Καλημέρα Μαργαρίτα, καληνύχτα κ. Σουφλιά!


Το ανοικτο forum για το “περιβαλλοντικο εγκλημα” του Υπουργειου Περιβαλλοντος

murder_imerid_EYEP _-2 8355

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, 8:30 το πρωί, στο ξενοδοχείο Classical Athens Imperial άρχισαν οι εγγραφές για το “forum για το περιβαλλοντικό έγκλημα” που διοργάνωσε  το νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μεχρι τις 9:30 η μεγάλη αίθουσα συνεδρίων το χωλ και το φουαγιέ του ξενοδοχείου ήταν κατάμεστα, όχι μόνον από το σύνηθες κοινό παρόμοιων εκδηλώσεων, αλλά για πρώτη φορά και από ενεργούς πολίτες, από τους “γραφικούς και απόβλητους” κατά τον τέως Υπερυπουργό κ. Σουφλιά οικολόγους.

Ανθρώπους που έσπευσαν από ολόκληρη τη χώρα για να πουν ένα επιφυλακτικό “Καλημέρα Μαργαρίτα” και να υποδεχτούν με ένα γεμάτο ελπίδα χειροκρότημα την κα Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό του Υπουργείου ΜΑΣ. Και μετά από 13 ολόκληρες ώρες που όλοι έμειναν κολλημένοι στις θέσεις τους – και θα έμεναν κι άλλες τόσες αν συνεχιζόταν το forum – να πουν ένα παγερό καληνύχτα στον κ. Γιώργο Σουφλιά, στον ίδιο και στην ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΚΤΟΝΟ πολιτική που βιώσε η Ελλάδα στα χρόνια της Υπουργίας του.

Η αναγκαία – σίγουρα όχι ικανή από μόνη της – συνθήκη, που όλοι οι ενεργοί πολίτες είχαμε κατανοήσει σαν προϋποθεση άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής πραγματοποιήθηκε: ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποιο ενσωματώθηκαν όλες οι σχετικές υπηρεσίες κι οι αρμοδιότητες και που μπορεί να αναδειχθεί σε φορέα της προστασίας /αποκατάστασης του πληγωμένου περιβάλλοντος της χώρας μας. Η τοποθέτηση της Μαργαρίτας Καραβασίλη στο καίριο πόστο της Ειδικής Γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ήταν το δεύτερο θετικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Και το “ανοιχτό forum” της Παρασκευής ήταν το τρίτο.

Ο τίτλος του forum “περιβαλλοντικό έγκλημα” ήταν το πρώτο ξαφνιασμα. Κι όσα συζητήθηκαν στις 5 θεματικές ενότητες, με διαφορετικά πάνελ εξαιρετικών στο αντικείμενό τους ομιλητών και πληθος καθοριστικές παρεμβάσεις/ερωτήσεις, μετατρέψαν το ξάφνιασμα σε ευχάριστη έκπληξη. Και σε μια βάσιμη ελπίδα ότι κάτι, ίσως, αλλάζει.

Στο χορό που επί 13 ώρες έσερνε η Μαργαρίτα, χόρευαν οργανωμένοι ενεργοί πολίτες και μοναχικοί καβαλάρηδες αγωνιστές που θυσιάζουν στο βωμό του περιβάλλοντος την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, ψαλιδίζουν επώδυνα τον προσωπικό/οικογενειακό τους προϋπολογισμό, εκθέτουν τον εαυτό τους στην χλεύη και το μίσος όσων – πολλών – έχουν “ειδική” σχέση με ρυπογόνες δραστηριότητες , σέρνονται με βαριές κατηγορίες στα ποινικά δικαστήρια, έχουν εκκρεμείς αγωγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τους “ζημιωθέντες” ρυπαντές.

Ο χορός που έσερνε ο κ. Σουφλιάς και χορεύαν οι εθνικοί νταβατζήδες, οι κουμπάροι και οι άλλοι αποδοχείς των κονδυλίων του YΠΕΧΩΔΕ, έγινε ήδη χορός του Ζαλόγγου για τον πρώτο του χορού.

Τα πλήρη πρακτικά της ημερίδας θα αναρτηθούν στον ιστοχώρο του ΥΠΕΚΑ μόλις απομαγνητοφωνηθούν. Εμείς από την πλευρά μας θα αρχίσουμε πολύ σύντομα να αναρτούμε σε βίντεο τις πλέον ενδιαφέρουσες, κατά την άποψή μας, εισηγήσεις και παρεμβάσεις.

Το “Παρατηρητήριο” χαιρετίζει το ελπιδοφόρο άνοιγμα τις Διοίκησης στους ενεργούς πολίτες. Τίνα, Μαργαρίτα, μη μας απογοητεύσετε.


39 απαντήσεις στο “Καλημέρα Μαργαρίτα, καληνύχτα κ. Σουφλιά!”

  1. Σήμερα είναι σημαντική μέρα. Όπως είχε πει σε προηγούμενο σημείωμα (το οποίο όμως λογοκρίθηκε από το αφεντικό εδώ μέσα – ίσως επειδή απαντούσα στο καλόπαιδο τον Πλουχχ) ήλθε η ώρα η Αλήθεια να περάσει στην Β’ Φάση. Τη φάση του ήπιου διαλόγου και, γιατί όχι, της εποικοδομητικής κριτικής σε όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες του μπλογκ αλλά και εμάς της αντίπερα όχθης.
    Η Αλήθεια, με τον προκλητικό λόγο της είχε ένα και μόνο σκοπό: Να σας κάνει να καταλάβετε ότι τα πράγματα δεν είναι απλά και ρομαντικά όπως οι περισσότεροι από εσάς πιστεύετε. Ότι για να ζήσουμε σαν πολίτες πρέπει να έχουμε και δουλειές, ότι χωρίς τη βιομηχανία και τη μεταποίηση δε θα μείνει κανένας να φροντίζει το περιβάλλον. Ούτε το Κράτος θα έχει χρήματα να το βελτιώνει. Στο κάτω κάτω της γραφής, όπως είχε πει και ο Χέλμουτ Κολ (ο Γερμανός Καγκελάριος) δεν μπορούμε να ζήσουμε κουρεύοντας ο ένας τον άλλον. Πρέπει κάτι να παράγουμε. Πρέπει να μεγαλώσουμε τη πίττα, αλλιώς χαθήκαμε.
    Η Αλήθεια είχε (και έχει) σκοπό να κάνει κατανοητό το εξής απλό και αυτονόητο: Για να προχωρήσει η Χώρα πρέπει να κατανοήσει βαθιά ότι πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Ο κάθε Νομός, η κάθε Επαρχία, ο κάθε Δήμος πρέπει να βρει τι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έχει και εκεί να χτίσει.
    Αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται Κοινωνικός Διάλογος ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων φορέων και μονάδων παραγωγής πλούτου. Η ανταγωνιστικότητα προέρχεται ΜΟΝΟ από τη σωστή αξιολόγηση ΟΛΩΝ των διαθέσιμων πόρων κάθε τόπου. Ποιοι είναι οι πόροι; Τα πάντα γύρω μας: Το φυσικό τοπίο, οι ορυκτοί πόροι, οι ανανεώσιμοι πόροι, οι ανθρώπινοι πόροι, οι ιστορικοί πόροι, το κλίμα, οι χρηματικοί πόροι (ακόμα και τα λεφτά που στέλνουν οι μετανάστες σε ένα χωριό πρέπει να ληφθούν υπόψη…) κ.λ.π, κ.λ.π.
    Το δύσκολο με την Ελλάδα είναι ότι λόγω της γεωμορφολογίας της (πολλά βουνά) έχει πολλές μικροπεριοχές, μικροκλίματα, που παρόλο που βρίσκονται κοντά, είναι πολύ διαφορετικά και έχουν μεγάλες διαφορές, ανάγκες και δυνατότητες. Άρα το σταυρόλεξο είναι πολύ πιο δύσκολο από άλλες χώρες.
    Τέλος η Αλήθεια μίλησε για ανάγκη ανάληψης της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα μας για το ορυκτά και μέταλλα που καταναλώνει. Μίλησε για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από άλλες πιο εκτεταμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως η γεωργία που επιβαρύνουν τις υδροφορίες πολλαπλάσια από τα μεταλλεία. Που εκχερσώνουν εκτάσεις πολύ μεγαλύτερες από τη βιομηχανία (όπως οι φίλοι του μπλογκ εννοούν και αντιπαλεύουν). Με τη βοήθεια άλλων φίλων όπως ο Stinger που με την πολύ μεγαλύτερη θητεία του και τεχνική του γνώση παλεύει να σας «μορφώσει» σε πράγματα που ενώ δεν κατανοείτε, τα κυνηγάτε, ή τον Mirabilis που προσπάθησε (πολύπλοκα λίγο το παραδέχομαι) να σας κάνει να καταλάβετε ότι η στείρα άρνηση αυτού που θεωρείτε εχθρικό κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί το σκοπό σας. Και δε θέλω βλακείες ότι η Αλήθεια, ο Stinger και ο Mirabilis είναι το ίδιο πρόσωπο. Η Αγία Τριάδα είναι; Διαφορετικοί είμαστε αλλά από την απέναντι όχθη.
    Μέχρι πριν λίγους μήνες το μόνο που κάνατε ήταν να αυτολιβανίζεστε στα διάφορα μπλογκς και να διολισθαίνετε σε δρόμους πολύ κατηφορικούς. Χρειαζόταν ένα ταρακούνημα και νομίζω ότι κάτι έκανε.
    Παρακολουθώντας την Παρασκευή αυτή την πολύ σημαντική και πάρα πολύ πετυχημένη περιβαλλοντική Ημερίδα που διοργάνωσε η Μαργαρίτα Καραβασίλη (νομίζω ότι αυτή έπαιξε τον κύριο ρόλο – αν δεν είναι έτσι διορθώστε με) η Αλήθεια ικανοποιήθηκε πολύ.
    Άκουσε να μιλάνε διάφοροι σημαντικοί άνθρωποι για πράγματα που πραγματικά πιστεύουν (μερικοί – λίγοι – για πράγματα που ΔΕΝ πιστεύουν). Για πρώτη φορά, χωρίς το σύνδρομο του κατατρεγμένου (βλέπε Σουφλιά εποχή), πολλοί μιλήσανε για πολλά με άνεση (όχι του χρόνου γιατί ήταν λίγος) και χωρίς την υπερβολή που ο κατατρεγμός και η απειλή φέρνουν. Μου θύμισε τα χρόνια που αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση και χιλιάδες κόσμου άρχισαν να μιλάνε για την ιστορία τους χωρίς το φόβο της τιμωρίας. Μεγάλη επιτυχία.
    Και ακούστηκαν λόγια για την επιβάρυνση που φέρνουν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις, και αυτοκριτικές για την ανεπάρκεια των κρατικών υπηρεσιών κ.λ.π. Όχι το συνηθισμένο κυνήγι κακών μαγισσών που μας είχατε συνηθίσει τόσα χρόνια.
    Η επιτυχία αυτή οφείλεται και στη σοφή απόφαση του Πρωθυπουργού (μη με κατηγορήσετε για κομματισμό έτσι) να βάλει αυτούς που τραγουδάγανε έξω από το χορό να χορέψουν. Και μάλιστα να σύρουν το χορό. Έβαλε την Τίνα, έβαλε την Μαργαρίτα να σύρουν τον χορό, τους έδωσε τη δύναμη να κάνουν αυτό που πίστευαν τόσα χρόνια (και μάλιστα αυτό που τραυμάτισε τη Μαργαρίτα τόσο πολύ με τις γνωστές της περιπέτειες ένα χρόνο πριν). Τι γλυκιά ειρωνεία, ακριβώς ένα χρόνο πριν ήταν «κυνηγημένο ζώο» και τώρα, δικαιωμένη, έχει αναλάβει τη μεγαλύτερη πρόκληση που μπορούσε να φανταστεί.
    Έχει πολύ δουλειά να γίνει. Κάποιοι από σας ονομάζουν τη Μαργαρίτα μαχαίρι. Και καλά κάνουν. Προσέξτε όμως, το μαχαίρι μπορεί να κόψει και λάθος σάρκα.
    Ήλθε η ώρα της δουλειάς. Και δουλειά στην περίπτωση αυτή σημαίνει γρήγορος και αποφασιστικός διάλογος. Και πρέπει να οργανωθεί από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, με συμμετοχή ΟΛΩΝ των εμπλεκομένων. Τώρα οι αφορισμοί του ευκταίου πρέπει να γίνουν αποφάσεις του πρακτέου. Τώρα η θεωρία πρέπει να γίνει πράξη.
    Αυτό που δεν άρεσε στην Αλήθεια την Παρασκευή ήταν η σχεδόν παντελής απουσία της αντίπερα όχθης. Μη μου πείτε για τον έρμο αντιπρόσωπο του ΣΕΒ. Επίσημη πρόσκληση σε επιστημονικού συλλόγους ΔΕΝ υπήρξε (το ΓΕΩΤΕΕ δεν πήρε τίποτα, το ΤΕΕ δεν πήρε τίποτα – μόνο μέσω γνωριμίας πήγε μέλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων δεν πήρε τίποτα, ο Σύλλογος Γεωλόγων, Μεταλλειολόγων, Ορυκτών Πόρων τίποτα). Γενικότερα η Ημερίδα δεν διαφημίστηκε αλλά κρατήθηκε κρυφά μόνο με δημοσίευση από στόμα σε στόμα και από περιβαλλοντικό μπλογκ σε μπλογκ.
    Και αυτό ανησυχεί την Αλήθεια. Γιατί υπάρχουν τρεις εξηγήσεις: Η μία (και αθώα) είναι ότι η Μαργαρίτα δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί στη νέα της θέση και έκανε μερικά φάουλ. Στην αγωνία της να ετοιμάσει αυτή την πολύπλοκη εκδήλωση, ξέχασε να καλέσει πολλούς φορείς και να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό των επίσημων προσκλήσεων. Δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει γραμματείς που μπορούν να τις κάνουν τη δουλειά και, μάλλον, έκανε μόνη της την οργάνωση. Αν είναι έτσι τότε πάσο και την επόμενη φορά όλα θα είναι καλύτερα.
    Η δεύτερη εξήγηση όμως είναι φοβίζει την Αλήθεια. Η Τίνα και η Μαργαρίτα έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και δεν χρειάζονται διάλογο. Και γι’ αυτό και δεν κάλεσαν την αντίπερα όχθη. Την εκδήλωση της Παρασκευής θα ακολουθήσουν λαϊκά δικαστήρια και η βιομηχανία θα ριχθεί στο εξώτερο πυρ. Χωρίς να ερωτηθεί. Και αυτό είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνο. Γιατί το σύστημα θα χτυπήσει. Η εθνική οικονομία θα τραυματιστεί. Οι Υπουργοί Οικονομικών, Οικονομία, Ανταγωνιστικότητας, Γεωργίας κ.λ.π. θα τσινήσουν και στο τέλος θα συγκρουστούν με τις δύο Κυρίες μας. Είδατε τι έγινε με τους Τεχνικούς της ΔΕΗ. Είπαμε άλλο το ευκταίο και άλλο το πρακτέο. Και τότε το Περιβαλλοντικό κίνημα θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Θα εκτεθεί στα μάτια του κόσμου.
    Η τρίτη εξήγηση όμως είναι αυτό που φέρνει εφιάλτες στην Αλήθεια είναι ακόμα χειρότερη.
    Δεν καλέστηκε η αντίπερα όχθη γιατί απλά το όλο σόου ήταν μία επαναστατική άσκηση για να εκτονωθούν οι μάζες. Να ξεδώσουν τα παιδιά με τα ευχολόγια που άκουσαν, έτσι ώστε να κάτσουν ήσυχα και να κοιμηθούν. Μέχρι να γίνουν οι δουλειές. Ο/Η antigold λένε στο τέλος της ανάρτησης αυτής «Τίνα, Μαργαρίτα μη μας απογοητεύσετε»
    Έχουν δίκιο!
    Η Αλήθεια τρέμει την απογοήτευση. Γιατί αν απογοητευθείτε η καρδαμωμένη, γεμάτη ελπίδα, αλλά και σύνεση και θέληση για διάλογο πολιτισμένη λαοθάλασσα της Παρασκευής , θα ξαναμετατραπεί σε γκρουπούσκουλο με τις φοβίες του και τις αυτιστικές του επιθετικές συμπεριφορές. Και ξανά μανά τα ίδια η Αλήθεια θα γυρεύει να πλακώσει τον Πλουχχ και το αντίστροφο. Και αυτό δεν θα μας οδηγήσει πουθενά.
    Βλέπετε λοιπόν φίλοι ότι (όσο και αν σας φαίνεται αηδιαστικό) τα συμφέροντά μας ταυτίζονται. Και εσείς και η Αλήθεια θέλουμε η Τίνα και η Μαργαρίτα να πετύχουν. Γιατί επιτυχία σημαίνει βιώσιμη λύση και συνύπαρξη για όλους. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, για το καλό των παιδιών μας, της Χώρας μας και τις τσέπης μας (γιατί χωρίς λεφτά δε ζούμε έτσι;)
    Περιμένω με αγωνία την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, ελπίζω Ο/Η antigold να μας τα εξασφαλίσουν έτσι ώστε να τα ξεκοκαλίσουμε και να δούμε τι ψαχνό έχουν. Και μετά πρέπει να δώσουμε συνέχει. Θα τις «κυνηγήσουμε» τις Κυρίες μας για να προχωρήσουμε στο αντάμωμα και το διάλογο (όχι επ’ άπειρο αλλά γρήγορα και αποφασιστικά).
    Και μετά να κλείσουν οι σκιτζήδες που οχλούνε (ρυπαίνουν > μολύνουν) για να έχουν χαμηλότερο κόστος και να βάζουν τα λεφτά στο μπεζαχτά. Βέβαια, χωρίς να πληρώνει εφορία, χωρίς να πληρώνει ένσημα, χωρίς να μαζεύει τα σκουπίδια και η Αλήθεια θα ήταν ένα επιτυχημένος επιχειρηματίας με Mercentes.
    Αυτά. Ελπίζω να μη σας κούρασα.
    ΥΓ1: Ναι δεν τρελάθηκε. Είναι η γνωστή original Αλήθεια, αλλά της Β’ Φάσης.
    ΥΓ2: Ρε Χαλκιδικιώτες μη μασάτε. Και η Αλήθεια στο Χολομώντα πίνει φραπεδιές, και στο Σώγαμπρο μπεκρουλιάζει με Ευλογημένο και στο Καρύδι απλώνει την κορμάρα της. Αλλά άμα δε σας τα έλεγε έτσι πως θα προσέχατε.
    ΥΓ3: Μη την προκαλέσετε. Δε θα μασήσει. Όσοι το κάνετε σας καταγγέλλει ήδη σαν έμμισθους προβοκάτορες.

  2. Bρε, καλώς τη συμπάθεια μου τον αρχι-Ψευταρά! Αν είναι αλήθεια ότι σε λογοκρίνανε μπράβο τους και πολύ άργησαν!!!
    Θα σου πω εγώ τι πέτυχες τόσο καιρό με το βρισίδι. Πέτυχες να φανερώσεις την ταυτότητά σου. Πέτυχες να κάνεις ακόμα και εργαζόμενους στην εταιρεία που διαβάζουν το μπλογκ να λένε “τι γράφει αυτός ο μαλάκας”! Είσαι τόσο ηλίθιος που πέτυχες να κάνεις κακό στον εργοδότη σου!
    Πέτυχες να αποδείξεις ότι είσαι ένας πληρωμένος δολοφόνος και να ακυρώσεις από μόνος σου το καινούριο σου γλυκό και διαλεκτικό προσωπείο. Γιατί ξέρουμε ποιος είσαι και τι καθίκι είσαι.

    ΥΓ 1: Μη χαίρεσαι. Αν η Μαργαρίτα πιάσει αλήθεια το μαχαίρι, η εταιρεία σου την έχει βάψει!
    ΥΓ 2:Τι είπε στους εργαζόμενους το Αφεντικό που επισκέφθηκε το Στρατώνι; Έχουν άδεια, δεν έχουν άδεια, τι θα γίνει στο τέλος του μήνα;
    ΥΓ 3: Έτσι είναι. Οι ξένοι στη Β. Χαλκιδική πάνε στα πιο τουριστικά της μέρη, στο Χολομώντα και στο Σώγαμπρο.

    • Μαύρο, είπες κάτι που ήθελα να πω κι εγώ:
      Ο Αλήθειας το παίζει άνετος, αλλά θέλει πραγματικά η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να πετύχουν το στόχο τους η Τίνα και η Μαργαρίτα; Θέλουν αλήθεια ένα σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος δυνατό και ανεξάρτητο που θα είναι συνέχεια πάνω από το κεφάλι τους; Ανήκει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στις εταιρείες που τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο νόμο και δεν έχουν τίποτα να φοβηθουν από τους ελέγχους;
      Αρκεί να διαβάσει κανείς τις εκθέσεις της ΕΠΙΤΗΡΩ και θα βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του. Αυτό είναι που τρέμει ο Αλήθειας. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν τηρεί τους βασικότερους όρους της αδειοδότησής της και τα Μεταλλεία Κασσάνδρας είναι περιβαλλοντικά μια ανοιχτή πληγή.
      Η εταιρεία βασίζεται στην επαίσχυντη “Τροπολογία Πάχτα” του νόμου 3220/2004 που της έδωσε πλήρη άφεση αμαρτιών όχι μόνον για τις ζημίες του παρελθόντος αλλά και για τις μελλοντικές. “Ο ρυπαίνων πληρώνει” λέει η Οδηγία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, όμως εδώ ο “Ρυπαίνων” έχει πάρει προκαταβολικά νομοθετημένη αμνηστία!
      Αυτό είναι που κάνει την περίπτωση των Μεταλλείων Κασσάνδρας μοναδική στη χώρα και την πλέον, ίσως, δυσεπίλυτη υπόθεση για το νέο Υπουργείο.
      Εμείς ήδη ετοιμάζουμε ένα φάκελο προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον!

  3. Νομίζουμε ότι ο φίλος μας ο “Μαύρο” καλά θα έκανε ν’ ασχοληθεί περισσότερο με την ουσία των όσων γράφει η “Αλήθεια” και λιγότερο με το ποιος είναι. Μπορεί και μεις να μη συμφωνούμε πάντα με το ύφος και τις ύβρεις που εκτοξεύει η Αλήθεια εναντίον του παρατηρητηρίου και των σχολιαστών του – το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις ύβρεις των άλλων σχολιαστών – αλλά πιστεύουμε ότι τόσο ο/η Αλήθεια όσο και οι Stinger και Mirabilis έχουν συμβάλλει κατά πολύ στην παρουσίαση επιχειρημάτων της άλλης πλευράς. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν αρκετοί αναγνώστες που ακόμη περιμένουν απαντήσεις από πλευράς σας σε σημαντικά ζητήματα που έχουν θέσει και οι τρείς τους.

    Κάποιες προσπάθειες έχουν γίνει από τους διαχειριστές του blog και αυτό είναι θετικό. Ο προσεκτικός αναγνώστης αυτού του blog όμως παρατηρεί ότι τις δύσκολες ερωτήσεις τις αποφεύγουν. Από σένα φίλε «Μαύρο» μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι πραγματικά αξιόλογο.

    • Πείτε μας λοιπόν, πως θα ζήσει αυτή η χώρα αν συνεχίσει να μην παράγει τίποτα; Πώς θα καταφέρει ν’ αποφύγει την χρεοκοπία; Η αλήθεια είναι ότι οι έλληνες έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν αλόγιστα χωρίς να παράγουν τίποτα.
    • Πώς θα εξηγήσουμε στους φίλους μας τους ξένους, ότι θέλουμε μεν να απολαμβάνουμε όλα τα καλά του μοντέρνου πολιτισμού, αλλά δεν μας αρέσει να τα παράγουμε στη χώρα μας επειδή αυτό προκαλεί ρύπανση. Προτιμούμε να τα εισάγουμε από τις χώρες τους. Και επειδή δεν έχουμε λεφτά να τα πληρώσουμε, αφού δεν παράγουμε τίποτα, θέλουμε να μας τα πληρώνουν από πάνω.
    • Νομίζετε ότι μπορεί να συνεχιστεί για πολύ αυτή η κατάσταση; Με ποιο δικαίωμα έχουμε την απαίτηση να μας ανέχονται οι Ευρωπαίοι; Ποια είναι η δική μας συμβολή στην ευρωπαϊκή οικονομία;
    • Και τέλος, πώς θα εξηγήσουμε στον άνεργο έλληνα, που έχει λυγίσει υπό το βάρος των χρεών, ότι δεν έχει δουλειά επειδή αυτή η χώρα αρνείται να αξιοποιήσει τον εθνικό της πλούτο (φυσικό, ορυκτό, πολιτιστικό κλπ.), αρνείται να μπει στη λογική της παραγωγής, όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

    Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θέλουν απαντήσεις και όχι το ποιος είναι o Αλήθεια, ο Stinger, ο antigold ή ο Μαύρο. Αυτά είναι ήσσονος σημασίας στο διάλογο που άνοιξε με την ημερίδα της προηγούμενης Παρασκευής στην Αθήνα.

    (Εκτός αυτού, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, δεν έχουμε ούτε μία νέα Χούντα που να απαγορεύει την ελεύθερη έκφραση της γνώμης, ούτε ζούμε σε καθεστώς «οικολογικού μακαρθισμού», όπου όσοι δε συμφωνούν με τις ακραίες θέσεις κάποιων οικολόγων υφίστανται κυνήγι μαγισσών. Αν και για το τελευταίο δεν παίρνουμε και όρκο… Η ανωνυμία προστατεύει αυτούς που έχουν να πουν κάτι που δεν συμφωνεί με τις απόψεις αυτού του blog από την στοχοποίηση. Ταυτόχρονα προστατεύει αυτούς που θέλουν μόνο να βγάλουν το άχτι τους βρίζοντας αυτούς που δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους από τη γελοιοποίηση, επειδή ως γνωστόν κρινόμαστε απ’ αυτά που λέμε και γράφουμε…)

    Ο μεταλλευτικός κλάδος θα αναγκαστεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις σ’ αυτόν το διάλογο, αν κληθεί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κληθεί. Θέλουμε να πιστεύουμε επίσης, ότι θα δώσετε και σεις τις δικές σας απαντήσεις όπως και η κ. Καραβασίλη και η κ. Μπριρμπίλη. Ήρθε η ώρα της υπευθυνότητας και δεν πιστεύουμε, όπως γράφει πολύ σωστά η Αλήθεια, ότι η κκ. Μπιρμπίλη και Καραβασίλη θα πάρουν βεβιασμένες αποφάσεις που θα τις φέρουν σε σύγκρουση με τα άλλα Υπουργεία, ιδιαίτερα αυτό των Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας. Περιβαλλοντική πολιτική δεν ασκείται με κραυγές και αφορισμούς. Τώρα απαιτούνται σοβαρές και βιώσιμες λύσεις. Αυτοί που αποδεδειγμένα διαπράττουν περιβαλλοντικά εγκλήματα πρέπει να πληρώσουν, σ’ αυτό θα συμφωνήσουν όλοι. Αυτοί όμως που δεν ρυπαίνουν, θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των διαφόρων οικολογικών ομάδων και επιτροπών ενεργών πολιτών, αν θέλουμε να ‘μαστε σοβαρή σαν χώρα.

    Νομίζουμε τέλος, ότι είναι καιρός να κάνει και αυτό το blog μία ποιοτική αναβάθμιση στο ύφος των σχολίων του και την αντιμετώπιση αυτών που δεν συμφωνούν με τη γραμμή του. Δεν είναι όλα άσπρο/μαύρο. Τέτοιες μανιχαϊστικές αντιλήψεις που δεν επιτρέπουν αποχρώσεις οδηγούν σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και καθιστούν αδύνατο τον ουσιαστικό διάλογο. Αυτόν όμως χρειαζόμαστε περισσότερο από καθετί στην κατάσταση που βρισκόμαστε.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς

    Κασσάνδρα

    ΥΓ. Πάντως, αν θέλει ο φίλος «Μαύρο» οπωσδήποτε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του για το ποιος είναι η Αλήθεια, ας ρωτήσει τον κ. Τ. Παπαγεωργίου ή κάποιον άλλον από το Παρατηρητήριο, ποιος από την «εταιρεία» παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Σίγουρα κάποιος θα τον/την είδε… δε μπορεί… Την ίδια μέρα όμως με την εκδήλωση στην Αθήνα, αν δεν κάνουμε λάθος, το “αφεντικό”, όπως γράφει ο φίλος Μαύρο, και όλα τα στελέχη της εταιρείας, ήταν στο Στρατώνι για τον εορτασμό της Αγ. Βαρβάρας. Βλέπεις, η κ. Καραβασίλη, όχι μόνο δεν κάλεσε κανένα εκπρόσωπο του μεταλλευτικού κλάδου, που σύμφωνα μ’ αυτό το blog προκαλεί τεράστια μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά επέλεξε να κάνει την εκδήλωση την μέρα που γιορτάζουν όλοι οι μεταλλωρύχοι την προστάτιδά τους. Τέλος πάντων…

  4. Για να είμαστε πιο σαφείς, με το forum δεν άνοιξε ακριβώς μια κουβέντα για το περιβάλλον και το βιώσιμο μέλλον μας, αλλά κυρίως μια κουβέντα για τη ρύπανση. Αλλά έστω κι αυτό είναι σημαντικό. Η ρύπανση βέβαια είναι μέρος του γενικότερου περιβαλλοντικού ζητήματος, που με τη σειρά του εντάσσεται στο τι θέλουμε και τι είναι εφικτό να ορίσουμε για εμάς και τις επόμενες γενιές.

    Μια κουβέντα για τη σκέτη ρύπανση μοιραία εκφυλίζεται σε επιστημονική ή επιστημονικοφανή αντιπαράθεση. Αν μάλιστα έχουμε παρωπίδες και ωτοασπίδες, οι ένοχοι είναι προδιαγεγραμένοι και μακριά από εμάς, οπότε πάμε κατευθείαν για κυνήγι μαγισών. Εύκολο και γρήγορο. Όμως όπως έχω ξαναπεί, οι ρυπαντές είναι πολλοί. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ. Να μην τα ξαναλέμε. Δεν είναι μόνον η κακή βιομηχανία. Υπάρχει κι αυτή, αλλά γιά όλη τη ρύπανση της Ελλάδας δεν μπορεί να ευθύνεται μόνον αυτή. Είναι και η εντατική γεωργία με τη νιτρορύπανση, οι Δήμοι με τις χωματερές και τα λύματα, το κράτος με τα δημόσια έργα, τα αυθαίρετα,..Η περιβαλλοντική μας ατζέντα έχει πυρκαιές των δασών, άναρχη δόμηση, κατασπατάληση των υδάτινων πόρων, παραγωγή και σπατάλη ενέργειας, ερημοποίηση εδαφών,…Για όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να πάνε φυλακή τα Δημοτικά και τα Νομαρχιακά Σύμβούλια. Ούτε βέβαια οι…αγρότες και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Μήτε “το Κράτος”. Και ποιό “μητρώο ρυπαντών” θα τους χωρούσε; Δεν είναι δυνατόν να τιμωρηθούν με λουκέτο οι Δήμοι και οι Νομαρχίες. Ούτε βέβαια τα αρμόδια Υπουργεία ή να σταματήσουν τα δημόσια έργα και η γεωργία και να γκρεμισθούν αμέσως όλα τα αυθαίρετα. Χρειάζεται συνετή αντιμετώπιση με συναίνεση, ενημέρωση ΟΛΩΝ των ρυπαντών, κίνητρα, πλάνο, χρονικό ορίζοντα. Οσοι δεν ακολουθήσουν και δεν εναρμονισθούν, να αποβληθούν από τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί.

    Η ρύπανση είναι οικονομικό-πολιτικό-κοινωνικό φαινόμενο. Δεν εμφανίσθηκε με παρθενογένεση ούτε είναι η πράξη κάποιων “κακών”. Είναι σύμπωμα και όχι αιτία. Είναι μέρος του προβλήματος. Αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών. Του κράτους και δικών μας. Στις οποίες στην καλύτερη περίπτωση ΣΙΩΠΗΡΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΑΜΕ. Αλλά και ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΑΜΕ. Και τώρα ζοριζόμαστε να τα παραδεχθούμε αυτά. Κι εμείς και το κράτος. Και ψάχνουμε για άλλοθι και αποδιοπομπαίους τράγους (που δυστυχώς δεν προσκλήθηκαν κάν στην εκδήλωση…)
    Γι’ αυτό και η κουβέντα για το τι μέλλον θέλουμε και είναι εφικτό να κατακτήσουμε και για το πώς θα αντιμετωπίσουμε όσα σήμερα δεν εναρμονίζονται με αυτό (π.χ. ρύπανση), είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και πονάει. Εκεί χρειάζεται συμμετοχή ΟΛΩΝ, χωρίς υστερίες και αποκλεισμούς. Με θέσεις γιά το εφικτό και όχι μόνο αρνήσεις.

    Μακάρι να ξεκινήσει επιτέλους αυτή η κουβέντα, αυτό είναι το μέγα ζητούμενο για τη χώρα μας. Δεν έχω βέβαια μεγάλες φιλοδοξίες να αναδειχθεί ένας τέτοιος διάλογος από αυτό το blogg ή άλλα παρεμφερή. Και δυστυχώς μέχρι στιγμής φαίνεται να δικαιώνομαι.

    • O κάθε σχολιαστής είναι ο ίδιος υπεύθυνος για αυτά που γράφει. Όσον αφορά το γενικότερο επίπεδο των σχολίων, η δική σας πλευρά ήταν που το έριξε στα Τάρταρα, με αυτόν που αυτοαποκαλείται “Αλήθεια”. Σε σύγκριση με το βρωμόστομα του “Αλήθεια”, οι βρισιές των άλλων αναγνωστών είναι σαν παιδικά παιχνιδάκια.
      Έπρεπε να τον είχα κόψει από καιρό, αλλά τον άφηνα για να μην κατηγορηθούμε για λογοκρισία της “άλλης άποψης”. Λάθος μου και λάθος σας. Καιρός είναι να τον μαζέψετε.

      Επί της ουσίας: Αυτό που διαπιστώνω εγώ είναι ότι οι δικές σας παρεμβάσεις κινούνται πάντα στο επίπεδο της γενικής θεωρίας (πώς θα ζήσει η χώρα, τι θα παράγει κ.λ.π.), ενώ αποφεύγετε συστηματικά να απαντήσετε στα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τη Χαλκιδική ή άλλες περιοχές και που έχουμε θέσει και εμείς και άλλοι αναγνώστες. Θέλετε μεταλλευτική βιομηχανία; Οι αερολογίες περί “εθνικού οφέλους” (θα απαντήσουμε σ’αυτό πολύ σύντομα) δεν αρκούν. Πρέπει να μας πείτε συγκεκριμένα πού, πώς και με τι συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους.

      Αυτό που κατά σύστημα κάνετε είναι ότι εμφανίζεστε όποτε σας καπνίσει, ανά 5, 10 ή 15 μέρες (με εξαίρεση τον Stinger που είναι συνεπής στο να σχολιάζει σχεδόν τα πάντα), υποκρίνεστε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα στο μεσοδιάστημα και ότι δεν έχετε πάρει καμία απάντηση και …επαναλαμβάνετε τις ίδιες γενικότητες, με εκπληκτική ακρίβεια στην επανάληψη! Εν τω μεταξύ όμως έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα σημαντικά πράγματα στα οποία εσείς, ως “η άλλη πλευρά”, ΟΦΕΙΛΕΤΕ να απαντήσετε αν θέλετε να έχετε οποιαδήποτε αξιοπιστία. Διαφορετικά μπορείτε να επιμείνετε στην αυτιστική συμπεριφορά σας, να σας ρωτάνε για τις Σκουριές και να απαντάτε …για τα αυθαίρετα, αποδεικνύοντας απλά ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να απαντήσετε για τις Σκουριές!

      Πηγαίνοντας προς τα πίσω στο blog (και όχι blogg κ.Stinger) σημειώνω κάποια πράγματα που έμειναν αναπάντητα:

      – Γράψαμε πολλά για το Στρατώνι, απαντώντας στον κ. Αστερίου, εργαζόμενο της ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ. Κανένα σχόλιο από την πλευρά σας.
      – Γράψαμε για το Ευρωπαϊκό Μητρώο Ρύπων, όμως κανείς δεν μας εξήγησε πώς γίνεται η ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ να εμφανίζει μηδενικούς (ή έστω κάτω από τα όρια) ρύπους.
      – Στην ανάρτηση για το Δ.Σ. της 9ης Νοεμβρίου τέθηκαν πολλά ερωτήματα προς την εταιρεία από τους σχολιαστές. Κανένα δεν απαντήθηκε. Μόνη σοβαρή παρέμβαση αυτή του κ. Αστερίου, ο οποιος στη συνέχεια σιώπησε.
      – Για τις διαπιστωμένες παραβάσεις της ΛΑΡΚΟ δεν είπε κανείς τίποτα.
      – Για τα μελλοντικά μεταλλεία της ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ (φισώκα, Πιάβιτσα κ.λ.π.) και για το πώς θα καταντήσουν τη Χαλκιδική πάλι δεν μας έχετε πει τίποτα.
      – Για τα όσα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ λέει η ΠΠΕ της ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ για τον τόπο μας πάλι δεν μας έχετε πει τίποτα. Αλλά γιατί να πείτε; Εδώ σαμποτάρατε και τη συζήτηση που ήταν να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
      – Στην ανάρτηση για την ΠΠΕ σας απάντησα εγώ σε κάποια από αυτά που επίμονα ρωτάτε. Άλλοι αναγνώστες σας απάντησαν στην ανάρτηση για το PROMINE. Ανταπάντηση καμία.
      – Στο δυστύχημα δεν θα αναφερθώ…

      Αυτά είναι μόνον από το τελευταίο δίμηνο, από τότε δηλαδή που μας τιμάει με την παρουσία του ο Αλήθειας. Αν πάμε και λίγο πιο πίσω, έχουμε κι άλλα σημαντικά ζητήματα για τα οποία δεν μας είπε την άποψή της ή “άλλη πλευρά”.
      – Πώς γίνεται να σκάβει η ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ κάτω από ένα ναό-αρχαίο μνημείο; Σχετικά με την υπόθεση του Ναού έχουμε και νεότερες εξελίξεις που πρέπει να γράψουμε και εκεί ελπίζουμε ότι θα καταθέσετε την άποψή σας. Έτσι;
      – Επιπτώσεις της ερευνητικης στοάς των Σκουριών στους υδατικούς πόρους της ευρύτερης περιοχής. Καμία απάντηση.
      – Για την S&B που έχει κάνει τη Γκιώνα σαν τυρί έμενταλ ούτε κουβέντα.
      – Χωροταξικός σχεδιασμός που επιτρέπει βαριά βιομηχανία μέσα σε δάση! Αδιανόητο αλλά πραγματικό… Κανένα σχόλιο από την πλευρά σας. Υποθέτω ότι θα τα εξηγήσετε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

      Εμείς εδώ είμαστε και ποτέ δεν είναι αργά για να μας απαντήσετε. Σας περιμένουμε με ανυπομονησία στη γωνία.

  5. Σε όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπου πρέπει να υπερέχει πάνω από όλα ο άνθρωπος.Δεν παίρνουμε κύριοι τα μέταλλα από τη γή και “γαία πυρί μιχθήτω”!!!!!Ούτε μας νοιάζει αν ζουν άνθρωποι στα 500 μ.!!!Εμείς να προχωρήσουμε την “ανάπτυξη” να δώσουμε τα μέταλλα και να κονομήσουμε και δεν παν οι άλλοι να πνιγούν…. Και έχω μια απορία .Γιατί να σας καλέσει η Μαργαρίτα ; Για να της αναπτύξετε το σχέδιο αποκατάστασης όλων των περιοχών που έχετε κάνει κουρέλια από τις άλογες εξορύξεις σας;Και μην μας πείτε πως δεν είσασταν εσείς !!!!Γιατί σας παρακολουθούμε πως συμπεριφέρεστε και τώρα…Ζητάτε από μας να κατανοήσουμε πως χωρίς αύτά που μας προσφέρετε δεν θα υπάρχει ανάπτυξη και η ανεργία θα χτυπησει κόκκινο …..Μα τόσα χρόνια που (μας) δουλεύετε δεν έιδαμε προκοπή σ’αυτόν τον τόπο….Τουναντίον !!!Η υποβάθμιση της περιοχής ήταν το πρώτο σας μέλημα!!! Ο λογος που δεν σας θέλουμε λοιπόν στις Σκουριές είναι προφανής.Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το περιβάλλον αυτό που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή!!!!Το καταπράσινο δάσος με τις αιωνόβιες οξυές,τις καστανιές,τις φλαμουριές,τις δρεις,την ιδιαίτερη χλωρίδα και την πανέμορφη πανίδα της…Αλλού προσπαθούν να φτιάξουν ένα τέτοιο περιβάλλον και δεν τα καταφέρνουν…Έ λοιπόν εμείς το έχουμε και ΔΕΝ θα σας το παραδώσουμε.Πάρτε το χαμπάρι και σηκωθείτε και ΦΥΓΕΤΕ!!!!!!!!

  6. Αγαπητέ/ή antigoldgreece, όπως πολύ σωστά λέτε, ο καθένας αναλαμβάνει και την ευθύνη των όσων λέει. Γι’ αυτό και θα μου επιτρέψετε εδώ να επισημάνω (αν και δεν διαθέτω μεζούρα ή ζύγι μέτρησης ύβρεων) ότι οι διάφοροι γραφικοί “οικολόγοι” είναι εκείνοι που έχουν σπάσει προ πολλού κάθε ρεκόρ σε ύβρεις εναντίον των “αντιφρονούντων”, μεταξύ των οποίων βέβαια και ο γράφων. Προσπαθώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου αν υπήρξε ποτέ ανάρτησή σας με αντίλογο, όπου όσοι τον εξέφρασαν δεν εισέπραξαν και βρισιές ή λάσπη. Συνεπώς διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις στο κατά πόσον εφαρμόζεται “δίκαια” η…λογοκρισία σας ! Η υβρεολαγνεία ορισμένων εδώ μέσα έχει φτάσει σε τέτοια σουρρεαλιστικά επίπεδα, που ακόμη κι όταν κάποιος τους απευθύνει σοβαρά το λόγο, εκείνοι συνεχίζουν να τη βρίσκουν βρίζοντας. Μεταξύ των θυμάτων των βωμολόχων κατατάσσεται και ο κ. Αστερίου. Πήρε (προς τιμήν σας) μία απάντηση από εσάς και έναν οχετό ύβρεων από το υπόλοιπο τσούρμο. Είναι επιεικώς υποκριτικό να καλείται να ανταπαντήσει (σε τι; στο βρισίδι;) κι έχει κάθε δικαίωμα να σταματήσει εδώ τον διάλογο, αφού κατέθεσε με παρρησία τις απόψεις του.

    Γεγονός είναι πως διαρκώς επιβεβαιώνετε ότι ένας διάλογος για τη βιώσιμη διαχείριση του μέλλοντός μας, ξεπερνά αυτό (και όχι μόνο) το μπλογκ. Κοιτάτε το δέντρο και δεν βλέπετε το δάσος. Κρίμα. Θα επαναλάβω ότι μιά κουβέντα για τη σκέτη ρύπανση θα εκφυλισθεί ταχέως. Εντάξει, να την κάνουμε κι αυτήν. Ενας διάλογος όμως επί της ουσίας απαιτεί καταρχάς καθαρές θέσεις για το τι θέλουμε, το πώς, το πότε, το γιατί. Σε βάθος χρόνου. Για τον ευρύτερο ζωτικό μας χώρο και όχι μόνο για την αυλή του καθενός. Οσοι εγείρουν τον αντίλογο εναντίον σας, έχουν ξεκαθαρίσει προκαταβολικά ότι είναι υπέρ της μεταλλείας-βιομηχανίας, για συγκεκριμένους λόγους. Όχι “εθνικού συμφέροντος” που σας έχει γίνει έμμονη ιδέα από τον Κώδικα, αλλά γιατί ως παραγωγοί του τίποτε δεν πρόκειται να επιβιώσουμε.

    Ετσι, για να πάμε παρακάτω στα επιμέρους θέματα, που αραδιάζετε χωρίς καμμιά ιεράρχηση ή πλαίσιο και που αφορούν αποκλειστικά τις δραστηριότητες του χρυσού και δευτερευόντως σκόρπια άλλων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων (από την εκκλησία του Αη Νικόλα και το Ειδικό Χωροταξικό, μέχρι το Ευρωπαικό Μητρώο Ρύπων και τη ΛΑΡΚΟ), θα πρέπει πρώτα ΕΣΕΙΣ να μας ξεκαθαρίσετε αν είστε υπέρ ή κατά της βιομηχανίας.
    Γιατί; θα μου πείτε. Μα είναι απλούστατο:
    Αν είστε κατά, προφανώς δεν έχει νόημα να κουβεντιάζουμε. Όχι μόνο για το χρυσό, αλλά γιά καμμιά βιομηχανική-μεταλλευτική δραστηριότητα. Το δηλώνετε και απλώς συνεχίζουμε να παραθέτουμε τις απόψεις μας.
    Αν όμως είστε υπέρ, έχουμε κοινή αντίληψη που λένε σε θέματα βάσης και πατώντας εκεί μπορεί να γίνει διάλογος.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχω δεί ΚΑΜΜΙΑ απολύτως “οικολογική” ομάδα, ανθυπο-ομάδα ή άτομο, να έχει καταθέσει ρεαλιστικές θέσεις για το ποιές δραστηριότητες πιστεύει ότι πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιώσιμο μέλλον για τη χώρα μας και γιατί. Αντ’ αυτού προτάσσονται διαρκείς αρνήσεις στα πάντα, συνήθως τοπικιστικού χαρακτήρα, διανθισμένες στην καλύτερη περίπτωση με θεωρίες-μανιφέστα περί απο-ανάπτυξης, κοινωνικής αυτοδιαχείρισης των πόρων, “αειφορίας” (;) κλπ κλπ. Ο λόγος δεν είναι μόνον η ανικανότητα ή η αδυναμία προσδιορισμού του εφικτού που διακρίνει αυτά τα άτομα και ομάδες. Η βαθύτερη αιτία είναι ο φόβος ότι πάνω στην κοινή βάση που λέγαμε, θα υποχρεωθούν να καθίσουν κάτω και να συζητήσουν για πρώτη φορά σοβαρά και επί του πρακτέου, άρα κινδυνεύουν να ανακαλυφθούν:
    1) Οι πραγματικές αιτίες των περιβαλλοντικών ζητημάτων και οι πιθανές λύσεις με προοπτική
    2) Σημεία σύγκλισης με τους “απέναντι”!…

    Αντιθέτως, η εκ του ασφαλούς καταγγελία των πάντων, η περιχαράκωση, η άρνηση και ο μηδενισμός, χωρίς ξεκαθάρισμα θέσεων, διασφαλίζουν ότι αυτοί παραμένουν οι ωραίοι “ασυμβίβαστοι” της ιστορίας.

    ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΠΗΥΘΥΝΑ.

    • Κύριε Stinger, συνεχίζετε να αερολογείτε και να μην δίνετε καμία απάντηση στα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσαμε. Πρόσχημα τώρα είναι ότι “τα αραδιάζουμε χωρίς καμία ιεράρχηση ή πλαίσιο”. Το “πλαίσιο” σας μάρανε; Γιατί δεν λέτε καθαρά ότι δεν μπορείτε (σε ότι αφορά την ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ) ή δεν θέλετε να απαντήσετε (σε όλα τα υπόλοιπα);

      Η αλήθεια είναι ότι μόνο στο θεωρητικό επίπεδο μπορείτε να συζητήσετε γιατί μόνο εκεί φαίνεται να έχουν κάποια βάση τα επιχειρήματά σας. Μόλις κατεβούμε κάτω στη Γη, στην πραγματικότητα, εκεί που ζει ο κόσμος, τα επιχειρήματα σας εξανεμίζονται.

      Αγαπητέ κ.Stinger, το ερώτημα “είστε υπέρ ή κατά της βιομηχανίας” δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Μα κανένα! Η βιομηχανία δεν είναι κάτι αποκομμένο από τον περιβάλλοντα χώρο και από τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Δεν λαμβάνει χώρα στο απόλυτο κενό – αν και, ειδικά στην περίπτωση της μεταλλείας, αυτό ακριβώς είναι που προσπαθείτε να πετύχετε. Να αφανίσετε όλες τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες για να μπορούν να αναπτυχθούν ανεμπόδιστα τα μεταλλεία. Η μεταλλευτική βιομηχανία όπως πολύ καλά γνωρίζετε είναι μια ειδική περίπτωση, με ειδικά προνόμια, και θα μας επιτρέψετε να την συζητήσουμε κάποια στιγμή ξεχωριστά.

      Σε ότι αφορά τη βιομηχανία ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΩΣ, θα μπορούσα να σας δώσω μια επίσης ΓΕΝΙΚΗ απάντηση, ότι είμαστε “υπέρ”. Τι αξία έχει αυτό παρά μόνο θεωρητική; “Υπέρ της βιομηχανίας” σημαίνει ότι σκύβουμε το κεφάλι και δεχόμαστε οτιδήποτε και οπουδήποτε, με οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία, με οποιοδήποτε κόστος για το περιβάλλον και τους πολίτες; Όχι βέβαια, τουλάχιστον όχι για εμάς! Είναι δυνατόν να δεχθούμε αφανισμό δασών, υδατικών πόρων (και μην μας ξαναπείτε για τους αγρότες, για ΕΣΑΣ μιλάμε) απόθεση επικινδύνων αποβλήτων “χύμα στο κύμα” – βλέπε ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ, Ασωπό, Μεσσαπία και άλλα που δεν γνωρίζουμε αφού κανείς δεν ενημερώνει τους πολίτες;

      Στο επίπεδο του πραγματικού κόσμου και όχι της θεωρίας, η βιομηχανία προκαλεί βαρύτατες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις. Γι’αυτό εμείς θέτουμε κατ’επανάληψιν ερωτήματα που αφορούν τις συγκεκριμένες επιπτώσεις συγκεκριμένων βιομηχανιών (των μεταλλευτικών αφού με αυτές κυρίως ασχολούμαστε), στα οποία κανείς δεν απαντάει… Τι σημαίνει αλήθεια ανοιχτό μεταλλείο στις Σκουριές; Τι σημαίνει συγκρότημα μεταλλουργίας χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου και πιθανώς χαλκού μέσα στο δάσος και δίπλα σε οικισμούς; Τι επιπτώσεις θα έχουν όλα τα μεταλλεία που προγραμματίζονται στους υδατικούς πόρους της Χαλκιδικής που ήδη υποφέρει από νερό; Και μην μου πείτε ότι όλα αυτά θα αντιμετώπιστούν με μελέτες, γιατί ανέκδοτα ξέρω κι εγώ…

      Πρέπει να σας πώ ότι ένα από τα ζητήματα που θίχτηκαν στην ημερίδα της Παρασκευής (δεν θυμάμαι και από ποιον) ήταν ότι πολλά εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος ξεκινούν από τη νομοθεσία. Ξεκινούν από νόμους σαν το “Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τη Βιομηχανία που επιτρέπει την εγκατάσταση βαριάς βιομηχανίας μέσα σε δάση, περιοχές NATURA, ακόμα και Εθνικούς Δρυμούς. Ξεκινούν από τις Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων που δίνονται χωρίς κανείς να ελέγξει την ακρίβειά τους, παρά μόνον την πληρότητά τους. Και όχι μόνον είναι μαγειρεμένη η “επιστήμη” που οδηγεί στην άδειοδότηση, αλλά ακόμα και αυτοί οι όροι της αδειοδότησης κατά κανόνα δεν τηρούνται. Τα παραδείγματα άφθονα, από τη Χαλκιδική και αλλού. Η μήπως γίνεται “διαβούλευση με την κοινωνία” πριν δοθεί η έγκριση; Ελάτε τώρα, κ. Stinger, γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά τι γίνεται!!! Μήπως θέλετε να γράψουμε για την πρόσφατη περίπτωση του Λιδωρικίου;

      Για να τελειώνουμε: Τόσον οι βιομηχανικές επιχειρήσεις όσο και το Κράτος έχετε πάρα πολύ δρόμο να κάνετε για να αποκτήσετε μια στοιχειώδη αξιοπιστία στα μάτια του πολίτη. Ωραίες εκδηλώσεις είναι οι ημερίδες, ωραίος ακούγεται ο “διάλογος”, όμως όταν στα τραπέζια κάνετε “διάλογο με τους πολίτες” και στο παρασκήνιο τα κάνετε πλακάκια με το Κράτος ώστε να περνάτε τους νόμους που θέλετε και να εξασφαλίζετε ατιμωρησία για τα αίσχη σας, τότε μην περιμένετε ΠΟΤΕ συναίνεση από τον κόσμο!!!

      Στις 13 Ιανουαρίου θα γίνει (άλλη μια) ημερίδα του ΤΕΕ, με θέμα “Ορυκτός Πλούτος και τοπικές κοινωνίες”. Έχουμε πάει σε μπόλικες από δαύτες. Πάλι θα ακούσουμε παχιά λόγια, πόσο “αρμονικά δένει” η εξορυκτική δραστηριότητα και η βαριά βιομηχανία με το περιβάλλον (κατά την ιστορική φράση του Χρήστου Πάχτα), τι ωραίες αποκαταστάσεις θα κάνετε. Εκεί θα είμαστε. Και όσες γενικότητες και αοριστίες θα πείτε εσείς, τόσες συγκεκριμένες ερωτήσεις και τόσα συγκεκριμένα παραδείγματα καταστροφής θα σας φέρουμε εμείς. Και να δούμε αν κάποιος θα απαντήσει.

  7. Αν μου επιτρέπετε την παρέμβαση στη συζήτησή σας, προκειμένου να τη διευκολύνω θα ήθελα να σημειώσω ορισμένα βασικά πραγματάκια όσον αφορά στην αδειοδότηση των σχετικών δραστηριοτήτων:
    1ο και κυριότερο: ζούμε στην ΕΕ
    2ο ο μόνος τρόπος να προχωρήσει μια αδειοδότηση στην ΕΕ είναι η δημόσια διαβούλευση
    3ο το γεγονός ότι ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι τελικός αποφασιστικός δεν είναι παράλογο. Αφήστε που όπου είναι τέτοιος, τα πράγματα στο τέλος μοιάζουν με γόρδιο δεσμό
    4ο αλοίμονο αν οι αδειοδοτούσες υπηρεσίες είχαν το βάρος να ελέγχουν την ακρίβεια των στοιχείων που παραθέτουν οι μελετητές – εκτίμηση και αξιολόγηση είναι ο ρόλος τους θεωρώντας τα παρεχόμενα στοιχεία ειλικρινή και ακριβή
    5ο δεν θα χαρακτήριζα έτσι εύκολα “μαγειρεμένη” την επιστήμη του περιβαλλοντολόγου μελετητή – εσείς ειδικά της οφείλετε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα στοιχεία που σας δίνονται ελεύθερα από τις μελέτες.
    6ο έχετε υπόψη κάποιο βιομηχανικό χωροταξικό άλλης χώρας της ΕΕ που να αποστειρώνει αστάθμιστα τη δραστηριότητα έτσι όπως το εννοείτε στις περιοχές που αναφέρετε; εγώ πάντως δεν έχω
    7ο ολοκληρο φορουμ για το περιβαλλοντικό έγκλημα και έχουμε ακόμα αμφιβολίες για τους μηχανισμούς επιβολής της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων?
    ο ρυπαίνων πληρώνει πάει τελείωσε. άλλο θέμα παρακαλώ.

  8. Όπως το περίμενε η Αλήθεια, καπάκι μετά την ανάρτησή της ήλθαν και πάλι οι χυδαίες ύβρεις, από κάτι τυπάκια σαν τον μαύρο Μαύρο. Πολύ προβλέψιμα και βαρετά. Τα είχε ήδη καταγγείλει σαν έμμισθους προβοκάτορες οπότε αντιπαρέρχεται.
    Η παρέμβαση του Stinger και η απάντηση της/του Antigold έφερε στο προσκήνιο την πραγματική διάσταση του προβλήματος: Πρέπει επί της αρχής να συμφωνήσουμε ότι και η Βιομηχανία χρειάζεται, αλλιώς δεν υπάρχει βάση συνομιλίας. Με χαρά η Αλήθεια βλέπει ότι η βάση αυτή υπάρχει μιάς και η/ο Antigold συμφωνεί.
    Αφού συμφωνήσαμε για το δάσος ας μιλήσουμε για τα δένδρα.
    Πραγματικά η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι υψηλής όχλησης ή, αν θέλετε, επέμβασης στο περιβάλλον. Και κυρίως οι υπαίθριες εκμεταλλεύσεις, λόγω της μεγαλύτερης έκτασης επέμβασης.
    Στις περισσότερες χώρες του κόσμου και κυρίως σε αυτές που η μεταλλευτική βιομηχανία έχει τεράστιο μέγεθος, όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία ακόμα και η Γερμανία (με τεράστια λινιτορυχεία), η μεταλλευτική νομοθεσία είναι αυστηρότατη και η συνύπαρξη μεταλλείων με άλλες δραστηριότητες συνυπάρχουν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων. Αν θέλετε, μπορώ σε επόμενο ποστ να σας δώσω παραδείγματα με ωραία links.
    Εδώ δεν χρειάζεται να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό. Τα πάντα υπάρχουν κάπου αλλού. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εκσυγχρονισμός της μεταλλευτικής νομοθεσίας και αυστηρή εφαρμογή της.
    Για το τελευταίο, το δίδυμο Τίνα – Μαργαρίτα φαίνεται πρόθυμο και ικανό να το κάνει.
    Η Μπιρμπίλη μάλιστα είχε τη Δευτέρα μιά πολύ καλή συνάντηση εργασίας με το ΔΣ του ΣΕΒ, όπου (ευτυχώς) φάνηκε ότι η Υπουργός δεν παρασύρεται από την προσωπική της αγάπη (την αγάπη για το περιβάλλον) σε αδιέξοδες, ουτοπικές και επικίνδυνες μηδενιστικές πρακτικές. Αντίθετα επιθυμεί το διάλογο και έχει κάθε διάθεση για συνεργασία και συζήτηση με τη Βιομηχανία προκειμένου και το περιβάλλον να προστατευθεί αλλά και η Οικονομία της Χώρας να προοδεύσει (τώρα κυρίως που έχει τέτοια χάλια). Για περισσότερα από αυτή τη συνάντηση δείτε σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου και του ΣΕΒ. Είναι ενδιαφέρουσες και δείχνουν ότι κάτι αλλάζει.
    Ξαναγυρνώντας στα δικά μας (τα μεταλλευτικά) με χαρά η αλήθεια θα δει τη συμμετοχή σας στις 13 του Γενάρη, ελπίζοντας σε ευπρεπή εκπροσώπηση των ιδεών σας και όχι τα γνωστά.
    Τώρα αν μερικοί από σας δε θέλουν διάλογο τι να κάνουμε, έχουμε γεμίσει από δαύτους στην Ελλάδα και γιαυτό πάμε κατά διαόλου.
    Εκεί θα συζητηθούν ΟΛΑ τα θέματα που θέλετε να βάλετε. Φροντίστε όμως να έλθετε διαβασμένοι και να μην θέσετε θέματα που φανερώνουν ημιμάθεια όπως, π.χ., το εξασθενές χρώμιο στις λατεριτικές εκμεταλλεύσεις…
    Η Αλήθεια διάβασε (δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς) ΟΛΑ τα ποστ που λέγατε ότι απαντούσατε στις ερωτήσεις της. Βρήκε όμως λίγα πράγματα σε αυτά που ρώτησε και άλλα, πολύ περισσότερα, επικεντρωμένα στα τεχνικά θέματα της Ελληνκός Χρυσός. Ισως επειδή φαντάζεστε ότι η Αλήθεια γνωρίζει καλά το θέμα (“καρατσεκαρισμένο” έτσι;). Προτιμά να σας απαντήσει η ίδια η Εταιρεία επειδή αυτό που σιχαίνεται η Αλήθεια είναι η ημιμάθεια. Δε βγαινει σε καλό.
    Δε νομίζω να τα ξαναπούμε πριν τις γιορτές. Γιατί έχουμε και δουλειές (αλήθεια εσείς πως ζείτε ρε παιδιά κρεμασμένοι πάνω στο μπλογκ μέρα νύχτα; :-).
    Το 2010 όμως έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί.
    Υγιαίνετε. Και μερικοί από σας κόψτε το κάπνισμα… σκοτώνει!

  9. Ψάχνω στα “σεντόνια” που αραδιάζει ο Καίσαρας …..συγνώμη η “Αλήθεια” ήθελα να πω…μια τόση δα απαντησούλα στα ζητήματα που μας καίνε! Τίποτα!! Αερολογία και άγιος ο θέος! Ωραίο διάλογο ανοίξαμε. Αυτοί που τα ξέρουν όλα και εμείς που πρέπει να αναμορφωθούμε!
    Τώρα…αλήθεια, δεν σας τρομάζει αυτός ο τρίτος ενικός;;; Μήπως η Αλήθεια είναι φάντασμα;;;

  10. Με συγχωρείτε!!!! αλλά σαν καινούρια στο μπλογκ μένω έκπληκτη από αυτά που διαβάζω εδώ!!!
    Ζούμε στην ΕΕ λέει ο sonicdor και αυτό φαντάζομαι ότι μας κάνει κάτι σαν τη Σουηδία;;; Μα τόσα χρόνια στην ΕΕ ζούμε και η χώρα μας είναι στα τραγικά χάλια που είναι! Ο ρυπαίνων πληρώνει πάει και τελείωσε και άλλο θέμα τώρα; Τι μας λές ρε sonicdor;
    Το 98% των Ελλήνων συμφωνα με τα γκάλοπ, πιστεύει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας είναι η διαφθορά. Διαφθορά τι είναι; Είναι μόνο το φακελάκι που δίνει ο πολίτης στο δημόσιο υπάλληλο για να προχωρήσει πιο γρήγορα η υπόθεσή του ή για να βρει πιο γρήγορα κρεβάτι στην εντατική; Σοβαρά μιλάτε; Ο κόσμος τοχει τούμπανο και μεις κρυφό καμάρι ότι η χώρα κυβερνάται από τα μεγάλα συμφέρονται, κατασκευαστικά και άλλα, τα οποία τα’χουν καλά και με τα ΜΜΕ και με την κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση, γιατί σαν καλοί επιχειρηματίες λαδώνουν τους πάντες! Εσείς σε άλλη χώρα ζείτε;
    Εγώ ανακάλυψα προχθές αυτό το μπλογκ από το άρθρο για την Ουγγαρία και πρόλαβα να διαβάσω τα 3-4 πιο καινουρια άρθρα. Δεν συμερίζομαι την αισιοδοξία ότι θα λυθούν τα προβλήματα του περιβάλλοντος, κι ας έχει τις καλύτερες προθέσεις η Μπιρμπίλη. Όπως έγραψε κάποιος το σύστημα θα αντιδράσει, όχι βέβαια για να μην τραυματιστεί η οικονομία αλλά για μην τραυματιστεί το ίδιο το σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Γιατί είναι πολύ μεγάλο το σύστημα κι έχει πολλά πλοκάμια.
    Αυτό που νομίζω είναι ότι τα μεγάλοσυμφέροντα θα χρησιμοποιήσουν τις καλές προθέσεις της νέας Υπουργού για να μας πείσουν ότι το μαύρο είναι άσπρο. Για επικοινωνιακό παιχνίδι πρόκειται και τίποτα άλλο.
    Καλό βράδυ!

  11. Τελικά υπάρχει η κοινή βάση για τη συζήτηση.

    Αφού λοιπόν είσθε υπέρ της βιομηχανίας αγαπητέ/η antigoldgreece και σας πιστεύω ότι είσθε ειλικρινής (-είς), μπορούμε τώρα να πάμε παρακάτω. Από τα “γενικά” στα ειδικά, όπως το ζητάτε. Και για να μην αερολογούμε όπως λέτε, ας δούμε πώς, με δεδομένη ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Αυτό είναι και το “πλαίσιο” που σας ζητούσα σε όσα ατάκτως ερριμμένα υπήρχαν στο τραπέζι, υπό μορφήν αρνήσεων. Βρέθηκε επομένως και το πλαίσιο που λέγαμε.

    Εκείνο που μας λείπει πλέον σχετικά με τις δραστηριότητες χρυσού (και όχι μόνον) όπου και εστιάζεσθε, είναι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για το τί, το πώς και το πότε. Με ποιές προυποθέσεις, με τι αναμενόμενα αποτελέσματα, με τί οφέλη, με τι μετρήσιμες απαιτήσεις, με ποιούς ελέγχους, με τι δικλείδες, με ό,τι τέλος πάντων έχετε να προτείνετε. ΕΔΩ, σε αυτό το πλαίσιο, είναι και ο κατάλληλος χώρος να απαντηθούν και τα ειδικά θέματα των μεταλλείων που εγείρετε συνεχώς.
    Καταθέστε τις προτάσεις σας για το “Project”, για να ξεκινήσει επιτέλους διάλογος ουσίας. Επί του εφικτού και του πρακτέου. Οχι στη σφαίρα του εξωπραγματικού, αλλά στην πραγματικότητα που λέτε. Εδώ που ζεί και θα ζεί ο κόσμος. Αυτό είναι εναλλακτική θέση κι όχι η ολική άρνηση.

    Οσον αφορά τις ημερίδες, θα συμφωνήσω γενικά μαζί σας και γι’ αυτό πάντα κρατάω μικρό καλάθι. Εχω πάει σε πολλές κι όλες είναι ουσιαστικά μιά φωτογραφία της κατάστασης των πραγμάτων, συνήθως (ασπρό)-μαυρη και κάποιες φορές και της δυναμικής τους (βλ. και το τελευταίο περιβαλλοντικό forum). Κάτι είναι κι αυτό, αλλά δεν φτάνει. Εδώ χρειαζόμαστε ευρύτερο διάλογο και συναίνεση για τη βιώσιμη διαχείριση του μέλλοντός μας. Ο διάλογος αυτός πρέπει να είναι ΣΥΝΕΧΗΣ, ακολουθεί τις εξελίξεις, δεν εξαντλείται σε εκδηλώσεις και εντυπωσιασμούς.

    Με το καλό λοιπόν να συμμετάσχει και η “απέναντι” πλευρά στις 13 Γενάρη. Να καταθέσει απόψεις και όπως είπαμε, κυρίως ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ εφικτές. Οσοι αναλωθούν σε καταστροφολογία και μηδενιστικές αρνήσεις, θα αδικήσουν πρώτα απ΄ όλα τους εαυτούς τους. Οσοι έχουν και επεξεργασμένες θέσεις-προτάσεις γενικότερα για το πώς θα πορευθούμε βιώσιμα στο μέλλον έχοντας και μεταλλεία-βιομηχανία, ακόμη καλύτερα. “Χώρος” υπάρχει για συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων. Ως γνωστόν η σύν-θεση φτιάχνεται από θέση και αντί-θεση. ΟΛΩΝ των μερών, χωρίς αποκλεισμούς και υστερίες. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε και θέλω να ελπίζω πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσει.

    Και όπως είπε κάποιος, “τα πράγματα είναι απλά, το μπέρδεμα είναι να το καταλάβεις” !!…

    • Ήταν τόσο προβλέψιμες οι απαντήσεις που γελούσα μόνη μου όταν έγραφα το “είμαστε υπέρ της βιομηχανίας”!

      Ναι λοιπόν είμαστε υπέρ της βιομηχανίας ΓΕΝΙΚΩΣ. Τόσο γενικώς, όσο γενικό ήταν το ερώτημα που τέθηκε. Βιομηχανία είναι η χημική βιομηχανία, είναι και η χαρτοβιομηχανία. Είναι μια κονσερβοποιία, είναι και ένα επιπλοποιείο. Για όλες αυτές τις πολλές και διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες είμαστε “υπέρ” γενικώς, όμως κάθε συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζεται και κρίνεται ειδικώς.

      Για την χωροθέτηση όλων αυτών των βιομηχανιών έχουν θεσπιστεί βιομηχανικές περιοχές, κοντά σε κάθε σχεδόν μεγάλη πόλη της χώρας και, απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν ιδιαίτερες τοπικές αντιδράσεις. Πολλές από αυτές έχουν καταντήσει φαντάσματα επειδή πολλοί επιχειρηματίες/βιομηχανοι εισέπραξαν απλώς τις επιδοτήσεις και έγιναν καπνός, αλλά δεν έχει νόημα να μπούμε σε αυτήν την συζήτηση. Οι ΒΙΠΕ είναι εκεί και είναι εκεί γι’αυτόν τον σκοπό.

      Η συγκέντρωση των βιομηχανιών σε συγκεκριμένες περιοχές έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, όπως η καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων (θεωρητικά), η συνεχής μέτρηση των εκπεμπόμενων ρύπων (θεωρητικά), η εγγύτητα σε δίκτυα ενέργειας και μεταφοράς κ.λ.π. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στις βιομηχανικές περιοχές και αν όντως επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος της ρύπανσης, αν και η γνώση της Ελληνικής πραγματικότητας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Τέλος πάντων, θεωρητικά πάντα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να γίνεται.

      Το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου είναι η χωροθέτηση, η οποία γίνεται σε περιοχές που δεν έχουν ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, σώζωντας έτσι δάση, ποτάμια και άλλες ευαίσθητες περιοχές. Αν και ακόμα παλεύουμε με το άγος της διάσπαρτης και άναρχης χωροθέτησης με τα γνωστά αποτελέσματα (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των Οινοφύτων), η τάση προς συγκέντρωση των βιομηχανιών θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

      Όμως ούτε εσείς, ούτε εμείς μιλάμε για τη βιομηχανία γενικώς. Μιλάμε για μια συγκεκριμένη βιομηχανία που είναι η μόνη που έχει το νόμιμο δικαίωμα (το κάνουν κι άλλες, παράνομα) να καταστρέφει δάση, προστατευόμενες περιοχές, σπίτια ανθρώπων και ότι βρεθεί στο δρόμο της. Η μόνη που κατισχύει του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Η μόνη που έχει το δικαίωμα να δεσμεύει τεράστιες περιοχές για μελλοντική εκμετάλλευση και έχει στην υπηρεσία της ένα πλέγμα νόμων που οδηγούν στο μαρασμό όλες τις άλλες δραστηριότητες σε αυτές τις περιοχές. Όπως έγραψα στο προηγούμενο σχόλιό μου (που μάλλον δεν το διαβάσατε περαν της φράσης “είμαστε υπερ της βιομηχανίας”), πολλά εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος ξεκινούν από τη νομοθεσία. Θα συμπληρώσω εδώ ότι από εκεί ξεκινούν και εγκλήματα κατά των πολιτών και της τοπικής οικονομίας.

      Γι αυτή τη βιομηχανία θα αρχίσουμε σταδιακά (και όταν έχουμε το χρόνο) να εκθέτουμε τις απόψεις μας, που στηρίζονται σε επιχειρήματα όχι μόνον περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τα αντεπιχειρήματά σας!

      Και μετά από αυτά, είναι προφανές ότι δεν θα καταθέσουμε προτάσεις για το project της Χαλκιδικής γιατί είμαστε 100% κατά του project της Χαλκιδικής και η μόνη πρόταση που μπορούμε να καταθέσουμε είναι ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ! Σημειώνω τέλος, όπως και η ernesto, ότι δεν πήραμε καμία απάντηση από την εταιρεία στα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσαμε. Και μην μας πείτε ότι δεν διαβάζουν το blog!!!

  12. Να τα μαζέψουν και να φύγουν μια κουβέντα χωρίς νόημα. Τι θα γίνουν οι άμεσα εργαζόμενοι? τι θα γίνουν οι έμμεσα? τι θα γίνει το περιβάλλον? τι θα γίνει ο φυσικός πλούτος? θα τον θάψουμε? θα καθόμαστε από πάνω και θα τον κοιτάμε? ενώ θα συνεχίσουμε να εισάγουμε τα προϊόντα του? θα συνεχίσουμε να καταναλώνουμε χωρίς να παράγουμε? σε λίγο δεν θα δέχονται ούτε να μας δανείζουν και θα καταντήσουμε υπηρέτες τους, υπόδουλοι οικονομικά (όχι ότι δεν ψιλοείμαστε και τώρα)
    Θα μου πείτε έχουμε σχέδιο. Εψαξα και το διάβασα το σχέδιό σας. Δεν διαφέρει στη πράξη από το προτζεκτ που απορρίπτετε. Ξεκινάει καλά, με τις αγαθότερες των προθέσεων, απλά κάπου στη μέση χάνει τη μπάλα γιατί δεν έχει στόχο παρά μόνο να κλείσει το μεταλλείο σώνει και καλά και προς Θεού να μην ανοιξουν άλλα. Ωραία, να φύγουν οι αγγλοκαναδορουμάνοι, ποιος έχει τα κότσια να πάρει το τιμόνι? Ο τοπικός άρχοντας που μου ομολόγησε ότι δε μπορεί να διαχειριστεί ένα λατομείο λίγο πιο μεγάλο από το χωράφι μου? Εσείς μήπως? Σίγουρα από τη χρόνια τριβή σας με το θέμα ξέρετε πολλά. Οταν σας είπαν να μπείτε στο σχήμα γιατί δε μπήκατε? Με τους αιρετούς σας σίγουρα θα ελέγχατε πολύ περισσότερα απότι σήμερα απέξω. Ομως όχι. Θέλετε το 100% . Αν γινόταν ανοιχτός διαγωνισμός αύριο το πρωί θα συμμετείχατε? Μη μου πείτε ότι δεν έχετε το κεφάλαιο. Βγείτε στην αγορά να το βρείτε. Έχετε σπόνσορες μη κρύβεστε. Γιατί όχι? Ούτε αυτοί που έχουν τα μεταλλεία τώρα είχαν κεφάλαιο, όπως πολύ σωστα καταγγείλατε στην ΕΕ.

  13. O stinger, μου φαίνεται ότι, από το πολύ “μεράκι” που έχει να σώσει τη Χαλκιδική μπαίνει σε ξένα χωράφια.
    Γιατί το τι θα γίνει αυτός ο τόπος χωρίς μεταλλεία και τους τρόπους που θα βρουν να επιιβιώσουν θα τους αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες της μέσα από τις ανάγκες αλλά και από τις καινούριες δυνατότητες που θα προκύψουν χωρίς τα μεταλλεία. Αυτό θα το αποφασίσουν στα δημοτικά τους συμβούλια και με τις δημοκρατικές διαδικασίες που αυτοί ( έκανε και ένα καλό η εταιρεία) έμαθαν να εκτελούν αγωνιζόμενοι ενωμένοι απέναντι στον έναν και μοναδικό εχθρό τους : τα μεταλλεία.
    Παίρνοντας το θάρρος από του μακιαβελικού τύπου “διαλογο” του stinger (πονάει κεφάλι- κόβει κεφάλι) θα ήθελα να του θέσω κι εγώ ένα ερώτημα.
    Ναι, πραγματικά , σε αυτό το blog δεν διάβασα ούτε μια φορά, ούτε σε μια τόση δα σειρούλα σε post κάποιου να υποστηρίζεται ότι είμαστε εναντιον της βιομηχανίας. Έχουν μάλιστα γραφεί ( προς απάντηση στο mirabilis- συντονιστείτε και λίγο δε βλάπτει) συγκεκριμένοι τρόποι για το πώς πρέπει να δουλεύει η μεταλλεία ώστε να μην καταστρέφει το περιβάλλον.
    Θέλω, όμως, να ρωτήσω το stinger: Πες μου σε παρακαλώ τον τρόπο που θα ακολουθήσετε (εσείς που κόπτεστε για το οικονομικό αύριο της Χαλκιδικής και για την θέση μας στην Ε.Ε(!) ) για να πάρετε το χρυσό χωρίς να κόψετε ούτε ένα δέντρο, χωρίς να κάνετε ούτε μια τρύπα, χωρίς να καταστρέψετε ούτε μια σταγόνα νερό, χωρίς να βάλετε την παραμικρή εκρηκτική ύλη, χωρίς να χρησιμοποιήσετε το παραμικρό δηλητήριο, χωρίς να χτίσετε ούτε ένα από τα άθλια οικοδομήματα που σκοπεύετε να χτίσετε. Αν καταφέρετε και το βγάλετε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο…είναι δικό σας!! Δεν πιστέυω ότι είστε κλητευτές χρυσού, ούτε μάγοι γι’ αυτό και θα δυσκολευτείτε να βρείτε τον τρόπο. Πιστεύω, όμως ακράδαντα, ότι είστε παρτάκηδες, και ότι το μόνο που νοιάζει εσάς και τις εταιρείες σας είναι να αρπάξουν κέρδη ,κέρδη και μιλάμε για πολλά κέρδη! Και μου το παίζετε ότι νοιάζεστε για το αύριο αυτού του τόπου. Για αυτό νοιάζονται μόνο οι ίδιοι οι πολίτες του και είναι οι μόνοι που έχουν λόγο.
    Γι’ αυτό, όπως είπε και η antigold ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΑ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ για να απαλλαγούμε και από σας και από τις υψηλές θεωρίες σας και από τους κινδύνους που πάτε να μας σπείρετε και από το γελοίο διάλογό σας!!

  14. @ χρύσα
    με το ωραίο και εντός θέματος όνομα
    Οχι, η ΕΕ τη Σουηδία κάνει κάτι σαν την Ελλάδα. Ναι, τη Σουηδία με την τεράστια μεταλλευτική βιομηχανία και μεταλλουργία χρυσού με κυάνωση βεβαίως…Αυτοί είναι πιο υπανάπτυκτοι κι από τους Ούγγρους
    Τόσα χρόνια στην ΕΕ ζούμε και η χώρα μας είναι στα όχι και τόσο τραγικά θα έλεγα χάλια που είναι με απλές παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και αστείες ρεμούλες των κοινοτικών κονδυλίων!
    Συμπέρασμα:
    Ο ρυπαίνων πλέον πληρώνει και άντε να πείσετε τη Μαργαρίτα για το αντίθετο.
    Διαφθορά έχουμε και μάλιστα σε υψηλά κλιμάκια, βλ. siemens αλλά την ίδια έχει και η Γερμανία, από εκεί την εισάγαμε.
    H χώρα κυβερνάται από τα μεγάλα συμφέροντα, όπως και όλες οι άλλες θα πρόσθετα εγώ. Θέλετε και η ΕΕ ολόκληρη? Ναι, αλλά υπάρχουν κανόνες και ρυθμιστικοί μηχανισμοί στο παιχνίδι και όταν πιαστείς στα πράσα μαύρο φίδι που σε έφαγε.
    Δεν λέω ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα του περιβάλλοντος, αλλά σήμερα είμαστε πιο πολύ από χτες προσανατολισμένοι προς τα εκεί.
    Δε νομίζω ότι το σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής έχει τόσο τελειοποιημένους μηχανισμούς αντίδρασης. Ισα ίσα αν είναι τόσο ευρύ, είναι και δυσπροσάρμοστο στις αλλαγές σκηνικού και θα οδεύσει στην αυτοκαταστροφή. Το θέμα είναι η νέα κυβέρνηση να τολμήσει την αλλαγή. Αν τώρα όλα είναι απλώς επικοινωνιακό παιχνίδι, λιγη υπομονή θα το δούμε πολύ σύντομα.

  15. @ερνεστο
    Με το κ. στιγκερ (μου θυμίζει μια μηχανή της γιαγιάς μου σιγκερ) έχουμε κοινά μόνο ένα αρχικό ενα τελικό και δύο μεσαία γράμματα. Επειδή απαντάς στο δικό μου ποστ συνεχίζω το διάλογο ελπίζοντας να μη το χαρακτηρίσεις γελοίο.
    Λες…θα τους αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες της μέσα από τις ανάγκες αλλά και από τις καινούριες δυνατότητες που θα προκύψουν χωρίς τα μεταλλεία…στα δημοτικά τους συμβούλια και με τις δημοκρατικές διαδικασίες…
    Αυτό μου γεννά ακόμα περισσότερα ερωτήματα, γιατί δε ρώτησα τη διαδικασία αλλά την ουσία: ποιες θα είναι οι δυνατότητες. Ανάμεσα σε ποιές δραστηριότητες θα έχουν να επιλέξουν?
    Ελπίζω να μην καταλήξουν σαν τους δημοτικούς άρχοντες από το Μαντούδι να ζητάνε τα μεταλλεία πίσω…
    Λες …υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για το πώς πρέπει να δουλεύει η μεταλλεία ώστε να μην καταστρέφει το περιβάλλον. Δηλαδή, είναι και η μεταλλεία μέσα στις επιλογές της επόμενης μέρας?
    Θα μπορούσα να απαντήσω και όλα αυτά τα τεχνικά θέματα που ρωτάτε τον κ. στιγκερ, αλλά η δική μου συζήτηση είναι θεωρητική, ετσι κάναμε στο σχολείο μελετούσαμε πρώτα τη θεωρία και μετά κάναμε ασκήσεις. Αν δεν είναι μέσα η μεταλλεία στο σενάριο, τι να τον κάνω τον τόμο μελέτης που θα μου γράψει ο στιγκερ για να γίνει η μεταλλεία συμβατή με τα ερνεστάνταρντς. Τζαμπα κόπο θα κανει. Και το παραμύθι “χρυσός χωρίς κυάνιο” μου το έχουν διηγηθεί κι άλλοι…
    Οι εταιρίες θέλουν κέρδη, κάτι πρωτότυπο παγκοσμίως! Οι πολίτες τι θέλουν, αυτό έχει σημασία να συζητήσουμε, και ας αφήσουμε την κινδυνολογία κατά μέρος.

    • Προς sonicdor:

      1. Έχουμε γράψει τόσες φορές για τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων, που εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα Δημοτικά Συμβούλια αλλά ακυρώθηκαν λόγω της μεταλλειοκτησίας, που ειλικρινά βαριέμαι να τα ξαναγράψω. Να τα βρείτε και να τα διαβάσετε.

      2. Σας διαβεβαιώ ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να γίνουμε μεταλλειοκτήτες, ούτε κατά 100%, ούτε κατά 0,000001%!!!

      3. Συγχαρητήρια που διάβασατε την πρότασή μας, αλλά φαίνεται ότι δεν καταλάβατε τίποτα… Η πρόταση δεν ήταν να γίνει ο Δήμος διαχειριστής του μεταλλείου, ούτε να διώξουμε τους Καναδούς για να φέρουμε κάποιον άλλον, Έλληνα ή ξένο, για να μας εφαρμόσει το πρόγραμμα των Καναδών… Εμείς είπαμε να παραχωρηθεί στους Δήμους η ιδιοκτησία των μεταλλείων (η ιδιοκτησία, όχι η μεταλλειοκτησία!) και από την πώληση των στοκαρισμένων συμπυκνωμάτων που πουλάει τώρα η ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ και θησαυρίζει να βρεθούν τα χρήματα για να να συγχρηματοδοτηθεί η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής (που και αυτή θα δώσει δουλειές). Να γίνει άρση του καθεστώτος της μεταλλειοκτησίας και μετά να φορτώσουμε στα καράβια και την “οικοσκευή” των Καναδών και να τελειώνουμε με τη μεταλλεία, γιατί μόνο κακό μας έχει κάνει!

      4. Επειδή σας βλέπω να νοιάζεστε για το περιβάλλον και να αγωνιάτε “τι θα γίνει με το περιβάλλον αν φύγουν οι επενδυτές”, έχω να σας κάνω μερικές ερωτήσεις:
      – Για να “προστατεύσουμε” το περιβάλλον μας, πρέπει πρώτα να καταστρέψουμε τα δάση του?
      – Για να “αποκαταστήσουμε” την περιοχή μας από τα περίπου 30 εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων από τις μέχρι σήμερα εκμεταλλεύσεις, πρέπει να φορτωθούμε άλλα 200 εκατομμύρια?
      – Για να “διαχειριστούμε” τα όξινα νερά από τις μέχρι σήμερα εκμεταλλεύσεις, πρέπει να ανοίξουμε μερικά ακόμα χιλιόμετρα στοών και μερικά επιφανειακά μεταλλεία που θα στραγγίξουν και την τελευταία σταγόνα νερού και θα την μετατρέψουν σε όξινο, τοξικό απόβλητο? Για την διαχείριση αυτών των νερών, πολλαπλάσιων σε ποσότητα από αυτά που έχουμε σήμερα, που θα στραφούμε άραγε? …Και τι θα πίνουμε άραγε;

      5. Ενδιαφέρουσα η άποψη ότι “χρυσός χωρίς κυάνιο είναι ένα παραμύθι”. Την κρατάω γιατί θα μας χρειαστεί στο μέλλον.

      6. Εδώ δεν είναι σχολείο, ώστε η θεωρία να προηγείται της πράξης, εδώ πάμε κατευθείαν στην πράξη. Από θεωρία, θεωρητικούς και θεωρητικολόγους έχουμε χορτάσει. Αφού λοιπόν “θα μπορούσατε να απαντήσετε σε όλα αυτά τα τεχνικά θέματα που ρωτάμε τον κ. στιγκερ”, γιατί δεν το κάνετε? Άλλωστε ο κ. Stinger δεν μπορεί να απαντήσει, θεωρητικός είναι κι αυτός. Και δεν γνωρίζει και την περιοχή.

      Πείτε μας λοιπόν πώς θα προστατεύσετε το περιβάλλον στις Σκουριές, πείτε μας για το Στρατώνι,πείτε μας για το καινούριο εργοστασιακό συγκρότημα που θα είναι πάνω στο δρόμο, πείτε μας για τη Φισώκα, για την Πιάβιτσα. Πείτε μας για το χωροταξικό σχεδιασμό του Σουφλιά που ακυρώνει όσα σχέδια έχουμε κάνει εμείς για τον τόπο μας, για χάρη των μεταλλείων και του κ. Κούτρα.

      Πείτε μας, αλήθεια θέλουμε να μάθουμε!!! Και σας παρακαλώ συγκεκριμένα! Μή γίνετε κι εσείς σαν τον Αλήθεια και τοn Stinger!

  16. 1. Τα έχω δει τα ΓΠΣ σας. Ειδικά εκείνο του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου ήταν ανεκδιήγητο. Ενα καταπράσινο παρθένο παραθαλάσσιο τοπίο απείρου κάλους που δεν είχε σημειωμένες ούτε καν τις υφιστάμενες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις. Αν μπορεί να γίνει σχεδιασμός σε τέτοια βάση, τότε να πάρουμε τη γόμα να τα σβήσουμε όλα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική…
    2. Ωραία, αλλά θέλετε να έχετε λόγο για την τύχη ενός ιδιωτικού μεταλλείου. Πως μπορεί να γινει αυτό χωρίς να αποκτήσετε μερίδιο?
    3. Όπως σημείωσα, το πρόγραμμά σας διαφέρει μόνο στην, παράλογη κατ’εμένα, μη επέκταση της εκμετάλλευσης. Και επεξεργασία τελμάτων έχει και εμπλουτισμό έχει και πωλήσεις συμπυκνωμάτων και επεξεργασία νερών. Εσείς δεν έχετε καταλάβει μου φαίνεται τη νομική υπόσταση των μεταλλείων. Ιδιοκτησία μεταλλείων ίσον μεταλλειοκτησία ισον εμπράγματο δικαίωμα όπως η εδαφοκτησία. Μήπως στο πρόγραμμα εννοείτε να παραχωρηθεί στο Δήμο μόνο η επιφάνεια του εδάφους? Αυτό θα σας είναι άχρηστο διότι τα συμπυκνώματα και οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στην κατοχή του μεταλλειοκτήτη με κάποια εύλογη προθεσμία να τα αποκομίσει. Ξεχάστε τα. Αν ποντάρετε στα στοκαρισμένα, ξεχάστε τα διπλά, έχουν προπωληθεί, όπως πολύ σωστά εσείς οι ίδιοι έχετε καταγγείλει. Έχετε άλλη πηγή εύρεσης χρημάτων για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής? Και μη μου πείτε δεν πειράζει εμείς θα χτίσουμε αυθαίρετα πάνω στα τέλματα και στα φρέατα όπως έκαναν στο Λαύριο. Γιατι όλη η κουβέντα εδώ υποτίθεται ότι γίνεται για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.
    4. Η απάντηση σε όλα είναι όχι βέβαια. Είμαι σύμφωνος ότι η ανάπτυξη με βιασμό του περιβάλλοντος δεν είναι αποδεκτή. Αλλά για να είναι ουσιαστική εποικοδομητική η κριτική και όχι λόγια του αέρα θα πρέπει να κάνουμε αντιπροτάσεις και μάλιστα σφαιρικά βιώσιμες – αξιοβίωτες τις λένε ορισμένοι. Τροποποιήστε το σχέδιό σας λοιπόν (αν μπορείτε)!
    5. Χρυσός καθαρός όχι συμπύκνωμα – δεν είναι άποψη είναι αντικειμενικό γεγονός.
    6. Κατευθείαν στην πράξη χωρίς να ξέρουμε τι θέλουμε είναι εγγυημένη αποτυχία. Θεωρίες υπάρχουν πολλές: ιδιωτικά τα μεταλλεία, δημόσια τα μεταλλεία, συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, αποχή της αυτοδιοίκησης και δικαστικός αγώνας, παραχώρηση των μεταλλείων, παραχώρηση του εδάφους των μεταλλείων. Οπως είπα παραπάνω, δεν γνωρίζετε ούτε καν τι είναι τα μεταλλεία. Μάθετέ το πριν καταστρώσετε σχέδια και πριν ζητήσετε τις τεχνικές λύσεις που θα υλοποιήσουν αυτά τα σχέδια. Ο θεωρητικός προσανατολισμός επιμένω είναι απαραίτητος και προαπαιτούμενος.
    Ο χωροταξικός σχεδιασμός εννοείτε της βιομηχανίας δεν είναι κανενός είναι της χώρας μας. Να σας κάνω μια αθώα θεωρητική ερώτηση? Ποιό συμφέρον πρέπει να προηγείται, το τοπικό ή της χώρας? Γιατί και από αυτή την απάντηση μπορεί να τεθεί ένας κάποιος αρχικός προσανατολισμός για το σχέδιό σας.

  17. Απο δω το πάνε, από κει το πάνε, σε τίποτα δεν απαντάνε. Στο σχολείο τους μάθανε λέει ότι πρώτα φτιάχνουμε την κορνίζα και μετά ζωγραφίζουμε τον πίνακα. Εμένα πάλι στο σχολείο μου μάθανε ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Τους ρωτάμε, τους ξαναρωτάμε, να μας πουν για τις Σκουριές, για τα νερά, για τα δάση κι αυτοί τίποτα! Ας μιλήσουμε για την κορνίζα καλύτερα, είναι πιο ανώδυνο!! Γιατί γι’αυτά που καίνε την περιοχή, το ξέρουν ότι δεν μπορούν να απαντήσουν!

    Οπότε συμβαίνει το παράλογο κατά τη γνώμη μου, να έχουμε ένα επενδυτικό σχέδιο εγκεκριμένο που η τοπική κοινωνία το αγνοεί εντελώς και η εταιρεία αρνείται να μιλήσει γι’αυτό! Κανονικά θα έπρεπε η ίδια η εταιρεία να είναι σ’όλα τα χωριά και τα ΔΣ, να ενημερώνει για το πρόγραμμά της, να το υποστηρίζει, να το διαφημίζει, να απαντάει και στις ερωτήσεις που γίνονται στα μπλογκ, γιατί όχι, να μας πείσει τέλος πάντων τι ωραίο μεταλλείο θα είναι αυτό που θα κάνουν πάνω στον Κάκαβο!! Είδε κανείς τίποτα τέτοιο; Μια ενημέρωση πήγαν να κάνουν στο ΔΣ της Παναγίας και έφυγαν με την ουρά στα σκέλια. Μετά απ’αυτό μούγγα. Τι συμβαίνει παληκάρια, μήπως ντρέπεστε;

    Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά άδικα ψάχνετε για την κορνίζα (το πλαίσιο) γιατί υπάρχει ήδη. Μόνο που η εταιρεία δεν είναι μέσα. Το έχει αποφασίσει η περιοχή, οι δυο από τους τρεις Δήμους, το λένε τα χωροταξικά σχέδια, το λένε οι ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και φορέων, το λέει ο κόσμος και μονάχα εσείς αρνείστε ακόμα ότι υπάρχει! Αργά ή γρήγορα θα σταματήσετε από τη Στρατονίκη κι από κει και μετά δεν έχει άλλο. Ούτε Σκουριές, ούτε Ολυμπιάδα, ουτε χρυσούς, ούτε χαλκούς. Κι αν δεν σας αρέσει αυτή η κορνίζα, ν’αλλάξετε κορνιζά.

  18. @ιερισσός
    με το όνομα της πολύ όμορφης πόλης που κάποτε με φιλοξένησε στις διακοπές μου
    Θέλω πολύ να ζυμώσω, και το ζύμωμα όμως θέλει και μια διαδικασία, μια στρατηγική διαχείρισης υλικών, ρωτήστε τη μαμά ή τη γιαγιά σας. Θέλει και να ξέρεις τι ψωμί θα φτιάξεις να έχεις δηλαδή στοχοθεσία συγκεκριμένη και να είσαι συμβατός με τα θεσμοθετημένα στάνταρντς. Τότε και με τα ερνεστάνταρντς μπορείς να αναγκάσεις τον κάθε στιγκερ να συμμορφωθεί. Και γι’αυτά που καίνε την περιοχή, μπορώ να απαντήσω! Λίγη υπομονή, first things first.
    Έχετε λάθος στο θέμα ότι το επενδυτικό σχέδιο είναι εγκεκριμένο. Η τοπική κοινωνία πώς το αγνοεί εντελώς όταν οι μελέτες δημοσιοποιούνται? Kαι η εταιρεία αν αρνείται να μιλήσει κακό του κεφαλιού της! Σ’αυτά που λες περί ενημέρωσης γειά στο στόμα σου!
    Εγώ όμως δε ρώτησα για το επενδυτικό σχέδιο της αναίσχυντης ξενόφερτης εταιρίας. Ψάχνω να βρω το δικό σας το εναλλακτικό. Γιατί κι αυτό το σχέδιο χρειάζεται τροποποίηση, δεν μπορεί κάτι το μη βιώσιμο να βγαίνει ξυπόλυτο στα αγκάθια του άλλου που έχει όλα τα όπλα του καπιταλισμού με το μέρος του. Και για να ζωγραφίσω λίγο στον καμβά σας, πώς περιμένετε να αποφύγετε την επιφανειακή εκμετάλλευση στις Σκουριές, όταν το κοίτασμα είναι τεράστιο, όταν οι τιμές των μεταλλικών αξιών είναι στο Θεό και όταν απλά ζητάτε κάτι πρωτότυπο παγκοσμίως και αντισυνταγματικό σαν τη κατάργηση της ιδιοκτησίας?

  19. Πώς περιμένουμε να αποφύγουμε την επιφανειακή εκμετάλλευσή;;;;
    Εδώ γελάνε!
    Εδώ μια γεώτρηση προσπάθησε να κάνει το καλοκαίρι η περίφημη εταιρεία με τα “δυνατά” καπιταλιστικά της όπλα και δεν μπόρεσε αφού ο κόσμος μαζεύτηκε στο βουνό και τους έδιωξε.
    Ας ξανάρθει και θα γνωρίσει την οργή…γιατί η οργή φίλε sonicdor ξεχειλίζει. Δεν μπορεί μια περιοχή να την έχεις παρατημένη στο έλεός της τόσα χρόνια με τον μεταλλευτικό κώδικα να υπερισχύει των πάντων και να της ζητάς και πλάνο ανάπτυξης. Τα πλάνα υπάρχουν και αν θα ευδοκιμήσουν θα το αποδείξει η ιστορία.

  20. Δε λεω, ωραία τα τραγούδια, δίκαιη η οργή, μαϊμού οι διαδικασίες. Αλλά: υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία η κατάσταση να γίνει από χαμένη υπόθεση, βιασμένο τοπίο, θαμμένος πλούτος, κάτι λιγο καλύτερο. Με ένα σωστό εναλλακτικό σχέδιο. Που όταν πέσει στο τραπέζι δε θα έχει άλλη πιθανότητα από το να νικήσει προς όφελος και της κοινωνίας και της χώρας. Οποιος ενδιαφέρεται να συζητήσει σ αυτή την κατεύθυνση, εδώ είμαι.

  21. Θαυμάζω τις δημοκρατικές αντιλήψεις από τις οποίες εμφορούνται οι υποστηρικτές της μεταλλείας στη χώρα μας!

    Όλη η μεταλλευτική νομοθεσία στηρίζεται στο γνωστό “όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα”. Η μεταλλεία κατισχύει της εδαφικής ιδιοκτησίας. Ο ιδιοκτήτης του υπεδάφους έχει πολύ περισσότερα δικαιώματα από τον ιδιοκτήτη του εδάφους. Για την ακρίβεια είναι ο μόνος που έχει δικαιώματα.
    Τι κι αν έχεις εσύ ο ταλαίπωρος χτίσει με κόπους και αγώνες ένα σπιτάκι; Ο μεταλλειοκτήτης ορίζει την τύχη σου. Μπορεί να σου το καταστρέψει, να σου το γκρεμίσει, να το απαλλοτριώσει, να αρχίσουν να ανοίγουν τρύπες στην αυλή και να πέφτουν τα πλακάκια από τους τοίχους του μπάνιου, όμως δεν τρέχει τίποτα. Είναι όλα νόμιμα!

    Για τα αδιανόητα πράγματα που συμβαίνουν εδώ και τόσα χρόνια στη γειτονική μας Στρατονίκη, για την απαράδεκτη και ανήθικη αλλά “νόμιμη” έκθεση σε κίνδυνο των κατοίκων της και ολόκληρου του οικισμού, δεν είδα κανέναν σας να λέει τίποτα. Για το έγκλημα κατά της ατομικής ιδιοκτησίας των κατοίκων της Στρατονίκης δεν σας βλέπω να ζορίζεστε. Για την ολοκληρωτική απαξίωση των περιουσιών τους, που έτσι που το έχετε καταντήσει το χωριό δεν μπορεί κανείς όχι να πουλήσει το σπίτι του αλλά ούτε να πληρώσει κάποιον για να το πάρει, ούτε κουβέντα!

    Αλλά μόλις μιλήσει κάποιος για την δική σας “ιδιοκτησία” τότε σας πιάνει ο πόνος. Πρωτοφανές! Αδιανόητο! Τότε θυμάστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο και ιερό δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Δυο μέτρα και δυο σταθμά. Και τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας!

  22. Γιατί κολλάτε σε θέματα λυμένα προ πολλού? Θέλετε να ζητήσουμε και απαλλοτρίωση της μεταλλειοκτησίας υπέρ του Δήμου? Να τροποποιήσουμε τους νόμους και να το κάνουμε. Ενα άλμα είναι κι αυτό αλλά πώς να σας ξεκολλήσω από την όντως συγκινητική εικόνα του ηρωικού πλην ταλαίπωρου κι αδύναμου χωριού που το καταπατουν οι βάρβαροι? Λοιπόν αύριο μπορεί όλα να είναι δικά σας και δικά μας. Και το χωριό δεν είναι ούτε άβουλο ούτε αδύναμο. Τι προτείνετε(ουμε) για το αύριο αυτό πάνω απόλα για τα παιδιά σας(μας). Ολα ίσα είναι μην τα διαχωρίζετε ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους ή ανάλογα με το χώρο δουλειάς των γονιών τους.

  23. Zήτησα την περασμένη βδομάδα άδεια για γεώτρηση.
    Η απάντηση ήταν αρνητική.
    “Μα δέν μπορώ να κάνω ότι θέλω στην ιδιοκτησία μου ?” ρώτησα αφελώς.
    “ΟΧΙ . Καμμιά ιδιοκτησία δεν μπορεί να κάνει ότι γουστάρει” ηταν η απάντηση.
    “Και επειδη δεν είναι και άρτιο ουτε να χτίσεις μπορείς”.
    Αυτά περί ιδιοκτησίας.
    Τον Σουφλιά μου μέσα.

  24. Stinger δες τι έγινε στην Χιλή και μετά ελα να μου πεις τι θα γίνει στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ ……Γιατί μάλλον θα τα ξέρεις όλα αυτά πολύ καλά ….Δεν σε νοιάζει βέβαια αφού δεν ζεις εδώ!!!!!! Μας θεωρείτε αναλώσιμους και …..περαστικούς απ’ αυτή την ζωή.Εμάς, ουχί εσάς…Εσείς έχετε κάθε δικαίωμα να αλωνίζετε στην περιοχή.Να χύνετε τα νερά μας ,να τα βρωμίζετε ,να τα σκορπίζετε ,να παπαρολογείτε γενικά και αόριστα σαν να μη συμβαίνει τίποτα και μετά να ρίχνετε τις ευθύνες σ’εμάς τους ανευθυνους και κόπρους που σας χαλάνε το γλυκό!!!! Μα έχετε πολύ πλάκα…έχουμε ξεκαρδιστεί στα γέλια που επιμένετε να σας καταλάβουμε……ΆΝΤΕ ΓΕΙΑ……..

  25. στιγκερ δεν με λένε, αλλά έχω ακούσει οτι η οικονομία της χιλής βασίζεται απόλυτα στην παραγωγή χαλκού… Πολύς από το χαλκό που έχεις στο σπίτι σου έχει έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου. Η από την Κύπρο, που ξέρεις βέβαια από που πήρε το όνομα. Και η μεγαλύτερη μεταλλευτική επιχείρηση στη Χιλή είναι κρατική. Οπότε δε μιλάμε για τους γνωστούς κονκισταδόρες κλπ. Τώρα αν μια χώρα ολόκληρη θεωρεί τους πολίτες της αναλώσιμους…Εδώ όμως είναι άλλη η κατάσταση. Εδώ έχουμε αποξενωθεί μεταξύ μας και είμαστε από τη μία εμείς που θέλουμε το κακό σας και από την άλλη εσείς που έχετε κατεβάσει ρολά. Είναι τραγικό λάθος και κρίμα. Το δικό μου ερώτημα ήταν συγκεκριμένο: να μάθουμε για ποιό στόχο θέλουμε το σχέδιο και τότε να καταστρώσουμε ένα αξιοβίωτο σχέδιο. Εγώ δε διαχωρίζω εμας και εσας. Εγώ μαζί σας είμαι, σας έδωσα δίκαιο σε όλα αυτά για τα οποία διαμαρτυρεστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.