Ασωπός: οι υπεύθυνοι για τη ρύπανση έχουν ονοματεπώνυμο!


…ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ-ΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ!

[vimeo=http://vimeo.com/8457175]

Άντε να συμμαζευτούμε…

Πολλά και σημαντικά συμβαίνουν στο μέτωπο του Ασωπού – άσχετα με μεταλλεία και εξορύξεις, αλλά σχετικά με τους αγώνες για τα αυτονόητα. Άρα μας αφορούν άμεσα.

Ονόματα 17 εταιριών, καθώς και 11 δημόσιων προσώπων με ευθύνες για σοβαρά προβλήματα νομιμότητας στις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Τα ονόματα περιέχονται σε Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και είχαν εξαιρεθεί από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, το Μάρτιο του 2008.

Οι 17 εταιρείες από την περιοχή του Ασωπού που, σύμφωνα την έκθεση, βρέθηκαν με προβλήματα νομιμότητας στις άδειες που τους είχαν χορηγηθεί, είναι οι ακόλουθες:

• ALUMINCO Α.Ε.,
• EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε.,
• ΕΛΒΑΛ, Α.Ε.,
• ΜΑΪΛΛΗΣ ΑΕΒΕ,
• ICR ΙΩΆΝΝΟΥ,
• BERLING ΑΒΕΕ,
• VIOMETALE,
• PROFILCO Α.Ε.,
• ΓΑΛΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΒΕΕ
• ΠΡΟΤΑΛ ΑΒΕΕ,
• ΜΑΣΤΕΡΣΩΛ ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΕΠΕ,
• ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ ΑΕΒΕ,
• ΕΤΕΜ ΑΕ,
• ΒΑΦΙΚΗ Α.Ε.,
• ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε.,
• SIRCA HELLAS ΑΒΕΕ &
• ΣΤΕΡΓΙΟΥ Π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Τα 11 δημόσια πρόσωπα για τα οποία η έκθεση ζητά διερεύνηση ευθυνών, είναι:

• Ο (πρώην) Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σκορδάς.
• Ο πρώην περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνστ. Έξαρχος.
• Ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Νομαρχίας Βοιωτίας κ. Στ. Καστρινάκης.
• Ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλ. Περγαντάς.
• Ο πρώην Νομάρχης Βοιωτίας κ. Ν. Στάμος.
• Η αντινομάρχης Βοιωτίας κ. Αριάδνη Αγάτσα.
• Η Βοηθός Νομάρχης Βοιωτίας κ. Βασιλική Τσονόγλου-Βυλλιώτη.
• Ο Βοηθός Νομάρχης Βοιωτίας κ. Δήμος Παπαναγιώτου.
• Ο πρώην Βοηθός Νομάρχης Βοιωτίας κ. Μ. Λύγγος.
• Ο Προϊστάμενος Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Ι. Βουρνάς
• Ο πρώην Γεν. Διευθυντής του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γ. Τσούκας.

Ολόκληρη η Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχει αναρτηθεί στο http://www.oikologoiprasinoi.eu/images/stories/aswpos_ekthesielegxou_mar08.pdf

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί προσφυγή του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ) και της οργάνωσης «Πολίτες για τη Αειφορία» για ακύρωση της άρνησης της Νομαρχίας Βοιωτίας να ανακαλέσει τις παράνομες άδειες των εταιρειών EΠAΛME, E.A.B., MAΪΛΛHΣ, EUROPA PROFIL AΛOYMINIO και ALUMINCO. Η τελική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται τον επόμενο μήνα.

«Τα στοιχεία της Έκθεσης Ελέγχου αναδεικνύουν την εγκληματική διαπλοκή μεγάλης έκτασης ανάμεσα στις βιομηχανίες, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την αυτοδιοίκηση της περιοχής», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Επιβεβαιώνουν, επίσης, την υποψία ότι η παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2005 εξυπηρετούσε συμφέροντα συγκάλυψης του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού εγκλήματος. Είναι πλέον ώρα να σταματήσει άμεσα η ρύπανση, να αποδοθούν ποινικές και διοικητικές ευθύνες και να επιβαρυνθούν οι ρυπαίνοντες το κόστος της αποκατάστασης και των αποζημιώσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει τι συνέχεια έχει δοθεί στις σοβαρότατες διαπιστώσεις και τις προτάσεις της Έκθεσης»

Oλόκληρο το δελτίο τύπου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο http://www.ecogreens-gr.org/cms/

Σημείωση για τα ονόματα  των υπηρεσιακών παραγόντων που είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο του Ασωπού :

Η πρώην Βοηθός Νομάρχη Βοιωτίας κ. Βασιλική Τσονόγλου-Βυλλιώτη και η πρώην αντινομάρχης Βοιωτίας Αριάδνη Αγάτσα είναι σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ! Δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ…

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (οι οποία δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα), οι πιθανές ευθύνες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Την έκδοση Αποφάσεων Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) σε εταιρείες που παράγουν επικίνδυνα υγρά απόβλητα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι προβλέψεις του νόμου για την προστασία των υπόγειων νερών.
  • Την έκδοση αδειών λειτουργίας χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια διάθεσης αποβλήτων.
  • Την έκδοση αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων στον Ασωπό χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς της σωστής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων των εταιρειών.

Και στις τρεις περιπτώσεις, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κρίνει ότι οι παραλείψεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την πιθανή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και κατ’ επέκτασιν τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο κ. Ρακιντζής έδωσε εντολή στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να παραστούν για λογαριασμό του Δημοσίου, ως πολιτικοί ενάγοντες, στη δίκη του Ασωπού που θα διεξαχθεί εξ αναβολής τον Ιανουάριο του 2010. Υπενθυμίζεται ότι έκθεση του ΤΕΕ είχε διαπιστώσει οξύτατα προβλήματα ρύπανσης και ανυπαρξία εφαρμογής της νομοθεσίας στην περιοχή του Ασωπού. Η έκθεση είχε διαβιβαστεί από τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνο στην υπ. Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Διαβάστε στο http://papagiannisoikonomidis.blogspot.com/ τη συνέντευξη που έδωσε  στην Ελευθεροτυπία της 30.12.2009 ο σπουδαίος άνθρωπος που λέγεται παπά-Γιάννης Οικονομίδης. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών «για πράξη κοινωνικής αρετής και ανθρωπισμού, σε τομέα που η μέριμνα της πολιτείας ήταν ανύπαρκτη ή ανεπαρκής», δηλαδή για τον αγώνα του για τον Ασωπό.

“Είμαι στενοχωρημένος με το βραβείο, γιατί αν ο δήμαρχος, ο νομάρχης και το υπουργείο έπρατταν το καθήκον τους, δεν θα έπαιρνα εγώ το βραβείο. Είμαστε 200.000 και πλέον κάτοικοι, πειραματόζωα, όλοι μας έκθετοι, μικροί και μεγάλοι, στα τοξικά απόβλητα, στην καρδιά της βιομηχανίας, στον Ασωπό ποταμό, στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της χώρας. Αυτό που καταφέραμε, από τότε που ξεκινήσαμε τον αγώνα μας εδώ και δέκα χρόνια είναι ότι αναδείξαμε το πρόβλημα και ξεκινάμε πια διαβούλευση με το υπουργείο για την επίλυσή του. Το βραβείο της Ακαδημίας από την άλλη, με χαροποιεί γιατί είναι η επιβράβευση των κόπων και προσπαθειών, όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων που διεύρυναν, στην πορεία, τον αγώνα. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα των τοξικών αποβλήτων στα Οινόφυτα, θα μας ξανακούσετε“.

Και ένα ακόμα βιντεάκι- trailer της εκπομπής του Παύλου Τσίμα για τον Ασωπό… Το τέλος είναι ανατριχιαστικό!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CdBPxrUCo50]


9 απαντήσεις στο “Ασωπός: οι υπεύθυνοι για τη ρύπανση έχουν ονοματεπώνυμο!”

  1. Ε, μέρες που είναι, ας χαρούμε και λίγο κι ας ξέρουμε ότι τίποτα από αυτά δεν είναι αληθινό…
    Η βράβευση από την Ακαδημία σίγουρα δίνει κουράγιο και το κουράγιο το χρειάζονται όλοι γιατί θέλει δύναμη για να μη λυγίσεις και κανείς δεν είναι υπεράνθρωπος .Παίρνει και μια επικοινωνιακή προβολή το όλο θέμα, κάτι πιάνει και το αυτί του μέσου Ελληνος στο ζάπινγκ μεταξύ τηλεοπτικών ξεφαντωμάτων κι αν όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν να ρωτάνε τι συμβαίνει εκεί στη Βοιωτία, μπορεί τελικά να δημιουργηθεί μια πίεση που θα βοηθήσει στην λυση του προβλήματος. Με αυτήν την έννοια είναι καλό και χρήσιμο το βραβείο. Πολλές ελπίδες δεν έχω αλλά είπαμε, μέρες που είναι…
    Όμως αυτή η Ακαδημία Αθηνών που είναι υποτίθεται η πνευματική ελίτ της χώρας, τι είναι τελικά; Τι περίεργη, σχιζοφρενική, αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά είναι αυτή; Πριν από κανα μηνα έκαναν επίδειξη πατριωτισμού επιτιθέμενοι στη Θάλεια Δραγώνα σα να ήταν το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ! Αποδεχόμενοι χωρίς να ελέγξουν οι πνευματικοί μας άνθρωποι όλα τους τα αισχρά ψέματα! Θα έχουν το θάρρος τώρα να της ζητήσουν συγγνώμη, αφού έχει αποδειχθεί ότι όλα ήταν κατασκευασμένα; Μπααα…
    Τώρα βραβεύουν τον παπα Γιάννη για να δείξουν ότι “και ευαισθησίαν έχομεν”, γιατί η νέα τάξη πραγμάτων στη χώρα είναι πρασινωπή και είναι της μόδας να είσαι ευαίσθητος. Όπου φυσάαααει ο άαααανεμος πάααααωωωω……
    Θα τολμούσαν οι κύριοι Ακαδημαικοί να βραβεύσουν τον παπα Γιάννη αν είχαμε την προηγούμενη κυβέρνηση με τον Σουφλιά που αρνούνταν ότι υπάρχει πρόβλημα και είχε διώξει την Καραβασίλη επειδή μιλούσε πολύ;
    Από την πνευματική ελίτ θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη σοβαρότητα και ένα κάποιο ηθικό ανάστημα που δεν φαίνεται να έχουν.
    Καλή χρονιά παιδιά και καλή δύναμη!

    [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JyduKt-tX8c]

  2. Μια ερωτηση
    Υπάρχει έστω μια ελληνική βιομηχανία η βιοτεχνία που να μην μεταφέρει το εξωτερικό κόστος στο περιβάλλον ?

    • Τι γίνεται όμως όταν ένας πνευματικός φορέας χρησιμοποιεί οικονομικές χορηγίες από συμφέροντα που ενδεχομένως ρυπαίνουν; – ρωτάει ο δημοσιογράφος της ΕΛΕΥΘΥΕΡΟΤΥΠΙΑΣ τον παπα-Γιάννη.
      «Η Εκκλησία μας λέει ότι επ’ ουδενί δεν πρέπει να πάρεις βρώμικα λεφτά, έστω και αν είναι για καλό σκοπό. Εχει σημασία να μη σε φιμώνει η χρηματοδότηση», απαντάει ο παπάς.
      ΤΟ ΑΚΟΥΣ “ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ” ΔΕΣΠΟΤΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ;;;;;

  3. Για πρώτη φορά, απ ότι θυμάμαι, δημοσιεύτηκαν ονοματεπώνυμα υπευθύνων καταστροφών και ρυπαντών μιας περιοχής .Μάθαμε τα ακριβοπληρωμένα «αστέρια» ,λέτε ποτέ να ακολουθήσουν και δημοσιευθούν τα ονόματα υπευθύνων ρύπανσης και καταστροφής της Β. Χαλκιδικής αλλά και αυτών που τους καλύπτουν με διαφορές διοικητικές αποφάσεις .Θα χαρούμε να τους μάθουμε ….

    • Το βέβαιο είναι ότι αυτά που συμβαίνουν στη Βοιωτία δε συμβαίνουν μόνο στη Βοιωτία… Προσέξατε ότι μεταξύ αυτών των οποίων ερευνώνται οι ευθύνες είναι και ο Βουρνάς του ΥΠΕΧΩΔΕ, το όνομα του οποίου βρίσκεται σε πάρα πολλά έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας και αφορούν τη Β. Χαλκιδική;

  4. Μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους ως ελεγχόμενων για υπευθυνότητα στο έγκλημα του Ασωπου, οι κ.κ. Αγάτσα – Τσονόγλου – Περγαντά επικαλέστηκαν απαλλακτικά βουλεύματα, τα οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα…
    http://www.zabetakis.net/?p=2104

    Πρόκειται για τον νυν Νομάρχη Βοιωτίας και για δυο (κυρίες) πρώην Αντινομάρχες, οι οποίες σήμερα είναι Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος!

    Αυτοί που είναι αθώοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, ούτε από τη δημοσιότητα ούτε από μια δικαστική έρευνα.
    Αυτοί που είναι αθώοι δεν κρύβονται πίσω από απαλλακτικά βουλεύματα.
    Η κοινή λογική λέει ότι αυτή η δειλία είναι τουλάχιστον ύποπτη.

    “Όλα στο φως” λέει ο Πρωθυπουργός και είναι καιρός πια να υπάρξει διαφάνεια σ’αυτή τη χώρα. Αντε, και στα δικά μας εδώ πάνω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.