Χρυσός βαμμένος με αίμα


Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ από την “Ελευθεροτυπία” http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=92245

Μεταλλεργάτης σκοτώθηκε στα μεταλλεία χρυσού της Στρατονίκης Χαλκιδικής και συνάδελφός του τραυματίστηκε χθες το μεσημέρι, όταν αποκολλήθηκαν τόνοι μεταλλευμάτων κι έπεσαν πάνω τους ενώ πραγματοποιούσαν εργασίες υποστύλωσης σε στοά, στην περιοχή Μάντεμ Λάκκος.

Το δυστύχημα σημειώθηκε 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την έξοδο της στοάς, στις 11.30 το μεσημέρι. Κατά τις προσπάθειες ενίσχυσης της στοάς, μεγάλος όγκος μεταλλεύματος αποκολλήθηκε από την οροφή και καταπλάκωσε τον 44χρονο έμπειρο εργάτη, Δημήτρη Χαριστά, από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής.

«Είδα έναν κατάμαυρο όγκο να πέφτει στο πίσω μέρος του φορτωτή και το μηχάνημα σηκώθηκε στον αέρα», μας ανέφερε ο Χρήστος Ζαφειρούδας, χειριστής του φορτωτή, που δούλευε στον χώρο του δυστυχήματος και ανατράπηκε.

Η στοά απομονώθηκε αμέσως και οι εργάτες προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν τον συνάδελφό τους, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής για νεκροψία-νεκροτομή.

Με ακρωτηριασμένα τα τέσσερα δάχτυλα του δεξιού του χεριού, ο έτερος 49χρονος εργάτης, Χρήστος Παπαϊωάννου, από την Ιερισσό, μεταφέρθηκε στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης. Χειρουργήθηκε για τη συγκόλληση των δακτύλων και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Αστυνομικοί συνέλαβαν τους υπεύθυνους ασφαλείας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα. Αμεσα ειδοποιήθηκε η Επιθεώρηση Μεταλλείων, για αυτοψία, ώστε να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας.

Το πένθος βαρύ για τη βόρεια Χαλκιδική, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, που εκμεταλλεύεται η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», είναι ντόπιοι. Κατά την εταιρεία, δυστύχημα μέσα σε στοά έχει να συμβεί από το 1997, ενώ το 2006 στέγη εξωτερικού κτίσματος καταπλάκωσε άλλον εργαζόμενο.

«Περιμένουμε το πόρισμα της Επιθεώρησης Μεταλλείων. Είμαστε σε επαφή με τα κατά τόπους σωματεία εργαζομένων και θα πράξουμε ανάλογα», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Αγγελος Πράτσας.

Εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων και ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να αλλάξει το τοπίο στους εργασιακούς χώρους, δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, και υποσχέθηκε άμεση εφαρμογή του νόμου για την αποκατάσταση της οικογένειας του θανόντος και των τραυματιών.

«Εγκλημα της εργοδοσίας», που οφείλεται σε ελλιπή μέτρα ασφαλείας, χαρακτήρισε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το εργατικό δυστύχημα.*


Μία απάντηση στο “Χρυσός βαμμένος με αίμα”

  1. Καλά που έχει να γίνει δυστήχημα απο το 1997……Λες και οι ζωές των ανθρώπων έχει σημασία πότε χάνονται!!!!!Οι ζωές των ανθρώπων δεν είναι στατιστική….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.