Hμερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες”, με απρόσκλητες τις τοπικές κοινωνίες


Η ημερίδα του ΤΕΕ πραγματοποιήθηκε “με μεγάλη επιτυχία” στις 13 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Έγινε μια ωραιοποιημένη παρουσίαση του εξορυκτικού κλάδου, γεμάτη παχιά λόγια για “βιώσιμη ανάπτυξη”, “περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση”, “διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες”, ευχολόγια και υποσχέσεις. Έτσι η ημερίδα πέτυχε τουλάχιστον τον έναν από τους στόχους της, τον επικοινωνιακό, αφού οι εφημερίδες της επόμενης μέρας ήταν γεμάτες από ύμνους για τη μεταλλευτική βιομηχανία και τη συνεισφορά της στην εθνική οικονομία.

Στο δεύτερο σκέλος της όμως, αυτό της ακανθώδους “αλληλεπίδρασης με τις τοπικές κοινωνίες”, η ημερίδα απέτυχε παταγωδώς. Οι τοπικές κοινωνίες δεν κλήθηκαν στην ημερίδα (με εξαίρεση εμάς που προσκληθήκαμε προφορικά από τον κ. Ρουσσέτο Λειβαδάρο της Οργανωτικής Επιτροπής) και απουσίαζαν παντελώς από την δεκάδα (τουλάχιστον) των χαιρετισμών/εισηγήσεων και από τις εικοσιπέντε (25) παρουσιάσεις. Οι ανώνυμοι ενεργοί πολίτες που απρόσκλητοι πήγαν στην εκδήλωση, εκφράσθηκαν με τέσσερις (4) τρίλεπτες παρουσίες στο βήμα, στο τέλος της ημερίδας όταν η αίθουσα είχε περίπου αδειάσει. 12 λεπτά για τις τοπικές κοινωνίες στις 12 ώρες διάρκειας της ημερίδας.

Ο καμβάς πάνω στον οποίον ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) και ο “μεταλλευτικός” κλάδος του ΤΕΕ έπλεξαν την ημερίδα ήταν η περίφημη “Πρωτοβουλία Verheugen για τις πρώτες ύλες”. Ο Γερμανός Επίτροπος Βιομηχανίας στην ΕΕ ήταν ο αδιαμφισβήτητος “αστέρας” της ημερίδας αφού δέσποσε σε όλες σχεδόν τις εισηγήσεις, μαζί με τον εξ’ Ολλανδίας βοηθό του (που όπως μας πληροφόρησε ο Πρόεδρος του ΙΓΜΕ κ. Τσουτρέλης, έπαθε υπερκόπωση από την εξαντλητική προσπάθεια).

Ο κ. Verheugen λοιπόν, με την ανιδιοτελή συνδρομή του Ευρωπαϊκού μεταλλευτικού/βιομηχανικού λόμπυ, σκέφτηκε απλά: “Η Eυρώπη χρειάζεται φτηνά μέταλλα για τις βιομηχανίες της  γιατί έχει βγει και η Κίνα στην αγορά και δυσκολεύει την κατάσταση. Από πού θα τα πάρουμε τα φτηνά μέταλλα; Από την Ελλάδα που μας χρωστάει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δεν έχει να μας τα δώσει κι έτσι δεν θα μπορεί να φέρει αντιρρήσεις. Η Ελλάδα είναι κατάσπαρτη από κοιτάσματα μετάλλων και βιομηχανικών ορυκτών. Συγκεκριμένες περιοχές της είναι ολόκληρες “κοιτάσματα”.  Θα τα πάρουμε όλα αυτά για τις βιομηχανίες μας, ακόμα και από βάθος 3.000 μέτρων αν υπάρχουν (πρόγραμμα PROMINE) και η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να το δεχτεί”.

Πράγματι, πολλοί ήταν οι ομιλητές που παρουσίασαν την εφαρμογή της “Πρωτοβουλίας Verheugen” ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση, αποσιωπώντας εσκεμμένα το γεγονός ότι τα έσοδα του Δημοσίου από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Αναφέρθηκαν εμφατικά στο “εθνικό όφελος” που προσφέρουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες και οι ξένοι επενδυτές στο χώρο, υπερτονίζοντας τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν και αποσιωπώντας αυτές που χάνονται εξ’αιτίας τους.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης υποσχέθηκε να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα που, με περισσή βιασύνη, θα ενσωματώσει στην “πράσινη” πολιτική της την “Πρωτοβουλία Verheugen” – ένα κείμενο προβληματικό από πολλές απόψεις, το οποίο ούτε η ΕΕ δεν έχει υιοθετήσει ως επίσημη Οδηγία. Οδηγείται έτσι η Ελλάδα σε έναν δρόμο “εξόρυξης των πάντων”, προς αποκλειστικό όφελος των μεταλλευτικών εταιρειών και με τραγικά αποτελέσματα για το Ελληνικό περιβάλλον.

Όταν από τη μεγάλη ομάδα κατοίκων της Μ. Παναγίας που είχαν έρθει (απρόσκλητοι βέβαια) να παρακολουθήσουν την ημερίδα, τέθηκε ερώτημα για το μεταλλείο των Σκουριών, ο “Πατριάρχης” της ημερίδας, επί δεκαετίες καθηγητής της Σχολής Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ και σημερινός Πρόεδρος του ΙΓΜΕ, κ. Τσουτρέλης, καυτηρίασε την τοπική κοινωνία της Β. Χαλκιδικής που εμποδίζει αυτό το έργο “αφού ο χαλκός έχει τιμή”! Όχι μόνο αυτό, αλλά μας δήλωσε περιχαρής ότι “έχουμε ανακαλύψει άλλο ένα τέτοιο κοίτασμα”, εννοώντας μάλλον το κοίτασμα στην περιοχή Βάθης- Ποντοκερασιάς του Κιλκίς.

Και όταν κάποιος άλλος “τοπικο-κοινωνικός” ακροατής του επεσήμανε ότι “οι Σκουριές μαζί με όλα τα μεταλλεύματα και τα περιουσιακά στοιχεία των Μεταλλείων Κασσάνδρας ανήκουν κατά πλήρες δικαίωμα νομής και κατοχής στην Καναδική EUROPEAN GOLDFIELDS ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει μηδενικά έσοδα, αφού η εταιρεία δεν πληρώνει δικαιώματα (royalties) και φορολογείται στον Καναδά”, ο κ. Τσουτρέλης απλώς έβηξε. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσουτρέλης ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής που είχε συστήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση για την αξιολόγηση του “Επενδυτικού Σχεδίου” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τον πλανήτη η λογική της “εξόρυξης των πάντων” το συντομότερο δυνατό, με στόχο τη μεγιστοποίηση του άμεσου κέρδους, φάνηκε καθαρά από την εισήγηση του Γεν. Διευθυντή του ΣΜΕ κ. Χρήστου Καβαλόπουλου. Ο κ. Καβαλόπουλος μας πληροφόρησε ότι “κάθε κάτοικος του πλανήτη στο σύνολο της ζωής του καταναλώνει περίπου 400 τόνους ορυκτών. Οι κάτοικοι του πλανήτη θα προσεγγίσουν σε λίγο τα 8 δις”.

Απαντώντας στην συνέχεια σε γραπτή ερώτησή μας, με την οποία τονίζαμε ότι “σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, θα έχουμε εξόρυξη 16 τρις τόνων μεταλλευμάτων μόνο σε μια γενιά”, ο κ. Καβαλόπουλος ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής: “Είναι μια τεράστια αλήθεια αυτό. Είναι γεγονός ότι, αν όχι τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας θα βλέπουν τις πρώτες ύλες με το κυάλι. Και τότε όλοι θα στραφούν στην ανακύκλωση! Κατά τα λοιπά, οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις φροντίζουν για την “βιώσιμη” ανάπτυξη και τη “βιώσιμη” διαχείριση του ορυκτού πλούτου, του τόπου μας και του πλανήτη.

Φανερή ήταν η προσπάθεια να αποδοθούν όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις σε “κακές πρακτικές του παρελθόντος” και να μπει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο “αμαρτωλό παρελθόν” και στο “από εδώ και πέρα”. Όμως τα περιβαλλοντικά εγκλήματα δεν σβήνονται με γομολάστιχα και αν δεν αποκατασταθούν πλήρως οι ζημίες του παρελθόντος η μεταλλευτική βιομηχανία θα παραμένει υπόλογη στα μάτια των πολιτών. Ούτε μπορεί να γίνει πιστευτή η θέση ότι “από εδώ και πέρα” όλα θα γίνονται σωστά και σύμφωνα με τους νόμους, διότι είναι κοινό μυστικό ότι τα περιβαλλοντικά εγκλήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν – και εξακολουθούν να συγκαλύπτονται.

Aλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε εμάς, των τοπικών κοινωνιών, η παρουσίαση των δυο μελών του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς οι οποίοι μίλησαν για τη μεταλλευτική δραστηριότητα του βωξίτη σα να ήταν εκπρόσωποι των μεταλλευτικών εταιρειών. Πολύ σχολιάστηκε επίσης η κατηγορηματική άρνηση του Νομάρχη Φωκίδας κ. Φουσέκη να συγκαλέσει Νομαρχιακό Συμβούλιο με θέμα τα μεταλλεία στη Γκιώνα. Σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Φωκίδα, θα γράψουμε περισσότερα σε επόμενη ανάρτησή μας.

Γενική εκτίμηση ήταν ότι οι τοπικές κοινωνίες που υποτίθεται ότι ήταν το ένα σκέλος της ημερίδας, απαξιώθηκαν στο σύνολό τους. Η απαξίωση αυτή δεν περιορίσθηκε στην δομή της ημερίδας, αλλά εκφράσθηκε χαρακτηριστικά και στο περιεχόμενο πολλών εισηγήσεων με κορυφαία την απαράδεκτη παρουσίαση του κ. Βασίλη Νικολετόπουλου, συμβούλου επιχειρήσεων και μέλους του Δ.Σ. της Euromines. Διανθισμένη με κυνικό χιούμορ και θεατρικές εκφράσεις, τοποθέτησε τους ανήσυχους πολίτες σε κατηγορίες όπως: Τοπικιστές- εθνικιστές- καχύποπτοι- ιδιοκτήτες ακινήτων που θίγονται από την “αξιοποίηση” του κοιτάσματος- μέλη του διεθνούς οικολογικού “λόμπι”- αμόρφωτοι και ημιμαθείς. Αυτοί αποτελούν κατά τον κ. Νικολετόπουλο τις “τοπικές κοινωνίες”- σε εισαγωγικά διότι, κατά τη γνώμη του, δεν δικαιούμαστε ούτε τον τίτλο της “κοινωνίας” ούτε τον χαρακτηρισμό “τοπική”. Εν ολίγοις, “δεν δικαιούμαστε δια να ομιλούμε”.

Η τοποθέτηση του κ. Νικολετόπουλου σχολιάστηκε κατά κόρον στη συνέχεια της ημερίδας και όχι μόνον από τις “τοπικές κοινωνίες”. Επίσης αμφισβητήθηκε πολύ η άποψη ότι οι αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών για μεταλλευτικά έργα πρέπει να είναι “επιστημονικά τεκμηριωμένες”, άποψη που ουσιαστικά ακυρώνει την περιβόητη “διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες”, περιορίζοντας τους ανθρώπους με δικαίωμα λόγου σε ελάχιστους ειδικούς επιστήμονες. Τα επιχειρήματα υπέρ ή κατά μιας δραστηριότητας δεν μπορεί να είναι μόνον “επιστημονικά” και οι τοπικές κοινωνίες έχουν και την ωριμότητα να αποφασίσουν για το μέλλον τους και κάθε δικαίωμα να ζητούν να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες τους.

Από πολλούς ομιλητές τονίστηκε ότι “τα μεταλλα βρίσκονται εκεί που τα έβαλε η φύση και δεν μπορούν να μετακινηθούν”, για να στηρίξουν το Δόγμα ότι “η εξόρυξη έχει ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ και πρέπει να προστατευθεί από ανταγωνιστικές χρήσεις”. Η άποψη αυτή που έχει περάσει και στον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, όπως ανέλυσε η κ. Λένα Κάρκα από τη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ, οδηγεί κατά τη γνώμη μας σε οικονομικό μαρασμό τις περιοχές που χαρακτηρίζονται μεταλλευτικές. Ο αντίλογος ήρθε από την κ. Ειρήνη Κλαμπατσέα, λέκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, η οποία δήλωσε ότι: “Η χωρίς όρους και όρια διευκόλυνση χωροθέτησης και άσκησης δραστηριοτήτων με εξάρτηση από πρώτες ύλες δεν πρέπει να αποτελεί σήμερα μονόδρομο χωρικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης”.

Η ημερίδα του ΤΕΕ ήταν κατά τη γνώμη μας μια “συντεχνιακή” ημερίδα, με στόχο να προωθήσει τα συμφέροντα του κλάδου των μεταλλειολόγων-μηχανικών και τα έργα που τους δίνουν δουλειά. Μόνο που εκεί όπου η φύση “έσπειρε” τα μέταλλα οι πρόγονοί μας “έσπειραν” τις τοπικές κοινωνίες. Στην προσεκτικά διατυπωμένη εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρεται ότι:

“Οι τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα οι ενεργοί πολίτες τους, αποτελούν πια μία κοινωνική δύναμη παρέμβασης, που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί. Η δράση τους έχει την ηθική νομιμοποίηση του πανανθρώπινου αιτήματος για ένα καθαρό περιβάλλον, για μία αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και την υπεροχή τους συγκροτεί η καθαρότητα της δράσης τους, η ανιδιοτέλεια και οι ανθρωπιστικές αξίες. Για το λόγο αυτό και το βασικό τους έρεισμα είναι η κοινωνική αποδοχή”.

Οι ενεργοί πολίτες των μεταλλευτικών περιοχών που ήταν παρόντες αν και δεν εκλήθησαν, εξέθεσαν κάποιες από τις απόψεις τους μέσα στον ελάχιστο χρόνο που τους δόθηκε, όμως η “άλλη πλευρά” δεν φάνηκε να ακούει. Ήταν αναμενόμενο το ότι δεν επήλθε τελικά καμμία συμφωνία αφού, όπως παρατήρησε στο κλείσιμο της ημερίδας ο κ. Λειβαδάρος εκ της Οργανωτικής Επιτροπής, πρόκειται για δυο πλευρές με “δομικά αντίθετες διαφορές”.

Κλείνουμε με το κλείσιμο της ημερίδας από τον κ. Ρουσσέτο Λειβαδάρο ο οποίος έχει την ειλικρίνεια να μην τα παρουσιάζει όλα ρόδινα:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=pInbExorgxI]


25 απαντήσεις στο “Hμερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες”, με απρόσκλητες τις τοπικές κοινωνίες”

    • “Attendees discussed the need to be more proactive in communications to media, legislators, and the general public to protect industries that use BPA, prolong the life of BPA, put risks from chemicals in proper prospective, and transcend the media and the blogosphere”.

      Οι συμμετέχοντες συζήτησαν την ανάγκη να είναι πιο δραστήριοι στην επικοινωνία τους με τα μέσα ενημέρωσης, τους νομοθέτες και το κοινό, για να προστατευτούν οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ΒΡΑ, να τεθούν οι κίνδυνοι από τα χημικά στη “σωστή” τους διάσταση και να αντιμετωπιστούν (αλωθούν;) τα μέσα ενημέρωσης και η μπλογκόσφαιρα.

      Το τι είναι το ΒΡΑ δεν μας ενδιαφέρει σ’αυτή τη φάση αλλά αυτό που περιγράφεται παραπάνω δεν είναι μήπως αυτό που γίνεται κι εδώ; Έχουμε μερικούς “δραστήριους” εδώ μέσα!

  1. Πρώτα από όλα Καλή Χρονιά με Υγεία σε όλους τους φίλους του blog. Οι επερχόμενοι αγώνες τους απαιτούν καλή φυσική και ψυχική κατάσταση. Η Μεταλλεία δυναμώνει συνεχώς και απαιτείται αντίστοιχο δυνάμωμα από την αντίδραση, σύμφωνα με τον απαράβατο φυσικό νόμο της Δράσης – Αντίδρασης.
    Η Αλήθεια είναι πολύ χαρούμενη που είδε, για πρώτη φορά, ένα πολιτισμένο και ευπρεπές συναπάντημα των δύο (μέχρι στιγμής) αντίρροπων δυνάμεων: Της Μεταλλευτικής κοινότητας και του αντιμεταλλευτικού Μπλόκ.
    Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν σίγουρα τρομακτική (όπως άλλωστε και ο/η antigold παραδέχεται) [εδώ να κάνω μία παρένθεση: Όλοι εδώ μέσα ξέρουμε ποιος είναι ο καθένας που γράφει. Πως λέγεται, που μένει, τι δουλειά κάνει. Άλλωστε ήλθαμε και πρόσωπο με πρόσωπο προχθές. Τηρούμε όμως το ιερό ανώνυμο του Blog το οποίο είναι και λαϊκή κατάχτηση]
    Η επιτυχία ήταν αναπάντεχα μεγάλη. Και εδώ η Αλήθεια θα ήθελε να ευχαριστήσει το Αντιμεταλλευτικό Μπλοκ το οποίο έχει φέρει τον (παλαιότερα ξεχασμένο) Κλάδο στο προσκήνιο και έχει αφυπνίσει όλα τα αντανακλαστικά του με αποτέλεσμα απρόβλεπτη συγκέντρωση εφεδρειών και ισχύος. Όλος ο Κλάδος ήταν εκεί, ενωμένος, δυνατός. Ακόμα και οι Μεταλλειολόγοι μιλούσαν εγκάρδια με τους Γεωλόγους, απίστευτα πράγματα! 
    Στη συγκέντρωση ήλθαν δύο Υπουργοί από τα σημαντικότερα Υπουργεία για τον Κλάδο (Οικονομικών και Περιβάλλοντος) , ο Πρόεδρος της ΟΚΕ (ο οποίος να ξέρετε δεν πάει σε πάνω από τρεις – τέσσερεις τέτοιες εκδηλώσεις το χρόνο), δύο Νομάρχες (εκλεγμένοι υπενθυμίζω) από σούπερ μεταλλευτικούς νομούς, τοπικοί βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων. Τέτοια εκπροσώπηση είναι πραγματικά πρωτοφανής. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις στον Κλάδο την επόμενη φορά θα είναι και ο Πρωθυπουργός και μπορεί και ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Αρα, και πάλι, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Αντιμεταλλευτικό Μπλοκ το οποίο αναζωογόνησε τον Κλάδο και τον συσπείρωσε.
    Επί της ουσίας τώρα. Η Αλήθεια επισημαίνει την παρουσία των καλών φίλων από τη Χαλκιδική, που έκαναν όλα αυτά τα χιλιόμετρα για να έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με την «αντίπερα όχθη». Όπως και έγινε. Με μικρές εξαιρέσεις άναρθρων κραυγών και ακατάληπτων γλωσσικών ιδιωμάτων από τη γαλαρία, οι «Τοπικές Κοινωνίες» βγήκαν στο βήμα και με το γνωστό γλαφυρό τρόπο τους περάσανε τις αγωνίες τους στο κοινό. Και τις περάσανε με επιτυχία, αφού το κοινό ήταν προετοιμασμένο και δεν περίμενε βαθυστόχαστες, επιστημονικά τεκμηριωμένες, θέσεις αλλά, περισσότερο, φωνές αγωνίας για το μέλλον των τρισέγγονών μας. Δεν έγιναν επεισόδια του στυλ Θεσσαλονίκης και η Αλήθεια ελπίζει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα ενσυνείδητης επιλογής ηπιότητας και όχι ενστίκτου αυτοσυντήρησης λόγω των δεδομένων συσχετισμών (από όπου και να το δει κανείς η φάπα από 200 τσαντισμένους μεταλλειολογο-γεωλόγο-μηχανικούς θα ήταν αβάστακτης βαρύτητας).
    Βέβαια, θα πει κανείς, η εκπροσώπηση των «Τοπικών Κοινωνιών» δεν ήταν τόση όση θα έπρεπε. Γιατί ο Νομάρχης Κοζάνης και ο Νομάρχης Φωκίδας ψηφίζονται από κατοίκους του Παρισιού και Βοστώνης αντίστοιχα, που δεν έχουν καμία σχέση με τις μεταλλευτικές περιοχές των νομών αυτών. Και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων εκπροσωπεί εργάτες που δεν δουλεύουν και ζουν στα μεταλλεία, αφού ως γνωστόν, οι μεταλλευτικές εργασίες στα Μεταλλεία της Ελλάδας γίνονται από ρομπότ και με τηλεχειρισμό από τα γραφεία των εταιρειών, ενώ οι λεγόμενοι μεταλλωρύχοι (μέλη της Ομοσπονδίας) πίνουνε καφέ στην Ακρόπολη. Ούτε και ο Πρόεδρος των Μηχανικών Μεταλλείων και ο Πρόεδρος των Γεωλόγων εκπροσωπούν ανθρώπους που έχουν σχέση με τις Τοπικές Κοινωνίες, αφού οι Μηχανικοί και οι Γεωλόγοι μεταφέρονται προς και από τα Μεταλλεία με ελικόπτερο κάθε μέρα, αφού μένουν όλοι Εκάλη – Κηφισιά (αν και η Αλήθεια νομίζει ότι μερικοί αμετανόητοι μένουν στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης). Έτσι οι «γνήσιοι» εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινωνιών δεν ήταν παραπάνω από μια χούφτα άνθρωποι. Εδώ όμως η Αλήθεια θα ήθελε να παρατηρήσει ότι κάτι είναι και αυτό. Την επόμενη φορά να είναι περισσότεροι. Και σε κάθε περίπτωση να μην ξεχάσετε ότι στην Ημερίδα για το «Περιβαλλοντικό Έγκλημα» δεν εκκληθεί ΚΑΜΙΑ μεταλλευτική εταιρεία, ούτε ο ΣΜΕ, ούτε οι Σύλλογοι των Μεταλλειολόγων και των Γεωλόγων. Μόνο ο ΣΕΒ με μια ΠΟΛΥ μικρή αντιπροσώπευση του ενός ατόμου ήταν παρών από τους «εγκληματίες». Άρα να μην υπάρχουν παράπονα. Ετσι;
    Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεταλλευτικές εταιρείες δεν είναι υπερήφανες για το παρελθόν τους και ότι έχουν βάλει για καλά την περιβαλλοντική διάσταση στο μυαλό τους και στο σχεδιασμό τους. Οι ελεγκτικοί οργανισμοί τους Κράτους, επίσης, καταλαβαίνουν το πνεύμα των καιρών και θα αυστηροποιήσουν τις δράσεις τους. Οι περισσότερες τοποθετήσεις αναφέρθηκαν άμεσα ή έμμεσα στις Τοπικές Κοινωνίες, στις επιπτώσεις της Μεταλλευτικής Δραστηριότητας στη ζωή τους και στις προσπάθειες που κάνουν να ελαχιστοποιήσουν το περιβαλλοντικό τους ίχνος. Μεταξύ μας όμως, το παρακάνανε τείνοντας στην «πιπιλοποίηση» του θέματος. Μάλλον όμως αυτό αντικατοπτρίζει την αγωνία τους να πείσουν την Κοινωνία ότι έχουν δικαίωμα ύπαρξης.
    Εντύπωση προξένησε στην Αλήθεια η εντύπωση που προξένησε στις «Τοπικές Κοινωνίες» η τοποθέτηση του Κου. Νικολετόπουλου. Φαίνεται ότι η ψυχανάλυση των ανθρώπων που κινούνται μαζικά ενοχλεί ιδιαίτερα και η κατηγοριοποίηση του Νικολετόπουλου έθιξε υπολήψεις. Τα έχει περάσει και η Αλήθεια αυτά στο παρελθόν…
    Η Αλήθεια μελέτησε προσεκτικά τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και κυρίως τις παρεμβάσεις των πολιτικών προσώπων και των «Τοπικών Κοινωνιών». Η στήριξη από την Πολιτική ηγεσία είναι πια δεδομένη και αναφέρθηκε πιο πάνω. Όσο αφορά τις τοποθετήσεις των «Τοπικών Κοινωνιών», αν αφαιρέσει κανείς το συναισθηματικό στοιχείο, αν αφαιρέσει μετά το γκροτέσκο στοιχείο, υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις και θα ληφθούν. Η φιλική συμβουλή όμως της Αλήθειας είναι ότι οι «Τοπικές Κοινωνίες» πρέπει να εκσυγχρονίσουν το λόγο τους και τα επιχειρήματά τους, να τα επιβεβαιώσουν με επιστημονικά αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία πρέπει να εκτεθούν και γίνουν αποδεκτά από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλιώς θα υποστούν και άλλους εξευτελισμούς σαν τον κακομοίρη (η Αλήθεια δε θυμάται το όνομά του) που κατακεραυνώθηκε από τον έγκριτο Καθηγητή Σκαρπέλη και χλευάστηκε από όλο το Κοινό. Με τέτοιες καταστάσεις και τέτοιους ανεπαρκείς συνοδοιπόρους, ο αγώνας σας θα κάνει μεγάλα πισωγυρίσματα.
    Μία τελευταία παρατήρηση: Η Αλήθεια είχε προειδοποιήσει ότι ημερίδες σαν το «Περιβαλλοντικό Έγκλημα» έχουν σα σκοπό και αποτέλεσμα την επαναστατική εκτόνωση του λαού. Τίποτε άλλο. Μετά την ημερίδα της περασμένης Τετάρτης είναι πεπεισμένη ότι μόνο οι εκδηλώσεις που φέρνουν σε επαφή τις δύο πλευρές έχουν πραγματική αξία. Αυτά γι’αυτούς που πανηγύριζαν για τη σούπα.
    Η Αλήθεια κλείνει εδώ την ανάρτηση, μια και δε θέλει να επεκταθεί σε λεπτομέρειες οι οποίες μάλλον θα χαλάσουν το θετικό κλίμα που ελπίζει να χτιστεί σταδιακά, μετά από αυτή την πρώτη επιτυχημένη επαφή των δύο πλευρών. Με χαρά όμως θα εμπλακεί (με το πάσο της φυσικά) σε επιμέρους συζητήσεις πάνω σε αυτά που αναφέρθηκαν.
    Υγιαίνετε!
    Η Ικανοποιημένη Αλήθεια.

  2. Σύντομα θα γίνει και οδηγία η πρωτοβουλία του επιτρόπου κου φερχόιγκεν.
    Η βιώσιμη ανάπτυξη της μεταλλείας είναι τόσο βιώσιμη όσο εκείνη των υπολοίπων κλάδων, από την γεωργία μέχρι την ψηφιακή τεχνολογία.
    Φίλοι των “τοπικών κοινωνιών” προσέξτε γιατί τα βάζετε και μάλιστα ως φαίνεται με εμπειρικό γνωστικό πεδίο, με μια δραστηριότητα με μακραίωνη ιστορική πορεία. Που δεν ειναι μόνο λόμπυ και διάφοροι τυχοδιώκτες. Ειναι και πολλοί εργαζόμενοι που στο κάτω κάτω δεν φταίνε απολύτως τίποτε.
    Κρατήστε μια πισινή.
    Καλή Χρονιά

  3. Να πούμε λίγα παραπάνω για την ημερίδα υπό μιρφή ανταπόκρισης που μας ζήτησε και ο κ. antigoldgreece. Η ημερίδα ήταν πολύ σημαντική και θα μπορούσε να ήταν και κάτι παραπάνω, για λόγους που θα πούμε. Μεγάλη συμμετοχή μέχρι αργά το βράδυ σε μια κατάμεστη αίθουσα, ευρύ κοινό από Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπηρεσιακούς παράγοντες,πανεπιστημιακούς, εταιρείες, συλλόγους, “οικολόγους”, επαγγελματίες και ιδιώτες. Παρακάμπτοντας τους χαιρετισμούς κλπ, αξίζει να σημειωθούν:

    – Το γνωστό τσούρμο “οικολόγων” στη γαλαρία, οπαδών του Παρατηρητηρίου και όχι μόνο. Ακόμη μια φορά το μελανό σημείο σε εκδήλωση. Ξεκίνησε με τις γνωστές φραστικές προκλήσεις, αλλά αμέσως έφαγε κράξιμο κι απομονονώθηκε. Ετσι έκτροπα σαν εκείνα στο Grand Hotel στη Θεσσαλονίκη ευτυχώς δεν επαναλήφθηκαν. Επιπλέον εδώ γινόταν και βιντεοσκόπιση. Πολλαπλή…
    – Η πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση: Του Νομάρχη Φωκίδας. Υπογράμμισε πως ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ Ή ΟΧΙ. Η Νομαρχία θέλει, αλλά βάζει και όρους: αποκατάσταση παλιών και νέων μεταλλείων, υπόγεια εκμετάλλευση, αυστηρή τήρηση όρων και έλεγχος. Απλές, σταράτες κι αντρίκιες θέσεις.
    – Η καλύτερη “οικολογική” θέση: Του Κωστή Γιωργάκη (ΒΙΟΖΩ). Αρχικά είχε δώσει άσχημη εντύπωση λέγοντας εξυπνάδες σε άστοχες και προκλητικές παρεμβάσεις, διακόπτοντας ομιλητές. Ομως στη δική του παρουσίαση τελικά φάνηκε ότι το πρόβλημά του για όσους δεν το κατάλαβαν, ήταν εκφραστικό. Εδωσε έμφαση στην ορθολογική εκμετάλλευση ορυκτών πόρων (σεβασμός στις ανάγκες των μελλοντικών γενεών για πόρους/φειδωλή εκμετάλλευση, αξιοποίηση μεγαλύτερου μέρους από τα εξορυσσόμενα μεταλλεύματα/αποληψιμότητα και άλλων δυνητικά χρήσιμων συστατικών, μείωση των απορριπτόμενων στείρων και αποβλήτων κλπ.). Χειροκροτήθηκε στο τέλος από πολλούς.
    – Η πιο καυστική τοποθέτηση: Του Βασίλη Νικολετόπουλου. Παρουσίασε με γλαφυρότητα μια κοινωνιολογική ακτινογραφία του χώρου των Ελλήνων “οικολόγων” που αντιδρούν στη μεταλλεία και της ιδεολογικής παθογένειάς τους. Χωρίς υπερβολή, όλοι οι παρόντες “οικολόγοι” ζορίσθηκαν αναγνωρίζοντας κάπου εκεί μέσα τον εαυτό ττους. Ακόμη και μετά την αποχώρησή του κ. Νικολετόπουλου, αρκετοί φέροντάς το βαρέως, εξακολουθούσαν να καταφέρονται αμήχανα κατά της παρουσίασής του.
    – Lost in translation: Τάσος Αφέντης. Θα μπορούσε να είχε μια σχετικά καλή εισήγηση, αλλά η εμπάθεια και οι παιδικές πολιτικές ασθένειες δεν τον άφησαν. Αρκετά στοιχεία και νούμερα, αλλά οι θέσεις μετέωρες. Προτάσεις; Να μην αφήσουμε πίσω το παρελθόν, είπε. Τι να κάνουμε τότε δηλαδή, να μην κοιτάξουμε μπροστά και να δούμε πώς θα πάρουμε…εκδίκηση από το Κράτος που δεν αποκατέστησε παλιές εκμεταλλεύσεις; Η Φωκίδα είναι στις περιοχές με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, ανέφερε. Δηλαδή φταίει η μεταλλεία γι΄αυτό; Και επιπλέον γιατί δεν αναρωτιόμαστε τι θα γίνει στην αναιμική τοπική οικονομία, αν δεν υπάρξει μεταλλεία; Αρκετοί προηγούμενοι ομιλητές είχαν τονίσει ξεκάθαρα ότι για τις πρό του 1986 εκμεταλλεύσεις είναι υποχρέωση του κράτους η αποκατάστασή τους. Εκείνος όμως συνέχισε να παραθέτει μια ατέρμονη σειρά φωτογραφιών με παλιές ή σε εξέλιξη (δηλ. μη εξοφλημένες και προς μελλοντική αποκατάσταση) επιφανειακές εκμεταλλεύσεις, για να μας πείσει για τις καταστροφικές συνέπειες της μεταλλείας και της ύπαρξης των εταιρειών…
    – Η πιο ανεκδιήγητη παρουσίαση: Του Γιώργου Τριανταφυλλίδη. Μια συρραφή αστήρικτων ισχυρισμών, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, διαποτισμένη από τρομολαγνεία. Δηλητήρια κάθε είδους και καταστροφικές συνέπειες στους λαγούς και τις μπεκάτσες της Θράκης (φαίνεται πως δεν έχουν άλλο μέρος να πάνε και πρέπει να φωλιάζουν αποκλειστικά στα λίγα στρέμματα της μελλοντικής εκμετάλλευσης). Παλιότερα έλεγε ότι στις περιοχές εκμετάλλευσης χρυσού χιονίζει συνέχεια !!! Η εναλλακτική λύση (ή μήπως περιλαμβάνεται στα αντισταθμιστικά οφέλη;) είναι να κατασκευασθούν…χυτήρια για τις βάσεις έδρασης ανεμογεννητριών σε αιολικά πάρκα στη Χαλκιδική και Θράκη. ΑΠΙΘΑΝΟ !! Φαίνεται πως ειδικά αυτά τα χυτήρια δεν…χρειάζονται πρώτες ύλες, δηλαδή τελικά δεν θα απαιτήσουν σιδηρομετάλλευμα και βοηθητικά ορυκτά. Ούτε έχει συνειδητοποιήσει πως οι Ελληνες “οικολόγοι” είναι κατά των ανεμογεννητριών…Προκλήθηκε από γνωστό καθηγητή Κοιτασματολογίας να αιτιολογήσει επιτέλους μετά από δέκα χρόνια επιστημονικά τους ισχυρισμούς του, αλλά βέβαια δεν απάντησε, όπως δεν απάντησε επί της ουσίας και σε καμμία ερώτηση. Καταφέρθηκε κατά των πάντων, ανεβοκατέβαινε από το βήμα, ξιφούλκησε εναντίον των αντιπάλων. Χαλαρωτικές στιγμές, αληθινό ρεσιτάλ, θύμισε παλιά καλή θεατρική επιθεώρηση, , γκοτέσκ φιγούρα. Κάποιοι βέβαια τον αποπήραν και τον έκραξαν. Διότι εκτός των άλλων, υπήρξε ΕΜΜΙΣΘΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ…ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ναι, σωστά ακούσατε) και τότε βέβαια υποστήριζε με επιστημονικά επιχειρήματα το χρυσό !! Ετσι για την ιστορία και γιά να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή…

    Οι περισσότερες “οικολογικές” παρεμβάσεις ήταν δυστυχώς απογοητευτικές. Ενδεικτικά:
    – Κυρία λαλίστατη από τη γαλαρία, επέμενε να μιλήσει από εκεί που…στεκόταν. Πείσθηκε τελικά να ανέβει στο βήμα και μας υπογράμμισε ότι νομιμοποιείται να ομιλεί γιατί έχει σφραγίδα σαν μεταλλειολόγος που είναι (δηλ. κατέχει και γνώση). Δεν την νοιάζει όμως η σφραγίδα (μήπως τότε πρέπει να την επιστρέψει το ταχύτερο;). Κι αν δεν βρεί δουλειά στο αντικείμενό της, κάτι θα κάνει. Πολύ άνετη…Αλλοι όμως ενδιαφέρονται να υπάρχουν δουλειές. Η ανεργία που μαστίζει τους συναδέλφους της και δη τους νέους δεν φάνηκε να την αγγίζει. Δεν αρκεί ως σύζυγος κ. Αφέντη να δηλώνεις ότι κι εσύ είσαι με το μέρος των τοπικών κοινωνιών, πρέπει να μπορείς να αρθρώσεις δικό σου λόγο.
    – Τόλης Παπαγεωργίου: Ανοιγμα με την κλασική εισαγωγή και το αγωνιστικό βιογραφικό (διωγμοί, κατατρεγμοί, φυλακίσεις κλπ). Συνέχεια με την επίσης κλασσική περιβαλλοντική καταστροφολογία. Κλείσιμο με απειλές κατά πάντων, κουνώντας το δάχτυλο: Θα δείτε τι θα πάθετε και θα μας βρείτε μπροστά σας στον Κάκαβο, στη Γκιώνα, στην Οίτη, στη Θράκη κλπ κλπ. Διάθεση για ψευτο-τσαμπουκά, προσπάθεια εμψύχωσης των οπαδών, μπόλικο μελόδραμα, ουδέν επιχείρημα. Κρίμα.
    – Άλλο λαλίστατο μέλος της γαλαρίας, οπαδός του Παρατηρίου και θαυμαστής του Τσε Γκεβάρα με ανάλογο ψευδώνυμο στα μπλογκς, μας πληροφόρησε ότι οι παπούδες μας στη Χαλκιδική ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Φοβερή πληροφορία. Εχω την εντύπωση ότι και για την υπόλοιπη Ελλάδα το ίδιο ίσχυε. Οπότε να ξαναγίνουμε πάλι όλοι αγρότες; Ο ίδιος πάντως είναι καφετζής. Επεσήμανε επίσης ότι κανείς από τους ομιλητές δεν αναφέρθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προφανώς αγνοεί ότι οι Ελληνες “οικολόγοι”, πρωτοτυπώντας διεθνώς είναι κατά των ΑΠΕ, αφού απορρίπτουν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά, γεωθερμία. Αν ο ίδιος είναι υπέρ, ας το έλεγε.

    Συμπέρασμα: Κατανόηση της αναγκαιότητας και της σημασίας της μεταλλείας γιά τη βιώσιμη ανάπτυξη και κλίμα απόλυτα θετικό. Αν η “απέναντι πλευρά” της “οικολογίας” είχε τη δυνατότητα και ήθελε να παρουσιάσει θέσεις και προτάσεις, θα μιλάγαμε για μια σχεδόν ιστορική που λέει ο λόγος, ημερίδα. Υπήρχε η ευκαιρία, αλλά την έχασαν κι αυτή οι “οικολόγοι”. Δηλ.να διατρανώσουν το ρόλο τους σαν έναν από τους εκφραστές των τοπικών κοινωνιών, όπως αρέσκονται να λένε. Κι ακόμη σημαντικότερο να βρεθούν κάποια κοινά σημεία επαφής για να γίνει επιτέλους και κάποιος διάλογος με την “άλλη” πλευρά. Οι τοπικές κοινωνίες πάντως εκπροσωπήθηκαν πολλαπλώς, αφού ως γνωστόν δεν έχουν παρα;χωρήσει εργολαβικά την εκπροσώπησή τους στις “οικολογικές” υπο-ομάδες.

    Το χειρότερο ήταν οι προβοκατόρικες “διαμαρτυρίες”, η μουρμούρα στη γαλαρία, τα κλαψουρίσματα και η στείρα αντιπαράθεση των “οικολόγων”. Με έναν παραγωγικό κλάδο που έκανε εξαρχής την αυτοκριτική του, κατέθεσε προτάσεις, είχε λύσεις και ξεκαθάρισε ότι αναγνωρίζει τη σημασία και το ρόλο των τοπικών κοινωνιών.
    Ενώ εσείς βέβαια αγαπητοί “οικολόγοι” ανήκετε στο μπλοκ του αντιβιομηχανικού μεσαίωνα. Θέλετε να εξαφανισθεί η μεταλλεία και η βιομηχανία κι απλώς δεν το λέτε. Κι από πάνω ισχυρίζεσθε ότι έκαναν την ημερίδα για να σας υποβαθμίσουν; Αυτό ούτε σαν άλλοθι για την ανεπάρκειά σας δεν στέκει.

  4. Ας πάνε να δουν όλοι οι υπέρμαχοι των μεταλλείων το Avatar! Ίσως κάτι να καταλάβουν, πέρα από διαγράμματα και οικονομικά μεγέθη. Η επόμενη Ημερίδα ας γίνει στο δάσος με θέα τα μεταλλεία της Γκιώνας…

  5. Εχθρός μου είναι αυτός που θέλει για δικό του αυτό που εγώ ζω πάνω του!
    AVATAR…
    Η τοπική κοινωνία σε όσα εισαγωγικά και αν τη βάζετε είναι οι ιθαγενείς, οι μπλε πίθηκοι που θέλουν να διαφυλάξουν το σπίτι τους.
    Γελοίοι, φτιάξατε ένα μισοπεθαμένο πλανήτη και θέλετε να τον αποτελειώσετε!!!

  6. Είναι αλήθεια ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να πείσεις για τα επιχειρήματα σου, (αναφέρομαι στον stinger) είναι να απαξιώνεις τους συνομιλητές σου. Αυτό όμως προδίδει το μέγεθος της δικής σου αδυναμίας.
    Εμείς λοιπόν το «τσούρμο των οικολόγων» δεν απαξιώσαμε κανέναν είπαμε την άποψη μας, θεωρώντας ότι σε μια δημοκρατία όλοι νομιμοποιούμαστε να έχουμε άποψη χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη ειδικών επιστημονικών γνώσεων και σφραγίδων (αυτό είπα στην παρέμβαση μου και όχι το αντίθετο, όπως εσύ θέλησες να καταλάβεις)
    Δεν μας ενοχλεί όμως το ότι αναπαράγεις αυτή την απαξίωση, που τόσο παραστατικά ανέλυσε ο «κοινωνιολόγος» κος Νικολετόπουλος.
    Δεν θα επιχειρηματολογήσω αυτή τη στιγμή για τις θέσεις του Νικολετόπουλου ή του Νομάρχη Φωκίδας. Θα τοποθετηθούμε για αυτά δημόσια σα Κίνηση.
    Αυτό όμως που είναι όντως προβοκατόρικο και μας ενοχλεί, είναι οι τόσες «πληροφορίες» σου, για τα προσωπικά μας δεδομένα και αναρωτιόμαστε εύλογα για τις πηγές σου.
    Το εντιμότερο θα ήταν να γνωρίζουμε το ονοματεπώνυμο σου, όταν εσύ γνωρίζεις τόσα πολλά για μας, το πολιτικό παρελθόν μας τις προσωπικές μας σχέσεις μας. Διαφορετικά θα υποθέσουμε οι προθέσεις σου δεν είναι να μας πείσεις, αλλά να μας «δώσεις».
    Εξάλλου αυτή είναι μια γνωστή και πεπατημένη μέθοδος, την οποία και γνωρίσαμε πολύ καλά όταν πριν λίγο καιρό, κάποιοι έκαψαν το σπίτι ενός μέλους της κίνησης μας

  7. Και δεν είναι μόνο ένα το περιστατικό βίας από αυτούς που κόπτονται να μας εξασφαλίσουν την coca cola στο τενεκεδάκι από βωξίτη και πολλές “ανέσεις” που νομίζουν πως θα μας τις περάσουν σαν θηλιά στο λαιμό!
    Έκαψαν το σπίτι ενός ζευγαριού στον Άγιο Λαυρέντιο του Πηλίου αφού πρώτα έκαψαν τη μοτοσικλέτα τους και έσπρωξαν το αυτοκίνητό τους στον γκρεμό….
    σκότωσαν μια γυναίκα βαφτίζοντας τον άδικο θάνατο της …ατύχημα επείδη δεν ήθελε να δει τον τόπο της ένα απέραντο σκουπιδιαριό.
    Σέρνουν πολίτες στα δικαστήρια επειδή επέλεξαν να υποστηρίξουν τον τόπο τους παρά τους χρηματιστηριακούς δείκτες μιας εταιρίας….. και ο κατάλογος δεν έχει τέλος!
    Θύματα η διαμαρτυρόμενη τοπική κοινωνία και ας της βάζουν όσα εισαγωγικά θέλουν!
    Θύτες οι απανταχού υποστηρικτές του κέρδους και ο στρατός τους.
    Την απάντηση τη δείνει παραπάνω η Νίνα. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι μαζικές και συλλογικές.

    • Δεν βρίσκω τίποτα άξιο σχολιασμού στα σεντόνια που μας κατέβασαν οι δυο απρόσωποι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εδώ μέσα. Τα “σας ξέρουμε, πώς λέγεστε, τι δουλειά κάνετε και τι πουκάμισο βάλατε σήμερα το πρωί” θα μπορούσαν να θεωρηθούν απειλητικά, αλλά εγώ τα βρίσκω θλιβερά και γελοία. Σας χαρακτηρίζουν απόλυτα.

      Χαίρομαι που σας άρεσε ο Κωστής Γιωργάκης, αλλά μάλλον δεν καταλάβατε ότι σε ΕΣΑΣ απευθυνόταν! Μιλησε για:

      – OΡΘΟΛΟΓΙΚΗ εκμετάλλευση ορυκτών πόρων
      – ΣΕΒΑΣΜΟ στις ανάγκες των μελλοντικών γενεών για πόρους (!)
      – ΦΕΙΔΩΛΗ εκμετάλλευση (!)
      – Αξιοποίηση μεγαλύτερου μέρους από τα εξορυσσόμενα μεταλλεύματα
      – Μείωση των απορριπτόμενων στείρων και αποβλήτων

      Εσείς αλήθεια, τι σχέση έχετε με όλα αυτά;;; Το πόσο σέβεστε τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών για πόρους το ακούσαμε από τον κ. Καβαλόπουλο. Δεν το γράφω γιατί θα γίνω χυδαία.

      Έχω να σας πω ότι με τέτοιες θέσεις και τέτοια αντιμετώπιση των πολιτών σαν του κ.Νικολετόπουλου και του Stinger, δεν πρόκειται να πάτε πουθενά. Για τον Αλήθεια δεν μιλάω γιατί αυτός δεν έχει “θέσεις”. Έχει συλλογή από μάσκες και τώρα φοράει την καλή του. Με τα “ύποπτοι, καχύποπτοι, εθνικιστές, τοπικιστές”, τα “τσουρμο” και τα “γαλαρία”, συμπεριφέρεστε ΑΚΡΙΒΩΣ σαν τους Ισπανούς Κονκισταδόρες και πολύ καλά σας τα λέει ο Τριανταφυλλίδης. Η μόνη διαφορά είναι ότι βάλατε κουστούμια και σπουδάσατε προπαγάνδα.

      Παρεμπιπτόντως, μερσί για την “πολύπλευρη” βιντεοσκόπηση, θα ψάξω να βρω ποιο είναι το καλό μου προφίλ… Ε, και αφού έχετε και ΚΥΠατζήδες στις εταιρείες και ξέρετε τα πάντα για μάς, ξέρετε και πού να τα στείλετε. Αλήθεια, στη σχολή δεν σας μάθανε να μην προδίδετε τις μεθόδους σας;

  8. Λοιπόν αρκετά!!
    Δεν είμαστε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να μας φάει η ενδοσκόπηση, ούτε πρέπει να το κάνουμε σχολικό λεύκωμα και να τρώμε την ώρα μας με τον κάθε stinker, myxer, sonicFART, αλήθεια, ρεβύθια, ηλίθια και δεν ξέρω τι άλλο.
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!!!

    Προτείνω:
    Να γραφτεί ΑΜΕΣΑ ένα κείμενο που να προβάλλει το δίκιο μας σε αντιπαράθεση με τις απαράδεχτες δηλώσεις Verheugen που προσβάλλουν την εθνική μας κυριαρχία και τοποθετούν τα ανθρώπινα δικαιώματά μας στη διάθεση της κάθε πολυεθνικής!
    Να στείλουμε αυτό το κείμενο ΑΜΕΣΑ στον ευρωβουλευτή των οικολόγων-πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο, στον υποψήφιο βουλευτή Τάσο Κρομμύδα, στον Αντώνη Καφετζόπουλο που παλιότερα ήταν άνθρωπος με πολιτική και κοινωνική ευαισθησία, στην Βασιλική Νάκου, υπεύθυνη περιβάλλοντος των οικολόγων-πράσινων, στο γραφείο περιβάλλοντος της Ε.Ε. (για να δείξουμε ότι δε μασάμε σε απειλές) και όπου αλλού κρίνουμε σκόπιμο.
    Να ανοίξουμε αμέσως κατάλογο υπογραφών και να τον διακινήσουμε με όλα τα μέσα, με βάση το παραπάνω κείμενο.
    Οι οικολόγοι-πράσινοι ζητούσαν την ψήφο μας. Καιρός να δείξουν ότι την αξίζουν.
    Η Ε.Ε. δηλώνει περιβαλλοντικές ευαισθησίες αλλά στην πράξη διοικείται αντιδημοκρατικά από το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Επειδή προσωπικά πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να υπάρχει μόνο μέσα σε μια προοδευτική και απόλυτα δημοκρατική Ευρώπη, προτείνω να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να κινητοποιήσουμε τις υπηρεσίες της Ε.Ε. στα θέματά μας.
    Αυτά για αρχή.
    Πιστεύω ότι η πίεση αυτή πρέπει να αυξηθεί και να μονιμοποιηθεί, σε όλους αυτούς που φωνάζουν ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, wwf, greenpeace και όποιους άλλους, αλλά και κόμματα, πολιτευτές κλπ, όσο αυξάνεται ο αριθμός των εθελοντών που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν. Αλλά αυτά απαιτούν γενικότερη κινητοποίηση από περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς της περιοχής.
    Ενδιαφέροντα emails

    Αντώνης Καφετζόπουλος
    [email protected]
    [email protected]

    Τάσος Κρομμύδας
    [email protected]

    Βασιλική Νάκου
    [email protected]

    Ενδιαφέροντες ιστότοποι:

    http://www.epa.gov/rpdweb00/tenorm/copper.html

    http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6VDG-4CF152H-3&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1170029749&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=8c5b11410067435865c6421a6f9f7eea

    Yannis Βakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  9. Δεν είναι μέσα στις προθέσεις μου να απαντήσω σε θέματα που έχουν τεθεί πιο πάνω με τους όρους που θέτουν όσοι χωμένοι στη θαλπωρή της ασφάλειας (εταιρικής ή άλλης) που τους παρέχει ανωνυμία, έχουν να πουν μια «καλή» κουβέντα για τον καθένα.
    Επειδή όμως ο κ. Stinger (παρεμπιπτόντως lost in translation, μιας και δεν μας «μετέφρασε» ακόμη το ονοματάκι του) μπερδεύει (?) την «κριτική» με τα προσωπικά δεδομένα οφείλω να του δώσω ορισμένα πρόσθετα στοιχεία
    του επικαιροποιημένου «ιατρικού» μου φακέλου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν μέχρι σήμερα δεν έχω προσβληθεί ακόμη από την ασθένεια «ΟΣΦΥΟΚΑΜΨΙΑ RUFIANIS». Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό δεν με διασφαλίζει από μελλοντική προσβολή αλλά τι να κάνω ..το παλεύω.

    όσο για τον κ. Stinger εφόσον επιμένει να βαδίζει σταθερά σε τέτοια μονοπάτια ακολουθώντας τέτοιες μεθόδους αυτοδίκαια εμπίπτει στο πεδίο ορισμού της παραφρασμένης λαϊκής παροιμίας
    «θέλει … ο ρουφιάνος να κρυφτεί κι η χαρά δεν τον αφήνει»
    γιατί βέβαια όταν …χάνεσαι στα λεφτά (lost in money) είναι εύκολο να …χάνεσαι και στη ..μετάφραση (lost in translation)
    και …είναι πολλά τα λεφτά Άρη , ε… συγνώμη, κ. Stinger

  10. Για όσους δεν γνωρίζουν ακόμα τι εστί Ο.Π. παραθέτω ασχολίαστα ένα μικρό απόσπασμα από το environmentfood του φίλου ιζ, υποψήφιου βουλευτή των Ο.Π.:

    “όταν έμαθα πριν από μέρες, ότι ο πολιτικός στραβισμός του Σύριζα κτύπησε την πόρτα των Ο.Π. …κάτι δεν μου άρεσε…στραβομουτσούνιασα και το κατάπια! όταν όμως είδα και ένα email ενός Ο.Π. συντρόφου να λέει επί λέξει :
    “Μας καλέσαν και πάμε. Δεν υπάρχει καμια προνομιακή συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Το ίδιο θα κάναμε αν μας καλούσε ΝΔ, ΠαΣοΚ ή ΚΚΕ ( για το ΛαΟΣ δεν νομίζω.. )”
    εεε τότε…ψιλο-αηδίασα και απάντησα ως εξής στον σύντροφο:
    “Aν θέλουμε να είμαστε κόμμα κινηματικό και ουχί δεινοσαυρικό (όπου ένα κονκλάβιο αποφασίζει εν κρυπτώ όπως έγινε με την άρνηση του Υφυπουργείου) τότε το ελάχιστο που θα περίμενα είναι τούτο:
    ήρθε πρόταση από το οποιοδήποτε κόμμα.
    καλώς ήρθε!
    αποφασίσαμε ως ΟΠ να μιλήσουμε μαζί του! οκ!
    τα μέλη των ΟΠ δεν έχουμε δικαίωμα στην πληροφόρηση από τα όργανα του κόμματος και ουχί τις εφημερίδες;;;
    και τι θα πούμε με τον Σύριζα;
    βάσει ποιου προγράμματος;
    όταν λύσουμε αυτά τα απλά , αυτά τα μικρά προβλήματα …πρακτικά μεν αλλά τόσο μα τόσο σημαντικά…
    τότε μπορούμε να πιάσουμε
    1. τα σκουπίδια και τις λαμογιές του Συριζαίου Κόντου,
    2. τον Ασωπό και τις δήθεν επιθεωρήσεις της ΕΥΕΠ,
    3. τα τρόφιμα και τα καρτέλ,
    4. το κυνήγι και
    5. τις αγροτικές καταλήψεις…
    Λόγο έχω αλλά δεν μπορώ να δίνομαι σε κάτι που μας αδειάζει συνεχώς…
    Έχω ζητήσει π.χ. να δώσουμε συνέντευξη τύπου για Ασωπό και Μεσσαπία αλλά δεν μπήκατε καν στον κόπο να μου απαντήσετε. Εκτός όμως από πολιτικό λόγο έχω και αυτοσεβασμό αλλά και επάγγελμα και εισοδήματα πέρα και έξω από την πολιτική!
    συνεπώς δεν είμαι τσιράκι της πολιτικής και άρα σηκώνω και λιγότερες μύγες στο σπαθί μου…
    sorry but that’s life
    Aν δεν πιάσουμε τα θέματα που αφορούν τον κοσμάκη (π.χ. τιμές τροφίμων, αγροτικές καταλήψεις, δημόσια διοίκηση και ρουσφέτια) με πιο συστηματικό τρόπο και απλά μείνουμε στις ποδηλατοδρομίες και τις Κοπεγχάγες (αδειανά πουκάμισα για ποια Ελένη;;;)
    τότε …
    όχι μόνο μυωπία έχουμε αλλά ανίατο πολιτικό …στραβισμό!!!
    Γ.Ζ. “

  11. Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις:
    Τοπικιστές- εθνικιστές- καχύποπτοι- ιδιοκτήτες ακινήτων που θίγονται από την “αξιοποίηση” του κοιτάσματος- μέλη του διεθνούς οικολογικού “λόμπι”- αμόρφωτοι και ημιμαθείς οικολόγοι κ.λ.π. ύποπτα κακοποιά στοιχεία που αντιδρούν στην ασύδοτη δράση της επιχειρηματικής αλητείας στο τομέα των εξορύξεων, προέρχονται από όλες τις μορφωτικές ,ηλικιακές ,οικονομικές , επαγγελματικές και όλες σχεδόν τις ομάδες στις οποίες θα μπορούσε κάποιος να χωρίσει τους ανθρώπους βάση κάποιον χαρακτηριστικών ακόμη και από αυτή την ομάδα των απλών εργαζομένων σε εταιρίες εξόρυξης που , φυσικά ,όταν εντοπιστούν να εκφράζουν επιφύλαξη για δράσεις τις εταιρίας απολύονται .
    Εξαιρούνται μόνο:
    1) Τα άτομα που στατιστικά υπάρχουν σε κάθε κοινωνία ανθρώπων και πάνε πάντα με τον πιο ισχυρό. Στην περίπτωση τοπικών κοινωνιών περιοχών που δραστηριοποιούνται εταιρίες εξόρυξης , «εντελώς συμπτωματικά», πάντα υπάρχει εξαθλίωση της τοπικής οικονομίας σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες με όλα τα επακόλουθα ερήμωσης κ.λ.π. ,οπότε ο «ισχυρός» και ο κύκλος του είναι ένας. Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι και εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι των εταιριών αυτών αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.
    2) Η ομάδα εργαζομένων σε εταιρίες εξόρυξης που αυτοαποκαλούνται «Στελέχη» της εταιρίας και λαμβάνουν ενισχυμένους μισθούς για να κάνουν καλά τη δουλειά τους ,η οποία είναι κατά κύριο λόγο να προστατεύουν το επαγγελματικό και κοινωνικό (όσο μπορούν) κύρος της εταιρίας από τις αρνητικές συνέπειες των δραστηριοτήτων της και δευτερευόντως η εργασία στην οργάνωση και παρακολούθηση των πραγματικά παραγωγικών διαδικασιών .
    Από τα «Στελέχη» αυτά ,όσοι έχουν σπουδές σχετικές με την «επικοινωνία» ,επειδή στο χώρο αυτό εκποιούν τις σπουδές τους και την επιστημοσύνη τους στην άσκηση κακόβουλης προπαγάνδας (το «κακόβουλα» το γνωρίζουν μιας και εύκολα προκύπτει από τα στοιχεία που διαχειρίζονται καθημερινά) , λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερους μισθούς από άλλες εταιρίες που η «επικοινωνία» απαιτεί και πραγματικές ικανότητες. Αξίζει να παρατηρήσουμε εδώ προς επιβεβαίωση των πιο πάνω ,ότι οι εταιρίες εξόρυξης είναι οι μόνες που οι «επικοινωνιολόγοι» τους ασχολούνται με τους κατοίκους και πολιτικούς κ.λ.π. παράγοντες των περιοχών που καταστρέφουν και πολύ λιγότερο έως καθόλου με τους πελάτες – αγοραστές των προϊόντων που παράγουν.
    Τα «Στελέχη» με άλλες σπουδές , εξειδικεύονται μεν και σε δραστηριότητες της οργάνωσης και παρακολούθηση των παραγωγικών διαδικασιών αλλά κυρίως στην προπαγάνδα την οποία έχει πολύ ανάγκη η δραστηριότητα αυτή. Η οργάνωση και παρακολούθηση των παραγωγικών διαδικασιών , όταν οι εταιρίες αυτές δρουν με τον συνήθη ασύδοτο και ανεξέλεγκτο τρόπο που συνηθίζουν στην πρωταθλήτρια στη διαφθορά Ελλάδα, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις και αφήνεται στους υφισταμένους .Αυτό έχει σαν συνέπεια και αυτά τα «Στελέχη» να εξειδικεύονται τελικά σε μοναδικές «υπηρεσίες» που μόνο αυτά τα «αφεντικά» τους πληρώνουν τόσο καλά.

    Ικανού μεγέθους και χρησιμότητας ,υποομάδα αυτών των δύο ομάδων ,είναι άτομα πρώην εργαζόμενοι των εταιριών εξόρυξης ή και απλοί κάτοικοι που αφού επελέγησαν από τους «κυνηγούς ταλέντων» που δουλεύουν για την εταιρία ως «κατάλληλοι» και εγκρίθηκαν από τα «μεγαλύτερα αφεντικά τους στα κεντρικά της εταιρίας» έφυγαν από την εταιρία για «μυστικές αποστολές» όπως να ξεπουλήσουν την επιστημοσύνη τους από θέσεις αμερόληπτων κριτών επίσημων φορέων , να πολιτευτούν και να γίνουν Γραμματείς τοπικών κομματικών οργανώσεων , Δήμαρχοι, Νομάρχες, και όταν δεν «τραβάνε» για παρακάτω ,οι «μυστικοί» της εταιρίας που έχουν επιτύχει στο παρελθόν τους διορίζουνε σε διάφορες θέσεις του Δημοσίου ή άλλων φορέων απ’ όπου θα προστατεύουν και θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εταιρίας.
    Η εταιρία φυσικά δεν θα τους ξεχάσει και σε κάθε περίπτωση αν δεν φτάνουν οι ψήφοι των εργαζομένων ,κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα το λογιστήριο ετοιμάζει και μερικά φακελάκια με χρήματα (δικαιολογούνται περίπου 20 φακελάκια ανά 10.000 κατοίκους εξαθλιωμένης κοινωνίας)………………….

    Άθλιες μορφές του είδους στην ημερίδα του ΤΕΕ ο «Κος» Ζήσης Γεωργιάννης «πρώην» εργαζόμενος της ΕΛΜΙΝ και ο «Κος» Φαρέας Κώστας μάλλον εργαζόμενος της «Δελφοί Δίστομο» ή φιλόδοξος μελλοντικός εργαζόμενος του χώρου ,οι οποίοι συμπαρασύροντας το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς επιβεβαίωσαν τα προαναφερόμενα σχετικά με τα «Στελέχη» σε μία γελοία από όλες τις απόψεις εργασία .

    Κορυφαία μορφή ο Νομάρχης Φωκίδας που ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι όλα είναι καλά και έχουν και πολύ τουρισμό στην κατά τα άλλα εξαθλιωμένη οικονομικά Φωκίδα. Ο ίδιος μέχρι το 1989 ήταν «Στέλεχος» της S&B και σύμφωνα με πρόχειρες «πηγές» μου ,βγήκε αμέσως Δήμαρχος Άμφισσας και μετά από δύο συνεχόμενες τετραετίες άφησε τον Δήμο με μερικά εκατομμύρια χρέος, χωρίς κανένα ,εμφανές τουλάχιστον, έργο ανάπτυξης και σαν «πετυχημένος» Δήμαρχος που ήταν ,τον έκαναν Νομάρχη !!!!!!!!!!!!!! Με βοήθησε να καταλάβω γιατί όταν μιλάνε όποιοι έχουν πάει εκεί για το επίπεδο των κατοίκων της ,εκφράζονται πάντα με μία θλιμμένη συμπάθεια.

    Κάτι που αφορά όλους του είδους Φουσέκης ,Ζήσης, stinger ,manos , Αλήθειας κ.λ.π. (συγνώμη αν ξέχασα κάποιον) και που έχει αναφερθεί από παλαίμαχο «Στέλεχος» του χώρου:
    Το κριτήριο με το οποίο σας επέλεξε η «μαμά» εταιρία αναφέρεται ξεκάθαρα στο έργο « Ο Ηγεμών» του Νικολό Μακιαβέλι όπου ο «παλιός» και έμπειρος διπλωμάτης Μακιαβέλι συμβουλεύει τον νέο Ηγεμόνα πως μπορεί να διατηρήσει την εξουσία σε μία νέα κτήση του. Όταν λοιπόν, δεν έχει την δυνατότητα να εξοντώσει ή να διώξει όλους τους παλιούς κατοίκους και να φέρει νέους πληθυσμούς από τις παλιές κτήσεις που τον αποδέχονται ήδη σαν τον Ηγεμόνα τους, τότε πρέπει να επιλέξει από τον ντόπιο πληθυσμό τους κατάλληλους από τους ΜΕΤΡΙΟΥΣ και να τους δώσει πλούτο και αξιώματα για να ασκούν την εξουσία για λογαριασμό του. Αυτοί οι ΜΕΤΡΙΟΙ, γνωρίζοντας κατά βάθος ότι χωρίς την στήριξή του δεν τους αξίζει και δεν θα έχουν καμία κοινωνική θέση και οικονομική άνεση, θα τον υπηρετήσουν πιστά και θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνει αυτός ο Ηγεμόνας της περιοχής.
    Το βιβλίο σας το έχει συστήσει ο επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων από τα «κεντρικά» της εταιρίας, το έχετε διαβάσει και έχετε την εντύπωση ότι ο Ηγεμόνας είστε εσείς οι ίδιοι. Είτε το είχατε καταλάβει ήδη ,είτε το καταλάβετε τώρα ,είτε δεν έχετε την ικανότητα λόγο μετριότητας να το καταλάβετε, εμείς δεν μπορούμε να, συμμεριστούμε το δράμα σας. Έχετε επιλεγεί σαν ΜΕΤΡΙΟΙ και μάλιστα «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕΤΡΙΟΙ», με τα απαραίτητα κόμπλεξ δηλαδή.
    Και για να μην νομίζετε ότι κάνετε κάτι πρωτότυπο, τα κριτήρια με τα οποία έχετε χαρακτηριστεί ΜΕΤΡΙΟΙ είναι του έτους 1513 που γράφτηκε το βιβλίο.

    • Sonic, πάλι λες βλακείες.

      Η εκλογή του δισεκατομμυριουχου S.Pinera στην Προεδρεία της Χιλής χαιρετίστηκε από τη συντηρητική Καναδική εφημερίδα Globe and Mail ως εξής:

      “Το καλύτερο μέρος για εξόρυξη στη νότια Αμερική, μόλις έγινε καλύτερο”.!

      Πράγματι οι Καναδικές και λοιπές μεταλλευτικές εταιρείες είναι πολύ χαρούμενες με τον καινούριο Πρόεδρο της Χιλής που φαίνεται ότι θα τους κάνει όλα τα χατήρια. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Πρόεδρος της KINROSS GOLD CORP. (την θυμάστε; η εταιρεία που εξαγόρασε την TVX λίγο πριν πτωχεύσει…):

      “Ο καινούριος Πρόεδρος έχει τη φήμη ότι έχει θετική στάση απέναντι στις επιχειρήσεις και τη φορολογία, άρα αυτά είναι όλα θετικά. Αλλά ακόμα και πριν από αυτόν, πιστεύουμε ότι η Χιλή είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο γι’αυτό που κάνουμε”!!!

      Αυτά από το blog http://plagal.wordpress.com/ του Μιχάλη που βρίσκεται στο Τορόντο…

      “Θετική στάση απέναντι στη φορολογία” των μεταλλευτικών επιχειρήσεων σημαίνει περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε μια χώρα όπου η φορολογία τους είναι ήδη χαμηλή και, ακόμα κι αυτήν αποφεύγουν να την πληρώσουν.

  12. Mπα, καθόλου!
    Και την άλλη φορά με τις μεταλλευτικές και γεωτεχνικές έρευνες είχα δίκιο, απόδειξη το ποστ σας για το Νομάρχη. Εκεί, με το δικό μου επιχείρημα θα μπορούσατε να τον είχατε αποστομώσει…Αφού δε με πιστεύετε, εσείς χάνετε!
    Πάντως, πρέπει να το μπερδέψατε λίγο, οι βλακείες μου είναι στο ποστ για τη Χιλή, πάω εκεί να απαντήσω. Είστε τυχεροί, γιατί ακριβώς με φορολογικά θέματα ασχολούμαι αυτή την εποχή και έχω μαζέψει στοιχεία.
    Α και όπως έχω πει και νωρίτερα, αυτά που λέω εάν νομίζετε ότι σας θίγουν μπορείτε ελεύθερα να τα σβήνετε. Να μη χάνει την ώρα του άδικα ο Μπακόπουλος, έχει να προσφέρει στην επιστήμη.

  13. Αγαπητέ Stringrer Μετά την αυτοκριτική σου… και εξομολόγηση σου…. « Με έναν παραγωγικό κλάδο που έκανε εξαρχής την αυτοκριτική του, κατέθεσε προτάσεις, είχε λύσεις και ξεκαθάρισε ότι αναγνωρίζει τη σημασία και το ρόλο των τοπικών κοινωνιών» …..όντος όλα περασμένα και ……ξεχασμένα ….θα έλεγε ο παπάς της ενορίας μου ..Σοβαρέψου και μην προκαλείς σε παρακαλώ

  14. Αφού επανέρχεσαι εδώ αγαπητέ αντιγκολντ απαντάω εδώ. Να κάνω μια χαζή ερώτηση όμως πρώτα. Αφού είναι τόσο λάθος, γιατί ασχολείστε με αυτά που γράφω? Ευχαριστώ και για το ποστ με τον κ. Νομάρχη. Με διασκέδασε.
    Και για να σας επιβεβαιώσω το χαρακτηρισμό του άσχετου, μερικά στοιχεία ειδικά για σας, που έχετε τη Χιλή για παράδειγμα προς αποφυγή.
    Είναι λάθος αυτό που λέτε ότι δεν πληρώνουν φόρους. Στη Λατινική Αμερική το μέσο ποσοστό φόρου κερδών είναι υψηλότερο απ’ό, τι στην Ευρώπη : 22% έναντι 12%, ενώ οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι πολύ χαμηλότερες. Στη Χιλή είναι 18%. Δεν είναι αυτή όμως η μόνη εισφορά μιας επιχείρησης στο κράτος και το συνολικό ποσοστό είναι 25%. Στη χώρα μας τα αντίστοιχα νούμερα είναι 14% και 47%.
    Και πάλι όμως δεν είναι αυτή η συνολική εισφορά μιας μεταλλευτικής επιχείρησης γιατί πληρώνει και ειδικά τέλη σε ποσοστό 29% των συνολικών φόρων, που δεν πληρώνουν οι άλλοι κλάδοι. Δηλαδή η μεταλλευτική επιχείρηση έχει συνεισφορά στις οικονομίες των χωρών που δραστηριοποιείται μεγαλύτερη από ότι αναλογεί στο μέγεθός της.
    Η κακιά Kinross που αναφέρετε, μια από τις τοπ 40 μεταλλευτικές στον κόσμο (33η), λειτουργεί δύο μεταλλεία στη Χιλή και επενδύει $2 δις εκεί. Από εδώ έφυγε τρέχοντας. Η Teck, η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταλλείας του Καναδά, έχει ξοδεψει περισσότερα από $4 δις αποκτώντας μεταλλεία χαλκού στη Χιλή στο τελευταία τρία χρόνια.
    Ο κακός κ. Pinera που αναφέρετε δεν υποσχέθηκε μείωση του φόρου, αλλά σταθερότητα του φόρου. Δε λέτε βέβαια ότι το καθεστώς 20ετούς διακυβέρνησης της κεντροαριστεράς είχε θεσπίσει όλο αυτό το ευνοϊκό κλίμα για τις μεταλλευτικές, και καλά έκανε βέβαια.
    Υποσχέθηκε επίσης να παρέχει και κίνητρα για αφαλάτωση του νερού στα μεταλλεία που βρίσκονται στις ξηρές περιοχές, όπως η έρημος Atacama. Για να μη νομίζουμε ότι οι συνθήκες εκεί έχουν καμιά σχέση με την “πλούσια” σε νερά και μυαλά χώρα μας.

  15. σημερινο
    Στη Γερμανία, υπαλλήλους εμπλουτισμού ουρανίου έχει ακτινοβοληθεί μετά από διαρροή ραδιενεργών ουσιών. Το ατύχημα συνέβη στο εργοστάσιο στο Gronau στη Ρηνανία.

  16. Μα και έξω από τον δικό μας Αγ. Αθανάσιο στον δρόμο προς Νέα Μαδυτο υπάρχουν έντονα σημάδια σεισμικών διεγέρσεων (φτάνει οποίος διποτε να αντικρίζει την άσφαλτο σε μήκος 3 χλμ )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.