Συμφωνία των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών για περιορισμό των πωλήσεων χρυσού


Wall Street Journal, 7/8/2009 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και 18 κεντρικές τράπεζες Ευρωπαϊκών χωρών υπεγραψαν συμφωνία για περιορισμό των πωλήσεων χρυσού σε 400 μετρικούς τόνους κατ’έτος για τα επόμενα πέντε έτη.  Η νέα συμφωνία θα αντικαταστήσει την ισχύουσα που λήγει το Σεπτέμβριο και που περιόριζε τις πωλήσεις σε 500 τόνους ετησίως.

Το  άρθρο της  WSJ είναι μια επιβεβαίωση του γεγονότος ότι τα σύννεφα πυκνώνουν γύρω μας.

Όλα δείχνουν ότι περίοδος των υψηλών τιμών του χρυσού που ήδη διανύουμε θα παραταθεί επ’αόριστον και αυτό, για εμάς που έχουμε την ατυχία να καθόμαστε πάνω στα κοιτάσματα χρυσού, σημαίνει ότι οι πιέσεις  να τα “αναπτύξουμε” θα αυξηθούν τρομακτικά. Το έχουμε ξαναπεί οτι οι Σκουριές, δηλαδή ο Κάκαβος, είναι ο πρώτος στόχος. Μεταλλείο που δεν απαιτεί την κατασκευή δαπανηρών και χρονοβόρων υποδομών, χωρίς τεχνικές δυσκολίες και εξαιρετικά χαμηλού κόστους παραγωγής. Εύκολο κέρδος, άμεσα πραγματοποιήσιμο. Με το χρυσό στα $1.000 η ουγγιά, τα 5εκατ. ουγγιές των Σκουριών αξίζουν 5 δις δολάρια!

Οι συμφωνίες περιορισμού των πωλήσεων χρυσού εγκαινιάσθηκαν το Σεπτέμβριο του 1999 για να …διασώσουν την τιμή του χρυσού που είχε κατρακυλήσει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των $252 ανά ουγγιά (http://www.kitco.com/scripts/hist_charts/yearly_graphs.plx). Περιορίζοντας την προσφορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, εκείνη η πρώτη συμφωνία είχε πετύχει αφ’ενός μεν να ανεβεί η τιμή του χρυσού και αφ’ετέρου να διατηρηθεί η ζήτηση για πρωτογενές μέταλλο και άρα τα κέρδη της εξορυκτικής βιομηχανίας. Η συμφωνία ήταν πενταετούς διάρκειας και ανανεώθηκε το 2004.

Αυτό που μας ανησυχεί σήμερα δεν είναι ότι ανανεώθηκε για τρίτη φορά η συμφωνία για περιορισμό των πωλήσεων. Είναι ότι παρά τις υψηλές τιμές, κανείς πλέον δεν θέλει να πουλήσει. Οι πωλήσεις χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες σημείωσαν απότομη πτώση κατά 73% στο πρώτο μισό του 2009 και οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους είναι ότι θα πέσουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994. Οι ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία δημιουργούν αποθέματα, ενώ οι παλαιές δεν δείχνουν διατεθειμένες να αποχωριστούν τα δικά τους. Όλη η ζήτηση θα πρέπει να καλυφθεί από πρωτογενές μέταλλο, από τη φρέσκια παραγωγή μεταλλείων στη Γκάνα, την Τουρκία ή την Ελλάδα.

Με τις σημερινές τιμές του χρυσού, τα συμφέροντα είναι κολοσσιαία και το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στην εταιρεία και στο βάζο με το γλυκό είναι οι κάτοικοι που αντιδρούν. Έρχεται πόλεμος.



Μία απάντηση στο “Συμφωνία των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών για περιορισμό των πωλήσεων χρυσού”

  1. Για να δούμε επιτέλους πόσοι π.χ. Stringer κλπ ……..στην περιοχή μας πρόκειται να γίνουν επιτέλους ……Ωνάσηδες η ……Μποδοσακιδες εδώ είμαστε…… θα σας τους παρουσιάζουμε …Ηρεμία …..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.