του ζητάτε αποδείξεις για αυτά που είπε;
    Είμαι σίγουρος ότι ο συνάδελφος ξέρει τι λέει και δεν έχει ανάγκη από υπεράσπιση. Αλλά …. Τόσο θράσος;;
    Μου έρχεται πάλι η γνωστή οσμή …
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

    • κ. Μπακόπουλε,

      Αντιπαρέρχομαι το ειρωνικό υφάκι, τα λογοπαίχνια και τις οσμές σας…

      Ποιος σας έδωσε το δικαιώμα να με θεωρείτε ότι σχετίζομαι με την εταιρεία και ποιός σας είπε ότι ελέγχω τον Γρηγόρη. Αντί να αναπτύσσεται συνωμοσιολογικά σενάρια τι πιό απλό από το να είχε απαντήσει ο Γρηγόρης, ότι η αναφορά είναι στην τάδε διεύθυνση ή να δώσει τον τίτλο του/των σχετικών άρθρου/ων. Εκτός και εάν, η απάντηση περιέχεται σε έκθεση του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και το κρατάτε ως εφτασφράγιστο κρατικό μυστικό!!!!

      Δυστυχώς, με την συμπεριφορά σας με αναγκάζεται να υποθέσω ότι είτε εσείς διοχετεύσατε την περίφημη πληροφορία στον Γρηγόρη και παρεμβαίνεται για να καλύψετε τα κενά ή ότι ο Γρηγόρης είμαι μια άλλη οβιδιακή μεταμόρφωσή σας.

  27. Προς stinky-stickypuke
    Πάλι έσκισες μεγάλε!
    Να αρχίσουμε από τα σημαντικά.
    Ομολογώ ότι για ανεπίδεκτος και αμόρφωτος, κάτι έμαθες. Άρα, με την αξία σου, προβιβάζεσαι σε ‘‘ημιμαθής’’. Συγχαρητήρια!
    Ανακάλυψες τον Μπελεσιώτη και την ηλιακή αφαλάτωση. Μπράβο άντρα! Αν έψαχνες λίγο ακόμα ίσως καταλάβαινες ότι υπάρχουν τουλάχιστον δυο ακόμα μεθοδολογίες για αφαλάτωση στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Έλα, κάνε μια προσπάθεια! Λίγο ακόμα!
    Και μια ερώτηση κρίσης: Σε ποιο ινστιτούτο λες να είναι ΚΑΙ οι άλλες δυο μέθοδοι?? Στο βιολογίας?? (Ακόμα γελάνε με τις κοτσάνες σου).
    Κι επειδή αμόλησες τις γνωστές λάσπες περί χαραμοφάηδων ερευνητών που τρώνε τα λεφτά του λαού (stinky όνομα και πράμμα), αν το δημόσιο κρατούσε τα λεφτά που χάρισε στα αφεντικά σου όταν αγόραζαν την εταιρεία ελεύθερη χρεών (βάλε και τα πρόστιμα που θα πλήρωνε για τα φουρνέλα), θα μπορούσε να δώσει κάποιο αξιοπρεπές ποσό για έρευνα για να μην γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς!! Μας έχουν ξεπεράσει οι περισσότερες από τις νέες χώρες που μπήκαν στην ΕΕ. Μας κράξανε στο NATURE!! Έγινε ρεζίλι ο Χατζιδάκης και οι σύμβουλοί του! Κι εσύ εκεί!! Στόκος!!!
    Είσαι ευτυχής. Ξεπέρασες το όριο της προκλητικότητας και μπήκες στο επάγγελμα του καραγκιοζοπαίχτη.
    Και τώρα για τις σαχλαμάρες.
    Γιατί δεν πας και εσύ μια βόλτα στο φυσικοχημείας να δεις τι θα σου … ‘‘σφυρίξουν’’! Ερώτηση κρίσης: Που χρησιμοποιείται η ηλεκτροφόρηση στην αλουμίνα; (Όχι στην .. παραγωγή της βέβαια! Αυτές τις μπαλαφάρες μόνο ένας επιστήμων στην Ελλάδα τις λέει!).
    Και μια και θάσαι εκεί, πέρνα κι από το βιολογίας. Τους τα είπα και σε περιμένουν!!(χιχιχι…)
    Τον Μπελεσιώτη άστον, μην πας! Ευτυχώς ο άνθρωπος δεν ξέρει τις τελευταίες θεωρίες σου περί … αφαλάτωσης! Αλλιώς θα δήλωνε … βιολόγος!!!
    Πολύ γέλιο, τι να σου λέω!!!
    Του φτάνει που τον ανακάλυψες και τον ανέδειξες στο blog. Τι θα έκανε χωρίς εσένα!!
    Φτάσαμε και στο γνωστό τραγούδι VERONICA!!
    Πάρε να διαβάσεις τι είναι το VERONICA στο διαδίκτυο…
    http://www.hartnell.edu/faculty/jlagier/internet/gopher.htm
    Να δω πόσο καλά τραγουδάς τώρα!
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr
    ΥΓ Πάντως, τα πρωτεία στην αφαλάτωση ποτέ δεν είπα ότι τα έχει ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Με τι προσόντα εξ άλλου;;;
    Τα πρωτεία στην αφαλάτωση τα έχεις εσύ…
    Με τη μέθοδο της γλώσσας!!
    Γ. Μπ.

  28. Προς Neutral Advocate.
    Μάλιστα! Η αλήθεια ανάποδα! Και μετά φταίω όταν μιλάω για οσμή!
    Άκουσε φίλε μου (το ξέρω ότι δεν είμαστε φίλοι αλλά το … αντιπαρέρχομαι). Πιστεύω με μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης ότι είσαι ένα ακόμα όνομα του stinky. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που σε προδίδουν, από τον τρόπο σύνταξης και τη συχνότητα λέξεων. Όσο γράφεις περισσότερα, το πράγμα θα ξεκαθαρίσει.
    Αυτό, αλλά κυρίως και το γεγονός ότι δείχνεις εξαιρετική ευαισθησία όταν εκτίθεται η εταιρεία και απόλυτη αδιαφορία για τους κατοίκους και τις καταγγελίες τους με κάνει να βγάζω τα αναπόφευκτα συμπεράσματα.
    Αν είχα μια απόρρητη πληροφορία από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ δεν θα δίσταζα να μιλήσω ανοιχτά. Το έχω αποδείξει το 1986 και ’87 και το ξέρουν πολύ καλά όσοι με γνωρίζουν, πχ ο Μιχάλης ο Τρεμόπουλος και ο Παντελής ο Σαββίδης, μια και είσαστε στη Μακεδονία. Εξ άλλου, από τότε άλλαξε ο νόμος για την ίδρυση του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ. Ο νέος νόμος (1514/85 αν θυμάμαι σωστά) διαχώρισε τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και οι πληροφορίες περί μετρήσεων ραδιενέργειας είναι πλέον της δικαιοδοσίας της ΕΕΑΕ. Δεν ξέρω αν θεωρούνται ακόμα απόρρητες. Εκτός από μετρήσεις ραδιενέργειας, όλες οι άλλες είναι ελεύθερες για το κοινό.
    Αντιπαθώ τα ψευδώνυμα και όλους όσους κινούνται στο σκοτάδι. Δεν διστάζω να λέω τη γνώμη μου. Αν θέλεις σεβασμό από μένα, δήλωσε όνομα και ιδιότητα. Αλλιώς, μου δίνεις το δικαίωμα να υποθέτω ότι νομίζω.
    Αν δεν πληρώνεσαι από την εταιρεία, δήλωσέ το ανοιχτά και επώνυμα. Οι υπεκφυγές δεν περνάνε σε μένα.
    Α, ξέχασα!
    Αν είσαι … neutral, πάρε θέση για το που πάει το κυάνιο. Ζήτα από την εταιρεία και τον Παπαντώνη να μας το πούνε. Εσύ δεν θέλεις να μάθεις; Τουλάχιστον από ‘‘επιστημονικό ενδιαφέρον’’???
    Αυτά για τώρα φίλε μου. Περιμένω τη συνέχεια.
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr
    ΥΓ Αλήθεια μια και … δεν είσαι ο stinky, ποια είναι η γνώμη σου για τις μπούρδες του περί … βιολογίας στα Στύρα???

    • Μπακόπουλε,

      Το «στρίβειν δια του αρραβώνος» το εφαρμόζεις φαίνεται συχνά!!! Μούγκα για την παροχή των βιβλιογραφικών αναφορών.

      Στην δήθεν απάντησή σου έβαλες πολλά θέματα στα οποία θα σου απαντήσω παρακάτω:
      Α) Η απαίτησή σου να σου απαντήσω μέσω του blog επώνυμα, επειδή έχεις αποφασίσει να απαντάς έτσι εσύ είναι τουλάχιστον περιέργη. Παραβιάζεις την βασική αρχή του blogging. Άλλωστε και εσύ εμφανίζεσαι και με άλλα ονόματα σε αυτό το blog, αλλά και η πλειοψηφία αυτών που γράφουν δεν γράφουν επώνυμα. Πάντως να ξέρεις ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να εμφανιστώ δημόσια και να υποστηρίξω αυτό που πιστεύω.
      Β) Δεν είμαι ο stinky, δεν έχω καμία σχέση με την εταιρεία και από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι εμφανίζομαι από επιστημονικό ενδιαφέρον και ζητούσα να μάθω βιβλιογραφικές αναγορές για ορισμένα καινοφανή πράγματα που γράφτηκαν σε αυτό το blog.
      Γ) Επειδή, από ότι διάβασα σε αυτό το blog έχεις συνταξιοδοτηθεί από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και συνεπώς έχεις άφθονο χρόνο να εντρυφήσεις και στα μεταλλευτικά/μεταλλουργικά θέματα και να αντιληφθείς για το τι γίνεται το κυάνιο στο Στρατώνι διάβασε το παρακάτω βιβλίο και θα σου λυθούν όλες οι απορίες:
      Handbook of flotation reagents
      Chemistry, Theory and Practice
      Flotation of Sulphides Ores
      by Srdjan M. Bulatovic
      Publisher Elsevier Volume 1
      ISBN-13:978-0-444-53029-5

      Αν και μετά την ανάγνωση του παραπάνω βιβλίου έχεις απορίες, είμαι στη διάθεσή σου να σου τις λύσω. Όπως κατάλαβες κατέχω τη γνώση και δεν αερολογώ. Η μακροχρόνια εμπειρία μου σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν μου επιτρέπει κάτι τέτοιο. Καταλάβες λοιπόν ότι είμαι πανεπιστημιακός και όλα τα συνωμοσιολογικά σενάριά σου καταρρίφτηκαν.

      Επειδή ο Γρηγόρης, το alter ego σου, δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αυτά που του ζήτησα μπορώ να ισχυριστώ ότι αυτό που έγραψε περί κινητητικότητας του κυανίου κλπ είναι μια μπούρδα μεγατόνων!!!!

      Δεν πρόκειται να συνεχίσω τον «διάλογο» μαζύ σου, γιατί εάν πρόσεξες ο τρόπος γραφής μου είναι τελείως διαφορετικός από τον δικό σου. Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος και δεν μπορώ να τον σπαταλώ για να δίνω απαντήσεις σε εξυπνακίστικες ερωτήσεις και σε ειρωνικά σχόλια.

      • Το βρήκα το περίφημο βιβλίο (να’ναι καλά το Google: http://books.google.gr/books?id=NgXJUiYknNoC&printsec=frontcover&source=gbs_v2_summary_r&cad=0#v=onepage&q=&f=false) αλλά δεν μου λύθηκε ΚΑΜΜΙΑ απορία για το τί γίνεται το κυάνιο στο Στρατώνι! Γιατί μας το προτείνατε, για να μάθουμε πώς γίνεται η επίπλευση;

        Το βιβλίο είναι μια λεπτομερής καταγραφή των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται (κατηγοριοποίηση- ιδιότητες- τρόπος δράσης- αλληλεπίδραση- ποιο αντιδραστήριο για ποιο τύπο μεταλλεύματος- πώς επιτυγχάνεται καλύτερη ανάκτηση κλπ). Δεν λέει τίποτα για τα θέματα που τέθηκαν εδώ: ούτε κουβέντα για το αρσενικό, ούτε λέξη για το γίνεται με το κυάνιο μετά τον εμπλουτισμό. Εκτός κι αν, κατά σατανική σύμπτωση, τα συγκεκριμένα αποσπάσματα που μας ενδιαφέρουν βρίσκονται στις σελίδες που δεν είναι διαθέσιμες!

        Επειδή όμως εδώ μιλάμε για ένα συγκεκριμένο μεταλλείο και όχι γενικώς και αορίστως, δεν υπάρχει λόγος να χαθούμε στη βιβλιογραφία. Αντιγράφουμε λοιπόν μερικά αποσπάσματα σχετικά με το κυάνιο και το αρσενικό στα απόβλητα (αδρομερή-υδρομερή) του εμπλουτισμου των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το εγχειρίδιο:
        ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ (Α.Ε.Ε.Χ.Π.&.Λ.- ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ). Τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ υπογράφουν οι Βασ. Χαλκιάς, χημικός μηχανικός και Γ. Μπιμπίλας, υπεύθυνος των Μεταλλείων Κασσάνδρας επί δεκαετίες.

        Σελ. 33: ΑΠΟΚΥΑΝΩΣΗ ΑΠΟΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

        “Λόγω της μεγάλης τοξικότητας των κυανιούχων απαγορεύεται να απορριφθούν κυανιούχα απόνερα σε φυσικούς αποδέκτες ή να αποθηκευτούν ελεύθερα σε σωρούς κυανιούχα απορρίμματα. Συνεπώς πριν αυτά απορριθούν θα πρέπει να απαλλαγούν από το κυάνιο και να απορριφθούν με μια μέγιστη συγκέντρωση που ορίζεται από τους νόμους του κράτους. Στην Ελλάδα τα ανώτατα επιτρεπτά όρια είναι 0.1 ppm στα απόνερα. Για να πετύχουμε τις τιμές αυτές υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι επεξεργασίας απονέρων, οι σπουδεότερες από αυτές φαίνονται συνοπτικά στον πίνακα…
        Λεπτομέρειες των μεθόδων μπορεί να αντλήσει κανείς από ειδική βιβλιογραφία, όπως DEGUSSA- INFORMATIONSSCHRIFT DES G.B. CHEMIE/CHAT. CYANIDENTGIFTUNG κλπ.”.

        OMΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ Η ΑΛΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ!!!!!

        Σελ. 309: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

        “Οπως το CN έτσι και το As είναι ένα από τα πιο βλαπτικά στοιχεία που μπορεί να αποβληθούν είτε στο νερό είτε στην ατμόσφαιρα. Το μέγιστο επιτρεπτό όριο που μπορεί να αποβληθεί σε ένα υδάτινο αποδέκτη είναι 0.01mg/l νερού, ενό στο πόσιμο νερό το μέγιστο επιτρεπτό όριο είναι 0.01mg/l νερού. Είναι προφανές ότι απόνερα που περιέχουν συγκεντρωσεις μεγαλύτερες απο αυτές πρέπει να επεξεργάζονται προηγουμένως για απομάκρυνση του As.

        Tα αρσενικούχα ιζήματα πρέπει να αποθηκεύονται σε αποθήκες υδατοστεγανού πυθμένα, πριν δε από την έναρξη της αποθήκευσης θα πρέπει ο στεγανός πυθμένας να καλύπτεται με στρώμα Ca(OH)2 πάχους 15-20 εκ. Με Ca(OH)2 θα πρέπει να καλύπτεται και το αρσενικούχο ίζημα πριν αυτό σκεπαστεί με αδιαπέρατο στρώμα από αργιλόχωμα.

        Ακόμα τα ιζήματα πρέπει κατά την αποθήκευσή τους να αναμιγνύονται με αρκετή ποσότητα υδρασβέστου ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μείωσης της αλκαλικότητας. Οι αποθήκες αρσενικούχων ιζημάτων πρέπει να βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, από υδραγωγεία, αγωγούς μεταφοράς νερού και να μη γειτνιάζουν με υδροφόρους ορίζοντες”.

        Καμμία μέθοδος απομάκρυνσης του αρσενικού δεν χρησιμοποιείται στο Στρατώνι. Σύμφωνα με την ΜΠΕ Μαύρων Πετρών και την 2η Τεχνική Έκθεση της ΕΠΙΤΗΡΩ (ΠΙΝ. 4), το τέλμα επίπλευσης περιέχει 2,56% αρσενικό. Το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη που είναι στοκαρισμένο εδώ και 20 χρόνια στον κάμπο της Ολυμπιάδας περιέχει 12% αρσενικό!

        Φυσικά η “λίμνη” απόθεσης του συνόλου των αποβλήτων εμπλουτισμού του Στρατωνίου, το Καρακόλι, ούτε υδατοστεγανό πυθμένα έχει, ούτε ο “στεγανός” πυθμένας” καλύπτεται με στρώμα Ca(OH)2 και αδιαπέραστο στρώμα από αργιλόχωμα. Τα ίδια και στην Ολυμπιάδα. Μέρος από αυτό το υπέροχο τέλμα αποβλήτων χρησιμοποιείται ως “αδρανές” υλικό για τη λιθογόμωση των στοών κάτω από τη Στρατονίκη!!!

        Αφού λοιπόν είστε “neutral” (!), “πανεπιστημιακός, με μακροχρόνια εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό” και “κατέχετε τη γνώση”, περιμένουμε να ξοδέψετε λίγο από τον “πολύτιμο χρόνο” σας για να μας πειτε τι συμβαίνει εδώ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΕΔΩ!

  29. Πριν προλάβει να αλαλάξει ο stinky, εξηγώ ότι όταν έγραψα ‘βιολογία στα Στύρα’, εννοούσα το ινστιτούτο βιολογίας του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και όχι την επιστήμη της βιολογίας γενικά. Η δομή του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ είναι τέτοια ώστε τα ινστιτούτα βιολογίας, φυσικοχημείας και επιστήμης υλικών συνεργάζονται για να αποφύγουν την κατασπατάληση κρατικών πόρων. Τα εργαστήρια δεν χρειάζεται να στηθούν χωριστά σε κάθε ινστιτούτο. Πολλές φορές φτάνει ένα εργαστήριο να εξυπηρετήσει 2 ή και 3 ινστιτούτα.
    Αυτή ακριβώς τη δυνατότητα συνεργασίας θα διαλύσει ο οποιοσδήποτε ”ανασχηματισμός” τύπου Χατζηδάκη.
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  30. Εγώ βρήκα μόνος μου την απάντηση στο ερώτημά μου. Ο κύριος επώνυμος από το Δημόκριτο ας συνεχίσει την ένδοξη πορεία του. Είμαι ο τελευταίος που θα τον εμποδίσω ή θα του υποδείξω το δρόμο. Άλλωστε, είμαι μόνο ένας ταπεινός ανώνυμος.

  31. Βλέπω ότι είχα την τιμή να δεχθώ ερωτήματα, εξειδικευμένα σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα που ανέφερα, σχετικά με την αυξημένη κινητικότητα του αρσενικού σε συνθήκες παρουσίας κυανίου.
    Γνωρίζει ο Neutral Advocate ότι η άποψή μου αυτή, δεν εκόμισε γλαύκαν εις Αθήνας.
    Αισθάνομαι ότι σε όλες τις περιπτώσεις που τίθενται σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, είναι καθήκον των διαταρασσόντων το περιβαλλοντικό status quo, να αποδεικνύουν και να θεμελιώνουν ατράνταχτα την αλήθεια των λεγομένων τους.
    Όλα τα βασικά ερωτήματα που έθεσα, παρεκάμφθησαν εντέχνως.
    Τα επαναλαμβάνω, λοιπόν και είναι ΔΙΚΟ ΣΑΣ καθήκον να απαντάτε!

    Που πάει το κυάνιο;
    Τι ποσοστό του γίνεται υδροκυάνιο; Πόσο εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα;
    Πόσο κυάνιο μένει στο απεμπλουτισμένο μετάλλευμα; Στις λάκκες δηλαδή; Τι γίνεται με το PH του υπολείμματος;

    Δεν είμαι κατά των εταιρειών, είμαι υπέρ του να υπάρχουν και να δραστηριοποιούνται, να παράγουν πλούτο. Είμαι πολύ αντίθετος όμως με το να να διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο κατα τα συμφέροντά τους και σε βάρος της κοινωνίας.
    Δυστυχώς στην περίπτωση της Χαλκιδικής, έχουμε μια τέτοια άγρια περίπτωση.

  32. Επειδή εγώ σέβομαι τους συνομιλητές μου, θα απαντήσω στο Γρηγόρη και στο μη φανατικό αναγνώστη. Περιττό να τονίσω ότι έχω μεσάνυχτα ποιος είναι ο Neutral Advocate, αν και με τέτοια επιλογή ονόματος μόνο πανεπιστημιακός θα μπορούσε να ήταν.
    1)Που πάει το κυάνιο;
    Θεωρώ δεδομένο ότι αποδέχεσαι ως αξιόπιστες τις μετρήσεις που παρουσίασε ο μόνος καθ’ύλην αρμόδιος για να μιλάει για το εργοστάσιο Στρατωνίου. Επομένως, το 99% του ρύπου παραμένει στην υγρή φάση, η οποία μετά τη διαύγαση στο χώρο απόθεσης επιστρέφει στο εργοστάσιο. Εχουμε δηλαδή κλειστό κύκλωμα ως προς την υγρή φάση και δε χρειάζεται μονάδα καταστροφής του κυανίου πριν την απόρριψή της όπως θα συνέβαινε σε ένα ανοιχτό κύκλωμα.
    2) Τι ποσοστό του γίνεται υδροκυάνιο;
    0%. Αρκεί μια ματιά στα διαγράμματα σταθερότητας των ενώσεων του κυανίου και μικρή μόνο γνώση της περιοχής λειτουργίας της επίπλευσης αλλά και των συνθηκών του περιβάλλοντος απόθεσης.
    3) Πόσο εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα;
    Απαντήθηκε με το προηγούμενο. Αφού η ο Θεός να την κάνει θεωρία εδώ είναι ότι εξατμίζεται με τη μορφή υδροκυανίου.
    4) Πόσο κυάνιο μένει στο απεμπλουτισμένο μετάλλευμα;
    Απαντήθηκε από τον υπεύθυνο του εργοστασίου. Ελάχιστο.
    5) Τι γίνεται με το PH του υπολείμματος;
    Δεν ρυθμίζεται και επομένως είναι λογικό να μειωθεί. Ομως, δεν αναμένεται να έχει απομείνει κυάνιο στο τέλμα μετά από την επίδραση των φυσικών μηχανισμών αποδόμησης που ανέφερα σε προηγούμενο ποστ.

    Δεν είμαι κατά των αγωνιστών, είμαι υπέρ του να υπάρχουν και να δραστηριοποιούνται, να παράγουν όμως προτάσεις. Οχι ένα στείρο όχι σε όλα μια και μιλήσαμε για τα ωραία Στείρα της Εύβοιας. Είμαι πολύ αντίθετος όμως με το να χρησιμοποιούν και να διαστρεβλώνουν το επιστημονικό πλαίσιο κατα τα συμφέροντά τους. Αυτό αποβαίνει τελικά σε βάρος της κοινωνίας που χάνει την ευκαιρία να διεκδικήσει δίκαια αιτήματα.
    Δυστυχώς στην περίπτωση της Χαλκιδικής, έχουμε μια τέτοια καταφανή περίπτωση.

  33. Αν θέλετε τεκμηρίωση, υπάρχουν χιλιάδες εργασίες. Και είναι λάθος να λέτε ότι οι διεργασίες δεν συμβαίνουν στο περιβάλλον. Συμβαίνουν, αλλά με μικρότερη ταχύτητα αντίδρασης. Θα ήθελα επίσης να προσέξετε με τι ασχολούνται οι 2 από τους συγγραφείς από την “υπανάπτυκτη Κολομβία”.
    http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TFG-4S03049-1&_user=10&_coverDate=06%2F30%2F2008&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1200202202&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=33a37b5f1d717ddcbe7343228134cd99

  34. Προς Neutral Advocate // 7 February, 2010 at 1:41 pm
    Βρε βρε βρε… καλώς τον…
    Σίγουρα δεν είσαι ο stinky … κι αυτό φαίνεται χιλιόμετρα!
    Αλλά το αντιπαρέρχομαι.
    Έχουμε και λέμε:
    Ώστε είμαι ο Γρηγόρης, ε?
    Σύμφωνοι!
    Βλέπεις, αντιμετωπίζοντας την δυσάρεστη κατάσταση της γυμνότητας του antigold από επιχειρήματα και συμπαράσταση, επινόησα αυτή τη σατανική πλεκτάνη!! Και για να βοηθήσω ακόμα περισσότερο, δήλωσα Γρηγόρης!!!
    Βλέπεις με το κανονικό μου όνομα δεν θα με πίστευε κανείς! (Νομίζω ότι κάποιος που σου μοιάζει λίγο, είχε γράψει πολύ παλιά κάτι για στατιστικές και ότι τα ανώνυμα σχόλια εμπνέουν εμπιστοσύνη, ή κάτι τέτοιο… θυμάμαι καλά?)
    Εξ άλλου, βρήκα αυτόν τον σατανικό τρόπο να ξεπεράσω το κακό που κάνω στο antigold!
    Για ένα λυπάμαι και δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν γράφει ο Γρηγόρης την απάντησή του (Αν ήμουνα εγώ ο Γρηγόρης θα την είχες πάρει … πληρωμένη)!!
    Κατά τα άλλα,… υπομονή. Έρχεται…
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  35. Έχω πει πολλές φορές ότι ο stinky εκμεταλλεύεται την ευγένεια και την καλοπιστία των θυμάτων του για να παρουσιάζει με θράσος ψευτοεπιστημονικά επιχειρήματα.
    Από πραγματική και όχι υποκριτική ευγένεια περίμενα να του απαντήσει ο Γρηγόρης. Επειδή όμως του έχω εξηγήσει ότι το θράσος δεν περνάει, αναγκάζομαι να ανακατευτώ και πάλι σε μια ξένη συζήτηση.
    Μπορείτε να δείτε εδώ το citation και το abstract της εργασίας που μας έφερε ο stinky. Θα διαπιστώσετε δυο πράγματα.
    1. Οι επιστήμονες της … τριτοκοσμικής Κολομβίας προέρχονται από ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ!
    2. Όχι μόνο πρόκειται για ένα πείραμα στο εργαστήριο με ελεγχόμενη χαμηλή οξύτητα αλλά και οι ίδιοι δηλώνουν τα αυτονόητα, δηλαδή ότι σε όξινες συνθήκες ο αρσενοπυρίτης διασπάται από το κυάνιο!
    Διαβάστε και μόνοι σας.
    Victor Sanchez1 and J. Brent Hiskey1
    Department of Materials Science and Engineering, University of Arizona, 85721 Tucson, AZ
    Abstract The electrochemical behavior of arsenopyrite (FeAsS) electrodes in alkaline cyanide solutions has been investigated in an attempt to gain a better understanding of its dissolution chemistry. Surface oxidation reactions of arsenopyrite have been studied using cyclic voltammetry for pH values between 8.1 and 12.0 and for cyanide concentration from 10-4 to 10-2 M. Anodic oxidation of FeAsS appears to be sensitive to both pH and cyanide, as indicated by a characteristic peak at 0.30 Vvs SHE for pH 11.3 and 10-2 M CN-. The anodic process corresponding to the main peak is described by the reaction: FeAsS + 9H2O = FeOOH + H2AsO3 – + SO4 2- + 15H+ + 12e –
    The oxidation of the H2AsO3 -to HAsO4 2- is detected by a second wave at higher potentials under quiescent conditions. At high pH, the main peak is insensitive to the presence of cyanide, whereas at low-alkalinity this peak is sensitive to cyanide
    Έχω βρει κι άλλα ενδιαφέροντα stinky… Κάνε λίγο υπομονή…
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  36. Στο προηγούμενο σχόλιο έκανα λάθος το link (βιαστικός και ξενύχτης μαζί). Για μια φορά
    τον κατηγόρησα άδικα τον stinky τον φουκαρά…
    Η παραπομπή του πράγματι αναφέρεται στην Κολομβία.
    Κατά τα άλλα, ισχύουν όλα όσα είπα για το θράσος του. Και αυτή η εργασία είναι πείραμα
    στο εργαστήριο και όχι μετρήσεις υπαίθρου. Και σ’ αυτήν την εργασία, όπως και στην
    προηγούμενη, ανακαλύπτονται τα αυτονόητα, ότι οι ταχύτητες των αντιδράσεων
    εξαρτώνται από τις αρχικές συνθήκες.
    Διαβάστε.

    Photocatalytic oxidation of cyanide on TiO2: An electrochemical approach
    A. Pedraza-Avellaa, , P. Acevedo-Peñab and J.E. Pedraza-Rosasb,
    aCentro de Investigaciones en Catálisis – CICAT,
    Universidad Industrial de Santander – UIS, Sede Guatiguará, Km. 2 vía El Refugio,
    Piedecuesta (Santander), Colombia
    bGrupo de Investigaciones en Minerales,
    Biohidrometalurgia y Ambiente – GIMBA, Universidad Industrial de Santander
    – UIS, Sede Guatiguará, Km. 2 vía El Refugio, Piedecuesta (Santander), Colombia

    Available online 4 March 2008.
    Abstract
    Photocatalytic oxidation of cyanide on TiO2 was studied by means of voltammetry, linear polarization resistance and Tafel polarization using TiO2–carbon paste electrodes (TiO2–CPEs). In all cases, a positive effect with UV–vis illumination on the oxidation current (i.e. oxidation rate) was observed, showing the convenience of this type of electrodes for the electrochemical evaluation of powdered semiconductor photocatalysts. Voltammetric results indicated that the oxidation of cyanide (CN−) occurs at lower potentials than the oxidation of hydroxyl ions (OH−); cyanide is oxidized to cyanate (CNO−) and at high potentials it can further be oxidized together with OH−. Linear polarization resistance curves showed that the process is controlled by electron transfer. Tafel slopes from the anodic and cathodic polarization curves enabled the determination of the intrinsic kinetic parameters of the reaction (i.e. rate constant, reaction orders). UV–vis illumination led to an increase in the reaction rate, related to the increment in the rate constant, and a decrease in the reaction orders for both CN− and OH− ions.
    Τα πλάγια και η υπογράμμιση μπαίνουν για να τονίσουν αυτά που γράφω.
    Και βέβαια, μια και αυτή είναι η παραπομπή του ίδιου του stinky, είδατε πουθενά λέξη για αρσενικό???
    Υπάρχουν πολλά ακόμα stinky. Υπομονή.
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  37. Χαίρομαι που ασχολείσαι πάντως…
    κάποιοι άλλοι δε μπαίνουν καν στον κόπο! Δε νομίζω να αμφισβητείς τον Hiskey? διάβασε το βιογραφικό του πρώτα. Θυμίσου ότι μιλάει για ΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΗ συμπεριφορά.
    σ-ο-ν-ι-κ-ν-τ-ο-ρ

  38. Είμαι ο καλύτερος ακριβώς γιατί είμαι ο χειρότερος! Αντέχεις?
    Γιατί υπάρχουν και χειρότερα! Θα μπεις σε δυσκολότερες έννοιες και θα καταλάβεις ότι οι αντιδράσεις δεν γίνονται όποτε μας συμφέρει στο εργαστήριο και όποτε δεν μας συμφέρει στο περιβάλλον ή το αντίστροφο.
    Λες (εσύ, όχι ο Hiskey βέβαια):
    “Όχι μόνο πρόκειται για ένα πείραμα στο εργαστήριο με ελεγχόμενη χαμηλή οξύτητα αλλά και οι ίδιοι δηλώνουν τα αυτονόητα, δηλαδή ότι σε όξινες συνθήκες ο αρσενοπυρίτης διασπάται από το κυάνιο!”
    Πες ότι συμφωνώ με αυτά (αν και η “διάσπαση” που λές είναι οξειδωτική, στη συνέχεια γίνεται η συμπλοκοποίηση με κυάνιο).
    Τι συνθήκες έχουμε στο χώρο απόθεσης?
    Τι συνθήκες έχουμε στην επίπλευση?
    Και σε ευνοϊκές για την υποτιθέμενη αντίδραση συνθήκες, είναι επαρκής η συγκέντωση κυανίου που αναφέρθηκε 50 ποστ πιο πάνω για απειροελάχιστη έστω διαλυτοποίηση αρσενικού?
    Ας σε βοηθήσουν οι “φίλοι”, που είναι οι “ειδικότεροι” όλων μας στα θέματα αυτά.
    Οι καλοί φίλοι στη φουρτούνα φαίνονται!
    Για να δούμε, μήπως είναι με εισαγωγικά?

  39. Πάλι εξάρσεις μεγαλείου stinky?? ‘‘Είμαι … είμαι … είμαι …’’! Κράτα και λίγο ίσια την ομπρέλα, γιατί αυτό που πέφτει στο κεφάλι σου ΔΕΝ είναι η βροχούλα… Είναι φόρος τιμής των θαυμαστών σου…
    Άνετα παραδέχομαι ότι δεν είμαι ειδικός και τα παιδιά του antigold ξέρουν πολύ περισσότερα από μένα και σίγουρα από σένα. Σου έχουν απαντήσει στα πάντα αλλά εσύ … γκασμάς!!
    Για ποιόν Hiskey μας λες βρε νούφαρο?? Αυτόν με τις … (θει)ουρίες?? (Κατούρα να φύγουμε)! Αυτός ρε παίχτη είναι πιο αρχαίος κι από μένα!! Μας τελείωσε γύρω στο 90!! Όταν έγραφε τις πρώτες εργασίες του εγώ φόραγα κοντά παντελονάκια!! (Ας μην πω πού ήσουνα εσύ)… Αυτός μωρέ απίθανε θα μας φωτίσει για το περιβάλλον?? Άντε, φέρνουμε ότι βρούμε και ας είναι και σαβούρα??
    Θα σου δώσω μια συμβουλή. Κάτσε κάτω από την πέτρα σου, που είναι ωραία, σκοτεινή, υγρή και κρύα… Μη βγαίνεις στη λιακάδα! Θα σε ξεράνει!!
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr
    ΥΓ Οι δικοί μου είναι φίλοι, όχι αφεντικά. Μόνος μου τους διάλεξα κι είμαι περήφανος που είναι φίλοι μου. Εσύ έχεις φίλους την … ‘αλήθεια’, τον migger, την κούνεβα (!) και τον neutral!!! Να χαίρεσαι τον προσωπικό σου θίασο, stinkydrool!

  40. Αχ δεν αντέχω την απόρριψη του stinky!! Κάτι θα πάθω!!!

    Δεν θυμάσαι γιατί τον έφερα?? Για να δείξω τι ρεζίλια μας κουβαλάς!! Αλλά ακόμα κι αυτός τα ανάποδα από σένα λέει.
    Καλά, πάει… Ούτε πλάκα δεν έχεις πια…
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat,demokritos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.