Crash test για το ΥΠΕΚΑ και τον κ. Μανιάτη η εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη


Stoa360Aug08Το περίφημο Road Header ή “μετροπόντικας”, που δεν χρησιμοποιήθηκε ΠΟΤΕ για εξόρυξη στη Στρατονίκη…

Στις 31.12.2009 έληξε η ισχύς των τριών πράξεων αδειοδότησης της εξόρυξης του μεταλλείου Μαύρες Πέτρες κάτω από τη Στρατονίκη και της λειτουργίας των Μεταλλευτικών Εγκαταστασεων Στρατωνίου. Έπαυσε επίσης να υφίσταται νομικά η Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων (“ΕΠΙΤΗΡΩ”) η οποία συγκροτήθηκε με διάταξη της ΚΥΑ 143088/2005 “για να ασκεί την παρακολούθηση και τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της παρούσας ΚΥΑ”.

Κατά τον όρο Ζ2 της ΚΥΑ: “Για την βελτίωση, τροποποίηση, επέκταση, εκσυγχρονισμό και την ανανέωση της χρονικής ισχύος της παρούσας απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 13 της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/14.03.2003”, δηλαδή έκδοση νέας ΠΠΕΑ και ΜΠΕ για Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Μέχρι σήμερα η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν έχει υποβάλει καμία από τις μελέτες που προβλέπονται από τον όρο Ζ2 για την ανανέωση της ισχύος της αδειοδότησης.

Και κατά τον όρο Ζ5: “Η μη τήρηση των όρων της παρούσας ή η καθ’υπέρβαση τους πραγματοποίηση έργων και δραστηριοτήτων συνεπάγονται πέραν των κυρώσεων από άλλες διατάξεις την επιβολή στους υπεύθυνους των προβλεπόμενων από το Ν. 1650/1986 (επιβάλλεται διακοπή της δραστηριότητας) και καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ του όρου Δ.2.11…”. Όπως δηλώνει η ίδια η εταιρεία και βεβαιώνει η ΕΠΙΤΗΡΩ, από την έναρξη της δραστηριότητας (Σεπτ. 2005) μέχρι σήμερα παραβιάζεται συνολικά ο θεμελιώδης όρος της μεθόδου εξόρυξης με μηχάνημα σημειακής κοπής (Road Header ή “μετροπόντικας”) και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φουρνέλα.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το ΥΠΕΚΑ οφείλει να διακόψει αμέσως την εξόρυξη στις Μαύρες Πέτρες η οποία ασκείται σήμερα χωρίς νόμιμη άδεια και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις για την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων. Ωστόσο οι προθέσεις του Υπουργείου παραμένουν μέχρι στιγμής ανεξιχνίαστες.

Στις 16 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου κ. Βλαχόπουλος ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο:
“Επισκεφθήκαμε με τον Βουλευτή μας κ. Λαφαζάνη τον αρμόδιο Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη και του θέσαμε τα προβλήματα από τα μεταλλεία στην περιοχή μας. Μας δήλωσε ότι τουλάχιστον για τους επόμενους δυο μήνες δεν θα έχει χρόνο για να ασχοληθεί με το θέμα και ότι πριν από οποιαδήποτε απόφασή του θα προηγηθεί ευρεία σύσκεψη με το Δήμο, τη Νομαρχία και την εταιρεία”.

Στις 23 Δεκεμβρίου με απ’ευθείας τηλεφωνική σύδεση με το κανάλι ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ TV στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων, ο έτερος κυβερνητικός Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Δριβελέγκας ανακοίνωσε ότι: “Κατόπιν ενεργειών μου (!!!), ο Υφυπουργός κ. Μανιάτης υπέγραψε παράταση τριών ετών στη λειτουργία της εξόρυξης του μεταλλείου Μαύρες Πέτρες… Διαψεύστηκαν έτσι οι “γαλιάντρες” (!) που διέδιδαν ότι το μεταλλείο θα κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου και ότι ο Δριβελέγκας είναι κατά των μεταλλείων”. Στις “γαλιάντρες” προφανώς περιλαμβάνεται το “Παρατηρητήριο” το οποίο επικαλείται την κείμενη νομοθεσία.

Στις μέρες των Χριστουγέννων ήρθε στο Στρατώνι ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και της εργολάβου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ. Δημήτρης Κούτρας, ο οποίος ανακοίνωσε στους εργαζόμενους περίπου τα ίδια με αυτά που είπε ο κ. Δριβελέγκας: ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κ. Μανιάτης, υπέγραψε παράταση της εξόρυξης και της λειτουργίας των μεταλλείων.

Όταν πριν από ένα μήνα συμμετείχαμε μαζί με εκατοντάδες άλλους ενεργούς πολίτες στο “Ανοιχτό FORUM για το περιβαλλοντικό έγκλημα” που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ, είχαμε διατυπώσει την ελπίδα ότι ο εφιάλτης του κ. Σουφλιά και των προκατόχων του Υπουργών “…και Περιβάλλοντος” έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ότι οι περιβαλλοντικοί νόμοι είναι ΝΟΜΟΙ. Ότι οι παραβιάσεις τους συνιστούν “περιβαλλοντικά εγκλήματα” που δεν αμνηστεύονται “κατόπιν ενεργειών” βουλευτών ή “εθνικών νταβατζήδων”. Ότι οι κυβερνητικοί Βουλευτές και ειδικά αυτοί που, όπως ο κ. Δριβελέγκας, έχουν υπεύθυνες θέσεις σε ειδικές επιτροπές, θα είναι αυστηροί στην τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός.

Αυτά μας είχε διαβεβαιώσει, όλους όσους συμμετίχαμε στην ημερίδα του ΥΠΕΚΑ στις 4 Δεκεμβρίου, ο κ. Μανιάτης. Περιμένουμε να μας πει ο κ. Μανιάτης αν ο κ. Δριβελέγκας κατάλαβε καλά ή παράκουσε όσα του είπε ο κ. Υφυπουργός. Αν μπορεί ο “εθνικός νταβατζής” κ. Κούτρας να επιβάλλει στο ΥΠΕΚΑ την παράταση της παράνομης λειτουργίας της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη και την καταστρατήγηση των Περιβαλλοντικών Νόμων. Αν ο κ. Μανιάτης είναι “αρμόδιος” να παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς νόμους, όμως  “αναρμόδιος” να επιβάλλει κυρώσεις για το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Αν τελικά ο κ. Μανιάτης και το ΥΠΕΚΑ είναι μια από τα ίδια.


5 απαντήσεις στο “Crash test για το ΥΠΕΚΑ και τον κ. Μανιάτη η εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη”

  1. Κι εγώ…
    **«Θέλω εργοστάσια και σπίτια να συνυπάρχουν χωρίς πρόβλημα. Να υπάρχουν άριστες υποδομές, τα προϊόντα μας να είναι ανταγωνιστικά, παραγόμενα με οικολογικό τρόπο και να πωλούνται παντού. Ο οικισμός να έχει μεγαλώσει με σωστό σχεδιασμό και τα παιδιά μας να έχουν πολλές ευκαιρίες που δεν υπάρχουν σήμερα στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγία…».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.