Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παραλίας και των σπιτιών «της Εταιρείας» στο Στρατώνι


StratoniΤο “νέο Στρατώνι”, κατά την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Η νέα προβλήτα θα έχει μήκος 500 μ., σχεδόν όσο και το πλάτος του σημερινού οικισμού!

H υπόθεση «αναψυκτήριο στην παραλία Στρατωνίου» συνιστά ουσιαστικά ταπείνωση για τις τοπικές αρχές του Στρατωνίου και για το Δήμαρχο κ. Βλαχόπουλο. Και έκφραση ανηθικότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Η παραλία Στρατωνίου, όπως αναφέραμε, σχηματίσθηκε από το «μπάζωμα» της θάλασσας με τα τοξικά απόβλητα του εμπλουτισμού που η Ελληνική Διοίκηση επέτρεπε στην Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. του Μποδοσάκη να ρίχνει ανεξέλεγκτα στον όρμο του Στρατωνίου μέχρι το 1983. Το 1992 η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης από την ΕΤΕ και την ΕΤΒΑ. Όταν το 1995, η εκκαθαρίστρια ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην TVX, το Ελληνικό Δημόσιο, με το Νόμο 2436/1996 που κύρωσε τη μεταβίβαση, εγγυήθηκε ως «δικονομικός εγγυητής» ότι:

«Τόσο η αγοράστρια TVX όσο και η εκκαθαρίστρια ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, δεν φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με τις ζημίες του περιβάλλοντος, και πιθανές ζημίες τρίτου που απορρέουν εξ’αυτών».

Δηλαδή και για το εγκληματικό μπάζωμα της θάλασσας με τοξικά απόβλητα υπεύθυνοι είναι …ο κ. Αστερίου και οι συμπατριώτες του κάτοικοι Στρατωνίου!

Όταν το 2003 το Ελληνικό Δημόσιο «πούλησε» (σε πολλά εισαγωγικά…) τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, με το Νόμο 3220/2004 που κύρωσε αυτήν την πώληση δόθηκαν νέα συγχωροχάρτια. Η TVX και τα μέλη των Διοικητικών της Συμβουλίων αμνηστεύθηκαν για όλα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διέπραξαν, ενώ η και νέα εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ απαλλάχθηκε από τις αμαρτίες της προκατόχου της.

Δηλαδή «υπεύθυνοι» για το μπάζωμα με τα τοξικά απόβλητα παραμένουν ο κ. Αστερίου και οι συμπατριώτες του!

Όταν τελικά οι κάτοικοι του Στρατωνίου συνήθισαν την μπαζωμένη παραλία και άρχισαν να την θεωρούν «παραλιακό οικόπεδο», έχτισαν επάνω ένα αναψυκτήριο και η Κοινότητα του χωριού εισέπραττε τα ενοίκια. Και ήρθε το Ελληνικό Δημόσιο και τους πήρε και το «οικόπεδο» και το αναψυκτήριο και τα ενοίκια!!! Και οι περήφανοι Τοπικοί Άρχοντες και ο Δήμαρχος που πήρε 82% στο Στρατώνι παρακαλάνε το Δημόσιο να τους αφήσει να εισπράττουν αυτοί το ενοίκιο! Τέτοιος ραγιαδισμός!

Και ενώ απαγορεύεται στους κατοίκους να εισπράττουν ένα ψωροενοίκιο, επιτρέπεται στην Εταιρεία-Αφέντη του Στρατωνίου να μπαζώσει εκ νέου μεγάλο μέρος της παραλίας και να κατασκευάσει ένα τεράστιο βιομηχανικό λιμάνι και χερσαίες εγκαταστάσεις που θα είναι όλα ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ και θα τα εκμεταλλεύεται ΚΑΤ’ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Το θέμα της παραλίας είναι ένα μικρό μόνο δείγμα της «περήφανης» στάσης του Τοπικού Συμβουλίου και του κ. Βλαχόπουλου στη διαχείριση των «κοινών του Στρατωνίου». Το άλλο σοβαρό ζήτημα είναι τα σπίτια:

Η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. του Μποδοσάκη έχτισε 320 σπίτια στο Στρατώνι και τη βίλλα του Αφεντικού και απέκτησε επιπλέον και αστικά οικόπεδα 11.000 τ.μ. Όταν πτώχευσε η TVX HELLAS, ο Τόλης Παπαγεωργίου με έγγραφό του προς όλους τους αρμόδιους, επεσήμανε ότι:

«Στη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην TVX HELLAS, εκ τρίτου συμβαλλόμενη ήταν η μητρική εταιρεία TVX GOLD- KINROSS ως οικονομικός εγγυητής και η σύμβαση κυρώθηκε με το νόμο 2436/1996. Η μητρική TVX GOLD- KINROSS ουδέποτε πτώχευσε. Και επομένως τα οφειλόμενα στους 472 απολυμένους της TVX HELLAS, τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τα 400 εκατ. ευρώ από τις «διαπιστωθείσες ή μη» περιβαλλοντικές ζημίες, έπρεπε το Ελληνικό Δημόσιο να τα απαιτήσει από την TVX GOLD- KINROSS. Βάσει του ίδιου νόμου, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, μεταξύ των οποίων και τα σπίτια και τα οικόπεδα του Στρατωνίου έπρεπε να περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης» (όλα τα έγγραφα στη διάθεσή σας).

Λίγους μόνο μήνες μετά την 12η Δεκεμβρίου 2003 που ο Χρήστος Πάχτας μεταβίβασε τα περιουσιακά στοιχεία των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΑΠΑΤΗ των Κούτρα-Μπόμπολα, η Διεύθυνση της εταιρείας ειδοποίησε όσους κατοικούσαν στα σπίτια ότι έπρεπε «ή να τα εγκαταλείψουν ή να τα αγοράσουν από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης». Οι κάτοικοι του Στρατωνίου σίγουρα θυμούνται αυτό το «επεισόδιο» και ίσως να θυμούνται με ποιον τρόπο απετράπη τότε η πώληση των σπιτιών.

Ο Τόλης Παπαγεωργίου ενημέρωσε τον τότε Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Στρατωνίου και Δημ. Σύμβουλο κ. Παπαδημητράκη για τους λόγους για τους οποίους η κίνηση της Εταιρείας να πουλήσει τα σπίτια ήταν παράνομη. Στη συγκέντρωση που έγινε τότε στο Στρατώνι, ο κ. Παπαδημητράκης, παλιοί εργαζόμενοι που ζούνε στα σπίτια και λίγοι κάτοικοι του χωριού, αντέδρασαν έντονα στον εκπρόσωπο της εταιρείας, παραθέτοντας αυτά ακριβώς τα επιχειρήματα. Έτσι η εταιρεία απέσυρε το «ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ».

Από τότε και μέχρι σήμερα, το νέο Τοπικό Συμβούλιο και ο εκλεκτός Δήμαρχος του Στρατωνίου – και της εταιρείας – αποδέχονται ως νόμιμη την κατά πλήρες δικαίωμα νομής/κατοχής ιδιοκτησία της εταιρείας στα σπίτια. Το Τοπικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος προώθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την «Ρυμοτομική τακτοποίηση του παλαιού οικισμού Στρατωνίου», όχι για να θεραπεύσουν πολεοδομικά προβλήματα των κατοίκων αλλά για να τακτοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εταιρείας. Με τη ρυμοτομική τακτοποίηση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο των τελικών υπογραφών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η εταιρεία θα είναι πλέον ελεύθερη πουλήσει τα σπίτια, να χτίσει τα οικόπεδα ή να τα διαθέσει με όποιον άλλο τρόπο επιθυμεί. Άλλωστε μέσα στους “σκοπούς” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, όπως αυτοί αναγράφονται στο καταστατικό της (ΦΕΚ 13117/11.12.2003 των Α.Ε.) είναι και “η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της”.

Το de facto καθεστώς κατοχής και απόλυτης διαχείρισης της τύχης του Στρατωνίου από την Εταιρεία συνεχίζεται αδιαμαρτύρητα. Ελάχιστοι γνωρίζουν τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη τους και αυτοί που τα γνωρίζουν δεν μιλούν. Η «άμμος» της παραλίας του χωριού είναι κατάλληλο υλικό για «ασκήσεις στρουθουκαμηλισμού» για τους πολλούς που δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα του σήμερα και το μέλλον που έχουν ετοιμάσει για το Στρατώνι οι Καναδοί.

Αφού λοιπόν το συμπέρασμα από το Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Νοεμβρίου ήταν ότι «χρειαζόμαστε ενημέρωση», εμείς θα περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα για «πρωτοβουλίες ενημέρωσης». Στη συνέχεια θα αρχίσουμε να παραθέτουμε αυτούσια αποσπάσματα από την «Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση» του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που μας κληροδότησε ο άλλοτε Υπερυπουργός κ. Σουφλιάς πριν αποχαιρετήσει την πολιτική.

Γιατί το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας και δεν σηκώνει ούτε στρουθουκαμηλισμούς ούτε αναβολές.


13 απαντήσεις στο “Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παραλίας και των σπιτιών «της Εταιρείας» στο Στρατώνι”

  1. ΑΙΡΕΤΙΚΟ
    (Γιάννης Αγγελάκας)

    Δεν ξέρω αν βρίσκεται κρυμμένος
    στα νύχια σου ο Θεός
    μα εσύ πιο πολύ μου μοιάζεις
    για λύκος νηστικός
    κι όταν στα πρόβατα αγορεύεις
    για του έθνους το καλό
    διάολε σε βλέπω να χορεύεις του κτήνους το χορό.

    Πες μου πως γίνεται η αγάπη
    να ζει απ’ τη λέξη εχθρός
    και πως θα βρω τη σωτηρία σκυμμένος και βουβός
    κι αν πάλι αυτό το τραγουδάκι σου μοιάζει αιρετικό
    διάολε φύγε από μπροστά μου, μου κρύβεις το Θεό.

    • Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι το θέμα της ημερίδας… το περιβαλλοντικό έγκλημα και η αντιμετώπισή του.
      Εδώ τα περιβαλλοντικά εγκλήματα τα σπρώχνουμε κάτω από το χαλί για να μην τα γνωρίζει κανείς, κι από πάνω φτιάχνουμε και ειδικούς νόμους που αθωώνουν τους υπαίτιους! Το Δημόσιο (που υποτίθεται προστατεύει εμάς!) συνυπογράφει ως “δικονομικός εγγυητής” και μετά δεν πληρώνει για αυτά για τα οποία εγγυήθηκε γιατί …πέφτουν κομμάτι ακριβά!
      Και η ερώτηση κρίσεως είναι: ποιός θα πληρώσει τελικά; Οι κάτοικοι;;;

  2. Και μετά απο όλα αυτά ο διάλογος του Αστερίου …..έγινε απόλυτη σιωπή.
    Κάποια απο αυτά τα ξέραμε.
    Για κάποια άλλα έχουμε μείνει -ακόμα καί όσοι δεν γίναμε παρασιτικά έντομα πάνω στο κουφάρι της κάθε κωλοεταιρείας και ένα αντίλογο τον είχαμε – με ανοιχτό το στόμα.
    Μετά απο αυτά αξίζει στον κο βλαχοπουλο και στον κο Ζαγοράκη ενα 95%.
    το 82% τους είναι λίγο.
    “Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν”
    Και οι τοπικές κοινωνίες επίσης.
    Εκτός αν απο αυτον τον “διάλογο” – στον διάλογο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο και αυτοί οι δύο να συζητούν – καποιοι αποτινάξουν απο πάνω τους την μιζέρια και αρχίσουν να βλέπουν πιο καθαρά.
    ‘Όσο για τους στίχους του Αγγελάκα .
    Αφιερώνονται στους εργατοπατέρες του Ε.Κ.
    Στους “αρχοντες”αυτου του τόπου.
    Στους εκπροσώπους της εταιρείας.
    Και σε όλους αυτούς που με τις κατα καιρούς επεμβάσεις τους έφτασαν τα πράγματα εδώ.
    Απο την μία κυβερνήσεις , άπληστοι και αχόρταγοι δισεκατομυριούχοι , λακέδες της κάθε εξουσίας , συμφέροντα .
    Και απο την άλλη μιά χούφτα χωριάτες.
    Η μόνη ένσταση με τον στίχο , είναι ότι αυτός ο λύκος είναι χορτάτος.
    Απο τίς σάρκες μας.
    30 χρόνια προσπαθούν να βγάλουν τον χρυσό.
    Υπόσχεση.
    Και 100 χρόναι να περάσουν , δέν θα τα καταφέρουν.
    ΤΕΛΟΣ.

  3. http://www.youtube.com/watch?v=g9iiK7q2RC4

    Έλεγα ότι τον στίχο του τραγουδιού:
    “Σκουριά πυρόχρωμη στις μίνες του Σινά
    οι κάβες της Γερακινής και το Στρατώνι
    το επίχρισμα, η άγια σκουριά που μας γεννά
    μας τρέφει, τρέφεται από μας και μας σκοτώνει”
    τον είχανε κάποτε για διαφήμιση στο Στρατώνι επειδή μιλάει για το χωριό τους. Κάτι ήξερε ο ποιητής παιδιά, δεν το’λεγε τζάμπα…

  4. Kαι συμπληρώνω, σαν γενικό σχόλιο και σε αυτό και στο προηγούμενο ποστ:
    Ξυπνήστε επιτέλους εκεί στο Στρατώνι και δείτε ποιοι είναι οι εχθροί σας!!! Γιατί εμείς δεν είμαστε.
    Από αυτό το “επενδυτικό” (σιγά τους επενδυτές!) πρόγραμμα, το Στρατώνι θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος. Το Στρατώνι θα είναι το θύμα.
    Κι όταν μετά από μερικά χρόνια οι τωρινοί “φίλοι” επενδυτές, θα πετάξουν το χωριό σαν στυμμένη λεμονόκουπα, τότε θα αρχίσετε όλοι να αναρωτιέστε τι κάνατε στραβά όλα αυτά τα χρόνια.
    Είναι εύκολη η απάντηση. Τα κάνατε όλα στραβά!!!!!
    Φτιάξατε το μέλλον σας σα να είχατε μυωπία, με ορίζοντα που δεν πήγαινε πέρα από 10-15 χρόνια.
    Βάλατε τα συμφέροντα της εταιρείας πάνω από τα συμφέροντα του χωριού σας και της περιοχής. Πιστέψατε λάθος ανθρώπους. Βαφτίσατε “εχθρούς” ανθρώπους που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν, επειδή έτσι σας είπε η εταιρεία.
    Σας προτειναν βοήθεια και δεν την δεχτήκατε. Κλείσατε τ’αυτιά σας όταν σας έλεγαν την αλήθεια.
    Περιχαρακωθήκατε στο χωριό σας και στα σωματεία σας και νιώθατε ασφαλείς εκεί.
    Αποξενωθήκατε από την υπόλοιπη κοινωνία.
    Και τώρα που σας έχουν πετάξει σα στυμμένη λεμονόκουπα, από ποιον θα ζητήσετε βοήθεια και τι περιθώρια θα υπάρχουν πια για να σας βοηθήσει κανείς;
    Μόνοι σας τα καταφέρατε έτσι.

  5. Διάβασα το κείμενό σου και έχω μία παρατήρηση και δύο ερωτήσεις να σου κάνω:

    1) Αυτή δεν είναι παραλία, είναι η Χιροσίμα μετά την ατομική βόμβα

    2)Όλη η παραλία (αυτός ο χώρος τέλος πάντων κατά μήκος της θάλλασας από το εργοστάσιο μέχρι το λιμανάκι) ανήκει στην εταιρία?

    και

    3)Όταν λες ότι έχει οικόπεδα στην κατοχή της τι εννοείς, ότι έχει δικό της όλο το Στρατώνι και όποτε γουστάρει σας διώχνει?Τόσα χρόνια δηλαδή τα σπίτια που μένατε ανήκαν στην εταιρία?

    • 1) Όχι στην εταιρεία, αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο λόγος είναι ότι αυτή η έκταση είναι δημιουργημένη “εξ’ εμπλυσμού θαλάσσης”, δηλαδή από το μπάζωμα της θάλασσας με τα απόβλητα του εργοστασίου.
      2) Όχι όλο το Στρατώνι, αλλά 320 σπίτια και 11.000 τ.μ. οικόπεδα. Τα σπίτια αυτά κατασκευάστηκαν από την εταιρεία επί Μποδοσάκη για να στεγαστούν εκεί οι εργαζόμενοι. Και ναι, όποτε γουστάρει μπορεί να τους διώξει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.