Τριήμερο ενημέρωσης για τη Στρατονίκη και τα μεταλλεία της Χαλκιδικής στην Πάρο


Την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στην Πάρο στις 11 Απριλίου για την οποία μας είχε γράψει ο Στρατονικιώτης Γιώργος Παπανικολάου που ζει στο νησί, ακολούθησε ένα ολόκληρο τριήμερο ενημέρωσης στις 16-18 Μαϊου .

nera-ParosΗ πρώτη ενημέρωση έγινε το Σάββατο 16 Μαϊου με την ευκαιρία της Ημερίδας με θέμα «Διαχείριση υδάτινων πόρων» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ», στην Παροικιά της Πάρου. Στην πολύ σημαντική αυτή ημερίδα την οποία παρακολούθησαν ο κ. Μανώλης Γλέζος, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Βλαχογιάννης, η Έπαρχος κα Πρωτολάτη και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο (το πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ), έγινε ενημέρωση για τις επιπτώσεις των μεταλλείων της Χαλκιδικής στα νερά της περιοχής από τον Δημοτικό Σύμβουλο Σταγείρων-Ακάνθου Τόλη Παπαγεωργίου που βρισκόταν στο νησί.

Οι κάτοικοι των νησιών είναι έντονα ευαισθητοποιημένοι σε ότι αφορά το νερό, την επάρκεια, τη χρήση και τη ρύπανσή του. Η ενημέρωση για τα μεταλλεία συνάντησε ένα κοινό ανήσυχο και προβληματισμένο που άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι συμβαίνει σε έναν τόπο όχι και τόσο μακρινό που έχει ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα από το δικό τους: άφθονα νερά, εξαιρετικής ποιότητας που αντί να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού, αφήνονται στο έλεος των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που σήμερα καταστρέφουν 13-15 εκατ. κυβικά μέτρα πολύτιμου νερού το χρόνο!

Την Κυριακή 17 Μαϊου, στην κατάμεστη  αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΝΗΡΕΑΣ» στην Νάουσα της Πάρου, κατά την διάρκεια της ετήσιας συνάντησης όλων των χορωδιών του νησιού, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Αντώνη Συργιανίδη για τα προβλήματα που δημιουργούν οι εξορύξεις κάτω από την Στρατονίκη .

Το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Μαϊου, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ FM 102,1 του καταγόμενου από τη Στρατονίκη Χρήστου Καραγιαννιώτη (www.parosradio.gr) έγινε ζωντανή εκπομπή με θέμα τα μεταλλεία, με τον ίδιο και με τον Τόλη Παπαγεωργίου, ενώ τηλεφωνική παρέμβαση έκανε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα της Στρατονίκης Δημήτρης Λουζικιώτης. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη σημερινή κατάσταση στη Στρατονίκη, τις επιπτώσεις των μεταλλείων στην περιοχή και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Ο σταθμός ΗΧΩ FM ακούγεται σε όλες τις Κυκλάδες, ενώ η ακροαματικότητα της συγκεκριμένης εκπομπής αγγίζει το 90%.

Paros2Το βράδυ της ίδιας μέρας, 18 Μαϊου έγινε επανάληψη της προβολής της ταινίας «Κυνήγι Θησαυρού» στην αίθουσα του «ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ» στην Παροικιά. Την εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε ο Γιώργος Παπανικολάου και στη συνέχεια αναγνώστηκε χαιρετισμός της Επιτροπής Αγώνα Στρατονίκης από την Ηλέκτρα Λουζικιώτη, επίσης καταγόμενη από τη Στρατονίκη, που ζει κι εργάζεται στην Πάρο. Μετά την προβολή ακολουθησε συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι αργά το βράδυ, με τους παρευρισκόμενους Στρατονικιώτες και τον Τόλη Παπαγεωργίου.

Το συγκλονιστικό κατά τη γνώμη μας “Κυνήγι Θησαυρού” είναι μια ερευνητική ταινία για την υπόθεση των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής, μια συλλογική δουλειά νέων της περιοχής που καλύπτει όλη τη σύγχρονη ιστορία των μεταλλείων. Την εποχή του Μποδοσάκη, τη μεγάλη απεργία του 1977, τη ΜΕΤΒΑ, τον αγώνα της Ολυμπιάδας, την εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη, το πρόγραμμα για μεταλλείο στις Σκουριές. Ανθρωποι που δούλεψαν στα μεταλλεία, άνθρωποι που αγωνίστηκαν για να τα κλείσουν και γυναίκες της περιοχής μιλάνε για τους θανάτους από χαλίκωση, τις επιπτώσεις στα νερά, την αξία του βουνού και του καθαρού περιβάλλοντος. Η ιστορία παρουσιάζεται υπό το πρίσμα ενός παλιού Αρμένικου παραμυθιού που καταλήγει στο εξής μήνυμα:

“Πρέπει να θεριέψει η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ των ανθρώπων για να έρθει πίσω η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ στον κόσμο”!


Μία απάντηση στο “Τριήμερο ενημέρωσης για τη Στρατονίκη και τα μεταλλεία της Χαλκιδικής στην Πάρο”

  1. Ωραία τα καταφέρατε πάλι. Δυσφημίσατε ξανά την περιοχή μας. Γιά το καλό μας. Παπαγεωργίου-Παπανικολάου-Λουζικιώτης και τα άλλα παιδιά. Οι σωτήρες μας. Οι μόνοι που ανησυχούν γιά τα χωριά μας και φροντίζουν το περιβάλλον. Τόλη, δεν είχες δουλειά και είπες να πεταχθείς γιά τριήμερο στην Πάρο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.