Νομαρχιακό Συμβούλιο την Τρίτη για έγκριση γεωτρήσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ

Mε χθεσινό (22/10/2009) έγγραφό του προς τους Δήμους Παναγίας, Σταγείρων-Ακάνθου και Αρναίας, και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής ανακοινώνει ότι στη συνεδρίαση του την ερχόμενη Τρίτη 27/10, το Ν.Σ. θα λάβει απόφαση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων σε περιοχές των τριών Δήμων. Χωρίς να τους έχει αποσταλεί καν η ΜΠΕ, το έγγραφο καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια ή τους Δημάρχους (!) να πάρουν απόφαση για το έργο και να την αποστείλουν στη Νομαρχία μέχρι την ημερομηνία της συζήτησης.

Κατόπιν αυτού, το Δ.Σ. Παναγίας συνεδριάζει εκτάκτως την Κυριακή 25/10 στις 12:00 το μεσημέρι για να καθορίσει τη θέση του. Ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου έστειλε ήδη την απάντηση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση αν δεν λάβει γνώση του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο Δήμος Αρναίας γνωμοδότησε θετικά, με αποχή της αντιπολίτευσης.

Έχουμε γράψει επανειλημμένως εδώ ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν προτίθεται να περιοριστεί στην εκμετάλλευση των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και της Στρατονίκης. Στόχος τους είναι όλη η περιοχή, δηλαδή όλη η έκταση των 317.000 στρεμμάτων της μεταλλευτικής τους ιδιοκτησίας. Οι επόμενοι “στόχοι” έχουν ήδη προσδιοριστεί από τη γεωφυσική έρευνα και αυτό το γεωτρητικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο για την κατάρτιση των πρώτων μελετών που θα καταστήσουν δυνατή την εκμετάλλευση.

Την Τρίτη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να είμαστε εκεί!


2 απαντήσεις στο “Νομαρχιακό Συμβούλιο την Τρίτη για έγκριση γεωτρήσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”

  1. Κωδικοποιώντας τις κατά καιρούς παρεμβάσεις στελεχών της εταιρείας στο σύνολο των έντυπων και ηλεκτρονικών σελίδων της Χαλκιδικής , θα ήθελα να δούμε αναλυτικά τους ισχυρισμούς που προβάλλονται από αυτούς.

    1. Αντιδράτε σε κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα
    2 Παραβλέπεται την μεταλλευτική παράδοση της περιοχής.
    3 Δεν προτείνεται στον κόσμο μιαν αλλού είδους ανάπτυξη.
    Και το «εναλλακτικό» σχέδιο είναι ο «κακός τουρισμός.
    4 Οι οικολόγοι βάζουν τη φύση πάνω από τον άνθρωπο.
    5 Ο οικισμός της Στρατονικης δεν κινδυνεύει από τα φουρνέλα , αν έχετε . αποδείξεις περί του αντιθέτου φέρτε τις.
    6 Δεν υπάρχει πλέον καμία μόλυνση στο Στρατωνι.
    7 Οι περιβαντολογικές μας παρεμβάσεις έχουν ύψος εκατομμύρια ευρώ και
    διορθώνουν τα κακώς κείμενα.

    1. Αντιδράτε σε κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα.

    Αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Όσο αφορά τους κατοίκους αλλά και το σύνολο αυτών που αντιδρούν στον τρόπο εξόρυξης αλλά και τα σχέδια της «ελληνικός χρυσός» η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν είναι συνώνυμο της παράνομης δραστηριότητας.
    Σκόπιμα οι υπεύθυνοι της εταιρείας αποσιωπούν ότι το σύνολο των αντιδράσεων αφορά .
    Α. Την δραστηριότητα κάτω από δομημένο οικισμό.
    Β. Την χωρίς μελέτη διάνοιξης στοών με αποτέλεσμα τον αποστράγγιση του
    _υδροφόρου ορίζοντα.
    Γ. Την απόθεση των αποβλήτων χωρίς ουσιαστική μελέτη.
    Δ. Και κυριότερο την αντίθεση στην εξόρυξη του χρυσού.
    Ειδικά για το τελευταίο υπάρχει η διεθνής εμπειρία που αποκλείει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα εφευρήματα των υποστηρικτών της «ελληνικός χρυσός».
    «Δεν υπάρχει τεχνολογία που να μπορεί να διαχωρίσει τον χρυσό χωρίς βαρύτατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον και την περιοχή».
    Η δήλωση αυτή είναι του προέδρου των ΗΠΑ Bill Clinton αναφορικά με το χρυσωρυχείο του Γιελοστόουν. Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνετε καθημερινά από την διεθνή πρακτική και τους επιστήμονες που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο ( χωρίς εργασιακή εξάρτηση από εταιρείες χρυσού).
    Όλα τα ανεξάρτητα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν κάνει μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα είναι κατηγορηματικά. Το ίδιο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει μελετήσει το θέμα εξόρυξης χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική και έχει δώσει την αρνητική του θέση.
    Εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε να δούμε το θέμα με λογιστικούς όρους.
    Χρέωση – πίστωση . Οφέλη – ζημιές. Για την περιοχή και του κατοίκους της εννοείτε. Τα ισοζύγιο είναι εκπληκτικά αρνητικό. Μόνο με αυτήν την λογική καμία εξόρυξη χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική δεν πρέπει ποτέ να γίνει αποδεκτή.
    Το ισοζύγιο όμως είναι εκπληκτικά θετικό αν στην θέση της περιοχής και των κατοίκων μπει το όνομα «ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ». Και εδώ αρχίζουν όλα…….

    2. Παραβλέπεται την μεταλλευτική παράδοση της περιοχής.

    Αντιθέτως, αυτήν μόνο δεν μπορούν να παραβλέψουν όσοι αντιδρούν στα σχέδια της «ελληνικός χρυσός».
    Η μεταλλευτική παράδοση της περιοχής κρατάει δυο χιλιάδες χρόνια.
    Το σχέδιο της «ελληνικός χρυσός» θα την τελειώσει στην κυριολεξία στα επόμενα 20. Η κλίμακα που αναλογεί στην δραστηριότητα της εταιρείας του Μποδοσάκη με αυτήν της «ελληνικός χρυσός» είναι 1:100.
    Αν είχαμε περιβαντολογικές επιπτώσεις στην κλίμακα ένα. Με όποιες δυσκολίες αποκατάστασης , έχει κανείς σκεφτεί τι ακλουθεί στην κλίμακα 100 ?.
    Και εν πάση περιπτώσει εκτός από του ότι μετά από είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχει καμία μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή, το ερώτημα είναι.
    Με τόση επιβάρυνση θα υπάρχει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα?.

    3. Δεν προτείνεται στον κόσμο μιαν αλλού είδους ανάπτυξη.
    Και το «εναλλακτικό» σχέδιο είναι ο «κακός τουρισμός.

    Εδώ μιλάμε πια για κακοήθεια. Όταν στραγγαλίζεις μια περιοχή και την ονομάζεις «βαριά μεταλλευτική» . Όταν έχεις για δεκαετίες βρωμίσει θάλασσες ποτάμια και περιοχές ολόκληρες τοποθετώντας απόβλητα. Όταν δεν αφήνεις
    Να αναπτυχτεί καμία άλλη δραστηριότητα και έχεις καταφέρει τον μηδενισμό της αγροτικής παράγωγης (μεγάλο θέμα το πώς τα κηπευτικά του κάμπου «πνίγηκαν» κάτω από τα νερά του κοκκινόλακα). Όταν το όνομα της περιοχής σε όλη την Β. Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της ρύπανσης (και ας προσπαθεί ο συμπαθής σύλλογος γυναικών Στρατωνίου να βγάλει την περιοχή από την «εσωστρέφεια») . Είναι πραγματικά θράσος να ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο. Η περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί με σχέδιο σε πολλές δραστηριότητες.
    Μια από αυτές είναι και η μεταλλευτική δραστηριότητα. Με σεβασμό στους δομημένους οικισμούς και στο περιβάλλον.

    4 Οι οικολόγοι βάζουν τη φύση πάνω από τον άνθρωπο.

    Δεν ξέρω ειλικρινά τι βάζουν πάνω από όλα οι οικολόγοι. Η συγκεκριμένη συζήτηση όμως γίνεται αποκλειστικά και μόνο για του ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
    Τους κατοίκους και την δυνατότητα να συνεχίσουν την ζωή τους σε αυτήν την περιοχή τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τα παιδιά αυτών.
    Για να γίνει αυτό πρέπει να προστατευτεί το «περιβάλλον». Αυτό δηλαδή που ΠΕΡΙΒΑΛΕΙ τους ανθρώπους. Αυτό και μονό εννοούμε όταν λέμε περιβάλλον. Η ελληνική γλώσσα είναι σαφής. Δεν προστατεύουμε το δάσος απλά και μόνο γιατί είναι δασός. Το προστατεύουμε γιατί ΠΕΡΙΒΑΛΕΙ προστατευτικά τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Είτε είναι δασικό επάγγελμα , είτε είναι μελισσοκομία , είτε είναι αγροτική δραστηριότητα , είτε είναι αγροτουριστική δραστηριότητα είτε κτηνοτροφική.

    5 Ο οικισμός της Στρατονικης δεν κινδυνεύει από τα φουρνέλα , αν έχετε . αποδείξεις περί του αντιθέτου φέρτε τις.

    Φαίνεται ότι τα σπίτια εκεί έχουν πάθει κατάθλιψη και σύνδρομο αυτοκτονικού ιδεασμού. Δεν εξηγείτε αλλιώς 100 χρόνια τώρα να μην είχε παρουσιαστεί τίποτα και ξαφνικά από τότε που άρχισαν τα φουρνέλα να παρουσιάζουν ρωγμές. Τις αποδείξεις θα έπρεπε να τις προσκομίσει η εταιρεία. Όμως τα επιχειρήματα της αντιβαίνουν στην λογική. Ο οικισμός είναι ένα βήμα πριν από το τέλος . Το ξέρουν . Το φοβούνται. Στην περίπτωση της Στρατονικης δεν έχει πρόβλημα η «ελληνικός χρυσός» .
    Έχει πρόβλημα η ελληνική δικαιοσύνη , η έννοια του κράτους και η αξιοπρέπεια όλων μας. Παιχνίδια με την νοημοσύνη γυρίζουν μπούμερανγκ.

    5 Δεν υπάρχει πλέον καμία μόλυνση στο Στρατωνι.

    Αρκεί να μην κάνετε βόλτα στην παραλία και δείτε ότι η άμμος δεν είναι παντού άμμος. Μην ανέβετε και δείτε τι γίνεται έξω από τις στοές και προπάντων μην γίνει πάλι κάνα ατύχημα και δεν δουλέψει ο καθαρισμός.
    Κόκκινο κόλπο δεν θα αντέξουμε ξανά να δούμε. Όταν περνάμε δε από το καρακόλι μπορούμε να κοιτάμε ψηλά.

    7 Οι περιβαντολογικές μας παρεμβάσεις έχουν ύψος εκατομμύρια ευρώ και
    διορθώνουν τα κακώς κείμενα.

    Είπαμε και παραπάνω ότι όλα αυτά είναι σε κλίμακα 1.
    Τώρα η κλίμακα θα γίνει 100…….???????????.
    Για τον καθαρισμό των θειούχων κόκκινων νερών τα είπαμε.
    Για το καρακόλι……………
    Καθαρίσαμε και τον κοκκινολακα .
    Και διαβάζω τώρα ότι εκεί θα κάνουν φράγμα με 20εκκ. Τόνους απόβλητων.

    Αλήθεια γιατι γίνονται όλα αυτά; Η απάντηση είναι εύκολη.
    «Το ισοζύγιο όμως είναι εκπληκτικά θετικό αν στην θέση της περιοχής και των κατοίκων μπει το όνομα «ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ».
    Το είπαμε και παραπάνω. Όλα γίνονται για το κέρδος της εταιρείας.
    Και το κέρδος περνάει και πάνω από πτώματα.
    Σε αυτήν την περίπτωση το πτώμα θα έιναι η ΒΑ Χαλκιδική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.