Tα γεωτρύπανα του ΑΚΤΩΡΑ στο δάσος των Σκουριών!


Αφίσα της “Πρωτοβουλίας κατά των Βλαπτικοτήτων”

Με κάποια καθυστέρηση δημοσιεύουμε τη σημαντική αυτή είδηση, σήμερα όμως αναμένονται εξελίξεις διότι το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας έχει αποφασίσει να ανεβεί σύσσωμο στις Σκουριές για να σταματήσει τις εργασίες στο δάσος.

Περισσότερα αύριο…

Συναγερμός σήμανε στη Μ. Παναγία όταν το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουλίου, μπουλντόζες της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ξεκίνησαν να ανοίγουν δρόμους μέσα στο δάσος της περιοχής των “Σκουριών”, στο όρος Κάκαβος. Όπως διαπιστώθηκε, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει λάβει έγκριση από το Δασαρχείο Αρναίας για τη διάνοιξη 19 εδαφοτεχνικών γεωτρήσεων μέσα στο δάσος, ενώ άγνωστος αριθμός γεωτρήσεων θα διανοιχθεί στις παρακείμενες ιδιόκτητες εκτάσεις της εταιρείας.

Οι γεωτρήσεις γίνονται στην περιοχή “Κόνιαρη”, όπου η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει χωροθετήσει τη μονάδα παραγωγής χρυσού-χαλκού από το κοίτασμα των Σκουριών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας το οποίο συνεδρίασε κατεπειγόντως την Τρίτη 7 Ιουλίου, παρουσία κατοίκων και εκπροσώπων φορέων της περιοχής, ομόφωνα αποφάσισε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διακοπούν άμεσα οι εργασίες στο δάσος. Το Δ.Σ. δηλώνει ότι μένει σταθερά στην ομόφωνη απόφασή του του 2007 κατά της επιφανειακής εξόρυξης στις Σκουριές. Παραθέτουμε παρακάτω το κείμενο της επιστολής που απεστάλη στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ:

ΘΕΜΑ :   Ανόρυξη γεωτεχνικών γεωτρήσεων στη θέση ΣΚΟΥΡΙΕΣ Δ.Δ Μ. Παναγίας.
ΣΧΕΤ:     Η αριθμ. 86 από 07/7/2009 Απόφαση Δ.Σ

Σας πληροφορούμε ότι στην ανωτέρω Απόφαση Δημ. Συμβουλίου αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ: 1) να σταματήσει άμεσα η ανόρυξη των γεωτεχνικών γεωτρήσεων στις Σκουριές, 2) μετάβαση στις 9-7-2009 των μελών του Δ.Σ στο χώρο των ανορύξεων, εφόσον δεν σταματήσουν οι εργασίες και 3) να πραγματοποιηθεί Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων στις 10-7-2009 προς ενημέρωση των κατοίκων και λήψη αποφάσεων…

Tο Δ.Σ εκφράζει ΟΜΟΦΩΝΑ την αγανάκτησή του για το ότι η Εταιρεία δεν ενημέρωσε την Δημοτική Αρχή για την έναρξη των γεωτεχνικών γεωτρήσεων, δεδομένου ότι είναι σε ισχύ η αριθμ. 15/2007 απόφασή του, σχετικής με την αντίθεσή του στο Επενδυτικό Σχέδιο επιφανειακής εξόρυξης στις Σκουριές, την οποία και είχε κοινοποιήσει τόσο στην Εταιρεία, όσο και στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τους Βουλευτές του Νομού και την Νομαρχία.

Παρακαλούμε να σταματήσετε άμεσα τις εργασίες και να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας μέχρι την Πέμπτη 9/7/2009.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


6 απαντήσεις στο “Tα γεωτρύπανα του ΑΚΤΩΡΑ στο δάσος των Σκουριών!”

  1. Πάντως επειδή το θέμα αφορά τρεις Δήμους Μ. Παναγίας ,Ιερισσό ,Αρναίας θα περίμενα άμεση πρωτοβουλία και σύγκληση αρμόδιας ΤΕΔΚ Χαλκιδικής με αποφάσεις .ο Δήμαρχος Αρναίας απ ότι παρακολουθώ μέχρι σήμερα «κωφεύει». Κρίμα που ασχολείται μόνο με τους καυγάδες με την αντιπολίτευση του .

  2. Επειδή διαπιστώνω πως σε διαβάζουν oι αρμόδιοι αλλά δεν ιδρώνει κανενός το αυτάκι θα σου επαναφέρω το θέμα της δεύτερης γεώτρησης στο Στανο.

    Θυμάστε πέρσι μέσα στο καλοκαίρι λόγω υπερεκμεταλλεύσης και υπεράντλησης του νερού καταστράφηκε η μοναδική αντλία νερού που τροφοδοτεί το χωριό μας Στανος. Μια εβδομάδα μέσα στο καλοκαίρι ξεμείναμε από αυτό το αγαθό. Μετά την παρέμβαση τον κεντρικών ΜΜΕ η βλάβη αποκαταστάθηκε.

    Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου μετά από θυελλώδη συζήτηση αποφασίστηκε η κατασκευή δεύτερης γεωτρήσης.

    Πέρασε καιρός μέχρι σήμερα πάρα τις επίσημες αιτήσεις μου δεν έγινε απολύτως τίποτα!!!. .Προφορικά ενημερώθηκα από υπηρεσίες αλλα και κυριο Δημαρχο ότι για γρήγορη κατασκευή το έργο θα αναλάβει η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» .(μάλλον στα πλαίσια «καλής γειτονιάς και κοινωνικής προσφοράς»???)

    Τα ερωτήματα παραμένουν και η καταστρατήγηση τον βασικών συνταγματικών υποχρεώσεων από πλευράς του Δήμου Αρναίας πασιφανές(εδώ δεν παρατηρήσαμε ανάλογη ευαισθησία από πλευράς αρμοδίου εισαγγελέα Πολυγύρου) .

    Η Νομαρχία μας και αυτή κωφεύει και δεν γνωρίζει καθόλου το θέμα . Τι να θαυμάζουμε την προσήλωση τους στης καρέκλες η την κουτοπονηριά τον υπευθύνων και αρμόδιων παραγόντων;

    • “Αυτόκλητους θεματοφύλακες της περιοχής” χαρακτήρισε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας ένας υπάλληλος της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ο κ. Πέτρος Στρατουδάκης!!! Και μάλιστα γραπτώς για να μη νομίζουμε ότι δεν καταλάβαμε καλά!!!

      Στη λαϊκή συνέλευση της Μ. Παναγίας χθες το βράδυ, πήρε τα δέοντα για να μην του τα χρωστάμε. Ο βουλευτής Γιώργος Βαγιωνάς και Δημοτικοί Σύμβουλοι του την επέστρεψαν ως “κατάπτυστη και απαράδεκτη”.

      Η επιστολή αυτή δείχνει τον σεβασμό που τρεφει “η εταιρεία που θέλει να αναπτύξει τη Χαλκιδική” για τον τόπο, τους πολίτες και τους αιρετούς τους εκπροσώπους. Αυτοί είναι τα αφεντικά και εμείς οι υπηρέτες. Αυτοί οι τσιφλικάδες κι εμείς οι κολλήγοι. Ή μάλλον ακόμα χειρότερα: στο site της European Goldfields αναφέρεται ότι “δεν υπάρχουν κατοικημένοι οικισμοί στην περιοχή των Σκουριών”. Η Μεγάλη Παναγία δεν υπάρχει. Όλα τα χωριά της περιοχής με πολλές χιλιάδες κόσμου που εξαρτώνται από τον Κάκαβο για νερό, δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο ένα βουνό με 0,8 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο και 0,7% χαλκού. Με δέντρα και νερά θα ασχολούμαστε;

      Και για να απαντήσω στο ζήτημα που έθεσε ο αγαπητός Νίκος Στεφανής: είναι γνωστή τακτική της εταιρείας, και αυτής και της προηγούμενης, να προσπαθεί να υποκαταστήσει το κράτος και τα όργανά του για να εδραιώνεται στους πολίτες η πεποίθηση ότι εδώ δεν είναι Ελληνική επικράτεια, είναι η επικράτεια της Εταιρείας.

      Σε ποιον θα απευθυνθούν οι κολλήγοι της βόρειας Χαλκιδικής για τις ταπεινές τους ανάγκες, όπως τη διάνοιξη μιας γεώτρησης ή την ασφαλτόστρωση ενός δρόμου; Μα σε ποιον άλλον από την παντοδύναμη Εταιρεία που μας φροντίζει, μας πετάει μερικά μεροκάματα και μας αποκοιμίζει γλυκά για να μην βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας.

      Κι όταν ξυπνήσουμε και δεν υπάρχει πια η “καλή” εταιρεία, δεν θα υπάρχει πια ούτε η Β. Χαλκιδική.

  3. Μάθημα ήθους και δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών από τους κατοίκους Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής

    Με πρωτοβουλία και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
    Διεξήχθη χθες σε κατάμεστη αίθουσα με συμμέτοχη πλήθους κατοίκων του Δήμου η λαϊκή συνέλευση .Το θέμα είναι αυθαίρετη παρέμβαση της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός « στην περιοχή Σκουριές του Δήμου και η προοπτική καταστροφής λόγο υπερεντατικής εκμετάλλευσης όλης της Βόρειας Χαλκιδικής . Αυτό που διαφάνηκε ήταν η παντελής απουσία τον θεσμικών φορέων της περιοχής δηλ. Νομάρχη Χαλκιδικής ,Μητροπολίτη Αρναίας και Ιερισσού και υποκατάσταση αυτών τον θεσμικών φορέων από τους «εκπρόσωπους» πολυεθνικής εταιρίας. Το μάθημα που έδειξαν σε όλη την Ελλάδα χαίρει συγχαρητήριων . Εμείς να προσθέσουμε από την μεριά μας ότι η «σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός» και θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα τους .

  4. Μεγάλο λάθος! Ο αξιότιμος κ. Στραβουδάκης δεν εννοούσε ΄ΜΟΝΟ τους ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ εκπροσώπους του Δήμου. Ούτε εννούσε τους κατοίκους της περιοχής. Εννοούσε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό!!! Και όπως έλεγε και ο Μπρεχτ, καλά θα κάνει να προσέχει ο λαός γιατί εύκολα μπορεί ο αξιότιμος κ. Στραβουδάκης να καθαιρέσει τον λαό και να διορίσει στη θέση του τον stinker (Μπρρρρρ!!!)
    Μην κινήστε αναιδείς!!

    Καλή δύναμη παιδιά
    Γιαννης Μπακόπουλος
    Συνταξιούχος ερευνητής με σύνταξη (κάπου) 644 € (Ούτε καν 700)
    http://cag.dat.demokritos.gr
    [email protected]
    6945174475

    • Διαβάστε πώς οι αλήτες που μας κυβερνούν έχουνε διαλύσει τα ερευνητικά κέντρα της χώρας:

      http://www.zougla.gr/news.php?id=52783

      Αγαπητέ Γιάννη, νομίζω ότι οι μεταλλωρύχοι παίρνουν πολύ μεγαλύτερη σύνταξη από σένα… δεν ζουν για να τη χαρούν βέβαια, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.