Mεταλλευτική πολυεθνική στο Περού δικάζεται για βασανισμό διαδηλωτών


http://www.tvxs.gr/v23975

Το 2005 διαδηλωτές στο Περού διαμαρτύρονταν για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις εργασιακές συνθήκες στην εταιρεία Monterrico. Τέσσερα χρόνια μετά, βρετανικό δικαστήριο δίνει εντολή για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της πολυεθνικής μεταλλευτικής εταιρείας μέχρι του ποσού των 6 εκατ. ευρώ, για πιθανή ευθύνη της στον βασανισμό διαδηλωτών, γηγενών του Ρίο Μπλάνκο στο Περού.

Δεκάδες διαδηλωτές κρατήθηκαν για τρεις ημέρες από την αστυνομία και την ιδιωτική ασφάλεια πολυεθνικής στον εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας σε συνθήκες Αμπού Γκράιμπ – δεμένοι και φορώντας κουκούλες. Κατά το διάστημα αυτό, ένας διαδηλωτής που φέρεται να δέχτηκε σφαίρα κατέληξε αβοήθητος. Δύο κοπέλες κατήγγειλαν ότι οι θύτες τους ασέλγησαν επάνω τους και τις απείλησαν με βιασμό.

Το 2001 η βρετανική -τότε- Monterrico ξεκίνησε με τη στήριξη της κυβέρνησης του Περού σχέδιο εξόρυξης χαλκού στο ΒΔ Περού. Οι δραστηριότητές της θα εκτείνονταν σε επιφάνεια 76.000 στρεμμάτων, στο μεγαλύτερο μέρος τους καλυμμένα από τα δάση που μαζεύουν το νερό της βροχής και τροφοδοτούν τα ποτάμια που ποτίζουν την καλλιεργήσιμη γη. Λόγος έγινε τότε για τον κίνδυνο δηλητηριάσεων, μόλυνσης και καταστροφής του εύθραυστου οικοσυστήματος. Ο νόμος απαιτούσε να έχει η μεταλλευτική εταιρεία τη στήριξη των δύο τρίτων του τοπικού πληθυσμού πριν ξεκινήσει. Με τη στήριξη της κυβέρνησης όμως τον αγνόησε.

Τον Αύγουστο του 2005 εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί έχοντας περπατήσει μέρες, έφτασαν στο εργοστάσιο. Η αστυνομία εμπόδισε την ειρηνική προέλασή τους κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πραγματικών πυρών. Η εταιρεία βέβαια υποστηρίζει ότι ούτε η διοίκησή της ούτε η ιδιωτική ασφάλεια που απασχολούσε εμπλέκονται σε πράξεις βίας.


6 απαντήσεις στο “Mεταλλευτική πολυεθνική στο Περού δικάζεται για βασανισμό διαδηλωτών”

    • Ο Μarco Arana, που εμφανίζεται και στο βίντεο που έστειλε ο Μίδας, είναι παπάς και ήταν φέτος ένας από τους “Ήρωες του Περιβάλλοντος” που επιλέγει κάθε χρόνο το περιοδικό ΤΙΜΕ:

      Ο Περουβιανός παπάς έχει κάνει έργο ζωής το να προστατεύσει τον τόπο του από τις επιπτώσεις της επιφανειακής εξόρυξης και να βοηθήσει τους απλούς αγρότες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους απέναντι στα μεγάλα μεταλλευτικά συμφέροντα- που σε αυτήν την περίπτωση είναι το μεταλλείο Yanacocha της Newmont, το μεγαλύτερο επιφανειακό χρυσωρυχείο της νότιας Aμερικής.

      Δεν έχει καμία σημασία αν η επιλογή των “Ηρώων του Περιβάλλοντος 2009″ του ΤΙΜΕ είναι η καλύτερη δυνατή. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μετά από πολλές δεκαετίες καταπίεσης, εκμετάλλευσης, περιβαλλοντικών καταστροφών και στυγνών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ!!! Αντιστέκεται – με τεράστιο προσωπικό κόστος, με κίνδυνο για τη ζωή του, απέναντι σε καταπιεστικά καθεστώτα και σε πολυεθνικές εταιρείες που έχουν μεγαλύτερο προϋπολογισμό από το ίδιο το κράτος.
      ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ!!!

    • Ναι… αυτή η εταιρεία πήγαινε τα Χριστούγεννα και μοίραζε μπακλαβάδες στα μειονοτικά χωριά της περιοχής για να μπορεί να λέει στους μετόχους της ότι “έχει άριστες σχέσεις με τους ντόπιους”… Γιατί όλο το παιχνίδι γι’αυτές τις εταιρείες εκεί παίζεται: στους μετόχους!
      Μίδα, να σου πω εγώ ποια είναι η στάση της τοπικής κοινωνίας της Θράκης (δύο νομοί: Ροδόπη και Έβρος) απέναντι σε αυτές τις εταιρείες; Θέλουν να κρατήσουν τη γη τους και το νερό τους και είναι 100% κατά κάθε μεταλλευτικής εκμετάλλευσης. ΟΛΟΙ. Από τον απλό κόσμο μέχρι όλους τους τοπικούς φορείς, ενώσεις επαγγελματιών, κομματικές οργανώσεις, βουλευτές, Νομάρχες, Δημάρχους, δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια. Είναι όλοι ομόφωνα εναντίον εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια!
      Αλλά βέβαια η Θράκη δεν έχει ιστορικό σύγχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας, δεν έχει εργαζόμενους που απειλούνται με ανεργία, όπότε είναι εύκολο για τον κόσμο να δει που θα οδηγήσει αυτή η εκμετάλλευση αν ξεκινήσει: στον μηδενισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης της περιοχής, την απώλεια του νερού, την απαξίωση της αγροτικής γης, την απαξίωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών τους προϊόντων. Όλα αυτά ισχύουν βέβαια και για τη δική μας περιοχή- όμως το ιστορικό μας με τη μεταλλεία μας εμποδίζει να δούμε καθαρά το μέλλον.
      Όταν έγινε το “Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο” του Σουφλιά που αρχικά συμπεριλάμβανε τη Θράκη στις περιοχές εκμετάλλευσης χρυσού (μαζί με τη Χαλκιδική), το σύνολο των φορέων και των κατοίκων των δυο Νομών ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν από τον Υπουργό την απαλοιφή αυτού του άρθρου. Και το πέτυχαν!!!
      Και αν θέλουν οι Stinger et al που την ξέρουν την υπόθεση, ας με διαψεύσουν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.