Και εκείνος (ο κ. Αστερίου) δεν απάντησε…


Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σταγείρων-Ακάνθου της 9ης Νοεμβρίου, στην οποία έχουμε ήδη αναφερθεί, παρουσίασε μιαν ευχάριστη έκπληξη. Για πρώτη φορά στα χρονικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. με θέμα τα μεταλλεία από το 1997, δεν έγιναν επεισόδια από τη συντεταγμένη παρουσία των εργαζομένων στην “Εταιρεία”. Και το πλέον σημαντικό, για πρώτη φορά τρεις, νύν και πρώην εργαζόμενοι στην εταιρεία, ο κ. Γιάννης Αστερίου, ο κ. Νίκος Γαλιούρης και ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Στρατωνίου κ. Νίκος Ζαγοράκης, μίλησαν για το θέμα συγκρότημένα, ήρεμα και με καθαρές απόψεις.

Η ευχάριστη έκπληξη είχε και συνέχεια με το σχόλιο/απάντηση που έδωσε στις 18  Νοεμβρίου ο κ. Αστερίου στο άρθρο μας Η αβάσταχτη ελαφρότητα ενός Δημοτικού Συμβουλίου και η μεθοδευμένη «τακτική παραπλάνησης» του Δημάρχου σε μια αποκαλυπτική συνεδρίαση. Απαντήσαμε στα ερωτήματα που μας διατύπωσε, με τις αναρτήσεις μας στις 20 και τις 23 Νοεμβρίου. Και ενώ ο κ. Αστερίου έλεγε ότι μας έγραψε “θέλοντας να ανοίξει ένα διάλογο μαζί μας”, μέχρι σήμερα και επί 19 ολόκληρες μέρες, σιωπά.

Η ΣΙΩΠΗ του κ. Αστερίου μόνον ως αδυναμία απάντησης μπορεί να ερμηνευθεί. Η ΣΙΩΠΗ σημαίνει ΑΠΟΔΟΧΗ όλων όσων καταθέσαμε με αδιάσειστα στοιχεία, πρακτικά Δημοτικών Συμβουλίων και μελέτες που γράφτηκαν σε ανύποπτο χρόνο.

Εμείς συνεχίζουμε μόνοι μας το “διάλογο”, απαντώντας σε κάποιες αναφορές του κ. Αστερίου στη συνεδρίαση του Δ.Σ.:

“Η εταιρεία αφήνει κάθε χρόνο στην περιοχή μας 45 εκατ. ευρώ”.

Οι εργαζόμενοι συνολικά είναι περίπου 380. Οι μέσες αποδοχές τους είναι 15.οο ευρώ/έτος ή και αν συνυπολογίσουμε και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η εταιρεία “αφήνει” κάθε χρόνο στην περιοχή μας περίπου 22.οοο ευρώ/έτος για κάθε εργαζόμενο ή 8,36 εκατ. ευρώ/έτος συνολικά. Μέχρι τα 45 εκατ. του κ. Αστερίου υπάρχει μια διαφορά περίπου 37 εκατ. ευρώ που θα θέλαμε πολύ να μάθουμε από που προκύπτουν.

  • Τα 8,36 εκατ. ευρώ/έτος μένουν στην περιοχή μας.
  • Μένουν όμως και 35 εκατ. τόνοι τοξικών αποβλήτων στις οποίες προστίθενται κάθε χρόνο άλλες 300.000 τόνοι.
  • Φεύγουν κάθε χρόνο 15 εκατ. κ.μ. νερού από τα υπόγεια έργα των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου και Ολυμπιάδας και από τη στοά στις Σκουριές.
  • Μένουν 70.000 στρέμματα του πυθμένα του όρμου Στρατωνίου-Ιερισσού στρωμένα με 12 εκατ. τόνους τοξικά βαρέα μέταλλα.
  • Μένει η υπανάπτυξη της περιοχής, επειδή οι αναπτυξιακές δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν από το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου για τα 160,000 στρέμματα του ΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΥ και χωροθετήθηκαν  με το Γενικό Πολεοδομικό του Σχέδιο, ανατράπηκαν συνολικά από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Πόσο άραγε τα αποτιμάτε όλα αυτά κ. Αστερίου;

“Μόνον η εταιρεία με τους εργαζομένους της μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον”.

Σαν παράδειγμα “προστασίας” αναφέρατε το “κοκκίνισμα” του κόλπου Ιερισσού με τα υγρά απόβλητα του μεταλλείου στο διάστημα Δεκέμβριος 2002-Ιανουάριος 2003. Ξεχάσατε φαίνεται ότι η εταιρεία τότε προσπαθούσε να μας πείσει ότι πρόκειται για ένα ακίνδυνο “οπτικό φαινόμενο”. Ξεχάσατε ότι η εταιρεία, ο Νομάρχης κ. Λαφαζάνης και ο Δήμαρχος κ. Βλαχόπουλος  αποκαλούσαν “καταστροφολόγο” και “δυσφημιστή του τόπου” τον Τόλη Παπαγεωργίου που μιλούσε για “ρύπανση με τοξικά απόβλητα” και απειλούσαν να τον στείλουν στα ποινικά δικαστήρια.

Ξεχάσατε επίσης ότι ενώ η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη από την αδειοδότησή της να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των “κόκκινων” όξινων νερών του μεταλλείου, δεν είχε μεριμνήσει γι’αυτό, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πλημμυρική κατάσταση του Δεκεμβρίου 2002. Άλλη εταιρεία τότε, αλλά με τα ίδια πρόσωπα στη διοίκησή της. Ξεχάσατε ότι ρίχνατε αμέτρητες ποσότητες υδράσβεστου και ασβέστη στα ρέματα και τις στοές, ανεβάζοντας ανεξέλεγκτα το pH των νερών που κατέληγαν στη θάλασσα. Κανένας δεν σας είπε όμως ότι τα έντονα αλκαλικά νερά είναι ασύμβατα με την υδρόβια ζωή και είναι απαγορευμένη η απόρριψη τους σε υγρούς αποδέκτες. Ούτε βέβαια ήταν “καθαρά” τα νερά που πέσανε στη θάλασσα, αφού δεν είχαν αφαιρεθεί τα τοξικά βαρέα μέταλλα που περιείχαν.

Δεν αναφέρατε όμως και το γεγονός ότι με εξοφλημένο το μεταλλείο του Μαντέμ Λάκκου, αν κλείσει το μεταλλείο “Μαύρες Πέτρες” τα όξινα νερά από 250 κ.μ./ώρα θα περιοριστούν σε 100 κ.μ./ώρα. Και ότι ακόμα κι αν αύριο το  πρωί κατεβάσουμε τους διακόπτες των αντλιοστασίων της Ολυμπιάδας, δεδομένου ότι όλα τα υπόγεια έργα του μεταλλείου είναι κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, θα σταματήσει η άντληση των 500-800 κ.μ./ώρα και θα αποκατασταθεί η υδρολογική ισορροπία της περιοχής.

“Επιφανειακές εξορύξεις δεν θέλουμε ούτε εμείς οι εργαζόμενοι. Αν της εταιρείας δεν της αρέσει να τα μαζέψει και να φύγει”!

Τι είπε άραγε ο κ. Στρατουδάκης για όσα με ηρωικό ύφος δηλώσατε στη συνεδρίαση σχετικά με τις επιφανειακές εξορύξεις. Τα κοιτάσματα στις Σκουριές,  τη Φισώκα και το μεγαλύτερο μέρος της Πιάβιτσας είναι επιφανειακά και αποτελούν το 80% του συνόλου των κοιτασμάτων των Μεταλλείων Κασσάνδρας!

Ακόμα κι αν πάλι δεν μας απαντήσει ο κ. Αστερίου, εμείς θα συνεχίσουμε τον “διάλογο” μαζί του!


Μία απάντηση στο “Και εκείνος (ο κ. Αστερίου) δεν απάντησε…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.