Aπάντηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο άρθρο «Χρυσός εφιάλτης στη Χαλκιδική» του REAL PLANET


…ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

realnews real2

To άρθρο “Χρυσός εφιάλτης στη Χαλκιδική” της REAL NEWS 25/10/2009 και το “Η Ελληνικός Χρυσός απαντά για τα ορυχεία Στρατωνίου”, REAL NEWS 1/11/2009. Aκολουθεί η απάντηση που στείλαμε εμείς στην εφημερίδα:

Με έκπληξη διαβάσαμε στο κείμενο με τίτλο “Η Ελληνικός Χρυσός απαντά για τα ορυχεία Στρατωνίου” που δημοσιεύθηκε στο Real Planet στις 1 Νοεμβρίου 2009 το εξής:

“Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν αγόρασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από το Ελληνικό Κράτος αλλά το ενεργητικό της TVX Hellas από τη μεταλλευτική εταιρεία Kinross. Η επίμαχη μεταβίβαση έλαβε χώρα βάσει δύο διαδοχικών συμφωνιών, που αποτελούν έναν ενιαίο μηχανισμό μεταβίβασης, όπου εμπλέκονται δύο ιδιώτες, η Kinross, η οποία είχε απορροφήσει την TVX Gold Inc. αρχές του 2003 και η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.”.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι απολύτως ψευδής και θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε την ακρίβεια του αρχικού άρθρου της συνεργάτιδας σας κυρίας Σιμιτσιάδη. Η μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έγινε ως εξής:

  • Με το 22137/12.12.2003 συμβολαιογραφικό έγγραφο της συμβολαιογράφου Αθηνών Ιωάννας Γαβριέλη-Αναγνωσταλάκη “το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας TVX HELLAS A.E. ως έχει και ευρίσκεται περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο”.
  • Με το αμέσως επόμενο συμβόλαιο, το 22138/12.12.2003 της συμβολαιογράφου Αθηνών Ιωάννας Γαβριέλη-Αναγνωσταλάκη “το Ελληνικό Δημόσιο πωλεί και μεταβιβάζει, εκχωρεί, παραχωρεί και παραδίδει στην Αγοράστρια ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., εδρεύουσα στο Χαλάνδρι Αττικής το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας TVX HELLAS A.E.”.

Οι δυο αυτές συμβάσεις κυρώθηκαν με το Νόμο 3220/2004 (ΦΕΚ 15Α’/28.01.2004). Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα και είναι αδιαμφισβήτητα. Η νομιμότητα της μεταβίβασης ελέγχεται αυτή τη στιγμή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Θα θέλαμε επίσης να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τους υπόλοιπους ισχυρισμούς της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ:

1. “Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει υποβάλει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον καθαρισμό της λίμνης και την αποκατάσταση παλαιών τελμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδας”.

Το ενδιαφέρον της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τα τέλματα της Ολυμπιάδας έγκειται στο ότι περιέχουν 3,5 γρ. χρυσού ανά τόνο. Η εταιρεία αποκρύπτει το γεγονός ότι το έργο που διαφημίζει ως “καθαρισμό και αποκατάσταση” περιλαμβάνει την επαναλειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας που είναι κλειστό από το 1995. Από τα 2.700.000 τόνους τελμάτων η εταιρεία θα αφαιρέσει τελικά περίπου 8 τόνους χρυσού, ενώ από τη διαδικασία θα προκύψουν σχεδόν 2.700.000 τόνοι νέων τελμάτων.

Αυτά τα νέα απόβλητα θα είναι εξίσου τοξικά και επικίνδυνα με τα προηγούμενα και φυσικά κάπου θα πρέπει να αποτεθούν!

2. Σχετικά με τις επιπτώσεις των τελμάτων εμπλουτισμού στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αναφέρει ότι “πραγματοποιεί μετρήσεις και αναλύσεις σε καθημερινή βάση από ειδικά εκπαιδευμένους συνεργάτες που αναλύονται από τα πιο αναγνωρισμένα εργαστήρια της ελλάδας και του εξωτερικού…”.

Σύμφωνα με την 2η Τεχνική Έκθεση της ΕΠΙΤΗΡΩ (Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ):

“Μεταξύ των “εν γένει” μεταλλευτικών αποβλήτων (παλαιότερες αποθέσεις, ανεξέλεγκτα μπάζα, παραπροϊόντα, σωροί σιδηροπυρίτη, τρέχοντα τέλματα επίπλευσης και λάσπη εξουδετέρωσης) τα περισσότερα περιέχουν συγκεντρώσεις αρσενικού, μολύβδου και ψευδαργύρου που τα εντάσσουν στην κατηγορία των επικινδύνων στερεών αποβλήτων. Με βάση τα ίδια μεταλλικά στοιχεία, ο ίδιος χαρακτηρισμός αποδίδεται τόσο στα μαγγανέζια όσο και στα υλικά λιθογόμωσης. (…) Για τα περισσότερα από αυτά τα απόβλητα απαιτείται η απόθεσή τους σε ΧΥΤΑ επικινδύνων αποβλήτων”.

ΧΥΤΑ επικινδύνων αποβλήτων δεν υπάρχει στην περιοχή των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Εκατομμύρια τόνοι από αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή ή αποτεθειμένα πίσω από πρόχειρα φράγματα, με αυτονόητες συνέπειες για τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα. Μέρος των αποβλήτων εμπλουτισμού, που είναι επικίνδυνα σύμφωνα με την ΕΠΙΤΗΡΩ, χρησιμοποιούνται για την πλήρωση των υπόγειων στοών κάτω από τη Στρατονίκη, όπου έρχονται σε άμεση επαφή με τα υπόγεια ύδατα (λιθογόμωση).

3. “…Για τη μέτρηση όλων των δονήσεων που προκαλούνται από τις υπόγειες ανατινάξεις η εταιρεία έχει εγκαταστήσει 4 δονησιογράφους και 2 σεισμογράφους εντός της δομημένης ζώνης. Τα μηχανήματα ενεργοποιούνται μόνο στο 10% των ανατινάξεων”.

Οι “μετρήσεις όλων των δονήσεων” από τα μηχανήματα της εταιρείας δεν εμπόδισαν το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Χαλκιδικής να διαπιστώσουν τις ρωγμές σε 24 σπίτια και στο Ναό Αγίου Νικολάου Στρατονίκης, του οποίου διατάχθηκε η σφράγιση επειδή “τμήμα του είναι υπό καθεστώς κατάρρευσης”. Σύμφωνα με το ΙΤΣΑΚ, για να διαπιστωθεί αν οι ζημίες στα σπίτια της Στρατονίκης οφείλονται στις εξορύξεις με εκρηκτικά κάτω από το χωριό “απαιτείται εξειδικευμένη και εκτενής έρευνα” από μια πλειάδα επιστημονικών ειδικοτήτων και ένα διετές πρόγραμμα κόστους 1.200.000 ευρώ.


16 απαντήσεις στο “Aπάντηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο άρθρο «Χρυσός εφιάλτης στη Χαλκιδική» του REAL PLANET”

  1. Δεν υπάρχει λόγος να τρέχουμε σε άλλα bloggs. Αντιγράφω και εδώ την εξαιρετική “ακτινογραφία” του κυρ-Τάκη:

    “……………..………………….
    – Και στην Ελλάδα;

    – Στην Ελλάδα, οι εξελίξεις στον οικολογικό χώρο είναι ανάλογες με αυτές στον διεθνή και ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό. Μετά από τη σύντομη άνθηση του οικολογικού κινήματος την περασμένη δεκαετία με τους Οικολόγους-Εναλλακτικούς, συνέβη και στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο με τους Γερμανούς Πράσινους, αν και όχι βέβαια με την ίδια συστηματικότητα και οργάνωση της σχετικής συζήτησης.

    Έτσι, τα κύρια ρεύματα μέσα σε αυτούς, που αποτελούνταν από σκόρπιους Κοινωνικούς Οικολόγους, αυτόνομους-δημοκράτες, αριστεριστές, περιβαλλοντιστες, οπαδούς της ρεφορμιστικής Αριστεράς κλπ ξαναγύρισαν στις πηγές τους. Οι περισσότεροι επανέκαμψαν στην ρεφορμιστική Αριστερά (κυρίως τον ΣΥΝ) ή ίδρυσαν διάφορα παρακλάδια ρεφορμιστικής Οικολογίας (η τελευταία μετενσάρκωση τους είναι οι Οικολόγοι-Πράσινοι), για να εκμεταλλευθούν τις αντίστοιχες εκλογικές επιτυχίες των Ευρωπαίων Πράσινων (και βέβαια τα ευεργετήματα από την ΕΕ). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κάποιοι που παρίσταναν τους Κοινωνικούς Οικολόγους και ίδρυσαν μάλιστα και μια παρωδία κίνησης Κοιν. Οικολογίας στη Θεσ/κη, σήμερα πρωτοστατούν στους Οικολόγους-Πράσινους, αφού πέρασαν ακόμη και μέσα από συνεργασίες με τον ΣΥΝ! Άλλοι (περιβαλλοντιστες) επάνδρωσαν τις διάφορες ΜΚΟ που πλήθυναν από τότε για τους λόγους που ανάφερα.
    Άλλοι πάλι ξέχασαν την Οικολογία και ανένηψαν μέσα από την αναβίωση του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού ως μέσου εναντίωσης στην παγκοσμιοποίηση (άρδην)!

    Άλλοι δραστηριοποιούνται μέσα από την άμεση δράση εναντίον ζημιογόνων για το περιβάλλον έργων που, μόλις τελικά στηθούν, παύουν να παρέχουν αντικείμενο δραστηριότητας για τους ακτιβιστες αυτούς, οι οποίοι μπαίνουν τότε σε μια διαδικασία αναμονής για την επομένη δράση που θα δώσει κάποιο νόημα στη ζωή τους και διέξοδο στις ανησυχίες τους. Τέλος, άλλοι απλώς ιδιώτευσαν απογοητευμένοι…”

    (Από μια συνέντευξη του Τάκη Φωτόπουλου για το περιοδικό «ΣΧΕΔΙΑ», το Δεκέμβρη του 2005. Λες και γράφτηκε σήμερα. Διαπερνώντας με X-rays όλα τα ελληνικά “οικολογικά” σχήματα και ομαδούλες, στα αδιέξοδά τους…)

    • Φαντάσου, είναι τόσο άσχετο με το θέμα αυτό το κείμενο που ούτε στο άλλο blog που το γράψατε (του Ρομπέν) δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει κανείς…

  2. Φυσικά, αθλιότατοι. Δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει κανείς. Τελικά η έλλειψη απάντησης από το γκρουπούσκουλο είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση της Αλήθειας. Είπαμε: Ανίκανοι να απαντήσετε έστω σε ΕΝΑ επιχείρημα από όσα σας ρωτάνε. Ο ρόλος σας έχει αποκαλυφθεί. Δεν σας ενδιαφέρει η συζήτηση αλλά η κονόμα από το κυνήγι της μεταλλείας. Οι καιροί όμως αλλάζουν. Και ο κλάδος έχει πάψει να είναι ο σάκκος του μποξ. Από εδώ και μπρος όπου βρίσκεστε θα είμαστε και εμείς. Και θα σας παρακολουθούμε. Και θα σαςρωτάμε. Για να απολαμβάνουμε την απεγνωσμένη σιωπή σας. Γυμνοσάλιαγκες. Φασιστόμουτρα.

    Η ερώτηση της ημέρας:
    Πόσα στρέμματα δάσους έχουν καεί σε περιοχές που δραστηριοποιούνται οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις και πόσα σε “παρθένες” “προστατευόμενες” περιοχές? Πόσα ρε οικοπεδοφάγοι ρεμπεσκέδες?

    Η “αναπάντητη” αλήθεια.

    ΥΓ: Θα πέσει πολύ γέλιο. Με το πόθεν έσχες ορισμένων.

    • Δηλαδή να σας κρατήσουμε εδώ για να μας φυλάτε τα δάση; Για να κάνετε μετά με την ησυχία σας κρατήρες και χαβούζες;
      Δε σφάξανε.

  3. Την σκέψη σας
    που νείρεται,
    πάνω στο πλαδαρό μυαλό σας
    σάμπως ξυγκόθρεφτος λακές
    σ’ ένα ντιβάνι λιγδιασμένο,
    εγώ, θα την τσιγκλάω.

    (Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, “Σύννεφο με παντελόνια”)

  4. Τώρα που ανεβάσατε με…. τεχνητό τρόπο την μέση θερμοκρασία στον Κάκαβο (όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας) παρακαλώ κάποια συγκράτηση ….Το θέμα διεθνοποιείτε ….Ηρεμήστε .

  5. Έχει πάρει πολλές απαντήσεις ο ψεύτης που χρησιμοποιεί το όνομα “Αλήθεια” . Πάρα πολλές. Και από την antigold και από την ernesto και από τον kolompoyki και από άλλους.
    Έχει δεχθεί επίσης πάρα μα πάρα πολλές ερωτήσεις. Τζάμπα κόπος παιδιά… Αυτόν δεν τον ενδιαφέρουν ούτε οι απαντήσεις ούτε οι ερωτήσεις! Το μόνο που θέλει είναι να συνεχίζει το μονολογό του, το χυδαίο βρισίδι, χωρίς απαντήσεις και χωρίς επιχειρήματα. Λάσπη να πέφτει και κάπου μπορεί να πιάσει… Μην ασχολείστε.

  6. Ρε μαύρε Μαύρε. Εγώ απάντηση δεν έχω δει εκτός από βρισιές. Αφού υπάρχουν, γιατί δεν κάνεις ένα copy paste να τις βάλεις όλες μαζεμένες εδώ ώστε η φάπα να πέσει συγκεντρωμένη! Χα Χα Χα!
    Περιμένω,

    Η Ανυπόμονη Αλήθεια!!!

  7. Σιγά να μην κουνήσω το δαχτυλάκι μου για πάρτη σου μαλάκα!
    Οι απαντήσεις (και οι ερωτήσεις που δεν απαντάς) είναι όλες εκεί, ψάξε και βρες τες.
    Και μη διανοηθείς να μου πεις ότι σε βρίζω για ένα απλό “μαλάκα”.
    Έτσε (όπως λέει κι ο φίλος σου ο Γιώργος); Έτσε, πανάθλιε γυμνοσάλιαγκα;

  8. Ας κάνει copy paste τις δικές του απαντήσεις στα ερωτήματα που τους τέθηκαν κατά καιρούς!
    Παιδιά τις ζητάμε; Το μόνο που θέλουν είναι να αποπροσανατολίζουν την κουβέντα μας οι γελοίοι! Σκεφτείτε… σε ολόκληρο το διαδίκτυο δικό τους χώρο για να “εκφραστούν” δεν έχουν!
    Πληρώνονται για να διασπείρουν ψεύδη και για να αποπροσανατολίζουν την κουβέντα μας.
    Φίλε, Μαύρε, μην ασχολείσαι, το ξανάπαμε: τους πήραν χαμπάρι μέχρι και οι πέτρες και έχουν σκυλιάσει!

  9. Γράφετε:
    “Σύμφωνα με το ΙΤΣΑΚ, για να διαπιστωθεί αν οι ζημίες στα σπίτια της Στρατονίκης οφείλονται στις εξορύξεις με εκρηκτικά κάτω από το χωριό “απαιτείται εξειδικευμένη και εκτενής έρευνα” από μια πλειάδα επιστημονικών ειδικοτήτων και ένα διετές πρόγραμμα κόστους 1.200.000 ευρώ.”

    Άρα πώς χρησιμοποιείτε σαν επειχήρημα οτι οι βλάβες στον ναό και τα σπίτια οφείλονται στις εκρήξεις και το μεταλλείο;

    • Για την κατάσταση του Ναού έχουν γίνει μέχρι στιγμής τέσσερις εκθέσεις από ειδικούς επιστήμονες: του ΙΤΣΑΚ, του Καραστέργιου, του Τσιαμούρη και του Παπαγεωργίου (πολιτικοί μηχανικοί). Αν θεωρείτε τον τελευταίο προκατειλημμένο, μπορείτε να τον αφαιρέσετε αλλά δεν αλλάζει τίποτα.
      ΌΛΟΙ είπαν ότι οι ρωγμές στη λιθοδομή του Ναού οφείλονται σε διαφορικές καθιζήσεις. Η αιτία των καθιζήσεων δεν έχει εξακριβωθεί, όμως κανείς βέβαια δεν έχει αποκλείσει το μεταλλείο που είναι σαφέστατα ο κύριος ύποπτος. Ο Ναός είναι εκεί 200 χρόνια, τώρα τον έπιασε να ραγίσει; Κατά σατανική σύμπτωση μαζί με τα σπίτια του χωριού;
      Η εταιρεία λέει ότι πριν ξεκινήσει την εξόρυξη υπήρχαν όλες οι μελέτες που αποδείκνυαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το χωριό, όμως αποδείχθηκε ότι τέτοιες μελέτες δεν υπήρχαν.Άρα όλοι έχουν μαύρα μεσάνυχτα για τα αίτια των ζημιών ενώ η εξόρυξη συνεχίζεται κανονικά.
      H κοινή λογική λέει ότι όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μια (οποιαδήποτε) δραστηριότητα προκαλεί σοβαρές ζημίες, σταματάς και κάνεις την απαραίτητη έρευνα για να δεις τι γίνεται. Αν οι επιστημονικοί φορείς που θα κάνουν την έρευνα (όχι βέβαια η εταιρεία) διαπιστώσουν ότι τα αίτια των ζημιών είναι άλλα, έχεις το ελεύθερο να συνεχίσεις τη δραστηριότητά σου.
      Αλλιώς παίζεις ανεπίτρεπτα παιχνίδια με ζωές και περιουσίες με σκοπό το κέρδος.

  10. Γειά σου μαύρε Μαύρε! Και εσύ νευράκια Βρούτε;
    Δεν μπορείς να ελέγξεις την έκκριση ενδορφινών στο λοβοτομημένο μυαλουδάκι σου και ξαναβρίζεις; Τσ τσ τσ τσ…
    Ξέρεις δεν είμαστε όλοι αργόσχολοι, σαν το γρουπούσκουλο, να διαβάζουμε τα πάντα στο διαδίκτυο, καθισμένοι στο καφενεδάκι μας, μεταξύ σερβιρσιμάτων καφέδων και φρεντουτσίνο.
    Ούτε βγάζουμε τα άπειρα φράγκα που βγάζουν τα αφεντικά σας κυνηγώντας τη Μεταλλεία.
    Εχω πει πολλές φορές ότι γράφω ΜΟΝΟ εδώ μια και αισθάνομαι πολύ όμορφα με τη φιλοξενία σας.
    Άρα θα απαντήσετε (και θα ρωτήσετε – σιγά μη σκίσετε το καλσόν πάλι) όπου γράφω. Έτσι απαιτεί ο διάλογος. Και έτσι θα κάνετε…
    Ομπρός λοιπόν. Απαντήσεις!!!

  11. Α! Ξέχασα να υπογράψω!

    Η Καυτή Αλήθεια

    Και μην ξεχάσετε, τώρα που θα συναντηθούμε να σας δώσω αυτόγραφα. Θα γίνουν συλλεκτικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.