Η μεταλλουργία χρυσού φεύγει – μας έρχεται μεταλλουργία χρυσού, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου!


Άρθρο με τίτλο “Σκούριασε η μεταλλουργία χρυσού” φιλοξενούσε “Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ” στις 19/12/2009. Πέρα από τη γνωστή διαφήμιση/προπαγάνδα υπέρ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, το άρθρο περιείχε ορισμένες ενδιαφέρουσες δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας κ. Στρατουδάκη. Μα πολύ ενδιαφέρουσες…! Aντιγράφουμε το απόσπασμα:

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός Πέτρο Στρατουδάκη, οι διαφορές του σημερινού επενδυτικού σχεδίου στην περιοχή από αυτό της TVX στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είναι οι εξής:

Πρώτον, διαφορετική επιχειρηματική προσέγγιση. Η Ελληνικός Χρυσός θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των μεταλλείων, αξιοποιώντας το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά μέταλλα και όχι μόνο χρυσός.

Δεύτερον, διαφορετική επιχειρησιακή προσέγγιση. Σήμερα τα μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής αντιμετωπίζονται ως ενιαίο σύμπλεγμα, υπάρχουν δυνατότητες για πυρομεταλλουργική επεξεργασία όλων των μετάλλων που υπάρχουν στην περιοχή και όχι μόνο του χρυσού.

Τρίτον, χρήση διαφορετικής τεχνολογίας. Οι λίμνες τελμάτων δεν υφίστανται πλέον και αντικαθίστανται από ξηρές αποθέσεις κατά πολύ μικρότερου όγκου, ενώ περιορίζεται δραστικά η χρήση χημικών αντιδραστηρίων.

Σε άλλο σημείο του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι το σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός θα περιλαμβάνει:

Εργοστάσιο μεταλλουργίας χρυσού, που μπορεί να επεκταθεί και σε χαλκό στις εγκαταστάσεις του Μαντέμ Λάκκου.

Πριν από έναν περίπου χρόνο είχαμε γράψει ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προγραμματίζει  μεταλλουργία όχι μόνο χρυσού, αλλά και μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού και τότε το βρίσκαμε δύσκολο να πιστέψουμε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να προτείνει ένα τέτοιο σχέδιο – και η Διοίκηση να το εγκρίνει. Είχαμε καταγγείλει ακόμα ως ψευδή την δήλωση της εταιρείας ότι δεν θα κάνει μεταλλουργία χρυσού για το μετάλλευμα των Σκουριών.

Ο κ. Στρατουδάκης, ίσως κατά λάθος, είπε την αλήθεια στον “ΕΠΕΝΔΥΤΗ”. Θα κάνει μεταλλουργία, και μάλιστα όχι μόνο χρυσού αλλά και χαλκού! Πράγμα που είναι απολύτως λογικό, δεδομένου ότι η μέθοδος “ακαριαίας τήξης” (flash smelting) της OUTOKUMPU που αγόρασε η εταιρεία είναι ιδανική για τη μεταλλουργία του χαλκού, ενώ δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε χρυσοφόρους πυρίτες σαν της Ολυμπιάδας. Άρα τι λόγο είχε  η εταιρεία να αγοράσει μια τέτοια ακριβή μέθοδο για την επεξεργασία του μεταλλεύματος της Ολυμπιάδας; Είναι δυνατόν να αφήνουν το χαλκό και μέρος του χρυσού να φεύγει σαν συμπύκνωμα ενώ θα έχουν, εκεί στο Στρατώνι, ένα εργοστάσιο ειδικό για την παραγωγή χαλκού; Θέλουν αλήθεια να πιστέψουμε ότι ενώ μπορούν να βγάλουν πολλαπλάσιο κέρδος δεν θα το κάνουν;

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αποκαλύπτει τα πραγματικά της σχέδια για την περιοχή. ΠΥΡΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. Δηλαδή καύση των εκατοντάδων εκατομμυρίων τόνων μεταλλεύματος (200.000.000 μόνο από τις Σκουριές, συν Φισώκα, Πιάβιτσα κ.λ.π.) για την παραγωγή καθαρών μετάλλων, χρυσού (doré), αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού και ότι άλλο βρεθεί στην πορεία.

Αυτή η διάσταση του “Επενδυτικού Σχεδίου” δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτή από μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Β. Χαλκιδικής που μιλάει ακόμα για ” τη μεταλλουργία χρυσού”. Και δεν είναι περίεργο που δεν έχει γίνει αντιληπτή, διότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αποφεύγει συστηματικά να πει οτιδήποτε για τις “λεπτομέρειες” (!) του σχεδίου της. Πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό και πολύ πιο επικίνδυνο από όλα αυτά που γνωρίζαμε και συζητούσαμε μέχρι σήμερα. Και είναι καιρός να το μάθουν οι πολίτες.


Μία απάντηση στο “Η μεταλλουργία χρυσού φεύγει – μας έρχεται μεταλλουργία χρυσού, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.