Απαγόρευσε τη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία η Ουγγαρία, με 356 υπέρ και μόνον 1 κατά!


ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ

Το κυάνιο στον Δούναβη…

Tη Δευτέρα το απόγευμα, 7.12.2009, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε την απαγόρευση όλων των μεταλλουργικών διεργασιών που βασίζονται στο κυάνιο στην επικράτεια της χώρας. Η πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί από την συμμαχία “Ουγγαρία ελεύθερη από κυάνιο!” υιοθετήθηκε από την ολομέλεια με 356 ψήφους υπέρ και μόνον 1 κατά.

Η σχετική ανακοίνωση στα αγγλικά βρίσκεται στο http://cianmentes.org/?page_id=338 και παραθέτουμε παρακάτω μια δική μας μετάφραση.

06CyanOld…και το κυάνιο στο εγκατελελειμμένο μεταλλείο στην Κίρκη του Έβρου.

Η απόφαση αυτή μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εξαιρετική σημασία και για τη δική μας χώρα όπου όχι μόνο χρησιμοποιείται κυάνιο εδώ και μισό αιώνα, αλλά επιπλέον προωθείται η υλοποίηση μεγάλης κλίμακας μεταλλευτικών έργων που θα στηρίζονται στην τοξικότατη αυτή ουσία.  Υπενθυμίζουμε τις παρόμοιες πρωτοβουλίες για τη νομοθετική απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς και την πρόσφατη σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Έλληνα Ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο (Ούτε στη Βουλγαρία, ούτε πουθενά).

Τέλος, το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας στοιχείο αυτής της απόφασης είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ (πλην ενός!) ΟΜΟΦΩΝΙΑ  των Βουλευτών όλων των παρατάξεων και ιδεολογιών, που καταδεικνύει την ουσιαστική ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ απόφαση για προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής.

Η συμμαχία “Ουγγαρία ελεύθερη από κυάνιο!” η οποία ξεκίνησε από το “Προστατεύστε το μέλλον”, την Greenpeace Ουγγαρίας, τους Φίλους της Γης Ουγγαρίας και το “πράσινο” κόμμα της Ουγγαρίας  (LMP), αποτελείται από 50 Ουγγρικές ΜΚΟ και 13 της Ε.Ε. Ο στόχος της συμμαχίας ήταν η ψήφιση νόμου που θα τροποποιούσε τον μεταλλευτικό κώδικα της χώρας, απαγορεύοντας όλες τις μεταλλουργικές τεχνολογίες που βασίζονται στο κυάνιο. Το κυάνιο χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό των μετάλλων όπως χρυσού, αργύρου και χαλκού από το μετάλλευμα. Η πρόταση νόμου προωθήκηκε από 5 βουλευτές διαφόρων κομμάτων.

Ο στόχος της συμμαχίας ήταν να εξασφαλίσει ότι μια αλλαγή στο νόμο θα καθιστούσε τις επικίνδυνες μεταλλουργικές διεργασίες που χρησιμοποιούν κυάνιο μη εφαρμόσιμες στην Ουγγαρία. Ατυχήματα όπως η διαρροή κυανιούχων αποβλήτων από τη Baia Mare δεν πρέπει να συμβούν ποτέ πια. Τον Ιανουάριο 2010 κλείνουν 10 χρόνια από την καταστροφή στη Ρουμανία που προκάλεσε μεγάλης έκτασης διακρατική ρύπανση, σκοτώνοντας μεγάλο μέρος της υδρόβιας ζωής στους ποταμούς Τίσα και Δούναβη.

“Αυτό είναι πολύ περισσότερο από μια συμβολική κίνηση”, εξηγεί ο εκπρόσωπος του “πράσινου” κόμματος της Ουγγαρίας. “Οι αρμόδιες αρχές για τα μεταλλεία είχαν εκδώσει άδειες για έρευνες πολυτίμων μετάλλων στα βουνά (…) της χώρας. Με την υψηλή τιμή του χρυσού, οι εταιρείες βιάζονται να κατοχυρώσουν μεταλλευτικές παραχωρήσεις. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε καν η σκέψη να εφαρμοστούν επικίνδυνες μεταλλουργικές τεχνολογίες σε αυτές τις μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιοχές”.

“Η απαγόρευση της εκμετάλλευσης με τη χρήση κυανίου αποτελεί ένα σημαντικό προηγούμενο που ελπίζουμε ότι θα επηρρεάσει και τους γείτονές μας. Επίσης θα ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσει παρόμοια νομοθετική πρόταση, κάνοντας την περιοχή και ολόκληρη την Ευρώπη έναν ασφαλέστερο τόπο για τη ζωή“, σχολιάζει ο διευθυντής της Greenpeace Ουγγαρίας.

“Όλο αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία τώρα που βλέπουμε νέα μεταλλευτικά προγράμματα να ξεπηδούν γύρω μας, όπως πρόσφατα αυτό στο Certege της Τρανσυλβανίας”, προσθέτει ακτιβιστής των Φίλων της Γής Ουγγαρίας.

Ο εκπρόσωπος του “Προστατεύστε το μέλλον” τονίζει την ουσιαστικά απόλυτη κοινοβουλευτική συμφωνία στην ψήφιση της τροπολογίας “Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που τα ζητήματα της ασφάλειας του περιβάλλοντος είναι πέρα από πολιτικά χρώματα και είναι στην πραγματικότητα ζήτημα κοινής κατανόησης,  υποστήριξης και συνεργασίας μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων”.

Σήμερα η Ουγγαρία ανέλαβε δράση και έθεσε ένα ζωτικής σημασίας παράδειγμα, δείχνοντας ότι η αλλαγή προς το καλύτερο είναι δυνατή και μερικές φορές ακόμα και απλή. Η σημερινή ψηφοφορία θα αλλάξει δραματικά τη δυναμική όλων των διακρατικών διαβουλεύσεων για μεταλλευτικά έργα στα οποία εμπλέκεται η Ουγγαρία. Μετά από αυτήν την επιτυχία, η συμμαχία που την ξεκίνησε θα αναζητήσει διεθνή δράση και συνεργασία ώστε να επιτευχθεί μια ακόμα ευρύτερη απαγόρευση της τεχνολογίας που βασίζεται στο κυάνιο.


11 απαντήσεις στο “Απαγόρευσε τη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία η Ουγγαρία, με 356 υπέρ και μόνον 1 κατά!”

    • Θα υπενθυμίσω ότι ούτε εμείς έχουμε εν ενεργεία χρυσωρυχεία…
      Έχουμε προτεινόμενα χρυσωρυχεία, αλλά τέτοια έχει κι η Ουγγαρία. Έχει τουλάχιστον ένα διαπιστωμένο κοίτασμα πορφυρικού χαλκού-χρυσού (βλ. Σκουριές) στο όρος Mátra και ερευνητικά προγράμματα στα όρη Börzsöny και Zemplén.
      Και ως γνωστόν, όπου έχει ένα έχει κι άλλα, ειδικά με τις τωρινές τιμές του χρυσού που κάνουν ακόμα και τα φτωχά κοιτάσματα εκμεταλλεύσιμα και κερδοφόρα.
      Απλά οι Ούγγροι, βλέποντας μπροστά, αποφάσισαν να προλάβουν το κακό. Λέτε αυτούς να μην τους υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχείλια;

  1. Πήραμε το παρακάτω φοβερό σχόλιο από τον συναγωνιστή Θανάση Παντελόγλου του ΙΤΑΠ και με χαρά το δημοσιεύουμε!

    Σχολιο Παντελογλου:Ομαδα ΙΤΑΠ

    Καλημερα!!. Επαναστατικη Περιβαλλοντικη πραξη.
    Ριζικη λυση στην πιο επικινδυνη-ειδικη Ρυπανση.Ειναι η Δευτερη
    επαναστατικη ριζικη λυση που δινεται μετα την αποφαση καταργησης και
    απαγορευσης της Υδραργυρικης τεχνολογιας και του υδραργυρου, στις
    ΗΠΑ. Να πως !! λυνονται τα προβληματα ρυπανσης με τα τοξικα και τις
    διαδικασιες που διασπειρουν τοξικα υλικα που τρωνε την ζωη!! Να τι
    σημαινει “Υποκατεστησε το τωρα” οπως οριζει η εφαρμογη του REACH, και
    η συγχρονη χημικη τεχνολογικη γνωση για βιωσημες- καθαρες τεχνολογιες
    παραγωγης προιοντων χωρις τοξικα,που απο εδω και περα πρεπει να
    μπαινουν στην αγορα και να αγοραζονται απο τις κρατικες προμηθειες!!!!
    Για τις τεχνολογιες που συνεχιζουν να δουλευουν με
    ειδικες-επικινδυνες πρωτες υλες και φυσικα παραγουν τετοια αποβλητα
    ΔΕν υπαρχει πλεον μελλον γιατι δεν μπορουν ουτε τα προιοντα τους να
    πουληθουν.Ειδικα οταν οι πρωτες υλες παραγωγης -επεξεργασιας τους,
    εχουν τις 3 ιδιοτητες μαζι Μεταλλαξιογονα, Καρκινογονα, Τερατογεννετικα υλικα.
    Να πως οι εξουσιες, παρεμβαινουν αμα θελουν,και προστατευουν πλεον, την υγεια εργατων,καταναλωτων,χρηστων, πολιτων τους και κατευθυνουν σε μια αναπτυξη πραγματικα βιωσημη, συμβατη με την συνεχιση τις ζωης (και οχι πρασινα αλογα!!.)
    Να τι δεν εκαναν οι Ελληνικες Κυβερνησεις για να προστατεψουν τον κοσμο, τους τοπους και την αναπτυξη του (ακομα και την συν- βιωσημη αναπτυξη του
    κεφαλαιου). Ενδεικτικη ενεργεια ,αναμενωμενη απο σημερινη Κυβερνηση, αν
    συναισθανεται που μας ωδηγουν “οι βρωμιαρες τεχνολογιες τους” τις
    αρπαχτης,που εχουν αδειοδοτημενες!!. Τις δηθεν παραγωγικες επενδυσεις
    Του κομπραδορικου περιφερομενου κεφαλαιου!! που μας τρωει την ζωη για
    να τα οικονομαει!!!! και ενδεικτικο του τι πρεπει να γινει;;;
    σημερα,προλειμενου να γεφυρωθουν τα χασματα που μας χωριζουν απο “την
    βιωσημη αναπτυξη μας”.
    Οπου κυανιο βαλτε εξασθενες χρωμιο και εχεται το ιδιο. Ειτε αφηστε το κυανιο. Το 90% τις βρωμικης τεχνολογιας παραγωγων με Βαρεια μεταλλα (και εξασθενες) γινεται παρανομη και “μη αδειοδοτουμενη”. Και στα δικα μας . Για κατι τετοιο αγωνιζομαστε και
    φωναζουμε ,οι τοξινωμενοι. Για ενα τετοιο πολιτικο εργο,ειμαστε
    προθυμοι να βοηθησουμε στην πραξη, “Αμα λαχει να πουμε!!!!!!! ” και ας
    μας πουνε γερο-Ρεφορμες!!!! Φιλικα Θανασης

  2. Όχι, εμείς έχουμε χρυσωρυχείο. Απλά εξάγουμε το χρυσό μας στην Κίνα για ανάκτηση, και εκεί καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του. Το σχόλιό μου ήταν για τους Ούγγρους, που απαγόρευσαν κάτι που δεν χρειάζονται. Κατά βάθος θα ήθελαν να το απαγορεύσουν στη Ρουμανία. Το ίδιο εύκολα μπορούμε κι εμείς να απαγορέψουμε το ουράνιο.
    Και μια ερώτηση για τον αξιότιμο κ. Θανάση: Με ποια διεργασία παράγεται το εξασθενές χρώμιο από το μετάλλευμα της Εύβοιας?

  3. Χαιρουμε που ξεκινουν , κατ’αρχην, ( μια σειρα απο πολιτικοι παραγοντες,συζητητες και επιστημονες)απο το οτι: Ειναι παρον το εξασθενες στο ποσημο νερο της Κεντρικης Ευβοιας.Με αυτο σαν δεδομενο αρκετοι αναζητουν το πως;; παραγεται και πως;; εμφανιζεται στο ποσημο νερο. Προκειμενου (οπως υποθετω) να ανακοψουν τις πηγες ρυπανσης αποτελεσματικα.Να αναστηλουν τους μηχανισμους ρυπανσης και εξαπλωσης του εξασθενους.Να δωσουν λυσεις. Ωραιοτατα λοιπον λεω, (αν ειναι ετσι τα πραγματα).Πολλα παραγωγικη σκεψη.Ελπιζω λοιπον ολοι αυτοι να σπευσουν μαζι μας να οργανωσουμε μια ειδικη επστημονικη ημεριδα με θεμα : Πως;; δημιουργειται και προκυπτει το εξασθενες στην κεντρικη Ευβοια και πως ρυπαινει τους υπογειους υδροφορους οριζοντες.Εκει μπορουμε σοβαρα να ανταλαξουμε επιστημονικες αποψεις,δεδομενα,και τεχνικες λυσεις ανακοπης της ρυπανσης και να εξοπλισουμε τους πολιτικους με εφαρμοσταιες προτασεις λυσεις.Προκειμενου να αντιστραφει μια πορεια εξοντωσης του κοσμου και τις ζωης στις εν λογω περιοχες.Ιδου η ροδος λοιπον Ιδου και το πηδημα!!!!Εμεις ειμαστε ετοιμοι.

  4. Στο Ριζοσπάστη Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009:
    “Στα υπόγεια νερά του Δήμου Μεσσαπίων Εύβοιας, στην περιοχή της πεδιάδας Αρτάκης – Ψαχνών, περιέχονται βαριά μέταλλα καθώς και εξασθενές χρώμιο…Η σημερινή φριχτή εικόνα της ποιότητας των μολυσμένων αλλά και ρυπασμένων με χημικά υπόγειων υδάτων του δήμου Μεσσαπίων και Χαλκίδας …Είναι, και πρέπει να είναι…παρενέργειες προερχόμενες από την αντιεπιστημονική και αυθαίρετη απόρριψη και διαχείριση των αδρανών και των «ουρών εξόρυξης» από τα ορυχεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε. και τη βιομηχανία εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων”

  5. Πολύ ευχάριστα τα νέα για την απαγόρευση του κυανίου από την Ουγγαρία. Πιστεύω πως θα μπορέσει να βοηθήσει και μας στον αγώνα μας για μη εγκατάσταση των χρυσωρυχείων και των συνοδών εργοστασίων επεξεργασίας του μεταλλεύματος σε Ροδόπη και Έβρο.

    • Σούλα, μαθαίνω ότι η ΕLDORADO υπέβαλε ΠΠΕ για το Πέραμα… Στο δελτίο αποτελεσμάτων του Γ΄τριμήνου έγραφε το εξής:

      The Preliminary Environmental Impact Assessment (“PEIA”) for the Perama Project was prepared during the quarter and has been submitted to the Greek authorities. The PEIA incorporated changes in the site layout of the facilities and a switch to a de-watered tailings storage facility.

      Μήπως γνωρίζεις τίποτα παραπάνω?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.