Kάκαβος Εύβοιας και Κάκαβος Χαλκιδικής: κοινό όνομα, κοινή τύχη;


kakavos-eviaΟ Κάκαβος της Εύβοιας στο Δήμο Κηρέως. Ρημαγμένος από την επιφανειακή εξόρυξη λευκολίθου. Φωτογραφία: Λουκάς Νικόλαος (www.airphotos.gr)

Στο kireas.org υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την πορεία της περιοχής από την πτώση του συγκροτήματος Σκαλιστήρη μέχρι σήμερα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται: τον Σκαλιστήρη διαδέχθηκε η ΒΙΟΜΑΓΝ και την κερδοσκοπία ακολούθησε η πτώχευση, χρέη που χαρίστηκαν, απλήρωτοι εργαζόμενοι κ.λ.π.

Skouries-aerialΟ Κάκαβος της Χαλκιδικής, στο Δήμο Παναγίας.

Η φωτογραφία είναι από παλιό φυλλάδιο της TVX και δείχνει την περιοχή των Σκουριών την εποχή που ξεκίνησε η διάνοιξη της ερευνητικής στοάς. Όπως συνέβη και στην Εύβοια, η εταιρεία κύρηξε πτώχευση αφήνοντας τα πάντα στη μοίρα τους, χρέη και απλήρωτους εργαζόμενους.

Αν υλοποιηθούν τα σχέδια για μεταλλείο χρυσού-χαλκού στις Σκουριές, στη θέση του πανέμορφου δάσους θα γίνει ένας επιφανειακός κρατήρας βάθους 300-400 μ. και τελικής διαμέτρου γύρω στα 2.000 μ. Μετά από 20 χρόνια εντατικής εκμετάλλευσης, ο Κάκαβος, το ονειρεμένο βουνό της βόρειας Χαλκιδικής, δεν θα αναγνωρίζεται πια.

Μήπως οι κάτοικοι της Εύβοιας αναγνωρίζουν τον δικό τους Κάκαβο;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.