Επιφανειακά χρυσωρυχεία δίπλα (και μέσα) σε πόλεις!


Πηγή: http://blog.skytruth.org/2009/05/morro-do-ouro-gold-mine-paracatu-brazil.html

Πώς θα σας φαινόταν να είχατε στη γειτονιά σας ένα χρυσωρυχείο που μεγαλώνει διαρκώς;

Η πόλη Paracatu με το μεταλλείο (γκρι χρώμα) στο βάθος

Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Paracatu, στην ανατολική Βραζιλία. Εξόρυξη χρυσού γίνεται στην περιοχή από το 1700 περίπου, αλλά εξελίχθηκε in the Minas Gerais state of eastern Brazil. Εκμετάλλευση χρυσού γινόταν εκεί από το 1700, αλλά εξελίχθηκε σε μια μεγάλης κλίμακας επιφανειακή εξόρυξη στη δεκαετία του 1980 και έγινε το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο της Βραζιλίας. Από το 2006, μια Καναδική εταιρεία, η Kinross Gold Corporation, είναι ιδιοκτήτρια του μεταλλείου και πρόσφατα ξεκίνησε μια μεγάλη επέκτασή του. Το SkyTruth (θα πούμε γι’αυτό στο τέλος του άρθρου) δημιουργησε μια σειρά μια σειρά όψεων του μεταλλείου, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας, των χώρων απόθεσης τελμάτων και του γειτονικού Paracatu, μιας πόλης με περίπου 100.000 κατοίκους.

Σίγουρα αυτό δεν είναι το μόνο μέρος όπου η μεταλλευτική δραστηριότητα συγκρούεται με τις γειτονιές. Δείτε τις φωτογραφίες του Cerro de Pasco στο Περού.

Cerro de Pasco mine, Peru

Και στις ΗΠΑ, το μεταλλείο χρυσού/χαλκού Berkeley Pit στη Μοντάνα, εξαφάνισε ολόκληρες γειτονιές της πόλης  Butte στη διάρκεια της ζωής του. Σήμερα το κλειστό μεταλλείο είναι μια τοξική απειλή για τα υπόγεια νερά που έχει φορτωθεί στις πλάτες των κατοίκων της περιοχής και των Αμερικανών φορολογουμένων. Δείτε εδώ μια σειρά φωτογραφιών αυτού του διαμαντιού!

Berkeley Pit, Butte, Montana

Το Skytruth θεωρούμε ότι αξίζει μια ειδική αναφορά. Πρόκειται για έναν μη-κυβερνητικό οργανισμό που χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνολογίες τηλεπισκόπησης και ψηφιακής χαρτογράφησης για να προωθήσει την προστασία του περιβάλλοντος. Το Skytruth συνεργάζεται στενά με περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυβερνητικά ινστιτούτα και παρέχει κρίσιμη πληροφόρηση που βοηθά στη λήψη αποφάσεων. Την  ίδια δουλειά κάνουν και αρκετές ιδιωτικές εταιρείες, με πολύ σημαντικό κόστος.

Τα πρωτογενή στοιχεία από τους δορυφόρους μετατρέπονται  σε μια μεγάλη γκάμα από εύχρηστα προϊόντα που καταδεικνύουν τις  επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον πλανήτη. Αυτές οι εικόνες αποκαλύπτουν την παραμόρφωση του τοπίου και την υποβάθμιση των βιοτόπων που προκαλείται από τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, την καταστροφή των δασών και την οικιστική ανάπτυξη. Και επειδή οι δορυφόροι καλύπτουν ολόκληρη τη γη και μπορούν να πάρουν επαναλαμβανόμενες λήψεις από μια συγκεκριμένη περιοχή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων, περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών, δραστηριοτήτων ξύλευσης, αλιείας, ναυτιλίας και διαχείρισης φυσικών πόρων, όπουδήποτε στον κόσμο κι αν συμβαίνουν.

Με ένα αρχείο δορυφορικών εικόνων που πηγαίνει πάνω από 30 χρόνια πίσω, το Skytruth χρησιμοποιεί εικόνες του παρόντος και του παρελθόντος για να δείξει τις αλλαγές στο περιβάλλον με το πέρασμα του χρόνου.


2 απαντήσεις στο “Επιφανειακά χρυσωρυχεία δίπλα (και μέσα) σε πόλεις!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.