Ερώτηση Ευρωβουλευτών ΠΑΣΟΚ για χρυσωρυχεία στη Βουλγαρία


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Bρυξέλλες, 12 Νοεμβρίου 2009

THN ΠAΡΕMBAΣH THΣ ΕΥΡΩΠAΙKHΣ ΕΠΙTΡOΠHΣ ΓΙA THN ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ZHTOΥN ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ OΙ ΕΥΡΩBOΥΛΕΥTΕΣ TOΥ ΠAΣOK ΣΤ.ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΚΑΙ Κ.ΑΡΣΕΝΗΣ

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούν με ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στ.Λαμπρινίδης και Κ.Αρσένης σχετικά με την αδειοδότηση από τη Βουλγαρική κυβέρνηση μονάδων εξόρυξης χρυσού που έχει αναστατώσει τις τοπικές αρχές λόγω των σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα προκαλέσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα εξόρυξης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης προς την Επιτροπή:

“H Βουλγαρική Κυβέρνηση αποφάσισε να αδειοδοτήσει τη λειτουργία μονάδας εξόρυξης και επεξεργασίας Χρυσού στην πόλη Κίρτζαλι, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι τοπικοί φορείς εκφράζουν την αντίθεσή τους με το έργο και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης από τη Βουλγαρική Κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται πώς υπάρχει μεγάλος περιβαλλοντικός κίνδυνος και αυτό διότι τα λύματα του εργοστασίου θα χύνονται σε έκταση πολύ κοντά στην όχθη του ποταμού Άρδα. Επίσης εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχόμενο ατύχημα θα προκαλέσει μόλυνση των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου.

Λαμβάνοντας υπόψη την Οδηγία 2006/21 ΕΚ για τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι κάθε νέο έργο εξόρυξης θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της οδηγίας, όσον αφορά τη συμμετοχή του κοινού, τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, τη λήψη ειδικών προληπτικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, τη σύσταση της χρηματικής εγγύησης, μέτρα περιορισμού και διαχείρισης των αποβλήτων, μέτρα πρόληψης σοβαρών ατυχημάτων και διασυνοριακές διαβουλεύσεις σε περίπτωση διασυνοριακών επιπτώσεων, ερωτάται η Επιτροπή αν θεωρεί ότι η εν λόγω απόφαση αδειοδότησης της Βουλγαρικής κυβέρνησης τηρεί την κοινοτική νομοθεσία;”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.