“Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες”- μια ημερίδα του ΤΕΕ


Το ΤΕΕ διοργανώνει στις 13 Ιανουαρίου 2010, Ημερίδα με θέμα: «Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο ACROPOL, Πειραιώς 1, Ομόνοια, με ώρα έναρξης τις 9.00 πμ.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ανάδειξη της συμβολής του Ορυκτού Πλούτου στην Εθνική Οικονομία, η διερεύνηση των προϋποθέσεων για τη βιώσιμη αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου μέσα από τη Διεθνή και Ελληνική εμπειρία και η αλληλεπίδραση της Εξορυκτικής Δραστηριότητας με τις Τοπικές Κοινωνίες, όπου αυτή αναπτύσσεται.  Ωραία.

Πολλά τα γνωστά μας ονόματα στο πρόγραμμα της ημερίδας και εισηγήσεις που αφορούν όλες σχεδόν τις σημαντικές εξορυκτικές δραστηριότητες στη χώρα …όμως… περίεργο… πού είναι το μεγαλεπήβολο “Σχέδιο Ανάπτυξης” των Μεταλλείων της Χαλκιδικής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ;;; Αυτό που θα μας κάνει όλους να τρώμε με χρυσά κουτάλια;

Γιατί δεν υπάρχει κανείς να μας μιλήσει για την “μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα”, για την συμβολή της στην εθνική οικονομία και την τοπική ευημερία, για την στήριξη που έχει το σχέδιο από την τοπική κοινωνία; Κανείς να μας πεί για το νέο γκρίζο τοπίο της Χαλκιδικής με τις πυρομεταλλουργίες χρυσού και βασικών μετάλλων και τα επιφανειακά μεταλλεία εκεί που σήμερα υπάρχουν παρθένα δάση;

Η απάντηση είναι απλή: γιατί γύρω από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής υπάρχει η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ελλάδα που κρατάει εδώ και δεκαπέντε χρόνια και έχει αναζωπυρωθεί τελευταία εξ’αιτίας των σχεδίων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Γιατί το σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τη Χαλκιδική είναι τόσο τερατώδες που ούτε η ίδια η εταιρεία δεν τολμάει να το υποστηρίξει, φοβούμενη τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Γιατί εθνικό όφελος δεν υπάρχει, αφού τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι μηδενικά, ενώ η τοπική κοινωνία θα εισπράξει μόνο υπανάπτυξη και περιβαλλοντική καταστροφή.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ λοιπόν αποφεύγει να παρουσιάσει τα μελλοντικά της σχέδια και στέλνει αντ’αυτής τον κ. Παναγιώτη Στογιώργη, πρόεδρο της ΕΠΙΤΗΡΩ, να  μας μιλήσει …για την τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων στις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου! Δηλαδή για μια δραστηριότητα η οποία είναι πλέον ΠΑΡΑΝΟΜΗ, αφού συνεχίζεται ενώ η αδειοδότησή της έληξε στις 31.12.2009 και η οποία, έτσι κι αλλιώς, ΟΥΔΕΠΟΤΕ τήρησε τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους (δείτε εδώ)! Ο κ. Στογιώργης, ο οποίος ως Πρόεδρος της ΕΠΙΤΗΡΩ μισθοδοτούνταν από την εταιρεία, αναλαμβάνει επίσης να ενημερώσει τους συνέδρους και το κοινό για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας!!!

Στην Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας συναντάμε άλλο ένα πολύ γνωστό όνομα: την κα Κατερίνα Αδάμ, πρώην βασικό στέλεχος των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την εποχή της ΜΕΤΒΑ και από τους πρωτεργάτες του προγράμματος “Μεταλλουργία Χρυσού” επί TVX. Είναι απορίας άξιον πώς η κα Αδάμ που το γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, δεν συμπεριέλαβε την ανάπτυξη των “Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής” στο πρόγραμμα της ημερίδας.

Τα μεταλλεία της Χαλκιδικής είναι μια καυτή πατάτα για τον κ. Μανιάτη και το ΥΠΕΚΑ, όπως ηταν και για όλους τους προκατόχους τους. Είναι το μεγαλύτερο project, με τα περισσότερα λεφτά και με μακρύ και βρώμικο ιστορικό. Είναι επίσης αυτό όπου η “αλληλεπίδραση” με την τοπική κοινωνία έχει μετατραπεί σε ανοιχτή και συχνά βίαια σύγκρουση, με ΜΑΤ, ξύλο και δικαστήρια. Η τύχη του “Επενδυτικού Σχεδίου” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την έκβαση πολλών άλλων μεταλλευτικών προγραμμάτων στη χώρα. Και την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, η Χαλκιδική θα είναι απούσα από το πρόγραμμα της ημερίδας, όμως θα είναι στο μυαλό όλων.


6 απαντήσεις στο ““Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες”- μια ημερίδα του ΤΕΕ”

  1. Έργα και ημέρες του εθνικού μεγαλοεργολάβου.

    Ακολουθούν και άλλα.

    ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Μέχρι πριν λίγους μήνες τα δημόσια οδικά κυρίως έργα, δίνονταν με απευθείας αναθέσεις στον Μπόμπολα. Μετά τις αντιστάσεις που εμφανίστηκαν στη ΝΔ με το νόμο και τη συζήτηση για το βασικό μέτοχο και το φως που ρίχτηκε στην απίστευτη γιγάντωσή του, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει διαγωνισμούς για μια σειρά από έργα. Έτσι πολλοί ανταγωνιστές του ανάλαβαν δημόσια έργα. Όμως το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι. Έχοντας την πολιτική εξουσία το ρωσόδουλο τετρακομματικό καθεστώς μπόρεσε να βάλει πάλι τον Μπόμπολα στα έργα.
    Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το αεροδρόμιο ‘‘Μακεδονία’’. Στον σχετικό διαγωνισμό αρχικού προϋπολογισμού 245 εκατ. Ευρώ, μειοδότης είχε αναδειχθεί η εταιρεία «Αθηνά» με έκπτωση 48,1%. Τελικά όμως το έργο θα εκτελεστεί σε συνεργασία με την εταιρεία «Άκτωρ» του Μπόμπολα. Πως έγινε αυτό; Απλό. Ο δήμος του Θερμαϊκού έκανε προσφυγή στο ΣτΕ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το έργο καθυστερούσε για αρκετό καιρό. Εν τω μεταξύ η εταιρεία κλήθηκε να πληρώσει εγγυητικές επιστολές στις τράπεζες πολύ υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα να δηλώσει αδυναμία. Έτσι «οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία, ώστε με τη μέθοδο της διεύρυνσης της κοινοπραξίας μερίδιο 30% του έργου να αναληφθεί από τον Ακτορα» (Ελευθεροτυπία, 16-10). Έτσι μετά από λίγο απορρίφθηκαν οι προσφυγές του δήμου στο ΣτΕ και την 31/10 «υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου «επέκταση διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών 10-28 του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (Καθημερινή, 31-10).

    ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

    Τελικά το συνολικό κόστος της Αττικής Οδού, που θεωρείται ο ακριβότερος ανά χιλιόμετρο δρόμος του πλανήτη ήταν πολλαπλάσιο από το αρχικά προβλεπόμενο. Παρόλο που το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κράτος αναγκάστηκε να πληρώσει αποκλειστικά από εθνικούς πόρους περίπου 300 εκατ. ευρώ, τα οποία χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων από την Κομισιόν μη επιλέξιμα, καθώς αφορούσαν παράλληλες εργασίες που έγιναν με απευθείας αναθέσεις. Η Επιτροπή έχει στείλει επιστολή στις ελληνικές αρχές με αφορμή την πρώτη αύξηση των διοδίων (από τα 1,8 στα 2 ευρώ, το 2003) στην οποία εξηγεί ότι, με βάση την ανάλυση κόστους-οφέλους που έχει στα χέρια της, διατηρεί τις αμφιβολίες της για την αύξηση των διοδίων, ειδικά αν αφορά όλες τις διαδρομές. Παρόλα αυτά επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο του 2004. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή απαιτείται μελέτη για το κατά πόσο πρέπει να αναπροσαρμοστεί η χρονική διάρκεια της σύμβασης (λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022) με βάση το τελικό κόστος κατασκευής αλλά και των αυξήσεων στα τέλη που έχουν επιβληθεί.
    Ο έλληνας πολίτης πληρώνει τελικά για τη γιγάντωση του Μπόμπολα 851,75 δραχμές κάθε φορά που μπαίνει στην Αττική Οδό. Όμως το τέρας είναι αχόρταγο. Ο Μπόμπολας επανέρχεται στην Αττική Οδό ζητώντας με απευθείας ανάθεση νέες εργολαβίες. «Ενθαρρυμένη από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανοχής που επικρατεί στη χώρα, η διαπλοκή επανέρχεται δριμύτερη στο προσκήνιο προβάλλοντας νέες αξιώσεις. Είναι χαρακτηριστική η πρόταση – απαίτηση που προέβαλε εκ μέρους του ομίλου Ακτωρ – Ελληνική Τεχνοδομική, ο πρόεδρος της εταιρείας Ακτωρ κ. Δ. Κούτρας, να αναλάβει με απευθείας ανάθεση έργο επέκτασης της Aττικής Oδού. Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, ο κ. Κούτρας πρότεινε την… αυτόματη επέκταση της λεόντειας σύμβασης που είχε επιτύχει στο παρελθόν για την κατασκευή και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού. Πρόκειται για έργα εκατοντάδων εκατ. ευρώ συνδεόμενα με τη συνέχιση του οδικού άξονα προς πέντε περιοχές της Aττικής, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (Καθημερινή, 21-10).

    Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΟΣΑ ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ

    Προσφυγή για το Μετρό Θεσσαλονίκης υπέρ του Μπόμπολα έγινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από το ΥΠΕΧΩΔΕ να παγώσει οποιαδήποτε διαδικασία έως ότου εξετάσει και αποφανθεί επί των αναφορών δύο κοινοπραξιών υπό τον «Ακτορα» και τον «Αβακα», οι οποίες μετείχαν στον διαγωνισμό, στον οποίο η υπό την ΑΕΓΕΚ κοινοπραξία αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος (Καθημερινή, 1-11).
    Με παρέμβαση της Κομισιόν μπλοκάρεται επίσης και η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης για την κατασκευή του έργου Μαλιακός – Κλειδί, για «σοβαρές ενδείξεις παραβιάσεως του κοινοτικού δικαίου» και καλείται η Ελλάδα να δώσει εξηγήσεις για τις διαδικασίες που οδήγησαν στην επιλογή του αναδόχου. Τα έργα αυτά δεν αφορούν το φονικό «πέταλο», αλλά την επίσης επικίνδυνη περιοχή των Τεμπών. Η καταγγελία έγινε από εταιρεία που μετείχε στον διαγωνισμό και δεν κατονομάζεται στην επιστολή. Ωστόσο θεωρείται ότι προέρχεται από κάποια από τις εταιρείες «Ελληνική Τεχνοδομική-ΤΕΒ», «J&P-Αβαξ» και Vinci, του ομίλου που αποκλείστηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.