Τέλος του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην πρόσβαση στα κοιτάσματα λιγνίτη


Αφού ασχολούμαστε με αυτό στα σχόλια, ας το βάλουμε κι εδώ… Από το http://pontokomicom.blogspot.com/

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε αποδεκτές τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ όσον αφορά την πρόσβαση στα κοιτάσματα λιγνίτη. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σε δήλωσή της η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος, κ. Neelie Kroes, δήλωσε ότι:

«Η απόφαση της Κομισιόν διασφαλίζει ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα έχουν δίκαιη πρόσβαση στα κοιτάσματα λιγνίτη, που είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να μπορέσουν νέες εταιρείες να εισέλθουν στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση, έχει δεσμευτεί να δώσει δικαιώματα εκμετάλλευσης για τέσσερα κοιτάσματα λιγνίτη (σε Δράμα, Ελασσόνα, Βεύη και Βεγορα) μέσω δημόσιων διαγωνισμών από τους οποίους θα εξαιρείται η ΔΕΗ.

Πηγή: http://www.euro2day.gr


7 απαντήσεις στο “Τέλος του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην πρόσβαση στα κοιτάσματα λιγνίτη”

  1. Στο (πάντα ενδιαφέρον) ιστολόγιο της Ποντοκώμης υπάρχει και κοινή ανακοίνωση από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), το Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και τη Greenpeace, στην οποία σχολιάζεται ο νέος Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός που δημοσίευσε το ΣΕΕΣ (http://pontokomicom.blogspot.com/2009/08/blog-post_3892.html).
    Οι οργανώσεις που υπογράφουν δεν δείχνουν να συμμερίζονται την ευφορία που εξέφρασε το WWF (και ο νεοφώτιστος οικολόγος Stinger) και λένε ουσιαστικά αυτό που είχαμε γράψει κι εμείς στα σχόλια του http://antigoldgr.org/blog/2009/07/23/paranesti-2/#comments.
    Ότι ο σχεδιασμός αυτός είναι απλώς ένα ευχολόγιο που θα αποτύχει αν δεν υποστηριχτεί από αντίστοιχες πολιτικές.

    “Θα ήταν ευχής έργο να πετύχουμε ένα τόσο φιλόδοξο στόχο με εξοικονόμηση ενέργειας. Μόνο που για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτούνται μέτρα, πολιτικές και κίνητρα, τα οποία σήμερα απουσιάζουν και τα οποία βέβαια δεν προσδιορίζει η έκθεση του ΣΕΕΣ.
    Η έκθεση του ΣΕΕΣ δικαιώνει, τελικά, τον τίτλο της: είναι απλά μία έκθεση ιδεών και ένα ευχολόγιο. Δεν αποτελεί δομημένο ενεργειακό σχεδιασμό. Δεν απαντά στα πιεστικά ερωτήματα για το πώς θα προσεγγίσουμε τους στόχους του 2020 και δεν κάνει καμία αναφορά στην υποχρέωση σύνταξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ (σύμφωνα με τη νέα Οδηγία 2009/28/ΕΚ).

    Το πώς συνδυάζεται η εκχώρηση εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων λιγνίτη με την έκθεση του ΣΕΕΣ – και φυσικά και με τις υποχρεώσεις μας για τη μείωση των αερίων ρύπων – είναι ένα μυστήριο.

  2. Ένα παλιό μου δημοσίευμα στην «Αυγή»

    Αριστερά και ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Ενέργεια (2) .

    Η διατήρηση της δεσπόζουσας θέσεις του καθόλου «φθηνού» (οικονομικά)όπως ονομάζεται από τους εκπρόσωπους του δικομματισμού , αλλά σίγουρα φτωχού σε θερμογόνα δύναμη λιγνίτη στην παραγωγή Η/Ε της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια δηλ. μετά την πρώτη παγκόσμια ενεργειακή κρίση ήταν θετική μόνο για το πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο (ολιγαρχία). Διότι

    1. εξασφάλιζε ησυχία και ηρεμία στην εκάστοτε κεντρική εξουσία (πρωθυπουργό, υπουργούς ,Γ.Δ. ΔΕΗ )
    2. Διατηρούσε στο ακέραιο το πολιτικό δικομματισμό .
    3. Επέτρεπε στους εμπνευστές του και διαχειριστές να κρύβουν μέσω ΔΕΗ και να μεταφέρουν στης πλάτες του ελληνικού λαού τα ελλείμματα του προϋπολογισμού των σφαλμάτων τους και παραλήψεων ( κοινώς οικονομικός σφόνδυλος ) .

    Είχε όμως περισσότερο αρνητικά φαινόμενα που είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω , αναδείξω και κατακρίνω .

    1. Διέλυσε στην κυριολεξία την όποια διαφορετική άποψη και γνώση για την αλλαγή του τρόπου παραγωγής (πράγμα απαράδεκτο)
    2. Σταμάτησε της αλλαγές και συντηρητικόποιησε τους εργαζόμενους ,συνδικάτα, επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμια ,ΤΕΙ) επαγγελματικούς φορείς (ΣΔΜ/ΔΕΗ, ΤΕΕ ) και κοινωνία .
    3. Δεν επέτρεπε καμία αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας π.χ .πρακτική εφαρμογή της μεθόδου περιβαλλοντικό- οικονομικής απόληψης λιγνιτικού κοιτάσματος (Μεβοραχ) ,διαγνωστική συντήρηση στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (δική μου) κλπ., με τραγικά αποτελέσματα σήμερα αλλά και για το μέλλον.
    4. Κατέστρεψε ανεπανόρθωτα στην κυριολεξία όλη την Δυτ. Μακεδονία (γη, νερά, αέρα).

    Όλα τα παραπάνω έγιναν λόγω επικράτησης και κυριαρχίας στην λειτουργία των υπαίθριων Ορυχείων ΔΕΗ της λεγόμενης «φιλοσοφίας?» η ποιο σωστά σουφισμού «των γεμάτων αυλών» που εκτός από της τεράστιες καταστροφές στο ανθρώπινο και κοινωνικό περιβάλλων ήταν και η αιτία δημιουργίας εστιακών σεισμικών φαινομένων, άγνωστων για χιλιάδες χρόνια στην περιοχή (δεντριδικό φαινόμενο) .

    Η οποίες προσπάθειες αλλαγής και ανάδειξης αυτών των αρνητικών φαινομένων και του θέματος αλλά και αλλαγής του τρόπου παραγωγής π.χ. μικτή καύση ,εκμετάλλευση οικονομικών απολήψιμων κοιτασμάτων που περιέγραψα στο προηγούμενο μου άρθρο άφησαν πίσω τους για τους συμμετέχοντες μόνο αρνητικές αναμνήσεις αλλά και θύματα και μόνιμες αναπηρίες .

    Η σημερινή κατάσταση είναι τραγική και η προοπτικές δυσοίωνες στην κυριολεξία .

    Η απαξίωση της γνώσης ,αλλά και του κεφαλαίου της μεγαλύτερης Δημόσιας Επιχείρησης άρα και του ελληνικού λαού γενικότερα φαίνεται και καταγράφεται στην άξια της μετοχής στο χρηματιστήριο .

    Το λυπηρό στην όλη αυτή κατάσταση είναι ότι έρχεται στην πολύ δύσκολη εποχή του ανοίγματος της αγοράς Η/Ε , της έλλειψης και απροθυμίας συμμετοχής εγχώριων «κεφαλαιούχων» στο παιχνίδι αυτό ,της αύξησης ζήτησης ρεύματος λόγω Ολυμπιάδας 2004 ,αλλά και την εποχή της εναρμόνισης με την Ε.Ε. και την ένταξη των 10 νέων χωρών στην Ε.Ε (τα έτη 2003-2006).

    Η επίλυση του θέματος που περιέγραψα από την σκοπιά μου είναι δύσκολη και κατά την ταπεινή μου γνώμη φέρνει την Αριστερά, που δεν έμεινε ποτέ σε δύσκολους καιρούς στην άκρη, σε ρόλο Κεντρικό και ειδικά εν όψει του εποικημένου σας συνεδρίου του ΣΥΝ της Αριστεράς .

    Υποχρεώνει σήμερα όλους μας σε ανάταση και στην εποχή που ας μου επιτραπεί η φράση «ΝΕΑΣ ΕΔΑ» του Ν.ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ ,Ν.ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ,
    Ν. ΚΙΤΣΙΚΗ ,Ι.ΙΛΙΟΥ ,Μ. ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗ και άλλων φωτισμένων μυαλών της εποχής τους.

    Είναι η πρόκληση Πρώην μου συντρόφι του ΣΥΝ αλλά και όλης της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ( δίχως μικρότητες και μπαγαποντιές μην χάσουμε το όνομα όπως το έλεγαν κάποιοι το 1989-1991 αλλά και ποιο παλιά 1957,1967 ).

    Είναι κρίμα .

    Ν.Δ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ
    Πτολεμαιδα 10.01.03

  3. http://pontokomicom.blogspot.com/2009/08/blog-post_10.html

    Τριάντα υπό ανέγερση εργοστάσια ηλιακής θερμικής ενέργειας διαθέτει σήμερα η Ισπανία.
    Με την Ισπανία να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής αιολικής ενέργειας, μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, οι εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πασχίζουν τώρα να εδραιώσουν την παρουσία τους στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη ισπανική αγορά ηλιακής θερμικής ενέργειας.
    Η τεχνολογία ηλιακής θερμικής ενέργειας -όπως είναι γνωστή- χρησιμοποιεί κάτοπτρα που εστιάζουν στις ακτίνες του ηλίου προς έναν κεντρικό αποδέκτη, παράγοντας ατμό που θέτει σε λειτουργία ηλεκτρικές τουρμπίνες.
    Το μοναδικό στη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ότι η ηλιακή θερμότητα μπορεί να αποθηκευθεί, προσφέροντας εφεδρική ενέργεια στα ηλεκτρικά δίκτυα.
    Οι μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφελείας έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για εργοστάσια ηλιακής θερμικής ενέργειας, διότι η λειτουργία τους είναι παρόμοια με τη λειτουργία των συμβατικών, ατμοηλεκτρικών σταθμών.
    Σύμφωνα με επίσημα κρατικά στοιχεία, η Ισπανία διαθέτει τριάντα υπό ανέγερση εργοστάσια ηλιακής θερμικής ενέργειας. Οι επιχειρήσεις αναζητούν την έγκριση έργων που θα αυξήσουν τη δυναμικότητα παραγωγής κατά 4.300 megawatts -ενέργεια αρκετή ώστε να καλύψει περίπου τα δύο-τρίτα των αναγκών ηλεκτροδότησης μιας πόλης στο μέγεθος της Νέας Υόρκης κατά την εαρινή περίοδο- και εκπροσωπώντας μια επένδυση, ύψους 17 δισ. ευρώ (24,5 δισ. δολάρια).
    «Μετά την αιολική ενέργεια, η τεχνολογία ηλιακής θερμικής ενέργειας θα αποτελέσει τη δεύτερη σημαντική κατηγορία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την εταιρεία στο εγγύς μέλλον», τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Χοσέ Μανουέλ Εντρεκανάλες, πρόεδρος της Acciona, ισπανικής κατασκευαστικής εταιρείας, που έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τομέα ανανεώσιμων πηγών.

  4. Πέρασε μια εβδομάδα και δεν είδα τον πάντα λαλίστατο συνομιλητή να μας αναλύσει το παραχωρημένο “δωράκι”. Φαίνεται υπάρχει μεγάλη φαγούρα . Εμείς υποσχόμαστε ότι σε περίπτωση ενδεχόμενου διάλογου θα αναπτύξουμε την άποψη μας .Προσωπικά δεν πιστεύω κανείς “μαφιόζος καπιταλιστής” ελληνικού περιεχόμενου να σηκώσει το γάντι .
    Ας περιμένουμε.άλλωστε οι Σκουριές είναι τώρα στο κέντρο του ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα η απαράδεκτη γκαγκστερική ,αντιεπιστημονική απομαστευση υδροφόρου ορίζοντα για την οποία κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη .Δεν είδαμε τους λαλίστατους Νομάρχη ,Δασάρχη Αρναιας ,Δήμαρχο (τέως και νυν) όλοι τους Νομικά υπεύθυνοι σύμφωνα με το Σύνταγμα .

  5. αναδημοσιευσει
    Εργατική Αλληλεγγύη : Μείωση του χρόνου εργασίας στους εργαζόμενους στην εξόρυξη και στην επεξεργασία του λιγνίτη.
    Ημερομηνία Καταχώρησης : 2009-08-18 02:38:21 | button button

    Κοζάνη 18/8/2009

    Μείωση του χρόνου εργασίας στους εργαζόμενους
    στην εξόρυξη και στην επεξεργασία του λιγνίτη.

    Συνάντηση αντιπροσωπείας της «Εργατικής Αλληλεγγύης» με τον Γ.Γ του Υπουργείου απασχόλησης για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος όπου έγινε δεκτή εκτός των άλλων και η απαίτηση του συνδικάτου: Η ρύθμιση να αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση.

    Σε δικαίωση των αγώνων του συνδικάτου μας και όλων όσων στήριξαν την υπόθεση της μείωσης του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ανθυγιεινές συνθήκες, εξόρυξης και επεξεργασίας λιγνίτη, οδηγεί η συμφωνία της «Εργατικής Αλληλεγγύης» με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης κ. Κοντό.
    Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 12/8/09 στο Υπουργείο απασχόλησης στην Αθήνα μετά από αίτημα της Εργατικής Αλληλεγγύης για να ζητηθεί η νομοθετική κατοχύρωση της μείωσης της χρόνου εργασίας, σε αντίθεση με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ όπως αρχικά πρότεινε το ΥΠ.ΑΠ. Η Πρόταση του Συνδικάτου μας ήταν εξ αρχής η νομοθετική ρύθμιση πρώτα και όχι η υπογραφή ΣΣΕ, για να συμπεριλάβει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση (μόνιμοι, έκτακτοι, εργολαβικοί, εργαζόμενοι σε ιδιωτικά ορυχεία κλπ). Ο κ. Κοντός αποδέχτηκε τα επιχειρήματα του Συνδικάτου μας και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση. Το ίδιο είχε υποσχεθεί και η κυρία Πετραλιά πριν ένα μήνα σε συνάντηση της με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
    Πρέπει να τονίσουμε ότι το συνδικάτο μας ανέδειξε αυτό το ζήτημα και παλεύει τα τελευταία χρόνια για να γίνει αποδεκτό από την πολιτεία και τη ΔΕΗ. Το αίτημα βασιζόταν εκτός των άλλων, κυρίως στην απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου καταδίκασε τη χώρα μας για μη λήψη μέτρων για την υγεία των κατοίκων στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης Πτολεμαΐδας Φλώρινας και Μεγαλόπολης καθώς και για τη μη πρόβλεψη μείωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στο Λιγνίτη. Αυτή η πολύ σημαντική για την περιοχή μας και τους εργαζόμενους απόφαση πάρθηκε μετά από προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ) και το Συνδικάτο μας συνεργάστηκε μαζί του από το αρχικό ακόμα στάδιο προετοιμασίας της προσφυγής.
    Σημαντική ήταν και η συμβολή των στελεχών του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από αίτημα της «Εργατικής Αλληλεγγύης» αφού υποστήριξαν και «έδεσαν» νομικά τα επιχειρήματα του συνδικάτου μας και πίεσαν περεταίρω την πολιτική ηγεσία.
    Το θέμα πλέον βρίσκεται στο τελικό στάδιο και μένει ο καθορισμός του αριθμού των ωρών η των ημερών της μείωσης και να προωθηθεί για νομοθετική ρύθμιση στη βουλή!
    Το συνδικάτο μας παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης και παρεμβαίνει σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για σύντομη και δίκαια λύση.
    Καλούμε τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τις γραμμές του Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» γιατί λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι με «εντολές ανωτέρων», γιατί έβαλε ψηλά τον πήχη των εργατικών δικαιωμάτων αλλά κυρίως γιατί παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους για:

    · ΔΕΗ δημόσια 100% κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στην υπηρεσία των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.
    · Ενιαίες και ισότιμες εργασιακές σχέσεις γι όλους τους εργαζόμενους.
    · Προσλήψεις τακτικού προσωπικού με σταθερές και ολοκληρωμένες εργασιακές σχέσεις.
    · Κατάργηση του δουλεμπορίου και των εργολάβων στην ενέργεια.

    Το γραφείο τύπου

  6. Συμπεράσματα στο « Διαφορές στο πρόγραμμα τροφοδοσίας &απόσυρσης λιγωτικών Μονάδων περιοχής Πτολεμαΐδας……» ΔΕΗ Αύγουστος ..2009 με λίγα λόγια όσο λιγότερα τόσο καλύτερα …δικό μου….. έχουμε κάτι παραπάνω Stringer …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.