Σκληρή κριτική στη διεργασία της κυάνωσης από τον Δρ. Τριανταφυλλίδη και το ΤΕΕ Θράκης


Το κείμενο της προηγούμενης ανάρτησης είναι η εισήγηση που είχε ετοιμαστεί για την ημερίδα του ΤΕΕ από τον Δρ. Γιώργο Τριανταφυλλίδη, Μηχανικό Μεταλλείων-Μεταλλουργό, Λέκτορα ΠΣΑΠΘ και τον Δρ. Δανιήλ Σεργκελίδη, Κτηνίατρο, Λέκτορα Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ. Για όσους δεν τους γνωρίζουν, πρόκειται για δυο ανθρώπους με σημαντικότατη συνεισφορά στον αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού εδώ και δέκα χρόνια. Ο Δάνος είναι μέλος της “Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού και μέλος του Δ.Σ. του “Παρατηρητηρίου”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ορθός τίτλος είναι “Μεταλλουργία χρυσού: μια ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ δράση…” που στο πρόγραμμα της ημερίδας γράφτηκε “μια ΒΙΩΣΙΜΗ δράση”, αλλάζοντας ριζικά το νόημα!!! Η εισήγηση αυτή αντικαταστάθηκε  τελικά από μια πολύ πιο σύντομη εκδοχή της, διότι το Προεδρείο το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε διακόψει κανέναν όσο κι αν μακρυγορούσε, αποφάσισε ξαφνικά να “τρέξει” την διαδικασία…

Η εισήγηση του Δρ. Τριανταφυλλίδη συνοψίζει και παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο (γιατί είπαμε, πρέπει να καταλαβαίνουν ΟΛΟΙ και όχι μόνον οι ειδικοί) τις θέσεις στις οποίες κατέληξε το ΤΕΕ Θράκης στην πολύχρονη  ενασχόλησή του με το ζήτημα της εκμετάλλευσης χρυσού. Τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτών των εκμεταλλεύσεων έχει επισημάνει με απόφαση του και το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.

Υπάρχει και ένα νέο σημαντικό στοιχείο στην εισήγηση αυτή: κριτική στην καινούρια ΚΥΑ 39624/2209/Ε103 του κ. Σουφλιά που ενσωματώνει στο Εθνικό Δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την διαχείριση των μεταλλευτικών αποβλήτων. Η ΚΥΑ (ΦΕΚ 2076 Β της 25/9/2009) κάνει για πρώτη φορά σαφείς αναφορές σε τέλματα με κυάνιο και σε απορρίψεις κυανιούχων αποβλήτων σε “κοιλότητες” και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την αδειοδότησή τους.

Η “αιρετική” παρουσίαση του Δρ. Τριανταφυλλίδη προκάλεσε την αντίδραση “γνωστού καθηγητή κοιτασματολογίας” ο οποίος την χαρακτήρισε αορίστως “αντιεπιστημονική” . Ο ίδιος καθηγητής τόλμησε επίσης να αμφισβητήσει δημόσια τον Δρ. Κυριάκο Αρίκα, Υφηγητή του  Ινστιτούτου Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου του Αµβούργου, τον οποίο …δεν εγνώριζε!

Γνωστός πράγματι ο καθηγητής, από την επιστημονική διημερίδα “Εκμεταλλεύσεις χρυσοφόρων κοιτασμάτων στη Θράκη” που διοργάνωσε το ΤΕΕ Θράκης τον Οκτώβριο του 2000 στην Κομοτηνή. Πάνε δέκα χρόνια, όμως ακόμα περιμένουμε να μας απαντήσει ο γνωστός καθηγητής στις ερωτήσεις του Δρ. Τριανταφυλλίδη “τι γίνεται το κυάνιο στα τέλματα αποβλήτων του εμπλουτισμού και της μεταλλουργίας χρυσού; Τι γίνεται το κυάνιο στην ατμόσφαιρα;”. Μέχρι και σήμερα, 21 Ιανουαρίου 2010, ούτε ο έγκριτος καθηγητής κ. Σκαρπέλης ούτε κανένας άλλος έχει δώσει απάντηση.

Με την ευκαιρία αυτή, να σημειώσουμε κάτι σημαντικό: στο άρθρο με τίτλο “ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ (ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ)- ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ” (περιοδικό “ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ”, Τεύχος 151/2009), έχουμε την πρώτη ομολογία για την ορθότητα των  επιχειρημάτων του Δρ. Τριανταφυλλίδη, από έναν σημαντικό υποστηρικτή της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης. Γράφει ο Ομότιμος Καθηγητής και τέως Πρύτανης του Ε.Μ.Π. κ. Α.Ζ. Φραγκίσκος:

Το 2003, σε ημερίδα του ΤΕΕ, ο Δρ. Τριανταφυλλίδης στην εισήγησή του “Παραγωγή χρυσού με κυάνωση πετρωμάτων στη Μακεδονία και Θράκη”, γράφει “Μια βιομηχανική πρόταση καίρια αντίθετη με το πνεύμα της βιώσιμης ανάπτυξης”, αναλύει διεξοδικά την όλη επεξεργασία της κυάνωσης και είναι απόλυτα αρνητικός, τόσο στην επεξεργασία όσο και στην απόθεση του απορριμματικού πολφού.

Πέρα από το φυσικό-χημικό μέρος της επεξεργασίας γράφει: “Η μεταλλουργία χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης είναι ιδιαίτερα επιθετική περιβαλλοντική διεργασία. Η κυάνωση επιφέρει μεγάλης έκτασης περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πρόκειται πραγματικά για μια περιβαλλοντικά εγκληματική διεργασία”.

Η πλήρης αναλυτική και εμπεριστατωμένη εισήγηση, με τον τρόπο που είναι γραμμένη, πείθει και επηρρεάζει κάθε τοπική κοινωνία για μια αρνητική θέση στην εκτέλεση του έργου.

Και συμπληρώνει (ο Δρ. Τριανταφυλλίδης): “Το όλο φάσμα της παραγωγικής διεργασίας της κυάνωσης χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο και είναι εκτός του πνεύματος της ΑΤΖΕΝΤΑ 21 την οποίαν υπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση. Η θέση αυτή αποτελεί αναπόφευκτη γενίκευση του πνεύματος της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ για τη μεταλλουργία χρυσού της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, με απόρριψη της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία της”.

Αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί η επαναφορά  από ανώνυμους σχολιαστές της λάσπης κατά του Δρ Τριανταφυλλίδη που είχαν σκορπίσει σε Ροδόπη και Έβρο δια των επικοινωνιολόγων τους οι εταιρείες χρυσού. Ο Δρ. Τριανταφυλλίδης υπήρξε στο παρελθόν σύμβουλος της ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, είχε όμως το θάρρος να παραιτηθεί όταν διαπίστωσε ότι”θεράπευε” μια εσφαλμένη και κοινωνικά επικίνδυνη δραστηριότητα. Η αναθεώρηση της άποψης είναι αναφαίρετο δικαίωμα/υποχρέωση κάθε επιστήμονα – και κάθε πολίτη – και για τους επιστήμονες που το τολμούν, αυτή η λάσπη είναι παράσημο ευψυχίας και επιστημονικής δεοντολογίας.

Σχετικά με τη χημεία του κυανίου, την τοξικότητά του και την παρουσία του σε νερά και απόβλητα μεταλλείων, είμαστε τυχεροί που υπάρχουν οι τρεις εξαιρετικές μελέτες του Dr. Robert Moran:

  • Cyanide Uncertainties: Observations on the chemistry, toxicity and analysis of cyanide in mining-related waters” (cyanideuncertainties, PDF, 37 KB)
  • More Cyanide Uncertainties: Lessons from the Baia Mare, Romania, spill: Water quality and politics” (more-cyanide-uncertainties, PDF, 67 KB)
  • De-Coding Cyanide: An assesment of gaps in cyanide regulation at mines” (decodingcyanide, PDF, 75 KB).

Λιγότερο τεχνική και πιο ενδιαφέρουσα για τον μη ειδικό η τελευταία. Το “De-Coding Cyanide” (Aποκωδικοποιώντας το κυάνιο) υποβλήθηκε το Φεβρουάριο του 2002 στην δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνταξη της “Οδηγίας για τα μεταλλευτικά απόβλητα”, εκ μέρους 9 Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και το “Παρατηρητήριο”.


16 απαντήσεις στο “Σκληρή κριτική στη διεργασία της κυάνωσης από τον Δρ. Τριανταφυλλίδη και το ΤΕΕ Θράκης”

  1. Εφόσον ισχύουν οι εισηγήσεις του Δρ Τριανταφυλλίδη γιατί δεν πάμε την ΓΔ Περιβάλλον της ΕΕ και τα Κράτη Μέλη (και την Ελλάδα μεταξύ άλλων) που συνυπέγραψαν την 2006/21/εκ που παραβαίνει την ΑGENDA 21 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο? Ελάτε τώρα, την Ελλάδα θα λυπηθούμε? την ξαναπήγαμε!

    • Όπως μας ενημέρωσαν από τη βιβλιοθήκη του ΤΕΕ, οι εισηγήσεις ημερίδας θα αναρτηθούν αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα.
      Παρέλειψα να ρωτήσω αν θα είναι τα απομαγητοφωνημένα πρακτικά (που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον) ή μόνο τα σχέδια των εισηγήσεων που είχαν δώσει οι ομιλητές πριν την ημερίδα.

    • Κύριε Stinger, σας δίνουμε βήμα για απόψεις κι όχι για κατινιές.

      Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ NEWMONT ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΥΑΝΙΟΥ ΣΕ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗ ΓΚΑΝΑ

      http://www.earthworksaction.org/PR_NewmontAhafo_spill.cfm
      http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D9DBJV800.htm

      Η NEWMONT MINING CORP., μια από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες του κόσμου, θα πληρώσει εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο για τη διαρροή κυανιούχου διαλύματος στο χρυσωρυχείο Αhafo στην Γκάνα τον Οκτώβριο 2009. Οι αρχές της Γκάνα πρότειναν το ποσό των $4,9 εκατ. σαν πρόστιμο για τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης και για ελλείψεις στην αναφορά του περιστατικού και στη διερεύνησή του. Το τελικό ποσό θα οριστεί μετά από διαπραγμάτευση.

      Οι διαρροές κυανίου από τα χρυσωρυχεία στη Γκάνα είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο. Είναι ενδιαφέρον ότι μερικούς μήνες νωρίτερα, το συγκεκριμένο χρυσωρυχείο είχε “πιστοποιηθεί” από τον “Κώδικα Διαχείρισης του Κυανίου”, τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ Κώδικα που “υιοθέτησαν” οι μεταλλευτικές εταιρείες ανά τον κόσμο και που τον διαφημίζουν ως πολύ αξιόπιστο.

      Ψιλά γράμματα: η NEWMONT έχει περάσει κι από την πατρίδα μας ένα φεγγάρι, ως συνιδιοκτήτρια του χρυσωρυχείου του Περάματος, μαζί με την S&B.

  2. Αξιότιμε κ. Stringer
    Μετά την …δημόσια «αυτοκριτική»σου ..θα περίμενα λίγο ήθος… και αυτοσυγκράτηση …δεν είσαι άνθρωπος τελικά !!!!…

  3. Χοντρά γράμματα. Στην περιοχή του μεταλλείου ΑΗΑFO της κεντροδυτικής Γκάνας, ένας μετρητής στάθμης χάλασε με αποτέλεσμα περίπου 75 κυβικά διαλύματος εκχύλισης να υπερχειλίσουν από μια λιμνοδεξαμενή. Σκοτώθηκαν 800-850 ψάρια σε κοντινή περιοχή. Δεν υπήρξε καμία παραμένουσα επίπτωση στο περιβάλλον ή στην υγεία των κατοίκων.
    Ψιλά γράμματα: η NEWMONT είναι στις τοπ 20 μεταλλευτικές του κόσμου και δεν πληρώνει μόνο το πρόστιμο στην Γκάνα.
    Ολα τα στοιχεία για το AHAFO είναι εδώ:
    http://www.ifc.org/ifcext/spiwebsite1.nsf/f9e58192e8a7408b85256a5b006f2d2c/eef7f820b139936a8525706c006f4e70?OpenDocument

    • Kαλά…
      http://www.bicusa.org/en/Project.Concerns.23.aspx

      Η Γκάνα είναι χαρακτηριστική περίπτωση χώρας όπου οι “αναπτυξιακές” πολιτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας αντί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φτώχειας, έχουν οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια. Το αν κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν γεμίσει τις τσέπες τους είναι άλλη ιστορία και δεν μας απασχολεί.

      Εδώ και πολλά χρόνια η Παγκόσμια Τράπεζα δέχεται δριμεία κριτική για την εμμονή της να χρηματοδοτεί έργα εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων και πετρελαίου. Το IFC είναι ο κλάδος της Παγκόσμιας Τράπεζας που χρηματοδοτεί ιδιωτικά έργα. Όχι όποια κι όποια… Χρηματοδοτεί τις “δύσκολες” περιπτώσεις, αυτά που αναμένεται ότι θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ή σημαντική αντίσταση από τον κόσμο, στα οποία οι ιδιωτικές τράπεζες αποφεύγουν να μπλέξουν. Το λένε κιόλας καθαρά: το IFC μπαίνει μέσα για να “ενθαρρύνει” κι άλλες τράπεζες να χρηματοδοτήσουν το έργο που αλλιώς δεν θα το’καναν.

      Το Αhafo είναι σε αγροτική περιοχή και για να γίνει έπρεπε να εκδιωχθούν (“μετεγκατάσταση” το λένε ευγενικά) 9.000 άνθρωποι. Και αφού τους πήραν την αγροτική γη, οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν δραματικά και η περιοχή αντιμετωπίζει πλέον επισιτιστική κρίση.

      Μαζί με την προγραμματιζόμενη επέκταση, αυτό το ωραίο μεταλλείο θα καταλάβει έκταση 100 τετρ. χλμ., δάσους και αγροτικής γής. Εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος, με 2 γρ. χρυσού ανά τόνο!
      Διάρκεια του έργου: 20 χρόνια. Και μετά το χάος.

      Να’στε καλά που μας σκέφτεστε, αλλά δεν θα πάρουμε!

      http://www.youtube.com/watch?v=eijMR–iPEc

  4. Η επιλεκτική αντιγραφή (κομματιών από άρθρα) επαναλαμβάνεται. Σας έχω ξαναπεί κκ. antigoldgreece ότι το παραμύθι της εξ ορισμού αθωότητας των χωρών του λεγόμενου Τρίτου Kόσμου δεν στέκει. Αναμενόμενο να μην σας απασχολεί το αν οι κρατικοί αξιωματούχοι στη Γκάνα γέμισαν τις τσέπες τους, όπως λέτε. Αυτό όμως είναι και μία από τις βασικές παραμέτρους του προβλήματος της υπανάπτυξης στις Αφρικανικές χώρες. Φυσικά για να το δεί αυτό κάποιος, πρέπει να κοιτά το δάσος κι όχι το δέντρο. Και να συνειδητοποιήσει πως το πρόβλημα δεν είναι βέβαια το ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το διεθνές κεφάλαιο επενδύουν εκεί και στη μεταλλεία, αλλά το ότι οι ίδιες δεν βρήκαν ακόμη το δρόμο τους και αυτοκαταστρέφονται (σε εμφυλίους και όχι μόνο).

    Ανταποκρινόμενος τέλος στην προτροπή του μπλογκ για “σοβαρές” απόψεις (αλλά ολίγον…δύσπεπτες, γι’ αυτό και δεν τις είχα στείλει εδώ) παραπέμπω στο ταπεινό ιστολόγιο που τις είχε φιλοξενήσει:

    http://kontodespoti.blogspot.com/2010/01/another-iz_21.html

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Εκεί είναι αριστεροί.

    • ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ!!!
      ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!!

      Ρε Stinger, είναι η τρίτη φορά που μας προειδοποιείς (!!!) για τις πολιτικές απόψεις του Λάζαρου! Τι κόλλημα είναι αυτό που έχεις φάει; Ήθελες στα νιάτα σου να είσαι αριστερός, αλλά η ζωή σε οδήγησε στον άγριο καπιταλισμό;;;

      Μη στεναχωριέσαι, παρακολουθώ τι γράφεις κι εκεί πέρα, βλέπω πόσο όμορφα, στρογγυλεμένα και χαριτωμένα τα λές. Ξέρω όμως και τι κρύβεται κι από πίσω.

      ΚΑΙ “ΟΙ ΑΛΛΟΙ” ΞΕΡΟΥΝ!

  5. Παιδιά μη μου πειράζετε τον stinkbomb-sonicurd (original! Παρακαλώ! Κάτσε καλά!!) την Αλήθεια με τα ρεβίθια (είπαμε: κάτσε καλά!) και τις υπόλοιπές κομμένες κεφαλές της λερναίας ύδρας (και η κόπρος του Αυγεία μαζί…).
    Επί τέλους, κάποιος πρέπει να καθαρίζει τους απόπατους της Εταιρείας (Αφού σας είπα ρε! Κάτσε καλά!)
    Δε φτάνει που μας κάνουνε και μάθημα … εταιρικής ευθύνης…
    Και σας ρωτάω: Από πού θα μάθαινα εγώ περί NEWMONT, International Financial Corporation και λοιπών καλοσυνάτων καρχαριών που, σύμφωνα με τα slogan τους, υπάρχουν ‘‘για να πολεμάνε τη φτώχια και να βελτιώνουν τη ζωή μας’’ αν το πιστεύετε… Ρε Νίκο, με τέτοια αφεντικά πώς να είναι άνθρωπος ο φουκαράς;;;

    Σαν συμπλήρωμα στην ακριβέστατη ενημέρωση του antigoldgreece, παραθέτω κάποιες φράσεις από ιστοσελίδες:
    “they recommended Newmont pay about $4.9 million”.
    http://www.bizjournals.com/denver/stories/2010/01/18/daily67.html
    “Water tests at the site indicate that there’s no threat from cyanide to human health or the environment, the company said”.
    “The Ghanaian Ministerial Panel report finalized December 31, 2009 faults Newmont for operating multiple water ponds simultaneously, for delays in notifying downstream communities and regulatory authorities of the spilled cyanide, and for the absence of duplicate sampling”.
    http://www.ens-newswire.com/ens/jan2010/2010-01-22-01.html
    http://www.earthworksaction.org/PR_NewmontAhafo_spill.cfm
    Ε, τι να κάνουμε, τους ήρθαν λίγο ακριβά τα … ψάρια!
    Και για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, διαβάστε για το Super Pit, που πήρε περιβαλλοντική έγκριση από την κυβέρνηση της Αυστραλίας.
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601082&sid=a43EalKuKEKg
    Έχει και φωτογραφίες!
    Και δυο ιστοσελίδες για να καταλάβουμε όλοι τι εστί IFC:
    http://www.ifc.org/ifcext/spiwebsite1.nsf/2bc34f011b50ff6e85256a550073ff1c/8c1e60ceea16a6ae852572e400746008?opendocument&Highlight=0,nuclear
    http://www.ifc.org/ifcext/spiwebsite1.nsf/2bc34f011b50ff6e85256a550073ff1c/4358c52c642db61e85256a1100581654?opendocument&Highlight=0,nuclear

    Yannis Βakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  6. Αν είναι έτσι γιατί λέει άλλα η Μinerals Commission της Γκάνας?
    “Με την έναρξη ενός προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότισης από την κυβέρνηση το 1983, τα μεταλλεύματα και ο τομέας της μεταλλείας στη Γκάνα έχουν δει μια σημαντική αναβίωση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 2 δεκαετιών. Η συμβολή του τομέα στην εθνική οικονομία, μελετήθηκε με ανάλυση αποτελεσμάτων μιας έρευνας για τη συμβολή 16 μεταλλείων μεγάλης κλιμάκας που αναπτύσσουν δραστηριότητες στη Γκάνα και θεώρηση επίσης της συμβολής του τομέα συνολικά σε ορισμένους βασικούς εθνικούς οικονομικούς δείκτες. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική συμβολή που προσδιορίζεται, έγινε προσπαθεια επίσης προσδιορισμού του βαθμού στον οποίο το φαινόμενο «κατάρα των πόρων» έχει χαρακτηρίσει την επανεμφάνιση της σπουδαιότητας του τομέα της μεταλλείας στη Γκάνα. Ομως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η χώρα δεν εξαρτάται τόσο από τον τομέα της μεταλλείας της όσο μερικές άλλες πλούσιες σε ορυκτά οικονομίες, δεδομένου ότι η συμβολή και άλλων προϊόντων στις εθνικές αποδοχές εξαγωγών και στο ΑΕΠ είναι επίσης σημαντική. Συμπερασματικά, ο τομέας της μεταλλείας της Ghana θα συνεχίσει να είναι βιώσιμος εάν εφαρμοστούν πολιτικές όπως η διαφοροποίηση των τομέων της οικονομίας, η ενίσχυση των συνδέσμων εκτός από το φορολογικό, η συγκράτηση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, η συγκράτηση των δημόσιων δαπανών, και η βελτίωσης της παραγωγικότητας μέσω κατάρτισης και κατάλληλης μεταφοράς τεχνολογίας , στις οποίες η κυβέρνηση εστιάζει τώρα.”

  7. “Με την έναρξη ενός προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότισης από την κυβέρνηση το 1983, τα μεταλλεύματα και ο τομέας της μεταλλείας στη Γκάνα έχουν δει μια σημαντική αναβίωση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 2 δεκαετιών”

    Eδω λοιπόν μας λέει ότι υπάρχει σημαντική ΑΝΑΒΙΩΣΗ. Ούτε αν είναι καλο , όυτε αν είναι κακο για την χώρα. Σίγουρα είναι καλο η ΑΝΑΒΙΩΣΗ για τα αφεντικα της μεταλλείας.

    Το ωραίο είναι όμως παρακάτω,
    “Ομως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η χώρα δεν εξαρτάται τόσο από τον τομέα της μεταλλείας”
    Με λίγα λόγια παρ όλη την ΑΝΑΒΙΩΣΗ η συμβολη στην οικονομία της χώρας είναι ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ.
    δλδ Κονομάνε τα αφεντικα , κοιτάνε οι υπόλοιποι.
    Νάσαι καλά (που δεν είσαι) ρε sonic.

  8. Εκεί εννοεί ότι δεν υπάρχει η κατάρα της μονοανάπτυξης της μεταλλείας. Οι πόροι διανέμονται σωστά και αναπτύσσονται και παράλληλα και άλλοι τομείς. H σημαντική συμβολή που λέει πιο πάνω δεν σου έκανε, ε? Περλομινw, αυτό θα πει επιλεκτική ανάγνωση! Τουλάχιστον ήταν ανάγνωση και γι αυτή και για τα καλά σου λόγια σε ευχαριστώ!

  9. stinger, ασφαλίτης ήταν ο μπαμπάς σου και σου χάρισε το γονίδιο;
    Πρόσεχε, γιατί τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν αλλά το ρουφιάνο κανείς!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.