Επιφανειακές εξορύξεις (ναι, κι άλλες…) στη Γκιώνα


Σαν βγεις στον πηγαιμό από την Άμφισσα για την Καλοσκοπή συναντάς πολλές “ομορφιές”. Μια από αυτές είναι και η παρακάτω, στη θέση “Διπλοπίτα”:

diplopita_panorama

079Ο μαγευτικός ελαιώνας της Άμφισσας, το χωρίον Ελαιώνας και η συμβολή του κ. Κυριακόπουλου στην ομορφιά του τοπίου…

Όσο κι αν προσπαθεί το πρωινό φως να απαλύνει την εικόνα του κατακρεουργημένου βουνού, η θέα παραμένει άγρια και απωθητική.

Στη Γκιώνα, οι πληγές της εκμετάλλευσης βωξίτη είναι φανερές όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα. Φαγωμένα βουνά, παράξενοι γυμνοί λόφοι, ξένη, αλλόκοτη βλάστηση. Σύμφωνα με τους ντόπιους, όλες ή σχεδόν όλες οι επιφανειακές εξορύξεις είναι ευγενική προσφορά στην ανάπτυξη της Φωκίδας από τον κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο, Πρόεδρο της S&B.

038 089


087Στο τέλος συνηθίζεις το ηλεκτροσόκ και δεν αντιδράς… άλλη μια τρύπα στο βουνό εδώ… άλλη μια παραπέρα… άλλος ένας λόφος από στείρα στο βάθος…

Συνηθίζεις; Όχι ακριβώς… ήμασταν απροετοίμαστοι γι’αυτά που είδαμε στην πίσω πλευρά του βουνού.

“Πάτε στις Καρούτες”, μας είπαν οι ντόπιοι. “Εκεί θα πονέσετε”! Αυτό το τελευταίο σπουδαίο δημιουργημα της S&B, το φυλάξαμε για επόμενη καταχώρηση…

Και κάτι ευχάριστο: Η ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ!


12 απαντήσεις στο “Επιφανειακές εξορύξεις (ναι, κι άλλες…) στη Γκιώνα”

  1. Ρίξαμε μια ματιά στο χάρτη. Από περιέργεια. Η απόσταση από τη ΒΑ Χαλκδική στη Φωκίδα είναι πάνω από 500 χιλιόμετρα. Σκεφτόμαστε ότι αντίθετα η Ιερισσός, βρίσκεται το πολύ λίγα χιλιόμετρα. Από οποιοδήποτε σημείο της περιοχής Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου.

    Τι σχέση έχει αυτό θα πεί κάποιος; Εχει. Ως γνωστόν υπάρχει κάποιο ψιλοπροβληματάκι με το σκουπιδότοπο της Ιερισσού. Που είναι επιρρεπής σε…φωτιές. Που διαρκούν και μήνες. Και εκπέμπουν δηλητήρια. Τα οποία ο κόσμος τα εισπνέει. Ή μήπως όχι; Εγινε κάποια σχετική έρευνα; Υπάρχει κάποια επίπτωση στη δημόσια υγεία; Ανησυχεί κανείς; Ασχολείται κανείς; Φαίνεται πως μόνο τα μεταλλεία υποτίθεται ότι είναι “τοξικά”. Ακόμη και δυνάμει. Ακόμη και υποθετικά για το μέλλον. Γι’ αυτά βέβαια ζητάμε έρευνες. Και άμεση επέμβαση. Και “την πέφτουμε” σε όλες τις υπηρεσίες. Και διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας για την εκκλησία. Κι είμαστε και σίγουροι ότι έπαθε ρωγμές από τα φουρνέλα. Εδώ το ΙΤΣΑΚ θέλει μελέτη, εμείς βγάλαμε πόρισμα μόνοι μας στο άψε-σβήσε. Μα για το σκουπιδότοπο τίποτε; Σιγή ιχθύος…

    Λοιπόν, αναζητείται/καταζητείται δημοτικός σύμβουλος. Για να ενδιαφερθεί για το σκουπιδότοπο. Υπάρχει κανένας εθελοντής με οικολογικές ευαισθησίες; Μέχρι στιγμής όχι. Τι να κάνουμε. Aς παρακολουθήσουμε το ταξιδιωτικό οδοιπορικό. Και μάλιστα σε συνέχειες. Ενός δημοτικού συμβούλου Σταγείρων-Ακάνθου στα βoυνά της Φωκίδας. Και εκείθεν στα τοπικά Νομαρχιακά Συμβούλια. Είναι κι αυτό μια διέξοδος. (Απο-)φυγής από τα τοπικά προβλήματα της Χαλκιδικής. Που καίνε. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Καλή περιήγηση.

  2. Αν παρακολουθούσατε τα δημοτικά συμβούλια κ. stinger θα την είχατε την απάντησή σας. Για όσους βαριούνται να πάνε σημειώνουμε ότι οι συνεδριάσεις μεταδίδονται και από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.

  3. Ρίξαμε μια ματιά στο χάρτη. Η Χαλκιδική απο την Μήλο απέχει πάνω απο 700 χλμ και 70 ναυτικά μίλια.
    Όταν το θέμα είναι στην Χαλκιδική ο “εγκάθετος¨πάει Μήλο.
    Όταν το θέμα είναι οι εξορύξεις ο ¨εγκάθετος” γράφει για ΑΠΕ.
    Όταν το θέμα είναι στις εξορύξεις στην Γκιώνα ο ¨εγκάθετος¨ γυρίζει στην Χαλκιδική.
    Αντί για μεταλευτικές δραστηριότητες θέτει θέμα παραμονής του ΤΕΝ-ΚΑΤΕ στον παναθηναικό.
    Σ αυτό το blog θα μπορούσαμε να συζητάμε τα θέματα που μας ενδιαφέρουν αντι αυτου συζητάμε με εναν “εγκάθετο” που γράφει 570 χλμ μακριά απο την Χαλκιδική.
    Ας είναι τόυλάχιστον μας διασκεδάζει.

  4. Και η απόμαστευση του νερού στην Μ. Παναγία από τους αλητάμπουρες της TVX και «Ελληνικός Χρυσός» του Χρηστάκη Παχτα κλπ παγκόσμια πρωτοτυπία!!!! …..
    βλακείας και αχαριστίας «κύριε» Stringer
    προτείνω!!!!! να του στήσετε το άγαλμα βλακείας η ηλιθιότητας!!!!!!! ….έξω από το σπίτι του για να τρίζουν τα κοκαλάκια του μπάρμπα Στέργιου

  5. Ύβρεις και βωμολοχίες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν άλλα ελείμματα. Αυτό είναι γνωστό. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι η “σύνθεση” προυποθέτει “θέση”-“αντίθεση”. Εδώ όμως στο blogg πάει να καθιερωθεί ή ταύτιση θέσεων με παλαμάκια ή βρίσιμο.
    Μας είναι απολύτως κατανοητό το ζόρι που τραβάνε κάποιοι, αλλά δεν υπάρχει λόγος να βρωμίζουν το blogg με τη χαβούζα των λόγων τους. Κάποια στιγμή βέβαια θα αναγκασθούμε να απαντήσουμε ανάλογα.

  6. ΑN ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΜΗ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙΣ.
    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΟΠΕΙΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ.
    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ …. ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΡΑ.
    ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΣΑΣ.

  7. Αγαπητέ Stringer μιας και δεν έχεις απαντήσει τόσες μέρες στην πρόκληση για το εξωτερικό κόστος της Γκιωνας και μας “αγαπάς¨” τόσοοοο που τολμώ να πω μέχρι φυσικής ασφυξίας …
    πες μας επιτέλους πόσο κοστίζει η υδρομάστευση του υδροφόρου ορίζοντα στης Σκουριές της Μεγάλης Παναγιάς . Έχεις στην διαθέση σου λίγες ώρες ακομα …Και τα γραπτά σου είναι όλα εδώ ….ε…

  8. epitelous to stratoni exei logo!!!
    me auth thn dunamikh sigoura ama paroume fora tha tous paroume me tis klwtsies sthn anyfora opws leei kai ena tragoudi!!!
    mpravo sas keep going!!!agwnistikoys xeretismous apo ton kakabo!!! kai opws katalaves kurie sTringer kai milame kai pratoume!!!na sas perimenoume ??? h na erthoume na sas vroume??? ;)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.