Ρωγμές σε σπίτια εξ’αιτίας ορυχείου της ΔΕΗ


Ρωγμές σε σπίτια με …ευθύνη της ΔΕΗ…
Από το http://pontokomicom.blogspot.com/

Στη μεγάλη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα από τις εργασίες της ΔΕΗ οφείλονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΑΠΘ, οι ζημιές στα σπίτια του χωριού Ανάργυροι στη Φλώρινα.

Καταπέλτης κατά της ΔΕΗ είναι η μελέτη επιστημόνων του ΑΠΘ για τα αίτια των ρωγμών και τις βαριές βλάβες που παρουσιάζουν σχεδόν στο σύνολό τους τα 183 σπίτια του χωριού Ανάργυροι της Φλώρινας, το οποίο απέχει μόλις 200 μέτρα από ορυχείο της επιχείρησης. Οι καθηγητές υδρογεωλογίας Γ. Σούλιος και σεισμολογίας Θ. Τσάπανος αποδίδουν το φαινόμενο στην τεχνητή πτώση από τη ΔΕΗ του υδροφόρου ορίζοντα κατά πολλές δεκάδες μέτρα, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το ορυχείο λιγνίτη.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος-ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για τη Χαλκιδική και για όλες τις μεταλλευτικές περιοχές της χώρας. Οι επιστήμονες του ΑΠΘ καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς  ότι υπαίτιοι των ρωγμών στα σπίτια είναι οι αγρότες ή οι σεισμοί και καταδεικνύουν ως υπεύθυνο το ορυχείο της ΔΕΗ! Επιβεβαιώνουν όλα όσα λέμε τόσο καιρό  για την αποστραγγιστική δράση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και για τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της αποστράγγισης.  Γίνεται σαφές ότι ένοχες για αυτού του είδους τις ζημιές μπορεί να είναι τόσο οι επιφανειακές (όπως της ΔΕΗ) όσο και οι υπόγειες εξορυκτικές δραστηριότητες.

Έχουμε γράψει και παλιότερα (εδώ) ότι για να δουλέψει ένα επιφανειακό και ιδίως ένα υπόγειο ορυχείο/μεταλλείο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποστράγγιση της περιοχής από τα υπόγεια νερά τα οποία αποτελούν εμπόδιο στις εργασίες. Η άντληση των υπογείων υδάτων έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευστάθεια των πετρωμάτων, στην ασφάλεια των υπερκείμενων οικισμών, στην επάρκεια της υδροδότησης, στην επάρκεια νερού για άλλες χρήσεις, στην υγεία των φυσικών οικοσυστημάτων.

Οι επιπτώσεις αυτές ουδέποτε λαμβάνονται σοβαρά υπ’όψιν και η αποστράγγιση των υπόγειων υδροφορέων, μέσω αποστραγγιστικών γεωτρήσεων ή σηράγγων, αδειοδοτείται “ελαφρά τη καρδία” μαζί με το συνολικό Επενδυτικό Σχέδιο. Πάντα για λόγους δημοσίου συμφέροντος!


8 απαντήσεις στο “Ρωγμές σε σπίτια εξ’αιτίας ορυχείου της ΔΕΗ”

  1. Αυτό ακριβώς ονομάζεται μεταφορά εξωτερικού κόστους στους αόρατους κάτοικους ,έτσι και στην περίπτωση Στρατονίκης η υπεράντληση του νερού δημιούργησε τα φαινόμενα ρηγμάτων στα σπίτια και στους δρόμους που έχω επισημάνει σε άλλα σχόλια μου .Στους δρόμους ο κύριος Αστεριος ρίχνει λίγο άσφαλτο και με την μέθοδο του μπαλώματος μπορούμε και εμείς να τα εντοπίζουμε .Στην περίπτωση υπεράντλησης και υπερεκμετάλλευσης δημιουργούνται και άλλα φαινόμενα π.χ. Σεισμοί!!!! που βιώνετε, είναι το λεγόμενο δεντρικό φαινόμενο οπου η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί την φύση .

  2. Τα παραπάνω φαινόμενα “Σεισμοί “!!!!!έχει δυνατότητα ο κάθε αδαής αναγνώστης και χρήστης ιντερνέτ να παρακολουθήσει σήμερα στο google .com …Καλή μελέτη…

  3. Το φαινόμενο στην Στρατονικη , είναι καθαρά απο την υπεράντληση του υδροφόρου.
    Η απάντληση του υδροφόρου δημιουργει κενό που καταλαμβάνεται σιγα-σιγα απο τα υπεράνω στρώματα. Το φαινόμενο έοναι πρόδρομο του φαινομένου της ερημοποίησης .
    Φαίνεται η Στρατονίκη εχει προκαθορισμένο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.