Οι ναπάλμ της στρεβλής ανάπτυξης


Σοβαρές διατροφικές κρίσεις απειλούνται από την ανεξέλεγκτη επέκταση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε υψηλής παραγωγικότητας αγροτική γη σε περιοχές του Βιετνάμ και της Νοτίου Αφρικής.

1. “Οι ναπάλμ της στρεβλής ανάπτυξης”, το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Βασίλη Παπακριβόπουλου από τη “ΓΑΛΕΡΑ”

Ο βωξίτης και το γκολφ αποτελούν τη µεγαλύτερη σύγχρονη περιβαλλοντική απειλή για το Βιετνάµ.

Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη

Τα τελευταία χρόνια, την επικαιρότητα απασχολούν διαρκώς οι ραγδαίοι ρυθµοί οικονοµικής µεγέθυνσης που έχει επιτύχει το κινεζικό καθεστώς. Ωστόσο η ίδια ακριβώς κατάσταση παρατηρείται και στο γειτονικό Βιετνάµ, έναν από τους δυναµικότερους «τίγρεις της Νοτιοανατολικής Ασίας». Μάλιστα, ενδεικτική της καπιταλιστικής µανίας που έχει καταλάβει τους «κοµµουνιστές» κυβερνώντες ήταν η δήλωση πριν από λίγα χρόνια ενός υπουργού ότι, όταν πραγµατοποιούνται απαλλοτριώσεις µε τις οποίες οι αγρότες χάνουν τη γη τους, καλό θα ήταν η αποζηµίωση να µην τους καταβάλλεται σε χρήµατα αλλά σε µετοχές, έτσι ώστε να αποκτήσουν την «οικονοµική και χρηµατιστηριακή συνείδηση» η οποία τους λείπει και είναι αναγκαία για κάθε πολίτη

Η συνέχεια στη ΓΑΛΕΡΑ…

2.  “H μεταλλεία καταστρέφει τις φάρμες της Νοτίου Αφρικής“, TIMES LIVE 24/1/2010

EAT THEIR DUST: A mining truck thunders along a dirt road only metres from the fence of Gideon Anderson's farm in Wonderfontein, Mpumalanga. The farm is under threat from dangerous mining byproducts polluting his natural water supply Picture: DANIEL BORNΗ καλύτερη αγροτική γη της Νοτίου Αφρικής απειλείται καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των μεταλλευτικών αδειών σε αγροτικές περιοχές που εκδίδει η Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων. Οι ειδικοί τώρα προειδοποιούν για “επερχόμενη καταστροφή” και λένε ότι “η διατροφική ασφάλεια βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο” καθώς οι μεταλλευτικές εταιρείες προσπαθούν να επωφεληθούν από τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για άνθρακα για παραγωγή ενέργειας.

Οι πλέον παραγωγική γη της χώρας, όπου παράγεται πάνω από το 50% των τροφίμων, βρίσκεται πάνω από κοιτάσματα άνθρακα η τιμή του οποίου ανεβαίνει διαρκώς. Οι περισσότερες από τις εταιρείες λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη ειδική άδεια για τα νερά. Οι αγρότες μαθαίνουν για τις νέες μεταλλευτικές άδειες όταν δούνε να καταφτάνουν τα γεωτρύπανα…

Η συνέχεια στους TIMES LIVE… Δείτε και τα βίντεο που συνοδεύουν το άρθρο.



Μία απάντηση στο “Οι ναπάλμ της στρεβλής ανάπτυξης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.