“Ευρωπαϊκό Μητρώο Ρύπων” …όπου οι ρυπαντές δηλώνουν οι ίδιοι τους ρύπους τους!


taneatoxic“Υπηρεσία της Κομισιόν κατέγραψε όλες τις εστίες ρύπανσης στην Ελλάδα με… διευθύνσεις και ονόματα”, διαβάζουμε στο σημερινό άρθρο “Κοκτέιλ τοξικών σε νερό και αέρα” του Χάρη Καρανίκα στα “ΝΕΑ”.

Για το ίδιο θέμα γράφει και η χθεσινή (15/11) REALNEWS , με τον τίτλο “Όλοι οι ρύποι …με ένα κλίκ: Η ιστοσελίδα prtr.ec.europa.eu καταγράφει πόσο ρυπαίνει κάθε βιομηχανία” και προφανώς και άλλες εφημερίδες.Από το άρθρο της REALNEWS μαθαίνουμε ότι:

” Με ενα μόνο κλικ στην ιστοσελίδα prtr.ec.europa.eu μπορεί πλέον κάθε Ευρωπαίος πολίτης να μάθει πόσο ρυπαίνουν περισσότερες από 24.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ αυτών και 140 στην Ελλάδα. Το μητρώο καταγραφής ρύπων (E-PRTR) παρέχει ακριβείς πληροφορίες για τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα, στα ύδατα και στο έδαφος, που προκαλούνται από τις βιομηχανίες, καθώς και για την ποσότητα και τα είδη αποβλήτων που μεταφέρονται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων εντός και εκτός των συνόρων κάθε χώρας (…).

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα: “Η διαφάνεια αποτελεί ζωτικής σημασίας μέσο για τη βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος. Με τη λειτουργία του μητρώου αυτού, οι πολίτες αποκτούν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για τις εκπομπές των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανά την Ευρώπη και διευκολύνεται η ενεργός συμμετοχή τους στις αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον. Καταδεικνύεται, επίσης, η ουσιαστική δέσμευση των δημόσιων αρχών και της βιομηχανίας να ενημερώνουν τους πολίτες και να ενισχύσουν τη δημοσιοποίηση”.”

Σαν πολύ ωραία δεν ακούγονται αυτά για να είναι αληθινά; Το άρθρο του Χάρη Καρανίκα στα ΝΕΑ επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν: Το μητρώο ρύπων καταρτίζεται από τις δηλώσεις των βιομηχανιών, αφού δεν υπάρχει σύστημα μέτρησης!  Κανείς δεν ελέγχει αν οι ποσότητες που δηλώνονται από τις εταιρείες ως εκπεμπόμενοι ρύποι στο μητρώο είναι σωστές!!!

Επισκεφθήκαμε τη σελίδα prtr.ec.europa.eu, επλέξαμε “Ελλάδα”, βρήκαμε την “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. – ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΜΑΥΡΩΝ ΠΕΤΡΩΝ” και διαπιστώσαμε ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ …δεν εκπέμπει ρύπους! Τίποτα!!! “Εκπ0μπές στον αέρα- δεν αναφέρθηκαν, εκπομπές στο νερό- δεν αναφέρθηκαν, εκπομπές στο έδαφος- δεν αναφέρθηκαν”. Όλα ωραία, όλα καλά! Τα απόβλητα του εμπλουτισμού δεν έχουν μόλυβδο, μαγγάνιο, αρσενικό, δεν μπαίνουν στις στοές κάτω από τη Στρατονίκη, δεν στραγγίζουν στα υπόγεια νερά. Κυάνιο; Ποιο κυάνιο; Το κυάνιο είναι στη φαντασία σας, δεν υπάρχει, εξαφανίζεται ως δια μαγείας…

Στη σελίδα του “Ευρωπαϊκού Μητρώου Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων” (prtr.ec.europa.eu) υπάρχουν και σύνδεσμοι προς τα αντιστοιχά “Εθνικά Μητρώα Ρύπων”. Το δικό μας βρίσκεται στο http://www.prtr.gr/. Μην περιμένετε να βρείτε κανένα ουσιαστικό στοιχείο. Δεν υπάρχει τίποτα πέρα από οδηγίες, εγκυκλίους και έντυπα υποβολής στοιχείων. Αντίθετα, τα μητρώα των άλλων χωρών που κοιτάξαμε έχουν σχεδόν την ίδια δομή με το Ευρωπαϊκό Μητρώο και πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες για τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν και κάτι άλλο που κατά βάθος όλοι γνωρίζουμε: ότι η ρύπανση γίνεται με την ανοχή και τη συγκάλυψη του Κράτους και των τοπικών αρχών. Το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει μακρύ και δύσκολο δρόμο για να εγκαθιδρύσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Ελπίζουμε… Προς το παρόν “η ουσιαστική δέσμευση των δημόσιων αρχών και της βιομηχανίας να ενημερώνουν τους πολίτες και να ενισχύσουν τη δημοσιοποίηση” μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται.


13 απαντήσεις στο ““Ευρωπαϊκό Μητρώο Ρύπων” …όπου οι ρυπαντές δηλώνουν οι ίδιοι τους ρύπους τους!”

  1. Το τι;; λεει το συστημα και ειδικα το τι;; λεει το computer, Ειναι και Ηταν το σημαντικοτατο. Μετα απο λιγο καιρο, αυτο ειναι και γινεται και η …μοναδικη αληθεια που υπαρχει. για το συστημα τους!!!!!! Πολυ χαρακτηριστικο και διδαχτικο το παθημα συμπολιτη μας στο computer ληξειαρχειου:Ερωτοχτυπημενη ληξειαρχησα, καταχωρει πιστοποιητικα θανατων συμπολιτων της, και ειναι βαλαντωμενη απο τον καυμο της!!! .Ανθρωπινο λαθος καταχωρησης στοιχειων(ονομα μητερας Θανοντος) και τελικα μετατρεπει ζωντανοτατο συμπολιτη μας σε πεθαμενο και τον μακαριτη σε υγειεστατο ζωντα!!!
    Δεν ελεγχεις διαολε, τι λεγει το computer του ληξειαρχειου συχνα ,παρα μονο οταν η περισταση το απαιτησει. Συνεχεια 3 χρονια μετα. Αιτια καποιο πιστοποιητικο απο Δημο. Ο φανατικα ζωντανος συν- πολιτης μας στο χαρτι ειναι “πεθαμενος και θαμενος” 3 χρονια τωρα!! Αντε τωρα να αποδειξεις στο computer και το συστημα οτι ζεις!!
    Διαδικασια 2 χρονια ακομη και ακομα δεν εχει επαναφερθει “στις ταξεις των ζωντανων”!! Ειδες το computer!!!!
    Δες το αναλογο τωρα εσυ οταν μια καραμπινατη,συνεχιζομενη,περιβαλλοντικη παραβαση του Ρυπαντη σου, ειναι ο αγωνας σου και ερχεται τωρα ο λογος σου απεναντι σε ενα computer του συστηματος αυτου, που με δικους μας φορους!!!φτιαγμενο, θα εχει αποτυπωσει διαχρονικα την αθωωτητα (;;;;) του ρυπαντη σου. δουλευοντας χρονια, με βαση του “τι εκεινος εδηλωνε”!!!! φτιαχνεται μια αλλη “εικονικη πραγματικοτητα” με βαση την οποια το συστημα υπαρχει και τους εξυπηρετει στις αποσβεσεις επενδεδυμενων κεφαλαιων τους!!!Οταν εσυ περι αλλα αγωνιζεσαι!!
    Για αυτο σου λεω παιδι μου!! Τι θαρεις;;; βλακες ειναι αυτοι που χρηματοδοτουν και φτιαχνουν “το συστημα και τα computer” για να γραφουν και να αποθηκευουν “τα παραμυθια” τους!! Νομιζεις οτι ειναι ανοητοι;;;;; Οχι φιλτατε μου!! Αναρωτηθηκες Γιατι;; δεν δινουν δεκαρα τσακιστη για την αποτυπωση τις αληθειας! με εγγυημενες μετρησεις πεδιου απο εγκυρο-αξιοπιστο φορεα!!Απλα ποσως ενδιαφερονται για σενα και για μενα που ψωφαμε!! και να σου πω και κατι αλλο;;
    Πες -πες ολο και κατι μενει (Γκαιμπελς).
    Να δειτε που στο τελος θα βαζουν “τα computer τους”………… …να μας λενε και μαλακες!!!!!!!!! και οτι δεν ειναι που πεθαινουμε απο την ρυπανση τους!!!Αλλα ειναι κατι που το προτιμαμε γιατι ειναι κοινωνικη μοδα!!!! και θα το ανεχομαστε!! γιατι θα ειναι πολυ in το να το λεει το computer!!

  2. “Όλα ωραία, όλα καλά! Τα απόβλητα του εμπλουτισμού δεν έχουν μόλυβδο, μαγγάνιο, αρσενικό, δεν μπαίνουν στις στοές κάτω από τη Στρατονίκη, δεν στραγγίζουν στα υπόγεια νερά. Κυάνιο; Ποιο κυάνιο; Το κυάνιο είναι στη φαντασία σας, δεν υπάρχει, εξαφανίζεται ως δια μαγείας…”

    Ερώτηση!
    Αποκλείεται δηλαδή όλα αυτά τα απόβλητα να έχουν τιμές κάτω απο τα θεσμοθετημένα όρια;

    • Ναι, αποκλείεται!!!

      Διαβάζω στον κανονισμό E-PRTR (συνοπτικά στο http://prtr.ec.europa.eu/docs/Summary_pollutant.pdf) ότι πρέπει να γίνεται αναφορά των ρύπων αν ξεπερνούν κάποια συγκεκριμένη ποσότητα ετησίως. Για το κυάνιο το κατώφλι αναφοράς είναι τα 50 κιλά ολικού κυανίου ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
      Η καλή μας η εταιρεία χρησιμοποιεί περίπου 80 κιλά κυανίου ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!!!!! Δεν νομίζετε ότι είναι άξια αναφοράς αυτή η ποσότητα;

      Ως γνωστόν, το μετάλλευμα της Μαύρης Πέτρας περιέχει περίπου 3% αρσενικό, το οποίο καταλήγει εξ’ολοκλήρου στα απόβλητα. Για 300.000 τόνους παραγωγή μεταλλεύματος το χρόνο, “παράγονται” και 9.000 τόνοι αρσενικού το χρόνο! Το κατώφλι αναφοράς, σύμφωνα με τον ανωτέρω κανονισμό, είναι τα 5 ΚΙΛΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!!!!

      ΔΔ, ευχαριστώ για την ερώτηση, δεν είχα συνειδητοποιήσει ούτε εγώ για τι νούμερα μιλάμε! Μάλλον πρέπει να τους αφιερώσω μια ανάρτηση…

  3. …Και είναι σίγουρο οτι όλο αυτό το κυάνιο και το αρσενικό καταλήγουν στα απόβλητα τα οποία απόβλητα καταλήγουν στο περιβάλλον;

    • Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, ναι.
      Εκμετάλλευση του αρσενοπυρίτη δεν γίνεται άρα το αρσενικό πάει όλο στα απόβλητα.
      Για το κυάνιο η εγκεκριμένη ΜΠΕ δεν λέει τίποτα απολύτως.
      Μήπως θέλετε να μας πείτε εσείς τι το κάνετε;

      Η ΕΠΙΤΗΡΩ πάντως στην Τεχνική της Έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο τα τέλματα εμπλουτισμού όσο και το υλικό της λιθογόμωσης ανήκουν στην κατηγορία των ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. Η Ε.Ε. και το Υπ. Περιβάλλοντος γνωρίζουν με ποιο τρόπο διαχειρίζεστε τα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ σας;

  4. Ο “διαδραστικός ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΤΛΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ“ από την ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ που προορίζεται για τα σχολεία μας, στην σελίδα 78 απεικονίζει τον “ΧΑΡΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ” της Ελλάδας.
    Στον κόλπο της Ιερισσού δείχνει μια νεκροκεφαλή και στο υπόμνημα εξηγεί ότι σημαίνει τα εξής:
    “Βιομηχανικά απόβλητα
    Βιομηχανικοί γίγαντες πετούν για δεκαετίες υποπροϊόντα και απόβλητα σε ποταμούς, λίμνες και θάλασσες!”
    Αγαπητοί μου φίλοι αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Τα παιδάκια μας την γνωρίζουν ήδη. Εμείς γιατί εθελοτυφλούμε;

    • Κύριε Dimitri της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, περιμένω να μας πείτε με ποιο μαγικό τρόπο εξαφανίζετε το κυάνιο και το αρσενικό ώστε να μην καταλήγουν στα απόβλητα…

  5. Η ανωνυμία έχει τα καλά της, έχει και τα κακά της…
    Eμείς απαντήσαμε στις ερωτήσεις που μας έγιναν σχετικά με τους ρύπους της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε.
    Αν κάποιος γνωρίζει πράγματα που δεν γνωρίζουμε εμείς ή αν πιστεύει (με στοιχεία) κάτι διαφορετικό από αυτά που γράφουμε, ας τα γράψει για να το συζητήσουμε.

  6. Άστα, Antigold….. μην τους ζορίζεις και μας πέσουν, και μετά… τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους;!
    Τέλος χρόνου, λοιπόν! Αντίλογος κανείς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.