Μητροπολίτης Ιερισσού: “Το προπατορικό αμάρτημα υπεύθυνο για τα περιβαλλοντικά δεινά του πλανήτη”!!!


ΕΝΑ “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ” ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ, ΑΡΔΑΜΕΡΙΟΥ ΚΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ Κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

Το τριήμερο 27-28-29 Νοεμβρίου η Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αρδαμερίου κι Αγίου Όρους, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αρναίας πραγματοποίησαν στην Αρναία ένα “Επιμορφωτικό Σεμινάριο” με τον χαριτωμένο τίτλο: “Εκκλησία και Περιβάλλον: Ας χαρούμε τη Δημιουργία του Θεού”! To Σεμινάριο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση- Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ.

Παρακολουθήσαμε ολόκληρη την πρώτη μέρα του Σεμιναρίου που περιλάμβανε τις πλέον ενδιαφέρουσες, από περιβαλλοντικής άποψης, εισηγήσεις. Παραπάνω δεν αντέξαμε!

Ο εμπνευστής και διοργανωτής του τριημέρου, ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου κι Αγίου Όρους κ. Νικόδημος, είναι γνωστός σε όσους παρακολουθούν το ιστολόγιό μας. Η περιφέρεια της Μητρόπολης του είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και περιεχόμενα μεταλλεύματα περιοχή των Βαλκανίων (317.000 στρέμματα) και μια από τις περισσότερο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές της Ελλάδας. Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν επίσης τις ειδικές σχέσεις των δυο Καναδικών εταιρειών, TVX και EUROPEAN GOLDFIELDS (μητρική της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ) με τη χρηματοδότηση του εκκλησιαστικού έργου του Δεσπότη. Και ο κ. Νικόδημος είναι ένθερμος προς τον Θεόν ικέτης «δια την μακροημέρευσην και την οικονομικήν άνθησιν των εταιρειών προς το κοινόν καλόν».

Στην μακροσκελή εναρκτήρια εισήγησή του που διήρκεσε 40 λεπτά, λύθηκαν οι παγκόσμιοι προβληματισμοί για τα ακριβή αίτια των περιβαλλοντικών δεινών του πλανήτη:

«Το προπατορικόν αμάρτημα και η κυριαρχία του Εωσφόρου επί της Γης είναι τα γενεσιουργά αίτια της καταστροφικής συμπεριφοράς του ανθρώπου προς το περιβάλλον που δημιούργησε ο Θεός επί της Γης».

Ο κ. Νικόδημος έδωσε επίσης το γενικό πλαίσιο των ανθρωπινων δράσεων που θα επιλύσουν αυτά τα προβλήματα:

«Η σωτηρία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μετάνοιαν και την πνευματικήν ανάκαμψην του ανθρώπου».

Ο κ. Νικόδημος έφερε πλήθος παραδείγματα από την Παλαιά Διαθήκη και την Αποκάλυψη του Ιωάννη, με τα οποία γίνεται αμέσως κατανοητή η Εωσφορική προέλευση των περιβαλλοντικών βασάνων της Γης. Γίνεται επίσης ξεκάθαρο και για όσους δεν έχουν εντρυφήσει στην περιβαλλοντική διάσταση της Παλαιάς Διαθήκης ότι αν ο Αδάμ δεν έτρωγε το μήλο δεν θα είχε απωλέσει «ότι καλόν  επί της Γης»!!! Και το «ότι καλόν» περικλείεται στην έννοια «περιβάλλον». Έτσι, στον αμαρτωλόν πλέον άνθρωπον θα επιπέσουν «σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί κ.λ.π.».

Βέβαια όλα αυτά προέρχονται από τη Βίβλο και από τα βάθη των αιώνων. Για τα όσα συμβαίνουν σε πολύ μικρή απόσταση από την Μητρόπολη της Αρναίας, στο Ιερό Προσκύνημα της Μ. Παναγίας, στον Ιερό Ναό της Στρατονίκης, τσιμουδιά ο Δεσπότης μας. Για την περιβαλλοντική καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες μεταλλευτικές εταιρείες, ευγενικοί χορηγοί του Μητροπολιτικού έργου, και για τον Αρμαγεδδώνα που ξεκίνησε η άλλη μεγάλη ευεργέτιδα εταιρεία, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ο κ. Νικόδημος δεν ξέρει τίποτα. Και όποιος ξέρει «κάνει υπακοή» στο Δεσπότη και το ρίχνει στο κομποσκοίνι των προσευχών.

Το Σεμινάριο της Αρναίας αφορούσε το περιβάλλον ΓΕΝΙΚΩΣ αλλά όχι ΕΙΔΙΚΩΣ. Το «Ας χαρούμε τη Δημιουργία του Θεού» αφορούσε την Κορώνεια, τη Βόλβη και τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, και έφτανε  μέχρι το δάσος του Χολομώντα. Δεν είχε χώρο για τις Σκουριές και για το παρθένο δάσος του Κακάβου, ούτε για τα μοναδικά ποτάμια οικοσυστήματα του Ασπρόλακκα και των παραποτάμων του, αφού αυτά προορίζονται για ολοκληρωτική καταστροφή από την εταιρεία-χορηγό του Μητροπολιτικού έργου.

Ο σεβάσμιος Ηγούμενος Δωσίθεος της Ιεράς Μονής Ταρτάνης Ευρυτανίας μίλησε για έναν μοναχό που επέπληξε ένα άλλον επειδή με το μπαστούνι του έκοψε μερικά πράσινα φύλλα στο Αγιορείτικο μονοπάτι όπου περπατούσαν. Ο κ. Νικόδημος από τη μεριά του θεώρησε ότι δεν αξίζει τον κόπο να αναφερθεί στα δεκάδες χιλιάδες δέντρα που θα κοπούν από τον νέο ευεργέτη της Εκκλησίας και της περιοχής, στις Σκουριές και το Στρατονικό όρος.

Κάποιος άλλος εισηγητής από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών μίλησε για τη σπατάλη νερού από την αλόγιστη χρήση του καζανακίου του WC. Ο κ. Νικόδημος πάλι θεώρησε ανάξια αναφοράς τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που χάνει κάθε χρόνο η περιοχή από τις στοές των μεταλλείων και τα άλλα, ποιος ξέρει πόσα, που θα χαθούν αν υλοποιηθεί το Επενδυτικό Σχέδιο της ευεργέτιδας εταιρείας. Πράγματι αυτά είναι ασήμαντα πράγματα και δεν έχουν θέση σε ένα σοβαρό Σεμινάριο όπως το δικό του.

Και όταν ένας άλλος εισηγητής, Καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ, στηλίτευσε τους Έλληνες που πετούν τις γόπες από τα τσιγάρα τους στο δρόμο, ο κ. Νικόδημος αγανάκτησε με τις γόπες αλλά δεν είπε κουβέντα για  τα εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων και στείρων που άφησαν κληρονομιά στην περιοχή οι ευγενικοί χορηγοί της Μητροπόλεώς του.

Εμείς όμως, και ο «Δάσκαλος» της Μ. Παναγίας κ.Βασίλης Καρίνας, μιλήσαμε στο τέλος για όλα αυτά. Και είπαμε στους συνέδρους ιερωμένους ότι ο οργανωτής του Σεμιναρίου, Μητροπολίτης κ. Νικόδημος, επιφυλάσσει σκληρές τιμωρίες για τους ιερείς του που θα τολμήσουν να μιλήσουν ανοιχτά για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα των χορηγών του. Ότι ένας και μοναδικός ιερέας, ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου, βγήκε μπροστά και συμμετέχει ενεργά στον αγώνα των κατοίκων της Μ. Παναγίας ενάντια στο «Επενδυτικό Σχέδιο» της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Και ο σεβασμιότατος Δεσπότης του έκοψε τον μισθό, τον έπαυσε από ιερέα και τον άφησε ανασφάλιστο όταν ήταν σε Νοσοκομείο των Αθηνών και υποβαλλόταν σε σοβαρή εγχείρηση. Ακόμα, διώκει συστηματικά το Ησυχαστήριο «Παναγία η Φοβερά Προστασία» του οποίου ο Αρχιμανδρίτης είναι Πνευματικός.

Και ο Δεσπότης δεν απάντησε… Σιώπησε χαρακτηριστικά και απέφυγε τα ερωτηματικά βλέμματα των Συνέδρων.


16 απαντήσεις στο “Μητροπολίτης Ιερισσού: “Το προπατορικό αμάρτημα υπεύθυνο για τα περιβαλλοντικά δεινά του πλανήτη”!!!”

  1. Καταρχήν μια παρατήρηση: ο κ. Βασίλης Καρίνας είναι Δάσκαλος χωρίς εισαγωγικά ! Γεννήθηκε Δάσκαλος και θα πεθάνει Δάσκαλος!
    Και κάτι ακόμη. Λύστε μου σας παρακαλώ την απορία: Πώς το Κ.Π.Ε., που είναι όργανο των εκπαιδευτικών για ό,τι έχει σχέση με την μεταδοτικότητα περιβαλλοντικών ζητημάτων στην εκπαιδευτική πράξη και για την εκπόνηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων που αυτοί και οι μαθητές τους υλοποιούν, δέχτηκε να διοργανώσει ένα τέτοιο καραγκιοζιλίκι; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τα Κ.Π.Ε. Δεν αντέδρασε κανείς; Γνωρίζετε περισσότερα για το πώς στήθηκε αυτή η απάτη;

    • Δεκτή η παρατήρηση για το “Δάσκαλος”! Το έβαλα σε εισαγωγικά μόνο επειδή όλοι τον αποκαλούν “Δάσκαλο” αν και είναι πλέον σε σύνταξη.
      Έχουμε κι εμείς την ίδια απορία… και να σκεφτείς ότι το χρηματοδοτήσαμε κιόλας!

    • Ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν τη λειτουργία των ΚΠΕ , σε ότι αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων που απευθύνονται στους μαθητές καθώς και την διοργάνωση Σεμιναρίων για επιμόρφωση των εκπ/κών.
      Προσωπικά για το θέμα που σχολιάστηκε έχω άποψη και θέση όχι μόνο τώρα, αλλά από το 1985 όταν γινόταν οι απαλλοτριώσεις στην περιοχή «ΚΑΛΥΒΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑΣ» για τη δημιουργία χαβούζας.
      Δεν τέθηκε κάποια ερώτηση στην ΠΟ του ΚΠΕ για να πάρουμε θέση!!!
      Αν κάτι δεν μ΄αρέσει είναι η ανωνυμία και έμαθα να σκέφτομαι ¨φωναχτά¨
      Το χαρακτηρισμό ¨καραγκιοζιλίκια¨ τον επιστρέφω στον σχολιάζοντα (μάλλον τον αντιπροσωπεύει) .
      Τα περί ¨απάτης¨ τον προσκαλώ και τον προκαλώ επώνυμα να μας πει τι εννοεί προσερχόμενος στα γραφεία του ΚΠΕ ενώπιον της ΠΟ ή στην ηλεκτρονική μας δ/νση.

  2. Γιά τον αγαπητό Β.Β.:
    Απαντώ εδώ για να έχουμε και χρονισμό με την εξέλιξη του blogg.

    Πράγματι χάσατε επεισόδια, κι επειδή μεσολάβησε και κάποιο διάστημα, μάλλον λησμονήσατε και το τί είχατε πεί αρχικά περί δασών. Είναι γραμμένα στο blogg, αλλά ας πούμε ότι όλοι μας παρεξηγήσαμε το τι θέλατε να πείτε τότε και ότι δεν θέλετε να χτίσετε σε δάσος, όπως μας λέτε τώρα. Όμως, ενώ δεν έχετε απαντήσει σε δύο παλιότερα ερωτήματά μου, μας βάζετε επιπλέον και ένα (ψευτο-)δίλημμα.

    Θα μπορούσα να βάλω κι εγώ για λογαριασμό σας άπειρα παρόμοια διλήμματα, όπως: Τι είναι καλύτερο; Ενας υπαίθριος πολυχώρος αναψυχής ή μια χωματερή σκουπιδιών, ένας χώρος ιππασίας ή ένα αιολικό πάρκο, ένα γήπεδο γκολφ ή ένα αεροδρόμιο, ένα σύνολο παραθαλάσσιων resorts ή μια προβλήτα φορτοεκφόρτωσης containers. Δεν μνημονεύσατε επίσης κάν το θέμα της αξίας γής, ενώ περίμενα να το προτάξετε σαν δόλωμα στους εγχώριους μικροιδιοκτήτες, όπως αφελώς κάνουν άλλοι του χώρου σας. Και ενώ τα διλήμματά σας μας οδηγούν στη λογική του τεμαχισμού γής και της οικοπεδοποίησης (όλη η Ελλάδα είναι δυνάμει ένα μεγάλο οικόπεδο προς οικοδόμηση), εγώ θα σας…υποστηρίξω με τον τρόπο μου. Οφείλω βέβαια να παρακάμψω τα θέματα αισθητικής (τι είναι πιο “ωραίο” από τα δύο;) που αφορούν την τέχνη και τη φιλοσοφία, αλλά όχι την οικονομία και να διευκρινίσω ότι δεν προτίθεμαι να απαντήσω σε κάλπικα διλήμματα. Εχω όμως την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα και μετά θα επανέλθω:

    Όπως έχω αναφέρει και παλιότερα, τα ορυχεία καταλαμβάνουν ποσοστό 0,..% του ελληνικού εδάφους. Θέλετε να βάλουμε και όλες τις μεταλλευτικές παραχωρήσεις μέσα; Πάμε γύρω στο 1 %. Δεν μπορούμε να διαθέσουμε ένα τέτοιο ποσοστό γής για εκμετάλλευση ορυκτών/μεταλλευτικών πόρων; Πού βρίσκεται δηλαδή η…”σύγκρουση χρήσεων γής”; Στο 1 % του εδάφους;
    Από την άλλη, η θέση των μεταλλείων προσδιορίζεται από τη μητέρα φύση, δηλ. από τη χωροταξία των κοιτασμάτων. Δεν μπορούν να πάνε βόλτα κάπου αλλού και να δώσουν τη θέση τους σε άλλες δραστηριότητες. Αντίθετα τα σπιτάκια μπορούν, θέα υπάρχει μπόλικη σε πολλά μέρη.

    Aν δεν εξορύξουμε εμείς, θα εξορύξουν άλλοι για να έχουμε εμείς. Για το χρυσό που χρειάζεσθε για τον εαυτό σας, τη σύζυγο ή τη φιλενάδα σας, το βαφτιστήρι σας κλπ, γίνεται εξόρυξη στην Αφρική από εργάτες που αμοίβονται με 1 δολλάριο τη μέρα και αλληλοσκοτώνονται με εμφύλιους πολέμους. Το κομπιούτερ μέσω του οποίου μας στέλνετε τα μηνύματά σας χρειάζεται για την κατασκευή του πληθώρα μέταλλων (κάποια ιδιαιτέρως σπάνια), που κάπου πρέπει να εξορυχθούν. Για κάθε δε σπιτάκι που μας λέτε ότι θα κατασκευάζετε, χρειάζεται να εξορυχθούν 500 τόννοι ορυκτών και μεταλλευμάτων για τα υλικά κατασκευής, οπότε για τα 270 σπιτάκια σας θα χρειασθούν περί τους 135.000 τόννους. Αλήθεια, από πού θα εξορυχθούν αυτοί, αν έχοντας επιλέξει τα σπίτια, κλείσουμε τα ορυχεία;

    Επειδή ως γνωστόν έχουμε καπιταλισμό, ενδιαφέρομαι για τις δραστηριότητες που θα ενσωματώσουν στα προιόντα τους μέσω της διαρκούς καθετοποίησης, υψηλό βαθμό κοινωνικοποίησης, μεγιστοποιώντας την προστιθέμενη αξία και το όφελος για το κοινωνικό σύνολο. Τέτοια προιόντα είναι οι πρώτες ύλες, όπως τα μέταλλα. Σημειωτέον ότι ακόμη και όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής τους, τα μέταλλα μπορούν να τον επαναλάβουν μέσω της ανακύκλωσης που πολύ σωστά προβάλουν και οι “οικολόγοι”. Τα σπιτάκια άπαξ και χτίσθηκαν, τελείωσε η ιστορία.

    Αξία παράγουν μόνον δραστηριότητες μετασχηματισμού πρώτων υλών μέσω εργασίας και κύρια η βιομηχανία. Ολες οι άλλες δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένης της παραοικονομίας) απλώς συμμετέχουν στην κυκλοφορία του παραγωγικού κεφαλαίου ή παρασιτούν (βλ. τουριστική “βιομηχανία”). Γι’ αυτό και επιλέγω συνειδητά το κεφάλαιο που αναπτύσσεται μέσω παραγωγής αξίας/δίνει απασχόληση στους πολλούς/πληρώνει φόρους και ένσημα/κινεί την οικονομία/έχει βάθος χρόνου. Σε αντιδιαστολή με το μαύρο χρήμα ή ακόμη χειρότερα με το ξεπλυμένο βρώμικο χρήμα. Στην Ελλάδα η οικοδομή κινείται με αδήλωτο χρήμα, Αλβανούς και Σύριους με χαμηλά μεροκάματα, ευθύνεται για τα μισά εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα (κάθε βδομάδα σκοτώνεται και ένας οικοδόμος). Αν και δεν το λέω για το δικό σας καλοπροαίρετο και ευρωπαικού προσανατολισμού επενδυτικό σχέδιο αγαπητέ Β.Β., όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, το real estate της Χαλκιδικής είναι ένα από τα καλύτερα πλυντήρια για το χρήμα της Ρώσικης Μαφίας.

    Το δίλημμα “τί είναι προτιμότερο να συμβεί” μεταφράζεται σε “τί είναι καλύτερο και για ποιόν”. Ελπίζω να έγινε ξεκάθαρο ποιό είναι “το σύστημα αξιών” που προτάσσω, αλλιώς κινδυνεύουμε να θεωρήσετε ότι έχουμε και παραπλήσιο σύστημα…Και επειδή τυχαίνει να είμαι μικροαστός, ενδιαφέρομαι για το όφελος της μεγάλης μάζας των παραγωγών, των μικρομεσαίων, των παραγωγικά εργαζόμενων, των μη προνομιούχων. Κάτι για το οποίο δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή οι αργόσχολοι ή βολεμένοι “οικολόγοι” της εποχής μας (για εσάς δεν γνωρίζω), γιαυτό και επιθυμούν διακαώς την εξαφάνιση της μεταλλείας και βιομηχανίας. Στην καλύτερη περίπτωση διακατέχονται από το σύνδρομο “‘όχι στην αυλή μου”, αφού ο ορίζοντάς τους δεν πάει και πολύ παραπέρα. Φυσικά σαν γνήσιοι νεοέλληνες νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους και όλοι οι άλλοι ας πάνε να κόψουν το λαιμό τους, αν τελικά καταντήσουμε να γίνουμε παραγωγοί του…τίποτε.
    Ετσι είναι. “Όταν ο γείτονάς σου χάνει τη δουλειά του, μιλάμε γα ύφεση. Όταν εσύ χάνεις τη δική σου, μιλάμε για κατάθλιψη” (Χάρυ Τρούμαν).

  3. Ο stinger ξέμεινε μάλλον από ιδέες ( πέφτει και στη μια κακοτοπιά μετά την άλλη συνέχεια) και παραπάνω μας παραθέτει ένα γνήσιο “απο’ τ μπουρί” “αλήθειας – mirabilis”!

  4. Kαι ποιος σου ειπε οτι ολοι αυτοι δεν ειναι ενα και το αυτο προσωπο.!
    STINGER-MIRABILIS ΑΛΗΘΕΙΑ…..
    Ο ΙΔΙΟΣ Μ………ΑΣ ΕΙΝΑΙ.
    ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ.
    ΚΑΙ ΑΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ.

  5. Αυτό όλο το παπαδαριό πρέπει πρώτα να δώσει εξετάσειςυποκριτικής και μετά …ανεβαίνει τα σκαλιά της ιεραρχίας……Φαρισαίοι του χειρίστου είδους που κοιτάνε αν κάνεις σωστά τον σταυρό σου αλλά επιμελώς αγνοούν αν αυτά που πράττουν είναι ηθικά απέναντι σε μια κοινωνία που αγωνιά…Γιατί ηθική δεν είναι μονο να πηγαίνεις στην εκκλησία και να κάνεις μεγάλους σταυρούς…Είναι να συμπαραστέκεσαι στους ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι ποίμνιό σου ….Και σαφώς δεν κυνηγάς τον μόνο παπά που κάνει αυτό που επρεπε να κάνουν όλοι οι παπάδες!!!!!! Πολύ θα σας παρακαλούσα ‘ολους εσάς να κοιτούσατε πρώτα το περιβάλλον που βρίσκεται δίπλα σας και αφήστε τον Αδάμ και την Εύα στην ησυχία τους…Άλλωστε ο Χριστός με την έλευσή Του μας απάλλαξε απ’το προπατορικό αμάρτημα…Ή κάνω λάθος; Και αυτός ο μισογυνισμός !Έλεος πια!!! ΌΛες οι γυναίκες πόρνες κι αυτά τα μπουνταλάδικα σκυλάκια οι άντρες ….Αθώοι και αγνοί σαν το χιόνι….Και φυσικά αγνότεροι όλων οι δεσποτάδες….που ξέρουν να κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο μπροστά στις εταιρείες που τους χρηματοδοτόυν αλλά βγάζουν όλη την χολή τους σε κάποιον που δεν τους υπάκουσε……. Όρα πάτερ Χριστόδουλο Αγγελόγλου…..

  6. Ο Stinger δεν έχει σχέση με το Στρατώνι. Καρατσεκαρισμένο.
    Ο Αλήθειας έχει. Επίσης καρατσεκαρισμένο.
    Τελευταία όμως βλέπω μια κρίση ταυτότητας…

    Κύριε Stinger, μη νομίζετε ότι ξέχασα να απαντήσω στο δήθεν αθώο κι αφελές ερώτημα “πού είναι η σύγκρουση χρήσεων γης; Στο 1%;;;”. Και στο Λάζαρο που το γράψατε ήθελα ν’απαντήσω. Δεν πρόλαβα, αλλά θα γίνει κι αυτό.

    Πάντως και εσείς και τα Αληθο-μιραμπιλικά alter ego σας, δείχνετε να είστε φοβεροί ξεχασιάρηρες και ποοολύ περήφανοι στ’αυτιά. Πώς είναι όταν προσπαθείς να κάνεις συζήτηση με κάποιον που έχει Αλτσχάιμερ; Λες, λες, λες και μετά από λίγο σου ξαναλέει ακριβώς τα ίδια πράγματα στα οποία του απαντούσες τόσην ώρα; Αυτό.

    Και δεν σας απαντήσαμε μόνον εμείς και οι σχολιαστές του δικού μας blog. Σας απάντησαν και ο Ρομπέν και άλλοι σχολιαστές του δικού του blog.
    Εσείς κλασικά κάνετε ότι δεν ακούσατε τίποτα, δεν απαντάτε σε τίποτα και ξαναγράφετε τα ίδια.
    Εγώ παρακαλώ τους αναγνώστες να κάνουν μια επίσκεψη στο http://sunday-robin.blogspot.com/2009/11/blog-post.html και εκτός από το εξαιρετικό κείμενο να διαβάσουν και τα σχόλια.

  7. @antigoldgreece
    Ομολογώ με μπερδέψατε. Δεν κατάλαβα γιατί και σε τι απαντήσατε. Εδώ μιλάμε για την οικοδομική δραστηριότητα και γενικότερα για το real estate. Δηλαδή ξεκάθαρα για ΟΙΚΟΠΕΔΑ και ΜΠΕΤΑ, μιάς και ο σχετικός εκπρόσωπος του κλάδου έριξε το γάντι. Από την αρχή στον αγαπητό Β.Β. απευθύνομαι, ο οποίος έθεσε το θέμα σε πολύ συγκεκριμένη βάση. Ο άνθρωπος δεν αερολογεί για “ήπια” (;) ανάπτυξη, “οικοτουρισμό” και πράσινα άλογα. Είναι πραγματιστής και θέλει να χτίσει στη Β. Χαλκιδική οικισμούς με σπίτια για εκμετάλλευση. Απλά πράγματα.

    Αν υιοθετείτε το δίλημμά του (μεταλλεία ή τσιμέντο), τότε καλά κάνετε και τσιμπάτε και απαντάτε σ’ εμένα.
    Αν δεν το υιοθετείτε, τότε να απαντήσετε στον ίδιο κι όχι σ’ εμένα.
    Αν δεν έχετε εναλλακτική πρόταση, μην απαντάτε σε κανένα.
    Από ό,τι διαπίστωσα, ούτε στον Β.Β. απαντήσατε, ούτε ο ίδιος μέχρι στιγμής απάντησε.
    Και μάλλον δεν χρειάζεται, αφού έχει…συνήγορο εσάς.

    Υ.Γ. Όταν έχετε κάτι να απαντήσετε, γράψτε το εδώ κι όχι στο blogg του Λάζαρου. Αυτός ούτως ή άλλως είναι έτη φωτός μπροστά από εσάς. Σε κίνητρα, σκέψη, δράση, στάση ζωής. Χώρια που είστε και σε διαμετρικά αντίθετους πολιτικούς χώρους.

  8. Τι λέγαμε πριν; Αλτσχάιμερ. Το βιολί του αυτός…
    “Χρήσεις γης” είναι όλα τα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι. Χρήση γης είναι η τουριστική εκμετάλλευση, είναι όμως και η πρώτη κατοικία, είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασοπονία και όλη η γκάμα των δραστηριοτήτων μεταποίησης. “Χρήση γης” είναι και η απόλυτη προστασία κάποιων περιοχών.
    Ο ΒΒ μπορεί να μιλάει μόνο για τουρισμό (αλήθεια, ποιος σας είπε ότι μιλάει για τη Χαλκιδική;), εσάς μπορεί να σας συμφέρει να στρέφετε την κουβέντα στους “κακούς εργολάβους”, όμως εμείς μιλάμε για ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.
    Για την πραγματική σύγκρουση χρήσεων γης τα’χουμε πει πολλές φορές, θα τα ξαναπούμε εν καιρώ.

  9. Δεν είπα ότι έχει σχέση με Στρατώνι.
    Ειπα ότι γράφει απο το Στρατώνι.
    Η μόνη σχέση του με το Στρατώνι είναι ότι το θεωρεί αναλώσιμο.

  10. Προς το κ. Ξεφτέρη Γιώργο
    Πραγματικά χάρηκα που απαντήσατε στο post μου γιατί αν και δεν απαντήσατε σε κανένα από τα ερωτήματα που μας απασχολούν, ευελπιστούμε ότι θα το πράξετε.
    1. Πραγματικά είναι μεγάλο προνόμιο των ανθρώπων που δημοσιεύουν τις απόψεις τους να τις υπερασπίζουν με την επωνυμία τους. Για μας όμως δεν ισχύει αυτό το προνόμιο. Είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο περιβάλλον και είμαστε εκεί που μας χρειάζεται με ψυχή και σώμα. Θα θυμάστε, όμως, το στρατιωτικό νόμο στην Ολυμπιάδα, τις δίκες που εκκρεμούν ακόμα και σήμερα, τις μηνύσεις καθώς και τις απειλές της εταιρείας. Σε μια υπόθεση που τα πάντα διαστρεβλώνονται οφείλουμε να είμαστε προσεχτικοί.
    2. Πραγματικά, θα ήθελα πολύ να γνωρίσω το ρόλο των ΚΠΕ σε ό,τι έχει να κάνει με τη διεξαγωγή σεμιναρίων και ημερίδων. Επισκέφτηκα το site σας αλλά στη σελίδα των σεμιναρίων και ημερίδων δεν είδα τίποτα άλλο πέραν της ημερίδας για την οποία γίνεται λόγος.
    Έχω την αίσθηση, πάντων, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι τα σεμινάρια και τα προγράμματα που διεξάγονται έχουν στόχο να εφοδιάσουν τους εκπαιδευτικούς με γνώσεις που θα τους βοηθήσουν στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική. Σας ρωτώ λοιπόν:
    α) Ποιους στόχους θέσατε σε αυτό το σεμινάριο; Σε τι δηλαδή αυτό το σεμινάριο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους εκπαιδευτικούς;
    β) Τελικά, τι ήταν αυτό που πετύχατε; Η κριτική μετά το τέλος του σεμιναρίου!

    “Το προπατορικόν αμάρτημα και η κυριαρχία του Εωσφόρου επί της Γης είναι τα γενεσιουργά αίτια της καταστροφικής συμπεριφοράς του ανθρώπου προς το περιβάλλον που δημιούργησε ο Θεός επί της Γης».
    «Η σωτηρία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μετάνοιαν και την πνευματικήν ανάκαμψην του ανθρώπου».
    Τι να σχολιάσω πάνω σ’ αυτό; Δεν περίμενα κάτι παραπάνω από την εκκλησία. Θα προσαρμόσει τα πάντα σ’ αυτά που ξέρει και μπορεί. Εσείς όμως, είστε ευχαριστημένος, κύριε Ξεφτέρη, ως εκπαιδευτικός και νοήμων άνθρωπος, με τη διεξαγωγή αυτού του συμπεράσματος στο συνέδριό σας; Εμένα να με συγχωρέσετε αλλά αν και έψαξα αρκετά πάλι η λέξη καραγκιοζιλίκι μου έρχεται στο μυαλό. Παρόλο που μου επιστρέφετε το χαρακτηρισμό έχω κι εγώ όπως κι εσείς το δικαίωμα να εκφράζομαι με ελευθερία!
    3. Όχι, κ. Ξεφτέρη, δε θα μπω στον κόπο να περάσω από τα γραφεία του ΚΠΕ για απολογία…μάλλον έχετε μπερδέψει το ρόλο σας! Δεν τίθεται στην όλη υπόθεση κανένα ζήτημα μη νομιμότητας για να σας κατηγορήσω για απάτη όπως εσείς θεωρήσατε ότι έκανα. Η λέξη «απάτη» έχει διττή σημασία κι εγώ τη χρησιμοποίησα έχοντας στο μυαλό μου τη δεύτερη έννοια της… κοροϊδία …για τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ που νομίζουν ότι πρόσφεραν έργο, κοροϊδια για τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς που νομίζουν ότι επιμορφώθηκαν, κοροϊδία για τους μαθητές που είναι η αντανάκλαση όλων των κακώς ειπωμένων στο συνέδριό σας. Γιατί, πέστε μου πραγματικα… θα λέγατε ποτέ στους μαθητές σας ότι για την καταστροφή του περιβάλλοντος φταίει το προπατορικό αμάρτημα;;;
    Κύριε Ξεφτέρη, εσείς μπορεί να κάνετε τη δουλειά σας όσο καλύτερα ξέρετε και μπορείτε. Μη ξεχνάτε όμως ότι αυτή τη στιγμή η Χαλκιδική κινδυνεύει και αυτό που λέω δεν είναι καθόλου υπερβολή…αν πραγματικά έχετε ασχοληθεί με το θέμα θα το γνωρίζετε πολύ καλύτερα κι από μένα. Το ότι δε σας ζήτησε κανείς να πάρετε θέση δε σημαίνει ότι δεν μπορούσατε εσείς σαν επίσημος φορέας να το πράξετε από μόνοι σας. Αφού όμως περιμένετε να σας ζητηθεί θα γίνει άμεσα και ελπίζουμε η απάντηση σας να σέβεται του ρόλο που επιτελείτε στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

  11. Η ένστασή μου πρώτον ήταν για τους χαρακτηρισμούς προς την ΠΟ του ΚΠΕ και χαίρομαι γιατί έστω και ανώνυμα δόθηκε απάντηση στα «περί απάτης» με ή χωρίς εισαγωγικά.
    Για μένα ήταν θέμα ηθικής τάξης.
    Το δεύτερο αφορούσε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας όλων των ΚΠΕ.
    Από ότι φαίνεται γνωρίζεις και πρόσωπα και πράγματα που αφορούν το ΚΠΕ Αρναίας και μάλλον το έχεις επισκεφθεί. Αν όχι μια επίσκεψη θα σε πείσει ότι ούτε ανακριτικό γραφείο είμαστε ούτε κάμερες έχουμε, ούτε φωτογραφίες βγάζουμε.
    Εκπ/κοί είμαστε και προσπαθούμε να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δουλειά μας.
    Δεν μπέρδεψα το ρόλο μου.
    Η πρόσκληση αφορούσε την ενημέρωσή σου.
    Όσον αφορά τις ερωτήσεις που μου έθεσες νομίζω απάντηση θα σου δώσει το ¨φύλαγμα σκοπιάς επί 2,5 χρόνια μαζί μ΄ άλλους συγχωριανούς μου Βαρβαριώτες και οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ¨ για τη μη εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού, όταν κάτοικοι γύρω χωριών μας χλεύαζαν και το ήθελαν και στις πλατείες τους.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί η ελεύθερη σκέψη και ο αγώνας για ένα καλύτερο περιβάλλον να κρύβονται πίσω από ανωνυμίες.

  12. Παραβλέπω τα περί ανακριτικού γραφείου κ.τ.λ. Δεν αξίζει να μιλάμε για πράγματα χωρίς ουσία. Απλά ένιωσα ότι πρέπει να απολογηθώ για πράγματα που ούτε καν υπονόησα.
    Υποκλίνομαι, όμως, σε έναν άνθρωπο που αφήνει τα διεσπιστευτήρια του στην γη που τον μεγάλωσε και τον ανάθρεψε με τους αγώνες του… για να υπάρχει και αύριο. Χρειαζόμαστε βοήθεια, κ Ξεφτέρη και η Βαρβάρα δεν είναι μακριά ούτε και η Ολυμπιάδα που τώρα κάνει πως δεν ακούει… Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν μετρώνται με το χιλιόμετρο.
    Φαντάζεστε πόσο μας αφορά το θέμα της Χιλής με το νερό που ανάρτησε η antigold; Δεν είναι ώρα για εφησυχασμός!

    • Αν δεν είχε προηγηθεί ο επικός αγώνας για την Ολυμπιάδα, τα εργοστάσια χρυσού, τα καινούρια μεταλλεία και τις καινούριες χαβούζες, θα τα είχαν φτιάξει προ πολλού και σήμερα θα αναρωτιόμασταν πού πήγε η Β. χαλκιδική που ξέραμε. Αν δεν υπήρχε ο αγώνας της Ολυμπιάδας, αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι θα υπήρχε πια να διασώσουμε.
      Κύριε Ξεφτέρη, χαίρομαι που μαθαίνω ότι είστε ένας από αυτούς που αγωνίστηκαν για την Ολυμπιάδα και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που μας γράφετε επώνυμα. Όμως τίποτα δεν τελείωσε, το αντίθετο μάλιστα. Τα νέα σχέδια “ανάπτυξής μας” είναι πολύ πιο τρομακτικά από αυτά που αγωνιστήκατε να αποτρέψετε.
      Ελπίζω ότι θα είστε πάλι στις επάλξεις του αγώνα κ. Ξεφτέρη. Όλοι χρειαζόμαστε, ακόμα κι αυτοί που πικράθηκαν στο παρελθόν από τις συμπεριφορές κάποιων άλλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.