Απάντηση στον κ. Γιάννη Αστερίου, εργαζόμενο στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


21Stratoni«Θα μας πείθατε κύριοι όχι μόνο εμάς που είμαστε εργαζόμενοι, αλλά και μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας, εάν μετά την αποχώρηση της TVX Hellas σας βλέπαμε μπροστάρηδες σ’ έναν αγώνα απορρύπανσης της Ολυμπιάδας και εννοώ τα 2,5 εκατομμύρια αποβλήτων που βρίσκονται στη λίμνη τελμάτων Ολυμπιάδας».

Aυτό το πονεμένο θέμα «τέλμα αποβλήτων Ολυμπιάδας» τι το θέλατε κ. Αστερίου; (Το σχόλιο του κ. Αστερίου εδώ).

Τον Οκτώβριο 2007, ο Δημοτικός Σύμβουλος Τόλης Παπαγεωργίου κατέθεσε στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και στη Νομαρχία Χαλκιδικής ανάλυση/πρόταση με θέμα «ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ ΣΤΗ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ». Την παραθέτουμε ολόκληρη εδώ για όποιον θα είχε ενδιαφέρον να τη διαβάσει και αναφέρουμε εδώ ορισμένα σημεία της που απαντούν στον κ. Αστερίου.

Στο διάστημα 1976-1996 της λειτουργίας του μεταλλείου Ολυμπιάδας, η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. παρήγαγε, εκτός των συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου, και συμπύκνωμα χρυσούχου αρσενοπυρίτη. 300.000 τόνοι από αυτό το συμπύκνωμα στοκαρίστηκαν στον κάμπο της Ολυμπιάδας για να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη της μεταλλουργίας χρυσού που προγραμματιζόταν από τη ΜΕΤΒΑ στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Ο περιεχόμενος χρυσός υπολογίζεται σε 250.000 ουγγιές (7.500 κιλά), όμως το πολύτιμο αυτό υλικό είναι μια σοβαρή εστία ρύπανσης διότι περιέχει 12% αρσενικό και περίπου 40% θείο.

Όταν το 1995 η ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (ΕΤΕ+ ΕΤΒΑ) πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην TVX, αυτό το στοκαρισμένο συμπύκνωμα εξαιρέθηκε της πώλησης, λόγω της υψηλής του αξίας. Στη Σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ το 2003 δεν γινόταν καμία μνεία στο συμπύκνωμα του αρσενοπυρίτη, το οποίο ο συμπατριώτης μας κ. Πάχτας (ως εκπρόσωπος του Δημοσίου) χάρισε στους Κούτρα-Μπόμπολα. Από το 2006 η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ άρχισε να πουλάει το στοκαρισμένο συμπύκνωμα, πραγματοποιώντας καθαρό και άκοπο κέρδος με απλή μεταφορά του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο Ολυμπιαδιώτης εργολάβος κ. Μαγουνάκης έφτιάξε ολόκληρο στόλο φορτηγών αυτοκινήτων και από το 2006 μέχρι και σήμερα μεταφέρει το στοκ από το οποίο έχουν απομείνει πλέον λιγότεροι από 50.000 τόνοι.

Στις τσέπες των Κούτρα-Μπόμπολα και της  EUROPEAN GOLDFIELDS έχουν ρεύσει ήδη περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ ενώ έχει προπωληθεί και η υπόλοιπη ποσότητα του στοκαρισμένου αρσενοπυρίτη. Η απομάκρυνση του αρσενοπυρίτη διαφημίζεται ως έργο «απορρύπανσης» από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ η οποία αποκρύπτει τα τρομακτικά κέρδη που αποκομίζει από αυτήν.

Εμείς απλά προτείναμε αυτήν την «απορρύπανση» να την έκαναν οι Δήμοι μας και το ποσό των 80 εκατ. ευρώ, με τις τιμές του χρυσού όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο διάστημα 2007-2009, να το εισέπρατταν οι Δήμοι. Προτείναμε επίσης να προχωρήσουν οι Δήμοι με τη Νομαρχία στην εύκολη και απλή μετατροπή των 2.5 εκατ. τόνων των χρυσούχων αποβλήτων του τέλματος Ολυμπιάδας σε χρυσούχο συμπύκνωμα περίπου 300.000 τόνων από το οποίο θα εισέπρατταν, μετά την αφαίρεση των εξόδων συμπύκνωσης, ποσό περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Φυσικά ούτε ο Δήμαρχος κ. Βλαχόπουλος – πολιτικό τέκνο του κ. Πάχτα – ούτε ο Νομάρχης κ. Ζωγράφος – όψιμος οπαδός των επενδυτικών προγραμμάτων των Κούτρα-Μπόμπολα – έδειξαν ενδιαφέρον για την πρόταση. Η εταιρεία όμως ενδιαφέρθηκε και για το τέλμα Ολυμπιάδας. Και κατέθεσε τον Μάιο 2008 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «απορρύπανση (!) της περιοχής των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας», πάλι χωρίς να μιλήσει για την ταμπακιέρα. Τα 50. εκατ. ευρώ που θα εισπράξει.

Κύριε Αντωνίου, ΝΑΙ στην απορρύπανση της Ολυμπιάδας είπαμε από τον Οκτώβριο 2007. Μόνο που είπαμε τα 80 εκατ. ευρώ του στοκ αρσενοπυρίτη και τα 50 εκατ. ευρώ του τέλματος να τα εισπράξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και με το καθόλου ευκαταφρόνητο αυτό ποσό (130 εκατ. ευρώ) και με μια επιδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για την αποκατάσταση ρυπασμένων περιοχών, θα προχωρούσαμε στην απορρύπανση του τόπου μας από τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Στο πρόγραμμα αυτό θα δούλευαν για πολλά χρόνια οι μεταλλωρύχοι μας και δεν θα είχαμε ανάγκη καμία, ελληνική ή ξένη, εταιρεία.

Σημειώνουμε απλά ότι αυτές ήταν οι θέσεις μας από το 2004. Τον Μάιο του 2004 γράφαμε (εδώ):

«…Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία να επανορθωθεί η αδικία απέναντι στους κατοίκους της περιοχής και να απαλλαγεί επιτέλους η ΒΑ Χαλκιδική από το βρόγχο των μεταλλείων που την έχει καταδικάσει σε υπανάπτυξη και οικονομικό μαρασμό.
Το Δημόσιο οφείλει να εφαρμόσει το νόμο και να αναστρέψει την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Μόνον έτσι, στη δημόσια πλέον έκταση των μεταλλείων, μπορεί να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της μακρόχρονης μεταλλευτικής εκμετάλλευσης. Το πρόγραμμα αυτό, σε συνδυασμό με την άρση του καθεστώτος της μεταλλειοκτησίας και την προώθηση των υποδομών που επί δεκαετίες αποστερήθηκε αυτή η περιοχή, είναι οι αναγκαίες συνθήκες που θα τη βάλουν σε μια τροχιά ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης. Και η πραγματοποίησή τους είναι υποχρέωση της Πολιτείας».

Αυτά για όσους μας κατηγορούν ότι θέλουμε να διώξουμε αυτήν την εταιρεία για να φέρουμε τάχα μιαν άλλη!

Όταν η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ άρχισε να πουλάει το συμπύκνωμα του αρσενοπυρίτη προς ίδιον όφελος, πάλι ο κ. Παπαγεωργίου κατήγγειλε την πώληση αυτή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής ως «καταδολίευση Δημόσιας περιουσίας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας», με κοινοποίηση στο Τελωνείο Στρατωνίου και τα συναρμόδια Υπουργεία (όλα τα σχετικά έγγραφα στη διάθεσή σας). Με τις αποφάσεις Α06/1702/20.02.2007 της Εισαγγελίας Εφετών Χαλκιδικής και 860/07.03.2007 της Εισαγγελίας Εφετών Θεσ/νίκης, βεβαιώνεται ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά χρήση και κυριότητα και άρα έχει το δικαίωμα να πουλήσει τα πάντα. Και αυτό κάνει.

Αποδεικνύεται έτσι ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2003 η Βόρεια Χαλκιδική έγινε προτεκτοράτο των Κούτρα-Μπόμπολα, με κυβερνήτη/έπαρχο τον κ. Πέτρο Στρατουδάκη.

Εμείς κ. Αστερίου διαβάσαμε προσεκτικά τη ΜΠΕ της «απορρύπανσης» της Ολυμπιάδας. Δυστυχώς ούτε εσείς ούτε ο κ. Δήμαρχος ούτε το Τοπικό σας Συμβούλιο τη διάβασε. Δεν την είχαν διαβάσει ούτε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κατσαβαβάκης, Μαυρουδής και Θεοχαρίδου. Και στο Δ.Σ. της Ιερισσού ο κ. Παπαγεωργίου τους επεσήμανε ότι η καλή σας εταιρεία, συνεχίζοντας την πρακτική της Α.Ε.Ε.Χ.Π&Λ. και της TVX που μετέτρεψαν το Στρατώνι σε σκουπιδοτενεκέ αποβλήτων («κόκκινα» της ΣΙΝΓΚ), σκοπεύει να κουβαλήσει στην παραλία του Στρατωνίου τα 2,5 εκατ. τόνους νέα απόβλητα που θα προκύψουν από την «απορρύπανση» της Ολυμπιάδας, για να σας «απορρυπάνει» και εσάς. Ο κ. Κατσαβαβάκης μετά το Δ.Σ. μελέτησε την ΜΠΕ και μπορεί να σας πει σε ποια σελίδα θα τα διαβάσετε και εσείς. Διαφορετικά θα το κάνουμε εμείς.

Κύριε Αστερίου, ρωτάτε τι κάναμε «για την προ του 1978 περιβαλλοντική ρύπανση του Στρατωνίου». Υποθέτουμε ότι εννοείτε την «προ του 1983», διότι τότε σταματήσανε να πέφτουν τα απόβλητα του εμπλουτισμού στη θάλασσα. Αυτό που κάναμε ήταν ότι απλά είπαμε την πραγματικότητα, όπως αυτή περιγράφεται:

  • Στην ΜΠΕ των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου (TVX, 1998)
  • Στην «Υδρολογική- υδρολογική μελέτη Ολυμπιάδας/Στρατωνίου» (ΙΓΜΕ 1996)
  • Στην μελέτη της RACE, 1996
  • Kαι τέλος όπως αυτή αναλύεται στην Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (2008).

Είπαμε δηλαδή ότι όλη η παραλία του Στρατωνίου, σε μήκος 1.000 μ., πλάτος  120 μ. και βάθος 5 μ. είναι τοξικά απόβλητα εμπλουτισμού.  Κατά την ΜΠΕ της TVX (σελ.7-13, 14,15):

«Τμήμα της παραλιακής ζώνης του Στρατωνίου, μήκους 900 μ. και πλάτους 125 μ. .περίπου, και η παραλία στην περιοχή της εκβολής του ρέματος Καρβουνόσκαλα συνίστανται κατά κύριο λόγο από τέλματα εμπλουτισμού ενώ μέρος των τελμάτων έχει εξαπλωθεί και στο θαλάσσιο πυθμένα του κόλπου της Ιερισσού…
Η ρύπανση της περιοχής στις παραλίες Στρατωνίου και Καρβουνόσκαλας αξιολογείται ως ιδιαίτερα υψηλή σε σύγκριση με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα ποιότητας των εδαφών. Το στοιχείο που παρουσιάζει την μεγαλύτερη υπέρβαση είναι το αρσενικό, με συγκεντρώσεις συστηματικά υπερδεκαπλάσιες των επιτρεπόμενων ορίων για βιομηχανικές περιοχές. Ακολουθούν ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και το αντιμόνιο…
Οι επιπτώσεις από την απόρριψη των τελμάτων στην παραλία κρίνονται ως ισχυρά αρνητικές κυρίως λόγω των πολλαπλών δραστηριοτήτων και χρήσεων γης που έχουν αναπτυχθεί στη συγκεκριμένη ζώνη, όπως πάρκο αναψυχής, παιδική χαρά, γήπεδα άθλησης κλπ. Η σημαντικότερη οδός πρόσληψης είναι η κατάποση ρυπασμένου εδάφους, ιδιαίτερα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας».

Είπαμε ότι ο βυθός του όρμου του Στρατωνίου και τμήματος του κόλπου της Ιερισσού, μέχρι τη θέση Κλεισούρι, σε έκταση 70.000 στρεμμάτων είναι καλυμένος με 12 εκατ. τόνους από τα ίδια απόβλητα. Είπαμε για το Καρακόλι που απειλεί το Στρατώνι και τον κόλπο Ιερισσού, αναφέραμε την έρευνα του Ευρωπαϊκού προγράμματος e-Ecorisk που το χαρακτήρισαν «υψηλής επικινδυνότητας φράγμα που περιέχει επικίνδυνα απόβλητα». Αναφέραμε σε εκθέσεις μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το Νομάρχη και όλες τις αρμόδιες αρχές, από το 2007 μέχρι σήμερα, την ρύπανση του Στρατωνίου και τις ευρύτερης περιοχής του και προτείναμε συγκεκριμένες ενέργειες (όλες οι αναφορές μας είναι στη διάθεσή σας).

Επειδή είπαμε την αλήθεια (την οποία όπως φαίνεται, εσείς κ. Αστερίου την γνωρίζετε) χαρακτηρισθήκαμε «εχθροί του Στρατωνίου» και δεχθήκαμε ύβρεις και απειλές. Η απάντηση του Στρατωνίου σε όσα είπαμε ήταν ότι «λέμε ψέματα», ότι «δυσφημούμε το Στρατώνι», ότι το Στρατώνι δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Πώς να αγωνιστείς για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων ενός τόπου, όταν οι κάτοικοι του πεισματικά αρνούνται ότι υπάρχουν;

Καταγγείλαμε την εταιρεία ότι με τη συμπαράσταση του Τοπικού Συμβουλίου και του Δημάρχου έκαναν στο Στρατώνι έργα βιτρίνας και αδιαφόρησαν προκλητικά για τα έργα ζωής που έχει άμεση ανάγκη. Καταγγείλαμε την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ότι με τη σύμπραξη του κ. Βλαχόπουλου δεν απέδωσε στο Στρατώνι και τη Στρατονίκη το ποσό των 15 εκατ. ευρώ για έργα περιβαλλοντικής προστασίας και το ποσό των 8 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών και ανάπτυξης,  τα οποία ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης σε Δελτίο Τύπου και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 23/9/2005 είχε διαβεβαιώσει ότι είχε εξασφαλίσει από την εταιρεία.

Καταγγείλαμε εγγράφως στο Δήμο, τη Νομαρχία και σε όλες τις αρμόδιες αρχές, με αφορμή το θάνατο εργαζομένου της εταιρείας από τη θραύση της αμιαντοσκεπής του χώρου αποθήκευσης των συμπυκνωμάτων, ότι 30.000 τ.μ. αμιάντου παλιού και φθαρμένου, μολύνουν με καρκινογόνο αμίαντο τους κατοίκους, το έδαφος και την ατμόσφαιρα (τα σχετικά έγγραφα είναι στη διάθεσή σας). Κάναμε σχετική εκπομπή στο κανάλι ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ TV και ζητήσαμε – μάταια – την επέμβαση του Τοπικού Συμβουλίου, του Δημάρχου, του Νομάρχη και του Εισαγγελέα.

Καταγγείλαμε την ρυπαντική «οδό 53» και την επικίνδυνη κατάσταση του καναλιού που κουβαλούσε τα όξινα νερά από τις λίμνες Σεβαλιέ στη μονάδα εξουδετέρωσης, μέχρι να εγκατασταθούν οι φιλτρόπρεσες το 2008. Οι φιλτρόπρεσες τοποθετήθηκαν αφ’ενός για να εξοικονομήσει η εταιρεία το κόστος άντλησης των λεπτομερών αποβλήτων εμπλουτισμού στις Σεβαλιέ και αφ’ετέρου για να δημιουργηθεί νέος χώρος απόθεσης των αδρομερών αποβλήτων, αφού η σώρευση αποβλήτων στο Καρακόλι, κατά παράβαση όλων των Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ 45129/1999 και148033/2005) και κάθε έννοιας ασφαλείας, έχει υπερβεί κατά πολλά μέτρα τη στέψη του φράγματος.

Καταγγείλαμε στον πρώην Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίο κ. Παπαδημητράκη και στον σημερινό κ. Ζαγοράκη την ΑΠΑΤΗ με την οποία όλα τα σπίτια και τα οικόπεδα στο Στρατώνι έχουν περιέλθει «κατά πλήρες δικαίωμα νομής και κατοχής» στην ιδιοκτησία της EUROPEAN GOLDFIELDS (οι λεπτομερείς αναφορές στη διάθεσή σας). Υποδείξαμε και σε αυτούς και στον Δήμαρχο κ. Βλαχόπουλο τον τρόπο με τον οποίο όλα αυτά θα μπορούσαν να αποσπασθούν από τους Καναδούς και να αποδοθούν στον φυσικό τους ιδιοκτήτη (το Στρατώνι και τους παλιούς εργαζόμενους ). Και ζητήσαμε να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου, με την παρουσία της Εταιρείας, για να αποδείξουμε την ΑΠΑΤΗ και να τεκμηριώσουμε την δυνατότητα απόδοσης δικαιοσύνης. Φυσικά αυτό δεν έγινε.

Όταν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα «Ρυμοτομικές τακτοποιήσεις παλαιού οικισμού Στρατωνίου» (στη διάθεσή σας τα σχετικά πρακτικά), ό Δημοτικός Σύμβουλος Τόλης Παπαγεωργίου ήταν ο μόνος που κατήγγειλε ότι «σήμερα το Δ.Σ. επικυρώνει με την ρυμοτομική τακτοποίηση την Καναδική ιδιοκτησία του Στρατωνίου και οριστικοποιεί την ΛΗΣΤΕΥΣΗ των ακινήτων των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Στρατώνι».

Καταγγείλαμε σε όλους τους αρμόδιους εγγράφως (οι καταγγελίες στη διάθεσή σας) και στο διαδίκτυο την ΛΗΣΤΕΙΑ των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με πρωταγωνιστές τον κ. Χρήστο Πάχτα και τον κ. Δημήτρη Κούτρα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται εκτός από τα ακίνητα του Στρατωνίου που αναφέραμε πιο πάνω, όλα τα κτίρια, γραφεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, χερσαίες και θαλάσσιες. Και προτείναμε τρόπους για να αποδοθούν όλα αυτά στο Στρατώνι, για να γίνουν η βασική υποδομή για την «αλλαγή της αναπτυξιακής του πορείας». Και με την «πρόταση» που αναφέραμε στην αρχή αυτού του κειμένου, υποδεικνύαμε τον τρόπο άντλησης όλων των απαραίτητων κεφαλαίων.

Ακόμα και το αναψυκτήριο που κατασκεύασε στην παραλία του χωριού η Κοινότητα Στρατωνίου, δεν ανήκει στο Στρατώνι. Επειδή η παραλία έχει δημιουργηθεί από «εμπλυσμό» θαλάσσης, δηλαδή με μπάζωμα της θάλασσας με απόβλητα, ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Και τα ενοίκια του αναψυκτηρίου τα εισπράττει το Δημόσιο. Πάλι ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε στον Δήμαρχο, τον κ. Παπαδημητράκη και τον κ. Ζαγοράκη ότι υπάρχει τρόπος να αποκτήσει το Στρατώνι την ιδιοκτησία της παραλίας και ζήτησε  να συνεδριάσει το Τοπικό Συμβούλιο για να τεκμηριώσει αυτή τη θέση. Όμως ο κ. Παπαγεωργίου έχει χρισθεί «εχθρός του Στρατωνίου». Και φυσικά αγνοήθηκε.

Τελος εμείς καταγγείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη ΛΗΣΤΕΙΑ και την ΑΠΑΤΗ της «μεταβίβασης» των Μεταλλείων Κασσάνδρας στους Κούτρα-Μπόμπολα και από αυτούς με κλεπταποδοχή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους Καναδούς. Και η Ε.Ε. αποδέχθηκε κατ’ αρχήν τα καταγγελλόμενα, απέρριψε τις αιτιάσεις του Ελληνικού Δημοσίου και παρέπεμψε το θέμα στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Πιστεύουμε βάσιμα ότι το ΔΕΚ θα ακυρώσει τη μεταβίβαση ως αδιαφανή και ληστρική. Και έτσι θα «απελευθερωθούν» και τα ακίνητα του Στρατωνίου για να μπορέσουμε όλοι μαζί στη συνέχεια να σηκώσουμε το Στρατώνι εκεί που του αξίζει.

Πράγματι, εμείς δεν κάναμε «τίποτα» για το Στρατώνι! Προσεχώς θα καταθέσουμε τι δεν κάνατε για το Στρατώνι εσείς και οι υπόλοιποι που συμμερίζονται τις απόψεις σας.

«Δεν μας πείθετε για τις οικολογικές σας ευαισθησίες γιατί εάν η τόσο έντονη προσπάθειά σας για την μεταλλευτική δραστηριότητα (παραστάσεις σε υπουργεία, προσφυγές στο ΣτΕ, άρθρα σ’ εφημερίδες, αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση) εξαντλιόταν σε προσπάθειες συλλογικές δημιουργίας υποδομών για το Δήμο μας, σήμερα θα είχαμε ένα Δήμο πρότυπο».

Αρχικά κ. Αστερίου πιστεύουμε ότι όλα τα «μέσα» που αναφέρετε ότι χρησιμοποιήσαμε συγκροτούν το δικαίωμα του Ευρωπαίου πολίτη στην έκφραση γνώμης και στην προσπάθεια για απόδοση δικαιοσύνης. Επιπλέον, στην προηγούμενη ανάρτησή μας γράψαμε ότι έχουνε γίνει σοβαρές «συλλογικές προσπάθειες δημιουργίας υποδομών για το Δήμο μας», στις οποίες ενεργά συμμετείχαμε. Επειδή φαίνεται ότι δεν τις διαβάσατε, επαναλαμβάνουμε τα βασικά σημεία:

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων-Ακάνθου, μετά από πλήθος συνεδριάσεων, διαβουλεύσεων και τοποθετήσεων διαμόρφωσε το τελικό σχέδιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου μας. Το ΓΠΣ κατέγραψε όλες τις επιθυμίες και τα οράματα των κατοίκων του Δήμου για το μέλλον και προοριζόταν να αποτελέσει τη βάση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου για τις επόμενες δυο τουλάχιστον δεκαετίες. Το ΓΠΣ ψηφίστηκε και από το Τοπικό Συμβούλιο Στρατωνίου και από τους τρεις Δημοτικούς Συμβούλους που εκπροσωπούν το Στρατώνι. Μεταξύ των άλλων προτάσεων του ΓΠΣ είναι:

  • Απόλυτη προστασία του δάσους και των νερών μας.
  • Κατάργηση της μεταλλευτικής περιοχής των 160.000 στρεμμάτων εκτός εκείνης που απαιτείται για τη λειτουργία της «παρούσας» μεταλλευτικής δραστηριότητας.
  • Κατάργηση των  Βιομηχανικών Περιοχών Στρατωνίου και Ολυμπιάδας εκτάσεως 45.000 στρεμμάτων που απαιτούνται για την παρούσα δραστηριότητα.
  • Ανάπτυξη ήπιου τουρισμού σε όλο το μήκος των ακτών του Δήμου.
  • Εναλλακτικές προτάσεις ήπιων δραστηριοτήτων στους ορεινούς όγκους του Δήμου.

Το ΓΠΣ που αγωνιστήκαμε να φτιάξουμε ακυρώθηκε από τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης διότι η περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη «μεταλλευτική» (170.000 στρέμματα στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και άλλα 150.000 στους Δήμους Παναγίας και Αρναίας), προορίζεται αποκλειστικά για μεταλλευτική χρήση και δεν επιτρέπεται σε αυτήν όχι μόνο η χωροθέτηση άλλων δραστηριοτήτων, αλλά ούτε καν η προστασία του δάσους!

Λέτε «το τίποτα δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη» και συμφωνούμε μαζί σας. Το ΓΠΣ του Δήμου όμως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Αγωνιστείτε μαζί μας και μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο για τη θεσμοθέτηση του, ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ.


10 απαντήσεις στο “Απάντηση στον κ. Γιάννη Αστερίου, εργαζόμενο στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”

  1. Στο μακροσκελές “τίποτα” του εργαζομένου στην Ελλ. Χρυσός, το antigold έδωσε μιαν εντυπωσιακή διάσταση. Ο κ. Αστερίου εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητος για το Στρατώνι και ενήμερος για τα θέματα του μεταλλείου. Αν στην πρόκληση της απάντησης δεν σηκώσει το γάντι, τότε το “τίποτα” που εκτόξευσε θα γίνει μπούμερανγκ.
    Οψόμεθα.

    Ο Πρωτάρης

  2. εδω πρεπει να απαντησει η εταιρεια. ο δημαρχος, ο νομαρχης.
    δεν ειναι δουλεια κανενος εργαζομενου.
    και αν ειναι ετσι υπαρχουν ευθυνες.

  3. Αργησε η απάντηση στον κ. Αστερίου, antigoldgreece, αλλά μας παραδώστατε ένα μνημείο συλλογιστικής παλινδρόμισης. Για τα όσα κατά καιρούς στοιχεία και παραμύθια αναφέρετε για το μεταλλευτικό project, για την εναλλακτική “πρότασή” σας στο Δήμο και ειδικότερα για τα νούμερα που τα έχετε κάνει λάστιχο, θα τα πούμε κάποια στιγμή πιο αναλυτικά. Θα σας συνιστούσα για αρχή να μάθετε κανα-δυό βασικά περί υπολογισμού Καθαρής Παρούσας Αξίας. Τώρα, για να μην μπλέκουμε τον κόσμο, ας πούμε μερικά πολύ απλά πράγματα για τα ανωτέρω, με βάση τον ορθολογισμό και όχι τον σουρρεαλισμό:

    – Περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε Στρατώνι, Ολυμπιάδα και Σκουριές, από προηγούμενες εκμεταλλεύσεις: “Μόνον αυτές υπάρχουν” λέτε απαριθμώντας τες μία-μία. Ναι, αλλά αυτές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της “κοστολογησης” των 400 εκ. Ευρώ που είχατε κάνει για τις παλιές περιβαλλοντικές υποχρεώσεις (!) Και υποτίθεται ήταν και περίπλοκες και σε σημαντικό βαθμό μη αναστρέψιμες και καταστροφικές. Αυτά ίσχυαν για την TVX βέβαια. Τώρα πώς έγινε και τα ξεχάσατε;…Και από ό,τι σημείωσα οι λύσεις που βλέπετε είναι απλές. Αν είναι τόσο απλές και φθηνές, γιατί αυτή η λύσσα κατά της εταιρείας και η συνομωσιολογία περί διαπλοκής με το δημόσιο;

    – Αναφέρετε ότι τα παραπροιόντα (σωροί-τέλματα) παρελθόντων εκμεταλλεύσεων έχουν μεγάλη αξία. Ναι, αλλά τότε με αυτή τη λογική, θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να “πωληθούν” και να μη χαρισθούν σε κανένα, χωρίς να εξαιρούνται οι Δήμοι, όπως προτείνετε. Εκτός κι αν υποννοείτε ότι πάμε σε κοινωνική αυτοδιαχείριση και τοπική εκμετάλλευση των πόρων…Να μας το πείτε να το μάθουμε, γιατί αυτό είναι μείζον πολιτικό ζήτημα και όχι “οικολογικό”, όπως εσείς το θέτετε τουλάχιστον.

    – Υπογραμμίζετε πως είναι απλή η εκμετάλλευση-αξιοποίηση των υπαρχόντων παραπροιόντων. Και μάλιστα λέτε ότι δεν θα υπάρχουν περαιτέρω περιβαλλοντικά θέματα. Ναι, αλλά μέχρι πρότινος μας λέγατε ότι τα νέα “απόβλητα” που θα προκύψουν μετά την παραγωγή συμπυκνωμάτων πρέπει κάπου να πάνε κι έτσι απλώς μετατοπίζεται η ρύπανση. Αυτά φαίνεται ισχύουν μόνον αν η εκεμετάλλευση γίνει από την Ελλην. Χρυσός. Αν τα εκμεταλλευθούν οι Δήμοι, δεν θα υπάρχει περιβαλλοντικό θέμα…Περίεργα πράγματα.

    – Οι Δήμοι σε ρόλο…επιχειρηματία;;; Πρόκειται για επάνοδο του εφιάλτη που ζήσαμε σε περασμένες δεκαετίες (και εξακολουθούμε να ζούμε), με χρεωκοπημένες εταιρείες που συντηρούν οι φορολογούμενοι πολίτες, που είναι και οι μόνοι που παράγουν αξία. Γνωρίζετε πολλές δημόσιες επιχειρηματικές δραστηριότητες που είναι κερδοφόρες; Η δημοτική μεταλλευτική εκμετάλλευση, οποιασδήποτε κλίμακας ή κατηγορίας, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί ταχέως στη χρεωκοπία. Κανένας Δήμος δεν κατέχει το απαιτούμενο για μια τέτοια δραστηριότητα management και τη γνώση των αγορών. Οι εργαζόμενοι θα είναι όχι απλώς υπεράριθμοι, αλλά πολλαπλάσιοι των αναγκαίων, προκειμένου να ασκηθεί και η δέουσα “κοινωνική” τοπικιστική πολιτική. Απαιτούνται επενδύσεις στο Στρατώνι και εξεύρεση χρηματοδότησης (δανεισμός; από ποιόν;), συμπεριλαμβανομένου κεφαλαίου κίνησης. Το δε ρίσκο μόνο αμελητέο δεν είναι, αφού η κερδοφορία της δραστηριότητας θα εξαρτάται από τα διαρκή σκαμπανεβάσματα της ναυλαγοράς και της χρηματιστηριακής τιμής του χρυσού. Και όλα αυτά τα ρίσκα θα αναληφθούν από τους Δήμους επί δέκα (10) έτη είπατε;
    Εν πάσει περιπτώσει, αν η δραστηριότητα εκμετάλλευσης μεταλλευτικών παραπροιόντων μπορεί να είναι κερδοφόρα, το λογικό δεν είναι να την αναλάβει ιδιώτης, που εκτός των άλλων βλεπει πιο μακριά (30 έτη) και έτσι έχει διαφοροποιημένο ρίσκο;

    Για την “εναλλακτική” λύση που υποτίθεται αποτελεί το ΓΠΣ Σταγείρων-Ακάνθου, τα είπαμε σε παλιότερα σχόλια. Το αναπτυξιακό σας όραμα απλά περιλαμβάνει τσιμέντο, τσιμέντο και τσιμέντο παντού. Για ακόμη περισσότερο μαζικό τουρισμό της κακιάς ώρας, που τον προβάλλετε σαν τη μοναδική δήθεν βιώσιμη λύση. Τι σημαίνει η “ήπια ανάπτυξη στο βουνό” που προπαγανδίζετε; Μας το είπε ξεκάθαρα ο αγαπητός “Β.Β”: ΑΝΑ 40 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ, ΘΑ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ 200 ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ! Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται. Μια ακόμη γεύση “ήπιας ανάπτυξης” πήραμε με τις προτάσεις σας για συν-“αξιοποίηση” με τη Μονή του ακινήτου-φιλέτο στο σκάνδαλο Βατοπεδίου: μαρίνες, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, χώροι πολλαπλής αναψυχής και δραστηριοτήτων κλπ.
    ΕΧΕΤΕ ΜΗΠΩΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ; Πόση είναι αυτή για τη Β. Χαλκιδική; Απευθυνθείτε ενημερωτικά στον κ. Δεκλερή να σας πεί.

    Τέλος, ο χλευασμός ενός εργαζόμενου που κατέθεσε δημόσια και επώνυμα την αποψή του, δεν τιμά τους “τιμητές” του. Ιδιαίτερα γελοιοποιεί όσους αργόσχολους και παρασιτικούς καμώνονται πως έχουν και…άποψη. Φαίνεται ότι την τοπική κοινωνία δικαιούνται να εκφράζουν μόνον όσοι ωρύονται κατά του Χρυσού. Οσοι τολμήσουν να πούν κάτι διαφορετικό είναι (κατά τα γνωστά) πουλημένοι, τσιράκια των εταιρειών, βαλτοί και προβοκάτορες, προδότες, τα παίρνουν, δεν ξέρουν τι τους γίνεται, δεν πρέπει να μιλάνε κλπ κλπ.

    “Το πρωτοφανές αυτό γεγονός συμβαίνει για ακόμη μια φορά !!” όπως θα έλεγε σε παράφραση και ο Χατζηνικολάου….

    • 18/11 μας έγραψε ο κ. Αστερίου, 20/11 του απαντήσαμε εμείς. Αργήσαμε, τρομακτικά!

      Πράγματι χρειάζεται να πάρει ο Δήμος μαθήματα υπολογισμού «Καθαρής Παρούσας Αξίας» για να φορτώσει ένα έτοιμο στοκ σε έναν Κινέζο αγοραστή που καταθέτει στην Τράπεζα, αμέσως μετά τη φόρτωση, την τιμή που συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση ενός βιομηχάνου μαρμάρων που εξάγει μάρμαρα στην Κίνα! Αυτό μόνον οι μεγάλοι Κούτρας-Μπόμπολας μπορούν να το κάνουν… άντε και ο κ. Σανούδος της S&B.

      Την κοστολόγηση των περιβαλλοντικών ζημιών που άφησε φεύγοντας η TVX δεν την κάναμε εμείς. Την έκανε ο πρώην Υφυπουργός κ. Πάχτας στην εξώδικο πρόσκληση συμβιβασμού που έστειλε στην TVX. Αν εσείς τις βρίσκετε απλές και φτηνές, ίσως θα πρέπει από τώρα να στρωθείτε στον υπολογισμό του κόστους αποκατάστασης των ζημιών που έχετε προκαλέσει στη Γκιώνα και την Ιτέα, γιατί δεν είναι μακριά ο καιρός που θα τα βρείτε μπροστά σας.

      Αναφέραμε μόνον το τέλμα Ολυμπιάδας που περιέχει 3,5 γρ. χρυσού ανά τόνο. Και τον εμπλουτισμό του που είναι μια απλή διαδικασία, ειδικά για τους συμπατριώτες μας που έχουν δουλέψει χρόνια στα «πλυντήρια» του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας. Για τα νέα απόβλητα από τον εμπλουτισμό του τέλματος Ολυμπιάδας, δεν προτείναμε την …μεταφορά τους στην παραλία του Στρατωνίου για αποκατάστασή της! (ΜΠΕ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΤΕΛΜΑΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ», ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ Οκτ. 2008, 5.2.4.2 σελ. 5-7). Προτείναμε να χρησιμοποιηθούν σαν υλικό της λιθογόμωσης, αφού είναι σαφώς λιγότερο επιβαρυμένα από τα πρωτογενή αδρομερή απόβλητα εμπλουτισμού που χρησιμοποιούνται σήμερα και που εμπεριέχουν τη συνολική ποσότητα του αρσενοπυρίτη. Διαφωνείτε αγαπητέ Stinger?

      Kανείς βέβαια δεν μίλησε για «δημοτική μεταλλευτική εκμετάλλευση» (!!!), αφού αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ακριβώς να βγούμε από το αδιέξοδο της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης! Αυτά είναι παιδαριώδης (αναμενόμενη…) διαστρέβλωση των λεγομένων μας. Η πρόταση ήταν η «επιχειρηματική» δραστηριότητα των Δήμων να έχει αντικείμενο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ τον στοκαρισμένο αρσενοπυρίτη και το τέλμα της Ολυμπιάδας. Και ο στόχος ήταν να βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για να συγχρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της περιοχής από τις επιπτώσεις τις μεταλλείας. Ο στόχος ήταν τα έσοδα από τις πωλήσεις να πάνε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι σε κάποια εταιρεία, ελληνική ή ξένη, και να χρησιμοποιηθούν τελικά ΓΙΑ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

      «Εφιάλτης» ο Δήμος-επιχειρηματίας. «Εφιάλτης» όντως, αλλά για τον κ. Κούτρα και τους Καναδούς από τους οποίους θα στερούσε τα 80+50=130 εκατ. ευρώ από το στοκ του αρσενοπυρίτη και το τέλμα της Ολυμπιάδας. Απαιτείται πράγματι σπουδαίο management και «γνώση των αγορών» για την απλή αντικατάσταση στα φορτωτικά έγγραφα του ονόματος ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ με το ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ… Εργαζόμενοι σε αυτήν την φάση δεν θα απαιτούνταν παρά μόνον ελάχιστοι για την συμπύκνωση του τέλματος και την μεταφορά των συμπυκνωμάτων προς πώληση. Εργάτες θα χρειαστούν για τα έργα της αποκατάστασης που προτείναμε να γίνει με αυτά τα χρήματα και τα κονδύλια του LIFE. Και οι πλέον κατάλληλοι άνθρωποι για την αποκατάσταση περιοχών ρυπασμένων από μεταλλεία είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Διαφωνείτε αγαπητέ Stinger?

      Σχετικά με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι αλήθεια ότι τα’χουμε ξαναπεί πολλές φορές… Όταν ένας Δήμος έχει φτιάξει (με απόλυτη συμφωνία, ακόμα και από τα «μεταλλευτικά» χωριά) ένα Πολεοδομικό Σχέδιο που λέει «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ και εσείς (από τη Φωκίδα!) το μεταφράζετε ως «τσιμέντο, τσιμέντο, τσιμέντο παντού», είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συννενοηθούμε.

      Είναι επίσης προφανές ότι δεν έχετε απολύτως καμία γνώση της περιοχής για την οποία μιλάμε. “ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ”;;; Αστειεύεστε βέβαια! Έχετε έρθει ποτέ στην περιοχή μας κ. Stinger? Εδώ δεν μιλάμε καν για τουρισμό, εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε επεκτάσεις των οικισμών, γιατί είναι αντίθετο με τη μεταλλευτική νομοθεσία!!! Άραγε ποια είναι η “ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ”; Πόσες εξορύξεις, επιφανειακές και υπόγειες, μπορεί να αντέξει, πόσες χαβούζες τοξικών, πόση καταστροφή παρθένου δάσους, πόση απώλεια νερών;

      Τέλος, ουδέποτε εκφραστήκαμε χλευαστικά για τον κ. Αστερίου. Ίσα ίσα που έσπευσα να τον ευχαριστήσω που μας έγραψε επώνυμα και χωρίς να βρίζει.

  4. εντυπωσιακά σουρεαλιστής αποδεικνύεται τελικά ο εξαίρετος χειριστής του γραπτού λόγου κος Stinger. Ποια είναι άρα γε τα κίνητρά του; Μπορεί να μας ξεκαθαρίσει από ποια θέση ομιλεί;
    Αν δεν υπάρχει θέση, ίσως να είναι από αγνή περιβαλλοντική ευαισθησία σε περιτύλιγμα ακραίου ρεπουμπλικάνικου φιλελευθερισμού τύπου Μπους.

  5. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν υπάρχει καμία απάντηση από την εταιρεία, ούτε καν από τον Αστερίου που την ξεκίνησε τη συζήτηση! Αυτοί δεν είναι που ήθελαν διάλογο; Είναι δυνατόν ο μόνος που γράφει να είναι κάποιος άσχετος με τα μέρη μας; Δηλαδή τι γίνεται, όταν τα βρίσκει σκούρα η εταιρεία καλεί ενισχύσεις από τη νότια Ελλάδα; Τι είναι αυτός ο stinger, το ιππικό;
    Εγώ ομολογώ δεν έκατσα να διαβάσω τα οικονομικά στοιχεία της πρότασης του Παπαγεωργίου, όμως σε γενικές γραμμές δεν βρίσκω να έχει τίποτα λάθος και δεν χρειάζεται πτυχίο οικονομικών για να δεις τα βασικά πράγματα. Υπάρχει μια μεγάλη αξία που βρίσκεται μέσα στα παλιά απόβλητα, την οποία θα μπορούσαμε με σχετικά απλο τρόπο να καρπωθούμε εμείς και όχι η όποια εταιρεία.
    Δεν ξέρω αν είναι τέλεια η πρόταση, ξέρω όμως ότι είναι η μόνη που έχει γίνει! Ίσως θα χρειαζόταν λίγη επεξεργασία ακόμα για να γίνει και επιχειρηματικά σωστή και εδώ θα μπορούσαν να συνεισφέρουν πολλοί με τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Δημοτικοί Σύμβουλοι, τοπικά συμβούλια κ.λ.π. Αν δουλευτεί σωστά η πρόταση, θα βρούμε και έναν τρόπο να την εφαρμόσουμε.
    Αντί γι’αυτό τι γίνεται; Αντί να βοηθήσουν όλοι να φτάσουμε σε μια πρόταση που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της περιοχής μας, που θα βοηθήσει και να απαλλαγούμε από τα μεταλλεία και να έχουμε δουλειές και αποκατάσταση να γίνει, εδώ οι πάντες κάθονται από απόσταση και πυροβολούν τον μοναδικό άνθρωπο που είχε το θάρρος να καταθέσει μια πρόταση!!!!!!!!
    Δυστυχώς όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό… Όλοι γνωρίζουμε τον άσχημο ρόλο που παίζουν δήμαρχοι, νομάρχες, δημοτικοί, νομαρχιακοί και τοπικοί συμβουλοι που λειτουργούν σαν υπάλληλοι της εταιρείας και δεν αφήνουν να προχωρήσει τίποτα που είναι αντίθετο στα συμφέροντά της. Όλοι τα ξέρουμε, κανείς δεν τα λέει! Δεκαετίες τώρα. Και μη μου πείτε ότι είναι άλλη εταιρεία, γιατί μόνο το όνομα της έχει αλλάξει. Όλα τα βασικά στελέχη (πλην Πέτρου) είναι τα ίδια εδώ και μια εικοσαετία.
    Όλοι αυτοί κρατάνε τον κόσμο και τους εργαζόμενους σε μαύρα μεσάνυχτα και την περιοχή σε μαύρη υπανάπτυξη. Καλά κάνετε που αρχίζετε επιτέλους να βγάζετε στη φόρα τις ευθύνες διαφόρων “παραγόντων” για τη σημερινή κατάσταση, γιατί αν δεν ξεμπροστιαστούν όλοι αυτοί άσπρη μέρα δεν θα δούμε!!!!

  6. Σίγουρα έχω χάσει επεισόδια και μάλλον δεν διαθέτω την ταχύτητα ή και το χρόνο που απαιτείται για τις συζητήσεις στο διαδίκτυο. Όπως και να έχει όμως, γενικώς ερευνώ ,άρα έχω πολλές απορίες για πράγματα που με ενδιαφέρουν.
    Στην αναφορά μου σχετικά με τα 40 στρέμματα που χρειάζονται για να κατασκευαστούν 200 παραθεριστικές κατοικίες , είναι σαφές ότι δεν προτείνω να κόψουμε 40 στρέμματα δάσους για να φτιάξουμε τις 200 κατοικίες .Σίγουρα λοιπόν υπάρχει κάποιο πρόβλημα διατύπωσης από εμένα ,ή δυνατότητας αντίληψης από τους αναγνώστες ή πρόβλημα πρόθεσης από τους αναγνώστες.

    Για να συμμετέχω όμως σε μία συζήτηση πρέπει να μπορώ να έχω και δυνατότητα επικοινωνίας με τους συζητητές. Π.χ. να μιλάμε την ίδια γλώσσα .Σε δεύτερο στάδιο πρέπει να μιλάμε για το ίδιο θέμα. Στις περισσότερες συζητήσεις του είδους , οι «ομιλητές» θεωρούν ο καθένας για την πλευρά του αυτονόητα κάποια πράγματα και δεν τα συζητάει καθόλου, το θέμα φαίνεται τελικά σε έναν τρίτο αρκετά πολύπλοκο και δεν γίνεται εύκολα κατανοητό με υποψίες οτι ίσως να υπάρχει και πρόβλημα «θέματος» αν όχι και πρόβλημα «γλώσσας».

    Στις συζητήσεις για τις εξορύξεις και το περιβάλλον κανείς δεν αμφισβητεί κάποια πράγματα (τουλάχιστον εγώ δεν έχω εντοπίσει κάτι τέτοιο) όπως :
    – οι εξορύξεις φέρνουν άμεσα χρήματα στις τσέπες κάποιων εργαζομένων ,κέρδη σε επιχειρηματίες και έσοδα στο κράτος ,δεδομένα πολύ σημαντικά για κάποιους ,λιγότερο για κάποιους άλλους .Η συνολική «αξία» που προκύπτει από τον ισολογισμό «κέρδη»-«ζημιές» των πιο πάνω εξαρτάται από τον εκτιμητή και το γενικότερο αξιακό του σύστημα και επίπεδο.
    – Οι εξορύξεις όμως μολύνουν και δημιουργούν καταστροφές στο περιβάλλον του οποίου η «αξία» είναι σημαντική ,Μόνο που για κάποιους είναι ανεκτίμητης αξίας ενω για κάποιους άλλους έχει την οικονομική τιμή του .Εξαρτάται και πάλι από τον εκτιμητή και το γενικότερο αξιακό του σύστημα και επίπεδο .

    Πρότεινα λοιπόν να «μπούμε» στο αξιακό σύστημα αυτών που θεωρούν την αξία των μισθών, των κερδών και των φόρων συγκρίσιμη με την «αξία» του περιβάλλοντος και να «μιλήσουμε» στην ίδια γλώσσα.
    Και επειδή διαπίστωσα μια δυσκολία ή απροθυμία να γίνει κατανοητό το ερώτημά μου (μπορεί πάντα να φταίει και η διατύπωση ) θα το θέσω πιο αναλυτικά :

    -Για την ακρίβεια ,(μετά από βοήθεια Μηχανικού ) στους τουριστικούς οικισμούς τα οικόπεδα είναι 500 μ2 και μπορείς να χτίσεις περίπου 360 μ2 σπίτι. Σε κάθε οικόπεδο 25μ Χ 20μ. αντιστοιχούμε και επιφάνεια δρόμου 25μ. Χ 3,5μ = 87,5 μ. Αν μιλάμε για κατοικίες (π.χ. μεζονέτες) των 90 μ2 έχουμε περίπου 4 κατοικίες ανά 587.5 μ2 γής. Στα 40.000 μ2 δηλαδή μπορούμε πράγματι να φτιάξουμε προς πώληση περίπου 270 κατοικίες. Συγκεντρώνοντας λοιπόν τους αριθμούς σύμφωνα με την προηγούμενη ανάλυση με 40 στρέμματα γη μπορούμε να έχουμε για 3 με 4 χρόνια ένα κατασκευαστικό τζίρο περίπου 24.000.000 € με ότι συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας, στη συνέχεια που θα πουληθούν αυτά θα έχουμε πώληση προς το εξωτερικό (είσοδος κεφαλαίων στην εθνική οικονομία όπως και στις εξαγωγές ορυκτών ή μετάλλων) περίπου 36.000.000 € ,και στη συνέχεια μια ετήσια εισροή κεφαλαίων άνω των 9.000.000 € το έτος τουλάχιστον για όσο υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση .
    ΔΕΝ ΓΡΆΦΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΑΣΟΥΣ, ΑΠΛΑ «ΓΗΣ».

    -Ο επίσημος πολυετής σχεδιασμός της Ε.Ε. από το 1990 προορίζει την χώρα μας για αυτό το σκοπό . Οι ενδιαφερόμενοι πελάτες υπάρχουν και για την ώρα ταλαιπωρούνται σε αγορές όπως η Τουρκία (όχι τώρα πιά) και η Βουλγαρία. Συγκέντρωση σχετικών στοιχείων και έρευνες έχουν γίνει από τράπεζες όπως η ALPHA BANK και η Τράπεζα Κύπρου και έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σχετικά άρθρα. Η οικονομική κρίση κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το προϊόν αυτό για τους βορειοευρωπαίους για τον ίδιο λόγο που πολλοί Έλληνες συνταξιούχοι μετακομίζουν στη Βουλγαρία.

    -Ενδιαφερόμενοι επενδυτές υπάρχουν .Οι μεγαλύτεροι που φαίνονται σήμερα είναι μεγάλες Κυπριακές Εταιρίες αλλά από το 1985 όπως είναι γνωστό εταιρίες από όλη τη Δύση με πρωτοστάτες από Γερμανία και Ολλανδία έχουν αγοράσει τεράστιες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα.

    ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ,ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ,ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ (ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΔΑΣΟΣ). ΛΕΙΠΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ «ΣΟΒΑΡΟ» ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ.

    Το ερώτημα που ακολουθεί έχει ευθύ και ειλικρινή σκοπό να με βοηθήσει να κατανοήσω τις «αξίες» που πρεσβεύουν οι υποστηρικτές των εξορύξεων (π.χ. ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, θέσεις εργασίας, στήριξη της Περιφέρειας και όχι ερήμωση της Ελληνικής υπαίθρου ,μακροπρόθεσμη προοπτική για όλα αυτά, κ.λ.π.) και πώς τις συγκρίνουν με τις αντίστοιχες «αξίες» των διαφωνούντων οικολόγων κ.λ.π.( Των οικολόγων νομίζω ότι τις έχω καταλάβει.)
    ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΩ ΤΙΠΟΤΑ ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΓΙΚΑ ΚΟΛΠΑ. ΑΠΛΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ,ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ :ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ 40 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ (ΟΠΟΥ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ Ο «ΚΟΣΜΟΣ» «ΠΕΙΝΑΕΙ») ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΩΡΑΙΑ ΘΕΑ.
    ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΕΞΟΡΥΞΗ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ή ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΘΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ;;;;;;;
    Δεκτές απορίες, διευκρινίσεις, εναλλακτικές προτάσεις για εκμετάλλευση , συγκεκριμενοποιήσεις των ειδικότερων χαρακτηριστικών των μοντέλων κ.λ.π.
    Μη αποδεκτές έως απαράδεκτες οι άναρθρες κραυγές και γρυλίσματα σα και αυτά του σκύλου που πάνε να του πάρουν το φαγητό όταν τρώει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.