Γκιώνα: οι πληγές της εξόρυξης βωξίτη


ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΜΑΙΟΣ 2009

059Επιφανειακή εξόρυξη της S&B στη θέση “Αη-Βασίλης”.

Το μεγάλο βάθος της τρύπας δυστυχώς δεν φαίνεται στη φωτογραφία. Αυτό είναι το μεταλλείο που είχε δημιουργήσει τα προβλήματα με τις ρωγμές στα σπίτα του Αποστολιά, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Στην ίδια περιοχή, τεράστια (ΤΕΡΑΣΤΙΑ!) βουνά από στείρα, εκατέρωθεν του δρόμου. Λίγο πιο κάτω, άλλη μια ενεργη εξόρυξη, πάλι της S&B.

061 049

Kάτω: θέση “Βραΐλα”, ενεργή εκμετάλλευση της ΕΛΜΙΝ.
007 010

033Μεταλλείο της S&B στη θέση “Λυρίτσα”.

Παρατημένο εδώ και αρκετό καιρό, αλλά λέγεται ότι η εταιρεία σκοπεύει να το συνεχίσει.


29 απαντήσεις στο “Γκιώνα: οι πληγές της εξόρυξης βωξίτη”

  1. Και η ιδία εταιρία που ανέλαβε εδώ και δυο χρόνια από ΔΕΗ την γεώτρηση υψηλής ενθαλπίας τα έκανε θάλασσα και τώρα τα ρίχνει στους κατοίκους για αυτήν την “επιτυχία” της

  2. Από ό,τι διασταυρώσαμε, η γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας δεν προχωρά στη Μήλο γιατί η τοπική κοινωνία δεν είναι σύμφωνη, επηρεασμένη από την κακή προιστορία της ΔΕΗ τη δεκαετία του ’80 και την ανεύθυνη παραπληροφόρηση “οικολόγων”.

    Οπως είχαμε πεί και σε παλαιότερο σημείωμά μας, γενικά ΟΛΕΣ οι ΑΠΕ στη χώρα μας έχουν δυστυχώς δυσφημισθεί σαν…”ρυπογόνες” και “καταστροφικές” από τους “οικολόγους”. Αυτό αποτελεί σίγουρα διεθνή πρωτοτυπία !! Στο ΣτΕ αυτή τη στιγμή έχουν μπλοκάρει δεκάδες έργα γιά ΑΠΕ, πολλών εκατομμυρίων.

  3. Κατ’ αρχάς στην Μήλο .
    Οι ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας υπάρχουν γιατί στην πρώτη δοκιμή ήταν τόσο κακή η τεχνολογία, που οι καταστροφές στην γύρω περιοχή ηταν απίστευτες.
    Τώρα λένε ότι υπάρχει σωστή τεχνολογία και όσα τραγικά συνέβησαν τότε δεν θα επαναληφθούν.
    Σ΄αυτη την προοπτική δεν υπάρχει αντίδραση αλλα σκεπτικισμός , μια και δεν εμπνέει απόλυτη εμποστοσύνη ο φορέας.
    Καμμία ανάμειξη των οικολόγων.
    Απλά όταν ξερένεται το χωράφι σου , που ζείς απ αυτό αντιδράς.
    Αυτά είναι γνωστά και τα παραδέχονται και οι “υπεύθυνοι” που υπόσχονται να είναι πιο προσεκτικοί.
    Το να βγαίνεις και να λές ΚΟΤΣΑΝΕΣ , προφανώς το κάνεις ή λόγω βλακείας ή λόγω οδηγιών.
    Όταν ένα έργο μπλοκάρεται απο το ΣΤΕ , είναι μια απόφαση από ανώτερους δικαστικούς.
    Εσείς τι θέλετε να πείτε?.
    Η λογική λέει ότι οι ανώτεροι δικαστικοί το βρίσκουν ΠΑΡΑΝΟΜΟ.
    Η δικιά σας λογική τί λέει?.
    Υπονοείτε κάτι για τους δικαστικούς?.
    Μπορείτε να το γράψετε?.

    Όπως και νάχει αλλη μία φορά το antigold φιλοξενεί τις παπαριές ενός εγκάθετου.

    Τώρα αν περιμένετε να συνεννοηθείτε μαζί του μάλλον θα πατε αλλόυ.

    http://www.youtube.com/watch?v=UKxb-D5LgjY

  4. Μην τολμήσετε να τον κόψετε.
    Μας έκοψαν το τσιγάρο , το αντέξαμε.
    Μου έκοψαν τις διακοπές το άντεξα.
    Χωρις STINGER δεν θα περάσει το καλοκαίρι.
    Αν μας κόψετε τον εγκάθετο ,με ποιόν θα γελάμε.

  5. Ολες οι πληροφορίες επιμένουν ότι ξεκάθαρα στη Μήλο ΚΑΝΕΙΣ δεν θέλει τη γεωθερμία, λόγω της κακής πρακτικής της ΔΕΗ τη δεκαετία του ’80, που οδήγησε σε περιβαλλοντικό ατύχημα. Προφανώς και υπάρχει ασφαλής τεχνολογία και γιαυτό τόσες χώρες αξιοποιούν αυτή τη μορφή ενέργειας. Όμως ΟΛΟΙ οι ντόπιοι φορείς και “οικολογικές” οργανώσεις είναι κατά. Ο μόνος τοπικός φορέας που αμφιταλαντευόμενος κάτι μουρμουρίζει, μισό-υπέρ, μισό-κατά, φαίνεται να είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αν γνωρίζει κανείς κάτι διαφορετικό, να το πεί, αλλιώς να μην επαναλαμβάνει τα ίδια λέγοντας εξυπνάδες. Τα πράγματα είναι απλά: Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΡΑΤΤΕΙ Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ. Αν έκανε το αντίθετο, θα έλεγαν κάποιοι ότι δρά ενάντια στη βούληση, τα συμφέροντα και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας. Τώρα δηλαδή που εναρμονίζεται, πάλι την κατηγορούμε; Αυτό είναι “οικολογική” σχιζοφρένεια.

    Μιάς και υπάρχουν ερωτήσεις για το ΣτΕ, ακολουθεί ένα quiz για γερούς λύτες: Ποιός είπε δημοσίως τα παρακάτω για τις ΑΠΕ:
    “Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου για την αύξηση των Α.Π.Ε. στα ενεργειακά συστήµατα των µελών της Ε.Ε. δεσµεύουν την Ελλάδα µόνο καθ’ όν µέτρον δεν αντιβαίνουν στην έννοµη τάξη της χώρας και ειδικώτερον στην περιβαλλοντική προστασία του ελληνικού τοπίου και του φυσικού αναγλύφου, που έχουν εγχώρια συνταγµατική βάση (άρθ. 24 του Συντάγµατος) υπερκειµένην της κοινοτικής πολιτικής.
    Εντεύθεν έπεται ότι η βιώσιµη αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν δύναται να έχουν ει µη µόνον µικρή συµµετοχή στο ενεργειακό δυναµικό της χώρας. Διότι το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το εξαίσιο τοπίο της, το πλούσιο και έντονο ανάγλυφο µε εκτεταµένα ορεινά και ημιορεινά δασικά συστήματα που αποκλείουν την εγκατάσταση ανεµογεννητριών και την κατασκευή φραγμάτων.
    Επειδή δε βιωσιµότητα δεν έχει ούτε η ελληνική συµµετοχή σε διεθνή δίκτυα ενεργείας, τα οποία δεν παρέχουν ενεργειακήν ασφάλεια, το ενεργειακό μέλλον της χώρας βασίζεται κατ’ ανάγκη στους εθνικούς πόρους.”

    Υ.Γ. Ο ανωτέρω δεν αναφέρεται και στη γεωθερμία, αλλά με τέτοιο σκεπτικό δυσκολεύεται να φαντασθεί κανείς τι το διαφορετικό θα έλεγε γι’ αυτήν…

    Και μια συμβουλή προς τους υβριστές: Αν έχετε επιχειρήματα πείτε τα, αν δεν έχετε μην πιπιλάτε διαρκώς την ίδια καραμέλα περί “εγκάθετων” κλπ. Αν μη τι άλλο, σας υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο.

  6. PERLOMIN-W- το «παιδί μας» ονόματι Stringer βλέπει με χρήματα της ε…. του μέρα νύχτα το sex και μας έχει μπερδέψει στο μυαλό του.
    Δεν παρεξηγούμαστε με αυτήν την αδυναμία του …το πήραμε απόφαση. .έτσι είναι….

  7. Το θέμα του blog

    “Γκιώνα: οι πληγές της εξόρυξης βωξίτη”
    εδω έρχετε ο ¨εγκάθετος¨ και απαντάει
    “Από ό,τι διασταυρώσαμε, η γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας δεν προχωρά στη Μήλο “.
    και αφου κατηγορεί τους όικολόγους”
    έρχεται μετά και λέει
    “Τα πράγματα είναι απλά: Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΡΑΤΤΕΙ Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ. “.
    Ενώ λέει
    “Ο μόνος τοπικός φορέας που αμφιταλαντευόμενος κάτι μουρμουρίζει, μισό-υπέρ, μισό-κατά, φαίνεται να είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ”.
    Καλά ρε μεγάλε ληγμένο σιδηροπυρίτη σου βαλαν και έφαγες.
    όσο για τα επιχειρήματα.
    Τι να κάνω , ξαναρωτάω!!!.

    Καλή η ανάλυση ομαδα Stinger, αλλά όταν ΄μπήκαν ερωτήσεις για την Χαλκιδική και την εταιρεία για την οπία δουλεύετε δεν απαντήσατε . Τα ξαναβάζω γιατί την προηγουμενη φορά το παίξατε ΟΓΚΟΥΝΣΟΤΟ.
    “Στο site της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ορθιοι-χειροκροταμε-φωναζουμε ζητω-καθηστε).
    http://www.egoldfields.com/goldfields/projects.jsp?ref=4

    http://www.egoldfields.com/goldfields/projects.jsp?ref=5

    http://www.egoldfields.com/goldfields/projects.jsp?ref=7

    Στα αποτέτοια τους τα υπόλοιπα μεταλεύματα. Το χρυσό θέλουν. Γιαυτο έχουν προσλ.αβει διπλάσιο κόσμο. Κιας μπαίνουν μέσα ενα κάρο λεφτά. Γιαυτό εχουν ξεσκιστεί στις παροχές. Για να ξεσηκωθει ο κόσμος τελος του 2009 όταν θα ανακοινώσουν “ή χρυσος ή το κλείνουμε). Γιαυτο πληρώνουν ομάδες αντιπληροφόρησης. Οχι ότι σας κακοπέφτει. Αλλά μιά και μιλάμε πια για μεταλεία χρυσού, που μπορούμε να βρούμε ένα τέτοιο που να μην καταστρέφει τα πάντα γύρω του?
    Αντε Παπούα, Περού, Βραζιλία, ΗΠΑ κλπ είναι κακό παράδειγμα. Ένα καλό απο ΕΣΑΣ.
    Δεν σας ‘εχει κανένα καλό η ΕΤΑΙΡΕΙΑ?(ορθιοι-χειροκροταμε-φωναζουμε ζητω-καθηστε). Γιατί τα πράγματα είναι απλά.
    Αν ξεκινήσει το “project” σε 10-15 χρόνια δεν θα υπάρχει Ολυμπιαδα-Στρατώνο-Στρατονίκη”.
    όταν σας πουν από την ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ορθιοι-χειροκροταμε-φωναζουμε ζητω-καθηστε) τι θα απαντήσετε΄τότε συζητάμε για επιχειρήματα.

    • Εντάξει; το εξαντλήσαμε το θέμα της Μήλου; Για τη Χαλκιδική πότε θα μας πεις;
      ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΟΥ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ, ΜΕ ΠΟΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙHΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΟΥ STINGER ΝΑ ΣΚΑΒΕΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ;;;;;;;
      Περιμένετε να δείτε τι καλά που θα περάσουν!

  8. Παρακολούθησα χθες την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Μεγάλης Παναγίας.
    Εκπλήσσομαι με την «μεθοδεύση» της πολυεθνικής εταιρίας που στη «ζούλα» δίχως δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία «προγραμματίζει» τόσο μεγαλόπνοα σχεδία εντάσεως κεφαλαίου .Υποψιάζομαι (παρακολουθώντας την συνεδριάση) ότι υπάρχει κρυφή παρέμβαση διαπλοκής σε ανώτερο επίπεδο .Δεν εξηγείται λογικά μια εταιρία στην Ε.Ε. να λειτουργεί με όρους τρίτου κόσμου και οι οποίες τους «παρεμβάσεις» στην φύση της περιοχής είναι καταδικασμένες σε αποτύχια .Το θέμα πια έχει πάρει το δρόμο της διεθνοποίησης και ας το πάρουν υπόψη τα «αστεράκια» της διαπλοκής .
    υ.γ. ποια είναι η ουσία και ο στόχος της επιστολής του δήμαρχου στην εταιρία για «ενημέρωση» και όχι επιστολής στα αρμόδια πολιτικά όργανα της πολιτείας που στην ζούλα εξέδωσαν τις σχετικές «άδειες» έναρξης εργασιών γεώτρησης;

  9. Bρήκανε λέει στο Στρατώνι , εκει στο Καρακόλι, μία αρχαία φρυκτωρία.
    Την φτιάξαν οι αρχαίοι για να βλέπουν μακριά.
    ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ.
    Εμείς σήμερα φτιάξαμε μια λίμνη.
    Μόνο που είναι γεμάτη τοξικά.
    Γιατι βλέπουμε κοντά.
    ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ.

  10. Λοιπόν, κανείς δεν βρήκε την απάντηση στο quiz που βάλαμε.
    Αυτός που είπε δημοσίως τα ωραία περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ο κ. Μιχαήλ Δεκλερής, τέως Πρόδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας… Εκπληξη; Ναι, γιά όσους δεν το γνώριζαν…

    Γιά τη Μήλο απαντήσαμε, όχι βέβαια γιατί θέλαμε να αποπροσαντολίσουμε την κουβέντα. Αλλος την ξεκίνησε με τον αφελή συλλογισμό: (Είναι η ίδια η “κακή” εταιρεία που αυτή τα θαλάσσωσε με τη γεωθερμία στη Μήλο ) => (Προφανώς και καταστρέφει το περιβάλλον στη Γκιώνα) => (Κάτω η εξόρυξη βωξίτη). Συλλογιστική παλινδρόμιση ονομάζεται αυτό.

    Οπως έχουμε ξαναπεί, για ερωτήσεις σχετικές με τις δραστηριότητες και τη στρατηγική τους, να απευθυνθείτε στις ίδιες τις εταιρείες. Πού ξέρετε, μπορεί και να βρείτε ανταπόκριση σ’ αυτό το θέμα. Π.χ. ίσως έχουν και κάποιο καλό παράδειγμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης ορυχείου ή γενικά μιάς καλής περιβαλλοντικής πρακτικής. Αλήθεια, θα το δημοσιεύατε αν σας το έδιναν;; Δεν μπορεί, κάτι θα έχουν.
    Εμείς πάντως δεν είμαστε συνήγοροι κανενός.

    Τέλος, όσον αφορά την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, ζητούμε συγγνώμη antigoldgreece, αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε από πού συνάγεται ότι είναι αντίθετη στα μεταλλεία.

    Υ.Γ. Την επόμενη φορά κάτι θα απαντήσουμε στους εξυπνάκηδες που ελλείψει επιχειρημάτων συνεχίζουν να υβρίζουν, μιάς και ο κύριος-α του blogg δεν τους επιβάλλει…λογοκρισία !!!

  11. Και επειδη νομίζεις ότι ανακάλυψες την Αμερική.!! η περίληψις όλου του κειμένου.

    “Περίληψη

    Ούτε τα τεχνολογικά συστήµατα των ΑΠΕ καθίστανται βιώσιµα εκ µόνου του λόγου ότι παράγουν καθαράν ενέργειαν, ούτε η θέσπισις κανόνων και κριτηρίων για την χωροθέτηση των συστηµάτων αυτών καθίσταται βιώσιµη εκ µόνου του λόγου ότι στηρίζεται σε συνολικό ειδικό σχεδιασµό, ο οποίος στηρίζεται επίσης σε Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

    Η βιωσιµότης των προϋποθέτει:

    α) ότι υπηρετούν βιώσιµη ενεργειακή πολιτική,

    β) ότι δεν βλάπτουν τα φυσικά και ιδίως τα δασικά οικοσυστήµατα και το τοπίο.

    Η βιωσιµότης είναι συστηµική έννοια που οριοθετεί και συγχωνεύει πλείονες πολιτικές που εµπλέκονται σε ωρισµένο πρόβληµα, µε κύριο γνώρισµα την διαφύλαξη και διατήρηση φύσεως/ζωής. Και για τη βιώσιµη χωροταξία των ΑΠΕ δεν αρκεί η σύνδεσή της µε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Προαπαιτείται η σύνδεσή της µε βιώσιµη ενεργειακή πολιτική της Χώρας, η οποία, πάλι, δεν είναι αυτοτελής αλλά προϋποθέτει την Εθνική Στρατηγική Βιωσίµου Αναπτύξεως, την οποίαν και υποστηρίζει. Κατά ταύτα, το κενόν που υπάρχει στην Χώρα µας είναι ακριβώς η ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής βιωσίµου αναπτύξεως.

    Το πρόβληµα είναι:

    Πώς µπορεί να είναι βιώσιµη µια ενεργειακή πολιτική όταν δεν υποστηρίζει βιώσιµες δηµόσιες πολιτικές; Πόση ενέργεια χρειάζεται πράγµατι η βιώσιµη Ελλάς, γιατί την χρειάζεται και από ποιες πηγές θα την πάρει; Χρειάζεται όντως ενέργεια και από Α.Π.Ε.;

    Μήπως οι Α.Π.Ε. είναι το άλλοθι της συνεχιζοµένης µη βιωσίµου ενεργειακής και οικονοµικής πολιτικής; Από την άλλη πλευρά, ο ρόλος των ΑΠΕ στη βιώσιµη ανάπτυξη έχει προδήλως και σκοπίµως υπερτιµηθεί, δεδοµένου ότι η τεχνολογία των ανοίγει νέον πεδίον εµπορίας και κερδοσκοπίας στο οποίον επιδίδονται εκ του ασφαλούς οι χώρες της προηγµένης βιοµηχανίας υπό το πρόσχηµα της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Οι Α.Π.Ε. δεν πρέπει να διαφηµίζονται ως πανάκεια για το ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβληµα της εποχής µας.

    Αυτή είναι ευνοήτως η θέση των επενδυτών και των θιασωτών της αγρίας αναπτύξεως.

    Αντιθέτως, τα τεχνολογικά συστήµατα των ΑΠΕ συνεπάγονται σηµαντική καταστροφή του περιβάλλοντος (βλ. φράγµατα και αιολικά πάρκα) και εποµένως, η βιώσιµη εγκατάστασίς των δύναται πράγµατι να συντελεσθεί σε πολύ µικρά κλίµακα που δεν λύει το ενεργειακό πρόβληµα.

    Κατά ταύτα, µόνη γνήσια και κορυφαία Αρχή Βιωσιµότητος παραµένει η αρχή της εξοικονοµήσεως ενεργείας και της ορθολογικής (φειδωλής)χρήσεως των φυσικών πόρων.

    Είναι χαρακτηριστικόν ότι οι κοπτόµενοι υπέρ των ΑΠΕ αποφεύγουν επιµελώς να οµιλήσουν για την αναγκαία περιστολή της ενεργειακής σπατάλης του διαρκώς επεκτεινοµένου αγρίου διεθνούς εµπορίου της λεγοµένης «παγκοσµιοποιήσεως».

    Από της απόψεως αυτής, οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου στις Βρυξέλλες (2008) για την αύξηση της συµµετοχής των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό σύστηµα στερούνται βιωσιµότητος, εφ’ όσον δεν θέτουν κανένα όριο στην κατανάλωση ενεργείας, αρκούµενες στην ειρηµένη αύξηση και στο όριο αναφοράς στο CO2του 1990 και προδήλως ελπίζουσες στην υπέρβασή του µέσω των Α.Π.Ε.

    Αλλά η υποχρεωτική χρήσις Α.Π.Ε. έχει ως conditio sine qua non την βιώσιµη ενεργειακή πολιτική υπό την θεµελιώδη έννοιαν αυτής της περιστολής της ενεργειακής σπατάλης και όχι την ενθάρρυνση της συνεχίσεώς της µέσω των Α.Π.Ε.

    Από της πλευράς αυτής δεν είναι βιώσιµη και η απελευθέρωση της αγοράς ενεργείας, συµπεριλαµβανοµένων και των Α.Π.Ε., η οποία ενθαρρύνει τον ανταγωνισµό, ήτοι την αλόγιστη διασπάθιση των ενεργειακών πόρων και την κερδοσκοπίαν επί βασικού κοινωνικού αγαθού.

    Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου για την αύξηση των Α.Π.Ε. στα ενεργειακά συστήµατα των µελών της Ε.Ε. δεσµεύουν την Ελλάδα µόνο καθ’ όν µέτρον δεν αντιβαίνουν στην έννοµη τάξη της χώρας και ειδικώτερον στην περιβαλλοντική προστασία του ελληνικού τοπίου και του φυσικού αναγλύφου, που έχουν εγχώρια συνταγµατική βάση (άρθ. 24 του Συντάγµατος) υπερκειµένην της κοινοτικής πολιτικής.

    Εντεύθεν έπεται ότι η βιώσιµη αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν δύναται να έχουν ει µη µόνον µικρή συµµετοχή στο ενεργειακό δυναµικό της χώρας.

    Διότι το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το εξαίσιο τοπίο της, το πλούσιο και έντονο ανάγλυφο µε εκτεταµένα ορεινά και ημιορεινά δασικά συστήματα που αποκλείουν την εγκατάσταση ανεµογεννητριών και την κατασκευή φραγμάτων.

    Επειδή δε βιωσιµότητα δεν έχει ούτε η ελληνική συµµετοχή σε διεθνή δίκτυα ενεργείας, τα οποία δεν παρέχουν ενεργειακήν ασφάλεια, το ενεργειακό μέλλον της χώρας βασίζεται κατ’ ανάγκη στους εθνικούς πόρους. Εξ ού και η ανάγκη αυστηράς ενεργειακής πολιτικής, στηριζοµένης ιδίως στην εξοικονόµηση και την ορθολογική χρήση της ενεργείας µε προέχουσα την διαχείριση της ζητήσεως. Αλλά και η τελευταία προϋποθέτει οικονοµική πολιτική µε πρώτο σκοπό την βιωσιµότητα και όχι την αύξηση του πλούτου. Κρίνοµενον υπό την προοπτικήν αυτή το τελικό κυβερνητικό Σχέδιο για την Ειδική Χωροταξία των ΑΠΕ, δεν είναι βιώσιµο, ούτε ορθολογικό, µεταξύ άλλων, και κυρίως, διότι αναχωρεί από αυθαίρετον και κατακόρυφον αύξησιν της συµµετοχής των Α.Π.Ε. -και ιδίως της αιολικής ενεργείας- στο εθνικό ενεργειακό σύστηµα, χάριν της οποίας εν ψυχρώ επιβάλλει την εκτεταµένη καταστροφή των ελληνικών δασών που, πέραν του κάλλους των, είναι οι µόνοι βέβαιοι συλλέκτες του CO2 και ρυθµιστές της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

    Ο Πρόεδρος
    Μιχαήλ Δεκλερής

    ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
    Καλλιδροµίου 30, 114 73
    Εξάρχεια
    ΑΘΗΝΑ

  12. Να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα για την Μήλο και την γεωθερμία.
    Για τις επιπτώσεις της εγκατάστασης από την ΔΕΗ .

    http://users.hol.gr/~kkamakari/geomilo.html

    Όταν ανακοινώθηκε ότι η ΕΤΑΙΡΕΙΑ και η ΔΕΗ δημιουργούν κοινοπραξία για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας υπήρξαν αντιδράσεις.
    Ενδεικτικά
    http://www.wcn.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=288&Itemid=90
    http://miliakon.blogspot.com/2008/02/blog-post_11.html
    http://eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2190
    . http://miliondialogoi.blogspot.com/2007/12/s.html
    http://www.rwf.gr/interviews_senaria-new.php?id=33&interview=1&interview_id=53

    Θα μπορούσα να παραθέσω δεκάδες έγγραφες απόψεις αλλά όλες κινούνται περίπου σ αυτά τα πλαίσια.
    Ένα video που προσπαθεί να ωραιοποιήσει το θέμα είναι και το παρακάτω.
    Ακόμα και αν μας δείχνει να βράζουμε πατάτες μπορείς να καταλάβεις αρκετά πράγματα.

    http://girismata.skai.gr/default.asp?pid=2&vid=98&rid=3&cid=

    Στις 19/10/2008 Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γεωθερμία.
    Η εισήγηση του Ν.Συρμαλένιου Νομαρχιακού συμβούλου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
    Και με καταγωγή από την Μήλο.

    http://oikosyn.files.wordpress.com/2008/11/191008milos_syrmalenios.pdf

    και τοποθετήσεις στην ημερίδα,
    http://www.mileikanea.gr/eidiseis_371.htm

    πουθενά οι «οικολόγοι» , πουθενά το ΣΤΕ πουθενά παραπληροφόρηση.
    Πραγματικά προβλήματα που μια κοινωνία δικαιούται να συζητήσει
    Αντιρρήσεις που δικαιούται να έχει.
    Απαιτήσεις που δικαιούται να έχει.
    Να είναι μέτοχος των εξελίξεων και να μην αφήνει μια εταιρεία που έχει μολύνει τις πιο τουριστικές παραλίες του νησιού να είναι στην ουσία ο αφέντης των πάντων.
    Μια εταιρεία που έχει την δύναμη να «σβήνει» πρόστιμα 400.000 ευρώ για καταστροφή του περιβάλλοντος.
    Δείτε το video .
    http://girismata.skai.gr/default.asp?pid=2&vid=99&rid=3&cid=

    Παρ όλο που είναι προπαγανδιστικό φαίνεται από την αρχή πως κατάντησαν το νησί.
    Δείτε παραλίες που έχουν γίνει εργοστάσια .
    Μας λένε ότι φυτεύουν δέντρα αλλά δεν μας δείχνουν τα χιλιάδες στρώματα που έχουν μείνει έτσι αλλά 1 στρέμμα παραθαλάσσιο .
    Γιατί να τους εμπιστευτούν?
    Δείτε και το video για την Βαρβάρα γιατί αυτό που είδατε στο video της Μήλου είναι το μέλλον της Κηπουρίστρας.

    http://girismata.skai.gr/default.asp?pid=2&vid=136&rid=4&cid=

    Για όλα αυτά ο «εγκάθετος» κατάλαβε και έγραψε.
    • Από ό,τι διασταυρώσαμε, η γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας δεν προχωρά στη Μήλο γιατί η τοπική κοινωνία δεν είναι σύμφωνη, επηρεασμένη από την κακή προιστορία της ΔΕΗ τη δεκαετία του ‘80 και την ανεύθυνη παραπληροφόρηση “οικολόγων”.
    Οπως είχαμε πεί και σε παλαιότερο σημείωμά μας, γενικά ΟΛΕΣ οι ΑΠΕ στη χώρα μας έχουν δυστυχώς δυσφημισθεί σαν…”ρυπογόνες” και “καταστροφικές” από τους “οικολόγους”. Αυτό αποτελεί σίγουρα διεθνή πρωτοτυπία !! Στο ΣτΕ αυτή τη στιγμή έχουν μπλοκάρει δεκάδες έργα γιά ΑΠΕ, πολλών εκατομμυρίων

    Μας έστειλε.!!

  13. Ευχαριστούμε τον/την υβριστή Perlomin-W γιά την επιβεβαίωση των όσων γράψαμε.
    Σε όλο το κατεβατό και τις παραπομπές που μας αράδιασε, αποδεικνύεται η θλιβερή κατάντια που είχαμε διασταυρώσει: Δυστυχώς, δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ στη Μήλο που να είναι υπέρ της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας.
    Αυτό είναι το αποτέλεσμα της “έγκυρης” ενημέρωσης και πληροφόρησης και του “γόνιμου προβληματισμού” που αναπτύχθηκε και συνεχίζεται…Είδαμε π.χ. σε τοπική ηλεκτρονική “εφημερίδα” πρόσφατη αναδημοσίευση άρθρου από τη γνωστή φυλλάδα “Τα Νέα”, γιά σεισμούς και γεωθερμία. Αν ήταν έτσι, η Ισλανδία θα έπρεπε να είχε εξαφανισθεί από το χάρτη. Στο χορό φυσικά και οι “οικολόγοι”. Αυτοί οι Φίλοι του Βουνού και του Κάμπου που σημειώσαμε, αν δεν αυτοαποκαλούνται “οικολόγοι”, τότε τί είναι; Τσοπάνηδες φιλόσοφοι;
    Οποιος επίσης κατάλαβε τί υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διά τού εκεί τοπικού εκπροσώπου του (διχασμένη προσωπικότης άραγε;), να μας το πεί κι εμάς.

    Πάντως τέτοια διασταύρωση στοιχείων ούτε εμείς δεν είχαμε κάνει. Και κλείνει τόσο ωραία με την παράθεση των απόψεών μας! Εξαιρετικό !
    Αν χρειασθεί, θα ξαναχρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες του/της Perlomin στο μέλλον. Νάναι καλά και να μας ρίξει κι ένα τραγουδάκι γιά επίλογο !

    • To θέμα εδώ βέβαια δεν είναι ούτε οι οικολόγοι της Μήλου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, oύτε καν η γεωθερμία.

      Το θέμα είναι ότι ο κύριος της εταιρείας ψάχνει απεγνωσμένα κάτι για να μας κατηγορήσει. Οτιδήποτε. Σχετικό ή άσχετο. Αλλιώς πώς θα δικαιολογήσει τα λεφτά που παίρνει;

      Προσπάθησε να μας μπλέξει με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Μας είπε οικοπεδοφάγους, απατεώνες, κλεπταποδόχους, διαπλεκόμενους. Μαζί με εμάς κι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Μαζί μ’αυτόν και μια ολόκληρη κουστωδία από συκοφάντες, με πολλά ονόματα αλλά τα ίδια ΙΡ, που εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας μετά.

      Όταν του απαντήσαμε με στοιχεία και επιχειρήματα, το βούλωσε, σεμνά και ταπεινά. Ακόμα περιμένουμε να μας πει με ποια πράξη χαρακτηρίζεται “υδροβιότοπος” το Ξηροποτάμι, ακόμα να μας απαντήσει πώς έχει χτιστεί με την άδεια του Δασαρχείου και της Αρχαιολογίας η περιοχή από τη διώρυγα και κάτω. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.

      Και με κάποιο άλλο μοναστηριακό σκάνδαλο πήγε να μας μπλέξει, προϊόν της φαντασίας κάποιου διαδικτυακού λαγωνικού. Σου λέει δεν μπορεί, μοναστήρι το ένα, μοναστήρι και το άλλο, κάποιος θα βρεθεί να το χάψει. Κάπου θα πιάσει η λάσπη.

      Αφού του τελείωσαν όλα αυτά, άρχισε να αραδιάζει το γνωστό και τυποποιημένο κατηγορητήριο των μεγαλοβιομηχάνων που τους χαλάνε τη σούπα οι αναιδείς πολίτες. Οι “οικολόγοι” εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας. Οι οικολόγοι και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ακτιβιστές πολίτες και οι ακτιβιστές δικαστές!

      Σας το είπα κι άλλοτε κ.Stinger: Όσο πιο πολύ μας γράφετε, τόσο πιο γραφικός γίνεστε. Έχετε γίνει διάσημος ανά την Ελλάδα. Όλοι οι αναγνώστες μας έχουν να λένε για σας, με όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια… Συνεχίστε να μας γράφετε, καλό μας κάνετε!

  14. Είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα η επισκόπηση που κάνατε. Κάποια από αυτά που αναφέρετε για την εν γένει παρέμβασή μας σε αυτό το blogg, έχουν βάση σαν γεγονότα (χρονολογικά). Όχι όμως σαν προθέσεις. Και εξηγούμαστε: Ο Οικολογικός αντίλογος μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους (και είναι αναγκαίος), εφόσον αναπτύσσεται και δομείται με στοιχεία, γνώση, επιχειρήματα, θέσεις, απόψεις. Κάθετα αντίθετους μας βρίσκει ο “οικολογικός” μονόλογος που πλασσάρετε. Αυτός που διεκδικεί τη μοναδική αλήθεια, εστιάζεται στα επιμέρους και αγνοεί το σύνολο, δεν έχει ευρύτερη θεώρηση και προοπτική, τροφοδοτείται από ημιμάθεια και από έλλειψη θεωρητικού υποβάθρου και καταλήγει σε στείρο ακτιβισμό με απολυταρχικές αποκλίσεις. Ακόμη χειρότερα, όταν πηγάζει από αδιαφανή κίνητρα, τα οποία εύστοχα μεταφράσατε στη περίπτωσή σας σαν κατηγορίες που σας απευθύνουν (όχι μόνον εμείς βέβαια) και επιπλέον όταν συνοδεύεται από περίεργες εμμονές αποκλειστικά με συγκεκριμένες δραστηριότητες (βλ. μεταλλεία).

    Δεν χρειάζεται να επανέρχεσθε διαρκώς στο σκάνδαλο Βατοπεδίου και την εκεί εμπλοκή σας και να εκτίθεσθε χειρότερα. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία για κάποιον που θέλει να σχηματίσει γνώμη (και μάλιστα πλέον εύκολα), αφήστε τους αναγνώστες να το κάνουν. Ευχαριστούμε για τη φιλοφρόνηση, αλλά δεν νομίζουμε (ούτε και φιλοδοξούμε) να γίνουμε διάσημοι στο πανελλήνιο. Διότι αν κρίνουμε από τη συμμετοχή στο διάλογο του blogg, η εμβέλειά σας είναι αμελητέα. Πέρα από κανα-δυό γραφικούς που σε μόνιμη βάση είτε μας υβρίζουν είτε αναμασούν εξυπνάδες, δεν σημειώσαμε παρά ελάχιστα παραδείγματα σοβαρού διαλόγου.
    Μακάρι η παρέμβασή μας να σας κάνει καλό, όπως λέτε, και να βελτιωθείτε !! Ξέρετε, τελικά το θέμα δεν είναι το τι λέμε εμείς ή τι λέτε εσείς ή τι καταλαβαίνουν (ή νομίζουν ότι καταλαβαίνουν) οι γύρω, αλλά το τι κίνητρα πραγματικά έχετε.

  15. SORRY για την καθυστέρηση “εγκάθετε” αλλά είχα και δουλειές και σε είδα σήμερα.
    Τώρα γιατί παρεξηγήθηκες με το ¨”εγκάθετε” δεν το κατάλαβα,
    Είναι σαν να λεμε “ρε μαλ..α” και συ παρεξηγήθηκες για το “ρε”.
    ‘Οσο για την “θλίβερή κατάντια” ….
    Κανένας στην Μήλο δεν δέχεται να αναλάβει την γεωθερμία μια εταιρεία που έχει αποδείξει ότι γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
    Κατα τα άλλα ΣΥΖΗΤΑΕΙ.
    Με αυτούς δεν συζητάει.
    Για τις απόψεις του Συρμαλένιου στις έγραψα γιατι αυτές επικαλέστηκες. Δεν μου αρέσουν , αλλα όταν ασχολείσαι με ένα θέμα δεν προβάλεις ότι σε συμφέρει. Παραθέτεις όλα τα στοιχεία .
    Το πρόβλημα δεν είναι η γεωθερμία , αλλα η έλλειψη τεχνογνωσίας απο την εταιρεία.
    Όπως έλλειψη τεχνογνωσίας έχει και η εταιρεία σου, για το πώς θα κάνει εξόρυξη χρυσού χωρίς να καταστρέψει την μιση Χαλκιδική.
    Γιατί θα την καταστρέψει.
    Και για αυτο προσπαθεις να αποπροσανατολίσεις κάθε κουβέντα.
    Οταν λοιπον αντιδρουν ΟΛΟΙ οι κάτοικοι -το ΟΛΟΙ δικό σου- εσύ κανεις ποινικο αδίκημα την οικολογία??.
    Για τα τραγουδάκια ,,, τι έγινε , σε ‘επιασε στερητικό σύνδρομο??.
    Τέλος υβριστής είναι αυτός που μειώνει την προσωπικότητα κάποιου .
    Εσύ δεν δηλώνεις καμμιά προσωπικότητα.
    Πώς μπορεί να σε μειώσει καποιος?
    Απο ποιά θέση να σε κατεβάση?.
    Απο ποιά διέυθυνση να σε υποβιβάση?.
    Ποιό μισθό σου θέτει σε κίνδυνο?.

    Και μετα τις τελευταίες εξελίξεις στην Μ.Παναγία………
    ΑΝΤΕ ΧΑΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ.

    • PERLOMIN, το πρόβλημα με τη γεωθερμία στη Μήλο μπορεί να είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας από την εταιρεία.

      Όμως με την εταιρεία που θέλει να βγάλει χρυσό από τη Χαλκιδική το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας. Είναι όλο το σχέδιο που είναι διεστραμμένο ως σύλληψη.
      Είναι διαστροφή να θέλεις να φάς ένα ολόκληρο βουνό για μερικά γραμμάρια χρυσού. Με την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορείς να εξορύσσεις μεγαλύτερους όγκους κάθε μέρα (28.000 τόνοι ημερήσια εξόρυξη στις Σκουριές, χώρια τα στείρα!), να μειώσεις το κόστος, να αυξήσεις την παραγωγή, την αποληψιμότητα του μετάλλου, το κέρδος.

      Τι μας νοιάζουν εμάς όλα αυτά; Ότι και να γίνει θα χαθεί το δάσος και θα χαθεί το νερό. Και για κάθε συνετό άνθρωπο η συζήτηση τελειώνει εδώ.

      Τον εγκάθετο τον βλέπω λίγο ντεφορμέ τελευταία. Εδώ έχει γίνει ένας χαμός τις τελευταίες μέρες – γεωτρήσεις, δημοτικά συμβούλια, λαϊκές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, φυλάκια στο δάσος – και ούτε ένα σχόλιο;;; Ούτε μια λέξη;;; Όποτε πρόκειται για την εταιρεία του, μυστηριωδώς χάνει τη μιλιά του…

      Ο κόσμος της Μ. Παναγίας έδειξε τι θέλει και απέδειξε ότι μπορεί να το κερδίσει. Αξίζουν συγχαρητήρια και στον κόσμο και στο Δημοτικό Συμβούλιο και πάνω απ’όλα στα παιδιά που είναι ακόμα και τώρα επάνω στο βουνό. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ!

      Σήμερα ήταν μια καλή μερα… περισσότερα αύριο.

  16. “Κάπου-κάπου να υπομένεις τους ηλίθιους, μπορεί να μάθεις κάτι χρήσιμο από αυτούς. Αλλά ποτέ μη διαφωνείς μαζί τους.”

    “V” (από το the Mafia Manager)

  17. Ευχαριστούμε τον βωμολόχο !!!
    Δεν απευθυνόμασταν στον ίδιο, αλλά στους αναγνώστες, γιά περιπτώσεις σαν τη δική του…

  18. νευράκια ε! …..
    δεν πειράζει θα συνηθίσεις.
    Όπως θα συνηθίσει και η εταιρεία σου, την κοινωνική απαξίωση.
    Αλήθεια ρε εγκάθετε πόσο ξεφτύλας πρέπει να είσαι για να παριστάνεις επι πληρωμή των απολογητή εγκληματιων???
    Κάτι σαν τον κοντοδικηγόρο ας πούμε.
    Πες μας , έχει ενδιαφέρον.

  19. Α και να δηλώσω οτι σε εγκάθετους τέτοιων εταιρειών , ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΒΩΜΟΛΟΧΟΣ.
    Μόνο σ αυτούς.
    Εσυ ακόμα την έχεις γλυτώσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.