Αρχική Uncategorized Τα σχέδια της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” απειλούν τη Β. Χαλκιδική

Τα σχέδια της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” απειλούν τη Β. Χαλκιδική

3
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Click to view full size imageΗ πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα  «Το πρόβλημα των μεταλλείων στη Β. Χαλκιδική, η απειλή του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός» και ομιλητή τον κ. Τόλη Παπαγεωργίου του Παρατηρητήριου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (www.antigold.gr ) και Δημοτικού Συμβούλου Σταγείρων – Ακάνθου, την Τετάρτη 18/11, στο πλαίσιο ενημερωτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης («Οικοτετάρτες»), αποτέλεσε μια ακόμη πρωτοβουλία του κόμματος στην κατεύθυνση της διερεύνησης και του ελέγχου των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα μετά και την κατάθεση σχετικής ερώτησης από τον ευρωβουλευτή του κόμματος Μ. Τρεμόπουλο([1]).

Οι εκδηλώσεις αυτές, που μόλις ξεκίνησαν ως θεσμός, αν και ανοιχτές στο κοινό και στους φίλους του κόμματος, στοχεύουν εκτός των άλλων στο να λειτουργήσουν και ως συναντήσεις εργασίας για συγκεκριμένα ζητήματα. Ο πρώτος προσκεκλημένος αυτών των εκδηλώσεων, ο κ. Παπαγεωργίου, αγωνίζεται για τον τερματισμό της καταστροφής που προξενούν τα μεταλλεία στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην οικονομία της συγκεκριμένης περιοχής για περισσότερο από 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο κ. Παπαγεωργίου έκανε μια ιστορική αναδρομή στην αποικιοκρατικού τύπου παραχώρηση των μεταλλείων της περιοχής στην Καναδική TVX και στη δικαστική διαμάχη στο ΣτΕ που δικαίωσε τους κατοίκους. Συνέχισε με την ακόμα πιο σκανδαλώδη μεταβίβαση των μεταλλείων στην σημερινή ιδιοκτήτρια      ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., την επανέναρξη της εξόρυξης κάτω από το δομημένο οικισμό της Στρατονίκης και το «Επενδυτικό Σχέδιο» της εταιρείας για την εκμετάλλευση του συνόλου των ορυκτών πόρων της περιοχής.

Αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές πληγές της περιοχής από την μεταλλευτική δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα στην καταστροφή των ιστορικών μνημείων και των κατοικιών της Στρατονίκης, στην εξάντληση και ρύπανση των υδατικών πόρων της περιοχής και τόνισε ιδιαίτερα την επαπειλούμενη καταστροφή από την υλοποίηση των σχεδίων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Κι όλα αυτά στο όνομα του κέρδους μιας επιχείρησης, η οποία δεν αποδίδει κανένα έσοδο στην ελληνική πολιτεία. Έδωσε επίσης μια πανελλήνια διάσταση στο πρόβλημα των μεταλλείων μιλώντας για το νομοθετικό πλαίσιο που ευνοεί τη μεταλλεία «καταπνίγοντας» οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δυνατότητα και οδηγεί ολόκληρες περιοχές σε οικονομικό μαρασμό. Αναφέρθηκε τέλος στους αγώνες των κατοίκων της Β. Χαλκιδικής που συνεχίζονται, αλλά και στη δημιουργία αντίστοιχων επιτροπών αγώνα στην Θράκη, στην Εύβοια, στη Φωκίδα, στη Μήλο και αλλού, ακόμα και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, όπου υπάρχουν παρόμοια προβλήματα και ακολουθούνται αντίστοιχες πρακτικές από τις αρχές και τις επιχειρήσεις.

Από πλευράς των Οικολόγων Πράσινων ειπώθηκε ότι οι σχετικές πρωτοβουλίες τους θα συνεχιστούν στην Ευρωβουλή και αλλού ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και για μια επιτόπου επίσκεψη, στα χωριά που υφίστανται τις περισσότερες συνέπειες και στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων. Επίσης, αναφέρθηκε ότι θα θέσουν τα αιτήματα των κατοίκων υπόψη και της κυρίας Μ. Καραβασίλη, που διορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Λίτσα Κιρκινέ 2310-269780

Γιώργος Μπλιώνης 2310-266705


[1] «Ανάγκη ευρωπαϊκής απαγόρευσης της μεταλλουργίας που βασίζεται στην κυάνωση»: http://www.tremopoulos.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=154:2009-11-20-09-14-45&catid=4:questions&Itemid=15

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλά όλα αυτά (τα γνωστά και συνηθισμένα). Δε μας λέτε πόσα άτομα ήταν στο ακροατήριο? Και επειδή δε μας λέτε θα σας πω εγώ: 16 (με τους δύο antigold συμπεριλαμβανόμενους).
  Μήπως ήλθε η ώρα να αναρωτηθείτε τι πάει στραβά στην προσπάθειά σας? Μήπως ο κόσμος σας πήρε χαμπάρι?
  Μήπως είναι πιά φανερές οι επιδιώξεις σας?
  Μήπως είναι φανερή η γύμνια σας?
  Γνώση ΔΕΝ έχετε!
  Σχέση ΔΕΝ έχετε!
  Αγαθές προθέσεις ΔΕΝ έχετε!
  Ενδιαφέρον για το περιβάλλον ΔΕΝ έχετε!
  Εναλλακτικές λύσεις ΔΕΝ έχετε!
  Έρεισμα ΔΕΝ έχετε!
  Ο κόσμος το ξέρει. Εσείς το πήρατε χαμπάρι?
  Η ερωτούσα Αλήθεια…

 2. Η ερωτούσα αλήθεια ας πάει σε μιάν άκρη να παίξει μ΄ότι έχει και να μας αφήσει ήσυχους.Άιντε γιατί μας ζάλισες τον έρωτα….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.