Απαγόρευση του κυανίου στη μεταλλουργία ζητούν οι Ούγγροι


Πρόταση νόμου για την απαγόρευση της χρήσης κυανίου σε μεταλλεία στην Ουγγαρία κατέθεσε το οικολογικό-πολιτικό κόμμα της χώρας (“Η πολιτική μπορεί να είναι διαφορετική”- LMP). Η πρόταση νόμου έχει την υποστήριξη των τριών μεγαλύτερων οικολογικών οργανώσεων της Ουγγαρίας – της Greenpeace, των “Φίλων της Γης” και της “Προστατεύστε το Μέλλον”.

Baia Mare spillΣτόχος των υπεύθυνων της εκστρατείας είναι το σχέδιο νόμου να έχει εγκριθεί μέχρι την ημερομηνία της τραγικής  10ης επετείου της διαρροής κυανιούχων μεταλλευτικών αποβλήτων στη Baia Mare της Ρουμανίας. Ολόκληρη η ανακοίνωση τύπου βρίσκεται στο http://cianmentes.org/?page_id=48.

Δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας της Χαλκιδικής χρησιμοποιείται κυάνιο, όχι για μεταλλουργία χρυσού αλλά για την παραγωγή συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου, από το 1953. Σήμερα στο μεταλλείο “Μαύρες Πέτρες” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ χρησιμοποιούνται περίπου 80 κιλά κυανίου την ημέρα, δηλαδή γύρω στους 24 τόνους ετησίως!

Η τραγική ρύπανση του ποταμού Tisza με κυάνιο και βαρέα μέταλλα πριν από 10 χρόνια αύξησε σημαντικά την ευαισθητοποίηση του κοινού διεθνώς σχετικά με την επικίνδυνη και καταστροφική φύση της μεταλλουργίας χρυσού με κυάνιο. Λίγο μετά το ατύχημα, η Δημοκρατία της Τσεχίας απαγόρευσε αυτήν την τεχνολογία. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει οργανώσεις πολιτών και στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (δείτε παλαιότερη ανάρτησή μας), όμως η μεταλλευτική βιομηχανία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να τις καθυστερήσει.

Οι επανειλημμένες διαρροές κυανίου και βαρέων μετάλλων από μεταλλευτικές επιχειρήσεις οδήγησαν περσι 45 μη-κυβερνητικές οργανώσεις από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη να ζητήσουν απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία σε ολόκληρη την λεκάνη των Καρπαθίων (Ουγγαρία, Σλοβακία, Ουκρανία και Ρουμανία). Αρκετά επικίνδυνα προγράμματα χρυσωρυχείων απειλούν την περιοχή, όπως το έργο στη Rosia Montana της Ρουμανίας, κατά της ανάπτυξης του οποίου Ρουμάνοι και Ούγγροι περιβαλλοντιστές αγωνίζονται μαζί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.