Φθιώτιδα SOS – Μεταλλεία και βαριά βιομηχανία


Σωρεία προσφυγών στο ΣτΕ για την ακύρωση του “Eιδικού Χωροταξικού για τη Βιομηχανία” κατατέθηκαν χθες που έληξε η σχετική προθεσμία από Δήμους, Νομαρχίες και ομάδες πολιτών (και από εμάς). Δημοσιεύουμε παρακάτω δελτίο τύπου της “ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ”  και θα ενήμερώσουμε και για τις υπόλοιπες προσφυγές όταν αποκτήσουμε πλήρη εικόνα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ

“ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ”

[email protected]www.oetaee.blogspot.com

Το Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία του ΥΠΕΧΩΔΕ, εναντίον του οποίου προσφύγαμε χθές στο ΣτΕ, μετατρέπει το σύνολο σχεδόν του νομού Φθιώτιδας σε ζώνη εξόρυξης βωξίτη και βαριάς μεταλλουργικής βιομηχανίας, με κίνδυνο να καταστραφούν αρχαιολογικοί χώροι , δάση-δασικές εκτάσεις και εθνικοί δρυμοί, περιοχές NATURA και SPA, Ιαματικές Πηγές, παράκτιες εκτάσεις και να ρυπανθούν ανεπανόρθωτα ο Ευβοϊκός και ο ήδη επιβαρυμένος Μαλιακός κόλπος. Η βιομηχανική ζώνη της Αττικοβοιωτίας επεκτείνεται μέχρι τη Μαγνησία. Η ζωή των κατοίκων θα γίνει αφόρητη και θα πληγεί θανάσιμα ο Τουρισμός.

Η Οίτη κινδυνεύει να ισοπεδωθεί από την εξόρυξη βωξίτη .

Η ένταση της εκμετάλλευσης θα είναι τέτοια ώστε προβλέπεται στο νομό τεράστια βιομηχανική ζώνη Λαμίας που θα επεκτείνεται στις εκβολές του Σπερχειού, επάνω στο βουνό Καλλίδρομο (Λοκρίδα), ενώ στη Στυλίδα θα γίνουν νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας βωξίτη,απειλώντας με οικολογική καταστροφή όλη την περιοχή.

Εξορύξεις και βιομηχανίες προβλέπονται ακόμη σε όλη την περιοχή της Λοκρίδας- Τιθορέας καθώς και τους Δήμους Αταλάντης και Οπουντίων, με προοπτική η βιομηχανική ζώνη Λαμίας να ενωθεί με τη ζώνη των Οινοφύτων , η οποία με το ίδιο νομοθέτημα επεκτείνεται σε όλο το νομό Βοιωτίας .

Προβλέπονται παραθαλάσσιες Βιομηχανίες με δικές τους λιμενικές εγκταστάσεις.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της Φθιώτιδας να αγωνιστούν μαζί μας ενάντια στα περιβαλλοντοκτόνα αλλά και αντιαναπτυξιακά αυτά σχέδια.


18 απαντήσεις στο “Φθιώτιδα SOS – Μεταλλεία και βαριά βιομηχανία”

  1. Η πλάκα με ειναι τα δεντράκια που μοιράζουν απο δώ και από κεί.
    Θέλουν να κάνουν και τους οικολόγους. Ξεπατώνουν ολόληρα βουνά και μετά χαρίζουν 300 δεντράκια και το διαφημίζουν στα κανάλια και τις εφημερίδες.

    • Έχω μια σειρά φωτογραφίες από “αποκατεστημένα” μεταλλεία στη Γκιώνα. Ομορφιά!!! Με το τρέξιμο για την προσφυγή δεν πρόλαβα να τις αναρτήσω, αλλά θα γίνει κι αυτό.

  2. Σημειώσαμε στην ανακοίνωση ότι με το Ειδικό Χωροταξικό υποτίθεται κινδυνεύουν να ρυπανθούν ανεπανόρθωτα, μεταξύ άλλων, παράκτιες εκτάσεις και ο ήδη επιβεβαρυμένος Μαλιακός κόλπος. Λογικό είναι να αναρωτηθεί κάποιος τι γίνεται ΤΩΡΑ, με τα ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ περιβαλλοντικά προβλήματα της Φθιώτιδας και τον ήδη επιβεβαρυμένο Μαλιακό.

    Άραγε τι γίνεται με τα ψάρια που πεθαίνουν στο Μαλιακό; Τόσος ντόρος στα MME, συνεντεύξεις, κινητοποιήσεις, κατηγορίες για την “καταστροφική βιομηχανία” που “ρυπαίνει ανεξέλεγκτα” στο βωμό του κέρδους. Για να αποκαλυφθεί τελικά αυτό που οι πάντες γνώριζαν, αλλά δεν το έλεγαν, γιατί έτσι τους βόλευε: Ότι στο Μαλιακό (και όχι μόνο) έχουμε φαινόμενο ευτροφισμού, εδώ με “φύκια” που αναπτύσσονται ραγδαία καταναλώνοντας οξυγόνο και παράγοντας τοξίνες. Για να προκύψει όμως ευτροφισμός, χρειάζεται “τροφή” πλούσια σε φωσφόρο και άζωτο, που προέρχεται από ανθρωπογενή ρύπανση: από λιπάσματα και φυτοφάρμακα, αλλά και από αστικά λύματα ατελώς (ή μη) επεξεργασμένα. Τα φαινόμενα αυτά είναι γνωστά από τη δεκαετία του ’70 και πλήρως αντιμετωπίσιμα. Σε οργανωμένες και σκεπτόμενες κοινωνίες βέβαια. Όμως στην Ελλαδάρα του 21ου αιώνα οι αγρότες συνεχίζουν ακάθεκτοι την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ενώ κανένας βιολογικός καθαρισμός λυμάτων δεν λειτουργεί. Μιλάμε για τους βιολογικούς των Δήμων, γιατί τα πολυάριθμα τουριστικά συγκροτήματα που υπάρχουν στο Μαλιακό (και όχι μόνο) δεν έχουν τα περισσότερα ούτε καν βιολογικό, οπότε καταλαβαίνει κανείς πού πάνε τα λύματα των τουριστών…

    Αλλά όπως έχουμε ξαναπεί, ΚΑΝΕΙΣ “οικολόγος” της Φθιώτιδας δεν τολμάει να τα βάλει με τους αγρότες και να τους πεί να σταματήσουν να χρησιμοποιούν λιπάσματα και φυτοφάρμακα γιά λόγους περιβαλλοντικούς. Κανείς δεν έχει τα κότσια να πεί στους Δήμους της περιοχής ότι οι βιολογικοί τους δεν λειτουργούν και τα λύματα οδηγούνται ανεπεξέργαστα στον κόλπο. Κανείς δεν διανοείται να θέσει θέμα αδειών για τα τουριστικοειδή συγκροτήματα/καταλύματα της περιοχής και την τήρησή των όρων τους. Καμμιά δημόσια υπηρεσία δεν τολμά να αναλάβει δράση για όλα αυτά. Και κανείς δεν θα επιχειρούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον των ανωτέρω, που οδηγούν σταδιακά την περιοχή στην πλήρη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

    Aντ’ αυτών, εφόσον δεν μπορεί εδώ να χρησιμοποιηθεί ξανά ο ίδιος αποδιοπομπαίος τράγος (δηλαδή η βιομηχανία και η μεταλλεία), πρέπει να σκεφθούμε κάτι άλλο: ΘΑ ασχοληθούμε με “άλλα” προβλήματα, που προβλέπουμε ότι ΘΑ σημάνουν την περιβαλλοντική καταστροφή της Φθιώτιδας και μαντεύουμε ότι ΘΑ προέλθουν από το Ειδικό Χωροταξικό, που υποθέτουμε ΘΑ αναπτύξει τερατωδώς (πάλι) τη βιομηχανία-μεταλλεία.

    Με λίγη φαντασία και μελλοντολογία, παρακάμψαμε τα δύσκολα και τη σημερινή πραγματικότητα και καταλήξαμε ξανά στην εύκολη λύση, με το ίδιο εξιλαστήριο θύμα.

    Στρουθοκαμηλίζουμε εθελοτυφλούντες.

    Ellada, Iounios 2009

    • Πω, πω τους καημένους τους βιομηχάνους/μεταλλειοκτήτες που τους έχουμε του κλώτσου και του μπάτσου… Είναι να τους λυπάσαι δηλαδή…

  3. “Αλλά όπως έχουμε ξαναπεί, ΚΑΝΕΙΣ “οικολόγος” της Φθιώτιδας δεν τολμάει να τα βάλει με τους αγρότες και να τους πεί να σταματήσουν να χρησιμοποιούν λιπάσματα και φυτοφάρμακα γιά λόγους περιβαλλοντικούς”.
    Μάλλον ζεις σε άλλη ελλαδα

    http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=1623&forum_id=8&%3E%20%3Ccenter%3E%3Cfont%20face=

    http://paratiritirio-perivallontos.blogspot.com/2008/04/blog-post.html

    http://www.bioport.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=183

  4. Μόνο τέτοιες αναρτήσεις μπορούν να μας σώσουν από “επιδοτουμένους κρατιστές φιλελεύθερους τεχνοκράτες” τύπoυ Stringer χαχαχαχα
    Καλή σου μέρα και ευλογημένος να είσε …

  5. Η επιβάρυνση στον Μαλλιακό υπάρχει και απο την υπολειτουργια των βιολογικων και επίσης καταγγέλθηκε.

    http://www.tvxs.gr/v14972

    Τ’ιποτα όμως δεν συγκρίνεται με την επιβάρυνση απο την δραστηριότητα απο την βαρία μεταλουργική βιομηχανία.
    Το οτι υπάρχουν “ανθρωποι” απολογητες εγκληματικών ενεργειών είναι πράγματι εμετικό.
    Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η μέθοδος και η ανηθικότητα στις ενέργειες ΟΛΩΝ αυτών των εταιρειών.
    Προκαλούν , καταστρέφουν , βιάζουν τόπους, καίνε σπίτια, βρωμίζουν θάλασσες, εκμαυλίζουν συνειδησεις, κατάλογος που δεν τελειώνει ποτέ.
    Ο ρόλος του κου STINGER είναι απολογητής χιτλερικων εγκληματων. Προκαλεί αηδία και δείχνει σε όλους τους πολίτες τον δρόμο της αντίστασης στην αλητεία.

  6. Αυτή τη φορά σημειώσαμε κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις και όχι μόνο λάσπη. Ολες φαίνεται να συγκλίνουν στη…δημοκρατική διαπίστωση ότι οι διαφωνούντες δεν δικαιούνται να ομιλούν και καλύτερα να εξοντωθούν. Εξαιρετικό. Το “αυγό του φιδιού” μπορεί να πάρει πράσινο χρώμα και να εκκολάπτεται μια χαρά. Τα προοδευτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο τράβηξαν πολλά, πάρα πολλά, από τα σταλινικά, μαοικά ή φευτο-αναρχικά καρκινώματα και τον πατερναλισμό τους. Ακόμα συνεχίζουν να μετρούν πληγές από τον ρεβανσιμό και τον οπορτουνισμό ορισμένων “καθοδηγητών” και των σημερινών διαδόχων τους.
    Στην καλύτερη και πλέον αθώα περίπτωση, “ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις”. Όχι για τις κοινωνίες (αυτές θα βρούν ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ, αργά ή γρήγορα, το δικό τους δρόμο) αλλά για εκείνους που σαν αποκλειστικοί γνώστες της μοναδικής και απόλυτης Αλήθειας, φροντίζουν στοργικά για το καλό τους.

    • Καλώς τον “σκεπτόμενο πολίτη” που όταν πρόκειται για τη βιομηχανία του ξεχνάει να σκεφτεί!
      Ευτυχώς που οι υπόλοιποι πολίτες συνεχίζουν να σκέφτονται και η απόδειξη είναι αυτές οι προσφυγές που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα από πολίτες, Δήμους και Νομαρχίες της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Χαλκιδικής και της Ροδόπης!
      Δεν σας χαροποιεί αυτό κ. Stinger; Που οι κοινωνίες βρίσκουν το δρόμο τους και διεκδικούν να ορίσουν αυτοί το μέλλον τους, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες να τους αφαιρεθεί αυτό το δικαίωμα; Ε;

  7. apo to iteanet:

    ANAΣΤΑΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
    Έκπληξη με πολλά ερωτηματικά προκαλεί η παραδοχή του αντιπροέδρου της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων Φθιώτιδας, Παναγιώτη Σπαθούλα στον STAR fm, ότι τόσο η τοπική ένωση όσο και το νομαρχιακό συμβούλιο γνωμοδότησαν θετικά στο χωροταξικό περί βιομηχανικής δραστηριότητας στην Οίτη, τη Στυλίδα, αλλά και σε άλλες περιοχές natura του νομού. Η αποκάλυψη αυτή ήρθε στο φως με αφορμή προσφυγή ακύρωσης του εν λόγω χωροταξικού σχεδίου προς το Συμβούλιο υης Επικρατείας που υπέγραψαν εφτά κάτοικοι από τη Φθιώτιδα.

    • To παρασκήνιο στη Φθιώτιδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η ΤΕΔΚ και μάλλον και οι Δήμαρχοι γνωμοδότησαν θετικά για το χωροταξικό και τώρα που είδαν ότι ο κόσμος είναι αντίθετος και θα τους στοιχίσει πολιτικά, κάνουν στροφή 180 μοιρών!

      STAR ΚΕΝΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
      ¨ΝΟΜΙΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ Η ΤΕΔΚ¨ (29/06/2009)
      Καμία ευθύνη δεν φέρει η ΤΕΔΚ Φθιώτιδας η οποία λειτούργησε νομότυπα σε ότι αφορά τις προτάσεις που συμπεριλήφθηκαν στο εθνικό χωροταξικό για τη βιομηχανική δραστηριότητα ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του οργάνου και δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς. Συμπληρώνει πως αν είχε αξιολογηθεί σοβαρά η πρόταση για εναρμόνιση των τριών σχετικών χωροταξικών δεν θα είχε προκύψει κανένα πρόβλημα και οι 7 πολίτες που αντέδρασαν δεν θα είχε χρειαστεί να προσφύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας. Σε ανοιχτή διαβούλευση που θα ακολουθήσει με τη συμμετοχή δημάρχων θα συζητηθεί η πρόταση για δικαστική παρέμβαση από την ΤΕΔΚ Φθιώτιδας υπέρ των συγκεκριμένων πολιτών.

      Πρέπει να επισημάνω ότι αυτά που λένε περί δικαστικής παρέμβασης της ΤΕΔΚ υπέρ της προσφυγής είναι απλά μπούρδες. Μετά τη λήξη της προθεσμίας προσφυγής, δεν είναι δυνατή η παρέμβαση ΥΠΕΡ της ακύρωσης της πράξης, αλλά μόνο ΚΑΤΑ της ακύρωσης.
      Άρα είτε η ΤΕΔΚ έχει άγνοια νόμου είτε κάνουν τους μετανοημένους για τα μάτια του κόσμου και μόνο!

  8. Για να δούμε πότε και η δικιά μας ΤΕΔΚ Χαλκιδικής θα ευαισθητοποιηθεί και λάβει θέσει
    1.Για την προσφυγή των Δήμων Ιερισσού ,Μεγάλης Παναγιάς
    2. Για την δικαστική “ομηρία” κατοίκων του Στανου ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.