Μπαμ, μπουμ και πάει το βουνό!


Aν αναρωτιέστε πώς γίνεται η εξόρυξη στα σύγχρονα επιφανειακά μέγα-μεταλλεία, δείτε τα βίντεο που ακολουθούν. Μπρρρ…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=POkUQ108P0U]

Στις Σκουριές η εταιρεία προγραμματίζει την εξόρυξη 28.000 τόνων μεταλλεύματος ημερησίως με λόγο αποκάλυψης 1:3, δηλαδή 3 τόνους στείρων υλικών για κάθε 1 τόνο μεταλλεύματος. Σκεφτείτε 118.000 ΤΟΝΟΥΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ (!!!) να ανατινάσσονται,  να κονιορτοποιούνται, να μεταφέρονται. Σκεφτείτε ένα πηγάδι που θα φτάσει τα 1.500-2.000 μέτρα σε διάμετρο και τα 400 μέτρα βάθος – περίπου 200 μέτρα κάτω από το υψόμετρο της Μ. Παναγίας. Κι αν μπορέσετε να ξανακοιμηθήτε, γράψτε μου!

Το επόμενο δεν έχει ήχο, αλλά είναι εξίσου εντυπωσιακό/τρομακτικό:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=44tm26Fhqr8]

Αντέχετε ακόμα; Άλλο ένα…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dL2hZlgz00I]

Από αυτή τη βιβλική καταστροφή φυλάνε τον Κάκαβο οι κάτοικοι της Μ.Παναγίας που παραμένουν για ένατη συνεχή μέρα στην κατασκήνωση πάνω στις Σκουριές.

Σ’ ευχαριστούμε, ω εταιρεία,  για την “ανάπτυξη” που μας προσφέρεις, αλλά δεν θα πάρουμε… ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ!!!


11 απαντήσεις στο “Μπαμ, μπουμ και πάει το βουνό!”

  1. “Επιτέλους θεραπεύθηκα”! αναφωνεί ο Alex, στην φανταστική (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ταινία του
    Stanley Kubrick “Το Κουρδιστό Πορτοκάλι”. Είναι η εφιαλτική περίπτωση “θεραπείας” της συμπεριφοράς και εναρμόνισής της με δοτά πρότυπα, μέσω μιάς “ψυχο-χειρουργικής” μεθόδου. Η ταινία παρουσιάζει αυτή τη μέθοδο, γνωστή και ως μέθοδο Skinner (Αμερικανός ψυχολόγος), ο οποίος είχε ήδη δεχθεί άγρια κριτική από τον γνωστό πανεπιστημιακό και ακτιβιστή Noam Chomsky, αλλά από και το γνωστό καλλιτέχνη Anthony Burgess, συγγραφέα της νουβέλας στην οποία στηρίχθηκε η ταινία.

    Η μέθοδος Skinner στηρίζεται στην επιβολή αντανακλαστικών συμπεριφορών, εφαρμόζοντας στον άνθρωπο τον αντίποδα των πειραμάτων που έκανε ο Pavlov στο σκύλο του. Στόχος είναι να επιτευχθεί η αποφυγή συμπεριφορών που για τον άλφα ή βήτα λόγο κρίνονται ως ανεπιθύμητες, εξοβελιστέες, “κακές”. Το άτομο βομβαρδίζεται εξαναγκασμένα με πληροφορίες, εικόνες, ήχους κλπ μέχρι να αντιδρά αντανακλαστικά (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΚΕΨΗ) σε συγκεκριμένα βιωματικά ερεθίσματα. Στην ταινία, μέσω αυτή της μεθόδου, o αρχικά “βίαιος” και “αντικοινωνικός” Alex καταλήγει να αποκτά ανακλαστική απέχθεια στη βία, μετατρεπόμενος σε άβουλο άτομο, χωρίς καμμιά άμυνα, ακόμη κι όταν δέχεται εξωτερική βία.

    Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα γιατί παρατηρούμε εδώ και πάρα-πάρα πολύ καιρό συστηματική εφαρμογή μιάς παραλλαγής αυτής της μεθόδου στο blogg. Οι αναγνώστες βομβαρδίζονται ανελέητα με μονομερείς πληροφορίες, “ρεπορτάζ”, “άρθρα”, βίντεο, φωτογραφίες κλπ για τη μεταλλευτιική δραστηριότητα.
    Χαλκιδική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Περού, ΗΠΑ, Ινδία, Καναδάς, Φιλιππίνες,… παρελαύνουν ασταμάτητα σαν επίγειες κολάσεις, χωρίς οι αναγνώστες να έχουν καμμία δυνατότητα ελέγχου και αξιολόγησης των πληροφοριών. Μετά από μια τέτοια “θεραπεία” μοιραία θα έχουν αναπτυχθεί αντανακλαστικά απέχθειας και τρόμου στο άκουσμα της λέξης, στην εικόνα ή ακόμη και στη σκέψη ενός μεταλλείου.

    Θα αναρωτηθεί κάποιος: Υπάρχει αντίδοτο στις παραλλαγές της μεθόδου Skinner που ακολουθούν ματαιόδοξοι καθοδηγητές; Και βέβαια υπάρχει: Είναι η θωράκιση της σκέψης με αμφισβήτηση, εναλλακτικές προσεγγίσεις, ανάπτυξη γνώσης, κριτική.
    Τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο.

    • Ξεχάσατε τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ινδονησία, την Παπούα Nέα Γουινέα, την Κίνα, το Μάλι, τη Γκάνα, τη Σιέρα Λεόνε, το Κονγκό, την Τανζανία, το Εκουαδόρ, τη Γουατεμάλα, τη Βολιβία, τη Γουιάνα, την Ονδούρα. Είναι αλήθεια ότι είναι τόσα πολλά που δεν προλαβαίνουμε κι εμείς να τα πούμε όλα…

      Η αλήθεια είναι πικρή κύριε Stinger! Εσείς πάντως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως τσαλακώσουμε την ιλλουστρασιόν εικόνα σας. Αφού “η εμβέλειά μας είναι αμελητέα”. Σωστά; Είναι μόνο 50.000 επισκέπτες μέσα στους πρώτους 13 μήνες.

  2. Προσέξατε πόσο καλά ξέρει την μέθοδο;.
    Την εφαρμόζουν. Χρόνια τώρα.
    Το έχουν κάνει επιστήμη.
    Α ρε Πρετεντέρη skinner-stinger ε!
    Εν τω μεταξύ άλλοι έχουν “αντανακλαστικά απέχθειας και τρόμου ” και άλλοι ηδονίζωνται.
    STINGER …. μεταλλείο …. φτιάχτηκες ε!!!.

  3. Η προπαγάνδα ήταν πάντοτε όπλο των ισχυρών, δηλαδή αυτών που κατέχουν το χρήμα ή/και την εξουσία.
    Συνεχίστε παιδιά!

  4. Μαύρο- μάλλον το συμπέρασμα σου δεν το έχει αντιληφτεί ακόμα ο» αγαπητός « Stringer και απ ότι διαπίστωσες μέρα νύχτα από το γραφείο του επιδοτούμενος μας πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες . …..Σε παρακαλώ πάνε τον μια εκδρομή στην περιοχή μας μπας και καταλάβει ότι ο λαός μας δεν κάνει νάνι …

  5. Βρε!! Να κι ο stinker! Σαν τα μάραθα!!!
    Ρε συ, μπας κι εφαρμόζεις τη θεωρία Skinner απάνω μας? Μπας και πίστεψες ότι με τη συνεχή επανάληψη των μπουρδολογιών σου θα σιχαθούμε τα blogs και θα φύγουμε? Μη βιάζεσαι να χαρείς κι εσύ και τα αφεντικά σου, γιατί εμείς που διαβάζουμε το antigoldgreece δεν είμαστε σκύλοι του Pavlov. Όσο και αντιπαθητικός και να γίνεις, πάντα θα μας βρίσκεις εδώ. Και θα συμβούλευα τα αφεντικά σου, αν το μαγαζί δεν πάει καλά, να σκεφτούν κάποιες περικοπές προσωπικού! Ναι, εσένα εννοώ, όχι τους τίμιους εργαζόμενους.
    Αν πάλι τους έχεις ζαλίσει αλά Skinner και αγαπάνε τόσο πολύ να διαβάζουν το κατά Stinker ευαγγέλιο, να σε χαίρονται! (Με Ε!)

    Γιάννης Μπακόπουλος
    Πρώην λαμόγιο με δελτίο παροχής υπηρεσιών και σήμερα συνταξιούχος ΤΕΒΕ με δοβλέτι € 640 και κάτι (ούτε καν 700)…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.